JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN. kaca atau pisau.2. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat).1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut. Jika terdapat objek asing seperti paku.1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih. tinggikan ia melebihi paras 6 . 4. 4. Jika tangan atau kaki yang cedera. balut dengan kain bersih. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik. - Balut dengan kain bersih atau pembalut.2 BANTUAN KECEMASAN 4. jangan tekan pada luka. Apabila pendarahan berhenti.

Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. darah akan kelihatan nipis dan cair. ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. Tekanan darah tinggi. Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. bersihkan hidungnya dengan air suam. Mengorek hidung. * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak. Bersin. • Rawatan hidung berdarah. meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung. Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit. batuk. • Perdarahan daripada hidung. Jika perdarahan tidak berhenti. Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung. beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. dapatkan rawatan lanjut. 7 .jantung untuk mengurangkan tekanan. Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah).Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung. menelan.

Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. Longgarkan sebarang pakaian yang ketat. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar. Kecacatan. - Anggota tubuh yang tergeliat. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada. Luka tikaman.2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. 4. tetapi tidak dapat dicari. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. • Luka dalam perut.2.- Nasihatkan mangsa untuk berehat. terutamanya jika 8 . bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. contohnya tali pinggang atau baju. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan. Tambahkan selapis lagi. - Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. Jika darah menembusi pembebat. menjadi pendek dan bengkok. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar. - Tanda-tanda renjatan. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan.

• Merawat Kepatahan Tulang.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis. Tinggikan kaki dengan alas bantal. kulit sejuk dan berpeluh. buku dan sebagainya. Denyut nadi yang perlahan. Baringkan mangsa. Pucat. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada. kertas tebal. Berikan rawatan di tempat kejadian. 4. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. Dapatkan rawatan lanjut. Elakkan pergerakan yang tidak perlu. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah. Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. • Tanda-tanda pengsan. Jangan gerakan bahagian yang patah. • Merawat Mangsa Pengsan. Pastikan udara bersih mencukupi. Jika tiada bahan tuapan.. Luka dengan hujung tulang tertonjol.3 MANGSA PENGSAN. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. Buat tuapan dengan mengikat kayu.2. Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Longgarkan pakaian yang ketat.

* Untuk mangsa yang mengandung. - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar. Mangsa mengalami kesukaran bernafas. tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati. • Tanda-tanda tercekik. - Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya. Mangsa akan cuba bercakap. Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. tetapi tidak dapat. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher.2. beritahunya yang anda cuba membantu. 10 . - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu.4 MANGSA TERCEKIK. - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda. tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa).4.

Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR.(Jangan korek dengan jari). * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. • Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). Baring dan terlentangkan mangsa. Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini. periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR). beri 5 tepukan di belakang. Buka mulut mangsa. JANGAN gunakan teknik ini. * Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. Jika dada masih tiada pergerakan. 11 . lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa. GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. Kemudian beri 5 tekanan di dada. Jika tiada. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan.•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. Jika tiada.

. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan.2.Kulit yang kemerah-merahan. . 12 .5. Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar. (Jangan korek dengan jari).Sakit pada kawasan yang terbakar. .• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun). 4.5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar.Tanggalkan cincin. Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR. . • Rawatan. jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera. .Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir.Balut dengan kain bersih.1 Kelecuran ringan. 4. • Tanda-tanda kelecuran ringan.2. . .Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera. rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit. Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk.Lecur pada kulit yang terjejas.

. dan melecur.5. . 13 . mengelupas bengkak.3 Melecur disebabkan bahan kimia. .2.Sakit. • Rawatan kelecuran teruk.Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. . .Tanggalkan barang kemas.Renjatan.Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar.5.jam. • Tanda-tanda kelecuran teruk.Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu.4.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat. .Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit.Kesan kelecuran yang jelas. .Kesakitan yang kuat dan menyengat.2 Kelecuran teruk. .2.Periksa pernafasan dan nadinya. . 4. • Tanda-tanda.Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran. . .Kesukaran untuk bernafas. . . .Kawasan kulit yang terjejas berubah warna.Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera.

• Rawatan. . pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata. Jika mangsa sedar. .Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. .2. Rasa sakit dan perit yang membakar. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan. . Keracunan boleh terjadi melalui makanan. Muntah. 14 . Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. minyak urut. Perut sakit dan kejang. • Tanda-tanda. * Jangan sapukan losyen. Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung.Balut kecederaan dengan kain bersih.Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. Tanda-tanda renjatan. ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur. kadang-kadang terdapat kesan darah. Daya sedar yang lemah. Latarbelakang pendedahan/tertelan.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum. Cirit-birit Pening kepala dan demam. . Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran.Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda.6 KERACUNAN. 4. minuman. Tunggu arahan dan bertindak segera.lakukan CPR jika perlu.

Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit.- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. Rasa mual dan berkemungkinan muntah. 4. jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. Dahaga. Lemah dan pitam. Nadi yang lemah dan halus.2. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen. Jika tidak dirawat dengan segera. sejuk. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat. beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. 15 . • Tanda-tanda mangsa renjatan. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang. Pernafasan yang pendek dan kencang. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang.7 RENJATAN. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian. berpeluh. Pucat. kulit bersisik. * Semasa dalam keadaan renjatan.

Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. berhati-hati. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. Telefon ambulans jika perlu. Beri rawatan terbakar dan melecur. • Rawatan. Beri keyakinan. Baringkan pesakit jika ia muntah.Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif. Jika mangsa tidak sedarkan diri. pusingkan kepala ke sisi. - CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan.2. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 . Temani mangsa sehingga bantuan tiba. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. Jika tidak. • Renjatan elektrik. Tidak sedarkan diri. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas. tinggikan kakinya antara 8”-12”. Longgarkan pakaian yang ketat.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR). CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. Jangan beri air atau alkohol. berikan rawatan untuk mangsa pengsan. 4. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR.

17 . A = airway. Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa. mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an. Periksa tindakbalas pesakit. Kejutkan pesakit. • - R: Response (Tindakbalas). • - D = danger. - Jika tiada tindakbalas. Nilai situasi yang berlaku. Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa.• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru. Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. 75% selalunya berlaku di rumah. - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan. Bergantung dengan tempat kejadian. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan.2. C = blood circulation. Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa. CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu.1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). D:Danger (Bahaya). R = response. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita. hubungi ambulans (999 atau 991). - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. B = breathing. 4.8.

- Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. lihat ke arah dada pesakit.• - A: Airway (Saluran pernafasan). Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. • - C: Circulation (Peredaran darah). - Lihat. - Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba. • - B: Breathing (Pernafasan). - Jika tiada pernafasan. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa. mulakan tekanan di dada. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat. Dengan kiraan Dan Satu. Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. 18 . Dan Dua.

Berhati-hati 19 . posisikan bayi terlentang.4. Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. Jangan dongakkan kepala terlalu jauh.8. Pastikan tindakbalas pesakit. - Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans. - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza. Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas.dengar dan rasa pernafasan.2. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu. - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada.2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun). Sekiranya tiada tindakbalas. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8). • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). - Jerit dengan perlahan tepuk bahu. Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba.batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya. Dongakkan kepala dan lihat. Tekan pada kadar 100 kali seminit.

Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR. 20 . Tekan antara ½ ke 1inci. Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul. Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1.Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada.- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas. Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit.5 ke 2 saat setiap hembusan. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati).

Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka.9 KEMALANGAN JALAN RAYA. Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa. Tarik brek tangan kereta.4. Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa. Periksa mangsa kalau sedar. 21 . • Tindakan yang patut diambil. Tunggu sehingga bantuan sampai. * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. Hubungi 991 Pertahanan Awam. Beri amaran kepada kereta yang lalulalang. Jangan merokok di tempat kemalangan.2. Beritahu berapa orang yang tercedera. • Hubungi pihak Polis. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran). Buat penilaian segera ke atas mangsa. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan. • Beri amaran kepada lalulintas. Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. jarakkan diri). tenangkan mangsa kalau sedar. (jika kereta tersebut terbakar.

Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk.4. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. bersedia memberi bantuan pernafasan. Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih. Kalau perlu lakukan CPR. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat. elakkan diri anda masuk ke dalam air. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. Dibawa putaran arus. ( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. Kalau boleh. • Tindakan yang harus diambil. Mangsa kelihatan tenggelam-timbul. Jika anda seorang penyelamat terlatih.9 LEMAS. Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air. • Tanda-tanda mangsa lemas. 22 . Mangsa tidak berupaya untuk berenang. anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. atau mangsa tidak sedarkan diri. Jika anda menyelamat dari dalam air. Buka salur udara dan periksa pernafasan.2. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal.

Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya.4. • Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan. • Mangsa yang ringan. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat. samada mangsa sedar atau tidak. Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan. Membonceng. Buaian.2.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan. Pikulan Cara Ahli Bomba. Jika mangsa sedar. 23 . Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya. ringan dan bertenaga. ini perupakan teknik yang sesuai. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa.

4. pakaian. langsir. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. - Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran.3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat. sekolah dan rumah. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba. kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. hospital. pusat membeli belah. Punca-punca haba termasuk percikan api. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 . Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. oksigen dan bahan bakar. menyala. Oleh itu. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia. sebagai rakyat yang bertanggungjawab. api yang elektrik dan besi panas. hotel.

25 . Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak.3. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya. - Jangan mengunci pintu kecemasan. 4.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan. - Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok.3. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran.1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH. - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan.4. - Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan. - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah. - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak.

jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil. Apabila berlaku kebakaran.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya. untuk mengelakkan api merebak.4.3. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. - Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk. 26 . - Masuk ke dalam bilik yang selamat. - Tutup pintu.

debu-debu dan habuk masuk. Jangan sembur lawan arah angin. masih ada lagi 27 . Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran. Semburkan tepat kearah sumber api.3. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik. Sebaliknya ikut arah angin.3.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR. 4. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran. - Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain. Tekan muncung alat pemadam api.4. - Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya.

Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding.• Dari Tingkat Pertama. Jangan gunakan lif semasa kebakaran. gunakan kain-kain selimut. Tutup pintu. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini. jika boleh. Menyusur ke bawah cara membelakang. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. 28 . Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. • Dari Tingkat Tiga Keatas. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. Sediakan tali belati untuk menuruni. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. rasa dengan kaki sebelum pijak. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. • Dari Tingkat Dua. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah. Jangan panik. Tunggu sehingga bantuan tiba.

Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat.4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4. 4. Periksa longkang supaya tidak tersekat. Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 . Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan.1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda.• Jika Pakaian Anda Terbakar.4. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api. Pastikan sistem amaran banjir yang ada. Jangan cemas atau panik. Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda.

Jangan minum air banjir. Bersedia untuk menutup suis elektrik.• Apabila Banjir Akan Berlaku. segera lakukan. injap utama bekalan air dan gas. sungai dan longkang. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. berpatah balik. longkang dan lombong. Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. Bersedia dengan peralatan kecemasan. 30 . sungai. Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. berjalan atau dengan sampan. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir. • Semasa Banjir. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana. Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. keluar. • Di luar Rumah. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. Dengar pengumuman radio. • Di dalam Kenderaan. Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah.

Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa. jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan. Periksa kerosakkan dinding. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa. ianya mungkin merbahaya. pintu dan tingkap. berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi. Ikut laluan yang di tentukan. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. • Periksa ancaman bahaya. Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin. Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. lantai. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. dan sebagainya). Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air. Periksa rumah anda. Berpindah segera apabila diarahkan. • Selepas Banjir. lerai dan jatuh. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. gas.• Semasa Pemindahan. 31 . Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. disel. • Semasa memasuki rumah. Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. dan elektrik) kepada pihak berkuasa. petrol. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah.ianya lebih mudah dan selamat. Pakai kasut atau selipar.

elektrik dan pagar menjadi condong. Potongan atau tambakan. gas atau pembetung bawah tanah. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. Pintu atau tingkap sukar ditutup.4. Tanda-Tanda Tanah Runtuh. Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda. Bina tembok penahan atau buat saliran air. Retak atau rekahan pada dinding. Tanah berganjak. Lereng bukit yang sedang dibangunkan.2 TANAH RUNTUH. • Kawasan Berisiko. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket. • Persediaan. Jalan mendap. Tiang telefon. • • Sebelum Kejadian. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. • Semasa Kejadian. tembok atau tiang. Hubungi segera pihak berkuasa. Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh.4. Kesan bonggolan atau rekahan tanah. 32 . Cerun atau saliran air. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. Jajaran barisan pagar berubah. Kerosakkan paip air.

Dengar pengumuman radio. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. membongkok seperti bola. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. Duduk diam di dalam bangunan. kerusi atau perabot yang kukuh. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh. Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama.• Di Dalam Rumah. golongan kurang upaya. lindungi kepala. • Selepas Kejadian. Beri bantuan kepada jiran. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. Jika ternampak aliran air. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda. • Di Luar Rumah. duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. Berlindung di bawah meja. Jauhi kawasan runtuhan. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. 33 . Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. tanah.

• • Semasa Bencana. . radio wayarles atau menonton televisyen. • Sebelum Bencana. . Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh. besar dan tinggi.Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio. • Persediaan. tasik atau mana mana tempat takungan air. tinggalkan palam perkakasan elektrik. pagar. . sinki. duduk dan peluk lutut ke dada. paya. basikal dan sebagainya. Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. Dengar siaran radio untuk maklumat terkini. Kepulan awan gelap. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian.4. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 . segera membongkok ke hadapan. tangga besi atau jentera seperti traktor.3 KEJADIAN ANGIN. Jangan gunakan telefon. Tutup suis elektrik dan injap gas. Jauhi pili dan paip air.Segera masuk kedalam rumah atau bangunan. Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah.Sekiranya terasa petir akan berlaku. . tiang telefon. tiang elektrik. . . Periksa sekitar rumah. sungai. dan sebagainya. Petir dan guruh kelihatan dari jauh.4.Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. Di Dalam Rumah.Jauhi longkang. kayu golf.Jangan meniarap ke atas tanah.

• Sebelum Bencana. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights). * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit.4 KEMARAU. Cuaca semakin panas dan kering. Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar. golongan kurang upaya. 35 .• Di Dalam Kereta. Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa. Hulurkan bantuan kepada jiran anda. Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga. • Selepas Bencana. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. beri bantuan jika ada. Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa. Debu mula kelihatan. jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda. paip air atau gas yang pecah atau bocor. Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada. Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang.4. • Persediaan. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir. 4.

nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit. kurangkan aktiviti rekreasi. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. • Jimatkan Air. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. Jimatkan penggunaan air.• Semasa Bencana. selesema atau sakit mata dan tekak. Jimatkan penggunaan air. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong. Jangan melakukan pembakaran terbuka. Jangan biarkan air bertakung. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga. jangan membazir. Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. • Bertindak Semasa Kejadian. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk. Jangan kerap bersiar-siar. Sekiranya bekalan air dicatu. Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. ini akan membantu kitaran semula sumber air. Minum air yang banyak. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. 36 .

wisel. perabot dan peralatan lain. lampu suluh. Kad pengenalan. Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir. jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia. Jauhi dari tingkap.1 Semasa Bencana. pisau.5 GEGARAN BUMI. 4. • Lindungi diri anda.4. Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. pintu. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu. 4. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. Namun. Bertenang.5. dan mentol tambahan. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. bateri. 37 . kasut. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih). Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman.4. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan. baju hujan. - Sejauh ini. Polisi insuran.Dalam keadaan demikian. Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin).• Peralatan Kecemasan. dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air.

2 Selepas Gegaran Berhenti. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas. jambatan. Jika anda berada di luar.• Jauhi dari bangunan. 38 . Jangan gunakan lilin. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan. • Beredar Secara Teratur. jejantas dan kabel elektrik tergantung. jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung.4.5. Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. • Hentikan Kenderaan. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. • Berhati-Hati Gas Bocor. bangunan. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti. Jika anda sedang memandu. 4.

Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu. 4. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur. Jika boleh. 39 . selimut. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. kotak. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju. surat khabar.4. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak. Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil.Laporkan juga kebocoran gas kalau ada.3 Jika Terperangkap. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif.5. jangan kemana-mana. tilam dan lain-lain. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa. Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan.

- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian. 4. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan. Dari pusat tsunami. dapur gas dan sebagainya. Menyebabkan ombak yang besar. jangan hidupkan suis lampu atau mancis.6 TSUNAMI. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah. - Tsunami. sampai ke 4. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi.4. berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. - Bertenang. 40 . Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi. lakukannya dengan segera. Bagaimanapun. - Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh. Bagaimanapun. jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda. gempa bumi.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut.6. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar. - Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. Jangan berlengah.4. - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera. terus lari ke kawasan tinggi. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam.

Tingkat atas bangunan tinggi. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”.4. Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami. Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam. Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam.4. Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan. Jika cuaca buruk. bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat. Segera berpindah ke kawasan tinggi. 41 . mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi.6.

5. bertingkat dan awam. - Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga.2 TEMPAT PERLINDUNGAN. - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda.1 SISTEM AMARAN. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan.4.5. - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN. 42 . 4. 4. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat.

Hydrogen Sianida. Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. Jikalau boleh baringkan badan anda. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang. Mendengar tentang pengumuman semasa. semburan dari kapal terbang. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian.1 ANCAMAN KIMIA. a. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. 4. 4. 43 . - Berkumpul. - Perlepasan gas.6. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa. Contoh bahan tersebut adalah:a. b. Sulphur Mustard. Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan. Gas Saraf. longkang pembentung atau longkang terbuka.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan. bot atau kenderaan.6 PENGGANASAN. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan.

Contoh bahan tersebut adalah:- a.Pedih di bahagian mata. Titisan lapisan berminyak atas permukaan. Bau yang luar biasa. . Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak. sukar bernafas.6. Ricin. c.2 ANCAMAN BIOLOGICAL. Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. Racun Toksid. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi.Sesak nafas. menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan. Renjisan atau wap cecair yang luar biasa.Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur. b. Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit. . 4. . Habuk atau debu berwarna. Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai. sawan atau hilang kawalan.Kejang perut atau cirit-birit. . selari dengan keadaan 44 . . Bacillus Antraks.• Tanda-tanda keracunan kimia.Perubahan pada warna kulit. kulit atau kerongkong.

tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. matikan system pendingin hawa. kain. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada. Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda. masuk ke dalam bangunan berhampiran. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. * Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih.• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. - Tutup pintu dan tingkap. Masukkan ke dalam beg plastik. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air. elakkan dari menyentuh mata dan hidung. - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. 45 . Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian). Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air. JANGAN CEMAS. - Laporkan segera kepada pihak berkuasa. Alirkan air yang banyak pada mata anda. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. • Tindakan selepas serangan kimia.

- CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil. Perlindungan . jarak dan masa. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan. Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa. Jarak .- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup.4 ANCAMAN BOM. 4. Masa .Jika anda berlindung pada bahan yang tebal.Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya. - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan.6.6. 3.3 ANCAMAN RADIOLOGI. 4. - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil. • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 . 2. - CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”. 1.Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. - JANGAN mengganggu percakapanya. semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran.

Jenis bom yang dinyatakan. JANGAN maklumkan kepada orang lain. Bila bom tersebut akan meletup. LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. Dari mana panggilan terperinci. b. a. d. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya. Kenapa bom itu diletakkan. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. 47 . - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. Dimana bom itu berada. • Benda yang disyaki Bom. c. JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. Keluar secara tenang dan teratur. e. f. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif. Bagaimana rupabentuknya.seperti.

Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. Taip atau tulisan yang teruk. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. Alamat kepada jawatan sahaja. JANGAN rasa atau bau. atau ketuk. JANGAN buka. gris atau berminyak. BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu. tutupkan ia. Kelihatan wayar. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. ASINGKAN surat tersebut.• Surat yang disyaki berbahaya. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata. Tanda pos asing. alamat dan sebagainya. Nilai setem yang berlebihan. Ada bunyi ganjil. goncang. HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. Padat dan keras. Kesilapan nama dan jawatan. Pita atau ikatan yang berlebihan. Bau yang asing. tulisan. Ejaan yang salah. Tiada nama dan alamat pengirim. HALANG laluan ke tempat itu. 48 .

bila dimana dan siapa terlibat). bangsa.5 ANCAMAN PENGGANAS. - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a. buatan. b.pakaian. warna rambut. Keterangan orang disyaki (jantina.no. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera. tinggi. a. model. Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas. Kemana orang disyaki telah pergi. b. plet atau ciri-ciri lain seperti stiker. Nama dan alamat anda. perawakan seperti jambang. kemek atau tampalan) e. - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa. Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa. 49 . tahun . Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. d. c. Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa.4. parut atau loghat bahasa).6. misaim. umur.

menubuh. 50 .1 AKTA 221. Latihan Asas Selama 48 jam. Latihan Asas. • Latihan Orang Awam. • Talian Kecemasan 991.5. .Bencana dan peperangan. • Eksesais/Latihan bersama. 5. 5. . • Latihan Pasukan (CDERT). 2.2 AKTIVITI JPA3. • Latihan Kadet Pertahanan Awam. • Latihan Angkatan. . menyenggara. • Pembangunan Projek dan Kelengkapan.4 SUBJEK LATIHAN. 5.Pertolongan Cemas Asas dan CPR. 5. Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1.Melawan Kebakaran Asas. . melatih. • Khidmat Kemanusiaan. Latihan Kemahiran Selama 160 jam. • Operasi Bencana. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM.Penyelamat Asas. Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola.3 LATIHAN ANGKATAN. Latihan Lanjutan Selama 148 jam. 1. 3. melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a. • Pengurusan Angkatan.

.Membaca Peta dan Kompas. .Melawan Kebakaran Lanjutan.Responder Pertama. Latihan Teori dan Praktikal. Latihan Lanjutan. Latihan Kemahiran. Penyenggaraan Alat Penyelamat.Pengurusan Trafik.. . Komunikasi.Ascending dan Descending. Eksesais.Penyelamat Lanjutan. Trauma Life Support. Alat Bantuan Pernafasan. 7. Latihan Bersama. 8. . 1. 5. 2. Ujian Teori dan Praktikal. . 3. Demonstrasi/Simulasi. 3.Pengendalian Peralatan Penyelamat. . 6. Penempatan. 2. 4.Kebajikan dan Pusat Pemindahan.Pengurusan Bencana. Pengendalian Bot Penyelamat. . Latihan di Luar Negara.5 TEKNIK LATIHAN. 51 . Misi Bantuan Antarabangsa. 5. . Menyelamat di Air dan Skuba.

5. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran. 5. 52 .6.2 Jenis Latihan. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya.5. • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia. • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam). rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari.1 Objektif. Badan Berkanun. 5. Syarikat Swasta. - Kakitangan Kerajaan.7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON. Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia.6. - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).6 LATIHAN ORANG AWAM. Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran. • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. CPR. Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung.

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan. Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.8 SYARAT MENJADI ANGGOTA.5. Tidak menyertai badan beruniform yang lain. Berminat menjalankan tugas secara sukarela. - Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. 53 . Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal. Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful