P. 1
Tokoh Pengasas Pendidikan Awal Kanak

Tokoh Pengasas Pendidikan Awal Kanak

|Views: 1,682|Likes:
Published by huda_ieda

More info:

Published by: huda_ieda on Apr 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2012

pdf

text

original

TOKOH PENGASAS PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

Tokoh-tokoh pengasas pendidikan awal kanak-kanak adalah terdiri daripada:

1. Imam Al-Ghazali 2. Ibnu Khaldun 3. Johann Heinrich Pestalozzi 4. Friedrich Froebel 5. Maria Montessori 6. John Dewey 7. Martin Luther 8 John Amos Comenius 9. Jean Piaget 10. Vygotsky

IMAM Al-GHAZALI

- Dilahirkan pada 450 Hijrah bersamaan 1058 Masehi di sebuah kampung bernama Ghazalah Daulayah Qursan di Negeri Parsi. - Nama sebenarnya ialah Muhammad bin Muhammad bin Muhammad bin Ahmad Al-Ghazali. - Tahun 484 hijrah beliau dilantik sebagai Naib Canselor Universiti dan pensyarah di Universiti Pengajian Tinggi Nizamiah. - Pada tahun 489 hijrah, beliau meletak jawatan dan pergi ke Syria dan ke Mekah. - Kitab beliau yang termashur ialah Ihya Ulumuddin.

Pandangan dan idea-idea beliau: 1. Kanak-kanak diasuh mengikut 2 peringkat tahap umur iaitu; a. Sejak lahir hingga 4 tahun b. 5 tahun hingga 7 tahun

Guru tidak perlu mengharapkan ganjaran tetapi perlu menunjukkan model tingkah laku yang baik. tidak berkawan dengan orang jahat dan tidak berbangga. .Memperbaiki perlakuan dengan mesra bukan dengan cara menempelak mereka. 9. 5. 7. berwuduk dan bersembahyang. adab makan minum. bersederhana dalam perlakuan. Jangan mencemuh dan menimbulkan kebencian mereka. adap pertuturan.Mengajar mengikut kemampuan kanak-kanak. 4. merendah diri.2.Sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bermain. 3. Seorang kanak-kanak harus dididik sejak lahir. 8.Dapat menggembirakan mereka serta memberi kerehatan selepas penat belajar Nasihat beliau kepada guru supaya:. Bersikap tegas dengan kanak-kanak.Membantu perkembangan fizikal serta menguatkan otok mereka. jangan biasakan mereka bersenang-senang. . jangan berseronok atau bermanja-manja apabila bergaul dengan mereka. tidak berbohong. Seorang bayi jangan diberikan kepada orang lain menjaganya kecuali wanita yang kuat agama dan mulia tingkah lakunya. Didik kanak-kanak dengan pelajaran agama. adab sopan. Kandungan kurikulum meliputi latihan jasmani. . sukan. .Ibnu Khaldun merupakan seorang pemikir Islam yang terakhir pada zaman pertengahan telah menasihatkan ibubapa dan golongan pendidik. Suruh kanak-kanak bermain kerana main pada kanak-kanak dapat:.Memperelokkan fitrah dan membentuk naluri mereka. IBNU KHALDUN . 6. keperibadian dan budi pekerti yang mulia. . mencuci badan. Didik kanak-kanak supaya memperolehi tingkah laku yang mulia. Tidak boleh keterlaluan bila mendenda kanak-kanak. 10.

Menggunakan bahan-bahan bantu mengajar 3. pemerhatian.Menggunakan benda-benda maujud . Jangan diajar kanak-kanak dengan perkara-perkara yang susah. Apabila sampai umur tertentu dan sesuai dengan daya pemikiran barulah diajar tafsir. berusaha.Mengadakan latih tubi . 2. pengukuhan. perbezaan individu dan latihan. . motivasi.tidak mahu belajar . hukum dan lain-lain. Ibnu Khaldun juga menyarankan pembacaan Al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. Pendapat beliau dalam pendidikan awal kanak -kanak 1.mencerca pengajaran yang diberi 4. Beliau mencadangkan kanak-kanak di peringkat prasekolah hendaklah diberi contoh-contoh yang konkrit yang boleh difahami melalui pancaindera mereka.Beliau banyak memperkatakan mengenai persediaan untuk belajar. Ini boleh menyebabkan mereka: .Berperingkat-peringkat . Kanak-kanak jangan dibebankan dengan perkara-perkara yang diluar kemampuan mereka. Belajar daripada mudah kepada yang lebih susah secara: .. 5.

pembohong. Bahasa adalah asas kepada semua kanak-kanak semasa pembelajaran. 9. Swizerland. Idea-idea beliau mengenai pendidikan: 1. Anak-anak perlu dibimbing secara perlahan-lahan berdasarkan potensi yang ada padanya. 8. 7. .Beliau membuka sebuah sekolah di ladangnya dikenali dengan nama ³Neohof´ pada tahun 1774. 10. berlagak untuk menyembunyikan yang sebenar. Jadual pembelajaran harus disusun dengan baik supaya kanak-kanak dapat memahami apa yang disampaikan. lemah lembut dan bertimbang rasa bukannya dengan cara kekerasan kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi pemalas.Pendekatan Ibnu Khaldun merupakan contoh pendekatan yang baik dalam membentuk peribadi kanak-kanak. Kanak-kanak harus dibentuk dengan penuh kasih sayang. pendidikan vokasional dan pendidikan untuk bacaan dan tulisan.Beliau dilahirkan di Zurich.6. kemudian kaitkan dengan makna. JOHANN HEINRICH PESTALOZZI (1746 ± 1827) . membuat tipu helah dan tidak berperikemanusiaan. . Di sekolah itu diintegrasikan kehidupan di rumah. Mulailah dengan menulis dan membaca. Masa belajar jangan terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa. sebaliknya dalam waktu yang pendek serta cara yang betul bagi mendapat hasil pembelajaran yang baik.

6. Beliau yakin bahawa ibu adalah orang yang terbaik untuk mengajar anaknya. merasa dan menyentuh. (multiage grouping). 5." Oleh itu kanak-kanak perlu belajar dalam persekitaran yang terancang dan kanak -kanak berkembang . Beliau percaya pengajaran boleh dibentuk berdasarkan objek.2. Oleh itu. FRIEDRICH FROEBEL (1782 ± 1852) . Guru yang baik ialah guru yang mengajar kanak-kanak bukan mengajar mata pelajaran. Percaya bahawa pendidikan adalah diasaskan kepada pengalaman -pengalaman deria. 4. pembelajaran konsep hendaklah dengan melalui manipulatif seperti membilang. 3.Seorang tokoh pendidikan dari Jerman. ibu bapa dan pendidik umpama tukang kebun.Beliau digelar sebagai ³Bapa Tadika´.Pada tahun 1837. beliau menubuh sekolah taman kanak-kanak yang dinamakan ³Kindergarten´. 7. Beliau juga percaya kepada kumpulan pelbagai umur. .Beliau adalah seorang yang kuat beragama dan menganggap manusia secara semulajadinya adalah baik dan dunia adalah tempat bekerja dan manifestasi terhadap Tuhan. mengukur. kindergarten pula ialah taman untuk kanak-kanak. Melalui pengalaman itu kanak-kanak boleh mencapai potensi mereka yang semulajadi. .Bimbingan itu perlu bermula daripada pengalaman deria kepada idea yang abstrak. Menurut beliau " kanak-kanak umpama biji benih. .

Taman kanak-kanak merupakan satu pendekatan terhadap latihan kanak -kanak. .melalui main´ Idea-idea Froebel 1. dipenuhi dengan taman-taman. 6.Dilengkapi dengan kerusi meja yang sesuai untuk kanak-kanak. 5. Beliau menekankan kaedah bermain kepada kanak-kanak dan belajar melalui membuat. 2. Menurut beliau. Ia hendaklah berdasarkan kepada keperluan dan keupayaan kanak-kanak. mempunyai bilik yang senang dimasuki cahaya. Kelas prasekolah perlu dipenuhi dengan pemandangan. Sekurang-kurangnya ia dicat dengan warna yang terang. fizikal dan sosial kanakkanak. kanak-kanak mempelajari sesuatu melalui perbuatan. bunyi-bunyian dan objek-objek untuk kanak-kanak yang mempunyai bentuk yang mudah. 4. saiz dan warna. Keadaan bilik janganlah sempit kerana menyusahkan perjalanan aktiviti.Pendidikan adalah pembinaan watak atau peribadi kanak-kanak. Ia perlu diberi kebebasan. Suasana di taman kanak-kanak hendaklah dapat mengawal kanak-kanak daripada pengaruh jahat yang terdapat dalam masyarakat dan bahaya alam semulajadi. binatang dan gambar-gambar. Taman kanak-kanak perlulah dipenuhi dengan keindahan untuk menarik perhatian kanak-kanak. Di taman kanak-kanak perlu dipupuk dengan perkembangan mental. 3. 7. 8.

emosi dan rohani. beliau menubuhkan sekolah kanak-kanak cacat di Rome. .Beliau mengutamakan latihan daya penglihatan. . sosial. fizikal. persekitaran yang terancang.Pada tahun 1899. 11. Pembelajaran bukanlah sesuatu yang terpisah dan ia saling berkaitan antara satu sama lain. kemahiran hidup.Maria Montessori merupakan doktor wanita pertama di Italy dan seorang tokoh pendidikan di Rome yang berpengalaman mendidik kanak-kanak yang terencat akal.9. PENDAPAT MARIA MONTESSORI DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK Beliau berpendapat dalam mendidik kanak-kanak ia mestilah menghormati kanak-kanak dan haknya. Beliau menekankan disiplin diri terhadap kanak-kanak dan motivasi dalaman adalah penting bagi kanak-kanak. 10. Beliau mencadangkan dalam mendidik kanak-kanak perlu menggunakan objek supaya menimbulkan minat dalam pembelajarannya. . MARIA MONTESSORI (1870 ± 1952) . pendengaran dan sentuhan yang bertujuan bagi membolehkan kanak-kanak mendapat pengalaman dan latihan menggunakan deria dengan cekap. . Oleh itu.Montessori menyokong Froebel dalam pendapat membenarkan kanak-kanak belajar melalui aktiviti bermain. pendidikan adalah untuk menolong kanakkanak membentuk serta membantu perkembangan intelek. disiplin diri dan arahan adalah prinsip penting dalam pendidikan kanak-kanak. Menurut beliau.

Antaranya adalah konsep berikut. Persekitaran yang tersedia Persekitaran yang menggalakkan perkembangan kanak-kanak adalah persekitaran yang lengkap dengan pelbagai bahan yang akan menyokong pembentukan konsep dan pengetahuan kanak-kanak apabila kanak-kanak memerlukannya. Guru hanya menunjuk ajar dan membimbing mereka dalam pemilihan bahan dan aktiviti. apabila persekitaran mereka disusun secara lengkap dengan pelbagai bahan pembelajaran yang menarik. Guru hanya menunjuk ajar perlu mengajar kanak-kanak secara formal. .Montessori mengemukakan beberapa konsep asas dalam pembentukan kurikulum kanak-kanak pada peringkat awal. sebelum mereka bersedia untuk diajarkan konsep tersebut. a. Kanak-kanak berkebolehan menyusun pengetahuan mereka apabila mereka terlibat dalam sesuatu aktiviti pembelajaran. Seorang kanak-kanak mula menyerap kejadian yang berlaku di sekelilingnya dan menyusun pengalaman ini daripada saat kelahiran lagi. Didikan diri Kanak-kanak mampu menjelaskan persepsi mereka dan menyusun pengalaman melalui aktiviti yang sesuai. c. Peranan guru adalah menunjuk ajar cara menggunakan bahan pembelajaran tersebut pada masa yang sesuai. minda kanak-kanak mudah menyerap sesuatu maklumat yang diterima melalui deria mereka. b. Guru tidak perlu mengajar kanak-kanak secara formal. Minda yang mudah menyerap Menurut Montessori.

2. konsep Matematik. kemahiran memerhati dan meneliti. kemahiran bahasa. kemahiran menulis dan membaca. kesedaran persepsi dan kemahiran praktikal. matlamat kurikulum pada peringkat awal adalah bagi memajukan diri kanakkanak daripada segi. 1. Terdapat tempoh sensitif yang merupakan masa paling sesuai bagi kanak-kanak menerima .d. pengalaman dan pemahaman berkenaan sains sosial. Tempoh tersebut dapat dikesan apabila kanak-kanak menunjukkan kesediaan dan minat bagi mempelajari sesuatu kemahiran dengan sentiasa menanya soalan dan sentiasa tertarik bagi memerhati dan menyentuh sesuatu bahan pembelajaran. kesedaran berkenaan susunan dan peraturan. pemahaman berkenaan alam semulajadi. Mengikut Montessori. keseimbangan pergerakan. kebiasaan dengan seni kreatif. pengalaman menggunakan kemahiran berfikir secara kritis melalui pengalaman menyelesaikan sesuatu masalah. e. Tempoh sensitif Tempoh sensitif adalah tempoh yang paling sesuai untuk kanak-kanak menguasai sesuatu kemahiran. Bahan pembelajaran Guru hanya menunjuk ajar cara yang ³betul´ bagaimana menggunakan bahan tersebut selepas kanak kanak memilih aktiviti pembelajarannya secara bebas dan sukarela. Ibu bapa patut diberi latihan dalam perkembangan kanak-kanak dan cara menggunakan pengetahuan ini dalam membimbing anak mereka. penumpuan perhatian. Menurut falsafah Montessori.

bukan memaksa ataupun menentu arah pembelajaran mereka. 9. Kanak-kanak mampu melatih diri sendiri.maklumat dan konsep tertentu. Guru perlu menyediakan persekitaran yang lengkap bagi membantu kanak-kanak belajar secara bebas. dengan bimbingan yang minimum daripada orang dewasa. 3. 6. Maklumat yang diterima melalui deria adalah maklumat asas dalam semua jenis pembelajaran. Prinsip. Tempoh sensitif ini berbeza mengikut kadar perkembangan seseorang kanak-kanak. Guru akan meningkat pengetahuan mereka melalui pengalaman dengan kanak-kanak.prinsip dalam kaedah Montessori . Konsep kebebasan . 4.Kanak-kanak yang biasa berdikari dalam proses pembelajaran akan terus belajar secara demikian apabila dewasa kelak. 5. Kanak-kanak memerlukan persekitaran dan alat pembelajaran yang tersusun dan bersaiz kanak kanak. Peranan guru hanya membantu kanak-kanak. 1. Bahan pembelajaran yang dibentukkan oleh Montessori melatihkan kanak-kanak berdikari dalam mengurus diri dan persekitarannya melalui pengalaman sebenar dan kegunaan bahan manipulatif dan ³betul diri´. 2. 7. 8. Menghormati kanak-kanak dan hak mereka.

. teori. Pandangan Dewey berkaitan pendidikan awal kanak-kanak. Kanak-kanak melakukan aktiviti arahan kendiri. 6. Menurut beliau. guru perlu memulakan dengan kumpulan kecil. 10. pengalaman.. Kanak-kanak mengajar diri mereka sendiri. pemikiran dan kenyataan kepada kanak-kanak.3. Menurut beliau. Terdapat tempoh sensitif yang berbeza bagi setiap kanak-kanak.Menguasai kemahiran dari mudah ke sukar 4. 9. Pendidikan perlu disepadukan dengan kehidupan kanak- .Beliau berpendapat bahawa pendidikan adalah penghidupan tidak semata-mata persediaan untuk hidup tetapi pendidikan adalah satu proses sosial yang mempunyai segala ilmu. Kanak-kanak belajar dengan lebih baik dalam persekitaran yang disediakan hendaklah membolehkan kanak-kanak belajar secara sendiri JOHN DEWEY ( 1859 ± 1952 ) . Kanak-kanak menyerap masuk pengetahuan dan menggunakanya. pendidikan yang sebenar adalah satu proses yang aktif kepada kanak -kanak berdasarkan keadaan semulajadi mereka. dalam menyampaikan pelajaran kepada kanak-kanak.Tokoh falsafah yang terkenal di Amerika. 8. Beliau memperkenalkan kaedah projek kepada kanak-kanak kerana kaedah ini berkait rapat dengan aktiviti dan gerak kerja kanak-kanak. 7. kanak-kanak haruslah berusaha ke arah mencapai kejayaan.Kanak-kanak dididik secara bersepadu dan menyeluruh 5. kemudian seorang demi seorang. Pentingnya disiplin diri. Pada pandangan beliau.

. .Beliau mengalakkan integrasi kurikulum dan yakin pembelajaran perlu aktif.Beliau merasakan pendidikan perlu memberi pengalaman pembelajaran yang positif termasuklah kebebasan. Pembelajaran perlu dilaksanakan melalui pengalaman dan eksperimen. Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak . . Luther yakin keluarga merupakan institusi paling penting dalam pendidikan kanak-kanak.Beliau juga percaya.Beliau percaya kanak-kanak perlu belajar tulisan dengan menulis. kegembiraan. pertuturan dengan bertutur dan taakulan dengan menaakul. .Buku pertama yang ditulis oleh John Amos Comenius adalah kamus bergambar bagi membantu pengajaran kanak-kanak. mengikut umur dan kaedah yang betul dan mengelakkan pembelajaran secara paksa sebelum kanak-kanak bersedia. .Beliau menegaskan muzik dan pendidikan jasmani perlu diintergrasikan dalam kurikulum. pendidikan perlu mengikut aturan semula jadi. Baginya pendidikan dan persekolahan adalah bagi pengajaran sosialisasi. dan keriangan. JOHN AMOS COMENIUS (1592 ± 1670) . serta menitikberatkan keperluan mendirikan sekolah bagi mengajar kanak-kanak membaca. Luther berpendapat tujuan utama persekolahan adalah untuk mengajar agama. MARTIN LUTHER (1483 ± 1546) Beliau mencadangkan pendidikan universal dan wajib.kanak.John Amos Comenius mencadangkan supaya semua kanak-kanak perlu menghadiri sekolah dan sekolah perlu menggalakkan kanak-kanak supaya mereka merasa gembira terhadap diri mereka. keagamaan dan moral. Kanak-kanak perlu dihormati.

Semua deria perlu terlibat bagi pembelajaran yang berkesan.Pembelajaran perlu bermula dari umum kepada khusus dan daripada mudah kepada susah.Aktiviti adalah sangat penting.Kajiannya berkaitan denganPembentukan konsep. masa. . melalui logical-matematik yang meliputi konsep nombor. JEAN PIAGET (1896-1980) . tunjukkan objek dan jelaskan apakan objek itu. Pengetahuan ini diperolehi melalui penerokaan dunia fizikal dan belajar berkenaan bulatan dan segi empat sama. a) Pertama. melalui pengetahuan fizikal iaitu pengetahuan fizikal tentang sesuatu benda.Sekolah merupakan bengkel kanak-kanak berkerja dengan penuh minat. pemikiran dan pembelajaran. .. .keras dan lembut. Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak . Bahasa. klasifikasi. . hubungan ruang dan keabadian. . .Beliau terkenal dengan Teori Perkembangan Kognitif kanak-kanak yang diasaskan berdasarkan kajiannya terhadap anak-anaknya sendiri. tingkah laku yang sesuai dengan budaya dan idea keagamaan adalah contoh-contoh pengetahuan yang diperolehi dengan cara sedemikian. panas dan sejuk. Beliau menekankan penggunaan bahan konkrit dan deria.Piaget merupakan seorang saintis Swiss yang paling terkenal dan berpengaruh dalam pembentukan teori yang menyokong pendidikan awal kanak-kanak. b) Kedua. c) Ketiga. melalui interaksi sosial iaitu belajar sesuatu perkara daripada orang lain.Piaget menjelaskan tiga cara kanak-kanak mengetahui sesuatu. Konsep-konsep ini tidak dapat dipelajari tanpa pengalaman dengan persekitaran.

Vygotsky. praoperasi.Pernah bekerja di Institute of Psychology in Moscow (1924±34).Perkembangan adalah proses berterusan dan hasil kematangan .Ahli psikologi dari Russia yang dilahirkan pada tahun 1896.Kanak-kanak memerlukan pengalaman bagi membentuk struktur mental . Kepentingan pemikiran Vygotsky terhadap perkembangan kanak -kanak. Melalui interaksi kanak-kanak dapat mempelajari pelbagai budaya.Penulisan beliau menekankan tentang peranan sejarah. dan menekankan tentang perkembangan kognitif kanak-kanak yang berhubung kait dengan hubungan antara bahasa dan pemikiran.Teori konstruktivism menitikberatkan kecerdasan kanak-kanak berkembang melalui pembelajaran yang aktif.Perkembangkan kognitif kanak-kanak adalah melalui interaksi dan penyesuaian dengan persekitaran.Meninggal dunia pada tahun 1934 akibat daripada jangkitan penyakit tuberculosis. . Lev Semerovich VygotsKy( 1896-1934) . budaya dan faktor sosial yang membentuk pengaruh kognitif kanak-kanak . . konkrit dan formal. budaya dan kebolehan berkomunikasi secara interpersonal banyak membantu perkembangan dan interaksi kanak-kanak.telah menyatakan bahawa telah membuat kajian bahawa persekitaran.Menggalakan pembelajaran aktif melalui objek konkrit.Aktiviti mental dan fizikal adalah penting bagi perkembangan kognitif kanak-kanak. .Antara sumbangan Piaget yang menjadi amalan pendidik sehingga kini : . . . a. gaya pertuturan. .teori perkembangan kognitif yang menekankan peringkat deria motor.

d. iaitu operasi yang mengarahkan dan mengawal kemahiran serta proses kognitif. mengarah dan menilai pemikirannya. kebolehan menyelesaikan masalah melebihi kebolehan diri sendiri dan dengan ini mencapai perkembangan peringkat potensi yang berbeza.penulisan dan pelbagai simbol pengetahuan. Menurut Vygotsky Zon Perkembangan Prokimal (ZPD) bermaksud prestasi pelajar. teori konstruktivisme pula menegaskan perkembangan proses metakognitif. Ini dapat membantu kanak-kanak supaya dapat diaplikasikan dalam kehidupan sehariannya. Pada masa yang sama kanak-kanak itu akan dapat memberi makna yang abstrak dan membolehkannya meningkatkan kemahiran berfikir lebih kreatif dan kritis. memberi perhatian. kemahiran mendengar dan interpersonal dan intrapersonal. Semasa bermain kanakkanak boleh memahami antara seorang individu dengan seorang individu dari segi kebolehan mengujudkan kemahiran-kemahiran komunikasi seperti. Bermain juga dapat mempertingkatkan kebolehan sosialiasi kanak-kanak. Vygotsky juga telah menekankan bahawa kanak-kanak menjadi lebih konstruktif. . Dengan bermain kanak-kanak dapat meningkatkan mindanya supaya lebih kreatif dan inovatif. b. membina hubungan. Disamping proses kognitif. Ia melibatkan operasi membimbing kanak-kanak untuk mencari makna terutamanya operasi merancang. Boleh memahami peraturan-peraturan sesuatu permainan dengan ini ia akan menjadi seorang kanak-kanak yang sentiasa hormat kepada rakannya . e. f. c. Dalam konteks pembelajaran konstruktivisme ianya bermaksud bahawa ilmu pengetahuan tidak boleh wujud diluar minda tetapi dapat dibina dalam minda berdasarkan pengalaman sebenar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->