ADAB MENJAGA MARUAH DIRI

PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN DUA Buku Teks MS : 232 - 236

MAKSUD MARUAH
Budi pekerti mulia dan tindak tanduk serta tingkah laku yang baik berdasarkan prinsip-prinsip Islam

KEPENTINGAN MENJAGA DIRI DAN MARUAH
‡ Setiap individu muslim wajib menjaga diri dan maruah dari perbuatan yang mencemarkan nama baik dan kehormatan diri. ‡ Umat yang bermaruah ialah umat yang memiliki jati diri dengan berpegang kepada ajaran Islam dan tidak terpengaruh dengan unsur-unsur asing yang merosakkan.

ANTARA KEPENTINGAN MENJAGA MARUAH
‡ Untuk mendapat keredaan Allah S.W.T ‡ Untuk memelihara maruah diri dan keluarga. ‡ Untuk menghindari diri daripada perkara-perkara yang tidak diingini.

CARA MENJAGA DIRI DAN MARUAH 1. BERPAKAIAN 2. PERCAKAPAN 3. PERGAULAN

CARA BERPAKAIAN
i. Pakaian menutup aurat. Tidak ketat dan tidak jarang. ii. Pakaian kemas dan bersih. iii. Tidak memakai pakaian berlambang yang diharamkan seperti lambang black metal, ajaran sesat, agama lain dan lain-lain.

CARA PERGAULAN
i. Memberi salam dan berjabat tangan ketika bertemu dengan saudara Islam (dalam batasan syarak). ii. Menjaga tatasusila dan hukum syarak dalam pergaulan. iii. Hormat menghormati, berkasih sayang dan beramah mesra sesama manusia. iv. Bertukar-tukar pendapat dan pandangan. v. Menjaga rahsia dan keaiban orang lain. vi. Menepati janji. vii. Menjaga hati sahabat dalam perkara kebaikan.

CARA PERCAKAPAN
i. Bercakap perkataan yang baik. Lebih baik diam dari berkata sesuatu yang tidak sesuai. ii. Berlemah-lembut dan bersopan dalam berinteraksi. iii. Percakapan yang menyenangkan. iv. Bercakap tentang perkara yang mendatangkan faedah diri, masyarakat dan negara. v. Bercakap benar.

AKIBAT TIDAK MENJAGA DIRI DAN MARUAH
1. 2. 3. 4. Kehidupan tidak diberkati. Mendapat dosa. Dipulau oleh rakan dan masyarakat. Mendorong berlakunya kes-kes jenayah spt ; rogol dan sumbang mahram. 5. Masyarakat kucar kacir dan negara tidak aman. 6. Masyarakat akan memandang rendah dan menghina orang yang tidak bermoral.

HIKMAH MENJAGA DIRI DAN MARUAH
1. Kehidupan diberkati Allah. 2. Mendapat pahala. 3. Akan disayangi, disukai dan disanjung oleh rakan dan masyarakat. 4. Boleh membendung kejadian jenayah. 5. Melahirkan masyarakat sejahtera, bersatu padu dan negara aman.

LATIHAN PENILAIAN
1. Nyatakan kepentingan menjaga diri dan maruah. 2. Jelaskan akibat tidak menjaga pergaulan. 3. Jelaskan akibat tidak menjaga percakapan. 4. Terangkan hikmat menjaga diri dan maruah.