P. 1
CONTOH RPI

CONTOH RPI

|Views: 741|Likes:
Published by Kawaii Uner

More info:

Published by: Kawaii Uner on Apr 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN INDIVIDU SEKOLAH KEBANGSAAN ..........................................

RANCANGAN PENGAJARAN INDIVIDU

NAMA GURU NAMA MURID TARIKH LAHIR KATEGORI MASALAH KELAS MATA PELAJARAN TARIKH MULA PENGATAHUAN SEDIA ADA KEKUATAN KELEMAHAN OBJEKTIF JANGKA PANJANG OBJEKTIF JANGKA PENDEK BIL 1.

: : : : : : : : : : : :

UMUR :

TARIKH SEMAK SEMULA :

OBJEKTIF PENGAJARAN STRATEGI / AKTIVITI Pada akhir pengajaran Menyentuh dan merasa murid dapat menamakan 3 benda yang dibawa oleh benda dari 5 benda yang guru. disampaikan.

PENILAIAN Berjaya menamakan 4 benda dan menyebut dengan betul.

CATATAN - Murid mengalami masalah pertuturan dan sebutan. - Memerlukan terapi pertuturan.

PELAKSANA, TANDA TANGAN GURU

TANDA TANGAN IBU/ BAPA

......................................

............................ ................

ULASAN ............................................................................................................................. ...................................... ............................................................................................. ......................................................................

00 ± 9. Karen dapat menyatakan menyusun mengikut urutan . Murid mewarnakan bentuk/gambar yang sama 9. Karen dapat membezakan objek yang berlainan 1.Objek 3 Dimensi (Bola. Murid mewarnakan bentuk/gambar yang berbeza 8 /2/ 2006 (Selasa) 1.Bentuk (bulat.MATAPELAJARAN : BAHASA MELAYU (BIDANG AKADEMIK BERFUNGSI) Nama Murid Tarikh Lahir Tarikh Mula Nama Guru : Karen Chew (bukan nama sebenar) : 12 Febuari 1999 : 28 /2/2006 : Azman bin Nordin Tarikh Semakan : 8/3/2006 Pengetahuan Sedia Ada : Karen boleh menggunakan pensel dan menyalin semula perkataan di atas kertas lukisan / kertas A4 Matlamat : Karen dapat menulis di atas buku garisan tiga dengan posisi huruf . kuib. hetergen) Sesi 2 -Lembaran kerja 2. segiempat. Karen dapat memadankan objek yang sama STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1. Murid memadankan gambar yang sama dengan menggunakan garisan 4. piramif. bujur. hetergen) . Karen dapat mengecam dan melengkapkan gambar 1.Kad gambar . Guru menunjukkan bentuk objek dan memadan yang objek yang sama 2. kuib. . bujur. . segitiga. sai z dan jarak yang betul dan kemas .Objek 3 Dimensi (Bola. segitiga. Murid melengkapkan urutan 4.30pagi 2. piramif.30pagi 3.Lembaran kerja Sesi 1 3.Lembaran kerja 2. TARIKH 28 /2/ 2006 (Selasa) OBJEKTIF 1. segiempat. Menyusun urutan gambar bersiri . Guru menunjukkan bentuk objek dan mengasingkan yang objek yang berlainan 2. Murid mengenalpasti objek dan menunjukkan objek yang sama PENILAIAN -Pemerhatian -Latihan bertulis CATATAN/BBM . Murid menyusun urutan objek dengan betul -Gambar bersiri 11.00 ± 11.Bentuk (bulat. kubus. Murid mengenalpasti objek dan menunjukkan objek yang berbeza 3. Murid mengasingkan gambar yang berbeza 4. Guru menunjukkan gambar dan .Guru menunjukkan urutan objek -Pemerhatian -Latihan bertulis . 1. kubus.

condong ke kiri dan ke karan dengan mengikut arah 1. /c/.µBlinder¶ utk.30pagi 4. bentuk /m/ bersambung. Karen dapat menulis huruf-huruf dengan betul mengikut arah yang ditunjukkan 1. dirasa di atas kertas 5. dan di atas meja mengikut arah 3. /u/ bersambung 2. Murid melukis di atas kertas A4. -Pemerhatian -Latihan bertulis . di dinding dan di lantai 9.00 ± 9. Murid menulis di atas kertas A4 6. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /a/.Kertas garis 3 Sesi 5 9. Murid menulis dengan jari di tapak tangan mengikut arah -Pemerhatian -Latihan bertulis . Jari dan murid meniru apa yg. Murid menulis dengan jari di tapak tangan mengikut arah 4. Murid menulis di atas kertas garis sat u -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas A4 . Guru menunjukkan gambar dan murid melengkapkan gambar yang tidak lengkap 01 /3/ 2006 (Rabu) 1. Karen dapat melukis garisan lurus menegak.Guru menunjuk cara pergerakan memusing keseluruhan lengan di udara ( bulatan.Kertas A4 .00 ± 9.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . Murid menulis di atas kertas garis satu 7. Guru menunjuk cara melukis di udara mengikut arah 2. Guru menulis di belakang badan murid dgn.Kertas garis satu . Murid melukis dengan jari pergerakan yang sama di atas meja. Jari dan murid meniru apa yg. Murid menulis di atas kertas garis 3 06 /3/ 2006 (Isnin) 1. Guru membimbing sambil memegang tangan murid melukis di udara./r/. dirasa di atas kertas 5. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ 1. huruf rendah .melengkapkan garisan supaya menjadi gambar 2. Guru menunjuk cara melukis di udara mengikut arah 2.Kertas garis 3 . Guru menulis di belakang badan murid dgn.Kertas garis satu Sesi 4 2.30pagi 06 /3/ 2006 (Isnin) 1.00 ± 11. Guru membimbing sambil memegang tangan murid melukis di udara. Murid membuat pergerakan memusing keseluruhan lengan di udara ( bulatan. di kertas garis satu -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas A4 .30pagi 4. dan di atas meja mengikut arah 3. Karen dapat melukis bulatan kecil dari kedua-dua arah 11. bentuk /m/ bersambung. Karen dapat melukis garisan mengikut arah yang ditetapkan 1.Kertas garis satu Sesi 3 01 /3/ 2006 (Rabu) 1. melintang. /u/ bersambung 3. Guru menunjukkan gambar dan murid menyambung garisan putus-putus supaya menjadi gambar 3. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. Murid menulis di atas kertas A4 6.

/y/.µBlinder¶ utk. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf di atas garisan tebal di kertas garis 3.Sesi 6 untuk huruf-huruf rendah contoh /a/. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /g/. 1.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . posisi dan saiz yang betul di atas garisan tebal di kertas garis 3. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /a/. di atas kertas garis 3.Kertas garis 3 dengan garisan tebal Sesi 8 11.00 ± 11.00 ± 11. /c/.Kertas garis 3 9. 2.30pagi . 1. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /h/. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /h/./b/. di atas kertas garis 3. /j/. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ untuk huruf-huruf tinggi contoh /h/. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /g/. /k/. saiz dan posisi). di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. /j/.00 ± 9./y/. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3./b/. Murid menulis di atas garisan tebal di kertas garis 3 dengan betul ( bentuk.Kertas garis 3 07 /3/ 2006 (Selasa) 1.30pagi 07 /3/ 2006 (Selasa) Sesi 7 1./r/. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ untuk huruf-huruf bawah contoh /g/. huruf tinggi .Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . -Pemerhatian -Latihan bertulis . /c/. 2.30pagi 2. 11. 2. 1./r/.µBlinder¶ utk. /k/.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . -Pemerhatian -Latihan bertulis . /k/. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. . di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3 ./b/./y/. di atas kertas garis 3. 2. huruf bawah . /j/.

Murid menyalin ayat sambil menggunakan jari untuk menetapkan jarak perkataan -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas garis 3 Sesi 9 9. posisi dan jarak yang betul 1. Guru membimbing sambil memegang tangan murid menetapkan jari bagi menghasilkan jarak pada perkataan 3.30pagi .30pagi 08 /3/ 2006 (Rabu) 1.00 ± 9. Murid menyalin ayat dengan dapat menulis huruf yang betul dalam bentuk. saiz.00 ± 11. Karen dapat menyalin ayat di atas kertas garis 3 dengan menulis bentuk. Karen dapat menyalin ayat di atas kertas garis 3 dengan menetapkan jarak yang betul pada setiap perkataan 1. saiz. Guru menunjuk cara menetapkan jarak setiap perkataan dengan menggunakan jari 2. posisi dan jarak yang betul di atas kertas garis 3 -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas garis 3 Sesi 10 11.08 /3/ 2006 (Rabu) 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->