ADAB MAKAN MASYARAKAT CINA

NURUL ATIKAH BT HASSAN RODZIAH BT ABDUL RAHIM NOR IZZATI BT JOHARI SITI NORAZIRAH BT YA·ACOB AZLIYANA BT RAZAK

. y Mesti duduk sesuai dan jangan mengoyangkan kerusi apabila duduk atas kerusi. y Jangan mengoyang tangan selepas mencuci tangan dibimbangi akan terkena percikan air kepada orang lain. y Menggunakan kedua-dua tangan apabila menyampaikan minuman dan makanan kepada orang lain.ADAB MAKAN y Mesti memegangkan cawan apabila orang lain menuangkan air pada kamu.

y Apabila ³yamseng´ kepada dengan orang . terima kasih´ apabila meniggalkan meja selepas makan. Mesti cakap : ³Saya sudah habis makan. cawan y y y y mesti lebih rendah daripada orang yang lebih tua. Jangan keluar suara apabila makan. Jangan meyebabkan meja kotor ketika makan. Jangan menyentuh pinggan ketika makan. .

Menggunakan penyepit (chopstiks) y Mereka dianggap tidak bersopan jika menjilat hujung penyepit dan meletakkan penyepit di atas mangkuk nasi. Dianggap sebagai pengemis. kerana ini ibarat papatah Cina :tiga panjang dua pendek´ yang beerti maut. y Digunakan untuk menjamu selera bukan untuk membuat bising. y Elakkan dari memakan dari penyepit yang keduadua hujungnya tidak sama rata. .

Penyepit tidak digunakan untuk mengalihkan pinggan mangkuk.y Penyepit boleh diletakkan pada atas pinggan y y y y mangkuk secara melintang agar tidak menyentuh meja. . ini menyerupai colok yang digunakan sebagai sembahan kepada ahli keluarga yang meninggal. Hashioki (alat letak penyepit) digunakan untuk menjauhkan hujungnya dari permukaan meja. Jangan silang penyepit di atas mangguk. Jangan cucut penyepit di dalam mangguk. Penyepit tidak boleh diletakkan berdiri tegak dalam mangkuk berisi nasi atau makanan lain.

y Cakap : ³Selamat jalan.ADAB MASYARAKAT CINA y Mesti lihat mata orang apabila cakap dengan orang. y Jangan duduk di stas tilam orang lain apabila masuk rumah orang lain. .´ ketika tetamu balik.