P. 1
Pembelajaran Kooperatif

Pembelajaran Kooperatif

|Views: 114|Likes:
Published by Farah Adiba Fadzil

More info:

Published by: Farah Adiba Fadzil on Apr 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

Strategi Pembelajaran Kooperatif

Strategi Pembelajaran Kooperatif
Mengapa Pembelajaran Kooperatif? Ahli psikologi Soviet Lev Vygotsky (1896 – 1934) berpendapat bahawa pelajar terutamanya kanak-kanak belajar dengan lebih berkesan apabila ia bekerjasama (cooperate) dengan pelajar lain di dalam persekitaran pembelajaran yang menggalakkan, dengan bantuan guru. Strategi pembelajaran kooperatif menekankan penggunan kumpulankumpulan heterogenus bertiga atau berempat yang bekerja bersama-sama. Ia mengutamakan sokongan atau penglibatan ahli kumpulan bukanya kepada persaingan individu. Biasanya jika ada ganjaran diberikan, semua ahli dalam kumpulan itu menerimanya. Ahli-ahli dalam kumpulan kooperatif boleh diberikan peranan-peranan untuk dimainkan. Antara peranan-peranan itu ialah fasilitator kumpulan, pengurus bahan, pencatat, pelapor dan pemikir kumpulan. Pelajar yang berkerja dalam kumpulan ini dilibatkan dalam projek kumpulan yang menekankan analisis dan penilaian. Kagan dan Kagan (1994) telah mereka bentuk "Pendekatan Berstruktur" untuk pembelajaran kooperatif. Strukturstruktur ini adalah bebas daripada isi kandungan; aktiviti diadakan dengan memuatkan kandungan kepada satu atau lebih struktur.

Kajian telah menunjukan bahawa pembelajaran cara ini telah berjaya meningkatkan persahabatan dan penghormatan antara satu sama lain. Didapati juga berlangsung dengan itu, selfesteem pelajar dinaikan dan pencapaian

Na/mpt/2962000

1

2. Bolehkan anda menghuraikan maksud setiap prinsip di atas? Na/mpt/2962000 2 . 3. 4.Strategi Pembelajaran Kooperatif Prinsip Pembelajaran Kooperatif Ada empat prinsip asas yang perlu ada dalam setiap aktiviti pembelajaran secara kooperatif: 1. Saling Pergantungan Positif (Positive Interdependence) Akauntabiliti Individu (Individual Accountability) Interaksi Serentak (Simultaneous Interaction) Sama Penglibatan (Equal Participation) Ketiadaan satu atau lebih dari prinsip ini dalam sesuatu aktiviti menunjukkan aktiviti itu bukanlah aktiviti pembelajaran kooperatif.

Strategi Pembelajaran Kooperatif Perspektif: Kaitan antara elemen asas pembelajaran kooperatif dan Struktur Kooperatif Elemen Asas ‘Positive Interdependence Individual Accountability Face-to-face interaction Social skills Group Processing’ Fungsi Kumpulan Struktur Kooperatif Mudah Think-Pair-Share Say and switch Roundtable 3-step interview Corners Graffiti OtherBelajar bersama Team Games Tournaments (TGT) Jigsaw OthersPenyiasatan kumpulan Others Lebih Kompleks Na/mpt/2962000 3 .

Sumbangsaran Kelas: Untuk mempastikan semua kumpulan mengambil bahagian. Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan dengan mencatatkan idea masing-masing di atas kesemua kertas yang diberikan. Variasi: Rekod Meja Bulat: Selain dari mempunyai seorang ahli sahaja yang mencatat. "Mari tukarkan itu kepada ." • Synergy . satu lagi idea yang bagus!" • Silly . Setiap ahli secara bergilir. Kemudian meletakkan kertas itu di tengah-tengah meja. Contohnya minit pertama untuk kumpulan #1 dan minit kedua untuk kumpulan #2 dan seterusnya. "Lekas! Lain idea!" • Suspend Judgement . Guru menugaskan pencatat mencatatkan setiap respon di atas cebisan kertas yang berlainan (ini akan memudahkan aktiviti mengkelas kemudiannya) 3."Mari fikirkan idea yang crazy. Sumbangsaran Think-Pad: Setiap ahli diberikan sebilangan cebisan kertas. mencatatkan ideanya dan meletakkan kertas itu kembali ke tengah meja.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur-Struktur Koperatif Struktur Sumbangsaran Langkah-Langkah 1. guru boleh menghadkan masa untuk satu-satu kumpulan memberi sumbangsaran.. "Oh."Mari fikirkan idea lain seprti itu!"." 2.. tugas ini digilirkan dengan meletakkan cebisan kertas di tengah-tengah meja."Semua idea adalah bagus". Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan. Guru memberi pelajar peranan-peranan berasaskan kepada prinsip 4-S's of Brainstorming iaitu: • Speed ."Cepat-cepat". Na/mpt/2962000 4 .

Suruh pelajar kembali ke tempat masing-masing dan membuat pengisihan semula. 3.) 2. nombor. Na/mpt/2962000 5 . Beri setiap kumpulan 20 keping gambar yang berbeza (haiwan. Arahkan kumpulan untuk mengisih gambar-gambar itu mengikut cara yang mereka fikirkan sesuai. sudut dsb.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Mengkategori Langkah-Langkah Mengisih 1. bentuk. Lawatan Kumpulan: Minta pelajar bergerak ke kumpulan lain dan melihat bagaimana kumpulan lain telah melakukan pengkategorian.

kerbau. lipas dan labah-labah.. Gunakan sistem unipolar yang berfungsi. Kedua-dua Merbahaya Berbulu Ya Tidak Merbahaya Gambarajah Venn Co-op Co-op Pelajar bekerja sendirian di dalam kumpulan masingmasing....Bahaya 3.......... rama-rama... Anda akan dapati mereka akan keluar dengan idea mengkategori seperti dengan gambarajah Venn...Tidak Berbulu Bahaya kepada manusia . Cabar mereka untuk melakarkan cara mengkategori yang baru.... singa. Dapatkan pelajar menyedari abhawa sistem bipolar yang mudah tidak boleh menguruskan data itu... 1........... Biarkan mereka kecewa untuk seketika sehingga mereka boleh mencipta satu cara lain untuk mengkategori.. kucing.... 2.. Gunakan teknik lawatan kumpulan di atas.. Sistem Matriks 2 X 2 dam graf. Setiap ahli kumpulan kemudian menyumbang 2 X 2 Matriks untuk melengkapkan projek kumpulan.. Tanyakan di manakah patut saya letakkan singa dan ikan emas? Beritahu mereka untuk melakukan yang terbaik untuk sistem pengkategorian itu. Perbincangan Kelas Berpusat Pelajar Pemilihan pasukan pengkaji pelajar Bina pasukan dan perkembangan kemahiran Pemilihan Topik Kumpulan Pemilihan topik mini Na/mpt/2962000 6 Tidak Ya Berbulu . Beriakn pelajar bipolar berikut: Berbulu .. 5......... biawak. ikan emas. 3...Tidak Merbahaya kepada manusia 2.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Unipolar-Bipolar 1.......... Contohnya untuk mengkelaskan lapan haiwan berikut.... 4.. Hasil akhir dikongsi oleh semua ahli kumpulan... Biarkan setiap kumpulan menemui teknik lain mengkategori... Berikan pelajar unipolar seperti: Berbulu ..

Berikan masa satu atau dua minggu sebagai persediaan. Formations Perbincangan Kumpulan 1. persembahan kumpulan 10. Tugaskan setiap alternatif kepada empat bahagian kelas (biasanya empat sudut/ penjuru). Pelajar membentuk bentuk yang dilukiskan. Persembahan topik mini 8. 2. Contoh. 2. Pilih satu tajuk dan namakan beberapa (biasanya empat) alternatif yang berkaitan dengan tajuk. atau 10 hingga 15 minit sahaja. Inside-Outside Circle 1. Guru memberitahu tajuk dan pelajar mula berbincang 2. Sudut-Sudut 1. Pelajar pilih satu alternatif dan catatkan di atas sehelai kertas. Pelajar membentuk dua bulatan. 2. Pelajar berkongsi dan melihat sudut yang bertentangan. Guru menyatakan dan melukiskan satu bentuk. Pelajar pergi ke sudut yang mereka pilih. Persediaan topik mini 7. Kemudian secara berpasangan dan bincang pilihan mereka. mereka tunjukkan layang-layang itu sedang terapung dan melayang-layang. 3. 3. Peresediaan untuk persembahan kumpulan 9.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah 6. 5. Biasanya mereka tidak dibenarkan bercakap. Mereka boleh memilih pasangan lain untuk berbincang. Aktiviti Formation mengajak pelajar menggunakan badan mereka sambil berpegang tangan. Selepas pelajar membentuk bentuk kon ais krim. Pelajar kembali ke kumpulan masing-masing dan berbincang tentang sudut pilihan masing-masing. Selepas pelajar membentuk bentuk layang-layang.Penilaian Unit-Unit Co-op Co-op ini boleh dilakukan dengan beberapa cara: projek mini boleh dilakukan dalam satu hari. 4. Pelajar berbincang di dalam pasukan masing-masing. 1. dua minggu yang intensif. Pelajar menghadap rakan dari bulatan yang berlainan Na/mpt/2962000 7 . mereka menunjukkan ais krim itu mencair. Pelajar menukar bentuk seperti yang diarah guru. unit co-op co-op moleh dilaksanakan serentak.

3. Pelajar beralih ke semelah kiri dan menghadap pasangan yang baru. 4. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. Pelajar pertama dalam pasangan menjawab masalah pertama dalam lembaran kerja sementara pelajar kedua menjadi pengajar. secara bertulis mencatat jawapan. 2. 1. 4. Ahli pasukan boleh mebantu rakannya. 1. secara lisan. 2. Pelajar berbincang posisi mereka di dalam bari dengan pasangan. Pelajar berbaris. Satu kertas latihan diberikan dengan masalah diletakkan secara berpasangan. Jika 'pengajar' bersetuju dengan penyelesaian pasangannya. mereka perlu membuatnya sekali lagi. mereka tidak meneruskannya. Proses ini diulang sehingga kesemua soalan di jawab. Mereka perlu menyemak pula dengan pasangan satu lagi dalam kumpulan. 2. berlatih sesuatu kemahiran atau kongsi sesuatu tentang diri mereka. 2. Apabila dua soalan pertama telah selesai. 3. Pelajar. Guru menanyakan satu soalan yang mencabar. Guru memanggil satu nombor dan semua pelajar dengan nombor itu mengangkat tangan dan menjawab. Pelajar melaporkan kepada kelas. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. Pelajar rapatkan kepala dan berbincang dan pastikan setiap ahli mengetahui jawapannya. secara bergilir. Guru memberitahu tajuk dan tempat mula barisan. secara bergilir. Berbaris Numbered Heads Together Pairs Check Round Robin Round Table 1. Kemudian mereka berukar peranan. berkongsi jawapan. 3. 8 Na/mpt/2962000 . Jika pasangan itu tidak setuju dengan jawapan. mereka berjabat tangan dan meneruskan dengan soalan ke tiga dan keempat. ia memberikan pujian. Pelajar bekerja secara berpasangan dalam kumpulan masing-masing. Pelajar. Pelajar menamakan diri mereka nombor satu hingga empat.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah secara berdepan dan bincangkan tajuk yang diberi. Jika mereka saling bersetuju. 1.di atas sehelai kertas.

Apabila pelajar telah selesai dengan masalah mereka. Three-Step Interview 1. Pelajar membanding penyelesaian. mereka samasama bekerja untuk menyelesaikannya. 2. 1. Mereka bekerja dalam kumpulan berempat. Apabila kedua-dua sudah meneyelesaikan masalah-masalah yang diniagakan. Adalah Na/mpt/2962000 9 . 3. Pelajar mereka satu masalah. 2. Trade-AProblem Two-Box Induction Two-Box Induction digunakan untuk membentuk konsep. Guru mengemukakan masalah atau menanyakan satu soalan. Secara berpasangan. pelajar guna struktur Roundobin untuk berkongsi maklumat yang didapati dari pasangan mereka. 2. dengan menyimpan jawapannya. Tema ditentukan oleh guru. Pelajar berfikir mengenai jawapannya. Kemudian mereka bertukar peranan. Mereka menuliskan penyelesaian kepada msalah itu di atas kertas yang berlainan. Jika penyelesaiannya sama. Pelajar kumuplan lain kemudian cuba menyelesaikan masalah itu. Jika penyelesaian tidak sama. mereka mencari kumpulan lain pula dan berdagang semula. 4. Pelajar Trade-A-Problem . seorang pelajar menemuduga pasangan yang lain. Guru memberikan kue dan pelajar kemudian secara berpasangan bincangkan mengenai jawapan mereka. mereka mencari kumpulan yang juga telah selesai dan perdagangkan masalahan itu. 3. Mereka kemudian berkongsi dengan seluruh kelas tentang jawapan masing-masing. mereka berjumpa untuk membandingkan jawapan. Dalam kumpulan berempat. Guru memberitahu pelajar yang ia akan meletakkan item yang berlainan di dalam kotak yang berlainan.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Think-Pair-Share 1. 3.

W. & Johnson. (1991) Cooperative Learning Lesson Structures. Tambah item sehingga satu kumpulan dapat membuat definisi untuk setiap kotak. R. CA: Kagan Cooperative Learning Johnson. Martin (1991) Cooperative Learning: And How To Make It Happen in Your Classroom. Christchurch: Linwood Guidance Unit. Selepas memasukkan satu item dalam setiap kotak. Guru kemudian melukiskan dua kotak di papan tulis: Kotak 1 dan Kotak 2. Kagan. MN: Interaction Book Company Na/mpt/2962000 10 .Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah menjadi tugas pelajar untuk memikirkan mengapa guru berbuat demikan. San Juan. pelajar berfikir bagaimana item-item itu berbeza secara berpasangan. California: Kagan Cooperative Learning Van der Kley. D. Edina. Spenser (1992) Cooperative Learning.T. Rujukan: Adrini Beth (1996) Cooperative Learning & Math: A Multi-Structural Approach.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->