JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

Jika terdapat objek asing seperti paku. Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut. 4. kaca atau pisau. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat). - Balut dengan kain bersih atau pembalut. Apabila pendarahan berhenti.4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN. balut dengan kain bersih. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik. 4.2 BANTUAN KECEMASAN 4.2. Jika tangan atau kaki yang cedera.1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih. jangan tekan pada luka.1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. tinggikan ia melebihi paras 6 .

• Rawatan hidung berdarah. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah). Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. bersihkan hidungnya dengan air suam. Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit. Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak.Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. 7 . beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. Jika perdarahan tidak berhenti.jantung untuk mengurangkan tekanan. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. dapatkan rawatan lanjut. ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. batuk. Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung. • Perdarahan daripada hidung. menelan. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. Mengorek hidung. Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung. meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung. Tekanan darah tinggi. darah akan kelihatan nipis dan cair. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. Bersin. Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak.

2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar. menjadi pendek dan bengkok. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. Longgarkan sebarang pakaian yang ketat. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. tetapi tidak dapat dicari. terutamanya jika 8 . contohnya tali pinggang atau baju. • Luka dalam perut. bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada.2. Kecacatan. - Anggota tubuh yang tergeliat. Jika darah menembusi pembebat. Tambahkan selapis lagi.- Nasihatkan mangsa untuk berehat. Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan. - Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera. Luka tikaman. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar. 4. - Tanda-tanda renjatan.

. 4. Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar. kulit sejuk dan berpeluh.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis. Pucat. Buat tuapan dengan mengikat kayu. Baringkan mangsa. kertas tebal. Longgarkan pakaian yang ketat. Dapatkan rawatan lanjut. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah. Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . Denyut nadi yang perlahan.3 MANGSA PENGSAN. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. Jangan gerakan bahagian yang patah. Tinggikan kaki dengan alas bantal. Pastikan udara bersih mencukupi. Luka dengan hujung tulang tertonjol. buku dan sebagainya. Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Berikan rawatan di tempat kejadian. • Tanda-tanda pengsan.2. • Merawat Mangsa Pengsan. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada. Elakkan pergerakan yang tidak perlu. Jika tiada bahan tuapan. • Merawat Kepatahan Tulang.

10 . baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu. - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda. beritahunya yang anda cuba membantu. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa). Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan.4 MANGSA TERCEKIK. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk.2. tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar. tetapi tidak dapat. - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar. - Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya. * Untuk mangsa yang mengandung.4. tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada. - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. Mangsa mengalami kesukaran bernafas. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher. • Tanda-tanda tercekik. Mangsa akan cuba bercakap.

* Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. beri 5 tepukan di belakang. Jika tiada. Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. Jika dada masih tiada pergerakan. Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. Kemudian beri 5 tekanan di dada. Jika tiada. Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR.(Jangan korek dengan jari). Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. • Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). Baring dan terlentangkan mangsa. beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR). GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini.•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. Buka mulut mangsa. JANGAN gunakan teknik ini. 11 .

. . 4.2.1 Kelecuran ringan. . Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR. 12 .Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera.5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN.Tanggalkan cincin.5.Lecur pada kulit yang terjejas. jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera. . .• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun). • Rawatan. Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar. (Jangan korek dengan jari).Balut dengan kain bersih. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. 4.Sakit pada kawasan yang terbakar. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. • Tanda-tanda kelecuran ringan. Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk.Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir. . ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar.2. . rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit.Kulit yang kemerah-merahan.

Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu. . .3 Melecur disebabkan bahan kimia.Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran. . mengelupas bengkak.2.Kawasan kulit yang terjejas berubah warna.Sakit.Renjatan. .Kesakitan yang kuat dan menyengat. 4.Periksa pernafasan dan nadinya. .Kesukaran untuk bernafas.4. • Rawatan kelecuran teruk.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat. dan melecur.Tanggalkan barang kemas. . .Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. .Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera. 13 . • Tanda-tanda.Kesan kelecuran yang jelas.jam.Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar. • Tanda-tanda kelecuran teruk. .5. .Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit. . . .5.2. .2 Kelecuran teruk.

Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. minyak urut. Tanda-tanda renjatan.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. • Tanda-tanda. Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan. Tunggu arahan dan bertindak segera. 4. Keracunan boleh terjadi melalui makanan. Muntah. . ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur. Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi.• Rawatan. * Jangan sapukan losyen.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum.2. Cirit-birit Pening kepala dan demam. Latarbelakang pendedahan/tertelan. minuman. pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata. . kadang-kadang terdapat kesan darah. . Daya sedar yang lemah.Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran.6 KERACUNAN.lakukan CPR jika perlu.Balut kecederaan dengan kain bersih.Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda. 14 . Rasa sakit dan perit yang membakar. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. Jika mangsa sedar. Perut sakit dan kejang. . Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. .

Pucat. sejuk. kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang.7 RENJATAN. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen. Nadi yang lemah dan halus. Lemah dan pitam. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian.2. Rasa mual dan berkemungkinan muntah. • Tanda-tanda mangsa renjatan. Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit. jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. Pernafasan yang pendek dan kencang.- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. berpeluh. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang. Jika tidak dirawat dengan segera. * Semasa dalam keadaan renjatan. 4. 15 . kulit bersisik. Dahaga.

Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif. Beri rawatan terbakar dan melecur. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. • Renjatan elektrik. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan. Jangan beri air atau alkohol. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR). CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas. • Rawatan.2. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. Temani mangsa sehingga bantuan tiba. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh. tinggikan kakinya antara 8”-12”. 4. Jika mangsa tidak sedarkan diri. Beri keyakinan. berhati-hati. Telefon ambulans jika perlu. pusingkan kepala ke sisi. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. Baringkan pesakit jika ia muntah. berikan rawatan untuk mangsa pengsan. - CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 . Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR. Jika tidak. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. Tidak sedarkan diri. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Longgarkan pakaian yang ketat.

Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa.• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru. Bergantung dengan tempat kejadian. Nilai situasi yang berlaku. D:Danger (Bahaya).8. • - R: Response (Tindakbalas). 4. hubungi ambulans (999 atau 991). • - D = danger. Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan. 17 . mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an. C = blood circulation. Kejutkan pesakit.1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). Periksa tindakbalas pesakit. CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu. R = response. Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa. - Jika tiada tindakbalas. A = airway. 75% selalunya berlaku di rumah. - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. B = breathing.2. - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan. Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa.

Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. 18 . - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa. - Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. Dengan kiraan Dan Satu. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. • - C: Circulation (Peredaran darah). lihat ke arah dada pesakit. - Lihat. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat. - Jika tiada pernafasan. Dan Dua. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. - Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba.• - A: Airway (Saluran pernafasan). • - B: Breathing (Pernafasan). mulakan tekanan di dada. Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan.

batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8).4. Berhati-hati 19 . Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada. Sekiranya tiada tindakbalas. Tekan pada kadar 100 kali seminit.dengar dan rasa pernafasan. Dongakkan kepala dan lihat. - Jerit dengan perlahan tepuk bahu. Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba. Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu. • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). - Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans.8. Pastikan tindakbalas pesakit.2. posisikan bayi terlentang. Jangan dongakkan kepala terlalu jauh.2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun). - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza. - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam.

Tekan antara ½ ke 1inci. 20 .Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati). Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit. Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR.- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan.5 ke 2 saat setiap hembusan. Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1. Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul.

Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa. (jika kereta tersebut terbakar. Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka. Tarik brek tangan kereta. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian.2. 21 . Beritahu berapa orang yang tercedera. Buat penilaian segera ke atas mangsa. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan. Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. • Hubungi pihak Polis. * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. tenangkan mangsa kalau sedar. Periksa mangsa kalau sedar. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran). Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. jarakkan diri).9 KEMALANGAN JALAN RAYA. • Beri amaran kepada lalulintas. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa. • Tindakan yang patut diambil. Jangan merokok di tempat kemalangan. Hubungi 991 Pertahanan Awam.4. Beri amaran kepada kereta yang lalulalang. Tunggu sehingga bantuan sampai.

( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. 22 . Buka salur udara dan periksa pernafasan. Mangsa kelihatan tenggelam-timbul. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa. • Tindakan yang harus diambil. Mangsa tidak berupaya untuk berenang. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang. Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat. bersedia memberi bantuan pernafasan. • Tanda-tanda mangsa lemas. Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. Dibawa putaran arus. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air. atau mangsa tidak sedarkan diri. Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal.4. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. Jika anda menyelamat dari dalam air. Jika anda seorang penyelamat terlatih. Kalau boleh. Kalau perlu lakukan CPR. Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital.2.9 LEMAS. elakkan diri anda masuk ke dalam air.

Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan. Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. • Mangsa yang ringan. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat. Pikulan Cara Ahli Bomba. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa. Jika mangsa sedar.4. Buaian.2. ini perupakan teknik yang sesuai. • Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya. Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya. Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN. 23 . ringan dan bertenaga. Membonceng. samada mangsa sedar atau tidak. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda.

Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. pusat membeli belah. sebagai rakyat yang bertanggungjawab.3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba. - Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 . api yang elektrik dan besi panas. pakaian. hospital.4. hotel. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia. menyala. Oleh itu. oksigen dan bahan bakar. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. sekolah dan rumah. Punca-punca haba termasuk percikan api. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. langsir.

Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap. - Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan. - Jangan mengunci pintu kecemasan. 25 . - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak. - Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan. 4.3. - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan. - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah.4. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya.1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH.3.

- Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk. - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya. 26 .4.3. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. - Masuk ke dalam bilik yang selamat. jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. untuk mengelakkan api merebak. Apabila berlaku kebakaran. - Tutup pintu.

Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran. Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran.3. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap. - Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya.4.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. debu-debu dan habuk masuk.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu. 4. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. Sebaliknya ikut arah angin. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. - Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain.3. Jangan sembur lawan arah angin. Tekan muncung alat pemadam api. Semburkan tepat kearah sumber api. masih ada lagi 27 . - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik.

Jangan gunakan lif semasa kebakaran. 28 . Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. Menyusur ke bawah cara membelakang. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. rasa dengan kaki sebelum pijak. gunakan kain-kain selimut. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah. Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. Sediakan tali belati untuk menuruni. • Dari Tingkat Tiga Keatas. Tunggu sehingga bantuan tiba. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang.• Dari Tingkat Pertama. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini. Tutup pintu. jika boleh. Jangan panik. • Dari Tingkat Dua.

Pastikan sistem amaran banjir yang ada. Periksa longkang supaya tidak tersekat.4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4. Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda. Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 . Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api.1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda. 4.• Jika Pakaian Anda Terbakar.4. Jangan cemas atau panik. Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan.

Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. • Di luar Rumah. sungai dan longkang. Bersedia dengan peralatan kecemasan. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. longkang dan lombong. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. berpatah balik. Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. segera lakukan. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. sungai. Bersedia untuk menutup suis elektrik. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana. injap utama bekalan air dan gas. keluar. 30 .• Apabila Banjir Akan Berlaku. Dengar pengumuman radio. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan. Jangan minum air banjir. berjalan atau dengan sampan. • Semasa Banjir. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. • Di dalam Kenderaan. Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah.

gas. Pakai kasut atau selipar. • Selepas Banjir. Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa. Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah. lantai. Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. Ikut laluan yang di tentukan. Periksa rumah anda. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. pintu dan tingkap. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa. petrol.ianya lebih mudah dan selamat. disel. Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air. lerai dan jatuh. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. Berpindah segera apabila diarahkan. Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. ianya mungkin merbahaya. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. • Semasa memasuki rumah. 31 . jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. dan sebagainya). Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin. • Periksa ancaman bahaya. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air. Periksa kerosakkan dinding. dan elektrik) kepada pihak berkuasa. berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi.• Semasa Pemindahan.

Cerun atau saliran air. • Kawasan Berisiko. Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh. Bina tembok penahan atau buat saliran air. gas atau pembetung bawah tanah. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. Retak atau rekahan pada dinding. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. Potongan atau tambakan. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh. • • Sebelum Kejadian. Tanah berganjak.4. 32 . Tanda-Tanda Tanah Runtuh. Tiang telefon. Jalan mendap. • Persediaan. Kerosakkan paip air. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. Jajaran barisan pagar berubah.4. tembok atau tiang. Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda. Lereng bukit yang sedang dibangunkan. elektrik dan pagar menjadi condong. • Semasa Kejadian. Pintu atau tingkap sukar ditutup.2 TANAH RUNTUH. Hubungi segera pihak berkuasa. Kesan bonggolan atau rekahan tanah.

Duduk diam di dalam bangunan. • Selepas Kejadian. duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam.• Di Dalam Rumah. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama. golongan kurang upaya. Berlindung di bawah meja. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh. kerusi atau perabot yang kukuh. • Di Luar Rumah. membongkok seperti bola. Dengar pengumuman radio. tanah. lindungi kepala. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. Jauhi kawasan runtuhan. Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. 33 . Beri bantuan kepada jiran. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. Jika ternampak aliran air.

sungai.4. tiang elektrik. Tutup suis elektrik dan injap gas. .Jangan meniarap ke atas tanah. . pagar. tangga besi atau jentera seperti traktor. • Sebelum Bencana. Dengar siaran radio untuk maklumat terkini. besar dan tinggi. duduk dan peluk lutut ke dada.Segera masuk kedalam rumah atau bangunan. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh. tasik atau mana mana tempat takungan air. • • Semasa Bencana.Jauhi longkang. Jangan gunakan telefon. Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah. radio wayarles atau menonton televisyen. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 .3 KEJADIAN ANGIN. . .Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio. dan sebagainya. basikal dan sebagainya. Jauhi pili dan paip air. Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. Di Dalam Rumah.Sekiranya terasa petir akan berlaku.4. Periksa sekitar rumah. segera membongkok ke hadapan. kayu golf. paya. sinki. Kepulan awan gelap. • Persediaan. . . Petir dan guruh kelihatan dari jauh. tinggalkan palam perkakasan elektrik.Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul. tiang telefon. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian.

Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa. beri bantuan jika ada.4 KEMARAU. • Sebelum Bencana.4. * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau. jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. golongan kurang upaya. Cuaca semakin panas dan kering. paip air atau gas yang pecah atau bocor.• Di Dalam Kereta. 35 . • Persediaan. Hulurkan bantuan kepada jiran anda. Debu mula kelihatan. Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada. • Selepas Bencana. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir. 4. Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights). Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa. Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang. Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar.

Sekiranya bekalan air dicatu. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah. Jimatkan penggunaan air. Jangan melakukan pembakaran terbuka. Jangan biarkan air bertakung. 36 . Jangan kerap bersiar-siar. nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa.• Semasa Bencana. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. kurangkan aktiviti rekreasi. • Bertindak Semasa Kejadian. Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. ini akan membantu kitaran semula sumber air. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup. Minum air yang banyak. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. Jimatkan penggunaan air. Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong. selesema atau sakit mata dan tekak. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. jangan membazir. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga. • Jimatkan Air.

Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan. lampu suluh. Bertenang. Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman.5 GEGARAN BUMI. 37 . 4. perabot dan peralatan lain. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. Namun. dan mentol tambahan. Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin). dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air.4. pisau. bateri. baju hujan.4. • Lindungi diri anda.• Peralatan Kecemasan. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. wisel. 4. Polisi insuran. - Sejauh ini.5. pintu.1 Semasa Bencana. kasut. Jauhi dari tingkap. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu.Dalam keadaan demikian. Kad pengenalan. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih). Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir. jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia.

• Jauhi dari bangunan. 4. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. bangunan. Jangan gunakan lilin. jejantas dan kabel elektrik tergantung.2 Selepas Gegaran Berhenti. • Beredar Secara Teratur. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti. Jika anda berada di luar. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan. Jika anda sedang memandu.5. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas. jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung. jambatan. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda. • Hentikan Kenderaan. • Berhati-Hati Gas Bocor. Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. 38 .4. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok.

kotak. 39 . tilam dan lain-lain. Jika boleh. 4.Laporkan juga kebocoran gas kalau ada. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak. selimut. Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan.3 Jika Terperangkap. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif. jangan kemana-mana. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju. Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil.5. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil.4. surat khabar.

- Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan. Dari pusat tsunami.6 TSUNAMI.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. Jangan berlengah. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. Menyebabkan ombak yang besar.4. jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. Bagaimanapun. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah. - Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh. 40 . dapur gas dan sebagainya. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam. gempa bumi. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar. - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut. Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. sampai ke 4. jangan hidupkan suis lampu atau mancis. - Tsunami. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi. Bagaimanapun. lakukannya dengan segera. terus lari ke kawasan tinggi.- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian. - Bertenang.4. 4.6. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda. berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi.

Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza.4. Segera berpindah ke kawasan tinggi. • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. Tingkat atas bangunan tinggi. Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi. Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami. 41 . pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”.6. mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi.4. bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak. Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat. Jika cuaca buruk.

42 . - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat. - Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga. 4.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN.2 TEMPAT PERLINDUNGAN. 4.4. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat.5. - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda. bertingkat dan awam.5.1 SISTEM AMARAN. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan.

Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. - Perlepasan gas. Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan. 43 . Mendengar tentang pengumuman semasa. Hydrogen Sianida. semburan dari kapal terbang. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian. - Berkumpul. 4. b.6. Contoh bahan tersebut adalah:a. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang. Gas Saraf. bot atau kenderaan. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar. Sulphur Mustard.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan. 4. Jikalau boleh baringkan badan anda. a.1 ANCAMAN KIMIA.6 PENGGANASAN. longkang pembentung atau longkang terbuka. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa.

Pedih di bahagian mata. Ricin.6. Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. Titisan lapisan berminyak atas permukaan. Contoh bahan tersebut adalah:- a. menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi. b. Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak. . Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai. selari dengan keadaan 44 .Kejang perut atau cirit-birit. . c. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit. sukar bernafas. Racun Toksid.2 ANCAMAN BIOLOGICAL. . 4. Habuk atau debu berwarna.Sesak nafas. .Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur. Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan. Bau yang luar biasa.• Tanda-tanda keracunan kimia.Perubahan pada warna kulit. Renjisan atau wap cecair yang luar biasa. Bacillus Antraks. sawan atau hilang kawalan. Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. kulit atau kerongkong. .

masuk ke dalam bangunan berhampiran. Masukkan ke dalam beg plastik. * Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian). elakkan dari menyentuh mata dan hidung. tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. 45 . JANGAN CEMAS. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada. - Laporkan segera kepada pihak berkuasa. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air. - Tutup pintu dan tingkap. - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. matikan system pendingin hawa. Alirkan air yang banyak pada mata anda. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda.• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih. • Tindakan selepas serangan kimia. kain.

- CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. - JANGAN mengganggu percakapanya. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan.4 ANCAMAN BOM. - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil.Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya. jarak dan masa. - CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil.6. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 . Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan. 2.- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup. - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan. 4.6. 3.3 ANCAMAN RADIOLOGI. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan. Jarak . 4.Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. Masa .Jika anda berlindung pada bahan yang tebal. • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan. 1. semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif. Perlindungan .

47 . TINGGALKAN tempat itu dengan segera. c. LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. d. Bagaimana rupabentuknya. Kenapa bom itu diletakkan.seperti. • Benda yang disyaki Bom. f. JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda. b. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. Dimana bom itu berada. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan. JANGAN maklumkan kepada orang lain. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya. JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. Jenis bom yang dinyatakan. Bila bom tersebut akan meletup. Dari mana panggilan terperinci. Keluar secara tenang dan teratur. a. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. e. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif.

JANGAN buka. Pita atau ikatan yang berlebihan. goncang. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata. tutupkan ia. Ejaan yang salah. Taip atau tulisan yang teruk.• Surat yang disyaki berbahaya. Alamat kepada jawatan sahaja. HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. tulisan. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. 48 . Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. Bau yang asing. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. gris atau berminyak. ASINGKAN surat tersebut. Nilai setem yang berlebihan. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. Tanda pos asing. alamat dan sebagainya. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. Tiada nama dan alamat pengirim. Padat dan keras. BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara. Ada bunyi ganjil. Kesilapan nama dan jawatan. atau ketuk. Kelihatan wayar. HALANG laluan ke tempat itu. JANGAN rasa atau bau.

warna rambut. bila dimana dan siapa terlibat).no. misaim. perawakan seperti jambang. Kemana orang disyaki telah pergi. - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a.4. Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. kemek atau tampalan) e. - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa. tinggi. Keterangan orang disyaki (jantina. a. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas. tahun .5 ANCAMAN PENGGANAS. Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa. plet atau ciri-ciri lain seperti stiker. buatan. 49 . umur. model. Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera.pakaian. parut atau loghat bahasa). Nama dan alamat anda. c.6. bangsa. Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa. d. b. b.

5. Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola. . . melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a. Latihan Asas. Latihan Kemahiran Selama 160 jam. • Pembangunan Projek dan Kelengkapan.4 SUBJEK LATIHAN. • Talian Kecemasan 991. • Pengurusan Angkatan.5. • Latihan Pasukan (CDERT). menyenggara. 2. Latihan Asas Selama 48 jam.Bencana dan peperangan. 1.2 AKTIVITI JPA3. Latihan Lanjutan Selama 148 jam. 5. • Khidmat Kemanusiaan. • Operasi Bencana. . • Latihan Kadet Pertahanan Awam.Pertolongan Cemas Asas dan CPR. 3. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM.Penyelamat Asas. 5. • Eksesais/Latihan bersama. melatih.1 AKTA 221. • Latihan Orang Awam.Melawan Kebakaran Asas. Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1. menubuh. .3 LATIHAN ANGKATAN. 50 . 5. • Latihan Angkatan.

. Eksesais. Penyenggaraan Alat Penyelamat. Penempatan.Pengurusan Trafik. . Latihan Teori dan Praktikal. Komunikasi. 5. Trauma Life Support. Alat Bantuan Pernafasan. Misi Bantuan Antarabangsa. Ujian Teori dan Praktikal. 7. 5. Latihan Lanjutan.Kebajikan dan Pusat Pemindahan. . Latihan Bersama. 51 . 1. 8.Pengendalian Peralatan Penyelamat. .Penyelamat Lanjutan.. Menyelamat di Air dan Skuba. 2.5 TEKNIK LATIHAN. .Membaca Peta dan Kompas. 3. Demonstrasi/Simulasi. Latihan Kemahiran. 3. 2.Responder Pertama.Ascending dan Descending. 6.Melawan Kebakaran Lanjutan. . Latihan di Luar Negara. . Pengendalian Bot Penyelamat.Pengurusan Bencana. . 4.

6.6. 5. • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya. 52 . - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia.1 Objektif. Badan Berkanun. rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari. CPR. • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam). Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan.5. Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri. • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. - Kakitangan Kerajaan. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran.7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON. Syarikat Swasta.2 Jenis Latihan. 5. Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran.6 LATIHAN ORANG AWAM. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran. 5.

Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR. Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan.8 SYARAT MENJADI ANGGOTA.5. Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal. Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. Berminat menjalankan tugas secara sukarela. Tidak menyertai badan beruniform yang lain. 53 . - Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful