TAJUK TUGASAN SENI BINA RUMAH MELAYU

ALAM SEKITAR  Melihat tumbuh-tumbuhan dgn ciri-ciri dan tersediri.  Bagaimana burung-burung m’buat sarang dgn memilih barang-barang di persekitaran.  Tapak IKLIM  Membina rumah b’panggung/ b’tiang dgn lantainya tinggi dari permukaan tnh krn keadaan ilklim tropika yg panas & hujan sepanjang tahun

Cara hidup yang berubah menyebabkan mereke terpaksa meminda/memperbaiki/mengubah alam seni binanya. Senibina rumh melayu tradisi dikenal sbg seni bina tdk rasmi iaitu pembinaan tanpa arkitek.

PENGARUH BUDAYA LUAR
 

Diwarisi scr turun- temurun dr nenek moyang. Berpegang teguh kpd adat resam, peraturan dan kepercayaan agama islam. Spt Acheh,Minangkabau, Riau, Bugis, Bajau, Jawa dll. Dibawa dari rumpun bangsa yg sama dari tempat asal yang mereka di kepulauan nusantara.

PENGARUH KEBUDAYAAN SERANTAU
 

3 jenis nilai  a) nilai kerohanian  b) nilai estetika  c) nilai efika

Rumah merupakan perkataan melayu yg tertua Menurut Koesuhora (ASRI Mei1984), perkatan rumah adalah terjemahan drpd bhs Jawa-griya/giri. Bermaksud gunung-suatu bentuk akan semula jadi yg agung dan dicipta oleh Allah s.w.t. Orang Jawa ada menyebut rumah sbg bhodobermaksud makna yg lebih luas.

TEMPAT BERLINDUNG

Drpd hujan panas, sbg pangkalan,tmpt bertolak, berlabuh, dan pulang, sbg tmpt aktiviti individu dan kemasyarakatan serta mengadakan aktiviti-aktiviti yg lain. Org Melayu tdk dapat dipisahkan dgn rumah, sama spt mana mrk lahir, hidup, dan mati krn ia adalah proses yg harus dilalui oleh mrk yg hidup.

MEMBEKAlKAN BERBAGAI-BAGAI KEPERLUAN NALURI
 

Memberi rasa aman, tenteram, suasana harmoni, wujud tmpt meghasut, mengasih, mendapatkan ketenangan jiwa. Orang melayu menganggap rumah adalah sebidang tmpt yg menjadi milik mrk di muka bumi ini, iaitu hak milik penghuninya.

Rumah yang besar dan mendapat keselesaan dapat dibina mengikut kemampuan dan kedudukan ekonomi dan sosial dgn membinanya mengikut reka bentuk yg menarik.

MENGANGGAP SBG TUBUH MANUSIA  Orang Melayu drpd keturunan Bugis & Johor menganggap rumah spt tubuh manusia krn tubuh manusia mengandungi pancaindera. Oleh itu, rumah juga harus mempunyai anggota bdn sedemikian.  Bagi mrk, rumah mesti ada bale-bale, iaitu jenang-jenang dan turus dinding, saa spt manusia yg mempunyai tulang serangka.  Selain itu, ada juga aja lekke yang berperanan sebagai tulang punggung.  Manusia mempunyai kaki, maka rumah juga perlu ada tiang atau disebut aliri benteng MENGGALAKKAN PERGAULAN BEBAS ANTARA LELAKI DAN PEREMPUAN  Tempat bagi wanita dan lelaki diasingkan berdasarkan ruang-ruangnya iaitu ruang untuk lelaki terletak di bahagian hadapan dan ruang untuk perempuan terletak di bahagian tengah rumah.  Ruang lelaki mengandungi ruang tertentu seperti serambi, anjung, tangga, lepau, bangsal dll. Bagi ruang wanita pula dijadikan tempat untuk tidur, menjalankan aktivitiaktiviti dalaman dan disediakan juga bilik ruang khas untuk wanita.

STRUKTUR RUMAH MELAYU Tiang • Merupakan bahan binaan yang terpenting yang diperbuat drpd jenis kayu yang terbaik, kuat dan tahan menanggung beban berat bangunan rumah. • zaman dahulu tiang ditanam dalam tanah tetapi zaman kini tiang diberi alas di bahagian kakinya yang disebut lapik yang tiang atau alam tiang diperbuat daripada kayu atau bahan konkrit. • 6 jenis tiang iaitu tiang seri, tiang panjang, tiang serambi, tiang tongkat, tiang gantung, tiang tambah atau tiang penyokong. Rasuk • Bahan binaan rumah kayu yang berfungsi sebagai pengikat rangka rumah. • Rasuk yang memanjang disebut rasuk panjang, yang melintang disebut rasuk pendek atau rasuk rot. • N9 dan Melaka- Rasuk panjang pada ibu rumah disebut kayu pelancar • Kelantan dan Terengganu- dipasang kira-kira 60cm di atas kaki tiang dan dipanggil belira. • Baris kayu yang melintang disebut gelegar yang berfungsi sebagai alas lantai.

• Bendul – kayu penutup hujung lantai yang berfungsi sebagai pemisah antara ruang-ruang serambi, rumah ibu, selang dapur. LANTAI • Ruang antara perenggan tiang dengan perenggan dinding yg beralaskan kayu-kayu gelagat. • Zaman dahulu – menggunakan lantai jerai iaitu bilah-bilah pinang atau buluh. - disusun atas gelagar dan dikemaskan dengan rotan atau akar.