Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. Ketika badanku diseterika. Koleksi Peribahasa Melayu. . Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350.00. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Setelah lima hari berada di situ. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Badanku mula terasa panas. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. telefon berdering. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. Apabila melihat badanku berkedut. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. Selepas dilahirkan.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. Selang beberapa bulan.

jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. Duduk sama rendah. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. Hujan emas di negeri orang. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. sehingga mencapai kejayaan. Bulat air kerana pembetung. . hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak.Yang lama dikelek. Kalau takut dilambung ombak. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. sesuatu yang tetap utuh. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Hati gajah sama dilapah. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. hujan batu di negeri sendiri. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. Berat sama dipikul. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar.

Yang bulat tidak datang bergolek. b. senang susah bersama. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. Yang kita kejar tak dapat. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. Orang yang pulang ke tempat asal.Bukit sama didaki. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. bersakit-sakit dahulu. berenang-renang ke tepian. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. pecah sebiji. Masuk kandang kambing mengembek. Di mana bumi dipijak. Sedikit-sedikit. . untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. Biar mati anak. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. Kehidupan yang senang.

Anak Buah Maksud : a. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Anak saudara. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Berbesar Hati Maksud : Gembira.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Pekerja di bawah jagaan kita. Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. b. .

1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja .Tangan Kosong Maksud : Hampa. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati .

III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. A. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. ii.C I. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas. sangat diminati oleh orang sekarang. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. iii dan IV sahaja D I. III dan IV sahaja D ii. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I.111. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya.11. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. II dan III sahaja D II. II Filem semasa dahulu. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. iii dan IV sahaja D I. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. 7 . 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. III dan IV sahaja D II. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa. A. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari.

IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. I dan III sahaja B. II. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. II dan IV sahaja C. I. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. A. II dan III sahaja D ." kata Fatimah. III Ikan asing itu sedap rasanya. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. II dan III sahaja C I. III "Percakapan awak itu sudah melarat. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. I dan III sahaja B. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. A II dan IV sahaja B 1. I.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. II. III dan IV sahaja D 1. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. A. II dan IV sahaja D II. 12. II dan IV sahaja D. .ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. II Mereka sering diganggu makhluk asing . 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. II. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. II dan IV sahaja C. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II.

C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. I. I. I. III dan IV sahaja D. II. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. Bas baru itu luas ruang duduknya. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. Ubat baik ini sesuai untuk awak. III. Il dan IV 19. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. II dan IV sahaja C. Amin seorang penuntut yang baik. III. I. I. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. A. 1. III dan IV sahaja D. III dan IV C. Emak baru datang sekejap tadi. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. III. III dan IV sahaja l. D. Engsel pintu sudah longgar. I. II. IV. A. Majalah itu baru keluar dari pasaran. A. IV. Bersahabatan mereka kian longgar. IIIdan IV A. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. I. I dan III I. II. C. II. IV. II. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. I. 14 15 16 17 18. II dan III D. I dan III C. dan III sahaja B. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. A. l dan IV B. I. II dan III sahaja B. A. D. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. I. I. II dan IV sahaja C. Kereta yang baik itu dicuri orang. II. . A. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. IV. Cuaca hari ini sungguh baik. II dan IV sahaja C. B. I dan II B. I. D. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. III dan IV 13. II dan III sahaja B.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. B.

I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. A. IV. Abang janji akan pulang segera. IV. II. 1. I dan III sahaja C. 22. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. II dan IV sahaja B. Isterinya hati dengan kakaknya. I dan II sahaja C. II. A. A. IV. 26.1. Rumah besar itu masih kosong.II. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang.D. I sahaja B. II. II dan III sahaja D. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. II. III. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. III dan IV sahaja D. II. 24. III dan IV sahaja I. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. II. III dan IV I. III. 1. A. III dan IV sahaja C. I dan II sahaja. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. III. 1. II dan III sahaja D. 1. 25. IV. II. II. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. I.11. III dan IV sahaja 1. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. III. 111 dan IV sahaja D. I. I III dan IV sahaja D. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . 21. I dan II sahaja B. Ibu susah hati kerana abang belum balik. A. II IIIdan IV sahaja I. Apabila berjalan mesti hati. II. 1. III. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. 1.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. III dan IV sahaja C. III. Dalam sunyi di keluar dari situ. III dan IV sahaja A. IV. II dan III 20. I II dan III sahaja C. IV. 23. . II dan 111 sahaja B. I dan II sahaja B. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi.

. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. I dan IV C. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. B. A. Paras air di sungai itu makin meningkat. IV. Angkat mata adalah kesukaan saya. 1. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. II. II dan III D. Kesemuanya I. D. III. kesemuanya I. II dan IV D. II. 29. Kesemuanya 28. I dan II C. III dan IV D. I dan II B. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. III. C. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. Abang sedang memetik gitar. I. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. 32. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. Kassim membeli seulas tembikai IV. A. D. II dan IV B. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. I. III. I. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. Ayah membeli sebentuk tali II. 30. I sahaja B. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. I dan II B. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. A. II dan III D. 31. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. III. IV. 33. C. II. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. C. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. II. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. A. I. Kesemuanya I. Kesemuanya I. A. IV. III. III. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. II. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. IV. I. Kesemuanya I. I dan IV D. 34. II. 1 dan III D. A. II. III dan IV C. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. I dan III C. I dan III B. II dan III C. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. B. II dan III B. I. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. A. II dan III C. 35. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. D.B. IV. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. A. III. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. Ibu memetik makanan dipantai IV. 27.

Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan.. I sahaja B. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati.. I sahaja 36. A. II Masara membeli sepasang kasut di kedai. A. persekitaran B.. I dan II C.. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . pedalaman C. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu.. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. C. IV dan II D. B. B. D.. A. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. sempadan A. C. B. B. 39.. Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit. 38. D. I. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali... 40. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. pusat bandar D. II dan IV D.. C. II dan III C. A.. . D. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar. Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati.A. Air laut pasang pada setiap petang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful