P. 1
CONTOH RPI

CONTOH RPI

|Views: 741|Likes:
Published by Kawaii Uner

More info:

Published by: Kawaii Uner on Apr 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN INDIVIDU SEKOLAH KEBANGSAAN ..........................................

RANCANGAN PENGAJARAN INDIVIDU

NAMA GURU NAMA MURID TARIKH LAHIR KATEGORI MASALAH KELAS MATA PELAJARAN TARIKH MULA PENGATAHUAN SEDIA ADA KEKUATAN KELEMAHAN OBJEKTIF JANGKA PANJANG OBJEKTIF JANGKA PENDEK BIL 1.

: : : : : : : : : : : :

UMUR :

TARIKH SEMAK SEMULA :

OBJEKTIF PENGAJARAN STRATEGI / AKTIVITI Pada akhir pengajaran Menyentuh dan merasa murid dapat menamakan 3 benda yang dibawa oleh benda dari 5 benda yang guru. disampaikan.

PENILAIAN Berjaya menamakan 4 benda dan menyebut dengan betul.

CATATAN - Murid mengalami masalah pertuturan dan sebutan. - Memerlukan terapi pertuturan.

PELAKSANA, TANDA TANGAN GURU

TANDA TANGAN IBU/ BAPA

......................................

............................ ................

ULASAN ............................................................................................................................. ...................................... ............................................................................................. ......................................................................

Lembaran kerja 2.Guru menunjukkan urutan objek -Pemerhatian -Latihan bertulis . Murid mewarnakan bentuk/gambar yang berbeza 8 /2/ 2006 (Selasa) 1. piramif. segiempat. Karen dapat membezakan objek yang berlainan 1.Lembaran kerja Sesi 1 3. Murid melengkapkan urutan 4. kubus. piramif. Murid memadankan gambar yang sama dengan menggunakan garisan 4. Murid mewarnakan bentuk/gambar yang sama 9. hetergen) . kuib.00 ± 11. Karen dapat memadankan objek yang sama STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1. bujur.Objek 3 Dimensi (Bola.MATAPELAJARAN : BAHASA MELAYU (BIDANG AKADEMIK BERFUNGSI) Nama Murid Tarikh Lahir Tarikh Mula Nama Guru : Karen Chew (bukan nama sebenar) : 12 Febuari 1999 : 28 /2/2006 : Azman bin Nordin Tarikh Semakan : 8/3/2006 Pengetahuan Sedia Ada : Karen boleh menggunakan pensel dan menyalin semula perkataan di atas kertas lukisan / kertas A4 Matlamat : Karen dapat menulis di atas buku garisan tiga dengan posisi huruf . Karen dapat menyatakan menyusun mengikut urutan . Murid mengenalpasti objek dan menunjukkan objek yang berbeza 3.00 ± 9.Kad gambar . segitiga. Murid mengenalpasti objek dan menunjukkan objek yang sama PENILAIAN -Pemerhatian -Latihan bertulis CATATAN/BBM . segiempat. bujur. Menyusun urutan gambar bersiri . segitiga. . sai z dan jarak yang betul dan kemas . Murid menyusun urutan objek dengan betul -Gambar bersiri 11. kuib. 1. . TARIKH 28 /2/ 2006 (Selasa) OBJEKTIF 1.30pagi 2.Objek 3 Dimensi (Bola.Bentuk (bulat.Bentuk (bulat. Guru menunjukkan bentuk objek dan mengasingkan yang objek yang berlainan 2. Karen dapat mengecam dan melengkapkan gambar 1.30pagi 3. Murid mengasingkan gambar yang berbeza 4. Guru menunjukkan gambar dan . hetergen) Sesi 2 -Lembaran kerja 2. kubus. Guru menunjukkan bentuk objek dan memadan yang objek yang sama 2.

huruf rendah . Murid menulis di atas kertas garis 3 06 /3/ 2006 (Isnin) 1. Guru menunjuk cara melukis di udara mengikut arah 2.Kertas garis 3 Sesi 5 9. Guru menunjukkan gambar dan murid melengkapkan gambar yang tidak lengkap 01 /3/ 2006 (Rabu) 1. Guru membimbing sambil memegang tangan murid melukis di udara. dirasa di atas kertas 5. Murid menulis di atas kertas A4 6.00 ± 9. -Pemerhatian -Latihan bertulis . bentuk /m/ bersambung. /c/. Murid menulis di atas kertas garis satu 7. melintang. di kertas garis satu -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas A4 . Guru menunjuk cara melukis di udara mengikut arah 2. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /a/. di dinding dan di lantai 9.00 ± 11. Guru menulis di belakang badan murid dgn. Karen dapat melukis bulatan kecil dari kedua-dua arah 11. condong ke kiri dan ke karan dengan mengikut arah 1. dan di atas meja mengikut arah 3. Murid membuat pergerakan memusing keseluruhan lengan di udara ( bulatan./r/.00 ± 9.Kertas garis 3 .µBlinder¶ utk. Karen dapat menulis huruf-huruf dengan betul mengikut arah yang ditunjukkan 1. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ 1. dan di atas meja mengikut arah 3. bentuk /m/ bersambung. dirasa di atas kertas 5. Murid menulis di atas kertas A4 6.30pagi 06 /3/ 2006 (Isnin) 1. Karen dapat melukis garisan mengikut arah yang ditetapkan 1.melengkapkan garisan supaya menjadi gambar 2. /u/ bersambung 3.Kertas garis satu Sesi 4 2. Murid menulis dengan jari di tapak tangan mengikut arah 4.Guru menunjuk cara pergerakan memusing keseluruhan lengan di udara ( bulatan. Jari dan murid meniru apa yg.Kertas garis satu . di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3.30pagi 4.30pagi 4. Guru menunjukkan gambar dan murid menyambung garisan putus-putus supaya menjadi gambar 3. Jari dan murid meniru apa yg. Guru menulis di belakang badan murid dgn. Murid melukis dengan jari pergerakan yang sama di atas meja. Guru membimbing sambil memegang tangan murid melukis di udara.Kertas A4 . Murid menulis dengan jari di tapak tangan mengikut arah -Pemerhatian -Latihan bertulis .Kertas garis satu Sesi 3 01 /3/ 2006 (Rabu) 1. Karen dapat melukis garisan lurus menegak. Murid menulis di atas kertas garis sat u -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas A4 . Murid melukis di atas kertas A4.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . /u/ bersambung 2.

Kertas garis 3 07 /3/ 2006 (Selasa) 1. /j/. /j/. 11.µBlinder¶ utk.µBlinder¶ utk. huruf tinggi . 1./r/./y/./b/. /k/.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3 . Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /h/. di atas kertas garis 3.Kertas garis 3 dengan garisan tebal Sesi 8 11. 2. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /g/. /k/. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ untuk huruf-huruf bawah contoh /g/. 2. 1. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3./y/.00 ± 11.Kertas garis 3 9./r/. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf di atas garisan tebal di kertas garis 3. -Pemerhatian -Latihan bertulis .Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . /c/. -Pemerhatian -Latihan bertulis .Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk .30pagi . di atas kertas garis 3.Sesi 6 untuk huruf-huruf rendah contoh /a/. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /g/. saiz dan posisi).30pagi 07 /3/ 2006 (Selasa) Sesi 7 1.00 ± 9. /c/. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /a/./b/. di atas kertas garis 3./b/. . 2. posisi dan saiz yang betul di atas garisan tebal di kertas garis 3. huruf bawah . Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /h/. 2. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. /k/.00 ± 11./y/. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ untuk huruf-huruf tinggi contoh /h/. /j/. Murid menulis di atas garisan tebal di kertas garis 3 dengan betul ( bentuk.30pagi 2. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. 1.

Guru membimbing sambil memegang tangan murid menetapkan jari bagi menghasilkan jarak pada perkataan 3.00 ± 9. Guru menunjuk cara menetapkan jarak setiap perkataan dengan menggunakan jari 2. Karen dapat menyalin ayat di atas kertas garis 3 dengan menetapkan jarak yang betul pada setiap perkataan 1. saiz.30pagi .30pagi 08 /3/ 2006 (Rabu) 1. Karen dapat menyalin ayat di atas kertas garis 3 dengan menulis bentuk. posisi dan jarak yang betul 1. saiz. Murid menyalin ayat sambil menggunakan jari untuk menetapkan jarak perkataan -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas garis 3 Sesi 9 9.08 /3/ 2006 (Rabu) 1. Murid menyalin ayat dengan dapat menulis huruf yang betul dalam bentuk. posisi dan jarak yang betul di atas kertas garis 3 -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas garis 3 Sesi 10 11.00 ± 11.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->