Strategi Pembelajaran Kooperatif

Strategi Pembelajaran Kooperatif
Mengapa Pembelajaran Kooperatif? Ahli psikologi Soviet Lev Vygotsky (1896 – 1934) berpendapat bahawa pelajar terutamanya kanak-kanak belajar dengan lebih berkesan apabila ia bekerjasama (cooperate) dengan pelajar lain di dalam persekitaran pembelajaran yang menggalakkan, dengan bantuan guru. Strategi pembelajaran kooperatif menekankan penggunan kumpulankumpulan heterogenus bertiga atau berempat yang bekerja bersama-sama. Ia mengutamakan sokongan atau penglibatan ahli kumpulan bukanya kepada persaingan individu. Biasanya jika ada ganjaran diberikan, semua ahli dalam kumpulan itu menerimanya. Ahli-ahli dalam kumpulan kooperatif boleh diberikan peranan-peranan untuk dimainkan. Antara peranan-peranan itu ialah fasilitator kumpulan, pengurus bahan, pencatat, pelapor dan pemikir kumpulan. Pelajar yang berkerja dalam kumpulan ini dilibatkan dalam projek kumpulan yang menekankan analisis dan penilaian. Kagan dan Kagan (1994) telah mereka bentuk "Pendekatan Berstruktur" untuk pembelajaran kooperatif. Strukturstruktur ini adalah bebas daripada isi kandungan; aktiviti diadakan dengan memuatkan kandungan kepada satu atau lebih struktur.

Kajian telah menunjukan bahawa pembelajaran cara ini telah berjaya meningkatkan persahabatan dan penghormatan antara satu sama lain. Didapati juga berlangsung dengan itu, selfesteem pelajar dinaikan dan pencapaian

Na/mpt/2962000

1

Bolehkan anda menghuraikan maksud setiap prinsip di atas? Na/mpt/2962000 2 .Strategi Pembelajaran Kooperatif Prinsip Pembelajaran Kooperatif Ada empat prinsip asas yang perlu ada dalam setiap aktiviti pembelajaran secara kooperatif: 1. Saling Pergantungan Positif (Positive Interdependence) Akauntabiliti Individu (Individual Accountability) Interaksi Serentak (Simultaneous Interaction) Sama Penglibatan (Equal Participation) Ketiadaan satu atau lebih dari prinsip ini dalam sesuatu aktiviti menunjukkan aktiviti itu bukanlah aktiviti pembelajaran kooperatif. 3. 2. 4.

Strategi Pembelajaran Kooperatif Perspektif: Kaitan antara elemen asas pembelajaran kooperatif dan Struktur Kooperatif Elemen Asas ‘Positive Interdependence Individual Accountability Face-to-face interaction Social skills Group Processing’ Fungsi Kumpulan Struktur Kooperatif Mudah Think-Pair-Share Say and switch Roundtable 3-step interview Corners Graffiti OtherBelajar bersama Team Games Tournaments (TGT) Jigsaw OthersPenyiasatan kumpulan Others Lebih Kompleks Na/mpt/2962000 3 .

tugas ini digilirkan dengan meletakkan cebisan kertas di tengah-tengah meja. guru boleh menghadkan masa untuk satu-satu kumpulan memberi sumbangsaran. Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan. "Lekas! Lain idea!" • Suspend Judgement . Contohnya minit pertama untuk kumpulan #1 dan minit kedua untuk kumpulan #2 dan seterusnya."Mari fikirkan idea lain seprti itu!".. Sumbangsaran Kelas: Untuk mempastikan semua kumpulan mengambil bahagian. Na/mpt/2962000 4 .. "Mari tukarkan itu kepada .Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur-Struktur Koperatif Struktur Sumbangsaran Langkah-Langkah 1. Setiap ahli secara bergilir. satu lagi idea yang bagus!" • Silly . "Oh." • Synergy . Guru memberi pelajar peranan-peranan berasaskan kepada prinsip 4-S's of Brainstorming iaitu: • Speed . Guru memaklumkan tajuk dan pelajar memulakan dengan mencatatkan idea masing-masing di atas kesemua kertas yang diberikan. mencatatkan ideanya dan meletakkan kertas itu kembali ke tengah meja."Mari fikirkan idea yang crazy. Variasi: Rekod Meja Bulat: Selain dari mempunyai seorang ahli sahaja yang mencatat. Guru menugaskan pencatat mencatatkan setiap respon di atas cebisan kertas yang berlainan (ini akan memudahkan aktiviti mengkelas kemudiannya) 3." 2."Cepat-cepat". Kemudian meletakkan kertas itu di tengah-tengah meja. Sumbangsaran Think-Pad: Setiap ahli diberikan sebilangan cebisan kertas."Semua idea adalah bagus".

Lawatan Kumpulan: Minta pelajar bergerak ke kumpulan lain dan melihat bagaimana kumpulan lain telah melakukan pengkategorian. Suruh pelajar kembali ke tempat masing-masing dan membuat pengisihan semula.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Mengkategori Langkah-Langkah Mengisih 1. Na/mpt/2962000 5 . nombor. sudut dsb. Arahkan kumpulan untuk mengisih gambar-gambar itu mengikut cara yang mereka fikirkan sesuai. Beri setiap kumpulan 20 keping gambar yang berbeza (haiwan.) 2. bentuk. 3.

... 2. Hasil akhir dikongsi oleh semua ahli kumpulan..... 5........ lipas dan labah-labah.. Beriakn pelajar bipolar berikut: Berbulu .... Sistem Matriks 2 X 2 dam graf..... 3. Gunakan sistem unipolar yang berfungsi.. kerbau.. biawak. Gunakan teknik lawatan kumpulan di atas......... ikan emas....... Biarkan mereka kecewa untuk seketika sehingga mereka boleh mencipta satu cara lain untuk mengkategori.. rama-rama.Bahaya 3. Dapatkan pelajar menyedari abhawa sistem bipolar yang mudah tidak boleh menguruskan data itu.. Setiap ahli kumpulan kemudian menyumbang 2 X 2 Matriks untuk melengkapkan projek kumpulan.. kucing.Tidak Berbulu Bahaya kepada manusia .. Anda akan dapati mereka akan keluar dengan idea mengkategori seperti dengan gambarajah Venn.... singa.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Unipolar-Bipolar 1... Tanyakan di manakah patut saya letakkan singa dan ikan emas? Beritahu mereka untuk melakukan yang terbaik untuk sistem pengkategorian itu. Contohnya untuk mengkelaskan lapan haiwan berikut.... 4.. Kedua-dua Merbahaya Berbulu Ya Tidak Merbahaya Gambarajah Venn Co-op Co-op Pelajar bekerja sendirian di dalam kumpulan masingmasing....Tidak Merbahaya kepada manusia 2. 1....... Perbincangan Kelas Berpusat Pelajar Pemilihan pasukan pengkaji pelajar Bina pasukan dan perkembangan kemahiran Pemilihan Topik Kumpulan Pemilihan topik mini Na/mpt/2962000 6 Tidak Ya Berbulu . Biarkan setiap kumpulan menemui teknik lain mengkategori..... Cabar mereka untuk melakarkan cara mengkategori yang baru.... Berikan pelajar unipolar seperti: Berbulu ..

2. Sudut-Sudut 1. Kemudian secara berpasangan dan bincang pilihan mereka. Pelajar membentuk bentuk yang dilukiskan. Berikan masa satu atau dua minggu sebagai persediaan. Selepas pelajar membentuk bentuk layang-layang.Penilaian Unit-Unit Co-op Co-op ini boleh dilakukan dengan beberapa cara: projek mini boleh dilakukan dalam satu hari. Pelajar menukar bentuk seperti yang diarah guru. Persembahan topik mini 8. 4. Selepas pelajar membentuk bentuk kon ais krim. Pelajar membentuk dua bulatan. Pelajar kembali ke kumpulan masing-masing dan berbincang tentang sudut pilihan masing-masing. unit co-op co-op moleh dilaksanakan serentak. Guru menyatakan dan melukiskan satu bentuk. Biasanya mereka tidak dibenarkan bercakap. Inside-Outside Circle 1. Contoh. atau 10 hingga 15 minit sahaja. Mereka boleh memilih pasangan lain untuk berbincang. Tugaskan setiap alternatif kepada empat bahagian kelas (biasanya empat sudut/ penjuru). Pelajar pilih satu alternatif dan catatkan di atas sehelai kertas. Pelajar pergi ke sudut yang mereka pilih. Peresediaan untuk persembahan kumpulan 9. 1. 2. Guru memberitahu tajuk dan pelajar mula berbincang 2. Pelajar berkongsi dan melihat sudut yang bertentangan. Persediaan topik mini 7. 2. Pelajar menghadap rakan dari bulatan yang berlainan Na/mpt/2962000 7 . Aktiviti Formation mengajak pelajar menggunakan badan mereka sambil berpegang tangan. mereka tunjukkan layang-layang itu sedang terapung dan melayang-layang. 3.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah 6. mereka menunjukkan ais krim itu mencair. Pilih satu tajuk dan namakan beberapa (biasanya empat) alternatif yang berkaitan dengan tajuk. 5. Formations Perbincangan Kumpulan 1. dua minggu yang intensif. 3. Pelajar berbincang di dalam pasukan masing-masing. persembahan kumpulan 10.

Pelajar beralih ke semelah kiri dan menghadap pasangan yang baru. 2. Pelajar pertama dalam pasangan menjawab masalah pertama dalam lembaran kerja sementara pelajar kedua menjadi pengajar. Pelajar bekerja secara berpasangan dalam kumpulan masing-masing. Pelajar rapatkan kepala dan berbincang dan pastikan setiap ahli mengetahui jawapannya. Mereka perlu menyemak pula dengan pasangan satu lagi dalam kumpulan. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. 1. 2. berlatih sesuatu kemahiran atau kongsi sesuatu tentang diri mereka. mereka berjabat tangan dan meneruskan dengan soalan ke tiga dan keempat. Proses ini diulang sehingga kesemua soalan di jawab. Pelajar. Jika pasangan itu tidak setuju dengan jawapan. Jika mereka saling bersetuju. 3. 1. Ahli pasukan boleh mebantu rakannya. secara bertulis mencatat jawapan. Pelajar melaporkan kepada kelas. ia memberikan pujian.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah secara berdepan dan bincangkan tajuk yang diberi. Jika 'pengajar' bersetuju dengan penyelesaian pasangannya. Guru mengemukakan soalan yang mempunyai pelbagai kemungkinan jawapan. Kemudian mereka berukar peranan. Pelajar. Berbaris Numbered Heads Together Pairs Check Round Robin Round Table 1. secara bergilir. Guru memanggil satu nombor dan semua pelajar dengan nombor itu mengangkat tangan dan menjawab. secara lisan. mereka perlu membuatnya sekali lagi. 3. Apabila dua soalan pertama telah selesai. 2. berkongsi jawapan. secara bergilir. Guru memberitahu tajuk dan tempat mula barisan. Pelajar berbaris. Pelajar berbincang posisi mereka di dalam bari dengan pasangan.di atas sehelai kertas. Satu kertas latihan diberikan dengan masalah diletakkan secara berpasangan. 4. Pelajar menamakan diri mereka nombor satu hingga empat. 1. 4. Guru menanyakan satu soalan yang mencabar. mereka tidak meneruskannya. 8 Na/mpt/2962000 . 3. 2.

Kemudian mereka bertukar peranan. Pelajar kumuplan lain kemudian cuba menyelesaikan masalah itu. mereka mencari kumpulan yang juga telah selesai dan perdagangkan masalahan itu. mereka samasama bekerja untuk menyelesaikannya. Dalam kumpulan berempat. Mereka kemudian berkongsi dengan seluruh kelas tentang jawapan masing-masing. 2. Mereka bekerja dalam kumpulan berempat. Three-Step Interview 1. pelajar guna struktur Roundobin untuk berkongsi maklumat yang didapati dari pasangan mereka. dengan menyimpan jawapannya. 2. Guru mengemukakan masalah atau menanyakan satu soalan. Trade-AProblem Two-Box Induction Two-Box Induction digunakan untuk membentuk konsep. Adalah Na/mpt/2962000 9 . 1. mereka berjumpa untuk membandingkan jawapan. Guru memberitahu pelajar yang ia akan meletakkan item yang berlainan di dalam kotak yang berlainan. 4. 2. Pelajar berfikir mengenai jawapannya. Pelajar mereka satu masalah. seorang pelajar menemuduga pasangan yang lain. Secara berpasangan. Apabila kedua-dua sudah meneyelesaikan masalah-masalah yang diniagakan. mereka mencari kumpulan lain pula dan berdagang semula. Mereka menuliskan penyelesaian kepada msalah itu di atas kertas yang berlainan. 3.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah Think-Pair-Share 1. Jika penyelesaian tidak sama. Jika penyelesaiannya sama. Apabila pelajar telah selesai dengan masalah mereka. Tema ditentukan oleh guru. Guru memberikan kue dan pelajar kemudian secara berpasangan bincangkan mengenai jawapan mereka. Pelajar membanding penyelesaian. 3. 3. Pelajar Trade-A-Problem .

CA: Kagan Cooperative Learning Johnson. pelajar berfikir bagaimana item-item itu berbeza secara berpasangan. Edina.T. Spenser (1992) Cooperative Learning.W. (1991) Cooperative Learning Lesson Structures. California: Kagan Cooperative Learning Van der Kley. Selepas memasukkan satu item dalam setiap kotak. Guru kemudian melukiskan dua kotak di papan tulis: Kotak 1 dan Kotak 2. Christchurch: Linwood Guidance Unit. San Juan. R. & Johnson. Kagan. Martin (1991) Cooperative Learning: And How To Make It Happen in Your Classroom. Tambah item sehingga satu kumpulan dapat membuat definisi untuk setiap kotak. D. MN: Interaction Book Company Na/mpt/2962000 10 . Rujukan: Adrini Beth (1996) Cooperative Learning & Math: A Multi-Structural Approach.Strategi Pembelajaran Kooperatif Struktur Langkah-Langkah menjadi tugas pelajar untuk memikirkan mengapa guru berbuat demikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful