ADAB MAKAN MASYARAKAT CINA

NURUL ATIKAH BT HASSAN RODZIAH BT ABDUL RAHIM NOR IZZATI BT JOHARI SITI NORAZIRAH BT YA·ACOB AZLIYANA BT RAZAK

y Menggunakan kedua-dua tangan apabila menyampaikan minuman dan makanan kepada orang lain. y Mesti duduk sesuai dan jangan mengoyangkan kerusi apabila duduk atas kerusi.ADAB MAKAN y Mesti memegangkan cawan apabila orang lain menuangkan air pada kamu. y Jangan mengoyang tangan selepas mencuci tangan dibimbangi akan terkena percikan air kepada orang lain. .

Mesti cakap : ³Saya sudah habis makan. .y Apabila ³yamseng´ kepada dengan orang . cawan y y y y mesti lebih rendah daripada orang yang lebih tua. terima kasih´ apabila meniggalkan meja selepas makan. Jangan keluar suara apabila makan. Jangan meyebabkan meja kotor ketika makan. Jangan menyentuh pinggan ketika makan.

kerana ini ibarat papatah Cina :tiga panjang dua pendek´ yang beerti maut. Dianggap sebagai pengemis. . y Digunakan untuk menjamu selera bukan untuk membuat bising. y Elakkan dari memakan dari penyepit yang keduadua hujungnya tidak sama rata.Menggunakan penyepit (chopstiks) y Mereka dianggap tidak bersopan jika menjilat hujung penyepit dan meletakkan penyepit di atas mangkuk nasi.

. Penyepit tidak digunakan untuk mengalihkan pinggan mangkuk. Hashioki (alat letak penyepit) digunakan untuk menjauhkan hujungnya dari permukaan meja.y Penyepit boleh diletakkan pada atas pinggan y y y y mangkuk secara melintang agar tidak menyentuh meja. Jangan silang penyepit di atas mangguk. Jangan cucut penyepit di dalam mangguk. Penyepit tidak boleh diletakkan berdiri tegak dalam mangkuk berisi nasi atau makanan lain. ini menyerupai colok yang digunakan sebagai sembahan kepada ahli keluarga yang meninggal.

y Jangan duduk di stas tilam orang lain apabila masuk rumah orang lain. . y Cakap : ³Selamat jalan.ADAB MASYARAKAT CINA y Mesti lihat mata orang apabila cakap dengan orang.´ ketika tetamu balik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful