Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Ketika badanku diseterika. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. Selepas dilahirkan. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Apabila melihat badanku berkedut. Selang beberapa bulan. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. telefon berdering. Koleksi Peribahasa Melayu. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. dia mengambil seterika lalu menggosokku.00. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. . Setelah lima hari berada di situ. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. Badanku mula terasa panas. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh.

jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Duduk sama rendah. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. Hati gajah sama dilapah. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. Bulat air kerana pembetung. Hujan emas di negeri orang. Berat sama dipikul. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. sesuatu yang tetap utuh. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. . sehingga mencapai kejayaan. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. hujan batu di negeri sendiri.Yang lama dikelek. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Kalau takut dilambung ombak. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak.

Bukit sama didaki. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. b. berenang-renang ke tepian. Orang yang pulang ke tempat asal. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Kehidupan yang senang. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. senang susah bersama. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. bersakit-sakit dahulu. Biar mati anak. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. Di mana bumi dipijak. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. Sedikit-sedikit. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. pecah sebiji. Yang kita kejar tak dapat. Masuk kandang kambing mengembek. Yang bulat tidak datang bergolek. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. .

Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). b. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Anak Buah Maksud : a. Berbesar Hati Maksud : Gembira.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Pekerja di bawah jagaan kita. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Anak saudara. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. . Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur.

Tangan Kosong Maksud : Hampa. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati . Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja . IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini.

kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. A. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya.C I. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. iii dan IV sahaja D I. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. sangat diminati oleh orang sekarang. 7 . IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. III dan IV sahaja D ii. ii. II dan III sahaja D II. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa.111. II Filem semasa dahulu. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. iii dan IV sahaja D I.11. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. III dan IV sahaja D II. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. A. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari.

II. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. II Mereka sering diganggu makhluk asing . II dan IV sahaja C. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. III dan IV sahaja D 1. I dan III sahaja B. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. II dan IV sahaja D II. III "Percakapan awak itu sudah melarat. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. III Ikan asing itu sedap rasanya. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. 12. . IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. A. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. II dan IV sahaja D. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. II dan III sahaja C I. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. II dan III sahaja D . II dan IV sahaja C. A." kata Fatimah. II. II. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. I. A II dan IV sahaja B 1. I. I dan III sahaja B.

A. I. B. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. I. Emak baru datang sekejap tadi. II. . II dan III D. IIIdan IV A. Majalah itu baru keluar dari pasaran. III dan IV 13. A. Bas baru itu luas ruang duduknya. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. III. II. IV. II. Engsel pintu sudah longgar. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. D. I. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. A. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. I. III dan IV sahaja D. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. IV. 14 15 16 17 18. II dan IV sahaja C. II dan III sahaja B. I. B. A. II dan IV sahaja C. I. dan III sahaja B. III. I. II. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. II dan IV sahaja C. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. Ubat baik ini sesuai untuk awak. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. I. Kereta yang baik itu dicuri orang. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. 1. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. I. I dan III I. Il dan IV 19. I dan II B. A. I dan III C. D. Cuaca hari ini sungguh baik. III dan IV sahaja D. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. IV. II dan III sahaja B. IV. Amin seorang penuntut yang baik. III. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. I. III dan IV sahaja l. Bersahabatan mereka kian longgar. l dan IV B. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. A. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. C. II. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. I. III dan IV C. I. D. II.

1. 23. II dan IV sahaja B. Apabila berjalan mesti hati. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. 22. IV. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. IV. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. III dan IV sahaja D. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . IV. A. Ibu susah hati kerana abang belum balik. II. I dan III sahaja C.D. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. I dan II sahaja. 1.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. II dan III 20. III dan IV sahaja C. III dan IV I.II. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. Isterinya hati dengan kakaknya. A. II. A. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. I III dan IV sahaja D. III. II. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. 25. 111 dan IV sahaja D. 1. II. A. 1. III dan IV sahaja C. Rumah besar itu masih kosong. 1. IV. III.11. I. I dan II sahaja C. III. 21. I dan II sahaja B. . II. II IIIdan IV sahaja I. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. III dan IV sahaja I. II dan 111 sahaja B. I II dan III sahaja C. II dan III sahaja D. IV. A. II. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah.1. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. II. II dan III sahaja D. IV. 1. I dan II sahaja B. III dan IV sahaja A. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. III. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. III. 26. 24. I. Abang janji akan pulang segera. III dan IV sahaja 1. I sahaja B. III. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. II. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. II. Dalam sunyi di keluar dari situ.

Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. Kesemuanya 28. I dan IV D. II. Kesemuanya I. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. A. C. 35. III. I dan II B. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. Kesemuanya I. II. II. III dan IV D. Angkat mata adalah kesukaan saya. 32. Ayah membeli sebentuk tali II. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. II dan III C. A. I. III. II dan III D. Ibu memetik makanan dipantai IV. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. I dan II C. I. 34. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. IV. 29. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. 1. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. II dan III B. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. II. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. 31. A. . I dan II B. IV. III. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. D. I. III. III. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. B. IV. I. Kesemuanya I. I dan IV C. II dan IV D. III. B. A. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. kesemuanya I. A. Kassim membeli seulas tembikai IV. C. D. Abang sedang memetik gitar. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. III dan IV C. II. 33. C. II dan III D. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. 30. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. IV. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. A. I dan III B. Kesemuanya I. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. III. II. A. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. 27. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. 1 dan III D. II dan IV B. IV. II dan III C.B. Paras air di sungai itu makin meningkat. I sahaja B. I. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. D. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. I. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. A. II. I dan III C. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud.

sempadan A. A. Air laut pasang pada setiap petang. I.A.. A. A. Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. B. D.. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati.. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud .. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu. I dan II C.. persekitaran B. C. C. I sahaja B. D. IV dan II D.. B. II dan III C. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ.. 38. II dan IV D. pedalaman C. C. II Masara membeli sepasang kasut di kedai. 40. I sahaja 36. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian.. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas.. D. 39. pusat bandar D. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar.. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati. . A.. B. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan. B.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful