Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Setelah lima hari berada di situ. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Ketika badanku diseterika. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Koleksi Peribahasa Melayu. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. . Badanku mula terasa panas. telefon berdering. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350. Selepas dilahirkan. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit.00. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. Apabila melihat badanku berkedut.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Selang beberapa bulan. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Apabila terhidu bau bendaku terbakar.

lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan.Yang lama dikelek. . Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. Hati gajah sama dilapah. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. sesuatu yang tetap utuh. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . Duduk sama rendah. hujan batu di negeri sendiri. Bulat air kerana pembetung. sehingga mencapai kejayaan. Berat sama dipikul. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. Hujan emas di negeri orang. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. Kalau takut dilambung ombak. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu.

yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. Sedikit-sedikit. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. . b. Biar mati anak. Yang bulat tidak datang bergolek. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. Di mana bumi dipijak. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Orang yang pulang ke tempat asal. senang susah bersama. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Yang kita kejar tak dapat. bersakit-sakit dahulu. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. Kehidupan yang senang.Bukit sama didaki. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. pecah sebiji. berenang-renang ke tepian. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. Masuk kandang kambing mengembek. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya.

Berbesar Hati Maksud : Gembira. Anak saudara. . Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. b. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Pekerja di bawah jagaan kita. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Anak Buah Maksud : a. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah.

IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja .Tangan Kosong Maksud : Hampa. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati . 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi.

iii dan IV sahaja D I. A. III dan IV sahaja D II. 7 .III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas.111. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa.C I. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. sangat diminati oleh orang sekarang. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. II Filem semasa dahulu. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. iii dan IV sahaja D I. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari. III dan IV sahaja D ii.11. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. A.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. ii. II dan III sahaja D II. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah.

I. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. A. II. I dan III sahaja B. II dan III sahaja D . A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. II dan III sahaja C I. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. I dan III sahaja B. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. III "Percakapan awak itu sudah melarat. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. 12. II dan IV sahaja C. I. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. A. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. III dan IV sahaja D 1. II dan IV sahaja D II. II. II dan IV sahaja D. II. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. II Mereka sering diganggu makhluk asing ." kata Fatimah. . A II dan IV sahaja B 1. II dan IV sahaja C. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. III Ikan asing itu sedap rasanya. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. saya tidak sanggup mendengarnya lagi.

Inilah cara-cara baru menangkap ikan. IV. I. . 14 15 16 17 18. Engsel pintu sudah longgar. I. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. II. Il dan IV 19. Majalah itu baru keluar dari pasaran. II. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. II dan III sahaja B. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. Ubat baik ini sesuai untuk awak. I dan III I. IV. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. A. D. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. III. II dan III D. II. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. A. A. I. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. I. II dan IV sahaja C. I dan III C. I. II dan IV sahaja C. A. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. IIIdan IV A. I. IV. II dan III sahaja B. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. III dan IV sahaja D. III dan IV sahaja l. III. I. Kereta yang baik itu dicuri orang. l dan IV B. I. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. I. B. III dan IV C. B. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. II. Bas baru itu luas ruang duduknya. IV. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. A. I. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. C. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. II dan IV sahaja C. III. III dan IV sahaja D. 1. I. D. II. III dan IV 13. I dan II B. Emak baru datang sekejap tadi. dan III sahaja B. Amin seorang penuntut yang baik. Bersahabatan mereka kian longgar. A. Cuaca hari ini sungguh baik. D.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. II. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. I.

Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. I. IV. III dan IV sahaja D. II. III dan IV sahaja I. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. A. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. 1. I dan II sahaja C.1. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. 26. 1. Dalam sunyi di keluar dari situ. II. A. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. 111 dan IV sahaja D. I dan II sahaja. II dan 111 sahaja B. 24. II dan III sahaja D. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. III dan IV I. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. Rumah besar itu masih kosong. IV. 25. 21. III dan IV sahaja A. II IIIdan IV sahaja I. I dan III sahaja C. I dan II sahaja B. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. II. A. I III dan IV sahaja D.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. Abang janji akan pulang segera. III. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. III dan IV sahaja 1. I. Isterinya hati dengan kakaknya. III. I II dan III sahaja C.11. III. III dan IV sahaja C. 22. IV. II.II. I sahaja B. III. II dan IV sahaja B. II. Apabila berjalan mesti hati. 1. II. IV. II dan III 20. II dan III sahaja D. 23. A. Ibu susah hati kerana abang belum balik. II. III dan IV sahaja C. 1. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. III. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. A. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. IV. . 1. I dan II sahaja B.D. II. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. 1. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. III. II. IV. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya.

Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. II dan III D. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. A. II dan IV D. III. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. III dan IV C. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. Kesemuanya I. 33. I dan IV D. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. I dan II B. Ayah membeli sebentuk tali II. IV. III. A. I dan II C. A. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. II. II. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. II. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. II. A. II dan IV B. II. Abang sedang memetik gitar. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. III. 27. IV. kesemuanya I. Kesemuanya I. 34. C. III dan IV D. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. I dan II B. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. A. I. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. I sahaja B. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. II dan III C. A. Paras air di sungai itu makin meningkat. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. II dan III D. I. I. II. IV. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. B. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. Angkat mata adalah kesukaan saya. I. D. III. 29. I dan III C. D. I. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. II. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. IV. C. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. I dan IV C. II dan III C. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. A. 30. I. A. III. IV. II dan III B. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. 1. III. Ibu memetik makanan dipantai IV. 32. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. Kesemuanya I. III. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. D. I dan III B. 31. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. C. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. 35. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. B. Kassim membeli seulas tembikai IV. . Kesemuanya 28.B. Kesemuanya I. 1 dan III D.

. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. pedalaman C. 38.. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. A. D. I dan II C. IV dan II D... C. D.. A. B. C.. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali. C. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan. I sahaja 36. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. Air laut pasang pada setiap petang. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa.A.. B. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu.. A. I sahaja B.. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . pusat bandar D. Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. 40. B. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati. sempadan A. II Masara membeli sepasang kasut di kedai. .. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37. II dan III C. 39. D. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar. B. A. II dan IV D. I. persekitaran B.. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati. Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful