WATAK DAN PERWATAKAN

Fadhil (watak utama) (a) Fadhil merupakan anak kepada Encik Karim dan Mak Joyah. Dia berusia 15 tahun. (b) Dia suka akan subjek sejarah dan bercita-cita untuk bergelar ahli sejarah. (c) Sikapnya lebih matang kerana berfikiran jauh. Dia berfikir panjang dalam berbuat sebarang keputusan. (d) Dia bijak merancang dengan menyenaraikan barang yang harus dibawa sebelum memulakan ekspedisi ke puncak Gunung Datuk. (e) Fadhil menghormati orang tua juga. Dia meminta izin daripada keduadua orang tuanya untuk menyertai ekspedisi ke Gunung Datuk. Ah Seng (a) Ah Seng ialah kawan baik Fadhil dan sebaya dengan Fadhil. (b) Dia anak kepada peniaga barang-barang runcit iaitu Encik Leong dan Puan Lily. (c) Dia mempunyai minat dan cita-cita yang sama dengan Fadhil, iaitu ingin bergelar ahli sejarah suatu hari nanti. (d) Kadangkala sikapnya lepas laku dan terlalu mengikutkan perasaan. Ketika sedang mendaki bukit, dia ketawa dan bersuara kuat dan berlagak seperti Tarzan apabila melihat kera dan burung-burung bertempiaran lari. (e) Suka makan; dia tetap berselera untuk makan meskipun dalam kesusahan. Ketika semua orang sedang risau kerana terperangkap di dalam bilik, dia tetap berselera untuk makan. Tuk Ngah (a) Tuk Ngah ialah warga tua di Kampung Ulu Seperi, Rembau. Usianya hampir 80 tahun. (b) Beliau suka berkongsi cerita kerana beliau banyak tahu tentang cerita sejarah setempat dan sejarah negara. (c) Beliau banyak pengalaman. Beliau pernah melalui zaman pendudukan Jepun di Tanah Melayu dan melalui zaman darurat sebagai akibat pemberontakan pengganas komunis. (d) Tuk Ngah masih sihat, kuat, dan bertenaga. Beliau masih larat mendaki Gunung Datuk untuk menemani Fadhil, Ramasamy, dan Ah Seng. Dolah (a) Dia lelaki tua yang berusia dalam lingkungan 80 tahun dan kawan Tuk Ngah semasa kecil. (b) Dia mendakwa dirinya sebagai pejuang pembebasan tanah air dan pernah dilantik menjadi ketua pasukan ke-10, Parti Komunis Malaya. (c) Dolah pernah melarikan diri ke negara China pada sekitar tahun 1960-an tetapi kembali ke tanah air semula empat puluh tahun kemudian selepas memperoleh pengampunan daripada kerajaan Malaysia.

Ramasamy

(a) Ramasamy ialah kawan baik Fadhil dan Ah Seng.
Dia sebaya dengan Fadhil dan Ah Seng serta mempunyai minat yang sama dengan kedua-dua sahabatnya itu. (b) Dia anak kepada Encik Shanti dan Pn. Mary. (c) Dia berani. Contohnya; ketika menyusuri terowong untuk mencari Ah Seng, Ramasamy dan kawankawannya terserempak dengan beberapa orang lelaki. Dia mahu melawan orang-orang jahat itu tetapi dihalang oleh Khairil.

Khairil Anuar (a) Dia penuntut di Universiti Putra dan berusia dalam lingkungan 30 tahun. (b) Tubuhnya gempal. (c) Berani. Dia bersendirian ke Istana Menanti sematamata untuk mengkaji sejarah istana lama itu. Dia tidak lemah semangat ketika berhadapan dengan ribuan tikus yang kelaparan, terserempak dengan ular sawa, dan mendengar bunyi yang sungguh menyeramkan ketikamencari jalan keluar dari terowong. (d) Khairil bercita-cita hendak menulis sebuah buku tentang sejarah Rembau. (e) Dia prihatin, bertanggungjawab, dan mengambil berat. Meskipun baru mengenal Fadhil, Ramasamy, dan Ah Seng, dia amat mengambil berat akan keselamatan mereka.

WATAK DAN PERWATAKAN .