P. 1
Karangan Biografi

Karangan Biografi

|Views: 7,985|Likes:
Published by Suhaila Namaku

More info:

Published by: Suhaila Namaku on Apr 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/06/2013

pdf

text

original

Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Apabila melihat badanku berkedut. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. Koleksi Peribahasa Melayu. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. . Linda tergesa -gesa mendapatkanku. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Badanku mula terasa panas. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Setelah lima hari berada di situ. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350.00. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Selepas dilahirkan. dia mengambil seterika lalu menggosokku. telefon berdering. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. Selang beberapa bulan. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Ketika badanku diseterika. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki.

bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. hujan batu di negeri sendiri. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan.Yang lama dikelek. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. sehingga mencapai kejayaan. Duduk sama rendah. Berat sama dipikul. Kalau takut dilambung ombak. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. . Hujan emas di negeri orang. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . Hati gajah sama dilapah. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. sesuatu yang tetap utuh. Bulat air kerana pembetung.

yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. Yang bulat tidak datang bergolek. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. Yang kita kejar tak dapat. Masuk kandang kambing mengembek. Kehidupan yang senang. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. Biar mati anak. bersakit-sakit dahulu. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga.Bukit sama didaki. b. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Sedikit-sedikit. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. senang susah bersama. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. pecah sebiji. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. . tetapi yang sudah di tangan hilang pula. berenang-renang ke tepian. Di mana bumi dipijak. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Orang yang pulang ke tempat asal. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa.

. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Berbesar Hati Maksud : Gembira. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Anak saudara. b. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Anak Buah Maksud : a. Pekerja di bawah jagaan kita.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana.

Tangan Kosong Maksud : Hampa. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati . II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja . Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi.

III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. III dan IV sahaja D ii. iii dan IV sahaja D I.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. A. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. ii. A. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas.C I. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. II Filem semasa dahulu. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. 7 . II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. III dan IV sahaja D II. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari.11.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai.111. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan. II dan III sahaja D II. sangat diminati oleh orang sekarang. iii dan IV sahaja D I. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora.

12.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. II. II Mereka sering diganggu makhluk asing . iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. . I dan III sahaja B." kata Fatimah. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. II dan IV sahaja C. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. III Ikan asing itu sedap rasanya. II. II dan IV sahaja D. I dan III sahaja B. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. II dan III sahaja D . IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. III "Percakapan awak itu sudah melarat. III dan IV sahaja D 1. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. II.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. II dan IV sahaja D II. I. I. A. A. II dan IV sahaja C. II dan III sahaja C I. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. A II dan IV sahaja B 1. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II.

I. D. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. I. Bas baru itu luas ruang duduknya. I. IV. B. Il dan IV 19. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. II dan IV sahaja C. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. A. I. I. II dan III D. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. IV. III dan IV sahaja l. IV. IIIdan IV A. Bersahabatan mereka kian longgar. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. II dan IV sahaja C. D. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. III dan IV sahaja D. A. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. III. dan III sahaja B. A. I. I dan III C. I. Majalah itu baru keluar dari pasaran. l dan IV B. 14 15 16 17 18. II. III. II. II. Cuaca hari ini sungguh baik. II. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. I. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. Amin seorang penuntut yang baik. II. II. I. . Kereta yang baik itu dicuri orang. I. A. II dan III sahaja B.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. III. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. II dan III sahaja B. III dan IV C. A. III dan IV 13. D. I. I dan III I. Ubat baik ini sesuai untuk awak. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. I. Engsel pintu sudah longgar. 1. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. II dan IV sahaja C. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. I dan II B. B. III dan IV sahaja D. C. A. IV. Emak baru datang sekejap tadi.

Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. III. I. Abang janji akan pulang segera. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. IV. A. 24. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . A. 26. Apabila berjalan mesti hati. I dan III sahaja C. II. II. IV. II IIIdan IV sahaja I. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. A. II dan III 20. 1. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. II dan 111 sahaja B. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. IV. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. II dan III sahaja D. I dan II sahaja C. II. II. 25. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. II. II. I II dan III sahaja C. III dan IV sahaja A. I dan II sahaja. III. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. . 22. A. 1. 1. I III dan IV sahaja D. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya.D. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. III dan IV sahaja 1. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. Dalam sunyi di keluar dari situ.11. Ibu susah hati kerana abang belum balik. II. I sahaja B.II. III dan IV I. II dan IV sahaja B. 1. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. 1. 111 dan IV sahaja D. II.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. 1. III dan IV sahaja D.1. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. II. 21. III dan IV sahaja C. II dan III sahaja D. 23. IV. A. III. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. Isterinya hati dengan kakaknya. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. III. III. III dan IV sahaja C. I dan II sahaja B. Rumah besar itu masih kosong. III dan IV sahaja I. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. I. III. IV. I dan II sahaja B. IV.

Kesemuanya 28. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. Ayah membeli sebentuk tali II. III. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud.B. C. III. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. I. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. II. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. Kesemuanya I. IV. III dan IV C. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. 30. I. III. II. kesemuanya I. 33. II dan III C. A. Angkat mata adalah kesukaan saya. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. I dan III C. I. A. A. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. II dan IV B. . I dan IV D. Kesemuanya I. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. II dan III D. II. III. D. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. A. D. C. I dan II B. I. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. III. A. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. II dan III D. Kesemuanya I. 1. III dan IV D. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. I dan IV C. 1 dan III D. Ibu memetik makanan dipantai IV. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. II dan IV D. II. II dan III B. IV. I. Abang sedang memetik gitar. A. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. II. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. Paras air di sungai itu makin meningkat. I sahaja B. III. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. I dan II C. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. II. C. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. II. Kesemuanya I. 27. IV. I dan III B. 31. I dan II B. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. Kassim membeli seulas tembikai IV. 34. 29. III. II dan III C. A. I. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. D. 32. B. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. IV. 35. B. A. IV.

.. II dan IV D. II dan III C. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ. A. A. I. D. II Masara membeli sepasang kasut di kedai... IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. C.. C. I sahaja 36. D... pedalaman C. persekitaran B. 40.. B. pusat bandar D. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37. sempadan A. Air laut pasang pada setiap petang. A. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar.. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. B.. IV dan II D. I sahaja B. B. D. A. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali. C. B. 38. I dan II C. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati. 39.. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu.A.. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->