P. 1
Karangan Biografi

Karangan Biografi

|Views: 7,827|Likes:
Published by Suhaila Namaku

More info:

Published by: Suhaila Namaku on Apr 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/06/2013

pdf

text

original

Karangan Biografi: Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj dilahirkan pada 8 Februari

1903 di Alor Setar, Kedah. Bapanya bernama Sultan Abdul Hamid Shah, manakala ibunya ialah Mak Cik Manjalara berketurunan Siam. Tunku Abdul Rahman menerima pendidikan pertama di Maktab Sultan Abdul Hamid dan di Penang Free School ketika berumur 8 tahun. Pada tahun 1920, beliau telah melanjutkan pelajaran dalam jurusan undang-undang di Universiti Cambrudge, England. Beliau pernah bekerja sebagai Penolong Pegawai Daerah dan Pegawai Daerah Sungai Petani. Tunku Abdul Rahman juga pernah dilantik sebagai Pengarah pelajaran negeri Kedah. Pada tahun 1951, Tunku dilantik memegang jawatan Presiden UMNO. Tunku juga Berjaya mengabungkan MCA dan MIC dengan UMNO sehingga wujud Parti Perikatan. Parti inilah yang telah menyatupadukan rakyat Tanah Melayu. Tunku telah berjaya meminta Kerajaan Inggeris member kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957. Beliau diberi gelaran ‘Bapa Kemerdekaan’. Beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pertama untuk mentadbir Malaysia selepas merdeka.

Autobiografi: Aku Sebuah Basikal Aku berasal dari "Negara Matahari Terbit". Aku dibuat di sebuah kilang besi waja yang tidak besar. Badanku terdiri daripada besi waja, getah asli, kaca dan plastik. Apabila badanku telah siap dibuat, aku disebut basikal. Aku dan kawan -kawanku yang lain dipamerkan di sebuah bilik pameran. Aku berasa sungguh gembira kerana ramai orang memuji kecantikanku. Tidak lama kemudian, aku dan kawan-kawanku menaiki sebuah kapal dagang. Aku berasa sungguh seronok apabila mendapati kami akan dihantar ke Malaysia. Melalui perbualan dua orang kelasi kapal itu, aku mendapati ramai kanak-kanak di Malaysia ingin memilikiku. Aku semakin bangga. Nasib kami sungguh malang . Kapal kami karam. Aku dan kawan-kawanku lemas. Setahun kemudian, aku dijumpai oleh seorang penyelam. Waktu itu badanku sudah berkarat. Penyelam itu membawa aku dan kawan-kawanku ke kedai yang membeli besi buruk. Aku dijual di situ. Aku berasa sungguh kesal kerana aku telah menjadi bahan terbuang sebelum sempat mencurahkan baktiku kepada orang Malaysia.

Autobiografi: Aku Sehelai Baju

Apabila terhidu bau bendaku terbakar. Koleksi Peribahasa Melayu.00. Badanku mula terasa panas.Aku dilahirkan di sebuah butik terkenal di ibu kota. Selang beberapa bulan. Selepas dilahirkan. Linda tergesa -gesa mendapatkanku. mereka semua memuji kecantikan yang aku miliki. Sebaik sahaja kawan-kawan Linda melihat diriku. Aku cuba menahan keperitan tetapi akhirnya aku hanya mampu menangis kerana terlampau sakit. Namun sudah terlambat kerana aku tidak boleh diselamatkan lagi. Simpulan Bahasa Dan Maksud Dayung sudah di tangan. . aku dipakaikan pada sebuah patung dan diletakkan di dalam cermin. aku telah dibeli oleh seorang gadis bernama Linda. Tanda harga yang terlekat di badanku menunjukkan RM 350. telefon berdering. Lama-kelamaan sebahagian badanku terbakar. perahu sudah di air Maksud: Segala-gala yang dikehendaki sudah diperoleh. Setelah lima hari berada di situ. Linda berlari meninggalkan aku sehingga terlupa untuk menutup suis seterika. Ketika badanku diseterika. Linda memakaiku pada majlis hari jadinya. dia mengambil seterika lalu menggosokku. Kini aku hanya menjadi penghuni setia almari usang. Apabila melihat badanku berkedut. Linda ingin memakaiku sekali lagi.

Bulat air kerana pembetung. sehingga mencapai kejayaan. Hati gajah sama dilapah. jangan berumah di tepi pantai Maksud : Kalau takut berhadapan dengan penderitaan . hujan batu di negeri sendiri. Melentur buluh biarlah dari rebungnya Maksud : Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. Duduk sama rendah. Bagai kaca terhempas ke batu Maksud : Sangat sedih atau kecewa. tak lekang dek panas Maksud : Adat yang tidak berubah. ringan sama dijinjing Maksud : mengalami susah senang bersama-sama. tetap negeri sendiri lebih baik lagi. . yang baharu didukung Maksud : Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. bulat manusia kerana muafakat Maksud : Kata sepakat yang dicapai dalam mesyuarat. yang ringan sama dijinjing Maksud : Bersama-sama menghadapi atau mengerjakan sesuatu.Yang lama dikelek. berdiri sama tinggi Maksud : Dua orang atau pihak yang sama darjat dalam adat Yang berat sama dipikul. hati kuman sama dicecah Maksud : Pengagihan yang sama banyak. Hujan emas di negeri orang. Berat sama dipikul. sesuatu yang tetap utuh. lebih baik di negeri sendiri Maksud : Walau bagaimanapun kelebihan di negara orang. Seperti lembu dicucuk hidung Maksud : Orang yang selalu menurut kemahuan orang Tak lapuk dek hujan. Bagai Aur Dengan Tebing Maksud : Hubungan yang rapat antara sama sama yang lain dan saling membantu. lebih baik jangan melakukan sesuatu yang susah Indah khabar daripada rupa Maksud : Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. Kalau takut dilambung ombak. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang Maksud : Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar.

pecah semua Maksud : kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya Kalau tidak dipecahkan ruyung. Biar mati anak. tetapi yang sudah di tangan hilang pula. Yang kita kejar tak dapat. untung anak perempuan nanti-nantikan Maksud : orang lelaki yang merisik bakal isterinya. Bagai ikan pulang ke lubuk Maksud : a. yang kita kendong pula berciciran Maksud : Bernasib malang kerana setelah memperoleh sesuatu. bersakit-sakit dahulu. di situ langit dijunjung Maksud : Menurut adat atau peraturan di tempat yang kita diami atau tinggal. Bak cendawan tumbuh selepas hujan Maksud : Terlalu banyak pada sesuatu masa. senang susah bersama. Yang bulat tidak datang bergolek.Bukit sama didaki. manakan dapat sagunya Maksud : Tak akan tercapai maksudnya kalau tak mahu berusaha dan bersusah payah Berakit-rakit ke hulu. Kacang lupakan kulit Maksud : Orang yang melupakan asalnya atau orang yang pernah menolongnya setelah mendapat kesenangan. bersenangsenang kemudian Maksud : Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Orang yang pulang ke tempat asal. Kehidupan yang senang. b. yang pipih tidak datang melayang Maksud : Sesuatu benda tidak akan datang tanpa usaha Untung anak lelaki cari-carikan. jangan mati adat Maksud : orang yang kuat perpegang pada adat. masuk kandang kerbau menguak Maksud : Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan Ibarat telur sesangkak. Di mana bumi dipijak. lama-lama jadi bukit Maksud : Sabar mengerjakan sesuatu lama-lama berhasil juga. berenang-renang ke tepian. Masuk kandang kambing mengembek. . pecah sebiji. lurah sama dituruni Maksud : Perhubungan yang sangat akrab. Sedikit-sedikit.

Anak Buah Maksud : a. Anak saudara. Tuan Rumah Maksud : Tempat berlangsungnya sesuatu acara Batu Penghalang Maksud : Halangan Darah daging Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Baik Hati Maksud : Bersikap baik dan penyayang (suka menolong).Sediakan payung sebelum hujan Maksud : Berjaga-jaga dulu sebelum mendapat sesuatu bencana. . Berbesar Hati Maksud : Gembira. Rendah Hati Maksud : Tidak sombong Murah Hati Maksud : Pemurah. Tulang Belakang Maksud : Punca kekuatan/ orang harapan Terang Hati Maksud : Lekas pandai. b. Memerah Otak Maksud : Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Mencari Jalan Maksud : Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Pekerja di bawah jagaan kita. Meninggi diri Maksud : Sombong Bermuka Dua Maksud : Tidak jujur.

Lintah Darat Maksud : Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. IV Kawasan khatulistiwa dipenuhi dengan hutan Kayu jati.Tangan Kosong Maksud : Hampa. A II dan IV sahaja B III dan IV sahaja . Anak Dagang Maksud : Orang luar yang datang menetap di sesuatu tempat MENGGUNAKAN PERKATAAN GARIS BETUL Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 1 I Hubungan saudara kembar itu jati hingga ke hari ini. II Orang tua itu ialah penduduk jati kampung ini. III Ukiran itu merupakan ciptaan yang jati .

iii dan IV sahaja D I. III dan IV sahaja I Kalau semangat kita lemah. 111 Bingkai gambar itu ada lapan segi. IV Nelayan tidak digalakkan turun ke laut ketika laut bergelora.C I. 1V Ombak yang mengganas itu membaham kapal yang sedan" belayar. dan IV 3 4 I Kampung itu bergelora akibat diancam oleh gajah liar. III dan IV sahaja D II. 11 Harimau itu membaham kambing yang sedan" makan di pinggir hutan. II Kepalanya benjol kerana terhantuk pada segi dinding. III dan IV 5 1 Segi sampul surat itu telah terkoyak sebelum disampaikan kepada penerimanya. 7 . IV Sikapnya yang lemah itu telah memikat hati penduduk di kampung itu. iii dan IV sahaja D I.11. 111 Penjual ubat itu membaham kaca di hadapan orang ramai. III Badannya terasa lemah kerana dia tidak berselera makan selama beberapa hari. II Filem semasa dahulu. ii. IV Televisyen Malaysia banyak menyiarkan rancangan hal ehwal semasa. A. A. A I d dan II sahaja B IIIdan IV sahaja C I. III Dia tiada di rumah semasa saya menelefonnya. II Keropok yang telah digoreng itu menjadi lemah kerana tidak disimpan dalam tin. II Perasaan Mak Limah bergelora semasa menanti kepulangan anaknya yang bertugas di sempadan. A I dan 11 sahaja B I dan iii sahaja C I. 11 dan III sahaja I Suhu di kawasan pergunungan sentiasa kesejukan. II sahaja B III sahaja C II dan IV sahaja D I. sangat diminati oleh orang sekarang. A I dan II sahaja B II dan IV sahaja C II.iii dan IV sahaja 6 I Ahli gusti itu membaham lawannya sehingga pengsan. III dan IV sahaja D ii.III dan IV sahaja 2 I Saya belum berminat untuk berpindah buat semasa ini. III Kebanyakan pemimpin kita mempunyai semangat yang bergelora untuk memperjuangkan nasib anak bangsa.111. kita tidak akan dapat mencapai segala cita-cita. IV Polis menyaman pemuda itu kerana telah melakukan kesalahan dari segi undangundang lalu lintas. II dan IV sahaja B iii dan IV sahaja C I. II dan III sahaja D II.

IV Kedudukan perabot di dalam rumahnya digubah dengan teratur.ii dan IV sahaja 8 I Karangan bunga yang indah itu digubah oleh Puan Maznah. A I dan III sahaja B II dan IV sahaja C II. II Pakaian itu digubah oleh seorang pereka fesyen yang terkenal. II. IV Abang memerah otaknya untuk menghadapi ujian itu. IV Gambar itu digantung sama paras dengan ketinggian saya. A. saya tidak sanggup mendengarnya lagi. III dan IV sahaja D 1. III dan IV sahaja I Seorang yang mempunyai paras yang cantik belum tentu mempunyai perangai yang baik. II dan III sahaja C I. I dan III sahaja B. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja D II. II Paras raksa pada termometer turun naik mengikut suhu. II Mereka sering diganggu makhluk asing . II dan IV sahaja C. 1II Dia membeli baju yang tidak sama paras dengan badannya. III Ikan asing itu sedap rasanya. I. III Lagu yang sering berkumandang di radio itu digubah oleh seorang pencipta lagu tanahair. II. A II dan IV sahaja B 1. iii Makanan itu menjadi kesejukan kerana tidak tertutup. II Emak memerah kelapa untuk mendapatkan santannya. A. III "Percakapan awak itu sudah melarat.II Banyak binatang ternakannya mall kesejukan. III dan IV sahaja I Ramai pendatang asing tinggal di Malaysia. II. I. II dan III sahaja D . IV Pemuda itu kesejukan kerana terlalu lame bermain di sungai. 111 dan IV sahaja 9 10 11 I Ketua kampung itu memerah golongan belia di kampungnya untuk membina sebuah jambatan. . II dan IV sahaja D. 12. III Budak itu memerah telinga untuk mendengar percakapan kawannya." kata Fatimah. II dan IV sahaja D II. IV Penyakit yang dihidapinya sudah melarat kepada orang lain di seluruh kampung. II dan IV sahaja C. III dan IV sahaja I Kebanyakan orang tua yang hidup melarat telah dimasukkan ke rumah kebajikan II Saya tidak melarat untuk mengangkat almari yang beret itu. I dan III sahaja B.

Inilah cara-cara baru menangkap ikan. Cuaca hari ini sungguh baik. Adakah kamu kedengaran Puan Laili akan datang ? C. III dan IV 13. II. Engsel pintu sudah longgar. C. I. Sebagai pelajar kedengaran kamu mestilah tepat. Saya mengucapkan selamat jalan kepada Datin Ella. I dan III C. D. II. II dan III D. III. I. B. A Negara kita bebas daripada isytihar wabak taun B Helang itu terbang bebas di udara sambil bermain angin. II dan III sahaja B. Baju yang baru dibeli itu longgarsedikit. I. Keretapi itu bergerak bebas di atas landasan baru. Para peserta yang mengambil bahagian diminta bersedia. I. IV. IV. A. III dan IV C. Sudah lama buai hadapan rumah itu tidak jalan III. Hasratnya unluk melanjutkan pclajaran kian longgar. Jangan jalan di atas rumput di kawasan padang ini. I. III dan IV sahaja D. 14 15 16 17 18. I. Letupan bom tadi jelas kedengaran hingga ke sini. dan III sahaja B. I dan II B. Emak baru datang sekejap tadi. III. Mereka adalah para barisan penyanyi muda. II dan III sahaja B. I. II. Kereta yang baik itu dicuri orang. I. III dan IV sahaja D. Il dan IV 19. Ubat baik ini sesuai untuk awak. B. III dan IV sahaja l. I dan III I. III. Bas baru itu luas ruang duduknya. A. I. II dan IV sahaja C. D. Para buku ini sangat baik untuk pelajar. Apabila berada di jalan raya hendaklah berhati-hati. II. II. Betul lima kedengaran suara orang minta tolong. D. A.IV Dia merasa asing di tengah-tengah keluarga baru itu. A. Majalah itu baru keluar dari pasaran. Patuhilah para peraturan sekolah kamu. A. l dan IV B. II dan IV sahaja C. IV. II. II dan IV sahaja C. C Banduan-banduan bebas lard dari penjara hari ini. I. I. IV. 1. I. . IIIdan IV A. A. Bersahabatan mereka kian longgar. Amin seorang penuntut yang baik.

1. 26.II. 111 dan IV sahaja D. I II dan III sahaja C. III dan IV sahaja 1. I III dan IV sahaja D. IV. Kampung Bam amat sunyi pada waktu malam. I dan II sahaja B. Bapa mengutarakan dua janji kepada Timah.Jawatan kerani itu kosong buat sementara waktu. I dan II sahaja C. Hati ayam sedap j ika dimasak kicap.D. Cincin di jarinya telah hilang pagi tadi. Walaupun badannya kecil tetapi suaranya garau. II IIIdan IV sahaja I. I. I II dan llI sahaja II III dan IV sahaja I II. II dan III 20. Cawan yang kosong itu masih di atas meja. Bunyi enjin itu semakin jauh semakin hilang. III dan IV sahaja C. II. Azlin tinggal bersama dengan neneknya sejak kecil. I sahaja B. Dalam sunyi di keluar dari situ. III dan IV I Setiap orang mesti menepati janji. 25. III. 1. II. A. Sudah sepuluh tahun Adli menjadi anak angkat Encik Jasmi. 24. Apabila berjalan mesti hati. I dan III sahaja C. III. 1.11. Abang janji akan pulang segera. II dan 111 sahaja B. I dan II sahaja. II. III. 1. I. III dan IV sahaja D. Janji itu telah ditandatangani oleh kedua pihak. II dan III sahaja D. Amin mendapat markah kosong dalam Matematik . 1. IV. III dan IV sahaja I. Encik Rahim telah hilang kepercayaan terhadap orang gajinya. 23.1. III. III. Abang ZuI ketawa kecil apabila melihat telatah adik-adiknya. IV. Rumah besar itu masih kosong. III. II. II dan III sahaja D. Tiap-tiap insan tidak sunyi daripada kesalahan. I dan II sahaja B. A. II. III dan IV I. IV. Perkara-perkara yang kecil tidak perlu dibincangkan lagi. Dalam kemalangan itu Salim telah hilarg ingatan. A. . 1. II. II dan IV sahaja B. Ibu susah hati kerana abang belum balik. Isterinya hati dengan kakaknya. III dan IV sahaja C. IV. III dan IV sahaja A. 21. IV. II. A. II. 22. A. II. Sekiranya awak sunyi datanglah ke rumah saya.

. Pelanggan itu menuntut sekilo gula di kedai Pak Abu. Pekerja-pekerja itu menuntut kenaikkan gaji daripada majikannya. C. Ayah membeli sebentuk tali II. Nora berjaya dalam pelajarannya walaupun dia dari keluarga yang susah. Beberapa keping roti telah habis dimakan oleh Ah Leng. D. I. Abang saya menuntut di luar negeri buat mesa sekarang. I dan II B. I dan II B. I sahaja B. Penceramah itu memetik kata-kata daripada buku saikologi itu. Abang sedang memetik gitar. II. Kesemuanya 28. Paras air di sungai itu makin meningkat. III. 31. Halimah dan Yusni mempunyai bentuk muka yang hampir sama. II. Angkat mata adalah kesukaan saya. Kakinya telah turun ke bawah bila berjalan. B. Dengan serta merta dia turun dari pokok kelapa itu apabila dipanggil oleh ibunya. Zainiah sedang makan dua ulas nangka. III. 33. III. A. 29. Perhiasan yang dibelinya tidak paras dengan wajahnya. 35. II dan III C. II dan III D. D. Kesemuanya I. II. Seulas daripada pisang nangka itu sudah dimakan tikus. Zainab meminjam dua keping buku di perpustakaan. 30. IV. Persengketaan di antara Ali dengan Abu menyebabkan rumahnya membelah-belah. III dan IV D. I dan III B. Paras Puteri Gunung Ledang itu telah memikat hati Sultan Mahmud. A. Antara kotak itu bentuknya hampir sama. I. C. A. Jangan cuba angkat mulut bila kita tidak suka kepada orang lain. II. Dalam pertandingan itu kakinya menjadi susah keduanya. II dan IV D. I dan IV C. I dan II C. Dia memang susah hendak datang ke rumah saya sebab tiada kenderaan. II. II dan III C. A. IV. Kesemuanya I. D. Setiap petang ibu memetik bunga melur di taman. 1. A. I. Encik Chan membelah sebiji buah tembikai. II. III. III dan IV C. Faridah hanya menerima sekeping kad harijadi sahaja. I. Mutu memberi seulas cempedak kepada adiknya. I. 1 dan III D. I dan III C. I dan IV D. C. Jika kita angkat pandangan kita akan lihat langit yang gelap itu. III. III. 32. Paras badan saya semakin naik walaupun saya tidak makan. Air sungai yang melempah itu telah membelah jalan. 27. A. III. B. II dan III B. Kesemuanya I. Kesemuanya I. Beberapa keping papan telah reput dimakan anai-anai. Penuntut itu menuntut "anti rugi daripada pemandu yang melanggar motorsikalnya. Buah durian itu telah turun dari pokok dengan banyaknya. Kassim membeli seulas tembikai IV. IV. IV. Susah senang biarlah kita tanggung sendiri. Apabila dia marah darahnya akan menjadi turun. Dia terjumpa sebentuk cincin di tepi jalan raya. IV. A. 34. I.B. Jalan Chow Kit itu membelah Jalan Keramat untuk pergi ke Ulu Kelang. A. kesemuanya I. II dan IV B. II dan III D. Ibu memetik makanan dipantai IV. II.

Kelas 6 Hijau gamat dengan gelak ketawa. B.. . Beberapa pasang rantai seduran emas itu kepunyan Melati.. B. Sepasang tingkap rumahnya di gantung langsir buatan Itali. IV Rogayah mengayakan sepasang anting-anting belian.. III Air laut biasanya pasang pada waktu pagi.. B. Penjual air gerai di tepi jalan itu gamat kerana terlalu ramai pelanggan. Suasana di bandar Sri Aman menjadi gamat apabila seekor buaya telah membaham salah seorang penduduk di situ. A. I. 40. B. Air laut pasang pada setiap petang. Bosnia dijangka akan bergolak lagi apabila pengganas Serb mengganas. 39. IV dan II D.... D. Keluarga Pak Leman bergolak kerana menghadapi masalah kewangan. 38..A. pusat bandar D.. D.. Kucing itu sentiasa bergolak dengan anjing liar itu. II dan III C. Bapa membuka sepasang tayar keretanya kerana pancit. Padang permainan itu gamat dengan anjing-anjing liar. pedalaman C. C. persekitaran B. Semuanya Terpencil dalam petikan di atas bermaksud . C. I sahaja 36. A. D. C. A. I dan II C. II dan IV D. Kesemuanya I Nasir memelihara sepasang burung merpati. I sahaja B. A. sempadan A. II Masara membeli sepasang kasut di kedai.. Tugas seorang anggota polis cawangan jenayah sentiasa bergolak dengan bahaya 37.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->