Strategi Pembelajaran Kooperatif

Strategi Pembelajaran Kooperatif
Mengapa Pembelajaran Kooperatif? Ahli psikologi Soviet Lev Vygotsky (1896 – 1934) berpendapat bahawa pelajar terutamanya kanak-kanak belajar dengan lebih berkesan apabila ia bekerjasama (cooperate) dengan pelajar lain di dalam persekitaran pembelajaran yang menggalakkan, dengan bantuan guru. Strategi pembelajaran kooperatif menekankan penggunan kumpulankumpulan heterogenus bertiga atau berempat yang bekerja bersama-sama. Ia mengutamakan sokongan atau penglibatan ahli kumpulan bukanya kepada persaingan individu. Biasanya jika ada ganjaran diberikan, semua ahli dalam kumpulan itu menerimanya. Ahli-ahli dalam kumpulan kooperatif boleh diberikan peranan-peranan untuk dimainkan. Antara peranan-peranan itu ialah fasilitator kumpulan, pengurus bahan, pencatat, pelapor dan pemikir kumpulan. Pelajar yang berkerja dalam kumpulan ini dilibatkan dalam projek kumpulan yang menekankan analisis dan penilaian. Kagan dan Kagan (1994) telah mereka bentuk "Pendekatan Berstruktur" untuk pembelajaran kooperatif. Strukturstruktur ini adalah bebas daripada isi kandungan; aktiviti diadakan dengan memuatkan kandungan kepada satu atau lebih struktur.

Kajian telah menunjukan bahawa pembelajaran cara ini telah berjaya meningkatkan persahabatan dan penghormatan antara satu sama lain. Didapati juga berlangsung dengan itu, selfesteem pelajar dinaikan dan pencapaian

Na/mpt/2962000

1

2. 3. Saling Pergantungan Positif (Positive Interdependence) Akauntabiliti Individu (Individual Accountability) Interaksi Serentak (Simultaneous Interaction) Sama Penglibatan (Equal Participation) Ketiadaan satu atau lebih dari prinsip ini dalam sesuatu aktiviti menunjukkan aktiviti itu bukanlah aktiviti pembelajaran kooperatif.Strategi Pembelajaran Kooperatif Prinsip Pembelajaran Kooperatif Ada empat prinsip asas yang perlu ada dalam setiap aktiviti pembelajaran secara kooperatif: 1. 4. Bolehkan anda menghuraikan maksud setiap prinsip di atas? Na/mpt/2962000 2 .

Strategi Pembelajaran Kooperatif Perspektif: Kaitan antara elemen asas pembelajaran kooperatif dan Struktur Kooperatif Elemen Asas ‘Positive Interdependence Individual Accountability Face-to-face interaction Social skills Group Processing’ Fungsi Kumpulan Struktur Kooperatif Mudah Think-Pair-Share Say and switch Roundtable 3-step interview Corners Graffiti OtherBelajar bersama Team Games Tournaments (TGT) Jigsaw OthersPenyiasatan kumpulan Others Lebih Kompleks Na/mpt/2962000 3 .

"Oh. tugas ini digilirkan dengan meletakkan cebisan kertas di tengah-tengah meja. guru boleh menghadkan masa untuk satu-satu kumpulan memberi sumbangsaran. Guru menugaskan pencatat mencatatkan setiap respon di atas cebisan kertas yang berlainan (ini akan memudahkan aktiviti mengkelas kemudiannya) 3. Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan dengan mencatatkan idea masing-masing di atas kesemua kertas yang diberikan." 2. "Lekas! Lain idea!" • Suspend Judgement . satu lagi idea yang bagus!" • Silly . Setiap ahli secara bergilir. Kemudian meletakkan kertas itu di tengah-tengah meja. "Mari tukarkan itu kepada . Guru memberi pelajar peranan-peranan berasaskan kepada prinsip 4-S's of Brainstorming iaitu: • Speed .Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur-Struktur Koperatif Struktur Sumbangsaran Langkah-Langkah 1. Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan." • Synergy . Na/mpt/2962000 4 . Variasi: Rekod Meja Bulat: Selain dari mempunyai seorang ahli sahaja yang mencatat. Sumbangsaran Kelas: Untuk mempastikan semua kumpulan mengambil bahagian.."Cepat-cepat"."Mari fikirkan idea yang crazy. Sumbangsaran Think-Pad: Setiap ahli diberikan sebilangan cebisan kertas. mencatatkan ideanya dan meletakkan kertas itu kembali ke tengah meja.."Mari fikirkan idea lain seprti itu!"."Semua idea adalah bagus". Contohnya minit pertama untuk kumpulan #1 dan minit kedua untuk kumpulan #2 dan seterusnya.

Beri setiap kumpulan 20 keping gambar yang berbeza (haiwan. bentuk.) 2. sudut dsb. Lawatan Kumpulan: Minta pelajar bergerak ke kumpulan lain dan melihat bagaimana kumpulan lain telah melakukan pengkategorian. Suruh pelajar kembali ke tempat masing-masing dan membuat pengisihan semula. nombor. Arahkan kumpulan untuk mengisih gambar-gambar itu mengikut cara yang mereka fikirkan sesuai.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Mengkategori Langkah-Langkah Mengisih 1. 3. Na/mpt/2962000 5 .

......Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Unipolar-Bipolar 1.. Contohnya untuk mengkelaskan lapan haiwan berikut. 3.. singa.. Biarkan setiap kumpulan menemui teknik lain mengkategori...... biawak.. ikan emas.. Beriakn pelajar bipolar berikut: Berbulu . Perbincangan Kelas Berpusat Pelajar Pemilihan pasukan pengkaji pelajar Bina pasukan dan perkembangan kemahiran Pemilihan Topik Kumpulan Pemilihan topik mini Na/mpt/2962000 6 Tidak Ya Berbulu . lipas dan labah-labah..Bahaya 3.Tidak Merbahaya kepada manusia 2. 1.. Sistem Matriks 2 X 2 dam graf........ Kedua-dua Merbahaya Berbulu Ya Tidak Merbahaya Gambarajah Venn Co-op Co-op Pelajar bekerja sendirian di dalam kumpulan masingmasing......... rama-rama. 4.... Gunakan sistem unipolar yang berfungsi...... Gunakan teknik lawatan kumpulan di atas.Tidak Berbulu Bahaya kepada manusia ..... Cabar mereka untuk melakarkan cara mengkategori yang baru.......... 2.. Hasil akhir dikongsi oleh semua ahli kumpulan. Dapatkan pelajar menyedari abhawa sistem bipolar yang mudah tidak boleh menguruskan data itu... Tanyakan di manakah patut saya letakkan singa dan ikan emas? Beritahu mereka untuk melakukan yang terbaik untuk sistem pengkategorian itu. kucing... Anda akan dapati mereka akan keluar dengan idea mengkategori seperti dengan gambarajah Venn. Setiap ahli kumpulan kemudian menyumbang 2 X 2 Matriks untuk melengkapkan projek kumpulan. Biarkan mereka kecewa untuk seketika sehingga mereka boleh mencipta satu cara lain untuk mengkategori.. Berikan pelajar unipolar seperti: Berbulu ........ kerbau.. 5.

2. Pilih satu tajuk dan namakan beberapa (biasanya empat) alternatif yang berkaitan dengan tajuk. 2. Pelajar berkongsi dan melihat sudut yang bertentangan. 1. Pelajar membentuk dua bulatan. Selepas pelajar membentuk bentuk layang-layang.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah 6. Pelajar menghadap rakan dari bulatan yang berlainan Na/mpt/2962000 7 . Kemudian secara berpasangan dan bincang pilihan mereka. 3. 2. Pelajar pergi ke sudut yang mereka pilih. Guru memberitahu tajuk dan pelajar mula berbincang 2. unit co-op co-op moleh dilaksanakan serentak. Berikan masa satu atau dua minggu sebagai persediaan. Persembahan topik mini 8. 5. Guru menyatakan dan melukiskan satu bentuk. Formations Perbincangan Kumpulan 1. Aktiviti Formation mengajak pelajar menggunakan badan mereka sambil berpegang tangan. Selepas pelajar membentuk bentuk kon ais krim. Mereka boleh memilih pasangan lain untuk berbincang. Pelajar kembali ke kumpulan masing-masing dan berbincang tentang sudut pilihan masing-masing. mereka menunjukkan ais krim itu mencair. Peresediaan untuk persembahan kumpulan 9. atau 10 hingga 15 minit sahaja. Tugaskan setiap alternatif kepada empat bahagian kelas (biasanya empat sudut/ penjuru). Persediaan topik mini 7. persembahan kumpulan 10. Contoh. Pelajar membentuk bentuk yang dilukiskan. 3. Inside-Outside Circle 1. dua minggu yang intensif. Biasanya mereka tidak dibenarkan bercakap. mereka tunjukkan layang-layang itu sedang terapung dan melayang-layang.Penilaian Unit-Unit Co-op Co-op ini boleh dilakukan dengan beberapa cara: projek mini boleh dilakukan dalam satu hari. 4. Pelajar pilih satu alternatif dan catatkan di atas sehelai kertas. Sudut-Sudut 1. Pelajar menukar bentuk seperti yang diarah guru. Pelajar berbincang di dalam pasukan masing-masing.

Pelajar berbaris. Pelajar beralih ke semelah kiri dan menghadap pasangan yang baru. 1. 8 Na/mpt/2962000 . 1. mereka perlu membuatnya sekali lagi. 2. Pelajar berbincang posisi mereka di dalam bari dengan pasangan. secara bertulis mencatat jawapan. secara lisan. Kemudian mereka berukar peranan. 3. Pelajar pertama dalam pasangan menjawab masalah pertama dalam lembaran kerja sementara pelajar kedua menjadi pengajar. berlatih sesuatu kemahiran atau kongsi sesuatu tentang diri mereka. berkongsi jawapan. 1. 2.di atas sehelai kertas. Berbaris Numbered Heads Together Pairs Check Round Robin Round Table 1. Jika pasangan itu tidak setuju dengan jawapan. Apabila dua soalan pertama telah selesai. Jika mereka saling bersetuju. Pelajar. Ahli pasukan boleh mebantu rakannya. Pelajar. Pelajar bekerja secara berpasangan dalam kumpulan masing-masing. 2. 3. 2. mereka berjabat tangan dan meneruskan dengan soalan ke tiga dan keempat. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. 3. secara bergilir. mereka tidak meneruskannya. Satu kertas latihan diberikan dengan masalah diletakkan secara berpasangan. Pelajar rapatkan kepala dan berbincang dan pastikan setiap ahli mengetahui jawapannya. 4. ia memberikan pujian. Guru memanggil satu nombor dan semua pelajar dengan nombor itu mengangkat tangan dan menjawab. Mereka perlu menyemak pula dengan pasangan satu lagi dalam kumpulan. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. Guru memberitahu tajuk dan tempat mula barisan. 4. Pelajar melaporkan kepada kelas.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah secara berdepan dan bincangkan tajuk yang diberi. Proses ini diulang sehingga kesemua soalan di jawab. secara bergilir. Jika 'pengajar' bersetuju dengan penyelesaian pasangannya. Pelajar menamakan diri mereka nombor satu hingga empat. Guru menanyakan satu soalan yang mencabar.

2. Dalam kumpulan berempat.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Think-Pair-Share 1. Mereka kemudian berkongsi dengan seluruh kelas tentang jawapan masing-masing. Trade-AProblem Two-Box Induction Two-Box Induction digunakan untuk membentuk konsep. Guru mengemukakan masalah atau menanyakan satu soalan. 3. pelajar guna struktur Roundobin untuk berkongsi maklumat yang didapati dari pasangan mereka. dengan menyimpan jawapannya. Mereka menuliskan penyelesaian kepada msalah itu di atas kertas yang berlainan. Pelajar mereka satu masalah. 3. Apabila kedua-dua sudah meneyelesaikan masalah-masalah yang diniagakan. Jika penyelesaiannya sama. Mereka bekerja dalam kumpulan berempat. Pelajar membanding penyelesaian. 3. Three-Step Interview 1. Pelajar berfikir mengenai jawapannya. 2. Guru memberitahu pelajar yang ia akan meletakkan item yang berlainan di dalam kotak yang berlainan. seorang pelajar menemuduga pasangan yang lain. Adalah Na/mpt/2962000 9 . 1. Tema ditentukan oleh guru. mereka mencari kumpulan lain pula dan berdagang semula. mereka samasama bekerja untuk menyelesaikannya. 4. Secara berpasangan. mereka mencari kumpulan yang juga telah selesai dan perdagangkan masalahan itu. Guru memberikan kue dan pelajar kemudian secara berpasangan bincangkan mengenai jawapan mereka. Apabila pelajar telah selesai dengan masalah mereka. mereka berjumpa untuk membandingkan jawapan. Kemudian mereka bertukar peranan. 2. Pelajar kumuplan lain kemudian cuba menyelesaikan masalah itu. Pelajar Trade-A-Problem . Jika penyelesaian tidak sama.

pelajar berfikir bagaimana item-item itu berbeza secara berpasangan. Christchurch: Linwood Guidance Unit. D.W. & Johnson. Selepas memasukkan satu item dalam setiap kotak. Guru kemudian melukiskan dua kotak di papan tulis: Kotak 1 dan Kotak 2. Tambah item sehingga satu kumpulan dapat membuat definisi untuk setiap kotak.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah menjadi tugas pelajar untuk memikirkan mengapa guru berbuat demikan. R. San Juan. Kagan. Spenser (1992) Cooperative Learning. CA: Kagan Cooperative Learning Johnson.T. Martin (1991) Cooperative Learning: And How To Make It Happen in Your Classroom. Rujukan: Adrini Beth (1996) Cooperative Learning & Math: A Multi-Structural Approach. California: Kagan Cooperative Learning Van der Kley. Edina. (1991) Cooperative Learning Lesson Structures. MN: Interaction Book Company Na/mpt/2962000 10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful