ADAB MAKAN MASYARAKAT CINA

NURUL ATIKAH BT HASSAN RODZIAH BT ABDUL RAHIM NOR IZZATI BT JOHARI SITI NORAZIRAH BT YA·ACOB AZLIYANA BT RAZAK

y Mesti duduk sesuai dan jangan mengoyangkan kerusi apabila duduk atas kerusi. y Menggunakan kedua-dua tangan apabila menyampaikan minuman dan makanan kepada orang lain. y Jangan mengoyang tangan selepas mencuci tangan dibimbangi akan terkena percikan air kepada orang lain. .ADAB MAKAN y Mesti memegangkan cawan apabila orang lain menuangkan air pada kamu.

cawan y y y y mesti lebih rendah daripada orang yang lebih tua. Jangan menyentuh pinggan ketika makan. Mesti cakap : ³Saya sudah habis makan. Jangan keluar suara apabila makan.y Apabila ³yamseng´ kepada dengan orang . terima kasih´ apabila meniggalkan meja selepas makan. Jangan meyebabkan meja kotor ketika makan. .

Menggunakan penyepit (chopstiks) y Mereka dianggap tidak bersopan jika menjilat hujung penyepit dan meletakkan penyepit di atas mangkuk nasi. y Elakkan dari memakan dari penyepit yang keduadua hujungnya tidak sama rata. . kerana ini ibarat papatah Cina :tiga panjang dua pendek´ yang beerti maut. y Digunakan untuk menjamu selera bukan untuk membuat bising. Dianggap sebagai pengemis.

Jangan cucut penyepit di dalam mangguk. . Penyepit tidak digunakan untuk mengalihkan pinggan mangkuk. ini menyerupai colok yang digunakan sebagai sembahan kepada ahli keluarga yang meninggal.y Penyepit boleh diletakkan pada atas pinggan y y y y mangkuk secara melintang agar tidak menyentuh meja. Penyepit tidak boleh diletakkan berdiri tegak dalam mangkuk berisi nasi atau makanan lain. Jangan silang penyepit di atas mangguk. Hashioki (alat letak penyepit) digunakan untuk menjauhkan hujungnya dari permukaan meja.

y Jangan duduk di stas tilam orang lain apabila masuk rumah orang lain.´ ketika tetamu balik.ADAB MASYARAKAT CINA y Mesti lihat mata orang apabila cakap dengan orang. y Cakap : ³Selamat jalan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful