TOKOH PENGASAS PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

Tokoh-tokoh pengasas pendidikan awal kanak-kanak adalah terdiri daripada:

1. Imam Al-Ghazali 2. Ibnu Khaldun 3. Johann Heinrich Pestalozzi 4. Friedrich Froebel 5. Maria Montessori 6. John Dewey 7. Martin Luther 8 John Amos Comenius 9. Jean Piaget 10. Vygotsky

IMAM Al-GHAZALI

- Dilahirkan pada 450 Hijrah bersamaan 1058 Masehi di sebuah kampung bernama Ghazalah Daulayah Qursan di Negeri Parsi. - Nama sebenarnya ialah Muhammad bin Muhammad bin Muhammad bin Ahmad Al-Ghazali. - Tahun 484 hijrah beliau dilantik sebagai Naib Canselor Universiti dan pensyarah di Universiti Pengajian Tinggi Nizamiah. - Pada tahun 489 hijrah, beliau meletak jawatan dan pergi ke Syria dan ke Mekah. - Kitab beliau yang termashur ialah Ihya Ulumuddin.

Pandangan dan idea-idea beliau: 1. Kanak-kanak diasuh mengikut 2 peringkat tahap umur iaitu; a. Sejak lahir hingga 4 tahun b. 5 tahun hingga 7 tahun

3. adap pertuturan. merendah diri. bersederhana dalam perlakuan. 7. . 8. jangan biasakan mereka bersenang-senang. berwuduk dan bersembahyang. jangan berseronok atau bermanja-manja apabila bergaul dengan mereka. 5. IBNU KHALDUN . Suruh kanak-kanak bermain kerana main pada kanak-kanak dapat:. . Didik kanak-kanak supaya memperolehi tingkah laku yang mulia. . 9. . mencuci badan.2. Tidak boleh keterlaluan bila mendenda kanak-kanak.Memperelokkan fitrah dan membentuk naluri mereka. Seorang kanak-kanak harus dididik sejak lahir. Kandungan kurikulum meliputi latihan jasmani. adab sopan. Didik kanak-kanak dengan pelajaran agama.Guru tidak perlu mengharapkan ganjaran tetapi perlu menunjukkan model tingkah laku yang baik. tidak berbohong. .Ibnu Khaldun merupakan seorang pemikir Islam yang terakhir pada zaman pertengahan telah menasihatkan ibubapa dan golongan pendidik.Memperbaiki perlakuan dengan mesra bukan dengan cara menempelak mereka. keperibadian dan budi pekerti yang mulia.Mengajar mengikut kemampuan kanak-kanak.Membantu perkembangan fizikal serta menguatkan otok mereka. Jangan mencemuh dan menimbulkan kebencian mereka.Dapat menggembirakan mereka serta memberi kerehatan selepas penat belajar Nasihat beliau kepada guru supaya:. adab makan minum. 10. tidak berkawan dengan orang jahat dan tidak berbangga. 4. 6.Sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bermain. Seorang bayi jangan diberikan kepada orang lain menjaganya kecuali wanita yang kuat agama dan mulia tingkah lakunya. Bersikap tegas dengan kanak-kanak. sukan.

hukum dan lain-lain. Beliau mencadangkan kanak-kanak di peringkat prasekolah hendaklah diberi contoh-contoh yang konkrit yang boleh difahami melalui pancaindera mereka..tidak mahu belajar . berusaha. perbezaan individu dan latihan.Mengadakan latih tubi . . Kanak-kanak jangan dibebankan dengan perkara-perkara yang diluar kemampuan mereka. Ibnu Khaldun juga menyarankan pembacaan Al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. 5. 2.mencerca pengajaran yang diberi 4.Berperingkat-peringkat . Ini boleh menyebabkan mereka: . Apabila sampai umur tertentu dan sesuai dengan daya pemikiran barulah diajar tafsir. Pendapat beliau dalam pendidikan awal kanak -kanak 1.Menggunakan bahan-bahan bantu mengajar 3. motivasi. pemerhatian.Beliau banyak memperkatakan mengenai persediaan untuk belajar. Belajar daripada mudah kepada yang lebih susah secara: .Menggunakan benda-benda maujud . pengukuhan. Jangan diajar kanak-kanak dengan perkara-perkara yang susah.

Anak-anak perlu dibimbing secara perlahan-lahan berdasarkan potensi yang ada padanya. 10. . membuat tipu helah dan tidak berperikemanusiaan.Beliau dilahirkan di Zurich. Masa belajar jangan terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa. pembohong. berlagak untuk menyembunyikan yang sebenar. Idea-idea beliau mengenai pendidikan: 1. Jadual pembelajaran harus disusun dengan baik supaya kanak-kanak dapat memahami apa yang disampaikan. Swizerland. 8. JOHANN HEINRICH PESTALOZZI (1746 ± 1827) . sebaliknya dalam waktu yang pendek serta cara yang betul bagi mendapat hasil pembelajaran yang baik.6. Bahasa adalah asas kepada semua kanak-kanak semasa pembelajaran. 9. lemah lembut dan bertimbang rasa bukannya dengan cara kekerasan kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi pemalas. kemudian kaitkan dengan makna. . Mulailah dengan menulis dan membaca.Beliau membuka sebuah sekolah di ladangnya dikenali dengan nama ³Neohof´ pada tahun 1774. Di sekolah itu diintegrasikan kehidupan di rumah. Kanak-kanak harus dibentuk dengan penuh kasih sayang. 7. pendidikan vokasional dan pendidikan untuk bacaan dan tulisan.Pendekatan Ibnu Khaldun merupakan contoh pendekatan yang baik dalam membentuk peribadi kanak-kanak.

merasa dan menyentuh.2. 3. ibu bapa dan pendidik umpama tukang kebun. beliau menubuh sekolah taman kanak-kanak yang dinamakan ³Kindergarten´.Pada tahun 1837. Guru yang baik ialah guru yang mengajar kanak-kanak bukan mengajar mata pelajaran.Bimbingan itu perlu bermula daripada pengalaman deria kepada idea yang abstrak. Melalui pengalaman itu kanak-kanak boleh mencapai potensi mereka yang semulajadi. .Seorang tokoh pendidikan dari Jerman." Oleh itu kanak-kanak perlu belajar dalam persekitaran yang terancang dan kanak -kanak berkembang . kindergarten pula ialah taman untuk kanak-kanak. Percaya bahawa pendidikan adalah diasaskan kepada pengalaman -pengalaman deria. Beliau juga percaya kepada kumpulan pelbagai umur. . 4. 7. pembelajaran konsep hendaklah dengan melalui manipulatif seperti membilang. Menurut beliau " kanak-kanak umpama biji benih. FRIEDRICH FROEBEL (1782 ± 1852) .Beliau digelar sebagai ³Bapa Tadika´. (multiage grouping). Beliau percaya pengajaran boleh dibentuk berdasarkan objek. mengukur. 6. Beliau yakin bahawa ibu adalah orang yang terbaik untuk mengajar anaknya. Oleh itu.Beliau adalah seorang yang kuat beragama dan menganggap manusia secara semulajadinya adalah baik dan dunia adalah tempat bekerja dan manifestasi terhadap Tuhan. 5. .

Ia perlu diberi kebebasan. Sekurang-kurangnya ia dicat dengan warna yang terang. Taman kanak-kanak merupakan satu pendekatan terhadap latihan kanak -kanak. 4. Beliau menekankan kaedah bermain kepada kanak-kanak dan belajar melalui membuat. fizikal dan sosial kanakkanak. 3.Dilengkapi dengan kerusi meja yang sesuai untuk kanak-kanak.Pendidikan adalah pembinaan watak atau peribadi kanak-kanak. Suasana di taman kanak-kanak hendaklah dapat mengawal kanak-kanak daripada pengaruh jahat yang terdapat dalam masyarakat dan bahaya alam semulajadi. Kelas prasekolah perlu dipenuhi dengan pemandangan. Keadaan bilik janganlah sempit kerana menyusahkan perjalanan aktiviti. 8. bunyi-bunyian dan objek-objek untuk kanak-kanak yang mempunyai bentuk yang mudah. Di taman kanak-kanak perlu dipupuk dengan perkembangan mental. 5. 7. dipenuhi dengan taman-taman.melalui main´ Idea-idea Froebel 1. 2. saiz dan warna. kanak-kanak mempelajari sesuatu melalui perbuatan. Taman kanak-kanak perlulah dipenuhi dengan keindahan untuk menarik perhatian kanak-kanak. Menurut beliau. mempunyai bilik yang senang dimasuki cahaya. binatang dan gambar-gambar. Ia hendaklah berdasarkan kepada keperluan dan keupayaan kanak-kanak. 6. .

beliau menubuhkan sekolah kanak-kanak cacat di Rome. Menurut beliau. kemahiran hidup. Pembelajaran bukanlah sesuatu yang terpisah dan ia saling berkaitan antara satu sama lain. emosi dan rohani. disiplin diri dan arahan adalah prinsip penting dalam pendidikan kanak-kanak. fizikal. . persekitaran yang terancang.Maria Montessori merupakan doktor wanita pertama di Italy dan seorang tokoh pendidikan di Rome yang berpengalaman mendidik kanak-kanak yang terencat akal.Pada tahun 1899.Montessori menyokong Froebel dalam pendapat membenarkan kanak-kanak belajar melalui aktiviti bermain. 11. sosial. pendengaran dan sentuhan yang bertujuan bagi membolehkan kanak-kanak mendapat pengalaman dan latihan menggunakan deria dengan cekap. Beliau mencadangkan dalam mendidik kanak-kanak perlu menggunakan objek supaya menimbulkan minat dalam pembelajarannya. PENDAPAT MARIA MONTESSORI DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK Beliau berpendapat dalam mendidik kanak-kanak ia mestilah menghormati kanak-kanak dan haknya. pendidikan adalah untuk menolong kanakkanak membentuk serta membantu perkembangan intelek. Beliau menekankan disiplin diri terhadap kanak-kanak dan motivasi dalaman adalah penting bagi kanak-kanak. . Oleh itu. MARIA MONTESSORI (1870 ± 1952) . 10.Beliau mengutamakan latihan daya penglihatan. .9. .

Guru hanya menunjuk ajar dan membimbing mereka dalam pemilihan bahan dan aktiviti. Didikan diri Kanak-kanak mampu menjelaskan persepsi mereka dan menyusun pengalaman melalui aktiviti yang sesuai. Persekitaran yang tersedia Persekitaran yang menggalakkan perkembangan kanak-kanak adalah persekitaran yang lengkap dengan pelbagai bahan yang akan menyokong pembentukan konsep dan pengetahuan kanak-kanak apabila kanak-kanak memerlukannya. b. Guru hanya menunjuk ajar perlu mengajar kanak-kanak secara formal.Montessori mengemukakan beberapa konsep asas dalam pembentukan kurikulum kanak-kanak pada peringkat awal. Kanak-kanak berkebolehan menyusun pengetahuan mereka apabila mereka terlibat dalam sesuatu aktiviti pembelajaran. Peranan guru adalah menunjuk ajar cara menggunakan bahan pembelajaran tersebut pada masa yang sesuai. apabila persekitaran mereka disusun secara lengkap dengan pelbagai bahan pembelajaran yang menarik. Minda yang mudah menyerap Menurut Montessori. minda kanak-kanak mudah menyerap sesuatu maklumat yang diterima melalui deria mereka. Guru tidak perlu mengajar kanak-kanak secara formal. . a. sebelum mereka bersedia untuk diajarkan konsep tersebut. Seorang kanak-kanak mula menyerap kejadian yang berlaku di sekelilingnya dan menyusun pengalaman ini daripada saat kelahiran lagi. c. Antaranya adalah konsep berikut.

e. kemahiran menulis dan membaca. Terdapat tempoh sensitif yang merupakan masa paling sesuai bagi kanak-kanak menerima . kesedaran berkenaan susunan dan peraturan. keseimbangan pergerakan. Tempoh sensitif Tempoh sensitif adalah tempoh yang paling sesuai untuk kanak-kanak menguasai sesuatu kemahiran. konsep Matematik. kebiasaan dengan seni kreatif. 1. Tempoh tersebut dapat dikesan apabila kanak-kanak menunjukkan kesediaan dan minat bagi mempelajari sesuatu kemahiran dengan sentiasa menanya soalan dan sentiasa tertarik bagi memerhati dan menyentuh sesuatu bahan pembelajaran. kemahiran memerhati dan meneliti. Mengikut Montessori. kemahiran bahasa. pengalaman dan pemahaman berkenaan sains sosial. penumpuan perhatian. Ibu bapa patut diberi latihan dalam perkembangan kanak-kanak dan cara menggunakan pengetahuan ini dalam membimbing anak mereka. kesedaran persepsi dan kemahiran praktikal. Bahan pembelajaran Guru hanya menunjuk ajar cara yang ³betul´ bagaimana menggunakan bahan tersebut selepas kanak kanak memilih aktiviti pembelajarannya secara bebas dan sukarela. 2. pemahaman berkenaan alam semulajadi. pengalaman menggunakan kemahiran berfikir secara kritis melalui pengalaman menyelesaikan sesuatu masalah. Menurut falsafah Montessori.d. matlamat kurikulum pada peringkat awal adalah bagi memajukan diri kanakkanak daripada segi.

3. Tempoh sensitif ini berbeza mengikut kadar perkembangan seseorang kanak-kanak.prinsip dalam kaedah Montessori . 7. Maklumat yang diterima melalui deria adalah maklumat asas dalam semua jenis pembelajaran. 9. 5. Kanak-kanak memerlukan persekitaran dan alat pembelajaran yang tersusun dan bersaiz kanak kanak.maklumat dan konsep tertentu. 8.Kanak-kanak yang biasa berdikari dalam proses pembelajaran akan terus belajar secara demikian apabila dewasa kelak. Menghormati kanak-kanak dan hak mereka. Guru perlu menyediakan persekitaran yang lengkap bagi membantu kanak-kanak belajar secara bebas. Bahan pembelajaran yang dibentukkan oleh Montessori melatihkan kanak-kanak berdikari dalam mengurus diri dan persekitarannya melalui pengalaman sebenar dan kegunaan bahan manipulatif dan ³betul diri´. dengan bimbingan yang minimum daripada orang dewasa. 2. 1. Prinsip. Guru akan meningkat pengetahuan mereka melalui pengalaman dengan kanak-kanak. 6. 4. Konsep kebebasan . bukan memaksa ataupun menentu arah pembelajaran mereka. Peranan guru hanya membantu kanak-kanak. Kanak-kanak mampu melatih diri sendiri.

. guru perlu memulakan dengan kumpulan kecil. Beliau memperkenalkan kaedah projek kepada kanak-kanak kerana kaedah ini berkait rapat dengan aktiviti dan gerak kerja kanak-kanak. dalam menyampaikan pelajaran kepada kanak-kanak. 9. pendidikan yang sebenar adalah satu proses yang aktif kepada kanak -kanak berdasarkan keadaan semulajadi mereka. Kanak-kanak menyerap masuk pengetahuan dan menggunakanya. Pendidikan perlu disepadukan dengan kehidupan kanak- . Pentingnya disiplin diri.Kanak-kanak dididik secara bersepadu dan menyeluruh 5. Kanak-kanak mengajar diri mereka sendiri.3. Menurut beliau. Kanak-kanak melakukan aktiviti arahan kendiri.Tokoh falsafah yang terkenal di Amerika. 10. pengalaman. Pada pandangan beliau. Kanak-kanak belajar dengan lebih baik dalam persekitaran yang disediakan hendaklah membolehkan kanak-kanak belajar secara sendiri JOHN DEWEY ( 1859 ± 1952 ) . . kanak-kanak haruslah berusaha ke arah mencapai kejayaan. kemudian seorang demi seorang. Terdapat tempoh sensitif yang berbeza bagi setiap kanak-kanak. Menurut beliau. 7. 6.Beliau berpendapat bahawa pendidikan adalah penghidupan tidak semata-mata persediaan untuk hidup tetapi pendidikan adalah satu proses sosial yang mempunyai segala ilmu. 8. pemikiran dan kenyataan kepada kanak-kanak.Menguasai kemahiran dari mudah ke sukar 4. teori. Pandangan Dewey berkaitan pendidikan awal kanak-kanak.

John Amos Comenius mencadangkan supaya semua kanak-kanak perlu menghadiri sekolah dan sekolah perlu menggalakkan kanak-kanak supaya mereka merasa gembira terhadap diri mereka. dan keriangan. . pendidikan perlu mengikut aturan semula jadi.kanak. . Luther yakin keluarga merupakan institusi paling penting dalam pendidikan kanak-kanak.Beliau mengalakkan integrasi kurikulum dan yakin pembelajaran perlu aktif. . Pembelajaran perlu dilaksanakan melalui pengalaman dan eksperimen.Beliau menegaskan muzik dan pendidikan jasmani perlu diintergrasikan dalam kurikulum. Kanak-kanak perlu dihormati. Baginya pendidikan dan persekolahan adalah bagi pengajaran sosialisasi.Beliau merasakan pendidikan perlu memberi pengalaman pembelajaran yang positif termasuklah kebebasan.Beliau percaya kanak-kanak perlu belajar tulisan dengan menulis. keagamaan dan moral.Beliau juga percaya. Luther berpendapat tujuan utama persekolahan adalah untuk mengajar agama. JOHN AMOS COMENIUS (1592 ± 1670) . . serta menitikberatkan keperluan mendirikan sekolah bagi mengajar kanak-kanak membaca. . pertuturan dengan bertutur dan taakulan dengan menaakul. Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak .Buku pertama yang ditulis oleh John Amos Comenius adalah kamus bergambar bagi membantu pengajaran kanak-kanak. kegembiraan. mengikut umur dan kaedah yang betul dan mengelakkan pembelajaran secara paksa sebelum kanak-kanak bersedia. MARTIN LUTHER (1483 ± 1546) Beliau mencadangkan pendidikan universal dan wajib.

c) Ketiga. JEAN PIAGET (1896-1980) . melalui interaksi sosial iaitu belajar sesuatu perkara daripada orang lain. Pengetahuan ini diperolehi melalui penerokaan dunia fizikal dan belajar berkenaan bulatan dan segi empat sama. klasifikasi. . melalui pengetahuan fizikal iaitu pengetahuan fizikal tentang sesuatu benda.Piaget merupakan seorang saintis Swiss yang paling terkenal dan berpengaruh dalam pembentukan teori yang menyokong pendidikan awal kanak-kanak. hubungan ruang dan keabadian. .Aktiviti adalah sangat penting.. Beliau menekankan penggunaan bahan konkrit dan deria. pemikiran dan pembelajaran. . Bahasa. . masa.Kajiannya berkaitan denganPembentukan konsep.Beliau terkenal dengan Teori Perkembangan Kognitif kanak-kanak yang diasaskan berdasarkan kajiannya terhadap anak-anaknya sendiri. .Semua deria perlu terlibat bagi pembelajaran yang berkesan.keras dan lembut. Konsep-konsep ini tidak dapat dipelajari tanpa pengalaman dengan persekitaran. tunjukkan objek dan jelaskan apakan objek itu. panas dan sejuk.Sekolah merupakan bengkel kanak-kanak berkerja dengan penuh minat. a) Pertama. b) Kedua. tingkah laku yang sesuai dengan budaya dan idea keagamaan adalah contoh-contoh pengetahuan yang diperolehi dengan cara sedemikian. . Pandangan beliau dalam pendidikan kanak -kanak . melalui logical-matematik yang meliputi konsep nombor.Pembelajaran perlu bermula dari umum kepada khusus dan daripada mudah kepada susah.Piaget menjelaskan tiga cara kanak-kanak mengetahui sesuatu.

.telah menyatakan bahawa telah membuat kajian bahawa persekitaran.Aktiviti mental dan fizikal adalah penting bagi perkembangan kognitif kanak-kanak. Vygotsky.Menggalakan pembelajaran aktif melalui objek konkrit. .Ahli psikologi dari Russia yang dilahirkan pada tahun 1896. dan menekankan tentang perkembangan kognitif kanak-kanak yang berhubung kait dengan hubungan antara bahasa dan pemikiran.Teori konstruktivism menitikberatkan kecerdasan kanak-kanak berkembang melalui pembelajaran yang aktif. Lev Semerovich VygotsKy( 1896-1934) . . .Meninggal dunia pada tahun 1934 akibat daripada jangkitan penyakit tuberculosis.Perkembangan adalah proses berterusan dan hasil kematangan .teori perkembangan kognitif yang menekankan peringkat deria motor. a. Melalui interaksi kanak-kanak dapat mempelajari pelbagai budaya. budaya dan faktor sosial yang membentuk pengaruh kognitif kanak-kanak .Antara sumbangan Piaget yang menjadi amalan pendidik sehingga kini : .Pernah bekerja di Institute of Psychology in Moscow (1924±34). budaya dan kebolehan berkomunikasi secara interpersonal banyak membantu perkembangan dan interaksi kanak-kanak. gaya pertuturan. praoperasi. Kepentingan pemikiran Vygotsky terhadap perkembangan kanak -kanak. konkrit dan formal. .Perkembangkan kognitif kanak-kanak adalah melalui interaksi dan penyesuaian dengan persekitaran.Kanak-kanak memerlukan pengalaman bagi membentuk struktur mental . .Penulisan beliau menekankan tentang peranan sejarah.

Dengan bermain kanak-kanak dapat meningkatkan mindanya supaya lebih kreatif dan inovatif. Disamping proses kognitif. Ia melibatkan operasi membimbing kanak-kanak untuk mencari makna terutamanya operasi merancang. Bermain juga dapat mempertingkatkan kebolehan sosialiasi kanak-kanak. Dalam konteks pembelajaran konstruktivisme ianya bermaksud bahawa ilmu pengetahuan tidak boleh wujud diluar minda tetapi dapat dibina dalam minda berdasarkan pengalaman sebenar. Pada masa yang sama kanak-kanak itu akan dapat memberi makna yang abstrak dan membolehkannya meningkatkan kemahiran berfikir lebih kreatif dan kritis.penulisan dan pelbagai simbol pengetahuan. teori konstruktivisme pula menegaskan perkembangan proses metakognitif. b. Semasa bermain kanakkanak boleh memahami antara seorang individu dengan seorang individu dari segi kebolehan mengujudkan kemahiran-kemahiran komunikasi seperti. e. . c. Boleh memahami peraturan-peraturan sesuatu permainan dengan ini ia akan menjadi seorang kanak-kanak yang sentiasa hormat kepada rakannya . f. membina hubungan. kemahiran mendengar dan interpersonal dan intrapersonal. Menurut Vygotsky Zon Perkembangan Prokimal (ZPD) bermaksud prestasi pelajar. memberi perhatian. mengarah dan menilai pemikirannya.d. kebolehan menyelesaikan masalah melebihi kebolehan diri sendiri dan dengan ini mencapai perkembangan peringkat potensi yang berbeza. iaitu operasi yang mengarahkan dan mengawal kemahiran serta proses kognitif. Ini dapat membantu kanak-kanak supaya dapat diaplikasikan dalam kehidupan sehariannya. Vygotsky juga telah menekankan bahawa kanak-kanak menjadi lebih konstruktif.