Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Selang beberapa bulan. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. Setelah lima hari berada di situ. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Apabila melihat badanku berkedut.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Badanku mula terasa panas. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350. telefon berdering. Selepas dilahirkan. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. Ketika badanku diseterika. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan.00. Koleksi Peribahasa Melayu. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. .

yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. Berat sama dipikul. hujan batu di negeri sendiri. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Duduk sama rendah. sehingga mencapai kejayaan. Hati gajah sama dilapah. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. sesuatu yang tetap utuh. Hujan emas di negeri orang. Bulat air kerana pembetung. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. Kalau takut dilambung ombak. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu.Yang lama dikelek. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. .

jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. Yang bulat tidak datang bergolek. bersakit-sakit dahulu. Di mana bumi dipijak. b. . Orang yang pulang ke tempat asal. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. senang susah bersama. pecah sebiji.Bukit sama didaki. Sedikit-sedikit. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Biar mati anak. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. berenang-renang ke tepian. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. Yang kita kejar tak dapat. Masuk kandang kambing mengembek. Kehidupan yang senang.

b. Pekerja di bawah jagaan kita. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). . Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Berbesar Hati Maksud : Gembira. Anak Buah Maksud : a. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Anak saudara. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana.

Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja . IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini.Tangan Kosong Maksud : Hampa. 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati .

II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. II dan III sahaja D II. ii. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I.111. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan.11. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. sangat diminati oleh orang sekarang. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa. A. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. 7 . kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. III dan IV sahaja D II. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. iii dan IV sahaja D I. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. iii dan IV sahaja D I. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya. A.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. II Filem semasa dahulu.C I. III dan IV sahaja D ii. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar.

I dan III sahaja B. A. III Ikan asing itu sedap rasanya. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. A II dan IV sahaja B 1. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. II. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. 12. I dan III sahaja B. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. II dan IV sahaja C. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. III dan IV sahaja D 1. . II. I. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. A. II.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. II dan IV sahaja D. III "Percakapan awak itu sudah melarat. II Mereka sering diganggu makhluk asing . II dan IV sahaja C. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. II dan III sahaja D ." kata Fatimah. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. I. II dan III sahaja C I. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. II dan IV sahaja D II.

Ubat baik ini sesuai untuk awak. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. II dan IV sahaja C. IIIdan IV A. A.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. Amin seorang penuntut yang baik. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. C. III dan IV sahaja D. I dan III C. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. I. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. III dan IV sahaja D. Kereta yang baik itu dicuri orang. Il dan IV 19. . Patuhilah para peraturan sekolah kamu. I dan III I. II. II. I. IV. III. A. II dan III sahaja B. A. Bersahabatan mereka kian longgar. IV. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. D. dan III sahaja B. I. B. B. D. II. Engsel pintu sudah longgar. III. 14 15 16 17 18. I. III dan IV sahaja l. Emak baru datang sekejap tadi. l dan IV B. II dan IV sahaja C. Bas baru itu luas ruang duduknya. A. I. A. II. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. 1. I. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. II dan III sahaja B. Cuaca hari ini sungguh baik. I. III. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. I. Majalah itu baru keluar dari pasaran. I. I. I dan II B. IV. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. I. III dan IV C. II. IV. A. II dan IV sahaja C. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. II. III dan IV 13. I. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. D. II dan III D. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati.

Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. I II dan III sahaja C. 1. I dan II sahaja. III dan IV sahaja I. Apabila berjalan mesti hati. II. 25. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. III dan IV sahaja C. A. I dan II sahaja B. III dan IV sahaja D.1. IV. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. 1. III dan IV sahaja C. 21. Ibu susah hati kerana abang belum balik. III. Rumah besar itu masih kosong. 1. III.II. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. 26. III dan IV I. Dalam sunyi di keluar dari situ. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. II IIIdan IV sahaja I. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. II dan 111 sahaja B. Abang janji akan pulang segera. IV. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. II dan III sahaja D. I III dan IV sahaja D. II. 1. I dan II sahaja B. III. II. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. A. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. III dan IV sahaja A. II dan III sahaja D. II. A. A. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. IV. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. I. II. I. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . II. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. IV. IV. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. III.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. III. II. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. 22. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil.D. Isterinya hati dengan kakaknya. I sahaja B. II dan IV sahaja B. 23. A. II. III. II.11. 111 dan IV sahaja D. III dan IV sahaja 1. 1. . 1. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. IV. I dan II sahaja C. II dan III 20. 24. I dan III sahaja C.

Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. II. 29. A. II dan III D. A. Kesemuanya I. C. 35. II dan IV B. A. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. I sahaja B. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. II dan IV D. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. II. I. 33. II dan III C. IV. Paras air di sungai itu makin meningkat. Kesemuanya I. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. A. I dan III B. IV. Abang sedang memetik gitar. I. II.B. II. I. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. 1. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. 32. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. A. IV. 34. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. C. C. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. III dan IV D. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. 27. II dan III C. I dan II B. III. III. . kesemuanya I. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. Ibu memetik makanan dipantai IV. Kesemuanya 28. IV. B. A. D. III. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. I dan II B. Kesemuanya I. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. 31. Ayah membeli sebentuk tali II. B. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. Angkat mata adalah kesukaan saya. IV. 1 dan III D. D. II. I. III dan IV C. I. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. A. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. I. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. III. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. A. III. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. 30. I dan IV D. Kassim membeli seulas tembikai IV. III. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. I dan II C. II dan III D. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. II. I dan IV C. D. II dan III B. I dan III C. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. II. III. Kesemuanya I.

A.. C. II dan III C. ... Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. B. II dan IV D.A. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ.. sempadan A. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. Air laut pasang pada setiap petang. persekitaran B. D. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati. I. pedalaman C. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati. IV dan II D. D.. A. B. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali.. I sahaja B. II Masara membeli sepasang kasut di kedai. 38.. C. pusat bandar D.. A. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit.. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37... Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu. B. I dan II C. 40. I sahaja 36. 39. C. A. B. D. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful