JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut. Jika terdapat objek asing seperti paku. kaca atau pisau. 4. Apabila pendarahan berhenti.1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih. 4.2 BANTUAN KECEMASAN 4. balut dengan kain bersih. Jika tangan atau kaki yang cedera. - Balut dengan kain bersih atau pembalut.1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik. jangan tekan pada luka. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat). tinggikan ia melebihi paras 6 .2.4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN.

• Rawatan hidung berdarah. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung. 7 . Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung. Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. bersihkan hidungnya dengan air suam. batuk. Bersin.Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak. darah akan kelihatan nipis dan cair. beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. dapatkan rawatan lanjut. Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. Mengorek hidung. Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. menelan. • Perdarahan daripada hidung. Jika perdarahan tidak berhenti. Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak. ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah). meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung. Tekanan darah tinggi.jantung untuk mengurangkan tekanan. Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit.

- Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera. Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan. bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada.2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar. Luka tikaman. contohnya tali pinggang atau baju. Tambahkan selapis lagi.2. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. terutamanya jika 8 . - Tanda-tanda renjatan. 4. tetapi tidak dapat dicari. • Luka dalam perut. - Anggota tubuh yang tergeliat. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah. menjadi pendek dan bengkok. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. Kecacatan. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. Jika darah menembusi pembebat.- Nasihatkan mangsa untuk berehat. Longgarkan sebarang pakaian yang ketat.

Luka dengan hujung tulang tertonjol. Buat tuapan dengan mengikat kayu. Pastikan udara bersih mencukupi. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. kertas tebal. • Tanda-tanda pengsan. Dapatkan rawatan lanjut. Berikan rawatan di tempat kejadian. Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . Elakkan pergerakan yang tidak perlu. 4. buku dan sebagainya. Longgarkan pakaian yang ketat. Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Pucat. Denyut nadi yang perlahan. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. Baringkan mangsa. Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. Jika tiada bahan tuapan. • Merawat Kepatahan Tulang. kulit sejuk dan berpeluh.2. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah. Jangan gerakan bahagian yang patah.3 MANGSA PENGSAN. • Merawat Mangsa Pengsan.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis.. Tinggikan kaki dengan alas bantal. Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada.

• Tanda-tanda tercekik. Mangsa mengalami kesukaran bernafas. - Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya.4 MANGSA TERCEKIK. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. Mangsa akan cuba bercakap. 10 . Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan.2. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar. baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu. tetapi tidak dapat. - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa). - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda. beritahunya yang anda cuba membantu. tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati.4. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher. * Untuk mangsa yang mengandung. tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar.

GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. Jika dada masih tiada pergerakan. 11 . Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan.•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. Buka mulut mangsa. lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa. Baring dan terlentangkan mangsa. periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. * Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul. Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini. * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. Jika tiada. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. JANGAN gunakan teknik ini. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans.(Jangan korek dengan jari). Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. • Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR). Jika tiada. Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR. Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. beri 5 tepukan di belakang. Kemudian beri 5 tekanan di dada.

Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan.Sakit pada kawasan yang terbakar.Tanggalkan cincin.5. • Tanda-tanda kelecuran ringan. (Jangan korek dengan jari).• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun).Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir. • Rawatan. . Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. . . rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit. 12 .2. 4.Lecur pada kulit yang terjejas. Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR.5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN.Balut dengan kain bersih.1 Kelecuran ringan. 4.Kulit yang kemerah-merahan. . Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk. . .2. ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar. . Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar. jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera.

.4.2 Kelecuran teruk.Kesakitan yang kuat dan menyengat. 13 . . .Tanggalkan barang kemas.Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit. . • Rawatan kelecuran teruk.2.Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu. • Tanda-tanda.Kesukaran untuk bernafas. . .Renjatan.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat. . 4. . . mengelupas bengkak. dan melecur. .Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran.jam. .Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. .Sakit.Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar.Periksa pernafasan dan nadinya.3 Melecur disebabkan bahan kimia.2.Kesan kelecuran yang jelas.Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera. .5.5. • Tanda-tanda kelecuran teruk. .Kawasan kulit yang terjejas berubah warna.

pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata. Muntah. Rasa sakit dan perit yang membakar.Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda. Cirit-birit Pening kepala dan demam. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan. . . . Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran.Balut kecederaan dengan kain bersih.Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. • Tanda-tanda.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. 14 . minuman. Perut sakit dan kejang. ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. . * Jangan sapukan losyen. Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. kadang-kadang terdapat kesan darah. minyak urut.• Rawatan. Keracunan boleh terjadi melalui makanan. 4.lakukan CPR jika perlu. Tunggu arahan dan bertindak segera.2.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum. Daya sedar yang lemah. Jika mangsa sedar. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. Latarbelakang pendedahan/tertelan. Tanda-tanda renjatan. .Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya.6 KERACUNAN. Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi.

• Tanda-tanda mangsa renjatan. 15 . Dahaga. Nadi yang lemah dan halus. beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat. Lemah dan pitam. kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang.7 RENJATAN. sejuk. jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen. kulit bersisik. * Semasa dalam keadaan renjatan. berpeluh. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian.2. Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit. Pucat. Jika tidak dirawat dengan segera. Rasa mual dan berkemungkinan muntah.- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. Pernafasan yang pendek dan kencang. 4.

• Renjatan elektrik. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR). pusingkan kepala ke sisi.2. Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh. Longgarkan pakaian yang ketat. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. Jika mangsa tidak sedarkan diri. Tidak sedarkan diri. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. Jangan beri air atau alkohol. berikan rawatan untuk mangsa pengsan. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 . tinggikan kakinya antara 8”-12”. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. 4. • Rawatan. Jika tidak. Baringkan pesakit jika ia muntah. CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir.Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Beri rawatan terbakar dan melecur. berhati-hati. Telefon ambulans jika perlu. Temani mangsa sehingga bantuan tiba. - CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan. Beri keyakinan. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas.

CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu. Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. Bergantung dengan tempat kejadian. 4. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. hubungi ambulans (999 atau 991). Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa. D:Danger (Bahaya). A = airway. - Jika tiada tindakbalas.1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). 17 . C = blood circulation. Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa. • - R: Response (Tindakbalas). Kejutkan pesakit. Periksa tindakbalas pesakit. B = breathing.8. - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita. Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa. • - D = danger. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan. mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an. Nilai situasi yang berlaku. R = response.• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru. 75% selalunya berlaku di rumah.2.

- Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. 18 . • - B: Breathing (Pernafasan). Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat. Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. Dan Dua. - Lihat. Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. mulakan tekanan di dada. - Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. - Jika tiada pernafasan. Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. • - C: Circulation (Peredaran darah). Dengan kiraan Dan Satu. - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa.• - A: Airway (Saluran pernafasan). lihat ke arah dada pesakit.

Berhati-hati 19 . - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam. Tekan pada kadar 100 kali seminit.2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun). Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza. Jangan dongakkan kepala terlalu jauh.2. - Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8). posisikan bayi terlentang.8. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu.dengar dan rasa pernafasan. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada. - Jerit dengan perlahan tepuk bahu.4.batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya. Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba. Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas. Sekiranya tiada tindakbalas. • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). Dongakkan kepala dan lihat. Pastikan tindakbalas pesakit.

5 ke 2 saat setiap hembusan. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR. Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1. Tekan antara ½ ke 1inci. 20 . Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul.Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada. Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan.- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas. Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati).

jarakkan diri). Buat penilaian segera ke atas mangsa. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa. Tarik brek tangan kereta. tenangkan mangsa kalau sedar. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran). Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa.9 KEMALANGAN JALAN RAYA.2. Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. • Beri amaran kepada lalulintas.4. • Hubungi pihak Polis. Jangan merokok di tempat kemalangan. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan. Beri amaran kepada kereta yang lalulalang. • Tindakan yang patut diambil. Tunggu sehingga bantuan sampai. Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. Periksa mangsa kalau sedar. (jika kereta tersebut terbakar. 21 . * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. Hubungi 991 Pertahanan Awam. Beritahu berapa orang yang tercedera. Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka.

Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital. • Tindakan yang harus diambil. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih.9 LEMAS. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal. Buka salur udara dan periksa pernafasan.4. Mangsa tidak berupaya untuk berenang. Mangsa kelihatan tenggelam-timbul. Kalau perlu lakukan CPR. • Tanda-tanda mangsa lemas. bersedia memberi bantuan pernafasan. ( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. Jika anda seorang penyelamat terlatih. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). atau mangsa tidak sedarkan diri. 22 . Dibawa putaran arus. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. Kalau boleh. Jika anda menyelamat dari dalam air. elakkan diri anda masuk ke dalam air. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air. Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat. Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk.2. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa.

Membonceng.2. ini perupakan teknik yang sesuai. samada mangsa sedar atau tidak. Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. • Mangsa yang ringan. Pikulan Cara Ahli Bomba. Jika mangsa sedar. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda. • Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). ringan dan bertenaga. Buaian. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat. Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan. Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya. 23 . Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN.4. Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan.

api yang elektrik dan besi panas. menyala. Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia. hotel. Punca-punca haba termasuk percikan api. - Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran. Oleh itu. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. sekolah dan rumah. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. pusat membeli belah.3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 . hospital. pakaian. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba.4. langsir. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. oksigen dan bahan bakar. sebagai rakyat yang bertanggungjawab.

- Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok. - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya. 25 . 4. - Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap. - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah. - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan.3.3. Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran.1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH.4. - Jangan mengunci pintu kecemasan.

- Tutup pintu. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. - Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk. Apabila berlaku kebakaran. untuk mengelakkan api merebak.4. 26 . - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil. jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. - Masuk ke dalam bilik yang selamat.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN.3. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya.

- Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran.3. Tekan muncung alat pemadam api. Jangan sembur lawan arah angin. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap.4. Sebaliknya ikut arah angin.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran.3. 4. masih ada lagi 27 . - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik. Semburkan tepat kearah sumber api. debu-debu dan habuk masuk. - Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain.

• Dari Tingkat Dua. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. rasa dengan kaki sebelum pijak. Tutup pintu. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. gunakan kain-kain selimut.• Dari Tingkat Pertama. Menyusur ke bawah cara membelakang. Jangan panik. jika boleh. Sediakan tali belati untuk menuruni. Jangan gunakan lif semasa kebakaran. Tunggu sehingga bantuan tiba. Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. 28 . • Dari Tingkat Tiga Keatas. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah.

4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4. Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 . 4.• Jika Pakaian Anda Terbakar. Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat.1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda. Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda. Periksa longkang supaya tidak tersekat. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api.4. Pastikan sistem amaran banjir yang ada. Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan. Jangan cemas atau panik.

Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. • Di luar Rumah. segera lakukan. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. • Di dalam Kenderaan. Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. longkang dan lombong. injap utama bekalan air dan gas. Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. • Semasa Banjir. keluar. sungai. Bersedia dengan peralatan kecemasan. berpatah balik. Bersedia untuk menutup suis elektrik. 30 . sungai dan longkang. berjalan atau dengan sampan. Dengar pengumuman radio. Jangan minum air banjir. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan. Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana.• Apabila Banjir Akan Berlaku.

lantai. dan elektrik) kepada pihak berkuasa.ianya lebih mudah dan selamat. • Selepas Banjir. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa. Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa. Periksa kerosakkan dinding. Pakai kasut atau selipar.• Semasa Pemindahan. pintu dan tingkap. petrol. Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan. Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. Periksa rumah anda. Ikut laluan yang di tentukan. berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi. dan sebagainya). gas. • Periksa ancaman bahaya. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah. disel. ianya mungkin merbahaya. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. 31 . Berpindah segera apabila diarahkan. • Semasa memasuki rumah. Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin. lerai dan jatuh. Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air.

Cerun atau saliran air. Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh. Tiang telefon. Tanda-Tanda Tanah Runtuh. 32 . Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda.4. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. Potongan atau tambakan.4. Kerosakkan paip air. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. Tanah berganjak. Pintu atau tingkap sukar ditutup. Jajaran barisan pagar berubah. tembok atau tiang. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket. elektrik dan pagar menjadi condong. gas atau pembetung bawah tanah. Lereng bukit yang sedang dibangunkan.2 TANAH RUNTUH. Retak atau rekahan pada dinding. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh. • Persediaan. Hubungi segera pihak berkuasa. Jalan mendap. • Kawasan Berisiko. Bina tembok penahan atau buat saliran air. Kesan bonggolan atau rekahan tanah. • • Sebelum Kejadian. • Semasa Kejadian.

Jika ternampak aliran air. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. 33 . • Selepas Kejadian. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam. Berlindung di bawah meja. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. membongkok seperti bola. Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. Dengar pengumuman radio. tanah. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama.• Di Dalam Rumah. Duduk diam di dalam bangunan. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda. • Di Luar Rumah. duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. kerusi atau perabot yang kukuh. golongan kurang upaya. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. Beri bantuan kepada jiran. Jauhi kawasan runtuhan. lindungi kepala.

tasik atau mana mana tempat takungan air.4. Kepulan awan gelap.Segera masuk kedalam rumah atau bangunan. .Jangan meniarap ke atas tanah. sungai.3 KEJADIAN ANGIN. Jangan gunakan telefon. duduk dan peluk lutut ke dada. • Persediaan. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 . . tinggalkan palam perkakasan elektrik. radio wayarles atau menonton televisyen. tiang telefon. pagar. . tiang elektrik. dan sebagainya. paya. besar dan tinggi.Jauhi longkang. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian. basikal dan sebagainya. Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. • Sebelum Bencana. tangga besi atau jentera seperti traktor. . . Dengar siaran radio untuk maklumat terkini. Petir dan guruh kelihatan dari jauh. kayu golf. Periksa sekitar rumah. segera membongkok ke hadapan.4. Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul.Sekiranya terasa petir akan berlaku. .Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio. Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah. Di Dalam Rumah. Tutup suis elektrik dan injap gas.Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. Jauhi pili dan paip air. sinki. • • Semasa Bencana.

Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada. 4. golongan kurang upaya. jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga.4. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir.• Di Dalam Kereta. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights). Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. 35 . Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang. Cuaca semakin panas dan kering. paip air atau gas yang pecah atau bocor. • Persediaan. Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa.4 KEMARAU. Debu mula kelihatan. beri bantuan jika ada. * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa. • Sebelum Bencana. • Selepas Bencana.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit. Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar. Hulurkan bantuan kepada jiran anda.

Jangan melakukan pembakaran terbuka. Minum air yang banyak. Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. 36 . jangan membazir. Jimatkan penggunaan air. • Jimatkan Air. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk. Jangan kerap bersiar-siar. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit. Sekiranya bekalan air dicatu. • Bertindak Semasa Kejadian. Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup.• Semasa Bencana. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Jangan biarkan air bertakung. Jimatkan penggunaan air. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. selesema atau sakit mata dan tekak. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah. ini akan membantu kitaran semula sumber air. kurangkan aktiviti rekreasi. Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa.

perabot dan peralatan lain.4. dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan. 4. dan mentol tambahan. Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman. wisel. pisau. bateri.4. - Sejauh ini. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin). 37 . jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia.Dalam keadaan demikian. Polisi insuran.5 GEGARAN BUMI. • Lindungi diri anda. 4. lampu suluh. Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir.5. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. Jauhi dari tingkap.• Peralatan Kecemasan. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih).1 Semasa Bencana. Namun. pintu. Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. Kad pengenalan. kasut. baju hujan. Bertenang.

• Berhati-Hati Gas Bocor. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok. 38 . • Hentikan Kenderaan. Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. • Beredar Secara Teratur. jambatan. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas.2 Selepas Gegaran Berhenti. Jika anda sedang memandu. Jangan gunakan lilin. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan. Jika anda berada di luar. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda.5.4. 4. jejantas dan kabel elektrik tergantung. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. bangunan. jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung.• Jauhi dari bangunan.

Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas.Laporkan juga kebocoran gas kalau ada.5. surat khabar. Jika boleh. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu. 39 . jangan kemana-mana. Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur.3 Jika Terperangkap. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak. selimut. kotak.4. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif. tilam dan lain-lain. 4.

- Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh.4. lakukannya dengan segera. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi.4. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan.6 TSUNAMI. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam.- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi. - Tsunami. Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda. terus lari ke kawasan tinggi. 4. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain. - Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. dapur gas dan sebagainya. Dari pusat tsunami. 40 . sampai ke 4. - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut. Bagaimanapun.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut. berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. gempa bumi. Menyebabkan ombak yang besar. jangan hidupkan suis lampu atau mancis. Bagaimanapun. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan. - Bertenang.6. jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. Jangan berlengah.

Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat. 41 . mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi. pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam. Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan. • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam. Segera berpindah ke kawasan tinggi. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. Jika cuaca buruk. Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak.6.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami.4. Tingkat atas bangunan tinggi.4. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi. bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi.

2 TEMPAT PERLINDUNGAN. 4. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat.1 SISTEM AMARAN. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan.5.4. bertingkat dan awam. - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat.5.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN. 42 . - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda. 4. - Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga.

a. Contoh bahan tersebut adalah:a. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan. longkang pembentung atau longkang terbuka.1 ANCAMAN KIMIA. Gas Saraf. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian. Sulphur Mustard.6 PENGGANASAN. 4. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa. Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan. Mendengar tentang pengumuman semasa. 43 . 4. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar. b. Hydrogen Sianida. bot atau kenderaan. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang.6. - Perlepasan gas.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan. - Berkumpul. Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. Jikalau boleh baringkan badan anda. semburan dari kapal terbang.

Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak.Perubahan pada warna kulit. . Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. Renjisan atau wap cecair yang luar biasa.Sesak nafas. kulit atau kerongkong. Bacillus Antraks. sukar bernafas.Kejang perut atau cirit-birit. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit. Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. 4. c. . .6. Ricin. sawan atau hilang kawalan. Titisan lapisan berminyak atas permukaan.Pedih di bahagian mata.Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur.• Tanda-tanda keracunan kimia. Bau yang luar biasa. Racun Toksid. Contoh bahan tersebut adalah:- a. . . Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan. Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi. selari dengan keadaan 44 .2 ANCAMAN BIOLOGICAL. menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. b. Habuk atau debu berwarna.

Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. * Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada.• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. JANGAN CEMAS. Alirkan air yang banyak pada mata anda. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian). - Tutup pintu dan tingkap. - Laporkan segera kepada pihak berkuasa. elakkan dari menyentuh mata dan hidung. tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih. Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air. • Tindakan selepas serangan kimia. Masukkan ke dalam beg plastik. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda. 45 . matikan system pendingin hawa. masuk ke dalam bangunan berhampiran. kain. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu.

3 ANCAMAN RADIOLOGI. 4. 3. • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan.Jika anda berlindung pada bahan yang tebal.4 ANCAMAN BOM. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran. Jarak . - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan. - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil. - CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil. - JANGAN mengganggu percakapanya.6. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”. semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa.Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 . jarak dan masa. 2. - CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. 4. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan. Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan.6. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan. Masa .Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. 1.- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup. Perlindungan .

Keluar secara tenang dan teratur. • Benda yang disyaki Bom. JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. Dari mana panggilan terperinci. JANGAN maklumkan kepada orang lain. Jenis bom yang dinyatakan. b. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan. LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda. c. - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif. TINGGALKAN tempat itu dengan segera.seperti. Bagaimana rupabentuknya. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. Kenapa bom itu diletakkan. e. Bila bom tersebut akan meletup. 47 . JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. d. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya. f. a. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. Dimana bom itu berada.

JANGAN buka. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. Tiada nama dan alamat pengirim. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. alamat dan sebagainya. tulisan. HALANG laluan ke tempat itu. Ejaan yang salah. Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. atau ketuk. JANGAN rasa atau bau. Kesilapan nama dan jawatan. Taip atau tulisan yang teruk. Kelihatan wayar. HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”. Alamat kepada jawatan sahaja. Bau yang asing. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. Nilai setem yang berlebihan. Tanda pos asing.• Surat yang disyaki berbahaya. Padat dan keras. Pita atau ikatan yang berlebihan. 48 . ASINGKAN surat tersebut. tutupkan ia. Ada bunyi ganjil. goncang. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata. gris atau berminyak. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara.

5 ANCAMAN PENGGANAS. Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi.no.6. perawakan seperti jambang. tahun . Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa. parut atau loghat bahasa). Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa.pakaian. Kemana orang disyaki telah pergi. warna rambut. Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut. buatan. - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa. kemek atau tampalan) e.4. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. d. 49 . a. b. umur. - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera. tinggi. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas. bangsa. plet atau ciri-ciri lain seperti stiker. bila dimana dan siapa terlibat). Nama dan alamat anda. Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. Keterangan orang disyaki (jantina. c. model. misaim. b.

• Operasi Bencana. 5.5.Pertolongan Cemas Asas dan CPR.Bencana dan peperangan. • Latihan Pasukan (CDERT).4 SUBJEK LATIHAN.3 LATIHAN ANGKATAN. Latihan Kemahiran Selama 160 jam. 50 . 5. • Latihan Orang Awam. 3. Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1. 2. 1. menyenggara.2 AKTIVITI JPA3. melatih. • Talian Kecemasan 991. • Latihan Kadet Pertahanan Awam. melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a.1 AKTA 221.Penyelamat Asas. . Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola. . Latihan Asas. Latihan Asas Selama 48 jam. .Melawan Kebakaran Asas. Latihan Lanjutan Selama 148 jam. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM. 5. • Eksesais/Latihan bersama. • Pengurusan Angkatan. 5. • Pembangunan Projek dan Kelengkapan. . • Latihan Angkatan. menubuh. • Khidmat Kemanusiaan.

Penyenggaraan Alat Penyelamat. 1. . 4.Pengurusan Bencana.Membaca Peta dan Kompas.. 7.Penyelamat Lanjutan. Eksesais.Pengendalian Peralatan Penyelamat. Latihan di Luar Negara. Komunikasi. Trauma Life Support. 51 . . Latihan Lanjutan. 2. 3.Pengurusan Trafik.Ascending dan Descending. Latihan Kemahiran. 6.Melawan Kebakaran Lanjutan.Kebajikan dan Pusat Pemindahan. . Pengendalian Bot Penyelamat. . Demonstrasi/Simulasi. Alat Bantuan Pernafasan. 8.5 TEKNIK LATIHAN. 5. . Penempatan. . 2. Latihan Bersama. Menyelamat di Air dan Skuba. Misi Bantuan Antarabangsa. 3. 5. Ujian Teori dan Praktikal.Responder Pertama. Latihan Teori dan Praktikal. . .

2 Jenis Latihan. rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari. Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan.6. Badan Berkanun. 5.6. • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam). - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).1 Objektif. Syarikat Swasta. • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya.7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON. 5. • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia. 52 . Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri.6 LATIHAN ORANG AWAM. - Kakitangan Kerajaan. CPR. Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran. 5.5. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran.

53 . Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.8 SYARAT MENJADI ANGGOTA. Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal.5. Berminat menjalankan tugas secara sukarela. - Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan. Tidak menyertai badan beruniform yang lain. Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful