JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat).4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN. - Balut dengan kain bersih atau pembalut.1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. Jika tangan atau kaki yang cedera. Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut. kaca atau pisau. Jika terdapat objek asing seperti paku. 4. 4.2. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik.2 BANTUAN KECEMASAN 4. tinggikan ia melebihi paras 6 . balut dengan kain bersih. jangan tekan pada luka. Apabila pendarahan berhenti.

Bersin. menelan. darah akan kelihatan nipis dan cair. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan. Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah). Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit. Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. 7 .Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. Mengorek hidung. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. dapatkan rawatan lanjut. batuk. Tekanan darah tinggi. • Perdarahan daripada hidung. ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. • Rawatan hidung berdarah. Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung.jantung untuk mengurangkan tekanan. * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak. Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung. beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. bersihkan hidungnya dengan air suam. Jika perdarahan tidak berhenti. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung.

Jika darah menembusi pembebat. Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan. Longgarkan sebarang pakaian yang ketat. • Luka dalam perut. 4.- Nasihatkan mangsa untuk berehat. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah. tetapi tidak dapat dicari. - Anggota tubuh yang tergeliat. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. contohnya tali pinggang atau baju. menjadi pendek dan bengkok. terutamanya jika 8 . Kecacatan. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada.2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. Tambahkan selapis lagi. Luka tikaman. - Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar.2. - Tanda-tanda renjatan. bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar.

Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. Berikan rawatan di tempat kejadian. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada. 4. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. • Merawat Mangsa Pengsan. buku dan sebagainya.2. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. Luka dengan hujung tulang tertonjol. Longgarkan pakaian yang ketat.3 MANGSA PENGSAN. Tinggikan kaki dengan alas bantal. Jika tiada bahan tuapan. Buat tuapan dengan mengikat kayu.. Denyut nadi yang perlahan. Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Dapatkan rawatan lanjut. • Tanda-tanda pengsan. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah. Elakkan pergerakan yang tidak perlu. Pastikan udara bersih mencukupi. Jangan gerakan bahagian yang patah. kertas tebal. kulit sejuk dan berpeluh. Pucat. • Merawat Kepatahan Tulang. Baringkan mangsa.

4. Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan. * Untuk mangsa yang mengandung.2. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk. - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher. 10 . Mangsa mengalami kesukaran bernafas. baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu. - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa). - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. beritahunya yang anda cuba membantu. Mangsa akan cuba bercakap. tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar. • Tanda-tanda tercekik.4 MANGSA TERCEKIK. - Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. tetapi tidak dapat. tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati.

Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. Jika dada masih tiada pergerakan. Buka mulut mangsa. Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR). Kemudian beri 5 tekanan di dada. • Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut.•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. beri 5 tepukan di belakang. lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa. Jika tiada. 11 . Jika tiada. * Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul. JANGAN gunakan teknik ini.(Jangan korek dengan jari). periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Baring dan terlentangkan mangsa. Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini.

1 Kelecuran ringan. Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR.5.Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir. Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar. .5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN.Lecur pada kulit yang terjejas.Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera.Kulit yang kemerah-merahan. • Rawatan. • Tanda-tanda kelecuran ringan.Tanggalkan cincin. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. 12 .Balut dengan kain bersih. . Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. 4. . (Jangan korek dengan jari). ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar. . Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk.Sakit pada kawasan yang terbakar.• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun). . . . 4.2.2. rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit. jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera.

.Kesukaran untuk bernafas. .Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera.3 Melecur disebabkan bahan kimia.Periksa pernafasan dan nadinya.jam. 4.Kesakitan yang kuat dan menyengat. . . • Tanda-tanda.Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu.Sakit.2. .2. . .Renjatan. • Rawatan kelecuran teruk. 13 . .Tanggalkan barang kemas.Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar. • Tanda-tanda kelecuran teruk.Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. mengelupas bengkak. .Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit. dan melecur.2 Kelecuran teruk. . .Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran.5.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat.Kawasan kulit yang terjejas berubah warna.4. . . .Kesan kelecuran yang jelas.5.

lakukan CPR jika perlu.• Rawatan.Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. . 14 . minyak urut. • Tanda-tanda. Rasa sakit dan perit yang membakar. minuman.Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. . . Cirit-birit Pening kepala dan demam. Jika mangsa sedar. Tunggu arahan dan bertindak segera.2. Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi. Tanda-tanda renjatan. Muntah. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. Daya sedar yang lemah.Balut kecederaan dengan kain bersih. 4. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan.6 KERACUNAN. . Keracunan boleh terjadi melalui makanan. . * Jangan sapukan losyen. Latarbelakang pendedahan/tertelan.Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda. ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur. pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata. kadang-kadang terdapat kesan darah. Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya. Perut sakit dan kejang.

4. Lemah dan pitam.7 RENJATAN. 15 . jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang. Jika tidak dirawat dengan segera. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen.- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. berpeluh. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. • Tanda-tanda mangsa renjatan. sejuk. Pernafasan yang pendek dan kencang. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian. Nadi yang lemah dan halus. Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit. Rasa mual dan berkemungkinan muntah. * Semasa dalam keadaan renjatan. Pucat. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat. Dahaga. kulit bersisik. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang.2.

Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. - CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR). tinggikan kakinya antara 8”-12”. Tidak sedarkan diri. 4.Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif. Beri rawatan terbakar dan melecur. • Renjatan elektrik. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. Baringkan pesakit jika ia muntah. Temani mangsa sehingga bantuan tiba. Beri keyakinan. Jangan beri air atau alkohol. Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR. berhati-hati. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh.2. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas. Telefon ambulans jika perlu. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. pusingkan kepala ke sisi. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. Jika tidak. Longgarkan pakaian yang ketat. CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. berikan rawatan untuk mangsa pengsan. • Rawatan. Jika mangsa tidak sedarkan diri. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 .

Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa. Kejutkan pesakit. - Jika tiada tindakbalas. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita.• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru. Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa.2. Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. hubungi ambulans (999 atau 991). CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu. R = response.1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). Periksa tindakbalas pesakit. 4. - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. • - R: Response (Tindakbalas). A = airway. - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan.8. Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa. 75% selalunya berlaku di rumah. B = breathing. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan. C = blood circulation. Bergantung dengan tempat kejadian. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. 17 . Nilai situasi yang berlaku. mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an. D:Danger (Bahaya). • - D = danger.

batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. mulakan tekanan di dada. Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. • - B: Breathing (Pernafasan).• - A: Airway (Saluran pernafasan). 18 . Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. Dengan kiraan Dan Satu. Dan Dua. Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan. - Jika tiada pernafasan. - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. • - C: Circulation (Peredaran darah). - Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat. Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. - Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. lihat ke arah dada pesakit. - Lihat.

batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya. Sekiranya tiada tindakbalas. Tekan pada kadar 100 kali seminit. Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas. • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). - Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans. Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba.2. - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam. Berhati-hati 19 .dengar dan rasa pernafasan. Pastikan tindakbalas pesakit. - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza. Dongakkan kepala dan lihat. Jangan dongakkan kepala terlalu jauh.2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun).4. - Jerit dengan perlahan tepuk bahu.8. posisikan bayi terlentang. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8). Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu.

Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1.5 ke 2 saat setiap hembusan. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati). Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit. Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul. Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR.Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada.- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas. 20 . Tekan antara ½ ke 1inci.

Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka. (jika kereta tersebut terbakar. jarakkan diri). Jangan merokok di tempat kemalangan. Tarik brek tangan kereta. Hubungi 991 Pertahanan Awam. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian. Periksa mangsa kalau sedar. Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. • Beri amaran kepada lalulintas. Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa. tenangkan mangsa kalau sedar.4. Beritahu berapa orang yang tercedera.2. Buat penilaian segera ke atas mangsa. • Hubungi pihak Polis. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan.9 KEMALANGAN JALAN RAYA. Tunggu sehingga bantuan sampai. Beri amaran kepada kereta yang lalulalang. * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa. 21 . • Tindakan yang patut diambil. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran).

• Tindakan yang harus diambil. Buka salur udara dan periksa pernafasan.2. Kalau perlu lakukan CPR. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. Mangsa tidak berupaya untuk berenang. Dibawa putaran arus. atau mangsa tidak sedarkan diri. Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih. Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya.9 LEMAS. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. Kalau boleh. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa. Jika anda seorang penyelamat terlatih. Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat. • Tanda-tanda mangsa lemas. Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). elakkan diri anda masuk ke dalam air. Jika anda menyelamat dari dalam air. Mangsa kelihatan tenggelam-timbul. 22 .4. ( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. bersedia memberi bantuan pernafasan. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air.

Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya. Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat. • Mangsa yang ringan.4. • Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). Jika mangsa sedar.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN. Pikulan Cara Ahli Bomba. Membonceng. 23 . samada mangsa sedar atau tidak.2. Buaian. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa. Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan. ini perupakan teknik yang sesuai. Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan. ringan dan bertenaga.

- Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol.3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. oksigen dan bahan bakar. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 . menyala. sebagai rakyat yang bertanggungjawab. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba. hospital. langsir. kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. hotel. sekolah dan rumah. Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat. Oleh itu. Punca-punca haba termasuk percikan api. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. pusat membeli belah.4. api yang elektrik dan besi panas. pakaian.

1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan. 25 .4. - Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan. 4. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran.3. - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah. - Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok. - Jangan mengunci pintu kecemasan. Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak. - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap. - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan.3.

- Tutup pintu. 26 . - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil.4. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya. jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. - Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk.3. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. untuk mengelakkan api merebak. - Masuk ke dalam bilik yang selamat. Apabila berlaku kebakaran.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN.

Tekan muncung alat pemadam api. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu. Semburkan tepat kearah sumber api. Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran. - Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain. Sebaliknya ikut arah angin. masih ada lagi 27 .3.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran. - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik. Jangan sembur lawan arah angin.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR.3. - Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya.4. 4. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap. debu-debu dan habuk masuk.

Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan.• Dari Tingkat Pertama. jika boleh. gunakan kain-kain selimut. rasa dengan kaki sebelum pijak. Sediakan tali belati untuk menuruni. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. • Dari Tingkat Dua. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. Tunggu sehingga bantuan tiba. Tutup pintu. 28 . Jangan gunakan lif semasa kebakaran. Jangan panik. Menyusur ke bawah cara membelakang. Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini. • Dari Tingkat Tiga Keatas. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah.

4.4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4. Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api. 4. Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan.1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda.• Jika Pakaian Anda Terbakar. Jangan cemas atau panik. Periksa longkang supaya tidak tersekat. Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda. Pastikan sistem amaran banjir yang ada. Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 .

• Di luar Rumah. • Semasa Banjir. • Di dalam Kenderaan. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana. Bersedia untuk menutup suis elektrik. berjalan atau dengan sampan. sungai dan longkang. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan.• Apabila Banjir Akan Berlaku. sungai. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. berpatah balik. segera lakukan. keluar. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. 30 . Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah. Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. injap utama bekalan air dan gas. longkang dan lombong. Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. Jangan minum air banjir. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir. Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. Bersedia dengan peralatan kecemasan. Dengar pengumuman radio.

• Periksa ancaman bahaya. Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa. Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. pintu dan tingkap. Periksa rumah anda. • Semasa memasuki rumah. Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. Berpindah segera apabila diarahkan. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air. dan sebagainya). ianya mungkin merbahaya. lerai dan jatuh. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. lantai. berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi. Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air. gas. Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah. jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan.ianya lebih mudah dan selamat. dan elektrik) kepada pihak berkuasa. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. Periksa kerosakkan dinding. disel. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa.• Semasa Pemindahan. 31 . Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. petrol. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. Pakai kasut atau selipar. Ikut laluan yang di tentukan. • Selepas Banjir.

Tanda-Tanda Tanah Runtuh. • Semasa Kejadian. • Kawasan Berisiko. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket. Tiang telefon. Jalan mendap. Bina tembok penahan atau buat saliran air. • Persediaan. Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda. Retak atau rekahan pada dinding. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh. Lereng bukit yang sedang dibangunkan. elektrik dan pagar menjadi condong. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. tembok atau tiang. Kesan bonggolan atau rekahan tanah. Pintu atau tingkap sukar ditutup.4. • • Sebelum Kejadian. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. gas atau pembetung bawah tanah. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. Cerun atau saliran air. Potongan atau tambakan. Jajaran barisan pagar berubah. Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh. Hubungi segera pihak berkuasa.4. 32 .2 TANAH RUNTUH. Tanah berganjak. Kerosakkan paip air.

Beri bantuan kepada jiran. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam. kerusi atau perabot yang kukuh. Jika ternampak aliran air. Jauhi kawasan runtuhan. lindungi kepala. • Di Luar Rumah. golongan kurang upaya. 33 . Duduk diam di dalam bangunan. Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. • Selepas Kejadian. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda. Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. Berlindung di bawah meja. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh.• Di Dalam Rumah. tanah. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan. Dengar pengumuman radio. membongkok seperti bola.

Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah. tasik atau mana mana tempat takungan air. Dengar siaran radio untuk maklumat terkini. • • Semasa Bencana. basikal dan sebagainya. tinggalkan palam perkakasan elektrik. Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul. • Sebelum Bencana. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 . besar dan tinggi. paya. Di Dalam Rumah.Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. . pagar. tiang elektrik. Petir dan guruh kelihatan dari jauh.Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio.Sekiranya terasa petir akan berlaku. . sungai. duduk dan peluk lutut ke dada.3 KEJADIAN ANGIN.Segera masuk kedalam rumah atau bangunan. .4. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian. . kayu golf.Jangan meniarap ke atas tanah. Jangan gunakan telefon. • Persediaan. sinki. Periksa sekitar rumah. segera membongkok ke hadapan. Kepulan awan gelap.4. radio wayarles atau menonton televisyen. tangga besi atau jentera seperti traktor. . . Jauhi pili dan paip air. dan sebagainya. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh. Tutup suis elektrik dan injap gas.Jauhi longkang. tiang telefon.

Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa.4. Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights). paip air atau gas yang pecah atau bocor. Cuaca semakin panas dan kering. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau. Hulurkan bantuan kepada jiran anda. 35 . Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa. Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada. beri bantuan jika ada. Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga.4 KEMARAU. • Persediaan. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir.• Di Dalam Kereta. jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda. • Sebelum Bencana. golongan kurang upaya. • Selepas Bencana. Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. 4. Debu mula kelihatan.

36 . Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. Minum air yang banyak. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk.• Semasa Bencana. Jangan melakukan pembakaran terbuka. selesema atau sakit mata dan tekak. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga. Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup. Jimatkan penggunaan air. Sekiranya bekalan air dicatu. jangan membazir. Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. • Jimatkan Air.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa. ini akan membantu kitaran semula sumber air. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. Jangan kerap bersiar-siar. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit. Jimatkan penggunaan air. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Jangan biarkan air bertakung. • Bertindak Semasa Kejadian. kurangkan aktiviti rekreasi.

jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia. Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman. dan mentol tambahan. pintu. - Sejauh ini.• Peralatan Kecemasan.Dalam keadaan demikian. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih). pisau. bateri. Polisi insuran.4.4. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan. lampu suluh. Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. baju hujan. 4. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu. Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir.5 GEGARAN BUMI. • Lindungi diri anda. 37 . kasut. Jauhi dari tingkap. Bertenang. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. 4. wisel. dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. Kad pengenalan.5. perabot dan peralatan lain. Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin).1 Semasa Bencana. Namun.

Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. • Berhati-Hati Gas Bocor. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda. • Beredar Secara Teratur. jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas. 4. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok.4. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti. Jangan gunakan lilin. Jika anda sedang memandu.2 Selepas Gegaran Berhenti. Jika anda berada di luar.• Jauhi dari bangunan. 38 . bangunan. • Hentikan Kenderaan.5. jambatan. jejantas dan kabel elektrik tergantung.

5. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa. kotak. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil. surat khabar. 39 . selimut.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak. Jika boleh. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil.4. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur. Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil.Laporkan juga kebocoran gas kalau ada. 4. jangan kemana-mana. tilam dan lain-lain. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif.3 Jika Terperangkap. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju.

- Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda.6. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan. - Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. dapur gas dan sebagainya.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan. - Tsunami. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar. sampai ke 4. berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi. Bagaimanapun.4. Bagaimanapun. jangan hidupkan suis lampu atau mancis. Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera. terus lari ke kawasan tinggi. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi.- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian.6 TSUNAMI. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. lakukannya dengan segera. 40 . - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. Jangan berlengah.4. - Bertenang. jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain. gempa bumi. Menyebabkan ombak yang besar. Dari pusat tsunami. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam. 4.

Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan. mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi.4. Segera berpindah ke kawasan tinggi.4. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak. Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza. Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat. Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi. Jika cuaca buruk. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami. Tingkat atas bangunan tinggi. bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi. 41 . • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam.6. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam.

- Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga. 4.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN. 42 .2 TEMPAT PERLINDUNGAN.5. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan. - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda. - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat. 4.4. bertingkat dan awam. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat.1 SISTEM AMARAN.5.

Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa. b. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan. 43 . Hydrogen Sianida. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. Jikalau boleh baringkan badan anda. Mendengar tentang pengumuman semasa. longkang pembentung atau longkang terbuka. 4. Sulphur Mustard.6. - Berkumpul. Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. 4. Contoh bahan tersebut adalah:a.6 PENGGANASAN. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar. a. bot atau kenderaan. semburan dari kapal terbang. Gas Saraf. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang.1 ANCAMAN KIMIA.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan. - Perlepasan gas.

Pedih di bahagian mata. Contoh bahan tersebut adalah:- a. Habuk atau debu berwarna.Sesak nafas. menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. Racun Toksid. b. c. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi.Kejang perut atau cirit-birit. . Renjisan atau wap cecair yang luar biasa. Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak. selari dengan keadaan 44 . sawan atau hilang kawalan. Bacillus Antraks. sukar bernafas.Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit. .Perubahan pada warna kulit. Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan.2 ANCAMAN BIOLOGICAL. .• Tanda-tanda keracunan kimia. Ricin. . kulit atau kerongkong. . Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. Titisan lapisan berminyak atas permukaan. Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. 4.6. Bau yang luar biasa. Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai.

naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih. tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu. Masukkan ke dalam beg plastik. - Laporkan segera kepada pihak berkuasa. * Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih. - Tutup pintu dan tingkap. • Tindakan selepas serangan kimia. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. 45 . matikan system pendingin hawa. JANGAN CEMAS. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada. kain. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air.• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. Alirkan air yang banyak pada mata anda. elakkan dari menyentuh mata dan hidung. Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. masuk ke dalam bangunan berhampiran. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian).

2. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan.3 ANCAMAN RADIOLOGI. Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan.6. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan.- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup. 4. 4. Masa . - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil.4 ANCAMAN BOM.6. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 . • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan.Jika anda berlindung pada bahan yang tebal. 3. Perlindungan . - JANGAN mengganggu percakapanya.Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa. Jarak . jarak dan masa. semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran. - CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil. - CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. 1.Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”. - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan.

• Benda yang disyaki Bom. Dari mana panggilan terperinci. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif. e. Keluar secara tenang dan teratur. b. 47 . LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. Bila bom tersebut akan meletup. f. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda.seperti. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan. d. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. Dimana bom itu berada. - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. Jenis bom yang dinyatakan. JANGAN maklumkan kepada orang lain. Kenapa bom itu diletakkan. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. c. JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. Bagaimana rupabentuknya. JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. a.

• Surat yang disyaki berbahaya. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”. tulisan. Pita atau ikatan yang berlebihan. tutupkan ia. Nilai setem yang berlebihan. Kesilapan nama dan jawatan. Bau yang asing. HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. Ejaan yang salah. JANGAN rasa atau bau. Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. Tanda pos asing. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. JANGAN buka. Taip atau tulisan yang teruk. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. ASINGKAN surat tersebut. BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu. Kelihatan wayar. atau ketuk. Ada bunyi ganjil. Padat dan keras. Alamat kepada jawatan sahaja. 48 . alamat dan sebagainya. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. HALANG laluan ke tempat itu. gris atau berminyak. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata. Tiada nama dan alamat pengirim. goncang.

b. kemek atau tampalan) e. Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi. misaim. model. 49 .no. tinggi.pakaian. umur. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera. plet atau ciri-ciri lain seperti stiker. c. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. perawakan seperti jambang. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas.6. a. Keterangan orang disyaki (jantina. Nama dan alamat anda. Kemana orang disyaki telah pergi. Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut.5 ANCAMAN PENGGANAS. parut atau loghat bahasa). bangsa. warna rambut. d. buatan. Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa. b. tahun . - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a. Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa.4. - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa. bila dimana dan siapa terlibat).

. 50 . • Talian Kecemasan 991. 3. 2.3 LATIHAN ANGKATAN. Latihan Asas. Latihan Kemahiran Selama 160 jam. melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a. • Operasi Bencana. 5. Latihan Asas Selama 48 jam.Bencana dan peperangan. menubuh.Melawan Kebakaran Asas. Latihan Lanjutan Selama 148 jam. . • Latihan Angkatan. • Pengurusan Angkatan. • Latihan Orang Awam.Penyelamat Asas.2 AKTIVITI JPA3. • Latihan Pasukan (CDERT). .4 SUBJEK LATIHAN. Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1. • Khidmat Kemanusiaan. Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola.1 AKTA 221. 1. melatih. • Latihan Kadet Pertahanan Awam. 5. menyenggara. • Eksesais/Latihan bersama. • Pembangunan Projek dan Kelengkapan. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM.Pertolongan Cemas Asas dan CPR. 5. . 5.5.

Latihan Teori dan Praktikal. 5. 1. . .Pengurusan Bencana.Penyelamat Lanjutan. 8. 5. Ujian Teori dan Praktikal.5 TEKNIK LATIHAN.Membaca Peta dan Kompas.Pengendalian Peralatan Penyelamat. 2.Pengurusan Trafik. Menyelamat di Air dan Skuba. Latihan Bersama. Pengendalian Bot Penyelamat. . 4. Penempatan. . .Responder Pertama.Kebajikan dan Pusat Pemindahan. Misi Bantuan Antarabangsa.. Penyenggaraan Alat Penyelamat. 51 . .Ascending dan Descending.Melawan Kebakaran Lanjutan. 6. 3. . 3. Alat Bantuan Pernafasan. Demonstrasi/Simulasi. Latihan Lanjutan. . 7. Trauma Life Support. Eksesais. Latihan Kemahiran. Komunikasi. 2. Latihan di Luar Negara.

5. CPR.6.6. 52 .7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya. - Kakitangan Kerajaan.2 Jenis Latihan. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran. Badan Berkanun. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran. • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. Syarikat Swasta. rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari. • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia. Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri.5. - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.6 LATIHAN ORANG AWAM. 5. Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran.1 Objektif. Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung. • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam). 5.

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan. Tidak menyertai badan beruniform yang lain. Berminat menjalankan tugas secara sukarela. Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR. 53 . - Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal. Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.5.8 SYARAT MENJADI ANGGOTA.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful