JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. - Balut dengan kain bersih atau pembalut. 4. 4. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik. balut dengan kain bersih. kaca atau pisau. Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat).1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih.2. Jika tangan atau kaki yang cedera.4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN.2 BANTUAN KECEMASAN 4. tinggikan ia melebihi paras 6 . Apabila pendarahan berhenti. jangan tekan pada luka. Jika terdapat objek asing seperti paku.

ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah). * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak. • Perdarahan daripada hidung. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung. Bersin. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. bersihkan hidungnya dengan air suam. Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. darah akan kelihatan nipis dan cair. Tekanan darah tinggi. dapatkan rawatan lanjut. menelan. • Rawatan hidung berdarah. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. batuk.jantung untuk mengurangkan tekanan. Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit. Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung.Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. Jika perdarahan tidak berhenti. Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak. Mengorek hidung. 7 .

Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan. tetapi tidak dapat dicari. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar. Jika darah menembusi pembebat. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan. bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. Kecacatan. - Anggota tubuh yang tergeliat.2. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. Tambahkan selapis lagi. 4.2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. - Tanda-tanda renjatan. Longgarkan sebarang pakaian yang ketat. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah.- Nasihatkan mangsa untuk berehat. terutamanya jika 8 . Luka tikaman. contohnya tali pinggang atau baju. • Luka dalam perut. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar. menjadi pendek dan bengkok. Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. - Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera.

Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . 4. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. Berikan rawatan di tempat kejadian. Jangan gerakan bahagian yang patah. kulit sejuk dan berpeluh. Longgarkan pakaian yang ketat. Denyut nadi yang perlahan. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah. Pastikan udara bersih mencukupi. Jika tiada bahan tuapan. • Merawat Mangsa Pengsan. • Tanda-tanda pengsan. Pucat. • Merawat Kepatahan Tulang.2. kertas tebal.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis.. Buat tuapan dengan mengikat kayu. Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar. Baringkan mangsa. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. buku dan sebagainya. Elakkan pergerakan yang tidak perlu. Luka dengan hujung tulang tertonjol. Dapatkan rawatan lanjut. Tinggikan kaki dengan alas bantal. Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada.3 MANGSA PENGSAN.

- Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya. tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada.4 MANGSA TERCEKIK. Mangsa akan cuba bercakap. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher. beritahunya yang anda cuba membantu.2. tetapi tidak dapat. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk. * Untuk mangsa yang mengandung. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa). - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar. • Tanda-tanda tercekik. Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan. baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu. - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar.4. 10 . Mangsa mengalami kesukaran bernafas. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda.

periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. Jika dada masih tiada pergerakan. Baring dan terlentangkan mangsa. JANGAN gunakan teknik ini. Kemudian beri 5 tekanan di dada. Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR. Buka mulut mangsa. Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. beri 5 tepukan di belakang. 11 . GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR).(Jangan korek dengan jari). Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini. • Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). Jika tiada. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. * Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul. Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. Jika tiada.•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa.

(Jangan korek dengan jari). . ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar. Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR.Balut dengan kain bersih. • Rawatan.Sakit pada kawasan yang terbakar.2. 12 .1 Kelecuran ringan.Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir. . 4.2.Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera.5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN.Tanggalkan cincin. . . • Tanda-tanda kelecuran ringan. .• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun).Lecur pada kulit yang terjejas. . jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera.5. rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit. 4. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut.Kulit yang kemerah-merahan. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar. . Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk.

. .Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran.Tanggalkan barang kemas.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat. 4. .Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar. .Kesan kelecuran yang jelas.5.2. . • Tanda-tanda. .Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera.Sakit. • Tanda-tanda kelecuran teruk.5.Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera.Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu. .Renjatan.4. .3 Melecur disebabkan bahan kimia. . 13 .jam. dan melecur.Kawasan kulit yang terjejas berubah warna. .Kesakitan yang kuat dan menyengat. • Rawatan kelecuran teruk.2. . mengelupas bengkak.2 Kelecuran teruk.Kesukaran untuk bernafas. . .Periksa pernafasan dan nadinya. .Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit.

Rasa sakit dan perit yang membakar. . Cirit-birit Pening kepala dan demam. .Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda. Tunggu arahan dan bertindak segera.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum.2.6 KERACUNAN. . minuman. Latarbelakang pendedahan/tertelan. Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran. 4. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. 14 . Tanda-tanda renjatan. Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi. Perut sakit dan kejang. Muntah. .Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. kadang-kadang terdapat kesan darah. Jika mangsa sedar. Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya. Daya sedar yang lemah. minyak urut.lakukan CPR jika perlu.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia.Balut kecederaan dengan kain bersih. Keracunan boleh terjadi melalui makanan. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan. pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata. . ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur.• Rawatan.Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. • Tanda-tanda. * Jangan sapukan losyen.

beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. kulit bersisik. Nadi yang lemah dan halus. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang.- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. * Semasa dalam keadaan renjatan. • Tanda-tanda mangsa renjatan. Pucat. berpeluh. Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit. Lemah dan pitam. Jika tidak dirawat dengan segera. Pernafasan yang pendek dan kencang. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen. Rasa mual dan berkemungkinan muntah. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat.2. jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. Dahaga. sejuk. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian.7 RENJATAN. 4. 15 .

Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan. Baringkan pesakit jika ia muntah. Jika tidak. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. 4. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas. Temani mangsa sehingga bantuan tiba. CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. Beri keyakinan. Tidak sedarkan diri. Jangan beri air atau alkohol. berhati-hati. • Rawatan. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. Beri rawatan terbakar dan melecur. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 . Telefon ambulans jika perlu. Longgarkan pakaian yang ketat. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. Jika mangsa tidak sedarkan diri. tinggikan kakinya antara 8”-12”. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. - CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan. Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR.2. pusingkan kepala ke sisi. • Renjatan elektrik.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR). berikan rawatan untuk mangsa pengsan. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh.

Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa. 75% selalunya berlaku di rumah. CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu. Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa. - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. 4. • - D = danger. Bergantung dengan tempat kejadian. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan. - Jika tiada tindakbalas. Nilai situasi yang berlaku. mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an.8.1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). C = blood circulation. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. R = response.2. A = airway. hubungi ambulans (999 atau 991). - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan. Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita. B = breathing. Kejutkan pesakit. Periksa tindakbalas pesakit. 17 .• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru. • - R: Response (Tindakbalas). D:Danger (Bahaya).

Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. • - B: Breathing (Pernafasan). - Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. lihat ke arah dada pesakit. mulakan tekanan di dada. Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan. Dengan kiraan Dan Satu. - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa.• - A: Airway (Saluran pernafasan). Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. - Jika tiada pernafasan. - Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. - Lihat. 18 . • - C: Circulation (Peredaran darah). batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. Dan Dua.

- Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans.2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun).2. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu. Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada. Tekan pada kadar 100 kali seminit. - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam.8.dengar dan rasa pernafasan. Sekiranya tiada tindakbalas. - Jerit dengan perlahan tepuk bahu. Berhati-hati 19 . Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba. Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. Dongakkan kepala dan lihat. Jangan dongakkan kepala terlalu jauh. - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza.batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya.4. Pastikan tindakbalas pesakit. • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). posisikan bayi terlentang. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8).

5 ke 2 saat setiap hembusan. 20 . Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan.Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada. Tekan antara ½ ke 1inci. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati). Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR. Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit.- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas. Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1.

• Tindakan yang patut diambil. tenangkan mangsa kalau sedar. Buat penilaian segera ke atas mangsa. Tarik brek tangan kereta. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan. Tunggu sehingga bantuan sampai. • Beri amaran kepada lalulintas. jarakkan diri). Beri amaran kepada kereta yang lalulalang. • Hubungi pihak Polis. Periksa mangsa kalau sedar. Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. (jika kereta tersebut terbakar. Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka.4. Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa. 21 .9 KEMALANGAN JALAN RAYA. Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian. Hubungi 991 Pertahanan Awam. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran). Beritahu berapa orang yang tercedera. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa.2. * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. Jangan merokok di tempat kemalangan.

• Tanda-tanda mangsa lemas. bersedia memberi bantuan pernafasan. Mangsa tidak berupaya untuk berenang. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal. atau mangsa tidak sedarkan diri. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang.4. anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa. Buka salur udara dan periksa pernafasan. Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk. Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital. • Tindakan yang harus diambil. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air. ( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. Kalau perlu lakukan CPR. Jika anda menyelamat dari dalam air. Mangsa kelihatan tenggelam-timbul.9 LEMAS. Dibawa putaran arus. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. Kalau boleh. elakkan diri anda masuk ke dalam air. 22 . Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. Jika anda seorang penyelamat terlatih.2.

Buaian. Jika mangsa sedar. Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa. • Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya.4. Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan. ini perupakan teknik yang sesuai. Membonceng. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN. Pikulan Cara Ahli Bomba. Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya. ringan dan bertenaga.2. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda. 23 . • Mangsa yang ringan. samada mangsa sedar atau tidak.

Punca-punca haba termasuk percikan api. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia. langsir. menyala. oksigen dan bahan bakar. pusat membeli belah. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 . hospital. - Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. api yang elektrik dan besi panas. Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. sebagai rakyat yang bertanggungjawab. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar.3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba. sekolah dan rumah. Oleh itu. hotel. pakaian.4.

4. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran. - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak. - Jangan mengunci pintu kecemasan.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan. Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya.1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH.3. 25 . - Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan. - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap. - Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok. - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah.3. 4.

- Tutup pintu. untuk mengelakkan api merebak.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya. - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil. jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. Apabila berlaku kebakaran. - Masuk ke dalam bilik yang selamat. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. - Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk.3. 26 .4.

Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran.4. Sebaliknya ikut arah angin. Tekan muncung alat pemadam api. Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran.3. - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik. Semburkan tepat kearah sumber api.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu. debu-debu dan habuk masuk. - Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap. - Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. Jangan sembur lawan arah angin. 4. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. masih ada lagi 27 .3.

gunakan kain-kain selimut. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini. Jangan gunakan lif semasa kebakaran. Tutup pintu. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah.• Dari Tingkat Pertama. • Dari Tingkat Tiga Keatas. Sediakan tali belati untuk menuruni. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. Tunggu sehingga bantuan tiba. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. • Dari Tingkat Dua. jika boleh. 28 . Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. Menyusur ke bawah cara membelakang. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. rasa dengan kaki sebelum pijak. Jangan panik. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang.

Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan. Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda.4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4. Pastikan sistem amaran banjir yang ada. Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 . 4.1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda.4. Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat. Jangan cemas atau panik. Periksa longkang supaya tidak tersekat. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api.• Jika Pakaian Anda Terbakar.

Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan. Bersedia untuk menutup suis elektrik. Dengar pengumuman radio. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. sungai. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana.• Apabila Banjir Akan Berlaku. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir. sungai dan longkang. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. injap utama bekalan air dan gas. segera lakukan. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah. Bersedia dengan peralatan kecemasan. berjalan atau dengan sampan. 30 . Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. Jangan minum air banjir. berpatah balik. Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. • Semasa Banjir. keluar. • Di dalam Kenderaan. longkang dan lombong. • Di luar Rumah.

Periksa kerosakkan dinding. • Periksa ancaman bahaya. 31 . Ikut laluan yang di tentukan. Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi. disel. petrol.ianya lebih mudah dan selamat. lerai dan jatuh. Pakai kasut atau selipar. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. Periksa rumah anda. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air. Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. • Selepas Banjir. Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa. Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah. jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa. pintu dan tingkap. ianya mungkin merbahaya. • Semasa memasuki rumah. gas. Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. dan elektrik) kepada pihak berkuasa. lantai. Berpindah segera apabila diarahkan.• Semasa Pemindahan. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. dan sebagainya).

Hubungi segera pihak berkuasa. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh. Tanah berganjak. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. Jajaran barisan pagar berubah. Retak atau rekahan pada dinding. • Kawasan Berisiko. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket.2 TANAH RUNTUH. • • Sebelum Kejadian. Jalan mendap. Kesan bonggolan atau rekahan tanah. Tiang telefon. gas atau pembetung bawah tanah. Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda. Kerosakkan paip air. Potongan atau tambakan. Cerun atau saliran air.4. Pintu atau tingkap sukar ditutup. 32 . Bina tembok penahan atau buat saliran air. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. • Semasa Kejadian. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. Tanda-Tanda Tanah Runtuh. Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh.4. elektrik dan pagar menjadi condong. • Persediaan. tembok atau tiang. Lereng bukit yang sedang dibangunkan.

Beri bantuan kepada jiran. Jika ternampak aliran air. Jauhi kawasan runtuhan. 33 . duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan. Berlindung di bawah meja. • Selepas Kejadian. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh. Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda.• Di Dalam Rumah. lindungi kepala. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. kerusi atau perabot yang kukuh. Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. golongan kurang upaya. membongkok seperti bola. tanah. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. • Di Luar Rumah. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. Duduk diam di dalam bangunan. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. Dengar pengumuman radio.

dan sebagainya. Jangan gunakan telefon. tiang telefon. sungai. .4.Sekiranya terasa petir akan berlaku. basikal dan sebagainya. Di Dalam Rumah. paya. Kepulan awan gelap. . sinki. Tutup suis elektrik dan injap gas. Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 . Petir dan guruh kelihatan dari jauh.Segera masuk kedalam rumah atau bangunan.Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. tiang elektrik. Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul. tasik atau mana mana tempat takungan air. Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. Dengar siaran radio untuk maklumat terkini. . tangga besi atau jentera seperti traktor.Jauhi longkang. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian. . • • Semasa Bencana. segera membongkok ke hadapan.4. tinggalkan palam perkakasan elektrik. radio wayarles atau menonton televisyen. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh.Jangan meniarap ke atas tanah.Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio. • Persediaan. . Jauhi pili dan paip air. duduk dan peluk lutut ke dada. kayu golf. pagar.3 KEJADIAN ANGIN. besar dan tinggi. • Sebelum Bencana. Periksa sekitar rumah. .

35 . Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar. Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa. Debu mula kelihatan. golongan kurang upaya. jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda. Hulurkan bantuan kepada jiran anda. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. • Selepas Bencana. • Sebelum Bencana.• Di Dalam Kereta. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights). Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. paip air atau gas yang pecah atau bocor. Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa. Cuaca semakin panas dan kering.4. * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau. Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada.4 KEMARAU.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit. Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir. 4. beri bantuan jika ada. • Persediaan.

Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. Jimatkan penggunaan air. Jangan kerap bersiar-siar. kurangkan aktiviti rekreasi. • Jimatkan Air. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Sekiranya bekalan air dicatu.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa. selesema atau sakit mata dan tekak. Jangan biarkan air bertakung. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah. 36 .• Semasa Bencana. ini akan membantu kitaran semula sumber air. jangan membazir. Minum air yang banyak. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk. Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong. Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup. Jimatkan penggunaan air. Jangan melakukan pembakaran terbuka. • Bertindak Semasa Kejadian. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga.

5 GEGARAN BUMI.4. wisel. perabot dan peralatan lain. Kad pengenalan. Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin). • Lindungi diri anda. lampu suluh. Namun.• Peralatan Kecemasan. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia.Dalam keadaan demikian. Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman. 4. bateri. Bertenang. kasut. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih).5. 4. Polisi insuran. Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir. Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. pintu. Jauhi dari tingkap. baju hujan. 37 .1 Semasa Bencana. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu. pisau. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan.4. dan mentol tambahan. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air. - Sejauh ini.

jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung. bangunan. • Berhati-Hati Gas Bocor.• Jauhi dari bangunan. • Hentikan Kenderaan. Jangan gunakan lilin.4.2 Selepas Gegaran Berhenti. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. jejantas dan kabel elektrik tergantung. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan.5. Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. Jika anda sedang memandu. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti. 4. • Beredar Secara Teratur. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas. 38 . jambatan. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok. Jika anda berada di luar.

5. kotak. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur.4. selimut. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju. Jika boleh. Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil. surat khabar. 39 . 4. tilam dan lain-lain. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu.Laporkan juga kebocoran gas kalau ada. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas. jangan kemana-mana. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa. Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif.3 Jika Terperangkap.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak.

terus lari ke kawasan tinggi. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda. dapur gas dan sebagainya. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi. sampai ke 4. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah.- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut. Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. Bagaimanapun. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar. gempa bumi.4. 40 . jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. 4. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam. - Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan. Dari pusat tsunami. Jangan berlengah. berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan. - Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. Menyebabkan ombak yang besar. jangan hidupkan suis lampu atau mancis. lakukannya dengan segera. - Bertenang. - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut.4. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain.6 TSUNAMI. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. - Tsunami. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera.6. Bagaimanapun.

Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”. pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam.4. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat. bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi. Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza.6.4. 41 . Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. Tingkat atas bangunan tinggi. mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat. • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak. Segera berpindah ke kawasan tinggi. Jika cuaca buruk.

4.2 TEMPAT PERLINDUNGAN. 4.5. 42 .4.1 SISTEM AMARAN. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat. - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat. - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda. bertingkat dan awam.5.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN. - Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga.

43 . Contoh bahan tersebut adalah:a. - Berkumpul. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan. longkang pembentung atau longkang terbuka. semburan dari kapal terbang. bot atau kenderaan. Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan. Jikalau boleh baringkan badan anda.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan.1 ANCAMAN KIMIA. a. Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. Mendengar tentang pengumuman semasa. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. 4. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang. Sulphur Mustard.6 PENGGANASAN. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa. 4. Hydrogen Sianida.6. - Perlepasan gas. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian. Gas Saraf. b. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar.

kulit atau kerongkong.6. Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. Bacillus Antraks. Ricin. Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan.Perubahan pada warna kulit. Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai. menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. Contoh bahan tersebut adalah:- a. sawan atau hilang kawalan. .• Tanda-tanda keracunan kimia. .Kejang perut atau cirit-birit.Sesak nafas. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit. b. . Titisan lapisan berminyak atas permukaan. 4. . Renjisan atau wap cecair yang luar biasa.Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur. Racun Toksid. Bau yang luar biasa. selari dengan keadaan 44 . sukar bernafas. . Habuk atau debu berwarna. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi. Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. c.2 ANCAMAN BIOLOGICAL. Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak.Pedih di bahagian mata.

- Laporkan segera kepada pihak berkuasa. elakkan dari menyentuh mata dan hidung. matikan system pendingin hawa. 45 . masuk ke dalam bangunan berhampiran. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian). - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. kain. naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu. - Tutup pintu dan tingkap. Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air. * Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air. Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. Alirkan air yang banyak pada mata anda. Masukkan ke dalam beg plastik. JANGAN CEMAS. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda.• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. • Tindakan selepas serangan kimia. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada.

- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 . 4. Masa .Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. - CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. 1.6. semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif. 4. jarak dan masa. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan. 3.4 ANCAMAN BOM.Jika anda berlindung pada bahan yang tebal. 2. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa.6. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”.Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya.3 ANCAMAN RADIOLOGI. - CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil. Perlindungan . - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan. - JANGAN mengganggu percakapanya. • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan. Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan. Jarak . - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran.

a. Keluar secara tenang dan teratur. • Benda yang disyaki Bom. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. Bila bom tersebut akan meletup. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. 47 . d. Jenis bom yang dinyatakan. JANGAN maklumkan kepada orang lain. LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. Dimana bom itu berada. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. b. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. Dari mana panggilan terperinci. - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. f. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. e. Bagaimana rupabentuknya.seperti. Kenapa bom itu diletakkan. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda. JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. c. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya.

HALANG laluan ke tempat itu. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”. tulisan. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. Kelihatan wayar. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. Pita atau ikatan yang berlebihan. gris atau berminyak. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara. Padat dan keras. Ada bunyi ganjil. HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu. goncang. Nilai setem yang berlebihan. 48 . Bau yang asing. JANGAN rasa atau bau. Alamat kepada jawatan sahaja. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata.• Surat yang disyaki berbahaya. tutupkan ia. Tiada nama dan alamat pengirim. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. ASINGKAN surat tersebut. Taip atau tulisan yang teruk. Tanda pos asing. JANGAN buka. Ejaan yang salah. alamat dan sebagainya. Kesilapan nama dan jawatan. atau ketuk.

Nama dan alamat anda. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas. warna rambut. perawakan seperti jambang. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera. tinggi. b. buatan. Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a. bangsa. umur. tahun . Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa. - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa. plet atau ciri-ciri lain seperti stiker. kemek atau tampalan) e. Keterangan orang disyaki (jantina.pakaian.4. misaim. Kemana orang disyaki telah pergi. b.5 ANCAMAN PENGGANAS. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. c. a.no. Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi.6. 49 . Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa. bila dimana dan siapa terlibat). d. parut atau loghat bahasa). Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut. model.

• Talian Kecemasan 991. melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a. Latihan Asas. • Latihan Angkatan. menyenggara. • Pengurusan Angkatan.5. • Latihan Orang Awam. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM.2 AKTIVITI JPA3. 50 . • Latihan Kadet Pertahanan Awam. 5.1 AKTA 221.Bencana dan peperangan.4 SUBJEK LATIHAN. • Khidmat Kemanusiaan. • Operasi Bencana. . 5.3 LATIHAN ANGKATAN. 2.Penyelamat Asas. Latihan Kemahiran Selama 160 jam. Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola. . 5. 5. Latihan Asas Selama 48 jam. 3. menubuh.Pertolongan Cemas Asas dan CPR. • Pembangunan Projek dan Kelengkapan. 1.Melawan Kebakaran Asas. melatih. Latihan Lanjutan Selama 148 jam. • Eksesais/Latihan bersama. • Latihan Pasukan (CDERT). Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1. . .

Pengurusan Trafik. Demonstrasi/Simulasi.Responder Pertama. 5.Pengurusan Bencana. . 3. 7.. Latihan Kemahiran. . Penempatan. Pengendalian Bot Penyelamat. Ujian Teori dan Praktikal.Penyelamat Lanjutan. . 4. Latihan Bersama. 2. Komunikasi. Latihan Lanjutan. 3.Kebajikan dan Pusat Pemindahan.5 TEKNIK LATIHAN. . . . Alat Bantuan Pernafasan.Ascending dan Descending. 8. Latihan di Luar Negara. Menyelamat di Air dan Skuba. 6. 5. .Pengendalian Peralatan Penyelamat. 2. Penyenggaraan Alat Penyelamat.Membaca Peta dan Kompas.Melawan Kebakaran Lanjutan. Latihan Teori dan Praktikal. Misi Bantuan Antarabangsa. 51 . 1. . Trauma Life Support. Eksesais.

Badan Berkanun. Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran. • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam). 5. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya.7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON.6. • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. 52 . Syarikat Swasta.5.6 LATIHAN ORANG AWAM. - Kakitangan Kerajaan. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung.2 Jenis Latihan. • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia. Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan. - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).1 Objektif. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran. • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. 5. CPR.6. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia. 5. Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri. rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran.

Berminat menjalankan tugas secara sukarela. Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan. Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. - Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas.8 SYARAT MENJADI ANGGOTA. Tidak menyertai badan beruniform yang lain. Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR. Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal. 53 .5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful