Modul 1 : KESELAMATAN DAN PENGELOLAAN BENGKEL

Keselamatan bertujuan mengelakkan kemalangan atau kecelakaan yang mengakibatkan kecederaan atau kerugian. Pengelolaan bengkel berkaitan mengarah, mengawal, mengurus dan menyelenggarakan kerja, peralatan, mesin dan bahan bengkel.

Isi Kandungan :
‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Unit 1 : Keselamatan Diri Unit 2 : Pengagihan dan Penyimpanan Bahan Unit 3 : Keselamatan dan Kelengkapan Unit 4 : Bahaya Elektrik Unit 5 : Bahaya Kebakaran Unit 6 : Pertolongan Cemas Unit 7 : Pengelolaan Bengkel

Unit 1 : Keselamatan Diri
1. Tingkah Laku di Tempat Kerja
a) Peraturan am 
 Mesin dan peralatan selamat digunakan Kemahiran mengendalikan mesin dan peralatan Kebenaran menjalankan kerja

b)

Keselamatan Diri Dan Tempat Kerja 
  Mematuhi peraturan berpakaian Kaedah yang betul mengendalikan mesin dan peralatan Tujuan yang betul bukan bermain-main Susun atur yang baik dan bersih Pencahayaan dan pengudaraan yang baik

Pakaian dan Alat Perlindungan di Tempat Kerja   Pakaian yang sesuai Rambut pendek dan kemas ( lelaki ) Rambut di ikat. . jika bertudung disisip ke dalam baju (perempuan) Penggunaan barang perhiasan adalah dilarang a) Pakaian am b) Pakaian Perlindungan Pakaian keselamatan kerja mengimpal (pakaian kulit ) Kasut keselamatan ciri perlindungan khas Sarung tangan sesuai untuk kerja mengimpal dan memotong c) Peralatan perlindungan Alat pelindung mata (gogel ) Pelindung muka kerja kimpalan.2.

CONTOH PAKAIAN & ALAT PERLINDUNGAN PELINDUNG MUKA KIMPALAN ARKA GOGAL KIMPALAN GAS SARUNG TANGAN KULIT APRON KASUT KESELAMATAN GOGAL KERJA MEMESIN .

kuat dan tidak terlalu tinggi. Selinder gas di letak di tempat khas Pengalihan menggunakan troli dengan bekas bertutup Di label tanda amaran b)  Bahan Berat dan Panjang Rak kukuh. c)  Bahan Toksid Di asing dari bahan mudah terbakar Di label ³BAHAN TOKSID´ Pengalihan menggunakan troli . Bahan panjang di alih dengan bantuan rakan. Pengalihan menggunakan jek atau troli.Unit 2 : Pengalihan dan Penyimpanan Bahan Kaedah mengalih dan menyimpan bahan a)   Bahan Mudah Terbakar Cecair bahan api pada bekas bertutup di stor khas dan dijauhkan dari punca api.

 Laporkan sebarang kerosakan. .Unit 3 : Keselamatan Alat dan Kelengkapan 1. Langkah Keselamatan semasa menggunakan Alat dan Kelengkapan Dapatkan kebenaran dan tunjuk ajar guru Bahagian yang berputar dilengkapi pelindung keselamatan Peralatan berkeadaan baik dan selamat Pendawaian elektrik dalam keadaan sempurna.

 Kecederaan anggota badan Renjatan elektrik akibat pendawaian tidak sempurna Sarung tangan tersangkut pada bahagian yang berputar Puting kikir menusuk badan dan tangan. Renjatan elektrik akibat tangan dan persekitaran basah. Kecelakaan yang mungkin berlaku sekiranya Langkah Keselamatan tidak di patuhi. .2.

Unit 4 : Bahaya Elektrik 1. . Bertujuan mengalirkan kebocoran arus daripada alat elektrik. Mengelakkan renjatan elektrik b) Penebat Pelindung untuk mengawal kebocoran pengaliran arus elektrik c) Alat Perlindungan Pemutus Litar Bocor Ke Bumi ( ELCB ± Earth Leakage Circuit Breaker ) Berfungsi memutuskan aliran elektrik jika berlaku kebocoran atau pengaliran tenaga elektrik secara berlebihan. Pendawaian Pembumian dan Alat Perlindungan a) Pendawaian pembumian  Penyambungan pendawaian elektrik ke bumi untuk alat elektrik.

. Penggunaan punca tenaga elektrik secara berlebihan kerana penyambungan yang tidak sesuai. Tenaga elektrik digunakan pada keadaan beban lebih dan tidak terkawal. Elektrik Sebagai Salah Satu Punca Kebakaran Litar pintas akibat sistem penebatan kabel yang rosak.2. Sambungan litar yang longgar pada peranti.

Renjatan Elektrik PUNCA penebat pecah. alih mangsa ke tempat selamat berikan bantuan pernafasan sekiranya perlu dapatkan bantuan perubatan dengan segera hantar mangsa ke hospital KESAN TINDAKAN . persekitaran tempat bekerja basah renjatan serius yang boleh mengakibatkan kematian mangsa melecur mangsa pengsan boleh menyebabkan kebakaran tutup bekalan utama elektrik jangan sentuh mangsa sehingga bekalan elektrik diputuskan. sambungan rosak dan tiada pembumian. pendawaian elektrik yang salah semasa pengubahsuaian atau membaik pulih.

Punca Kebakaran dan Cara Mengelakkannya PUNCA KEBAKARAN Litar pintas Kerosakan pada sistem penebatan kabel Bahan Mudah Terbakar hampir dengan Bahan Api CARA MENGELAKKAN KEBAKARAN Pemeriksaan pendawaian berkala oleh pihak yang bertauliah Membaik pulih sistem penebatan Jauhkan bahan mudah terbakar dari bahan api dan letakkan di tempat yang selamat. .Unit 5 : Bahaya Kebakaran 1.

2. kayu. Kelas B : Cecair. Kaedah penggunaan Cabut pin keselamatan Halakan muncung hos pada permukaan bahan yang terbakar Tekan pelocok / tuil Cabut pin keselamatan Halakan pancutan buih ke permukaan menegak seperti dinding Buih yang keluar akan melimpah dan memenuhi permukaan yang terbakar 3. cat alkohol. 2. minyak dan Katrij Buih seumpamanya. petrol. pasir dan air Kelas alat pemadam api : Jenis Kelas A : Katrij Air Kegunaan ( jenis kebakaran ) Kain. 3. 1. . kertas. perabot dan seumpamanya 1.Media Pemadam Api alat pemadam api.

Media Pemadam Api alat pemadam api. 2. natrium dan semua jenis kebakaran (Kelas A. pasir dan air Kelas alat pemadam api : Jenis Kelas C : Katrij Karbon Dioksida Kelas D : Katrij Serbuk Kering Kegunaan ( jenis kebakaran ) Peralatan elektrik. magnesium. 3. . 1. Kaedah penggunaan Cabut pin keselamatan Halakan muncung hos pada keseluruhan permukaan bahan yang terbakar Gas mampat keluar dari selinder melalui hos Cabut pin keselamatan Halakan muncung hos pada permukaan yang terbakar Gas akan menolak debu kering keluar melaui muncung apabila pelocok ditekan 3. B dan C) 1. gas dan wap seluruh permukaan bahan Kalium. 2.

Contoh Alat Pemadam Kebakaran .

Contoh Cara Penggunaan Alat Pemadam Api .

Unit 6 : Pertolongan Cemas Peti Pertolongan Cemas .

Krim Antiseptik 6. Kapas 8. Salvon 4.Senarai peralatan dan ubat-ubatan dalam Peti Pertolongan Cemas serta kegunaannya Alat/Ubat 1. Kain anduh 2. Burnol 7. Minyak Urut Kegunaan Mengampu tangan atau lengan yang patah atau terseliuh Membalut luka atau anggota badan yang terseliuh Ubat sapu untuk merawat luka Ubat cuci untuk merawat luka Merawat luka dan lecur Merawat lecur Mencuci luka serta menyapu ubat pada luka Disapu pada anggota badan yang terseliuh . Larutan iodin 5. Kain Pembalut Kasa 3.

balutkan dengan kain kasa. . Jika darah keluar banyak. Sekiranya luka besar. tambahkan balutan kain itu. Tinggikan bahagian anggota yang berdarah untuk memperlahankan darah keluar sementara menunggu rawatan selanjutnya.Pertolongan Cemas Rawatan luka Sapukan ubat antiseptic pada bahagian luka. Lekatkan penampal luka.

Pertolongan Cemas Rawatan melecur Jangan sentuh pada tempat melecur Jangan letakan sebarang ubat jika keadaan tempat yang melecur kelihatan teruk. Balutkan tempat melecur dengan kain pembalut yang bersih sementara menunggu bantuan perubatan. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. .

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. . Gantungkan anggota yang patah dengan menggunakan kain anduh untuk mengampu anggota tersebut. Lakukan dengan berhatihati.Pertolongan Cemas Rawatan mangsa patah Anggota yang patah tidak boleh di gerakan dan jangan sesekali bertindak kasar.

Tenangkan dan rehatkan mangsa. . Alihkan mangsa ke tempat yang lapang untuk mendapatkan pengaliran udara yang lebih baik. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera.Pertolongan Cemas Sesak nafas Longgarkan ikatan seperti tali leher dan tali pinggang yang terdapat pada badan mangsa.

Unit 7 : Pengelolaan Bengkel Contoh Carta Organisasi Sebuah Bengkel Pengurus Bengkel Fomen Penyelia keselamatan Penyelia Penjaga Stor Operator Mesin .

Contoh tugas untuk setiap jawatan v Pengurus Bengkel   menetapkan pengeluaran harian atau bulanan (produktiviti) melakukan kerja-kerja pengurusan berkaitan dengan bengkel mengamalkan polisi yang ditetapkan oleh pihak pengurusan menjaga kebajikan pekerja .

jujur dan bertanggungjawab menyelesaikan masalah yang berbangkit di dalam bengkel .Contoh tugas untuk setiap jawatan v Fomen  memimpin pekerja agar mengamalkan sikap amanah.

Contoh tugas untuk setiap jawatan v Penyelia  bertanggungjawab mengendalikan sekumpulan pekerja agar dapat menghasilkan kerja yang bermutu bertanggungjawab menyelesaikan masalah yang wujud dalam sekumpulan pekerja di bawah jagaannya. bertanggungjawab sebagai pembantu fomen .

Contoh tugas untuk setiap jawatan v Penjaga Stor  mengeluarkan barang-barang dan peralatan yang hendak dipinjam dari stor memastikan barang-barang dan peralatan dikembalikan dalam keadaan baik membuat inventori dan pemeriksaan stok senarai terperinci barang-barang yang terdapat di tempat tertentu Inventori .

mesin dan bengkel bertanggungjawab terhadap semua bentuk kemalangan di dalam bengkel merekodkan semua kemalangan yang berlaku di dalam bengkel .Contoh tugas untuk setiap jawatan v Penyelia Keselamatan  bertanggungjawab terhadap keselamatan peralatan.

Contoh tugas untuk setiap jawatan v Operator Mesin  mengendalikan mesin yang dipertanggungjawabkan menghasilkan bilangan produk atau komponen mengikut jumlah yang telah ditetapkan melakukan kerja-kerja penyelenggaraan .

4 1.1 TAJUK Keselamatan Diri KOMPETENSI EVIDEN 1.5 Bahaya Kebakaran CARTA ORGANISASI BENGKEL YANG BETUL 1.6 Pertolongan Cemas 1.2 Pengalihan dan Penyimpanan Bahan Keselamatan dan Kelengkapan Bahaya Elektrik LATIHAN KOMPETENSI UNTUK SETIAP UNIT BORANG PENSKORAN INDIVIDU & 1. Pertolongan cemas 1.7 Pengelolaan Bengkel .KOMPETENSI UNIT 1.3 GAMBAR FOTO DEMONSTRASI 1. Penggunaan Alat Pemadam Api 3. Penggunaan Peralatan Keselamatan Semasa Kerja Amali 2.