P. 1
KAEDAH PENGAJARAN JAWI

KAEDAH PENGAJARAN JAWI

|Views: 4,305|Likes:
Published by wan910

More info:

Published by: wan910 on Apr 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

MODUL PENGAJARAN TENTANG KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PELAJARAN JAWI TAJUK: SUKU KATA TERBUKA & TERTUTUP

KAEDAH IMLAK KAEDAH LATIH TUBI KAEDAH PERMAINAN APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARA N (P&P) PELAJARAN JAWI KAEDAH SOAL JAWAB KAEDAH PENERANGAN KAEDAH PANDANG SEBUT .

-Keyakinan diri murid bertambah. -Perancangan yang teliti sebelum pengajaran.KAEDAH PENGAJARAN JAWI 1-KAEDAH PERMAINAN Definisi Permainan adalah satu kaedah pengajaran yang dapat mengembangkan daya kreativiti dan memupuk minat terhadap Jawi. -Penglibatan semua murid -Menambah minat murid. -Guru tidak membelakangkan semasa proses P&P berjalan. Kelemahan -Murid yang cergas sahaja dapat menerima pengajaran guru. . Kelemahan -Menghadkan kebebasan berfikir murid. -Mengingat fakta-fakta penting -Mendapat bimbingan secara langsung daripada guru. -Murid tidak dapat menghasilkan kreativiti sendiri. -Memerlukan peruntukan kewangan. -Penglibatan daripada semua murid. -Melatih murid berinteraksi dengan bebas sesama mereka. -Memerlukan guru yang mahir dalam menjalankan kaedah ini semasa mengajar. 2-KAEDAH LATIH TUBI Definisi -Teknik latih tubi adalah aktiviti pengulangan faktafakta atau kecekapan yang dipelajari. mudah kemampuan dan kelemahan mereka. -Sedikit membebankan guru menyediakan BBM. Kekuatan -Murid tidak merasa bosan atau jemu. -Tidak semua tajuk matapelajaran dapat digunakan dalam kaedah -Guru dapat mengenal dengan Ini. Kekuatan -Mencapai taraf penguasaan kemahiran di samping menjamin kekekalannya.

Kelemahan -Murid yang cerdas sahaja bertanya kepada guru.ayat) Untuk ditulis oleh orang lain 4-KAEDAH SOAL JAWAB Definisi Kekuatan -Dapat mengembangkan sifat ingin tahu dalam diri murid. -Guru tidak membelakangkan murid semasa proses P&P berjalan. -Penglibatan daripada semua murid.frasa. -Murid cepat bosan kerana tidak banyak aktiviti. Kelemahan -Memerlukan guru yang mahir dalam kaedah ini. -Melatih pendengaran pada sebutan intonasi perkataan dan ayat. -Murid yang mempunyai masalah pendengaran tidak dapat mengikuti dengan baik. -Menanam sifat keyakinan dan berani bertanya dalam diri pelajar. -Melibatkan semua murid. -Soal jawab adalah sejenis aktiviti pembelajaran yang melibatkan interaksi antara guru dan murid dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) . -Mengukuhkan ejaan. -Imlak(dictate) bermaksud Pembacaan dengan suara yang lantang sesuatu (perkataan.3-KAEDAH IMLAK Definisi Kekuatan -Murid dapat menggunakan kemahiran mendengar dengan jelas. -Membantu murid dalam bentuk membuat nota-nota ringkas. -Perancangan dan persediaan yang teliti.

-Menambah minat membaca Al-Quran. -Murid yang lemah rasa rendah diri. -Keyakinan diri murid Bertambah. -Perancangan dan persediaan yang teliti. -Kaedah pandang sebut adalah murid dapat menyebut huruf. -Murid berani mencuba. -Penglibatan semua murid. Kelemahan -Murid dapat menerima pengajaran guru. -Murid yang lemah cepat bosan dan mula buat aktiviti sendiri.frasa.5-KAEDAH PENERANGAN Definisi Kekuatan -Murid dapat menggunakan kemahiran mendengar dengan jelas. -Murid mempunyai masalah pendengaran akan tertinggal.ayat yang dipaparkan oleh guru. 6-PANDANG SEBUT Definisi Kekuatan -Mendapat bimbingan secara langsung daripada guru. -Mengasah potensi murid. Kelemahan -Memerlukan guru yang mahir dalam kaedah ini. . -Semua murid terlibat. -Kaedah penerangan ialah kaedah yang melibatkan pemusatan guru iaitu komunikasi sehala.

-Guru meminta murid-murid mengulangkaji semula tajuk suku kata terbuka dan tertutup di rumah. -Guru memastikan murid dapat mengenal perkataan suku kata terbuka dan tertutup. . -Murid membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara individu.kad suku kata terbuka dan tertutup dan lembaran kerja SEMASA -Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.KAEDAH SEBELUM Guru menyediakan bahan-bahan permainan seperti objek ikan dikerat dua. -Guru memberikan hadiah kepada kepada kumpulan yang memenangi permainan. -Murid-murid diminta oleh guru untuk mencantumkan ekor ikan dan kepala ikan bagi membentuk perkataan. -Kumpulan yang berjaya memancing dan menyusun suku kata terbuka dan tertutup menjadi perkataan dengan pantas dikira sebagai pemenang. -Guru meminta murid membaca perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara kuat berulang kali. -Guru membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup beberapa kali sambil murid mengulang apa yang dikatakan guru.batang pancing. PERMAINAN (AL-LA’IB) -Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan LATIH TUBI (AL-MULAZAMAH) suku kata terbuka dan tertutup. SELEPAS -Guru menerangkan semula suku kata terbuka dan tertutup.

PROSES PERJALANAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

-Guru memberikan hadiah kepada kepada kumpulan yang memenangi permainan. SELEPAS -Guru menerangkan semula suku kata terbuka dan tertutup. KAEDAH SEBELUM SEMASA -Guru memanggil Beberapa orang Murid secara bergilir Untuk menulis Perkataan suku kata Terbuka dan tertutup Di papan tulis. -Guru membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup beberapa kali sambil murid mengulang apa yang dikatakan guru.batang pancing. -Murid membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara individu. -Murid-murid diminta oleh guru untuk mencantumkan ekor ikan dan kepala ikan bagi membentuk perkataan. PERMAINAN (AL-LA’IB) -Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan LATIH TUBI (AL-MULAZAMAH) suku kata terbuka dan tertutup. -Guru memastikan murid dapat mengenal perkataan suku kata terbuka dan tertutup.KAEDAH SEBELUM Guru menyediakan bahan-bahan permainan seperti objek ikan dikerat dua. -Guru meminta murid membaca perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara kuat berulang kali. -Guru meminta murid-murid mengulangkaji semula tajuk suku kata terbuka dan tertutup di rumah. -Guru meminta muridmurid perbaiki terhadap kesalahan ejaan yang dilakukan Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan IMLAK suku kata terbuka dan tertutup. -Kumpulan yang berjaya memancing dan menyusun suku kata terbuka dan tertutup menjadi perkataan dengan pantas dikira sebagai pemenang. .kad suku kata terbuka dan tertutup dan lembaran kerja SEMASA -Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. -Guru membaca satu perkataan suku SELEPAS -Guru membetulkan sekiranya terdapat kesalahan ejaan.

Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan PANDANG SEBUT ayat.perkataan dan frasa suku kata terbuka dan tertutup. -Guru merumus dan menyimpulkan secara keseluruhan berkaitan perkataan suku kata terbuka dan tertutup. SELEPAS -Guru merumus dan menyimpulkan secara keseluruhan berkaitan perkataan suku kata terbuka dan tertutup.ayat dan frasa kepada muridmurid. KAEDAH PENGAJARAN JAWI . -Murid menyebut setiap ayat.KAEDAH SEBELUM SEMASA -Murid-murid diminta memerhati dan memberi perhatian kepada carta mengenai cara-cara menulis suku kata terbuka dan tertutup bagi perkataan berikut: a-Rumah(ejaan jawi) b-Buku(ejaan jawi) c-Jam(ejaan jawi) -Pelajar membaca sambil menulis seperti apa yang tertera dalam carta. -Guru membetulkan sekiranya terdapat kesalahan pada sebutan murid.frasa dan perkataan dengan betul. Guru menyediakan PENERANGAN beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan suku kata terbuka dan tertutup. -Guru memaparkan perkataan. -Guru menjelaskan cara dan kaedah penulisan dengan betul secara satu persatu.

Oleh itu.Pelajar perlu memahami bahawa tidak ada satu formula yang mesti dan tepat bagi merumuskan satu kaedah yang paling baik untuk menghadapi pelajarn melainkan ia banyak bergantung kepada diri pelajar itu sendiri.Dalam pelajaran Jawi.Masalah penguasaan jawi dalam kalangan murid-murid menjadi isu hangat yang sering diperkatakan. Antara kaedah-kaedah yang sesuai digunakan dalam pelajaran Jawi ialah kaedah permainan.permainan sudah menjadi sebati dalam kehidupan seharian kanak-kanakI .menguasai setiap kemahiran mengenal huruf jawi amatlah perlu dilalui oleh setiap murid.kaedah-kaedah pengajaran yang baik merupakan satu cara dalam usaha kita untuk memperolehi kejayaan yang cemerlang di dalam bidang pembelajaran.Sepertimana yang kita ketahui.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->