P. 1
Pembelajaran Kooperatif

Pembelajaran Kooperatif

|Views: 114|Likes:
Published by Farah Adiba Fadzil

More info:

Published by: Farah Adiba Fadzil on Apr 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

Strategi Pembelajaran Kooperatif

Strategi Pembelajaran Kooperatif
Mengapa Pembelajaran Kooperatif? Ahli psikologi Soviet Lev Vygotsky (1896 – 1934) berpendapat bahawa pelajar terutamanya kanak-kanak belajar dengan lebih berkesan apabila ia bekerjasama (cooperate) dengan pelajar lain di dalam persekitaran pembelajaran yang menggalakkan, dengan bantuan guru. Strategi pembelajaran kooperatif menekankan penggunan kumpulankumpulan heterogenus bertiga atau berempat yang bekerja bersama-sama. Ia mengutamakan sokongan atau penglibatan ahli kumpulan bukanya kepada persaingan individu. Biasanya jika ada ganjaran diberikan, semua ahli dalam kumpulan itu menerimanya. Ahli-ahli dalam kumpulan kooperatif boleh diberikan peranan-peranan untuk dimainkan. Antara peranan-peranan itu ialah fasilitator kumpulan, pengurus bahan, pencatat, pelapor dan pemikir kumpulan. Pelajar yang berkerja dalam kumpulan ini dilibatkan dalam projek kumpulan yang menekankan analisis dan penilaian. Kagan dan Kagan (1994) telah mereka bentuk "Pendekatan Berstruktur" untuk pembelajaran kooperatif. Strukturstruktur ini adalah bebas daripada isi kandungan; aktiviti diadakan dengan memuatkan kandungan kepada satu atau lebih struktur.

Kajian telah menunjukan bahawa pembelajaran cara ini telah berjaya meningkatkan persahabatan dan penghormatan antara satu sama lain. Didapati juga berlangsung dengan itu, selfesteem pelajar dinaikan dan pencapaian

Na/mpt/2962000

1

3. 4. 2.Strategi Pembelajaran Kooperatif Prinsip Pembelajaran Kooperatif Ada empat prinsip asas yang perlu ada dalam setiap aktiviti pembelajaran secara kooperatif: 1. Saling Pergantungan Positif (Positive Interdependence) Akauntabiliti Individu (Individual Accountability) Interaksi Serentak (Simultaneous Interaction) Sama Penglibatan (Equal Participation) Ketiadaan satu atau lebih dari prinsip ini dalam sesuatu aktiviti menunjukkan aktiviti itu bukanlah aktiviti pembelajaran kooperatif. Bolehkan anda menghuraikan maksud setiap prinsip di atas? Na/mpt/2962000 2 .

Strategi Pembelajaran Kooperatif Perspektif: Kaitan antara elemen asas pembelajaran kooperatif dan Struktur Kooperatif Elemen Asas ‘Positive Interdependence Individual Accountability Face-to-face interaction Social skills Group Processing’ Fungsi Kumpulan Struktur Kooperatif Mudah Think-Pair-Share Say and switch Roundtable 3-step interview Corners Graffiti OtherBelajar bersama Team Games Tournaments (TGT) Jigsaw OthersPenyiasatan kumpulan Others Lebih Kompleks Na/mpt/2962000 3 .

"Cepat-cepat". "Mari tukarkan itu kepada . Sumbangsaran Kelas: Untuk mempastikan semua kumpulan mengambil bahagian. Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan dengan mencatatkan idea masing-masing di atas kesemua kertas yang diberikan."Semua idea adalah bagus"."Mari fikirkan idea yang crazy. Guru memberi pelajar peranan-peranan berasaskan kepada prinsip 4-S's of Brainstorming iaitu: • Speed . Na/mpt/2962000 4 . mencatatkan ideanya dan meletakkan kertas itu kembali ke tengah meja. Guru menugaskan pencatat mencatatkan setiap respon di atas cebisan kertas yang berlainan (ini akan memudahkan aktiviti mengkelas kemudiannya) 3. guru boleh menghadkan masa untuk satu-satu kumpulan memberi sumbangsaran.. Setiap ahli secara bergilir. tugas ini digilirkan dengan meletakkan cebisan kertas di tengah-tengah meja. Contohnya minit pertama untuk kumpulan #1 dan minit kedua untuk kumpulan #2 dan seterusnya. Sumbangsaran Think-Pad: Setiap ahli diberikan sebilangan cebisan kertas. Variasi: Rekod Meja Bulat: Selain dari mempunyai seorang ahli sahaja yang mencatat." • Synergy . Kemudian meletakkan kertas itu di tengah-tengah meja.. Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan."Mari fikirkan idea lain seprti itu!". "Oh.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur-Struktur Koperatif Struktur Sumbangsaran Langkah-Langkah 1." 2. satu lagi idea yang bagus!" • Silly . "Lekas! Lain idea!" • Suspend Judgement .

bentuk. nombor. Suruh pelajar kembali ke tempat masing-masing dan membuat pengisihan semula. Na/mpt/2962000 5 .) 2. sudut dsb. Beri setiap kumpulan 20 keping gambar yang berbeza (haiwan. Lawatan Kumpulan: Minta pelajar bergerak ke kumpulan lain dan melihat bagaimana kumpulan lain telah melakukan pengkategorian. 3.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Mengkategori Langkah-Langkah Mengisih 1. Arahkan kumpulan untuk mengisih gambar-gambar itu mengikut cara yang mereka fikirkan sesuai.

.. kerbau.... Gunakan sistem unipolar yang berfungsi... lipas dan labah-labah.. biawak. Biarkan mereka kecewa untuk seketika sehingga mereka boleh mencipta satu cara lain untuk mengkategori. Tanyakan di manakah patut saya letakkan singa dan ikan emas? Beritahu mereka untuk melakukan yang terbaik untuk sistem pengkategorian itu... Gunakan teknik lawatan kumpulan di atas...... 5. 1.. Perbincangan Kelas Berpusat Pelajar Pemilihan pasukan pengkaji pelajar Bina pasukan dan perkembangan kemahiran Pemilihan Topik Kumpulan Pemilihan topik mini Na/mpt/2962000 6 Tidak Ya Berbulu ...Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Unipolar-Bipolar 1. Hasil akhir dikongsi oleh semua ahli kumpulan....... rama-rama..... 2.. Biarkan setiap kumpulan menemui teknik lain mengkategori...... 4. Dapatkan pelajar menyedari abhawa sistem bipolar yang mudah tidak boleh menguruskan data itu.... singa...Bahaya 3.. Contohnya untuk mengkelaskan lapan haiwan berikut. ikan emas.... Cabar mereka untuk melakarkan cara mengkategori yang baru....Tidak Berbulu Bahaya kepada manusia . 3... Kedua-dua Merbahaya Berbulu Ya Tidak Merbahaya Gambarajah Venn Co-op Co-op Pelajar bekerja sendirian di dalam kumpulan masingmasing.Tidak Merbahaya kepada manusia 2..... Anda akan dapati mereka akan keluar dengan idea mengkategori seperti dengan gambarajah Venn. Beriakn pelajar bipolar berikut: Berbulu ......... Berikan pelajar unipolar seperti: Berbulu .. Sistem Matriks 2 X 2 dam graf.. Setiap ahli kumpulan kemudian menyumbang 2 X 2 Matriks untuk melengkapkan projek kumpulan... kucing.....

atau 10 hingga 15 minit sahaja. dua minggu yang intensif. Selepas pelajar membentuk bentuk kon ais krim.Penilaian Unit-Unit Co-op Co-op ini boleh dilakukan dengan beberapa cara: projek mini boleh dilakukan dalam satu hari. Berikan masa satu atau dua minggu sebagai persediaan. Persediaan topik mini 7. Sudut-Sudut 1. Selepas pelajar membentuk bentuk layang-layang. 4. Contoh. persembahan kumpulan 10. Pelajar berkongsi dan melihat sudut yang bertentangan. 2. Guru memberitahu tajuk dan pelajar mula berbincang 2. 1. Pelajar menukar bentuk seperti yang diarah guru. 2. Pelajar pilih satu alternatif dan catatkan di atas sehelai kertas. 3. 3. Pelajar membentuk bentuk yang dilukiskan. Pelajar pergi ke sudut yang mereka pilih. unit co-op co-op moleh dilaksanakan serentak. Tugaskan setiap alternatif kepada empat bahagian kelas (biasanya empat sudut/ penjuru). Pelajar berbincang di dalam pasukan masing-masing. Biasanya mereka tidak dibenarkan bercakap. Inside-Outside Circle 1. 5. Formations Perbincangan Kumpulan 1. Pilih satu tajuk dan namakan beberapa (biasanya empat) alternatif yang berkaitan dengan tajuk.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah 6. Mereka boleh memilih pasangan lain untuk berbincang. Pelajar menghadap rakan dari bulatan yang berlainan Na/mpt/2962000 7 . mereka tunjukkan layang-layang itu sedang terapung dan melayang-layang. Pelajar kembali ke kumpulan masing-masing dan berbincang tentang sudut pilihan masing-masing. mereka menunjukkan ais krim itu mencair. Guru menyatakan dan melukiskan satu bentuk. Peresediaan untuk persembahan kumpulan 9. Aktiviti Formation mengajak pelajar menggunakan badan mereka sambil berpegang tangan. Kemudian secara berpasangan dan bincang pilihan mereka. Persembahan topik mini 8. Pelajar membentuk dua bulatan. 2.

berlatih sesuatu kemahiran atau kongsi sesuatu tentang diri mereka. Proses ini diulang sehingga kesemua soalan di jawab. Kemudian mereka berukar peranan. Pelajar pertama dalam pasangan menjawab masalah pertama dalam lembaran kerja sementara pelajar kedua menjadi pengajar. 2. mereka tidak meneruskannya. Berbaris Numbered Heads Together Pairs Check Round Robin Round Table 1. secara bergilir. Pelajar menamakan diri mereka nombor satu hingga empat. 1. Pelajar bekerja secara berpasangan dalam kumpulan masing-masing. 4. 3. mereka berjabat tangan dan meneruskan dengan soalan ke tiga dan keempat. Pelajar. Guru memanggil satu nombor dan semua pelajar dengan nombor itu mengangkat tangan dan menjawab. secara lisan. Mereka perlu menyemak pula dengan pasangan satu lagi dalam kumpulan. 3. Pelajar berbincang posisi mereka di dalam bari dengan pasangan. Jika mereka saling bersetuju. ia memberikan pujian. 4. 2. Pelajar beralih ke semelah kiri dan menghadap pasangan yang baru. Guru menanyakan satu soalan yang mencabar. 1. Guru memberitahu tajuk dan tempat mula barisan. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. secara bergilir. 1. 2. berkongsi jawapan. Satu kertas latihan diberikan dengan masalah diletakkan secara berpasangan.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah secara berdepan dan bincangkan tajuk yang diberi. Ahli pasukan boleh mebantu rakannya. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. 3. mereka perlu membuatnya sekali lagi.di atas sehelai kertas. 8 Na/mpt/2962000 . Jika 'pengajar' bersetuju dengan penyelesaian pasangannya. Pelajar. Pelajar berbaris. secara bertulis mencatat jawapan. Pelajar rapatkan kepala dan berbincang dan pastikan setiap ahli mengetahui jawapannya. Pelajar melaporkan kepada kelas. Jika pasangan itu tidak setuju dengan jawapan. Apabila dua soalan pertama telah selesai. 2.

3. Apabila pelajar telah selesai dengan masalah mereka. 1. Guru mengemukakan masalah atau menanyakan satu soalan. Guru memberitahu pelajar yang ia akan meletakkan item yang berlainan di dalam kotak yang berlainan. Three-Step Interview 1. 3. Tema ditentukan oleh guru. mereka berjumpa untuk membandingkan jawapan. 3. Jika penyelesaian tidak sama. Pelajar kumuplan lain kemudian cuba menyelesaikan masalah itu. Adalah Na/mpt/2962000 9 . Trade-AProblem Two-Box Induction Two-Box Induction digunakan untuk membentuk konsep. Mereka bekerja dalam kumpulan berempat. Pelajar mereka satu masalah. mereka mencari kumpulan yang juga telah selesai dan perdagangkan masalahan itu. Mereka menuliskan penyelesaian kepada msalah itu di atas kertas yang berlainan. 2. Jika penyelesaiannya sama. Kemudian mereka bertukar peranan. dengan menyimpan jawapannya. Apabila kedua-dua sudah meneyelesaikan masalah-masalah yang diniagakan. mereka mencari kumpulan lain pula dan berdagang semula. Pelajar berfikir mengenai jawapannya. Guru memberikan kue dan pelajar kemudian secara berpasangan bincangkan mengenai jawapan mereka. Dalam kumpulan berempat. 4. Pelajar Trade-A-Problem . 2. 2. Mereka kemudian berkongsi dengan seluruh kelas tentang jawapan masing-masing. mereka samasama bekerja untuk menyelesaikannya. pelajar guna struktur Roundobin untuk berkongsi maklumat yang didapati dari pasangan mereka. Pelajar membanding penyelesaian.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Think-Pair-Share 1. seorang pelajar menemuduga pasangan yang lain. Secara berpasangan.

Kagan. Spenser (1992) Cooperative Learning. MN: Interaction Book Company Na/mpt/2962000 10 . & Johnson.T. Guru kemudian melukiskan dua kotak di papan tulis: Kotak 1 dan Kotak 2. Rujukan: Adrini Beth (1996) Cooperative Learning & Math: A Multi-Structural Approach. Edina. Christchurch: Linwood Guidance Unit. D. San Juan. Tambah item sehingga satu kumpulan dapat membuat definisi untuk setiap kotak. (1991) Cooperative Learning Lesson Structures. Martin (1991) Cooperative Learning: And How To Make It Happen in Your Classroom.W. California: Kagan Cooperative Learning Van der Kley. Selepas memasukkan satu item dalam setiap kotak. CA: Kagan Cooperative Learning Johnson. pelajar berfikir bagaimana item-item itu berbeza secara berpasangan.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah menjadi tugas pelajar untuk memikirkan mengapa guru berbuat demikan. R.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->