Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. Linda ingin memakaiku sekali lagi. Badanku mula terasa panas. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. Selang beberapa bulan. Selepas dilahirkan. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. Apabila terhidu bau bendaku terbakar. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Apabila melihat badanku berkedut. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. . Ketika badanku diseterika. telefon berdering. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350. Koleksi Peribahasa Melayu. Setelah lima hari berada di situ.00. aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Linda tergesa -gesa mendapatkanku.

tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. Hujan emas di negeri orang. Berat sama dipikul. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. sesuatu yang tetap utuh. Kalau takut dilambung ombak. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. Hati gajah sama dilapah. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. . bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan .Yang lama dikelek. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. Bulat air kerana pembetung. hujan batu di negeri sendiri. yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Duduk sama rendah. sehingga mencapai kejayaan. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak.

Sedikit-sedikit. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu.Bukit sama didaki. pecah sebiji. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. senang susah bersama. Masuk kandang kambing mengembek. b. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. Kehidupan yang senang. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Di mana bumi dipijak. bersakit-sakit dahulu. Orang yang pulang ke tempat asal. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. Yang kita kejar tak dapat. . Yang bulat tidak datang bergolek. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. berenang-renang ke tepian. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. Biar mati anak.

Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Anak Buah Maksud : a. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong).Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. b. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. Anak saudara. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Pekerja di bawah jagaan kita. Berbesar Hati Maksud : Gembira. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. . Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur.

1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja . Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi.Tangan Kosong Maksud : Hampa. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati .

111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya.C I. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. ii. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. III dan IV sahaja D ii. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. A. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa. II dan III sahaja D II. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. sangat diminati oleh orang sekarang. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. iii dan IV sahaja D I. iii dan IV sahaja D I. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari.11. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II. III dan IV sahaja D II. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. 7 . II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. A. II Filem semasa dahulu. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin.111.

A." kata Fatimah.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. II. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. I dan III sahaja B. I.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. II dan III sahaja D . III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya. II. III dan IV sahaja D 1. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. 12. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. . A II dan IV sahaja B 1. III Ikan asing itu sedap rasanya. I dan III sahaja B. II dan IV sahaja D II. II. A. III "Percakapan awak itu sudah melarat. II dan IV sahaja C. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. II dan IV sahaja D. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. I. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. II Mereka sering diganggu makhluk asing . III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. II dan IV sahaja C. II dan III sahaja C I. IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai.

Il dan IV 19. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. A. Cuaca hari ini sungguh baik. IIIdan IV A. D. II dan IV sahaja C. III dan IV sahaja D. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. A. IV. I. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. I. A. II dan IV sahaja C. II. I. C. D. IV. A. I. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. I dan III C. II. I dan III I. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. II. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. I dan II B. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. A. III. A. III. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. I. B. I. I. II. II dan IV sahaja C. I. I. III dan IV C. l dan IV B. Majalah itu baru keluar dari pasaran. D. Ubat baik ini sesuai untuk awak. II. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. IV. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. Bersahabatan mereka kian longgar. Inilah cara-cara baru menangkap ikan. II dan III sahaja B. Engsel pintu sudah longgar. III dan IV sahaja D. I.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. III dan IV sahaja l. Bas baru itu luas ruang duduknya. I. Kereta yang baik itu dicuri orang. IV. dan III sahaja B. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. III dan IV 13. III. 1. II dan III sahaja B. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. I. Emak baru datang sekejap tadi. II dan III D. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. B. . A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. 14 15 16 17 18. II. Amin seorang penuntut yang baik.

24. II dan III sahaja D. IV. 21. Apabila berjalan mesti hati. II. III dan IV sahaja I.D. III dan IV sahaja D. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. II dan 111 sahaja B. I dan II sahaja. IV. Isterinya hati dengan kakaknya. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . III dan IV sahaja A. I. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. A. Abang janji akan pulang segera. Cawan yang kosong itu masih di atas meja.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. 1. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. II dan IV sahaja B. Ibu susah hati kerana abang belum balik. A. 111 dan IV sahaja D. 26. III dan IV sahaja 1. 1. III. II dan III 20. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah. . II dan III sahaja D. II. I dan II sahaja C. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. A. 1.II. III dan IV sahaja C. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya. IV. I dan III sahaja C. I II dan III sahaja C. 22. II. I dan II sahaja B. A. III. II. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. IV. III. Dalam sunyi di keluar dari situ. I. I sahaja B. I dan II sahaja B. II. I III dan IV sahaja D. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. III. III.1. II. IV. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. 1. 23. 25. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. III. 1. III dan IV sahaja C. 1. III dan IV I. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. II. II. II IIIdan IV sahaja I. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam.11. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. II. A. IV. Rumah besar itu masih kosong.

I dan IV D. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. I sahaja B. III. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. Angkat mata adalah kesukaan saya. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. II dan IV B. II dan III D. III. II. D. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya.B. 31. A. I. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. Kesemuanya I. I. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. II dan III C. C. IV. A. III. 30. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. Kesemuanya 28. II dan III D. A. III. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. Kesemuanya I. II dan III C. IV. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. 32. II. II. A. IV. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. III. II. I. I dan III B. II. B. 34. Kesemuanya I. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. A. I dan III C. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. Ibu memetik makanan dipantai IV. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. III dan IV D. II dan III B. I dan II B. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. III. 1. B. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. I. III dan IV C. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. II. Ayah membeli sebentuk tali II. A. Abang sedang memetik gitar. Kassim membeli seulas tembikai IV. II dan IV D. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. Paras air di sungai itu makin meningkat. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. 33. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. I dan II B. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. kesemuanya I. D. 27. D. 1 dan III D. I. 35. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. A. II. I dan IV C. III. Kesemuanya I. I. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. C. I dan II C. C. IV. . A. IV. 29.

I dan II C. I sahaja 36.. sempadan A. persekitaran B. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar. Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. II Masara membeli sepasang kasut di kedai.... Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit.. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu. 39. Air laut pasang pada setiap petang. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian. pusat bandar D. C. I. Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati. A. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan.. C. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. . 40. IV dan II D. 38.. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati.. C. B. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi. B. D.A. II dan III C... B. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan.. A. A. D. A. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37. D. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali. pedalaman C. II dan IV D. I sahaja B. B.