P. 1
KAEDAH PENGAJARAN JAWI

KAEDAH PENGAJARAN JAWI

|Views: 4,274|Likes:
Published by wan910

More info:

Published by: wan910 on Apr 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

MODUL PENGAJARAN TENTANG KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAGI PELAJARAN JAWI TAJUK: SUKU KATA TERBUKA & TERTUTUP

KAEDAH IMLAK KAEDAH LATIH TUBI KAEDAH PERMAINAN APLIKASI KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARA N (P&P) PELAJARAN JAWI KAEDAH SOAL JAWAB KAEDAH PENERANGAN KAEDAH PANDANG SEBUT .

Kekuatan -Murid tidak merasa bosan atau jemu. -Keyakinan diri murid bertambah. -Tidak semua tajuk matapelajaran dapat digunakan dalam kaedah -Guru dapat mengenal dengan Ini. -Guru tidak membelakangkan semasa proses P&P berjalan. -Melatih murid berinteraksi dengan bebas sesama mereka. -Memerlukan guru yang mahir dalam menjalankan kaedah ini semasa mengajar. -Sedikit membebankan guru menyediakan BBM. 2-KAEDAH LATIH TUBI Definisi -Teknik latih tubi adalah aktiviti pengulangan faktafakta atau kecekapan yang dipelajari. .KAEDAH PENGAJARAN JAWI 1-KAEDAH PERMAINAN Definisi Permainan adalah satu kaedah pengajaran yang dapat mengembangkan daya kreativiti dan memupuk minat terhadap Jawi. Kelemahan -Murid yang cergas sahaja dapat menerima pengajaran guru. -Penglibatan daripada semua murid. -Mengingat fakta-fakta penting -Mendapat bimbingan secara langsung daripada guru. Kelemahan -Menghadkan kebebasan berfikir murid. mudah kemampuan dan kelemahan mereka. -Memerlukan peruntukan kewangan. -Penglibatan semua murid -Menambah minat murid. -Murid tidak dapat menghasilkan kreativiti sendiri. -Perancangan yang teliti sebelum pengajaran. Kekuatan -Mencapai taraf penguasaan kemahiran di samping menjamin kekekalannya.

-Perancangan dan persediaan yang teliti. -Mengukuhkan ejaan. -Murid cepat bosan kerana tidak banyak aktiviti. Kelemahan -Memerlukan guru yang mahir dalam kaedah ini. -Guru tidak membelakangkan murid semasa proses P&P berjalan. -Penglibatan daripada semua murid.frasa.3-KAEDAH IMLAK Definisi Kekuatan -Murid dapat menggunakan kemahiran mendengar dengan jelas. -Soal jawab adalah sejenis aktiviti pembelajaran yang melibatkan interaksi antara guru dan murid dalam proses Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) . Kelemahan -Murid yang cerdas sahaja bertanya kepada guru. -Murid yang mempunyai masalah pendengaran tidak dapat mengikuti dengan baik. -Membantu murid dalam bentuk membuat nota-nota ringkas. -Melatih pendengaran pada sebutan intonasi perkataan dan ayat. -Menanam sifat keyakinan dan berani bertanya dalam diri pelajar. -Imlak(dictate) bermaksud Pembacaan dengan suara yang lantang sesuatu (perkataan.ayat) Untuk ditulis oleh orang lain 4-KAEDAH SOAL JAWAB Definisi Kekuatan -Dapat mengembangkan sifat ingin tahu dalam diri murid. -Melibatkan semua murid.

-Keyakinan diri murid Bertambah. Kelemahan -Murid dapat menerima pengajaran guru. -Murid berani mencuba. -Murid yang lemah rasa rendah diri. -Menambah minat membaca Al-Quran. -Semua murid terlibat. -Mengasah potensi murid. . 6-PANDANG SEBUT Definisi Kekuatan -Mendapat bimbingan secara langsung daripada guru. -Perancangan dan persediaan yang teliti. -Murid mempunyai masalah pendengaran akan tertinggal.5-KAEDAH PENERANGAN Definisi Kekuatan -Murid dapat menggunakan kemahiran mendengar dengan jelas. Kelemahan -Memerlukan guru yang mahir dalam kaedah ini. -Kaedah penerangan ialah kaedah yang melibatkan pemusatan guru iaitu komunikasi sehala.ayat yang dipaparkan oleh guru. -Penglibatan semua murid.frasa. -Murid yang lemah cepat bosan dan mula buat aktiviti sendiri. -Kaedah pandang sebut adalah murid dapat menyebut huruf.

-Kumpulan yang berjaya memancing dan menyusun suku kata terbuka dan tertutup menjadi perkataan dengan pantas dikira sebagai pemenang. -Murid-murid diminta oleh guru untuk mencantumkan ekor ikan dan kepala ikan bagi membentuk perkataan. . -Guru meminta murid-murid mengulangkaji semula tajuk suku kata terbuka dan tertutup di rumah.KAEDAH SEBELUM Guru menyediakan bahan-bahan permainan seperti objek ikan dikerat dua. -Guru meminta murid membaca perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara kuat berulang kali.kad suku kata terbuka dan tertutup dan lembaran kerja SEMASA -Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan. -Guru memberikan hadiah kepada kepada kumpulan yang memenangi permainan.batang pancing. -Guru membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup beberapa kali sambil murid mengulang apa yang dikatakan guru. SELEPAS -Guru menerangkan semula suku kata terbuka dan tertutup. -Guru memastikan murid dapat mengenal perkataan suku kata terbuka dan tertutup. PERMAINAN (AL-LA’IB) -Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan LATIH TUBI (AL-MULAZAMAH) suku kata terbuka dan tertutup. -Murid membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara individu.

PROSES PERJALANAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN .

-Guru memastikan murid dapat mengenal perkataan suku kata terbuka dan tertutup.kad suku kata terbuka dan tertutup dan lembaran kerja SEMASA -Guru membahagikan murid kepada beberapa kumpulan.batang pancing. . KAEDAH SEBELUM SEMASA -Guru memanggil Beberapa orang Murid secara bergilir Untuk menulis Perkataan suku kata Terbuka dan tertutup Di papan tulis. -Murid membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara individu. -Guru membaca setiap perkataan suku kata terbuka dan tertutup beberapa kali sambil murid mengulang apa yang dikatakan guru.KAEDAH SEBELUM Guru menyediakan bahan-bahan permainan seperti objek ikan dikerat dua. -Murid-murid diminta oleh guru untuk mencantumkan ekor ikan dan kepala ikan bagi membentuk perkataan. PERMAINAN (AL-LA’IB) -Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan LATIH TUBI (AL-MULAZAMAH) suku kata terbuka dan tertutup. SELEPAS -Guru menerangkan semula suku kata terbuka dan tertutup. -Kumpulan yang berjaya memancing dan menyusun suku kata terbuka dan tertutup menjadi perkataan dengan pantas dikira sebagai pemenang. -Guru membaca satu perkataan suku SELEPAS -Guru membetulkan sekiranya terdapat kesalahan ejaan. -Guru memberikan hadiah kepada kepada kumpulan yang memenangi permainan. -Guru meminta murid membaca perkataan suku kata terbuka dan tertutup secara kuat berulang kali. -Guru meminta murid-murid mengulangkaji semula tajuk suku kata terbuka dan tertutup di rumah. -Guru meminta muridmurid perbaiki terhadap kesalahan ejaan yang dilakukan Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan IMLAK suku kata terbuka dan tertutup.

-Guru memaparkan perkataan. -Guru menjelaskan cara dan kaedah penulisan dengan betul secara satu persatu.frasa dan perkataan dengan betul. Guru menyediakan beberapa kad imbasan berkaitan PANDANG SEBUT ayat. SELEPAS -Guru merumus dan menyimpulkan secara keseluruhan berkaitan perkataan suku kata terbuka dan tertutup. -Guru merumus dan menyimpulkan secara keseluruhan berkaitan perkataan suku kata terbuka dan tertutup.ayat dan frasa kepada muridmurid. -Murid menyebut setiap ayat. Guru menyediakan PENERANGAN beberapa kad imbasan berkaitan perkataan-perkataan suku kata terbuka dan tertutup. KAEDAH PENGAJARAN JAWI . -Guru membetulkan sekiranya terdapat kesalahan pada sebutan murid.KAEDAH SEBELUM SEMASA -Murid-murid diminta memerhati dan memberi perhatian kepada carta mengenai cara-cara menulis suku kata terbuka dan tertutup bagi perkataan berikut: a-Rumah(ejaan jawi) b-Buku(ejaan jawi) c-Jam(ejaan jawi) -Pelajar membaca sambil menulis seperti apa yang tertera dalam carta.perkataan dan frasa suku kata terbuka dan tertutup.

Masalah penguasaan jawi dalam kalangan murid-murid menjadi isu hangat yang sering diperkatakan.Oleh itu.Dalam pelajaran Jawi. Antara kaedah-kaedah yang sesuai digunakan dalam pelajaran Jawi ialah kaedah permainan.Sepertimana yang kita ketahui.kaedah-kaedah pengajaran yang baik merupakan satu cara dalam usaha kita untuk memperolehi kejayaan yang cemerlang di dalam bidang pembelajaran.menguasai setiap kemahiran mengenal huruf jawi amatlah perlu dilalui oleh setiap murid.Pelajar perlu memahami bahawa tidak ada satu formula yang mesti dan tepat bagi merumuskan satu kaedah yang paling baik untuk menghadapi pelajarn melainkan ia banyak bergantung kepada diri pelajar itu sendiri.permainan sudah menjadi sebati dalam kehidupan seharian kanak-kanakI .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->