TOKOH PENGASAS PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

Tokoh-tokoh pengasas pendidikan awal kanak-kanak adalah terdiri daripada:

1. Imam Al-Ghazali 2. Ibnu Khaldun 3. Johann Heinrich Pestalozzi 4. Friedrich Froebel 5. Maria Montessori 6. John Dewey 7. Martin Luther 8 John Amos Comenius 9. Jean Piaget 10. Vygotsky

IMAM Al-GHAZALI

- Dilahirkan pada 450 Hijrah bersamaan 1058 Masehi di sebuah kampung bernama Ghazalah Daulayah Qursan di Negeri Parsi. - Nama sebenarnya ialah Muhammad bin Muhammad bin Muhammad bin Ahmad Al-Ghazali. - Tahun 484 hijrah beliau dilantik sebagai Naib Canselor Universiti dan pensyarah di Universiti Pengajian Tinggi Nizamiah. - Pada tahun 489 hijrah, beliau meletak jawatan dan pergi ke Syria dan ke Mekah. - Kitab beliau yang termashur ialah Ihya Ulumuddin.

Pandangan dan idea-idea beliau: 1. Kanak-kanak diasuh mengikut 2 peringkat tahap umur iaitu; a. Sejak lahir hingga 4 tahun b. 5 tahun hingga 7 tahun

bersederhana dalam perlakuan. 10.Dapat menggembirakan mereka serta memberi kerehatan selepas penat belajar Nasihat beliau kepada guru supaya:.Mengajar mengikut kemampuan kanak-kanak. 4. 5. tidak berkawan dengan orang jahat dan tidak berbangga. tidak berbohong. IBNU KHALDUN . Tidak boleh keterlaluan bila mendenda kanak-kanak. . adab sopan. 3. . 6. Didik kanak-kanak supaya memperolehi tingkah laku yang mulia. . sukan. adap pertuturan.Memperelokkan fitrah dan membentuk naluri mereka. Kandungan kurikulum meliputi latihan jasmani. 8. berwuduk dan bersembahyang. . Suruh kanak-kanak bermain kerana main pada kanak-kanak dapat:.Guru tidak perlu mengharapkan ganjaran tetapi perlu menunjukkan model tingkah laku yang baik.Ibnu Khaldun merupakan seorang pemikir Islam yang terakhir pada zaman pertengahan telah menasihatkan ibubapa dan golongan pendidik.2. 7. Didik kanak-kanak dengan pelajaran agama.Memperbaiki perlakuan dengan mesra bukan dengan cara menempelak mereka.Membantu perkembangan fizikal serta menguatkan otok mereka. keperibadian dan budi pekerti yang mulia. jangan biasakan mereka bersenang-senang. Seorang kanak-kanak harus dididik sejak lahir.Sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bermain. Jangan mencemuh dan menimbulkan kebencian mereka. mencuci badan. Seorang bayi jangan diberikan kepada orang lain menjaganya kecuali wanita yang kuat agama dan mulia tingkah lakunya. . merendah diri. 9. adab makan minum. Bersikap tegas dengan kanak-kanak. jangan berseronok atau bermanja-manja apabila bergaul dengan mereka.

Beliau banyak memperkatakan mengenai persediaan untuk belajar. perbezaan individu dan latihan. Apabila sampai umur tertentu dan sesuai dengan daya pemikiran barulah diajar tafsir. Ini boleh menyebabkan mereka: . .mencerca pengajaran yang diberi 4. pengukuhan. Belajar daripada mudah kepada yang lebih susah secara: .Mengadakan latih tubi .tidak mahu belajar . Pendapat beliau dalam pendidikan awal kanak -kanak 1. pemerhatian.Menggunakan benda-benda maujud . Kanak-kanak jangan dibebankan dengan perkara-perkara yang diluar kemampuan mereka..Menggunakan bahan-bahan bantu mengajar 3. Beliau mencadangkan kanak-kanak di peringkat prasekolah hendaklah diberi contoh-contoh yang konkrit yang boleh difahami melalui pancaindera mereka.Berperingkat-peringkat . Ibnu Khaldun juga menyarankan pembacaan Al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. 2. Jangan diajar kanak-kanak dengan perkara-perkara yang susah. hukum dan lain-lain. 5. motivasi. berusaha.

Jadual pembelajaran harus disusun dengan baik supaya kanak-kanak dapat memahami apa yang disampaikan. Mulailah dengan menulis dan membaca. Swizerland.Pendekatan Ibnu Khaldun merupakan contoh pendekatan yang baik dalam membentuk peribadi kanak-kanak. Di sekolah itu diintegrasikan kehidupan di rumah. kemudian kaitkan dengan makna. JOHANN HEINRICH PESTALOZZI (1746 ± 1827) . Anak-anak perlu dibimbing secara perlahan-lahan berdasarkan potensi yang ada padanya. membuat tipu helah dan tidak berperikemanusiaan.Beliau membuka sebuah sekolah di ladangnya dikenali dengan nama ³Neohof´ pada tahun 1774. sebaliknya dalam waktu yang pendek serta cara yang betul bagi mendapat hasil pembelajaran yang baik. Masa belajar jangan terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa. 8. Idea-idea beliau mengenai pendidikan: 1. berlagak untuk menyembunyikan yang sebenar.6. 10. lemah lembut dan bertimbang rasa bukannya dengan cara kekerasan kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi pemalas. . 7. pendidikan vokasional dan pendidikan untuk bacaan dan tulisan. Bahasa adalah asas kepada semua kanak-kanak semasa pembelajaran. Kanak-kanak harus dibentuk dengan penuh kasih sayang. 9.Beliau dilahirkan di Zurich. pembohong. .

(multiage grouping). Oleh itu. Beliau juga percaya kepada kumpulan pelbagai umur. 6. . Beliau yakin bahawa ibu adalah orang yang terbaik untuk mengajar anaknya. 3.Bimbingan itu perlu bermula daripada pengalaman deria kepada idea yang abstrak. Menurut beliau " kanak-kanak umpama biji benih. Beliau percaya pengajaran boleh dibentuk berdasarkan objek. mengukur. .Beliau digelar sebagai ³Bapa Tadika´. kindergarten pula ialah taman untuk kanak-kanak.Pada tahun 1837. . ibu bapa dan pendidik umpama tukang kebun. pembelajaran konsep hendaklah dengan melalui manipulatif seperti membilang. Melalui pengalaman itu kanak-kanak boleh mencapai potensi mereka yang semulajadi. 7. Percaya bahawa pendidikan adalah diasaskan kepada pengalaman -pengalaman deria. Guru yang baik ialah guru yang mengajar kanak-kanak bukan mengajar mata pelajaran." Oleh itu kanak-kanak perlu belajar dalam persekitaran yang terancang dan kanak -kanak berkembang . FRIEDRICH FROEBEL (1782 ± 1852) . merasa dan menyentuh. 4. 5.Seorang tokoh pendidikan dari Jerman.2.Beliau adalah seorang yang kuat beragama dan menganggap manusia secara semulajadinya adalah baik dan dunia adalah tempat bekerja dan manifestasi terhadap Tuhan. beliau menubuh sekolah taman kanak-kanak yang dinamakan ³Kindergarten´.

Beliau menekankan kaedah bermain kepada kanak-kanak dan belajar melalui membuat. mempunyai bilik yang senang dimasuki cahaya. 3. binatang dan gambar-gambar. . 2. Taman kanak-kanak merupakan satu pendekatan terhadap latihan kanak -kanak. 5. fizikal dan sosial kanakkanak. dipenuhi dengan taman-taman. 4.Dilengkapi dengan kerusi meja yang sesuai untuk kanak-kanak. Menurut beliau. Suasana di taman kanak-kanak hendaklah dapat mengawal kanak-kanak daripada pengaruh jahat yang terdapat dalam masyarakat dan bahaya alam semulajadi. kanak-kanak mempelajari sesuatu melalui perbuatan. Sekurang-kurangnya ia dicat dengan warna yang terang. Ia hendaklah berdasarkan kepada keperluan dan keupayaan kanak-kanak. 6. Di taman kanak-kanak perlu dipupuk dengan perkembangan mental. Kelas prasekolah perlu dipenuhi dengan pemandangan. 8. Keadaan bilik janganlah sempit kerana menyusahkan perjalanan aktiviti. Taman kanak-kanak perlulah dipenuhi dengan keindahan untuk menarik perhatian kanak-kanak.Pendidikan adalah pembinaan watak atau peribadi kanak-kanak. saiz dan warna. 7. bunyi-bunyian dan objek-objek untuk kanak-kanak yang mempunyai bentuk yang mudah.melalui main´ Idea-idea Froebel 1. Ia perlu diberi kebebasan.

Maria Montessori merupakan doktor wanita pertama di Italy dan seorang tokoh pendidikan di Rome yang berpengalaman mendidik kanak-kanak yang terencat akal. Menurut beliau. Beliau mencadangkan dalam mendidik kanak-kanak perlu menggunakan objek supaya menimbulkan minat dalam pembelajarannya. sosial. pendengaran dan sentuhan yang bertujuan bagi membolehkan kanak-kanak mendapat pengalaman dan latihan menggunakan deria dengan cekap. beliau menubuhkan sekolah kanak-kanak cacat di Rome. 11. . . 10. .9. PENDAPAT MARIA MONTESSORI DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK Beliau berpendapat dalam mendidik kanak-kanak ia mestilah menghormati kanak-kanak dan haknya. persekitaran yang terancang. Beliau menekankan disiplin diri terhadap kanak-kanak dan motivasi dalaman adalah penting bagi kanak-kanak. Oleh itu. fizikal.Montessori menyokong Froebel dalam pendapat membenarkan kanak-kanak belajar melalui aktiviti bermain. disiplin diri dan arahan adalah prinsip penting dalam pendidikan kanak-kanak.Beliau mengutamakan latihan daya penglihatan. MARIA MONTESSORI (1870 ± 1952) .Pada tahun 1899. kemahiran hidup. pendidikan adalah untuk menolong kanakkanak membentuk serta membantu perkembangan intelek. . emosi dan rohani. Pembelajaran bukanlah sesuatu yang terpisah dan ia saling berkaitan antara satu sama lain.

apabila persekitaran mereka disusun secara lengkap dengan pelbagai bahan pembelajaran yang menarik. minda kanak-kanak mudah menyerap sesuatu maklumat yang diterima melalui deria mereka. Guru tidak perlu mengajar kanak-kanak secara formal. c. Guru hanya menunjuk ajar dan membimbing mereka dalam pemilihan bahan dan aktiviti.Montessori mengemukakan beberapa konsep asas dalam pembentukan kurikulum kanak-kanak pada peringkat awal. a. . Persekitaran yang tersedia Persekitaran yang menggalakkan perkembangan kanak-kanak adalah persekitaran yang lengkap dengan pelbagai bahan yang akan menyokong pembentukan konsep dan pengetahuan kanak-kanak apabila kanak-kanak memerlukannya. Minda yang mudah menyerap Menurut Montessori. Antaranya adalah konsep berikut. sebelum mereka bersedia untuk diajarkan konsep tersebut. Guru hanya menunjuk ajar perlu mengajar kanak-kanak secara formal. b. Peranan guru adalah menunjuk ajar cara menggunakan bahan pembelajaran tersebut pada masa yang sesuai. Didikan diri Kanak-kanak mampu menjelaskan persepsi mereka dan menyusun pengalaman melalui aktiviti yang sesuai. Kanak-kanak berkebolehan menyusun pengetahuan mereka apabila mereka terlibat dalam sesuatu aktiviti pembelajaran. Seorang kanak-kanak mula menyerap kejadian yang berlaku di sekelilingnya dan menyusun pengalaman ini daripada saat kelahiran lagi.

konsep Matematik. 2. kesedaran persepsi dan kemahiran praktikal. Mengikut Montessori. penumpuan perhatian. kemahiran memerhati dan meneliti. matlamat kurikulum pada peringkat awal adalah bagi memajukan diri kanakkanak daripada segi. Tempoh sensitif Tempoh sensitif adalah tempoh yang paling sesuai untuk kanak-kanak menguasai sesuatu kemahiran. kesedaran berkenaan susunan dan peraturan. Terdapat tempoh sensitif yang merupakan masa paling sesuai bagi kanak-kanak menerima . pemahaman berkenaan alam semulajadi. kebiasaan dengan seni kreatif. Ibu bapa patut diberi latihan dalam perkembangan kanak-kanak dan cara menggunakan pengetahuan ini dalam membimbing anak mereka. pengalaman menggunakan kemahiran berfikir secara kritis melalui pengalaman menyelesaikan sesuatu masalah. Menurut falsafah Montessori. kemahiran bahasa.d. e. keseimbangan pergerakan. kemahiran menulis dan membaca. Tempoh tersebut dapat dikesan apabila kanak-kanak menunjukkan kesediaan dan minat bagi mempelajari sesuatu kemahiran dengan sentiasa menanya soalan dan sentiasa tertarik bagi memerhati dan menyentuh sesuatu bahan pembelajaran. 1. Bahan pembelajaran Guru hanya menunjuk ajar cara yang ³betul´ bagaimana menggunakan bahan tersebut selepas kanak kanak memilih aktiviti pembelajarannya secara bebas dan sukarela. pengalaman dan pemahaman berkenaan sains sosial.

5. Maklumat yang diterima melalui deria adalah maklumat asas dalam semua jenis pembelajaran. Tempoh sensitif ini berbeza mengikut kadar perkembangan seseorang kanak-kanak. 7. Prinsip. 6. Guru perlu menyediakan persekitaran yang lengkap bagi membantu kanak-kanak belajar secara bebas. Bahan pembelajaran yang dibentukkan oleh Montessori melatihkan kanak-kanak berdikari dalam mengurus diri dan persekitarannya melalui pengalaman sebenar dan kegunaan bahan manipulatif dan ³betul diri´. 4.prinsip dalam kaedah Montessori . Peranan guru hanya membantu kanak-kanak. 9. 3. 2. 1.Kanak-kanak yang biasa berdikari dalam proses pembelajaran akan terus belajar secara demikian apabila dewasa kelak. Konsep kebebasan . Menghormati kanak-kanak dan hak mereka. Guru akan meningkat pengetahuan mereka melalui pengalaman dengan kanak-kanak. dengan bimbingan yang minimum daripada orang dewasa.maklumat dan konsep tertentu. Kanak-kanak mampu melatih diri sendiri. Kanak-kanak memerlukan persekitaran dan alat pembelajaran yang tersusun dan bersaiz kanak kanak. bukan memaksa ataupun menentu arah pembelajaran mereka. 8.

Beliau memperkenalkan kaedah projek kepada kanak-kanak kerana kaedah ini berkait rapat dengan aktiviti dan gerak kerja kanak-kanak.Menguasai kemahiran dari mudah ke sukar 4. Menurut beliau. teori. pengalaman. 8. 10. 7. Pandangan Dewey berkaitan pendidikan awal kanak-kanak. pemikiran dan kenyataan kepada kanak-kanak.Kanak-kanak dididik secara bersepadu dan menyeluruh 5. . 6. dalam menyampaikan pelajaran kepada kanak-kanak. 9. Kanak-kanak melakukan aktiviti arahan kendiri.Tokoh falsafah yang terkenal di Amerika.. Kanak-kanak belajar dengan lebih baik dalam persekitaran yang disediakan hendaklah membolehkan kanak-kanak belajar secara sendiri JOHN DEWEY ( 1859 ± 1952 ) . Menurut beliau. Pendidikan perlu disepadukan dengan kehidupan kanak- . Kanak-kanak menyerap masuk pengetahuan dan menggunakanya. pendidikan yang sebenar adalah satu proses yang aktif kepada kanak -kanak berdasarkan keadaan semulajadi mereka. Terdapat tempoh sensitif yang berbeza bagi setiap kanak-kanak. Pada pandangan beliau. kemudian seorang demi seorang. guru perlu memulakan dengan kumpulan kecil. kanak-kanak haruslah berusaha ke arah mencapai kejayaan.Beliau berpendapat bahawa pendidikan adalah penghidupan tidak semata-mata persediaan untuk hidup tetapi pendidikan adalah satu proses sosial yang mempunyai segala ilmu.3. Pentingnya disiplin diri. Kanak-kanak mengajar diri mereka sendiri.

Pembelajaran perlu dilaksanakan melalui pengalaman dan eksperimen. kegembiraan. dan keriangan. Baginya pendidikan dan persekolahan adalah bagi pengajaran sosialisasi. . . Luther yakin keluarga merupakan institusi paling penting dalam pendidikan kanak-kanak.Beliau percaya kanak-kanak perlu belajar tulisan dengan menulis. serta menitikberatkan keperluan mendirikan sekolah bagi mengajar kanak-kanak membaca.kanak. MARTIN LUTHER (1483 ± 1546) Beliau mencadangkan pendidikan universal dan wajib. pendidikan perlu mengikut aturan semula jadi. Kanak-kanak perlu dihormati.Beliau menegaskan muzik dan pendidikan jasmani perlu diintergrasikan dalam kurikulum. keagamaan dan moral. . . mengikut umur dan kaedah yang betul dan mengelakkan pembelajaran secara paksa sebelum kanak-kanak bersedia. Luther berpendapat tujuan utama persekolahan adalah untuk mengajar agama. pertuturan dengan bertutur dan taakulan dengan menaakul.John Amos Comenius mencadangkan supaya semua kanak-kanak perlu menghadiri sekolah dan sekolah perlu menggalakkan kanak-kanak supaya mereka merasa gembira terhadap diri mereka.Beliau mengalakkan integrasi kurikulum dan yakin pembelajaran perlu aktif.Beliau merasakan pendidikan perlu memberi pengalaman pembelajaran yang positif termasuklah kebebasan.Beliau juga percaya.Buku pertama yang ditulis oleh John Amos Comenius adalah kamus bergambar bagi membantu pengajaran kanak-kanak. . JOHN AMOS COMENIUS (1592 ± 1670) . Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak .

tingkah laku yang sesuai dengan budaya dan idea keagamaan adalah contoh-contoh pengetahuan yang diperolehi dengan cara sedemikian. Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak .Pembelajaran perlu bermula dari umum kepada khusus dan daripada mudah kepada susah. melalui interaksi sosial iaitu belajar sesuatu perkara daripada orang lain. Beliau menekankan penggunaan bahan konkrit dan deria. panas dan sejuk. c) Ketiga.Semua deria perlu terlibat bagi pembelajaran yang berkesan. . melalui logical-matematik yang meliputi konsep nombor.Beliau terkenal dengan Teori Perkembangan Kognitif kanak-kanak yang diasaskan berdasarkan kajiannya terhadap anak-anaknya sendiri. a) Pertama. b) Kedua.Piaget merupakan seorang saintis Swiss yang paling terkenal dan berpengaruh dalam pembentukan teori yang menyokong pendidikan awal kanak-kanak. Pengetahuan ini diperolehi melalui penerokaan dunia fizikal dan belajar berkenaan bulatan dan segi empat sama.keras dan lembut. . hubungan ruang dan keabadian. melalui pengetahuan fizikal iaitu pengetahuan fizikal tentang sesuatu benda.Kajiannya berkaitan denganPembentukan konsep. masa. JEAN PIAGET (1896-1980) . . .Sekolah merupakan bengkel kanak-kanak berkerja dengan penuh minat.Aktiviti adalah sangat penting. pemikiran dan pembelajaran.Piaget menjelaskan tiga cara kanak-kanak mengetahui sesuatu. klasifikasi. tunjukkan objek dan jelaskan apakan objek itu. Konsep-konsep ini tidak dapat dipelajari tanpa pengalaman dengan persekitaran. . Bahasa.. .

Meninggal dunia pada tahun 1934 akibat daripada jangkitan penyakit tuberculosis. . budaya dan faktor sosial yang membentuk pengaruh kognitif kanak-kanak . konkrit dan formal.Penulisan beliau menekankan tentang peranan sejarah. Melalui interaksi kanak-kanak dapat mempelajari pelbagai budaya.teori perkembangan kognitif yang menekankan peringkat deria motor.Menggalakan pembelajaran aktif melalui objek konkrit. .Kanak-kanak memerlukan pengalaman bagi membentuk struktur mental .Ahli psikologi dari Russia yang dilahirkan pada tahun 1896.Aktiviti mental dan fizikal adalah penting bagi perkembangan kognitif kanak-kanak. dan menekankan tentang perkembangan kognitif kanak-kanak yang berhubung kait dengan hubungan antara bahasa dan pemikiran. . . praoperasi. .telah menyatakan bahawa telah membuat kajian bahawa persekitaran.Perkembangkan kognitif kanak-kanak adalah melalui interaksi dan penyesuaian dengan persekitaran. gaya pertuturan. Lev Semerovich VygotsKy( 1896-1934) . Vygotsky.Perkembangan adalah proses berterusan dan hasil kematangan .Teori konstruktivism menitikberatkan kecerdasan kanak-kanak berkembang melalui pembelajaran yang aktif.Pernah bekerja di Institute of Psychology in Moscow (1924±34). budaya dan kebolehan berkomunikasi secara interpersonal banyak membantu perkembangan dan interaksi kanak-kanak. a. Kepentingan pemikiran Vygotsky terhadap perkembangan kanak -kanak.Antara sumbangan Piaget yang menjadi amalan pendidik sehingga kini : . .

Pada masa yang sama kanak-kanak itu akan dapat memberi makna yang abstrak dan membolehkannya meningkatkan kemahiran berfikir lebih kreatif dan kritis. b. memberi perhatian. .penulisan dan pelbagai simbol pengetahuan. Ini dapat membantu kanak-kanak supaya dapat diaplikasikan dalam kehidupan sehariannya. teori konstruktivisme pula menegaskan perkembangan proses metakognitif. mengarah dan menilai pemikirannya. iaitu operasi yang mengarahkan dan mengawal kemahiran serta proses kognitif. Menurut Vygotsky Zon Perkembangan Prokimal (ZPD) bermaksud prestasi pelajar. Bermain juga dapat mempertingkatkan kebolehan sosialiasi kanak-kanak. Disamping proses kognitif. Vygotsky juga telah menekankan bahawa kanak-kanak menjadi lebih konstruktif. kemahiran mendengar dan interpersonal dan intrapersonal. Boleh memahami peraturan-peraturan sesuatu permainan dengan ini ia akan menjadi seorang kanak-kanak yang sentiasa hormat kepada rakannya . e. membina hubungan. f. Dalam konteks pembelajaran konstruktivisme ianya bermaksud bahawa ilmu pengetahuan tidak boleh wujud diluar minda tetapi dapat dibina dalam minda berdasarkan pengalaman sebenar. kebolehan menyelesaikan masalah melebihi kebolehan diri sendiri dan dengan ini mencapai perkembangan peringkat potensi yang berbeza. Ia melibatkan operasi membimbing kanak-kanak untuk mencari makna terutamanya operasi merancang. Semasa bermain kanakkanak boleh memahami antara seorang individu dengan seorang individu dari segi kebolehan mengujudkan kemahiran-kemahiran komunikasi seperti. c. Dengan bermain kanak-kanak dapat meningkatkan mindanya supaya lebih kreatif dan inovatif.d.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful