Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota.00. . Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Selang beberapa bulan. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Ketika badanku diseterika. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Badanku mula terasa panas. telefon berdering. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Koleksi Peribahasa Melayu. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Setelah lima hari berada di situ. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. Apabila melihat badanku berkedut. Selepas dilahirkan. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin.

tetap negeri sendiri lebih baik lagi. Hati gajah sama dilapah. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan .Yang lama dikelek. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. . sesuatu yang tetap utuh. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Berat sama dipikul. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Hujan emas di negeri orang. sehingga mencapai kejayaan. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. Kalau takut dilambung ombak. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. hujan batu di negeri sendiri. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. Bulat air kerana pembetung. Duduk sama rendah.

berenang-renang ke tepian. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal.Bukit sama didaki. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Kehidupan yang senang. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. Orang yang pulang ke tempat asal. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. Yang bulat tidak datang bergolek. Di mana bumi dipijak. Biar mati anak. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. senang susah bersama. Masuk kandang kambing mengembek. Yang kita kejar tak dapat. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. b. bersakit-sakit dahulu. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. Sedikit-sedikit. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. . pecah sebiji. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat.

Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). b. Berbesar Hati Maksud : Gembira. Anak Buah Maksud : a.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. . Anak saudara. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Pekerja di bawah jagaan kita. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri.

A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja . II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi.Tangan Kosong Maksud : Hampa. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati . IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul.

11. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. 7 . III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. iii dan IV sahaja D I. III dan IV sahaja D ii. iii dan IV sahaja D I. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. sangat diminati oleh orang sekarang. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah.111. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. III dan IV sahaja D II. A. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. ii.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan. II dan III sahaja D II.C I. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. II Filem semasa dahulu. A. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin.

I. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. II dan IV sahaja D.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. A. A. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II." kata Fatimah. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. 12. I. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. II. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. II Mereka sering diganggu makhluk asing . II. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. II dan III sahaja C I. I dan III sahaja B. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. . III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. III dan IV sahaja D 1. II dan IV sahaja C. II. II dan IV sahaja C. III Ikan asing itu sedap rasanya. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. II dan IV sahaja D II. III "Percakapan awak itu sudah melarat. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. A II dan IV sahaja B 1. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. I dan III sahaja B. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. II dan III sahaja D . II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu.

I. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. A. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. Ubat baik ini sesuai untuk awak. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. IV. Kereta yang baik itu dicuri orang. D. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. Il dan IV 19. II dan III sahaja B. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. 14 15 16 17 18. Cuaca hari ini sungguh baik. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. l dan IV B. D. I. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. Emak baru datang sekejap tadi. III dan IV 13. II. . III. Majalah itu baru keluar dari pasaran. A. IV.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. IIIdan IV A. B. I. A. I. I. A. I. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. III. I. II. Amin seorang penuntut yang baik. I. II. B. I dan II B. II. III dan IV sahaja D. I. I dan III I. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. II dan IV sahaja C. II dan III sahaja B. A. C. I. III dan IV C. A. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. III dan IV sahaja D. III. II dan III D. 1. IV. D. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. II dan IV sahaja C. II. dan III sahaja B. III dan IV sahaja l. IV. Engsel pintu sudah longgar. I. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. Bas baru itu luas ruang duduknya. Bersahabatan mereka kian longgar. I dan III C. II. II dan IV sahaja C. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. I.

111 dan IV sahaja D. II. IV. I. 1. A. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. I dan II sahaja B.11. IV. I dan II sahaja B. III. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. I dan II sahaja C. IV.II. Apabila berjalan mesti hati. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. II. III.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. 25. I II dan III sahaja C. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. Ibu susah hati kerana abang belum balik. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. A. II dan III sahaja D. III. 21. 1. 1. III dan IV sahaja A. 1. II. II dan 111 sahaja B. III dan IV sahaja C. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang.D. .1. 26. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. II. III dan IV sahaja I. III. II IIIdan IV sahaja I. 24. Dalam sunyi di keluar dari situ. I. Rumah besar itu masih kosong. II dan IV sahaja B. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. II dan III 20. A. II. I III dan IV sahaja D. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. IV. II. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. II. I dan II sahaja. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. III. III dan IV sahaja C. III dan IV I. IV. III dan IV sahaja 1. 1. Abang janji akan pulang segera. II dan III sahaja D. A. Isterinya hati dengan kakaknya. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. I dan III sahaja C. III. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. II. III dan IV sahaja D. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. 22. II. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . 23. 1. IV. A. I sahaja B. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya.

III dan IV C. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. Ayah membeli sebentuk tali II. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. IV. II dan III D. II. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. C. IV. I. II dan IV B. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. A. I. Kesemuanya I. I dan II C. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. III. D. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. C. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. I. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. I. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. A. D. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. I. I dan III B. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. II dan III C. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. kesemuanya I. II. II dan III C. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. IV. I dan IV C. A. III. A. 35. IV. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. A. Kesemuanya I. II dan III D. I dan III C. 30. Paras air di sungai itu makin meningkat. II. III. II dan IV D. III. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. I dan IV D. 29. A. II dan III B. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. I sahaja B. D. II. III. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. A. I dan II B. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. Abang sedang memetik gitar. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. IV. 31. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. Angkat mata adalah kesukaan saya. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. Kassim membeli seulas tembikai IV. 33. III. II.B. II. III dan IV D. Kesemuanya 28. Ibu memetik makanan dipantai IV. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. B. B. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. 32. 34. A. Kesemuanya I. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. II. . III. 1. 27. C. I dan II B. 1 dan III D. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. I. Kesemuanya I.

. A. B. 40. I. A. II Masara membeli sepasang kasut di kedai.A.. Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. C. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali.. D. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. persekitaran B... Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati. D.. C. D. . Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . I dan II C. 39. I sahaja B. A. 38. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan. B. A. C. sempadan A. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. pusat bandar D. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. II dan III C.. pedalaman C. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ... II dan IV D. Air laut pasang pada setiap petang.. B. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37.. IV dan II D. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu. I sahaja 36. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati. B.