P. 1
Tokoh Pengasas Pendidikan Awal Kanak

Tokoh Pengasas Pendidikan Awal Kanak

|Views: 1,727|Likes:
Published by huda_ieda

More info:

Published by: huda_ieda on Apr 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2012

pdf

text

original

TOKOH PENGASAS PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

Tokoh-tokoh pengasas pendidikan awal kanak-kanak adalah terdiri daripada:

1. Imam Al-Ghazali 2. Ibnu Khaldun 3. Johann Heinrich Pestalozzi 4. Friedrich Froebel 5. Maria Montessori 6. John Dewey 7. Martin Luther 8 John Amos Comenius 9. Jean Piaget 10. Vygotsky

IMAM Al-GHAZALI

- Dilahirkan pada 450 Hijrah bersamaan 1058 Masehi di sebuah kampung bernama Ghazalah Daulayah Qursan di Negeri Parsi. - Nama sebenarnya ialah Muhammad bin Muhammad bin Muhammad bin Ahmad Al-Ghazali. - Tahun 484 hijrah beliau dilantik sebagai Naib Canselor Universiti dan pensyarah di Universiti Pengajian Tinggi Nizamiah. - Pada tahun 489 hijrah, beliau meletak jawatan dan pergi ke Syria dan ke Mekah. - Kitab beliau yang termashur ialah Ihya Ulumuddin.

Pandangan dan idea-idea beliau: 1. Kanak-kanak diasuh mengikut 2 peringkat tahap umur iaitu; a. Sejak lahir hingga 4 tahun b. 5 tahun hingga 7 tahun

mencuci badan. jangan biasakan mereka bersenang-senang. . keperibadian dan budi pekerti yang mulia. 3.Mengajar mengikut kemampuan kanak-kanak. Tidak boleh keterlaluan bila mendenda kanak-kanak. Suruh kanak-kanak bermain kerana main pada kanak-kanak dapat:.Guru tidak perlu mengharapkan ganjaran tetapi perlu menunjukkan model tingkah laku yang baik. Bersikap tegas dengan kanak-kanak. 7.Membantu perkembangan fizikal serta menguatkan otok mereka.Ibnu Khaldun merupakan seorang pemikir Islam yang terakhir pada zaman pertengahan telah menasihatkan ibubapa dan golongan pendidik. Seorang bayi jangan diberikan kepada orang lain menjaganya kecuali wanita yang kuat agama dan mulia tingkah lakunya. adab makan minum. 4. merendah diri.Sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bermain.2. . . Jangan mencemuh dan menimbulkan kebencian mereka. Kandungan kurikulum meliputi latihan jasmani.Memperelokkan fitrah dan membentuk naluri mereka. Didik kanak-kanak dengan pelajaran agama. Seorang kanak-kanak harus dididik sejak lahir. Didik kanak-kanak supaya memperolehi tingkah laku yang mulia. . IBNU KHALDUN .Memperbaiki perlakuan dengan mesra bukan dengan cara menempelak mereka. 10. 6. 9. tidak berbohong. sukan. tidak berkawan dengan orang jahat dan tidak berbangga. adab sopan.Dapat menggembirakan mereka serta memberi kerehatan selepas penat belajar Nasihat beliau kepada guru supaya:. 8. adap pertuturan. . bersederhana dalam perlakuan. berwuduk dan bersembahyang. 5. jangan berseronok atau bermanja-manja apabila bergaul dengan mereka.

perbezaan individu dan latihan. Belajar daripada mudah kepada yang lebih susah secara: .Beliau banyak memperkatakan mengenai persediaan untuk belajar. Jangan diajar kanak-kanak dengan perkara-perkara yang susah..Berperingkat-peringkat . pengukuhan. Ibnu Khaldun juga menyarankan pembacaan Al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. Pendapat beliau dalam pendidikan awal kanak -kanak 1. hukum dan lain-lain. 2. Apabila sampai umur tertentu dan sesuai dengan daya pemikiran barulah diajar tafsir. motivasi. Ini boleh menyebabkan mereka: . . pemerhatian.mencerca pengajaran yang diberi 4.tidak mahu belajar . 5. Kanak-kanak jangan dibebankan dengan perkara-perkara yang diluar kemampuan mereka. Beliau mencadangkan kanak-kanak di peringkat prasekolah hendaklah diberi contoh-contoh yang konkrit yang boleh difahami melalui pancaindera mereka.Mengadakan latih tubi . berusaha.Menggunakan benda-benda maujud .Menggunakan bahan-bahan bantu mengajar 3.

Di sekolah itu diintegrasikan kehidupan di rumah. . Idea-idea beliau mengenai pendidikan: 1. membuat tipu helah dan tidak berperikemanusiaan.Pendekatan Ibnu Khaldun merupakan contoh pendekatan yang baik dalam membentuk peribadi kanak-kanak. Mulailah dengan menulis dan membaca. 7. Kanak-kanak harus dibentuk dengan penuh kasih sayang. sebaliknya dalam waktu yang pendek serta cara yang betul bagi mendapat hasil pembelajaran yang baik. Jadual pembelajaran harus disusun dengan baik supaya kanak-kanak dapat memahami apa yang disampaikan. Masa belajar jangan terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa. 8. Bahasa adalah asas kepada semua kanak-kanak semasa pembelajaran. .Beliau membuka sebuah sekolah di ladangnya dikenali dengan nama ³Neohof´ pada tahun 1774. Anak-anak perlu dibimbing secara perlahan-lahan berdasarkan potensi yang ada padanya. pembohong.Beliau dilahirkan di Zurich. Swizerland. 9. berlagak untuk menyembunyikan yang sebenar.6. pendidikan vokasional dan pendidikan untuk bacaan dan tulisan. lemah lembut dan bertimbang rasa bukannya dengan cara kekerasan kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi pemalas. kemudian kaitkan dengan makna. JOHANN HEINRICH PESTALOZZI (1746 ± 1827) . 10.

. .Beliau digelar sebagai ³Bapa Tadika´.2. kindergarten pula ialah taman untuk kanak-kanak. Melalui pengalaman itu kanak-kanak boleh mencapai potensi mereka yang semulajadi. Oleh itu. 7. beliau menubuh sekolah taman kanak-kanak yang dinamakan ³Kindergarten´. Beliau juga percaya kepada kumpulan pelbagai umur. mengukur. . merasa dan menyentuh.Beliau adalah seorang yang kuat beragama dan menganggap manusia secara semulajadinya adalah baik dan dunia adalah tempat bekerja dan manifestasi terhadap Tuhan. Menurut beliau " kanak-kanak umpama biji benih. pembelajaran konsep hendaklah dengan melalui manipulatif seperti membilang. 5.Seorang tokoh pendidikan dari Jerman. 3." Oleh itu kanak-kanak perlu belajar dalam persekitaran yang terancang dan kanak -kanak berkembang . ibu bapa dan pendidik umpama tukang kebun.Pada tahun 1837. Beliau percaya pengajaran boleh dibentuk berdasarkan objek. Beliau yakin bahawa ibu adalah orang yang terbaik untuk mengajar anaknya. (multiage grouping). 6. Guru yang baik ialah guru yang mengajar kanak-kanak bukan mengajar mata pelajaran. 4. Percaya bahawa pendidikan adalah diasaskan kepada pengalaman -pengalaman deria.Bimbingan itu perlu bermula daripada pengalaman deria kepada idea yang abstrak. FRIEDRICH FROEBEL (1782 ± 1852) .

3.Dilengkapi dengan kerusi meja yang sesuai untuk kanak-kanak. 2. Di taman kanak-kanak perlu dipupuk dengan perkembangan mental. Suasana di taman kanak-kanak hendaklah dapat mengawal kanak-kanak daripada pengaruh jahat yang terdapat dalam masyarakat dan bahaya alam semulajadi. 5. Kelas prasekolah perlu dipenuhi dengan pemandangan. fizikal dan sosial kanakkanak.Pendidikan adalah pembinaan watak atau peribadi kanak-kanak. kanak-kanak mempelajari sesuatu melalui perbuatan. Beliau menekankan kaedah bermain kepada kanak-kanak dan belajar melalui membuat. . 4. 6. saiz dan warna. Menurut beliau. mempunyai bilik yang senang dimasuki cahaya.melalui main´ Idea-idea Froebel 1. Keadaan bilik janganlah sempit kerana menyusahkan perjalanan aktiviti. Taman kanak-kanak merupakan satu pendekatan terhadap latihan kanak -kanak. Ia perlu diberi kebebasan. Ia hendaklah berdasarkan kepada keperluan dan keupayaan kanak-kanak. dipenuhi dengan taman-taman. binatang dan gambar-gambar. Taman kanak-kanak perlulah dipenuhi dengan keindahan untuk menarik perhatian kanak-kanak. 8. 7. bunyi-bunyian dan objek-objek untuk kanak-kanak yang mempunyai bentuk yang mudah. Sekurang-kurangnya ia dicat dengan warna yang terang.

. MARIA MONTESSORI (1870 ± 1952) . pendidikan adalah untuk menolong kanakkanak membentuk serta membantu perkembangan intelek. PENDAPAT MARIA MONTESSORI DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK Beliau berpendapat dalam mendidik kanak-kanak ia mestilah menghormati kanak-kanak dan haknya. . sosial. Pembelajaran bukanlah sesuatu yang terpisah dan ia saling berkaitan antara satu sama lain. persekitaran yang terancang. beliau menubuhkan sekolah kanak-kanak cacat di Rome. pendengaran dan sentuhan yang bertujuan bagi membolehkan kanak-kanak mendapat pengalaman dan latihan menggunakan deria dengan cekap.9. .Maria Montessori merupakan doktor wanita pertama di Italy dan seorang tokoh pendidikan di Rome yang berpengalaman mendidik kanak-kanak yang terencat akal. Menurut beliau. disiplin diri dan arahan adalah prinsip penting dalam pendidikan kanak-kanak. 10. Beliau mencadangkan dalam mendidik kanak-kanak perlu menggunakan objek supaya menimbulkan minat dalam pembelajarannya. kemahiran hidup. Beliau menekankan disiplin diri terhadap kanak-kanak dan motivasi dalaman adalah penting bagi kanak-kanak.Beliau mengutamakan latihan daya penglihatan. .Montessori menyokong Froebel dalam pendapat membenarkan kanak-kanak belajar melalui aktiviti bermain. emosi dan rohani. 11. Oleh itu. fizikal.Pada tahun 1899.

b. minda kanak-kanak mudah menyerap sesuatu maklumat yang diterima melalui deria mereka. Peranan guru adalah menunjuk ajar cara menggunakan bahan pembelajaran tersebut pada masa yang sesuai. Didikan diri Kanak-kanak mampu menjelaskan persepsi mereka dan menyusun pengalaman melalui aktiviti yang sesuai. Persekitaran yang tersedia Persekitaran yang menggalakkan perkembangan kanak-kanak adalah persekitaran yang lengkap dengan pelbagai bahan yang akan menyokong pembentukan konsep dan pengetahuan kanak-kanak apabila kanak-kanak memerlukannya. Kanak-kanak berkebolehan menyusun pengetahuan mereka apabila mereka terlibat dalam sesuatu aktiviti pembelajaran. Minda yang mudah menyerap Menurut Montessori. apabila persekitaran mereka disusun secara lengkap dengan pelbagai bahan pembelajaran yang menarik. a. Antaranya adalah konsep berikut. Guru hanya menunjuk ajar perlu mengajar kanak-kanak secara formal. Guru tidak perlu mengajar kanak-kanak secara formal. c. Seorang kanak-kanak mula menyerap kejadian yang berlaku di sekelilingnya dan menyusun pengalaman ini daripada saat kelahiran lagi. sebelum mereka bersedia untuk diajarkan konsep tersebut.Montessori mengemukakan beberapa konsep asas dalam pembentukan kurikulum kanak-kanak pada peringkat awal. Guru hanya menunjuk ajar dan membimbing mereka dalam pemilihan bahan dan aktiviti. .

d. 2. Ibu bapa patut diberi latihan dalam perkembangan kanak-kanak dan cara menggunakan pengetahuan ini dalam membimbing anak mereka. konsep Matematik. matlamat kurikulum pada peringkat awal adalah bagi memajukan diri kanakkanak daripada segi. 1. e. Bahan pembelajaran Guru hanya menunjuk ajar cara yang ³betul´ bagaimana menggunakan bahan tersebut selepas kanak kanak memilih aktiviti pembelajarannya secara bebas dan sukarela. kebiasaan dengan seni kreatif. kemahiran bahasa. kemahiran menulis dan membaca. Tempoh sensitif Tempoh sensitif adalah tempoh yang paling sesuai untuk kanak-kanak menguasai sesuatu kemahiran. kesedaran berkenaan susunan dan peraturan. Tempoh tersebut dapat dikesan apabila kanak-kanak menunjukkan kesediaan dan minat bagi mempelajari sesuatu kemahiran dengan sentiasa menanya soalan dan sentiasa tertarik bagi memerhati dan menyentuh sesuatu bahan pembelajaran. Menurut falsafah Montessori. Terdapat tempoh sensitif yang merupakan masa paling sesuai bagi kanak-kanak menerima . kesedaran persepsi dan kemahiran praktikal. penumpuan perhatian. pengalaman menggunakan kemahiran berfikir secara kritis melalui pengalaman menyelesaikan sesuatu masalah. pengalaman dan pemahaman berkenaan sains sosial. kemahiran memerhati dan meneliti. Mengikut Montessori. keseimbangan pergerakan. pemahaman berkenaan alam semulajadi.

Konsep kebebasan . bukan memaksa ataupun menentu arah pembelajaran mereka. Tempoh sensitif ini berbeza mengikut kadar perkembangan seseorang kanak-kanak. 4. Guru akan meningkat pengetahuan mereka melalui pengalaman dengan kanak-kanak. 9. Guru perlu menyediakan persekitaran yang lengkap bagi membantu kanak-kanak belajar secara bebas. 1. 7. 2. Kanak-kanak memerlukan persekitaran dan alat pembelajaran yang tersusun dan bersaiz kanak kanak. Kanak-kanak mampu melatih diri sendiri. dengan bimbingan yang minimum daripada orang dewasa. 8.Kanak-kanak yang biasa berdikari dalam proses pembelajaran akan terus belajar secara demikian apabila dewasa kelak. Peranan guru hanya membantu kanak-kanak. Menghormati kanak-kanak dan hak mereka. Prinsip. Maklumat yang diterima melalui deria adalah maklumat asas dalam semua jenis pembelajaran. 5.maklumat dan konsep tertentu. 3. 6. Bahan pembelajaran yang dibentukkan oleh Montessori melatihkan kanak-kanak berdikari dalam mengurus diri dan persekitarannya melalui pengalaman sebenar dan kegunaan bahan manipulatif dan ³betul diri´.prinsip dalam kaedah Montessori .

7. kemudian seorang demi seorang. pendidikan yang sebenar adalah satu proses yang aktif kepada kanak -kanak berdasarkan keadaan semulajadi mereka. Menurut beliau. Terdapat tempoh sensitif yang berbeza bagi setiap kanak-kanak. teori.Menguasai kemahiran dari mudah ke sukar 4.3. 6. Pada pandangan beliau.Beliau berpendapat bahawa pendidikan adalah penghidupan tidak semata-mata persediaan untuk hidup tetapi pendidikan adalah satu proses sosial yang mempunyai segala ilmu. 10. 8. pengalaman. 9.. Kanak-kanak melakukan aktiviti arahan kendiri. guru perlu memulakan dengan kumpulan kecil. Menurut beliau. Pentingnya disiplin diri. Pandangan Dewey berkaitan pendidikan awal kanak-kanak.Tokoh falsafah yang terkenal di Amerika. Beliau memperkenalkan kaedah projek kepada kanak-kanak kerana kaedah ini berkait rapat dengan aktiviti dan gerak kerja kanak-kanak. pemikiran dan kenyataan kepada kanak-kanak. . Kanak-kanak mengajar diri mereka sendiri. Pendidikan perlu disepadukan dengan kehidupan kanak- . kanak-kanak haruslah berusaha ke arah mencapai kejayaan. dalam menyampaikan pelajaran kepada kanak-kanak. Kanak-kanak menyerap masuk pengetahuan dan menggunakanya.Kanak-kanak dididik secara bersepadu dan menyeluruh 5. Kanak-kanak belajar dengan lebih baik dalam persekitaran yang disediakan hendaklah membolehkan kanak-kanak belajar secara sendiri JOHN DEWEY ( 1859 ± 1952 ) .

Pembelajaran perlu dilaksanakan melalui pengalaman dan eksperimen.Beliau menegaskan muzik dan pendidikan jasmani perlu diintergrasikan dalam kurikulum. . MARTIN LUTHER (1483 ± 1546) Beliau mencadangkan pendidikan universal dan wajib. mengikut umur dan kaedah yang betul dan mengelakkan pembelajaran secara paksa sebelum kanak-kanak bersedia.John Amos Comenius mencadangkan supaya semua kanak-kanak perlu menghadiri sekolah dan sekolah perlu menggalakkan kanak-kanak supaya mereka merasa gembira terhadap diri mereka. Kanak-kanak perlu dihormati.Beliau percaya kanak-kanak perlu belajar tulisan dengan menulis.Beliau juga percaya. serta menitikberatkan keperluan mendirikan sekolah bagi mengajar kanak-kanak membaca. pertuturan dengan bertutur dan taakulan dengan menaakul.Buku pertama yang ditulis oleh John Amos Comenius adalah kamus bergambar bagi membantu pengajaran kanak-kanak. . keagamaan dan moral. Baginya pendidikan dan persekolahan adalah bagi pengajaran sosialisasi.Beliau merasakan pendidikan perlu memberi pengalaman pembelajaran yang positif termasuklah kebebasan. Luther yakin keluarga merupakan institusi paling penting dalam pendidikan kanak-kanak. pendidikan perlu mengikut aturan semula jadi. kegembiraan. JOHN AMOS COMENIUS (1592 ± 1670) . . dan keriangan.Beliau mengalakkan integrasi kurikulum dan yakin pembelajaran perlu aktif. Luther berpendapat tujuan utama persekolahan adalah untuk mengajar agama. . . Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak .kanak.

pemikiran dan pembelajaran.Semua deria perlu terlibat bagi pembelajaran yang berkesan. . Konsep-konsep ini tidak dapat dipelajari tanpa pengalaman dengan persekitaran. c) Ketiga.Beliau terkenal dengan Teori Perkembangan Kognitif kanak-kanak yang diasaskan berdasarkan kajiannya terhadap anak-anaknya sendiri. a) Pertama.Kajiannya berkaitan denganPembentukan konsep. b) Kedua. masa. melalui logical-matematik yang meliputi konsep nombor.keras dan lembut.Piaget merupakan seorang saintis Swiss yang paling terkenal dan berpengaruh dalam pembentukan teori yang menyokong pendidikan awal kanak-kanak. . Beliau menekankan penggunaan bahan konkrit dan deria. JEAN PIAGET (1896-1980) . .. tunjukkan objek dan jelaskan apakan objek itu. . klasifikasi. melalui pengetahuan fizikal iaitu pengetahuan fizikal tentang sesuatu benda. Pengetahuan ini diperolehi melalui penerokaan dunia fizikal dan belajar berkenaan bulatan dan segi empat sama.Pembelajaran perlu bermula dari umum kepada khusus dan daripada mudah kepada susah. Bahasa. .Aktiviti adalah sangat penting. tingkah laku yang sesuai dengan budaya dan idea keagamaan adalah contoh-contoh pengetahuan yang diperolehi dengan cara sedemikian. Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak . .Sekolah merupakan bengkel kanak-kanak berkerja dengan penuh minat. melalui interaksi sosial iaitu belajar sesuatu perkara daripada orang lain.Piaget menjelaskan tiga cara kanak-kanak mengetahui sesuatu. panas dan sejuk. hubungan ruang dan keabadian.

. budaya dan kebolehan berkomunikasi secara interpersonal banyak membantu perkembangan dan interaksi kanak-kanak.teori perkembangan kognitif yang menekankan peringkat deria motor.Kanak-kanak memerlukan pengalaman bagi membentuk struktur mental . praoperasi. .Perkembangkan kognitif kanak-kanak adalah melalui interaksi dan penyesuaian dengan persekitaran. .Ahli psikologi dari Russia yang dilahirkan pada tahun 1896.Perkembangan adalah proses berterusan dan hasil kematangan .Aktiviti mental dan fizikal adalah penting bagi perkembangan kognitif kanak-kanak. konkrit dan formal. budaya dan faktor sosial yang membentuk pengaruh kognitif kanak-kanak .Antara sumbangan Piaget yang menjadi amalan pendidik sehingga kini : . gaya pertuturan.telah menyatakan bahawa telah membuat kajian bahawa persekitaran.Menggalakan pembelajaran aktif melalui objek konkrit. Kepentingan pemikiran Vygotsky terhadap perkembangan kanak -kanak.Teori konstruktivism menitikberatkan kecerdasan kanak-kanak berkembang melalui pembelajaran yang aktif. Vygotsky.Pernah bekerja di Institute of Psychology in Moscow (1924±34). a. . . . Melalui interaksi kanak-kanak dapat mempelajari pelbagai budaya.Penulisan beliau menekankan tentang peranan sejarah. dan menekankan tentang perkembangan kognitif kanak-kanak yang berhubung kait dengan hubungan antara bahasa dan pemikiran.Meninggal dunia pada tahun 1934 akibat daripada jangkitan penyakit tuberculosis. Lev Semerovich VygotsKy( 1896-1934) .

Ia melibatkan operasi membimbing kanak-kanak untuk mencari makna terutamanya operasi merancang. b.d. Boleh memahami peraturan-peraturan sesuatu permainan dengan ini ia akan menjadi seorang kanak-kanak yang sentiasa hormat kepada rakannya . c. Semasa bermain kanakkanak boleh memahami antara seorang individu dengan seorang individu dari segi kebolehan mengujudkan kemahiran-kemahiran komunikasi seperti. teori konstruktivisme pula menegaskan perkembangan proses metakognitif. Ini dapat membantu kanak-kanak supaya dapat diaplikasikan dalam kehidupan sehariannya. Pada masa yang sama kanak-kanak itu akan dapat memberi makna yang abstrak dan membolehkannya meningkatkan kemahiran berfikir lebih kreatif dan kritis. f. iaitu operasi yang mengarahkan dan mengawal kemahiran serta proses kognitif. .penulisan dan pelbagai simbol pengetahuan. Dengan bermain kanak-kanak dapat meningkatkan mindanya supaya lebih kreatif dan inovatif. Bermain juga dapat mempertingkatkan kebolehan sosialiasi kanak-kanak. kebolehan menyelesaikan masalah melebihi kebolehan diri sendiri dan dengan ini mencapai perkembangan peringkat potensi yang berbeza. mengarah dan menilai pemikirannya. e. membina hubungan. kemahiran mendengar dan interpersonal dan intrapersonal. Menurut Vygotsky Zon Perkembangan Prokimal (ZPD) bermaksud prestasi pelajar. Disamping proses kognitif. memberi perhatian. Dalam konteks pembelajaran konstruktivisme ianya bermaksud bahawa ilmu pengetahuan tidak boleh wujud diluar minda tetapi dapat dibina dalam minda berdasarkan pengalaman sebenar. Vygotsky juga telah menekankan bahawa kanak-kanak menjadi lebih konstruktif.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->