P. 1
Bab 6 Dialog Tamadun Dan Isu-Isu Semasa

Bab 6 Dialog Tamadun Dan Isu-Isu Semasa

|Views: 7,507|Likes:
Published by ekyn_bam

More info:

Published by: ekyn_bam on Apr 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/17/2013

pdf

text

original

BAB 6

MASA DEPAN DUNIA BERBILANG TAMADUN: DIALOG TAMADUN DAN ISU-ISU SEMASA Oleh Mohd Hazim Shah Abdul Murad Osman Bakar Azizan Baharuddin 6.0 6.1 Pengenalan Dunia Berbilang Tamadun: Apa Dunia Barat Boleh Belajar Daripada Tamadun Islam dan Tamadun Asia 6.2 Dunia Berbilang Tamadun: Cabaran Globalisasi 6.2.1 Dampak Budaya Kebendaan Barat 6.2.2 Dominasi Politik 6.2.3 Dominasi Ekonomi 6.2.4 Dominasi Media 6.2.5 Dominasi Budaya 6.2.6 Teori Pertembungan Tamadun Huntington 6.2.7 Dampak Peristiwa 11 September 6.3 6.4 6.5 6.6 Dialog Peradaban Sebagai Mekanisme Menyahut Cabaran Pemupukan Nilai-Nilai Sepunya Menerusi Dialog Tamadun Isu-Isu Yang Perlu Ditangani Dalam Dialog Tamadun Dialog Tamadun

1

6.6.1 Dimensi Dalaman 6.6.2 Dimensi Luaran 6.7 Kesimpulan Rujukan

2

3 . Pendedahan ilmiah yang dialami setakat ini juga seharusnya memungkinkan kita untuk membuat penilaian yang tepat mengenai sifat dan tabiat tamadun-tamadun ini. Penilaian yang tepat bermaksud kita harus boleh meneruskan perasaan muhibah antara tamadun sekalipun kita masing-masing mengakui wujud perbezaan ketara antara tamadun-tamadun ini. moral dan kemanusiaan di samping hilang juga kesedaran tentang keperluan memelihara alam tabii dari bencana yang ditimpakan oleh perbuatan kerakusan manusia itu sendiri. Begitu juga halnya dengan soal alam tabii dan keperluan untuk hidup berharmoni dengan alam tabii.6. pendedahan ilmiah sebegini sangat perlu demi meyakinkan kita bahawa kehidupan antara tamadun ini perlu terus diperkukuhkan. walaupun kelihatan kecil dan sedikit tetapi sangat luas dan besar potensinya untuk diperkembang ke arah kesefahaman sejagat melalui usaha-usaha dialog antara tamadun. Perkara-perkara sebegini. Tamadun dan peradaban seperti yang diterangkan oleh pelbagai tamadun yang telah kita pelajari banyak menyentuh persamaan dari segi adab dan kehidupan beradab. Sebagai ahli masyarakat yang telah sekian lama hidup dalam suasana kepelbagaian tamadun secara turun-temurun. Pendedahan ilmiah sebegini sepatutnya telah memperkaya pemikiran. Permuafakatan dan persepakatan dalam hal-hal akhlak kemanusiaan dan alam tabii ini pun sudah cukup penting bagi menghasilkan satu bentuk kehidupan yang lebih bermakna pada abad yang mendatang.0 Pengenalan Pendedahan kepada pelbagai tamadun sewajarnya telah memberikan pengalaman yang istimewa kepada kita semua. manusia dan kehidupan kemanusiaan. sikap dan tingkah laku kita dalam melihat kewujudan tamadun kita sendiri di tengah-tengah pelbagai tamadun lain. Dengan mengakui perbezaan antara tamadun tidak bermakna kita tidak boleh berdialog atau berbincang mengenai perkara-perkara yang boleh disepakati bersama. Sesungguhnya kesemua tamadun yang telah dikaji mengajar kita pelbagai pengajaran yang amat penting bagi umat manusia dewasa ini yang kebanyakannya telah hilang pertimbangan terhadap soal akhlak. Keinsafan dan kesedaran bahawa kita perlu hidup dalam kepelbagaian tamadun akan menjadikan kita lebih bersedia untuk menghadapi realiti atau hakikat ini dengan lebih realistik dan penuh perasaan muhibbah.

Tamadun-tamadun sebelah sini sebenarnya telah wujud bersama untuk satu jangka masa yang lama dan kadangkala agak tidak wajar untuk kita membicarakan keperluan mereka untuk berinteraksi. Keadaan ini seolah-olah menggambarkan bahawa sebelum ini seperti tidak wujud interaksi antara tamadun Islam misalnya dengan tamadun Cina dan tamadun India dan begitu juga sebaliknya. Bukti-bukti sejarah telah banyak menjelaskan interaksi antara tamadun-tamadun ini memang telah sedia wujud dari dahulu kala lagi. subur dan segar antara masyarakat dan tamadun yang pelbagai inilah yang lebih penting. Setelah kita menilai tamadun-tamadun yang dikaji serta memahami nilai-nilai terpenting yang perlu kita ambil dan hayati. Malah yang lebih penting ialah bukti kehidupan yang masih hidup. Penilaian terbaik yang boleh dibuat oleh kita ialah dengan merasai bahawa kita sendiri adalah sebahagian dari mata rantai tamadun-tamadun tersebut yang perlu kekal dalam rantaian yang telah sedia terbina itu.1 Dunia Berbilang Tamadun: Apa Dunia Barat Boleh Belajar Daripada Tamadun Islam dan Tamadun Asia Bab-bab sebelum ini telah menegaskan hakikat bahawa dunia kita adalah sebenarnya dunia berbilang tamadun. maka kini perlu pula kita melihat perhubungan antara tamadun-tamadun sebelah sini dengan tamadun Barat yang dominan hari ini. usaha-usaha mengembalikan hikmah dari khazanah tamadun ini perlulah dipergiatkan oleh generasi hari ini demi menjamin kesinambungan hidup masyarakat manusia di muka bumi ini. Oleh sebab itu. Penganut pelbagai agama ingin melihat dunia global ini terus wujud sebagai dunia berbilang budaya dan tamadun. Penilaian yang kita lakukan mestilah akhirnya akan membawa kita ke satu tahap kehidupan yang lebih beradab dan bertamadun. sesuai dengan semangat dan sikap yang telah dilahirkan oleh tamadun-tamadun yang telah kita pelajari. 4 . 6. Masyarakat negara kita yang berbilang tamadun ini telah pun hidup sejak dahulu lagi sehingga ke hari ini dengan penuh interaksi dan perasaan muhibah.Sesungguhnya manusia moden seperti kita ini telah banyak melupai hikmah daripada khazanah peninggalan tamadun kita sendiri sehinggakan kehidupan yang kita jalani menjadi begitu keliru dan hilang arah tujuannya. Perkara inilah sebenarnya nilainilai yang tidak ternilai yang boleh kita peroleh dari pengkajian dan pendedahan mengenai tamadun-tamadun milik masyarakat kita sendiri.

Kita mestilah mengungkapkan aspirasi dialog tamadun kita dengan lebih yakin bila berhadapan dengan tamadun Barat kerana kita lebih arif tentang soal ini.Justeru kita boleh menyatakan bahawa interaksi antara pelbagai tamadun yang kita lalui ini ialah suatu yang nyata dan benar-benar hidup. hakikat ini perlulah difahami dengan baik supaya kita tahu di mana kita berada dan apakah sebenarnya yang perlu kita lakukan. jika ia diilhamkan ataupun dipelopori oleh tamadun Barat maka orientasi dan hala tujunya sudah pasti berbeza dengan kita. malah yang lebih penting ialah cara bermuhibah atau berkasih-sayang sesama manusia dari kalangan tamadun yang pelbagai ini. Dalam sepanjang sejarah tamadun Barat mereka sangat kurang berpeluang untuk hidup bersama dengan tamadun lain seperti yang dialami oleh tamadun-tamadun sebelah sini. Merekalah yang sebenarnya yang perlu diajar oleh tamadun sebelah sini tentang cara-cara berdialog antara tamadun. Interaksi sebenar antara tamadun dapat dilihat dari perspektif ini. Hakikat sebegini sebenarnya merupakan satu kekuatan yang tidak wajar kita perkecilkan kerana ia tidak dimiliki oleh tamadun Barat. Kita memiliki pengalaman beratus tahun hidup bersama (co-exist) dengan tamadun-tamadun lain yang tidak pernah dialami oleh tamadun Barat. Sikap seperti inilah sebenarnya yang perlu kita kemukakan terhadap tamadun Barat. orientasi dan hala tuju dialog peradaban kita tidaklah sewajarnya bersifat teori dan telahan apatah lagi bersifat polemik seperti yang lazimnya wujud dalam tradisi dialog di Barat. Oleh sebab itu. Peranan ini juga merupakan sumbangan paling besar yang boleh diberikan oleh tamadun sebelah sini kepada tamadun Barat khususnya dan tamadun manusia umumnya di tengah-tengah kemelut kehidupan yang tidak putus-putus hari ini. 5 . Kita bukan sahaja perlu menunjukkan kepada mereka cara bertoleransi. Menyedari perkara tersebut. Dialog peradaban ini atau interaksi antara tamadun ini. Tamadun Barat sebenarnya sangat miskin dalam soal pengalaman hidup antara tamadun. Justeru itu jika mereka berbicara mengenai dialog peradaban sifatnya sangatlah teoritikal dan konjektural. Hakikat ini disebabkan mereka sendiri tidak pernah merasai secara realiti dan praktikal pengalaman hidup dalam pelbagai tamadun. Justeru tidak wajar bagi tamadun Barat untuk mengajar kita bagaimana mahu berdialog atau bertoleransi sesama kita.

Meskipun kini kebanyakan negara atau masyarakat Islam dan Asia telah mencapai kemerdekaan. Penjajahan pemikiran seperti inilah sebenarnya kemuncak penjajahan Barat dalam memperkukuhkan dominasinya ke atas bangsa manusia yang lain sehingga hari ini. Tanpa menyedari kesan dan dampak dunia Barat moden ke atas kita dengan sepenuhnya.1 Dunia Berbilang Tamadun: Cabaran Globalisasi Dampak Budaya Kebendaan Barat Sama ada disedari atau tidak realiti yang paling penting pada masa kini yang mencabar tamadun Islam dan tamadun Asia ialah globalisasi kebudayaan kebendaan yang dicipta dan didominasi oleh dunia Barat moden. Tamadun Barat merupakan piawai atau kayu pengukur untuk menilai pencapaian masyarakat mereka sendiri. Bentuk dominasi baru telah muncul sehinggakan dimanipulasi oleh penjajahan yang lampau. maka masyarakat yang di bawah penjajahan telah mengalami perasaan rendah diri ketara. Penjajahan Barat mempunyai kesan yang meluas dan mendalam ke atas masyarakat Islam dan Asia sehingga merubah struktur ekonomi. Disebabkan kuasa penjajahan Barat begitu kuat dominasi pengaruhnya.2 6. Kebebasan yang sepatutnya wujud pada sesebuah masyarakat 6 . Masyarakat Islam dan Asia sukar dikenali dengan ciri-ciri kebangsaan yang tersendiri dalam semua lapangan kehidupan sama ada yang berkaitan dengan gaya hidup seseorang sehingga kepada kedaulatan negara dalam membuat keputusan. Keseluruhan dunia pada hari ini kelihatan seolah-olah ‘sebuah dunia Barat yang besar’ yang bersifat hegemonik. Kesan dan dampak dunia Barat moden ke atas masyarakat Islam dan Asia sangat mendalam sehingga hampir menghilangkan sama sekali ciri-ciri jati diri (identiti) bagi seseorang Islam atau seseorang Asia pada peringkat individu dan jati diri tamadun Islam dan jati diri tamadun-tamadun Asia pada peringkat kolektif. kita tidak akan dapat merancang masa depan kita dengan sebaikbaiknya.2. malah meninggalkan sejarah dan warisan bangsa mereka sendiri. institusi politik dan nilai budayanya.6. tetapi kesan pemerintahan dan dominasi penjajah masih ketara. Mereka telah meletakkan tamadun Barat sebagai kemuncak pencapaian ketamadunan manusia. yang tidak langsung memperlihatkan identiti selain daripada identiti tamadun Barat. Pengaruh dunia Barat ke atas seluruh bangsa manusia berpunca daripada sejarah penjajahan yang panjang.

Amerika Syarikat akan menggunakan Majlis Keselamatan PBB untuk mencapai objektif-objektif tertentu yang berkaitan dengan polisinya. Bosnia-Herzegovina. Situasi ini mencerminkan kuasa politik yang mendominasi dunia. Pada masa-masa yang lain mereka akan bertindak secara bersendirian membelakangkan Majlis Keselamatan PBB seperti dalam persitiwa pengeboman Sudan dan Afghanistan pada tahun 1998.2 Dominasi Politik Kemerdekaan sesebuah negara pada masa kini tidak mempunyai makna yang besar selain daripada tampuk pemerintahan diserahkan kepada masyarakat tempatan. Perancis dan China. memperolehi kuasa veto. Pendekatan unilateralisme di dalam politik antarabangsa ini terbukti sekali lagi apabila Amerika Syarikat. di mana negara-negara seperti Amerika Syarikat. 6. Kedudukan Amerika Syarikat sebagai 7 . Khasmir dan lain-lain. dengan helah untuk memusnahkan tempat-tempat yang dikatakan sebagai sarang-sarang pengganas. Sukar untuk dinafikan bahawa politik antarabangsa hari ini didominasi sepenuhnya oleh beberapa buah negara kuasa besar (super power) yang secara tidak langsung menggambarkan dominasi dunia Barat. masih tertakluk kepada telunjuk kuasa Barat. Masyarakat yang dikatakan merdeka dalam banyak keadaan yang berkaitan dengan kebebasan membuat keputusan politik terutama di peringkat antarabangsa. Britain dan Perancis yang telah berjaya mengalahkan Jerman dan Jepun. Palestin. Boleh dikatakan dalam hampir semua persengketaan wilayah dan antarabangsa sama ada di Somalia. Majlis Keselamatan PBB dari satu segi merupakan sebuah badan politik dunia yang terpenting. United Kingdom. Bagaimanapun keputusan-keputusan yang dibuat hanyalah sekadar mengesahkan keputusan negara-negara kuasa besar terutama Amerika Syarikat yang mempunyai kepentingan tertentu. tanpa restu PBB telah menyerang dan menakluki Iraq pada 2003. Malahan struktur PBB sendiri mencerminkan keadaan politik dunia selepas Perang Dunia Kedua.atau negara dalam menentukan haluan kehidupan dan masa depan mereka sendiri telah dikongkong oleh pelbagai bentuk dominasi yang baru. Negara Amerika Syarikat adalah negara terkuat di kalangannya yang mendominasikan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu (PBB) dengan kuasa vetonya bersama-sama dengan negara Rusia. Anadainya sesuai dengan kepentingannya.2. Amerika Syarikat telah terlibat secara langsung dengan menggambarkan diri mereka sebagai ‘polis dunia.

Mereka telah bertindak mencorakkan bentuk ekonomi global sebegitu rupa sehingga segala kepentingan negara-negara perindustrian yang kuat di hemisfera utara mendapat keutamaan mengatasi persoalan kebajikan negara-negara miskin di hemisfera selatan. Negara tersebut memiliki senjata-senjata nuklear yang besar dan senjatasenjata yang tercanggih. Syarikat-syarikat multinasional dari Barat seperti Amerika Syarikat. sumber-sumber semula jadi di negara-negara tersebut dimonopoli secara tidak disedari. Bank Dunia serta World Trade Organisation (WTO) bersama-sama dengan kumpulan G8. yang secara tidak langsung meneruskan dominasi dunia Barat ke atas bangsa-bangsa manusia yang lain. Pada masa yang sama ia melarang dengan keras. untuk mempunyai program nuklear mereka sendiri. Pola dominasi ekonomi yang sedemikian disokong oleh institusi-institusi global seperti International Monetary Fund (IMF). pedagang-pedagang mata wang dan juga pengurus-pengurus dana pelaburan spekulatif antarabangsa. Fenomena seperti ini merupakan satu bentuk penjajahan baru yang terselindung 8 . hingga mewujudkan satu dunia unipolar. dan perpecahan Soviet Union pada 1991. Masyarakat manusia di negara-negara membangun dan mundur tidak lebih sekadar memenuhi keperluan sumber tenaga manusia untuk mencapai kepentingan mereka dan pada masa yang sama. Tidak cukup sekadar itu. maka hari ini keadaan yang hampir sama berlaku. United Kingdom dan negara-negara Eropah yang lain termasuk juga Jepun telah menguasai kegiatan perdagangan antarabangsa. maka Amerika Syarikat telah muncul sebagai satu-satunya kuasa besar dunia yang tidak mempunyai saingan.2.sebuah kuasa politik global adalah disebabkan terutamanya oleh kekuatan ketenteraan atau militari. 6. pengeluaran hasil-hasil perindustrian dan perkembangan sains dan teknologi (S&T) sesebuah negara. Setelah perang dingin berakhir dengan robohnya tembok Berlin pada 1989. sistem kewangan antarabangsa pula dikawal oleh sejumlah kecil syarikat-syarikat kewangan gergasi. Paling menggerunkan senjata-senjata ini dipunyai oleh sebuah negara yang mengambil pendekatan hegemonik ke atas masyarakat bangsa-bangsa manusia yang lain. sekumpulan bank. Syarikat-syarikat berkenaan telah mendominasi penggunaan sumber-sumber semula jadi. tanpa imbangan kuasa. usaha negara-negara lain seperti Korea Utara dan Iran.3 Dominasi Ekonomi Sekiranya semasa zaman penjajahan sebelum ini penjajah Barat mendominasikan sumber-sumber semula jadi wilayah yang dijajah.

media cetak dan elektronik yang semakin berpengaruh dikuasai oleh sekumpulan syarikat-syarikat gergasi yang berpusat di dunia Barat. muzik.5 Dominasi Budaya Dominasi dunia Barat juga dikaitkan dengan dominasi budaya. Masyarakat manusia di merata tempat telah menyedut dan mengasimilasikan jenis-jenis makanan. masyarakat di luar dunia Barat melihat jiran-jiran mereka bahkan mereka sendiri sendiri menurut kaca mata Barat. McDonalds. kartun dan komik dari Amerika Syarikat telah tersebar dengan meluasnya di seluruh dunia sehingga mempengaruhi cara hidup remaja di seluruh dunia. atau economic globalisation. pakaian dan hiburan ala-Amerika dalam jumlah yang besar dan belum pernah berlaku dalam sejarah sebelum ini.di sebalik gagasan perdagangan tanpa sempadan. Dalam tiga dekad kebelakangan ini. Pada hari ini filem. dunia Barat khususnya Amerika Syarikat mahu turut mendominasi media massa. Selain daripada itu. nyanyian. Agensi berita antarabangsa terutama dari Amerika Syarikat menentukan dengan meluasnya bagaimana maklumat tentang peristiwa-peristiwa antarabangsa diolah dan dipersembahkan kepada masyarakat dunia.4 Dominasi Media Dunia Barat melalui potensi yang ada dalam bidang teknologi komunikasi dan maklumat telah mendominasi penyebaran berita antarabangsa.2. Levi’s dan lain-lain telah menjadi sebahagian daripada budaya global. Tidak cukup dengan dominasi dalam bidang politik dan ekonomi. 6. Malah sesuatu peristiwa yang berlaku dalam negara di luar dunia Barat sering dicampur dan ditafsirkan untuk penerimaan negara-negara jirannya oleh agensi berita Barat bagi memperolehi kepentingan-kepentingan tertentu.2. atas nama keterbukaan di dalam memberi pandangan. 6. budaya hidup Barat yang ditonjolkan melalui jenama-janama seperti Coca-cola. di mana cita-cita remaja diberi ekspresi secara kompetitif. dunia Barat terutama Amerika Syarikat telah membanjiri dunia dengan pengeskportan budayanya. dan nilai-nilai seperti menghormati dan menjaga perasaan seseorang individu tidak lagi diutamakan. Dalam konteks budaya ini. Rancangan-rancangan televisyen seperti American Idol juga telah tersebar luas dan ditiru di beberapa negara lain termasuk Malaysia sebagai satu fenomena globalisasi budaya. Namun bukan sahaja 9 . pengaruh yang paling berkesan atau signifikan ialah hiburan. Satu situasi yang begitu ketara mutakhir ini. Tegasnya. perdagangan bebas.

Cara hidup Barat telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. telah menyesuaikan diri dengan tuntutan dan suasana dalam masyarakat Islam dan Asia di mana mereka beroperasi. penilaian terhadap kesan dan dampak dunia Barat ke atas tamadun Islam dan Asia bukanlah mudah. Keputusan-keputusan mereka dalam politik dan ekonomi secara mudah memberi kesan yang besar kepada politik dan ekonomi kita. perwakilan parlimen yang dipilih rakyat dan kehakiman yang bebas telah mempengaruhi kebenaran di peringkat global. Menyedari tentang hakikat tersebut. akauntabiliti awam. pada akhirnya tidak mempunyai ketaatan pada mana-mana negara. dari sudut yang positif manfaat S&T yang dikembangkan oleh tamadun Barat begitu ketara kepada kita. Tegasnya. pemasaran dan penyelidikan. Dengan menjadi sebegitu global dunia Barat telah menjadikan diri mereka sebagai norma dan mudah diterima di mana-mana sahaja. kemelut yang berkaitan dengan dominasi Barat telah menjadi begitu global atau sejagat. sehingga pada hari ini dominasi tersebut tidak lagi mengenali sempadan penempatan geografi atau budaya tertentu. Tidak dapat dinafikan. Mereka telah memakaikan kaca mata mereka kepada kita sehingga kita melihat sesuatu menurut perspektif mereka. Gergasi media Barat khususnya dari Amerika Syarikat seperti CNN. Sebagai kesan daripada pengaruh tamadun Barat juga. dapat diperhatikan penguasaan kuasa Barat yang begitu mencengkam ke atas bangsabangsa manusia yang lain termasuklah masyarakat Islam dan Asia. Pertumbuhan dan pekembangan ekonomi pasaran juga telah menambahkan kemewahan golongan menengah di kebanyakan negara-negara di dunia sehingga kepada kadar tertentu. Bidang S&T ini telah membantu mengurangkan kemiskinan. Pedagang-pedagang mata wang yang terdiri dari pelbagai bangsa dan warna kulit. hak menyuarakan bangkangan.Amerika Syarikat yang telah mengeksport budaya mereka tetapi juga syarikat-syarikat dari Eropah dan Jepun turut mengeksport kartun dan muzik ciptaan Amerika Syarikat. idea dan institusi yang berkaitan dengan demokrasi seperti kebebasan individu. Berdasarkan kepada keterangan tentang dominasi kuasa Barat dalam bidang-bidang tersebut. Syarikat-syarikat multinasional yang sedang beribu pejabat di Amerika Syarikat telah menjadi global dari segi pengeluaran. meningkatkan taraf hidup dan membawa keselesaan material kepada sebahagian daripada masyarakat manusia. Dominasi Barat daripada cara hidup seseorang sehingga kedaulatan politik wujud di mana-mana. Dunia Barat juga bertanggungjawab menimbulkan 10 .

tetapi juga pemusatan kuasa di Barat terutama di Amerika Syarikat telah mencipta satu cengkaman ekonomi global yang menjadikan perdagangan senjata dan dadah lebih menguntungkan daripada perdagangan komoditi dan perkhidmatan yang memberi manfaat kepada manusia. Pada tahun 1960 nisbah pendapatan antara 20 peratus yang golongan teratas dan 20 peratus yang golongan terbawah dalam dunia ialah 1:30. spekulasi mata wang dan kewujudan suasana perjudian telah berleluasa di seluruh dunia yang secara tepat dinamakan sebagai ‘kapitalisme kasino’. Namun sifat hipokrit ini terbongkar dengan adanya pendedahan mengenai kekejaman tentera Amerika terhadap tahanan di Iraq. Namun dalam konteks tersebut juga terdapat kesan-kesan yang negatif. tekanan sosial dan psikologi turut bertambah-tambah justeru memberi kesan yang buruk kepada institusi kekeluargaan dan kemasyarakatan. bagaimana boleh wujud kesaksamaan dalam konteks ekonomi di dunia hari ini. dan di Teluk Guantanamao. Barat juga kadangkala menggunakan nilai politik sebagai senjata di dalam persaingan perdagangan antarbangsa. di mana negara yang tidak mengamalkan demokrasi ala Barat. atau mempunyai rekod hak asasi manusia yang ’buruk’. Malah lebih parah lagi apabila dalam ekonomi global hari ini. Melihat kepada situasi tersebut. Kemudian pada tahun 1994 nisbah ini semakin melebar kepada 1:78. Banyak tempat di merata pelosok dunia ini telah mengalami kepupusan sumber semula jadi dan pencemaran persekitaran yang teruk.kesedaran yang bertambah-tambah berhubung persoalan-persoalan ini dalam tamadun Islam dan Asia. akan dikenakan sekatan ekonomi. sebahagiannya bertanggungjawab terhadap kemiskinan yang berterusan terhadap golongan tertentu manusia. Demikian juga keadaannya bila sesebuah masyarakat begitu didesak oleh tekanan pertumbuhan ekonomi yang menggila. Kemunculan sistem ekonomi pasaran global yang mengutamakan negara-negara perindustrian kuat yang kebanyakannya terletak di dunia Barat. Jurang pemisahan antara golongan yang berada dan tidak berada semakin melebar. 11 . Bukan sekadar permasalahan kemiskinan dan jurang perbezaan kaya-miskin. Sama ada disedari atau tidak keadaan yang seperti ini sudah pun berlaku dalam masyarakat Islam dan Asia di tempat-tempat tertentu. Sesungguhnya ekonomi global yang dipupuk dan ditaja oleh dunia Barat tidak mungkin dilestarikan.

sebagaimana juga dunia Islam tidak bersatu dan tidak bersifat monolitik. Namun demikian Jerman dan Perancis—dan juga Rusia—juga akhirnya akur kepada kehendak Amerika Syarikat di dalam isu berkaitan dengan program nuklear Iran pada tahun 2005 ini. 6.Sekiranya kita melihat kesan pengaruh Barat ke atas sistem pemerintahan dan politik. Dari sudut yang lain. yang sebahagian darinya disebabkan oleh faktor budaya dan ketamadunan. ekonomi dan politik masing-masing. Teori Fukiyama ini hampir menjadi kenyataan bilamana kuasakuasa besar blok Timur sendiri dilihat mula menerima pemikiran liberalisme dan demokrasi Barat dalam menentukan halatuju sosial. kita juga harus akur bahawa tamadun dan kuasa Barat bukanlah sinonim dengan Amerika Syarikat dan Britain. menjelang berakhirnya era perang dingin seorang penulis Amerika. Dari satu sudut budaya dan tamadun bukan Barat bahkan bukan Amerika Syarikat. Pada hari ini kuasa Baratlah sebenarnya yang tidak demokratik dengan membelakangkan kehendak masyarakat dunia melalui kuasa veto yang diberikan pada lima negara kuasa besar.6 Teori Pertembungan Tamadun Huntington Pada tahun 1989. Kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat boleh mencabuli undang-undang antarabangsa tanpa sebarang pembalasan (impunity). sistem politik global di dominasikan oleh Barat. Majoriti manusia tiada lagi suara untuk menentukan nasib masa depan mereka sendiri. Walaupun Barat tidak semestinya bersatu. Francis Fukiyama telah mengemukakan teori ‘The End of History’ yang menyatakan bahawa dunia akan menjadi homogen dengan dicirikan oleh pemikiran liberalisme dan demokrasi Barat setelah keruntuhan komunisme. Oleh sebab itu. namun pada umumnya terdapat jurang di antara dunia Barat dan Timur. Negara Rusia dan 12 . perjuangan untuk menjaga dan meneruskan kepelbagaian budaya dan tamadun merupakan satu tema perjuangan yang harmonis dengan agama Islam dan agama-agama Asia yang lain. Budaya dan tamadun lain sememangnya begitu takut kepada kuasa penyamarataan (homogenising) yang dimiliki oleh budaya Amerika Syarikat yang sangat dominan. Contoh yang begitu ketara ialah siri-siri pengeboman ke atas Iraq. meskipun semangat demokrasi tersebar. sebenarnya tidak banyak peranan besar pada tahap global.2. Ini jelas terbukti dengan adanya tentangan daripada Jerman dan Perancis terhadap penaklukan Iraq oleh Amerika dan Britain. Tema ini akan menjadi cabaran yang terpenting pada masyarakat Islam dan Asia dalam abad ke-21 akan datang.

Teras utama kepada isu-isu yang berkaitan dengan agenda antarabangsa sebenarnya berkaitan dengan perbezaan yang wujud antara pelbagai tamadun. Bagaimanapun telahan ini kelihatan pudar apabila seorang Profesor sains politik di Uniersiti Harvard. Teori Pertembungan Tamadun yang dikemukakan oleh Huntington telah mengundang pelbagai reaksi baik di kalangan masyarakat Islam mahu pun di kalangan masyarakat Barat sendiri. Tamadun Barat akan bertembung dengan tamadun-tamadun lain terutama tamadun Islam. Huntington mengemukakan teori ‘The Clash of Civilizations’ (Pertembungan Tamadun). Menurut Huntington dalam dunia yang berpelbagai tamadun (multiple civilizations). di samping tidak kurangnya mereka yang mengkritik pandangan beliau. Selepas era perang dingin perbezaan yang paling ketara antara masyarakat sejagat bukan lagi ideologi. Huntington kemudiannya memperkembangkan makalah ini untuk dijadikan sebuah buku dengan judul “The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order” yang diterbitkan pada tahun 1996. Teori Huntington ini dilihat sebagai satu ramalan besar yang harus diberi perhatian oleh semua pihak. politik dan ekonomi tetapi budaya. ianya seperti tidak boleh dielakkan lagi. Para 13 . Tamadun merupakan entiti budaya yang terbesar justeru konflik yang bakal timbul adalah disebabkan perbezaan antara budaya yang membawa kepada pertembungan antara tamadun. Huntington telah menjangkakan akan berlaku pertembungan antara Tamadun Barat dengan tamadun-tamadun lain yang akan mencorakkan politik sejagat. ekonomi dan politik. Samuel P. Secara umum teori Huntington tersebut boleh didasarkan kepada tiga andaian utama: a. Dalam makalahnya yang diterbitkan oleh jurnal Foreign Affairs tahun 1993 bertajuk “The Clash of Civilizations?”. Malah beliau menyatakan antara petanda awal pertembungan tersebut ialah peristiwa Peperangan Teluk pada tahun 1990. b.China yang dilihat sebagai simbol blok Timur sebelum ini sudah mula membuka pintu kepada dunia luar dan memberi lebih kebebasan kepada kegiatan sosial. Buku ini telah menghuraikan dengan lebih mendalam tesisnya tentang pertembungan tamadun bagi tujuan menjawab isu-isu yang telah ditimbulkan oleh para pengkritik makalah asalnya. c.

19 tentera Amerika Syarikat telah terbunuh dan 300 lagi cedera dalam satu serangan di Khobar Towers di Dhahran. kedutaan Amerika Syarikat di Dar es Salaam dan Nairobi telah dibom menyebabkan 250 mati. iaitu Mohammad Khatami. Bagaimanapun. Pada tahun 1996 pula. perkembangan yang mutakhir telah memperlihat situasi yang berlainan. beberapa peristiwa serangan ke atas kepentingan Barat khususnya Amerika Syarikat telah berlaku.intelektual telah mengkritik pandangan Huntington daripada persoalan konsep seperti takrif tamadun sehinggalah kepada isu-isu yang dibangkitkan seperti perang di Bosnia-Herzegovina. Namun begitu. World Trade Center telah diserang oleh Ramzi Ahmed Yousef yang dikatakan seorang fundematalis Islam. Arab Saudi. Pelbagai usaha telah dilakukan untuk mewujudkan dialog antara tamadun sehinggalah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mengisytiharkan tahun 2001 sebagai Tahun Dialog Tamadun seperti yang dicadangkan oleh Presiden Iran ketika itu. teori Huntington ini sangat penting dari segi mencambahkan disiplin ilmu pengajian tamadun dan sains politik. Yang pastinya. Dan yang terakhir sebelum peristiwa 11 September. Kesemua peristiwa di atas dikaitkan dengan pengganas Muslim sehingga menimbulkan kecurigaan yang mendalam terhadap masyarakat Islam keseluruhannya. Sebelum peristiwa 11 September. Meskipun pelbagai kritikan akademik telah dikemukakan untuk menyanggah teori pertembungan tamadun sehingga pernah disebut bahawa teori Huntington ini telah runtuh. Bagi sesetengah pihak mungkin situasi yang berlaku ini tidak boleh dikaitkan dengan ramalan akan berlakunya pertembungan tamadun seperti teori Huntington.2. Begitu juga perjuangan masyarakat Islam lain di Kashmir dan Chechnya turut 14 . konflik antara dunia Barat dengan dunia Islam dengan pelancaran ‘Perang Terhadap Keganasan’ oleh Amerika Syarikat dan sekutunya seolah-olah membenarkan teori Huntington. Pada tahun 1993. Perjuangan rakyat Palestine yang menuntut kemerdekaan di negara sendiri turut digolongkan sebagai rangkaian pengganas. Kapal USS Cole telah diserang di Yemen menyebabkan kematian 17 orang dan 38 yang lain cedera. Kemudian pada tahun 1998. dunia Barat dan dunia Islam sedang bergolak sehingga kelihatan tiada titik penghujungnya.7 Dampak Peristiwa 11 September Peristiwa 11 September 2001 selalu dilihat sebagai kemuncak konflik dunia Islam dan dunia Barat. 6. pada Oktober tahun 2000.

Yang agak boleh diterima oleh dunia Barat ialah golongan Modernist Islam. Banyak pihak di dunia Islam menaruh kecurigaan terhadap tindak tanduk masa depan Amerika Syarikat di rantau Asia Barat. peristiwa September 11 telah meninggalkan dampak yang besar ke atas hubungan antara Amerika Syarikat dan dunia Islam. masyarakat Islam di Amerika boleh menyumbang ke arah mewujudkan kesefahaman yang lebih baik antara Amerika Syarikat dan dunia Islam di masa depan. Menerusi dialog-dialog ini dan juga menerusi bacaan mereka sendiri tentang agama Islam semakin ramai rakyat Amerika yang mendakwa bahawa mereka kini lebih memahami tentang ajaran Islam. Amerika sendiri telah ditimpa krisis ekonomi yang semakin meruncing dengan terpaksa menanggung perbelanjaan perang yang begitu tinggi. Sekatan demi sekatan telah dikenakan ke atas masyarakat Islam termasuklah sekatan dari segi penyebaran sains dan pemindahan teknologi secara langsung dan tidak langsung. Bagaimana pun. 15 . Bukan sahaja Asia Barat yang menerima padah buruk daripada pencerobohan Amerika Syarikat. Kecurigaan dunia Barat ini sudah pasti memuncak selepas peristiwa serangan 11 September 2001. Masyarakat Islam dari kalangan negara-negara Arab khususnya hampir ditutup peluang untuk meneruskan pengajian S&T mereka di peringkat tinggi di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom. khususnya ke atas peta politik Asia Barat. Malah golongan yang disebut sebagai fundamentalis Islam yang sederhana turut dicurigai pegangan mereka. dialog antara golongan Islam minoriti dan golongan bukan Islam majoriti semakin meningkat. Beberapa operasi ketenteraan yang di ketuai oleh Amerika Syarikat di Afghanistan.dilabelkan sebagai kumpulan pengganas. Hubungan antara Amerika Syarikat dan dunia Islam menjadi semakin keruh dan tidak menentu. Asia Tenggara dan yang terakhir di Iraq dilihat sebagai satu pencabulan ke atas dunia mereka oleh sebahagian besar masyarakat Islam. Menurut sesetengah pihak. Negara-negara yang sebelumnya dilihat tiada masalah dengan dunia Islam seperti Jepun turut mula memikirkan semula dasar luar mereka berkaitan dengan dunia Islam. justeru dorongan ke arah mewujudkan versi Islam yang seperti ini perlu diperluaskan. sebagai akibat September 11 juga. Perubahan besar yang berlaku di Iraq sebagai akibat daripada pelanggaran Amerika Syarikat akan pastinya merubah peta politik dan agama negara itu dan jiran-jirannya. Pada umumnya.

tetapi menerusi dailog. tidak boleh diabaikan dan mesti terus dipupuk untuk memastikan supaya hubungan harmonis di kalangan rakyat Malaysia akan terus terjalin.3 Dialog Peradaban Sebagai Mekanisme Menyahut Cabaran Tamadun kontemporari dunia telah mewarisi tradisi. pemikiran. ketenteraan dan politik akan menjadi cabaran terpenting yang bakal dihadapi oleh manusia dalam abad ke-21 nanti. Ketidakadilan seperti ini merupakan pengabaian hak dan kesejahteraan manusia di mana-mana. Dengan kata lain. maklumat. persoalan dan permasalahan yang timbul melalui sejarah. sepanjang perjuangan menentang dominasi ini. namun masih wujud rasa curiga di kalangan setengah pihak berdasarkan perbezaan-perbezaan antara mereka.6. walaupun hubungan antara kaum yang berdasarkan pelbagai tamadun seperti tamadun Melayu. Kesejahteraan masyarakat manusia seluruhnya dan bukannya kepentingan sesuatu tamadun seharusnya menjadi tema perjuangan masa dalam menghadapi dominasi kumpulan 16 . di peringkat antarabangsa. Dominasi dan cengkaman segelintir manusia. permasalahan yang diwarisi di dalam perhubungan antara tamadun perlu ditangani bukan dengan secara keganasan atau konfrontasi. selalunya ke atas golongan yang lebih ramai dalam semua bentuk manifestasi budaya. adalah agak baik. teknologi. kita terpaksa menekankan persoalan keadilan kerana dominasi yang meletakkan kuasa di tangan minoriti merupakan ketidakadilan yang sangat nyata. usaha ke arah menjalin persefahaman antara kaum di kalangan rakyat Malaysia yang datang dari pelbagai tamadun. Disebabkan hakikat tersebut. ketidakadilan dan penindasan di dalam hubungan di antara tamadun di dunia hari ini. Di peringkat dalam negeri. Malahan PBB telah menjadikan tahun 2001 sebagai tahun dailog antara tamadun dunia. Maka di sinilah dailog peradaban mempunyai peranan di dalam hubungan manusia dan hubungan antarabangsa masakini. Di peringkat antarabangsa. Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat pelbagai kepincangan. jurang komunikasi dan prejudis di dalam hubungan antara tamadun. Ini amat jelas dan ketara di dalam hubungan antara dunia Barat dan dunia Islam masakini. India dan Cina. Bagi memahami sifat dominasi ini dan akibatnya ke atas tamadun manusia merupakan satu masalah yang besar kerana dominasi sedemikian telah dianggap sebagai biasa atau normal. kewangan. ekonomi. Selain itu wujud juga salah faham. Islam.

teratas (elit). Seperti juga manipulasi pasaran kewangan oleh para spekulator mata wang akan merosakkan ekonomi negara maju seperti Jerman. Hari ini seluruh manusia menghadapi pelbagai masalah yang besar seperti pencemaran alam sekitar. Situasi ini benar-benar telah berlaku sama ada di India mahupun di kalangan kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat. Kesan buruk segala bentuk dominasi akan dirasai sehingga ke peringkat global. Satu syarat yang cukup penting ke arah membina kesedaran ialah melalui sesi-sesi dialog di semua tempat. masyarakat Asia dan lain-lain dapat membina satu barisan bersama untuk menentang dominasi oleh sekumpulan kecil manusia terutama kuasa Barat dan bonekanya. Dalam sesi dialog tersebut. perpecahan hubungan keluarga. kesihatan. maruah dan kebebasan manusia. Sesi dialog antara manusia dalam pelbagai budaya dan tamadun juga banyak membawa manfaat yang lain. masyarakat Islam. penyalahgunaan kuasa dan rasuah. Kesemua nilai dan pandangan semesta tersebut begitu bertentangan dengan tindakan dominasi. Sumber kekayaan tersebut sepatutnya digunakan untuk perancangan yang mementingkan rakyat seperti pendidikan. Penghomogenan (homogenesation) budaya Amerika Syarikat merupakan satu ancaman sama ada kepada budaya Perancis yang menjadi ciri penting tamadun Eropah ataupun tamadun Turki yang menjadi ciri penting tamadun Islam. Melalui sesi dialog di kalangan manusia di mana-mana sahaja. Keadaan ini menunjukkan bahawa cabaran yang berpunca daripada kesan dominasi akan menjejaskan manusia di mana-mana sahaja. keretakan perhubungan dan perpaduan dalam masyarakat. Mereka mesti membina kesedaran dan bergerak secara berkumpulan untuk menentang dominasi oleh segelintir manusia tertentu. Oleh sebab itu. Dengan pembesaran jumlah dan jenis persenjataan oleh sesebuah kumpulan elit dalam sesebuah negara. kebajikan masyarakat dan kemudahan asas awam. seluruh masyarakat manusia mesti menentang dominasi tersebut. telah mendorong mereka menyalahgunakan sumber kekayaan sesebuah negara. manusia mesti sedar bahawa setiap agama. penyalahgunaan dadah dan kedurjanaan penyakit AIDS. Kesemua kemelut ini memerlukan 17 . kejujuran. budaya dan tamadun masing-masing mengandungi nilai dan pandangan semesta yang menekankan kesatuan. samalah juga dengan negara membangun di Asia seperti Thailand dan Malaysia. pemupusan sumber alam.

kerohanian dan moral sentiasa diutamakan. Sesungguhnya kebanjiran masalah yang dihadapi oleh manusia masa kini merupakan kesan daripada krisis nilai. Persoalan etika tidak boleh dipisahkan daripada kehidupan.jawapan dan penyelesaian daripada manusia. Disebabkan perasaan rendah diri dan pengorbanan telah dipencilkan dalam kehidupan peribadi dan masyarakat. 6. Nilai etika yang telah diketepikan dalam ekonomi hari ini telah melahirkan ‘kapitalisme kasino’ yang merebak secara global. Ke arah melahirkan nilai moral dalam masyarakat kita yang berbilang agama. maka ikatan dan perasaan saling hormat-menghormati. kesihatan dan pendidikan. maka hendaklah diadakan sesi dialog dalam semua peringkat masyarakat. Tanpanya kita tidak mungkin dapat membentuk benteng moral yang kukuh. Bila manusia menyedari nilai-nilai yang mereka kongsi bersama dalam pemerintahan dan politik. Hidup secara harmoni dengan alam sekitar semula jadi yang tidak lagi diutamakan telah membawa kepada krisis alam sekitar. Setiap bidang dalam masyarakat menurut pendirian Islam dan tamadun-tamadun berasaskan agama yang lain mesti diasaskan di atas nilai-nilai moral. Dalam sistem falsafah tamadun-tamadun ini. budaya dan agama. Universiti atau Institusi Pengajian Tinggi dan sekolah-sekolah boleh memainkan 18 . maka sifat tamak dan takbur (ego) menjadi semakin dominan dalam masyarakat.4 Pemupukan Nilai-Nilai Sepunya Menerusi Dialog Tamadun Demi untuk membina dan mengukuhkan nilai-nilai sejagat yang dikongsi bersama dalam tamadun Islam dan tamadun Asia. ekonomi dan pengurusan sumber. maka kesempatan berkuasa dilihat sebagai satu peluang terbuka untuk memperolehi kekayaan dan kepentingan diri. mempercayai dan perpaduan akan tumbuh dan membesar dalam masyarakat yang pelbagai etnik. nilai-nilai sejagat. Kemelut ini telah melanda seluruh dunia tidak terkecuali kepada masyarakat yang berada di dunia Islam dan Asia. Bila persoalan memberi perkhidmatan tidak lagi menjadi tanggungjawab utama politik. Kasih sayang dan hormatmenghormati yang sudah hilang kekuatan moralnya dan sentiasa tercabar dalam rumah tangga moden telah melunturkan ketahanan hubungan kekeluargaan. Tamadun Islam dan tamadun Asia sentiasa menekankan penolakan terhadap sifat tamak dan kepentingan diri. etnik dan kebudayaan mesti diadakan sesi dialog yang berterusan di kalangan kita semua. keluarga dan masyarakat. sains dan teknologi.

haruslah disedari bahawa tidak akan wujud satu masa yang paling baik dalam sejarah untuk memperkenalkan dialog peradaban. upacara dan peristiwa serta nilai dan prinsip yang ditunjangi oleh agama semakin diterima oleh masyarakat yang beberapa dekad terdahulu tidak menerimanya. sesi-sesi dialog demikian melalui media massa dan sistem pendidikan tidak akan berjaya tanpa disertai oleh dialog tentang kehidupan sebenar. Program di radio dan televisyen yang membicarakan tema itu sudah pasti akan meningkatkan lagi usaha ini. Golongan seperti ini tidak akan menerima dengan senang hati terhadap dialog tamadun.peranan yang penting. Bagi mereka ada lagi kegiatan penting dan pragmatik yang perlu untuk diberi keutamaan. Manusia yang hidup dalam masyarakat yang berbilang kaum. Dalam sebarang masyarakat tentunya terdapat elemen yang menganggap dialog tamadun sebagai ancaman terhadap kepentingan mereka. Dengan lain pengertian. penuh kebencian dan permusuhan terhadap budaya dan agama lain serta menebal kejahilannya terhadap manusia selain daripada mereka. usaha dialog tamadun pada tahap akal dan minda sahaja. Lambang dan simbol agama. harapan dan kebimbangan antara satu sama lain. Biar apapun bangkangan terhadap dialog tamadun. Tanpa dialog seumpama ini. Pertubuhan agama dan budaya hendaklah menjadikan sesi dialog sebagai agenda utama dalam kegiatan-kegiatan mereka. berkenalan dan memahami serta berkongsi kegembiraan dan kedukaan. Akhbar dan majalah popular pula mesti memperkenalkan ruang-ruang yang ditumpukan kepada dialog peradaban. Terdapat juga golongan yang melihat dialog tamadun sebagai kegiatan terawang (esoterik) semata-mata. Sesi dialog juga mesti menjadi perkara utama dalam pertubuhan-pertubuhan belia. Namun begitu. kebangkitan gerakan keagamaan menjadi satu fenomena global. Seharusnya diakui dialog tamadun pada tahap mana sekalipun akan menempuhi halangan yang kuat. Golongan ini terdiri dari kalangan mereka yang berpandangan sempit. Pada hari ini. tidak membawa sebarang kesan bermakna. Kebangkitan agama memberi peluang kepada kita untuk memulakan dan 19 . kebangkitan gerakan agama mula bertapak di dunia Islam dan juga beberapa tempat di Asia yang lain. budaya dan agama mesti digalakkan untuk bergaul. Pengajian mengenai tamadun Islam dan tamadun Asia mesti dimasukkan dalam kurikulum di peringkat sekolah lagi. iaitu dialog dalam kehidupan. Menghidupkan situasi seperti inilah sebenar-benarnya dialog.

Kini penghuni dunia pada penghujung abad ke-20 ini lebih sedar akan kewujudan penghuni yang lain.mengembangkan dialog tamadun. maka kejahilan kita bersama akan berubah kepada saling membenci antara satu sama lain. yang 20 . berdasarkan sejarah tamadun-tamadun tradisional. yang telah menimbulkan keganasan dan ketidakadilan. Fenomena ini boleh membawa kepada ketegangan dan konflik yang besar. sama ada kita memilih untuk berdialog dan seterusnya hidup bersama secara aman atau kita memilih untuk berkonflik dan bertelingkah untuk selama-lamanya. tamadun Islam dan tamadun Asia yang lain begitu berkait rapat dengan agama masing-masing. Ada masalah yang berpunca daripada perebutan kuasa politik atau ekonomi mithalnya. Hujahnya sangat jelas. Pilihan yang diberikan begitu mudah. iaitu masyarakat manusia daripada pelbagai agama dan tamadun berbanding dengan masyarakat manusia sebelum ini. Dailog tamadun mampu mengurangkan ketegangan yang wujud di dalam hubungan manusia. iaitu satu keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum daripada ini. lebih tepat dilihat sebagai konflik di antara Amerika dan sekutunya Britain. Melihat kepada perkara-perkara diterangkan atas. adalah berpunca daripada kegagalan pelbagai golongan yang terlibat untuk mengatasi masalah yang dihadapi melalui meja rundingan yang berasaskan dialog. Memang diakui bahawa bukan semua masalah berpunca daripada kejahilan tentang tamadun.5 Isu-Isu Yang Perlu Ditangani Dalam Dialog Tamadun Dialog tamadun boleh memainkan peranan yang penting di dalam hubungan domestik dan antarabangsa pada masakini. 6. justeru penyelesaiannya tidak mungkin tercapai melalui dialog tamadun. termasuk dialog tamadun. Pelbagai agama dan tamadun tidak boleh tidak mesti menjalankan dialog apatah lagi dalam zaman teknologi komunikasi yang telah berupaya untuk mendekatkan manusia daripada merata pelosok dunia. melalui kesefahaman yang dipupuk mengenai pemikiran dan cara kehidupan masing-masing. kita mesti membuat pendirian untuk berdialog antara satu sama lain. Ini adalah kerana sebahagian dari permasalahan yang wujud pada hari ini. Malahan konflik antara dunia Islam dan Barat. dengan golongan Islam radikal. Sekiranya kita tidak berusaha berdialog dan mengenali antara satu sama lain dalam suasana kita disemukakan sebegini.

yang menjadi teras budaya kaum-kaum tersebut. Di peringkat Kebangsaan. untuk cuba memahami persamaan dan perbezaan antara satu sama lain. melalui pendidikan. Mithalnya sifat kesabaran. dan kaum Peribumi yang lain. perlulah diwujudkan persefahaman mengenai tamadun Islam. Di samping itu. nilainilai sejagat yang murni yang dikongsi bersama oleh agama-agama tersebut. di mana 21 . Kepercayaan agama dan kehidupan beragama. keikhlasan dan kejujuran. seperti Hari Raya. Dengan secara demikian. Sekiranya terdapat perbezaan pada zahirnya. supaya wujud toleransi di antara kaum-kaum di negara ini yang budaya mereka berlatarbelakangkan tamadun-tamadun tersebut. dan pengeboman hotel dan tempat pelancongan yang dikunjungi oleh orang Barat. Melayu. sama ada dari segi kepercayaan atau pun amalan. Satu contoh yang baik ialah Hari Perayaan setiap kaum di negara ini. dapat juga dilihat unsur-unsur persamaannya. Misalnya layanan buruk terhadap orang-orang Islam yang bermastautin di negara-negara Barat di satu pihak. India. program pertukaran dan lain-lain. dan Deepavali. maka mestilah wujud kesediaan di kalangan pihak-pihak yang terlibat. majlis forum. iaitu dalam negeri atau dialog yang bersifat intra-civilisational. tanpa menimbulkan konflik.juga melibatkan kepentingan ekonomi seperti penguasaan telaga minyak di Teluk Parsi. Tidak ada agama yang menanamkan sifat benci di antara manusia di dunia ini. perlulah difahami bersama. Usahausaha sedemikian boleh dilakukan di peringkat Kebangsaan dan juga Antarabangsa. Namun demikian tidak dapat dinafikan juga bahawa unsur-unsur kejahilan tamadun wujud di kalangan pihak terbabit hingga keganasan yang tercetus sering dilihat sebagai permusuhan tamadun. dapat dikurangkan. adalah dianjurkan oleh kesemua agama besar di dunia ini. agar mereka dapat menerima perbezaan tersebut. maka prasangka dan fikiran negatif mengenai kepercayaan dan amalan golongan lain. Tahun Baru Cina. maka ini juga perlu dijelaskan supaya pihak lain dapat melihat kerasionalan di sebalik perbezaan tersebut. Untuk mewujudkan kesefahaman mengenai pelbagai tamadun yang boleh membawa kepada keamanan yang berkekalan. di pihak yang lain. Cina. supaya di dalam kepelbagaian tersebut. serta saling menghormati sesama manusia. perlulah diketengahkan.

Cabaran ini tidak boleh dihadapi dengan berdiam diri atau berpeluk tubuh.6. 6. kerana itu akan memburukkan keadaan serta membawa kerugian kepada mereka yang kecil.6.7 Kesimpulan Zaman yang kita diami pada hari ini adalah merupakan satu zaman yang cukup mencabar dan salah satu sebab terpenting ialah cabaran yang timbul hasil daripada pertembungan tamadun yang dibawa oleh proses globalisasi.6 Dialog Tamadun: Dimensi Dalaman dan Dimensi Luaran 6. Untuk menghadapi cabaran ini. lemah dan mudah tertindas. Bagi masyarakat Malaysia.kepercayaan dan amalan masing-masing perlulah dijelaskan supaya konsep dan amalan rumah terbuka akan menjadi lebih bermakna lagi.2 Dialog Luaran: Dialog Antara Tamadun Barat dan Tamadun Islam dan Asia • • • • • Isu nilai-nilai sepunya Dunia Barat perlu mengiktiraf dan menghormati konsep dunia berbilang tamadun Isu saling kebergantungan dalam pembangunan ketamadunan Memahami isu-isu yang memisahkan antara tamadun Barat dan tamadun Islam Memahami isu keganasan dan terrorisme bukan sahaja dari perspektif Barat tetapi juga dari perspektif masyarakat Islam dan masyarakat Asia 6. 22 .1 Dialog Dalaman: Dialog Antara Tamadun di Malaysia • • • • Persefahaman kaum yang berasaskan nilai-nilai budaya dan tamadun sepunya Peranan Rukunegara sebagai asas pembagunan tamadun baru Malaysia Islam Hadhari dan Penjelasannya kepada orang Islam dan Bukan Islam Menjelaskan kepercayaan dan amalan setiap budaya dan tamadun di dalam konteks masyarakat majmuk di Malaysia 6. kita perlu proaktif di dalam mengenengahkan wacana kita sendiri mengenai dialog tamadun dengan harapan akan wujud titik pertemuan di antara pelbagai pihak dan tamadun. cabaran dialog tamadun harus dihadapi di dua peringkat. yang berbeza dan justeru berpotensi bertelagah.

Kita perlu menghadapi situasi sedemikian dengan penuh hikmah dan dialog tamadun adalah satu cara yang berhikmah untuk menghadapi cabaran tersebut. iaitu Malaysia. agama dan budaya yang berlainan di dalam negara-bangsa yang satu. yang kadangkala tegang. Namun kita tidak harus membiarkan perbezaan dan kepelbagaian menjadi faktor bagi pertelingkahan dan peperangan. Menangani isu-isu yang berkaitan dengan dialog tamadun bukan satu perkara yang mudah kerana ia melibatkan asas kehidupan dan pandangan alam yang berlainan. 23 . kita harus berdepan dengan hubungan antara dunia Barat dan dunia Islam.iaitu dalaman dan luaran. Di peringkat luaran pula. Dialog dalaman harus menumpukan perhatian kepada hubungan antara kaum yang didasari oleh tamadun.

New York: Simon and Schuster. vol. Osman. Islam and Civilizational Dialogue: The Quest for a Truly Universal Civilization. 1993. dan Chandra Muzaffar. 1999. no. Martin’s Press Huntington. ‘The impact of the American war on terror on Malaysian Islam. 2 (April 2005). 1997.). 107-128 Brecher. et.) 1994. The Clash of Civilisations and the Remarking of World Orde. Challenges to United Nations.). David. Pulau Pinang: JUST Childers. 16. pp. Samuel. 1993.). Erskine (ed. (eds. Petaling Jaya: JUST Chandra Muzaffar. Camilleri Joseph A. Korten. Kuala Lumpur: University of Malaya Press. Al. (eds. Debating Human Rights. Bakar. 1998 Globalisation: The Perspectives and Experiences of the Religious Tradition of Asia Pasific.Rujukan Bakar. Connecticut: Kumarian Press.’ Journal of Islam and Christian-Muslim Relations. 1995. Global Visions. Ness. London: Routledge 24 . 1996. London: St. Boston: South End Press. Osman. Peter Van (ed. Human Right and the New World Order. Jeremy. When Corporations Rule the World.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->