Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Badanku mula terasa panas. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Koleksi Peribahasa Melayu.00. . Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. Apabila melihat badanku berkedut. Selang beberapa bulan. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. telefon berdering. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Ketika badanku diseterika. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Selepas dilahirkan. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Setelah lima hari berada di situ. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar.

ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . . Duduk sama rendah. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. sehingga mencapai kejayaan. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. hujan batu di negeri sendiri. Berat sama dipikul. Hujan emas di negeri orang. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa.Yang lama dikelek. sesuatu yang tetap utuh. Kalau takut dilambung ombak. Hati gajah sama dilapah. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. Bulat air kerana pembetung.

senang susah bersama.Bukit sama didaki. b. Yang kita kejar tak dapat. Orang yang pulang ke tempat asal. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. Kehidupan yang senang. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. Biar mati anak. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Yang bulat tidak datang bergolek. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Di mana bumi dipijak. pecah sebiji. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. Sedikit-sedikit. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. berenang-renang ke tepian. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. Masuk kandang kambing mengembek. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. . manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. bersakit-sakit dahulu.

b. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. . Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh.Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur. Berbesar Hati Maksud : Gembira. Anak Buah Maksud : a. Pekerja di bawah jagaan kita. Anak saudara. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara.

Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini.Tangan Kosong Maksud : Hampa. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati . A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja .

iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. iii dan IV sahaja D I. 7 . III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. A. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. II Filem semasa dahulu. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. iii dan IV sahaja D I. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. A. ii. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I.11. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa.C I. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. II dan III sahaja D II. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. sangat diminati oleh orang sekarang.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. III dan IV sahaja D II. III dan IV sahaja D ii. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari.111.

II.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. II dan III sahaja D . . 12. II. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. A. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. III "Percakapan awak itu sudah melarat. II Mereka sering diganggu makhluk asing . II. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. I dan III sahaja B. II dan IV sahaja C. I. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. II dan IV sahaja D II. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. A. I dan III sahaja B. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. A II dan IV sahaja B 1. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. II dan IV sahaja C. III Ikan asing itu sedap rasanya." kata Fatimah.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. II dan III sahaja C I. I. II dan IV sahaja D. III dan IV sahaja D 1. saya tidak sanggup mendengarnya lagi.

IIIdan IV A. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. Amin seorang penuntut yang baik. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. II. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. III dan IV sahaja l. Cuaca hari ini sungguh baik. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. I. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. IV. l dan IV B. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. I. I. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. A. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. Emak baru datang sekejap tadi. III dan IV sahaja D. I. I dan II B. I dan III I. Il dan IV 19. B. C. II dan IV sahaja C. I.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. III. II dan III sahaja B. I. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. II. I. A. D. Engsel pintu sudah longgar. Kereta yang baik itu dicuri orang. I. Majalah itu baru keluar dari pasaran. II. IV. I. II. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. Bersahabatan mereka kian longgar. A. II. dan III sahaja B. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. A. II dan IV sahaja C. I. IV. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. D. A. . Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. II. I. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. 14 15 16 17 18. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. I dan III C. D. Ubat baik ini sesuai untuk awak. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. B. II dan IV sahaja C. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. III. IV. III dan IV C. III dan IV 13. A. II dan III sahaja B. II dan III D. Bas baru itu luas ruang duduknya. I. 1. III. III dan IV sahaja D.

I sahaja B. 23. I. A. II dan IV sahaja B. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. III dan IV sahaja D. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. III dan IV sahaja C. II. II. 1.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. Dalam sunyi di keluar dari situ. III dan IV I. II. 26. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. III dan IV sahaja I.1. III. IV. 22. IV. A. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam.II. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. IV. I dan II sahaja B. IV. II. 25. II. I. II IIIdan IV sahaja I. 111 dan IV sahaja D. I dan II sahaja B. Ibu susah hati kerana abang belum balik. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. II dan III sahaja D. III dan IV sahaja 1. 24. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. 1. III. 1. II. I dan III sahaja C. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . II dan III sahaja D. III. A. III. Apabila berjalan mesti hati. III dan IV sahaja C. IV. A. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. Isterinya hati dengan kakaknya. 21. II. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. A. II. III dan IV sahaja A. 1. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. III. I III dan IV sahaja D. I II dan III sahaja C. I dan II sahaja.11. 1. II dan 111 sahaja B. III. Abang janji akan pulang segera. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. IV. . II. II dan III 20. Rumah besar itu masih kosong.D. I dan II sahaja C. 1.

A. I. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. III dan IV C. kesemuanya I. A. I dan II B. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. C. I dan II B. 30. I sahaja B. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. I. 32. A. II. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. D. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. Abang sedang memetik gitar. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. II. II. 27. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. I. II. III dan IV D. II dan III D. I. IV. II dan III C. Kesemuanya 28. II. III. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. Ayah membeli sebentuk tali II. I dan III B. I. 31. Ibu memetik makanan dipantai IV. II dan IV B. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. II dan III B. III. 35. 29. III. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu.B. Paras air di sungai itu makin meningkat. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. 1 dan III D. Kesemuanya I. D. IV. II dan III D. Kassim membeli seulas tembikai IV. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. A. I dan IV C. Kesemuanya I. I dan IV D. I dan II C. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. B. A. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. Angkat mata adalah kesukaan saya. A. II. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. III. III. III. B. IV. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. C. IV. II. A. Kesemuanya I. I. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. . Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. C. II dan IV D. D. 34. IV. 33. I dan III C. 1. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. A. Kesemuanya I. III. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. II dan III C. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. Zainiah sedang makan dua ulas nangka.

Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan.. II dan III C.. C. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. 40. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ. D. D. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. I sahaja 36. C. II Masara membeli sepasang kasut di kedai.. A. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. Air laut pasang pada setiap petang. B. II dan IV D. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37. I dan II C. A. pusat bandar D. 39. I sahaja B. A. D. persekitaran B. pedalaman C. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati.. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit. . Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati... B. C. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas.. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan. B. A.A. B. I.. IV dan II D.... sempadan A. 38.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful