P. 1
oum melarik

oum melarik

|Views: 174|Likes:
Published by ssamfd

More info:

Published by: ssamfd on Apr 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2015

pdf

text

original

SOALAN 1 Kerja melarik. Bil A Langkah kerja Cara memotong benang M20X2.5 1.

Laraskan kotak gear pembenang pada mesin pelarik mengikut saiz benang yang dikehendaki M20X2.5 2. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. 3. Pasang mata alat pembenang dan laraskan kedudukan pembenang sepusat. 4. Buat potongan pertama dan perika jarak benang, jika betul teruskan mengulir sehingga siap.
Mata alat pembenag

Gambar rajah

B

Cara memotong lurah bulat J3 1. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. 2. Pasang mata alat pemotong yang telah dicanai bentuk. 3. Laraskan mata alat pada bahagian yang akan dilarik dan mulakan kerja melarik lurah bulat J3.
Mata alat memotong lurah

C

Cara membunga sederhana.

Laraskan kedudukan kekesot bergabung kepada sudut 30° dan tempatkan kedudukan mata alat pada bahagian yang hendak ditiruskan. 3. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat.1. Laraskan alat membunga pada bahu dan mulakan kerja membunga dengan kelajuan mesin yang sederhana. Perhatikan bentuk bunga timbul. 3. 2. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. Pasang mata alat pelarik dengan kemas dan sepusat. 1. Jika perlu sokong komponen dengan tetengah alatan belakang. 2. Pasang alat membunga dengan kemas dan pastikan kedua-dua roda alat membunga menyentuh pada bahagian yang hendak dibunga. sekiranya betul teruskan membunga sehingga D siap. Mulakan kerja melarik tirus dengan menggerakkan kekesot bergabung. 4. Cara memotong tirus 30°. SOALAN 1 Langkah kerja melarik. 4. Kekesot bergabung Alat membunga .

Cengkam komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. Setkan semua gear pada mesin pelarik berpandukan jadual pembenang pada mesin pelarik mengikut benang yang akan dibuat. Cengkam komponen pada bindu sepusat dan kemas.Bil Gambar rajah A Cara memotong benang M20X2. 4. cengkam komponen pada bindu dan sokong dengan tetengah alatan . Setkan mata alat pemotong yang telah dicanai bentuk berjejari 3. Cara membunga sederhana C 1. 3. 2.5 Penerangan langkah kerja 1. Setkan mata alat pembenang dengan Mata alat pembenang betul. jika betul lakukan pemotongan sehingga kedalaman benang betul. 2. 3. Lakukan pemotongan dan periksa benang. Setkan mata alat pada bahagian yang Mata alat melurah akan dilarik lurah bulat dan mulakan melarik sehingga kedalamannya betu dengan mengujinya menggunakan tolok jejari. B Cara memotong lurah bulat J 3 1.

3. Setkan kekesot bergabung pada kedudukan 30°. Kekesot bergabung . 4. Cengkam komponen pada bindu dengan sepusat dan kemas. berhentikan mesin dan perhatikan bunga yang terhasil.belakang di mesin pelarik. 3. Mulakan operasi melarik tirus dengan menggerakkan kekesot bergabung dan kereta pelarik sehingga tirus betul kepada ukuran. jika betul dan tidak bertindih teruskan sehingga siap dengan menggerakkan kereta pelarik secara manual. pilih alat membunga jenis sederhana dan setkan pada mesin pelarik dengan dua roda alat membunga Alat membunga menyentuhi komponen. 4. 2. D Cara memotong tirus 30° 1. Setkan mata alat pemotong pada bahagian yang hendak dilarik tirus. 2. kenakan tekanan sederhana alat membunga pada komponen dan mulakan operasi membunga dengan kelajuan spindal yang perlahan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->