JABATAN PERTAHANAN AWAM MALAYSIA

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI

BAHAGIAN PENGURUSAN ANGKATAN / UNIT LATIHAN

3.

KENALI PERTAHANAN AWAM
3.1 TAKRIF PERTAHANAN AWAM.
Maksud mengikut Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221) terbahagi kepada dua (2) keadaan iaitu:-

3.2

SEMASA PEPERANGAN.
Melaksanakan apa-apa langkah yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh.

3.3

SEMASA AMAN
Melaksanakan apa-apa langkah yang diambil bagi tujuan melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas sesuatu bencana.

Berdasarkan Akta 221 tersebut dapat difahami bahawa Pertahanan Awam itu berfungsi dalam masa aman, masa peperangan dan masa bencana dengan mengambil apa-apa jua langkah bagi menyelamat, melindungi dan mengurangkan kehilangan nyawa serta harta benda penduduk awam.

2

3.4

VISI
Ke arah mewujudkan masyarakat yang berpengetahuan dan responsif terhadap bencana yang mengancam nyawa serta harta benda.

3.5

MISI
Melibatkan orang awam dalam aktiviti Pertahanan Awam mengikut piawaian antarabangsa (ICDO).

3.6

SLOGAN

SEDIA, PANTAS DAN BERINTEGRITI
3.7 OBJEKTIF •
• Melindungi orang awam dan harta benda daripada ancaman keselamatan dan bencana. Melatih sekurang-kurangnya 10% rakyat dengan pengetahuan dan kemahiran kecemasan. • Melibatkan rakyat dalam aktiviti-aktiviti Pertahanan Awam (bencana dan Keselamatan negara). • Menyedia dan mengurus perkhidmatan kecemasan dan bencana.

3.8

FUNGSI •
• Menubuh, mengurus dan menyenggara Angkatan Pertahanan Awam. Merangka dan melaksana program-program latihan pengurusan bencana dan kecemasan kepada orang awam. • • Melaksanakan perkhidmatan bantuan bencana dan kecemasan. Menyediakan, mengurus dan menyenggara pusat-pusat pemindahan Dan sistem amaran bencana dan keselamatan. • Merancang dan melaksanakan aktiviti menyelamat mangsa dan harta Benda sebelum, semasa dan selepas bencana. • Menggubal dan melaksanakan dasar-dasar Pertahanan Awam

3

3.9

KAITAN RAKYAT

Antara langkah Pertahanan Awam yang sering dijalankan oleh rakyat adalah:

Bencana dan kemalangan –
menyelamat dan mengeluarkan mangsa, mengawal lalulintas, merawat, memulih dan mengambil tindakan bagi memastikan semua nyawa terpelihara

Kebakaran –
menyelamat mangsa, memadam dan mencegah api kebakaran.

Kecemasan lain –
rawatan perubatan, mencegah penyakit merebak atau berjangkit, pencegahan serangan haiwan/serangga berbisa dan bahaya, kawalan rusuhan atau ketenteraman awam dan pencegahan jenayah

Khidmat kemanusiaan –
bantuan kebajikan, gotong royong, pemulihan emosi dan persekitaran serta kaunseling, kawalan keselamatan dan apa jua langkah yang dapat mencegah dan memulihkan bencana serta menjamin keharmonian rakyat.

3.10

PERANAN RAKYAT

Menyamai semangat kesukarelaan, sedia memberi bantuan dan pertolongan serta menghargai nyawa dan harta benda milik bersama.

Melibatkan diri atau menyertai organisasi yang berteras perkhidmatan bantuan seperti JPA3 bagi menimba ilmu dan pengalaman menghadapi sebarang kemungkinan risiko.

Mendapatkan

latihan

dari

organisasi

latihan

yang

boleh

memberi

pengetahuan dan prosedur selamat dalam memastikan keselamatan diri dan rakyat.

4

3.11

PERANAN JPA3

Melatih seramai mungkin rakyat yang mempunyai pengetahuan dalam aspek keselamatan dan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)c Akta Pertahanan Awam 1951 (Akta 221).

Mengelola, menubuh, menyenggara, melengkapi, melatih dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam-Seksyen 3(2)a Akta 221.

Melakukan kerja bantuan bencana atau memberi perlindungan bagi menjamin keselamatan nyawa, orang atau harta benda penduduk awam sekiranya berlaku atau akan berlaku bencana serta memudahkan pemulihan mangsa selepas bencana tersebut-Seksyen 8(1) Akta 221

5

Balut sekeliling objek itu dengan kain bersih dan dapatkan rawatan lanjut. tinggikan ia melebihi paras 6 . - Balut dengan kain bersih atau pembalut. Jika terdapat objek asing seperti paku.2 BANTUAN KECEMASAN 4. balut dengan kain bersih.1 MERAWAT LUKA DAN BERDARAH • Rawatan luka kecil Alirkan air pada luka dan keringkan dengan kain bersih. 4. 4.4 LANGKAH-LANGKAH DAN CARA-CARA MENGHADAPI KECEMASAN. Bersihkan kelilingan luka dengan kapas atau kain bersih yang dibasahkan dengan air dan sabun atau antiseptik. jangan tekan pada luka.1 TAKRIF PERTOLONGAN CEMAS * Pertolongan cemas merupakan bantuan awal atau bantuan rawatan yang diberikan kepada seseorang yang tercedera atau sakit secara tiba-tiba sementara menunggu bantuan tiba. Jika tangan atau kaki yang cedera. • Mengawal pendarahan Hentikan pendarahan dengan meletakan kain bersih pada luka dan tekan dengan jari atau tangan (Tekanan Tepat). kaca atau pisau.2. Apabila pendarahan berhenti.

Ini menunjukkan tanda yang sangat serius di mana terdapat keretakan pada tengkorak dan kebocoran cecair di sekeliling otak. batuk. Perdarahan dari hidung biasanya berlaku apabila saluran darah yang halus di dalam hidung tercedera (pecah). Sekiranya luka itu besar dan pendarahan benyak. darah akan kelihatan nipis dan cair. menelan. beritahu mangsa untuk menggunakan semula tekanan bagi dua jangka waktu iaitu 10 minit setiap waktu. Jika perdarahan tidak berhenti. * Jangan gunakan teknik Tourniquet kerana ianya lebih memberi mudarat dari kebaikan. ini disebabkan oleh: - Tamparan pada hidung. Beritahu mangsa supaya melepaskan tekanan selepas 10 minit. Tekanan darah tinggi. Mengorek hidung.Jika pendarahan diikuti oleh kecederaan kepala. • Perdarahan daripada hidung. Apabila perdarahan berhenti dan mangsa masih menunduk. bersihkan hidungnya dengan air suam. meludah atau menghidu kerana boleh menganggu darah beku yang telah terbentuk dalam hidung. Nasihatkan mangsa supaya jangan bercakap. Nasihatkan mangsa supaya duduk dan tundukkan kepala supaya darah dapat mengalir dari hidung. • Rawatan hidung berdarah. 7 . Bersin. dapatkan rawatan lanjut. * Pendarahan hidung boleh membahayakan jika mangsa kehilangan darah yang banyak.jantung untuk mengurangkan tekanan. Berikan mangsa sehelai tuala bersih untuk mengesat lelehan. Minta mangsa supaya bernafas menerusi mulutnya dan picit bahagian yang lembut pada hidung. Beritahu mangsa supaya memicit hidungnya berterusan.

- Tanda-tanda renjatan. Jika perdarahan menjadi teruk atau berterusan selama 30 minit. - Anggota tubuh yang tergeliat. darah mungkin mengalir ke dalam tekak dan mengakibatkan muntah. contohnya tali pinggang atau baju. Jika darah menembusi pembebat.- Nasihatkan mangsa untuk berehat. bengkak dan lebam pada kawasan tulang yang retak. 4.2. Letakkan pembebat ke atas luka dan letakkan pembebat pada tempatnya dengan pembalut atau pita berpelekat. • Rawatan Gunakan sarung tangan pakai buang kalau ada. tetapi tidak dapat dicari.2 KEPATAHAN • Tanda-tanda kepatahan. Luka tikaman. menjadi pendek dan bengkok. Angkat lutut mangsa dan lapik dibawahnya bagi mengurangkan ketegangan pada kecederaan. tembakan atau terhimpit pada perut boleh menyebabkan luka parah. Telefon 999 atau 991 untuk ambulans. - Hujung tulang yang berkeriut (crepitus) dan bunyi kasar yang boleh dirasa dan dengar. Tambahkan selapis lagi. - Sakit dan kesukaran untuk menggerakkan bahagian tercedera. • Luka dalam perut. * Jangan biarkan kepala mangsa terkulai ke belakang. terutamanya jika 8 . Longgarkan sebarang pakaian yang ketat. Baringkan mangsa di atas sehelai gebar. Kecacatan. hantar mangsa ke hospital dalam kedudukan rawatan.

3 MANGSA PENGSAN. Elakkan pergerakan yang tidak perlu. Rawat dan hentikan pendarahan luka jika ada. kulit sejuk dan berpeluh. Tunggu sehingga mangsa sedar dan pulih 9 . Denyut nadi yang perlahan. suratkhabar dan sebagainya di atas dan bawah sendi tulang yang patah. Dapatkan rawatan lanjut.keretakan atau patah berlaku pada tulang paha atau pelvis. Hilangnya daya sedar yang singkat menyebabkan mangsa jatuh ke lantai. • Merawat Kepatahan Tulang. 4.. buku dan sebagainya. Pastikan udara bersih mencukupi. Berikan rawatan kepada pendarahan dan kesesakan terlebih dahulu. Tinggikan kaki dengan alas bantal. Berikan rawatan di tempat kejadian. Jangan gerakan bahagian yang patah. • Tanda-tanda pengsan. • Merawat Mangsa Pengsan. Jika tiada bahan tuapan. Kesukaran untuk menggerakkan anggota secara normal atau tidak dapat bergerak langsung. Pucat. Longgarkan pakaian yang ketat. Periksa lain-lain kecederaan jika ada. Baringkan mangsa. Luka dengan hujung tulang tertonjol. ikatkan pada anggota badan yang tidak cedera. Buat tuapan dengan mengikat kayu. Jangan tekan pada luka sekiranya ada tulang terkeluar. kertas tebal.2.

Mangsa mengalami kesukaran bernafas. - Cari hujung penyandar kerusi yang tumpul dan letakkannya di antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka anda. • Tanda-tanda tercekik. - Peluk kedua-dua tangan anda di tengah-tengah perutnya.2. • Teknik Heimlich Manuver bagi Mangsa sedar (Untuk kanak-kanak 1 tahun dan orang dewasa). tulang Sternum) - Tekan dengan tujahan ke dalam dan ke atas beberapa kali objek yang tersekat itu terkeluar. baling sesuatu atau apa saja yang boleh membantu. - Berdiri di belakang mangsa dan bersedia dengan kekuda. * Untuk mangsa yang mengandung. sehingga - Jika anda tercekik dan berseorangan. Genggam satu tangan dan letakkan di tengah perut antara pusat dan bahagian bawah tengah tulang rangka (ulu hati. Mangsa akan cuba bercakap. buat sesuatu yang boleh menarik perhatian orang lain seperti ketuk.4. tetapi tidak dapat. Dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu. 10 . - Tekan perut anda dengan kuat sehingga objek tersebut terkeluar. Mangsa akan menunjukkan tangannya pada leher. Muka mangsa kelihatan kemerah-merahan.4 MANGSA TERCEKIK. tekan di atas bahagian perut dengan teknik tekanan di tengah dada. beritahunya yang anda cuba membantu.

• Rawatan kecemasan tercekik untuk bayi yang sedar (Umur tidak lebih 1 tahun). Jika bayi itu menjadi pengsan lakukan CPR. 11 . lakukan bantuan pernafasan mulut ke mulut dan terus ulangi jika tiada tindakbalas dari mangsa.•Rawatan tercekik Mangsa pengsan. Baring dan terlentangkan mangsa. beri 5 tepukan di belakang. Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut. Ulangi 5 tepukan di belakang dan 5 tekanan didada. GUNAKAN teknik tolakan tepat sendi rahang. * Apabila membuka saluran pernafasan mangsa yang disyaki mengalami kecederaan tulang belakang. Jika tiada. Jika tiada. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam untuk maklumat lanjut program ini.(Jangan korek dengan jari). Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. JANGAN gunakan teknik ini. Pastikan bayi tersebut boleh menangis atau batuk. Ulangi langkah di atas sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. Buka mulut mangsa. Jika dada masih tiada pergerakan. beri 15 kali tekanan di dada (posisi tangan sama seperti CPR). Buka saluran pernafasan (teknik angkat dagu dan dongak kepala) dan periksa pernafasan. Kemudian beri 5 tekanan di dada. periksa bendasing dan keluarkan dengan jari anda. * Anda dinasihatkan mempelajari teknik Heimlich Manuver yang betul.

4.5.Segera sejukkan dengan air paip yang mengalir.Jangan pecahkan gelembong atau tanggalkan kain yang melekat pada tempat yang cedera. . • Tanda-tanda kelecuran ringan. . Alihkan bendasing hanya sekiranya kelihatan.Kulit yang kemerah-merahan.Tanggalkan cincin. • Rawatan.2.Lecur pada kulit yang terjejas. Periksa bendasing di kerongkong atau mulut.5 MERAWAT MANGSA KEBAKARAN DAN KELECURAN.• Rawatan kecemasan tercekik untuk kanak-kanak (Umur 1-8 tahun). 12 . .1 Kelecuran ringan. . Jika kanak-kanak itu menjadi pengsan lakukan CPR. Pastikan kanak-kanak tersebut boleh berkata-kata atau batuk. . (Jangan korek dengan jari).2.Balut dengan kain bersih. ( Gunakan sebelah tangan sahaja ) Tekanan di dada boleh dilakukan sekiranya kanak-kanak itu berbadan besar. Lakukan tujahan di perut ( Heimlich Manoeuvre ) berulang kali sehingga bendasing itu terkeluar. 4.Sakit pada kawasan yang terbakar. . rendam dalam takungan air atau balut dengan kain yang basah selama 5 minit sehingga hilang sakit. . jam tangan atau barang kemas yang dipakai pada tempat cedera.

2. . . .Baringkan mangsa dan siramkan tempat melecur dengan air selama 10 minit.Dapatkan bantuan Ambulans atau Pertahanan Awam dengan kadar yang segera. . . .5.Periksa pernafasan dan nadinya.Sakit. dan melecur.tali pinggang aau benda yang dipakai ketat. mengelupas bengkak. . .4.Tanggalkan barang kemas.2.5. .Kesan-kesan kimia di kawasan persekitaran. .jam.Jangan Tanggalkan pakaian yang melekat pada tempat yang terbakar. 13 . .Selimutkan mangsa dan dapatkan rawatan lanjut dengan segera. • Tanda-tanda. 4.2 Kelecuran teruk.Kawasan kulit yang terjejas berubah warna.Kesakitan yang kuat dan menyengat.Kesan kelecuran yang jelas.Renjatan. • Tanda-tanda kelecuran teruk.Kesukaran untuk bernafas.Balut tempat yang cedera dengan kain bersih dan tidak berbulu.3 Melecur disebabkan bahan kimia. . • Rawatan kelecuran teruk. . .

Tunggu arahan dan bertindak segera.tanyakan apa yang telah dimakan atau minum. Daya sedar yang lemah. . . Hampiri mangsa dan periksa nafas dan nadi.6 KERACUNAN. minyak urut. Jika mangsa sedar. * Jangan sapukan losyen. kemungkinan terdapat tanda-tanda berikut bergantung keatas jenis racun: • Rawatan Awal Keracunan. kadang-kadang terdapat kesan darah. Tanda-tanda renjatan.Dapatkan rawatan lanjut dengan segera. • Tanda-tanda.Tanggalkan sebarang pakaian yang tercemar dengan bahan kimia. ubat gigi atau sebagainya pada bahagian yang melecur. minuman. Jangan beri mangsa makan atau minum sehingga dibenarkan.Segera alirkan air ditempat yang cedera selama 20 minit. Cirit-birit Pening kepala dan demam. Jangan galakkan mangsa muntah melainkan diarahkan. . Pastikan anda selamat dari sebarang ancaman bahaya. .2. 4. Perut sakit dan kejang.lakukan CPR jika perlu. Muntah. pernafasan dan menyerap pada kulit dan mata.• Rawatan.Berhati-hati supaya bahan kimia tersebut tidak terkena pada anda. Rasa sakit dan perit yang membakar. Elakkan diri dan mangsa dari terkena air yang bertakung. . 14 .Balut kecederaan dengan kain bersih. Bekas-bekas kosong dikawasan persekitaran. Latarbelakang pendedahan/tertelan. Keracunan boleh terjadi melalui makanan.

kira-kira separuh dari volum darah akan turut hilang. Pernafasan yang pendek dan kencang. Rasa mual dan berkemungkinan muntah. berpeluh. Jika berada dalam keadaan renjatan yang berterusan boleh menyebabkan kematian.2. Dahaga.7 RENJATAN. Jika tidak dirawat dengan segera. Nadi yang lemah dan halus. 4. Warna kuku dan cuping telinga tidak normal serta-merta apabila dipicit. • Tanda-tanda mangsa renjatan.- Jika bibir mangsa terselar oleh bahan-bahan kakis. beri mangsa minum air atau susu sejuk dari masa kesemasa sementara menunggu bantuan perubatan. Apabila renjatan melarat: Kulit lebam terutamanya bahagian dalam bibir. * Semasa dalam keadaan renjatan. pesakit tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi yang menyebabkan kekurangan oksigen. Lemah dan pitam. Apabila nadi pada pergelangan tangan hilang. 15 . sejuk. jantung mangsa akan menjadi lemah dan tidak berfungsi dengan betul. kulit bersisik. Pada peringkat awal: Denyut nadi yang cepat. Pucat.

Beri rawatan terbakar dan melecur. Mengekalkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru. • Rawatan. Baringkan pesakit jika ia muntah. Telefon ambulans jika perlu. Beri keyakinan. Jangan beri air atau alkohol.2. Ianya bertujuan untuk mencegah kerosakan otak sebelum menerima bantuan perubatan. Tidak sedarkan diri. tinggikan kakinya antara 8”-12”. Longgarkan pakaian yang ketat. Jika tidak. • Renjatan elektrik. Apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang mudah:- 16 . Periksa mangsa jika perlu lakukan CPR.8 CARDIO PULMONARY RESUSCITATION (CPR).Apabila bekalan oksigen ke otak menjadi lemah: Resah gelisah dan mangsa menjadi agresif. Jika mangsa didapati terkena renjatan elektrik. CPR mempunyai 2 matlamat iaitu:- • • Mengekalkan aliran darah ke seluruh anggota badan. pusingkan kepala ke sisi. berhati-hati. Dapatkan bantuan dan hubungi ambulans. Jika tiada kecederaan di kepala dan dada serta tiada kesukaran bernafas. Pastikan arus elektrik telah dimatikan atau suis utama telah ditutup sebelum memberi sebarang bantuan kecemasan. Temani mangsa sehingga bantuan tiba. berikan rawatan untuk mangsa pengsan. Menguap dan tercungap-cungap untuk menyedut udara. alihkan wayarelektrik dengan kayu yang kering atau objek yang bukan pengalir. CPR adalah teknik mudah yang hanya memerlukan peralatan yang minima sahaja. Jika mangsa tidak sedarkan diri. Panaskan pesakit tetapi elakkan dari berpeluh. - CPR adalah satu kunci penting dalam rantai hidup untuk mangsa yang mengalami masalah kejutan secara tiba-tiba pada jantung dan pernafasan. 4.

Tindakan bantuan CPR mesti diambil dalam tempoh 4 minit untuk bantuan pernafasan (oksigen) ke otak bagi meningkatkan tahap “ survival ” mangsa. hubungi ambulans (999 atau 991).1 Langkah-langkah melakukan CPR (DRABC). Ini akan menyerapkan oksigen ke dalam salur darah. 75% selalunya berlaku di rumah. • Memberi tekanan di dada mangsa untuk membuatkan darah mengalir di dalam badan. Alihkan benda-benda yang boleh mendatangkan bahaya kepada anda dan mangsa. Dua kali ganda lelaki diserang sakit jantung berbanding wanita. Kejutkan pesakit.8. - Cuba minta bantuan kalau perlu untuk mengawal keadaan. 17 . Serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa. CPR menggandakan peluang untuk hidup daripada serangan sakit jantung itu.2. Periksa tindakbalas pesakit. - Jika tiada tindakbalas.• Memberi tiupan kedalam mulut mangsa untuk menolak masuk udara berosigen ke dalam paru-paru. • - R: Response (Tindakbalas). 4. R = response. Nilai situasi yang berlaku. • - D = danger. mangsa yang biasa mengalaminya adalah lelaki yang berusia 60an dan wanita dalam usia lewat 60an. C = blood circulation. A = airway. B = breathing. tepuk bahu dan jeritkan “ awak ok ke?”. - Letakkan pesakit berbaring terlentang di atas permukaan yang padat. D:Danger (Bahaya). Bergantung dengan tempat kejadian.

- Letakkan tangan di tengah dada /sternum Bone (ulu hati) dan tekan ke dalam 1 ½ ke 2 inci sebanyak 15 kali pada kadar 80 – 100 kali seminit. mulakan tekanan di dada. - Lihat. batuk atau sebarang pergerakan pada pesakit. Dan Tiga sehingga Dan LimaBelas. - Periksa kalau lidah mangsa mengganggu laluan pernafasan mangsa. Alihkan lidah tersebut kalau menghalang pernafasan. Dan Dua. • - B: Breathing (Pernafasan). - Teruskan dengan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga bantuan perubatan tiba. dengar dan rasa pernafasan selama 5 hingga 10 saat.• - A: Airway (Saluran pernafasan). 18 . lihat ke arah dada pesakit. Jika tiada tanda-tanda pernafasan normal. picit hidung pesakit sehingga tertutup dan beri 2 hembusan penuh ke dalam mulutnya selama 2 saat setiap hembusan. - Jika tiada pernafasan. Posisikan pipi dekat dengan hidung dan mulut mangsa. Lakukan teknik ‘angkat dagu dan dongak kepala’. Buka salur nafas pesakit secara mendongakkan kepala dengan satu tangan sementara dagunya diangkat dengan tangan yang satu lagi. • - C: Circulation (Peredaran darah). Dengan kiraan Dan Satu.

posisikan bayi terlentang. Jangan dongakkan kepala terlalu jauh. Jika tidak bernafas beri bantuan 2 pernafasan dengan setiap pernafasan selama 1saat. - Jerit dengan perlahan tepuk bahu. Tekan pada kadar 100 kali seminit. Teruskan dengan 2 hembusan pernafasan dan 30 tekanan di dada sehingga bantuan tiba. • CPR untuk bayi (Kurang 1 Tahun). Pastikan tindakbalas pesakit. • Langkah asas melakukan CPR untuk kanak-kanak (Umur 1-8). Jika tiada tanda-tanda pesakit bernafas. Berhati-hati 19 .2 CPR untuk kanak-kanak (1-8 tahun).batuk atau bergerakmulakan tekanan di dada 1 ½ ke 2 inci 30 kali ditengah dada/sternum Bone (ulu hati)nya. - Berikan tekanan 1 ke 11/2 inci dalam.4. - Jika anda bersendirian dengan kanakkanak tersebut lakukan CPR selama 2 minit sebelum menghubungi ambulans.8. - CPR untuk kanak-kanak sama seperti melakukan CPR untuk dewasa kecuali 3 langkah di bawah ini yang berbeza. Dongakkan kepala dan lihat. - Gunakan tumit salah satu tapak tangan untuk melakukan tekanan di dada. - Buka salur pernafasan dengan teknik dongak kepala angkat dagu.dengar dan rasa pernafasan. Sekiranya tiada tindakbalas.2.

Seseorang harus mengikuti latihan CPR untuk mempelajari teknik dan prosedur yang betul. Perhatian :Untuk cekap dan mahir dalam CPR.Selepas 1 minit ( Ulangan 1 pusingan) hubungi ambulans (999 atau 991 ) dan teruskan memberi hembusan dan tekanan di dada. Tekan antara ½ ke 1inci. Tutup mulut dan hidung bayi dengan mulut kita dan hembus dengan kadar 1. Ulangi dengan 2 hembusan nafas dan 30 tekanan.5 ke 2 saat setiap hembusan. Periksa dada bayi untuk pergerakan pada setiap bantuan pernafasan. Posisikan 2 jari di tengahtengah dada/sternum Bone (ulu hati). Beri 30 tekanan di dada pada kadar 100 kali seminit. 20 .- Beri 2 hembusan sekiranya tiada bernafas.

Dikhuatiri terdapat kebocoran tangki minyak. * Jangan alihkkan mangsa kecuali betul-betul perlu. Letakkan tanda amaran tigasegi “red warning triangle” 90 meter dari tempat kejadian. Beri amaran kepada kereta yang lalulalang. Matikan enjin kereta untuk mengelakkan terjadinya letupan.4. tenangkan mangsa kalau sedar. Jangan merokok di tempat kemalangan. Tarik brek tangan kereta.9 KEMALANGAN JALAN RAYA. Ambulans atau Jabatan Pertahanan Awam. Tunggu sehingga bantuan sampai. • Tindakan yang patut diambil. Perbuatan mengalihkan mangsa boleh menambahkan risiko kecederaan mangsa. Hubungi 991 Pertahanan Awam.2. Nyatakan tempat kejadian dan jumlah mangsa. Dikhuatiri mangsa mengalami Konkusi (gegaran). • Beri amaran kepada lalulintas. 21 . Beritahu berapa orang yang tercedera. (jika kereta tersebut terbakar. Rawatlah mangsa dalam kedudukan yang anda temui mereka. Buat penilaian segera ke atas mangsa. • Hubungi pihak Polis. Periksa mangsa kalau sedar. jarakkan diri).

Buat persediaan untuk menghantar mangsa ke Hospital. ( Tidak perlu keluarkan air yang tertelan mangsa. Kalau boleh. Mangsa kelihatan meronta-ronta di dalam air. Baringkan mangsa dalam keadaan terlentang di atas kain tebal. Jangan jadi mangsa kedua kecuali anda betul-betul tahu dan terlatih. anda perlu mengharung ke dalam air atau berenang ke arah mangsa. Jika anda seorang penyelamat terlatih. Mangsa tidak berupaya untuk berenang. sebaliknya lakukan CPR kalau perlu). Mangsa kelihatan tenggelam-timbul. 22 .2. atau mangsa tidak sedarkan diri.4. kekalkan kepalanya ke bawah bagi mengurangkan mangsa menelan air. elakkan diri anda masuk ke dalam air. • Tanda-tanda mangsa lemas. Dibawa putaran arus. Samada mengalami kekejangan atau tidak tahu berenang. Kalau perlu lakukan CPR. Jika anda menyelamat dari dalam air. Jangan letakkan diri anda dalam situasi bahaya.9 LEMAS. Mangsa tenggelam lebih dari 1 minit. Mangsa kelihatan tercungap-cungap akibat suhu air yang sejuk. bersedia memberi bantuan pernafasan. • Tindakan yang harus diambil. Buka salur udara dan periksa pernafasan. Selimutkan mangsa apabila sampai di darat untuk mengelakkan mangsa dari terdedah kepada angin. Sebaliknya dapatkan objek panjang supaya mangsa dapat di naikkan ke darat.

• Mangsa boleh berjalan dangan bantuan (Cara menongkat). Letakkan tangan anda dibawah pelipat lutut dan bahunya. ini perupakan teknik yang sesuai.11 MEMINDAHKAN MANGSA TANPA USUNGAN. • Mangsa yang ringan. Membonceng. Tunduk dan letakkan mangsa melintang diatas bahu anda dan angkat. ringan dan bertenaga. Kepit kedua-dua kaki mangsa sementara kedua-dua tangan mangsa memeluk longgar leher anda. Digunakan untuk mangsa kanak-kanak dan ringan. sementara dia meletakkan berat badannya pada badan anda. samada mangsa sedar atau tidak. Pegang erat pinggang mangsa dan gunakan bahu anda untuk menongkat tangannya. Cara ini digunakan untuk membawa mangsa yang masih sedar dan boleh berjalan dengan sedikit bantuan. 23 .2. Peluk sebelah kaki dan pegang tangan mangsa. Pikulan Cara Ahli Bomba. Jika mangsa sedar. Cara ini amat sesuai bagi mangsa yang berbadan ringan.4. Buaian.

4. anda perlu tahu apakah bahaya kebakaran dan apakah yang harus dilakukan untuk menghapuskannya dari berlaku dirumah atau tempat kerja anda. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. hospital. Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. pusat membeli belah. Punca-punca haba termasuk percikan api. pakaian. - Api hanya akan bermula jika terdapat ketiga-tiga punca iaitu haba. menyala. - Sekiranya anda mendapati ada kebakaran. - Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran. langsir. Haba Oksigen Segitiga Api Bahan bakar 24 . kuasa Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat. oksigen dan bahan bakar. sekolah dan rumah. api yang elektrik dan besi panas. sebagai rakyat yang bertanggungjawab.3 KESELAMATAN SEMASA KEBAKARAN. hotel. Oleh itu. anda boleh melaporkannya kepada Jabatan Pertahanan Awam Malaysia atau Bomba dan Penyelamat Malaysia.

1 MENCEGAH KEBAKARAN DI RUMAH. Jauhkan bahan yang mudah terbakar daripada kanak-kanak.3. - Pastikan alat pemadam api dalam keadaan baik dan elok. 25 . - Jangan meletakkan barang-barang Yang boleh menghalang pintu kecemasan. - Jangan menggunakan soket elektrik berlebihan. - Jangan membuang bara api ke dalam tong sampah. 4. - Letakkan alat pemadam api di tempat yang senang diambil apabila berlaku kebakaran. - Kalau boleh pasangkan alat Pengesan asap. - Letakkan bahan mudah terbakar di tempat yang sepatutnya.3. - - Padamkan api mancis dan puntung rokok sepenuhnya - Elakkan daripada meninggalkan dapur semasa memasak. - Jangan mengunci pintu kecemasan.4.2 MENCEGAH KEBAKARAN DI TEMPAT-TEMPAT AWAM - Jangan berada dalam bangunan yang mempunyai muatan berlebihan.

3. 26 . jangan cemas lakukan langkah-langkah tersebut:- - Sekiranya berlaku kebakaran pastikan setiap orang keluar dari kawasan itu. untuk mengelakkan api merebak. - Sekiranya di rumah anda mempunyai alat pemadam api gunakannya untuk kebakaran kecil. Apabila berlaku kebakaran.4. - Tutup pintu. Tutup paip gas utama jika anda boleh melakukannya dan hubungi pasukan penyelamat seperti Jabatan Pertahanan Awam atau BOMBA dan Penyelamat. - Masuk ke dalam bilik yang selamat.3 CARA MENGHADAPI SEKIRANYA BERLAKU KEBAKARAN. - Sumbatkan dengan kain di bawah celah antara pintu dengan lantai seelok-eloknya gunakan kain basah untuk menghalang asap dari masuk. jauh dari kawasan kebakaran sebaik baiknya menghadap jalanraya.

Sebaliknya ikut arah angin.5 MELEPASKAN DIRI DARI BANGUNAN TERBAKAR.3. seelok-eloknya kain basah bertujuan menahan asap. Jangan sembur lawan arah angin. masih ada lagi 27 . Acukan muncung alat pemadam api ke arah kebakaran.4. - Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba mengarah kepada kita dengan tapak tangan untuk menyentuh halangan dan elektrik. debu-debu dan habuk masuk. Semburkan ke arah api dengan cara menyapu.4 CARA MENGGUNAKAN ALAT PEMADAM API. Tekan muncung alat pemadam api. - Tutup mulut dan hidung dengan menggunakan sapu tangan atau kain. Cabutkan pin keselamatan alat pemadam api. 4. - Goncangkan alat pemadam api sebelum menggunakannya. Seorang hendaklah juga bagi mengelakkan kejutan terperangkap menuju ke dalam dinding sebuah dan bilik merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. Memasuki bangunan terbakar secara merangkak kerana udara bersih dan sejuk ada di permukaan bawah lantai dan kita dapat mengesan sekiranya cahaya kebakaran.3. Semburkan tepat kearah sumber api.

Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah.• Dari Tingkat Pertama. Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. tentukan keselamatan semasa menuruni cara ini. Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. gunakan kain-kain selimut. 28 . • Dari Tingkat Tiga Keatas. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. Jangan gunakan lif semasa kebakaran. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. Jangan panik. Tunggu sehingga bantuan tiba. jika boleh. • Dari Tingkat Dua. Ada masanya kita gunakan tingkap/bumbung dapur terus ke bawah dan terjun kebawah. Menyusur ke bawah cara membelakang. Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. Sediakan tali belati untuk menuruni. Tutup pintu. rasa dengan kaki sebelum pijak.

Dapatkan maklumat pusat pemindahan dan pusat bantuan bencana 29 .1 BANJIR • Sebelum banjir Dapatkan maklumat banjir di tempat anda.• Jika Pakaian Anda Terbakar.4. Pastikan sistem amaran banjir yang ada. Gulingkan badan anda beberapa kali untuk memadamkan api. Dengan cara tersebut boleh menyekat oksigen bergabung dengan api dan mengelakkan api daripada mencederakan muka serta mencegah asap daripada memasuki paru-paru anda. Jangan cemas atau panik. Rebahkan badan anda ke bawah dan tutup muka anda dengan tangan. Periksa longkang supaya tidak tersekat. Periksa saluran najis dan pastikan ia tertutup rapat. 4.4 KECEMASAN DALAM KEADAAN AMAN 4.

longkang dan lombong. Jika diarahkan pihak berkuasa keluar dan berpindah. Pergi ke tempat yang tinggi dan selamat jauh dari kawasan lapang. • Semasa Banjir. sungai dan longkang. • Di luar Rumah. Jangan terus mengharungi kawasan banjir. berpatah balik. Bersedia dengan peralatan kecemasan. injap utama bekalan air dan gas. 30 . sungai. Awasi kanak-kanak dari bermain di kawasan banjir. berjalan atau dengan sampan. Letakkan dokumen penting dalam bekas kalis air dan bersedia untuk dibawa. segera lakukan. Jika kenderaan anda terhenti dan gagal dihidupkan.• Apabila Banjir Akan Berlaku. Bersedia untuk menutup suis elektrik. Jangan minum air banjir. Buka radio untuk pengumuman tentang bencana. Bawa masuk perabot atau perkakas di luar rumah. kunci dan pergi ke tempat yang selamat. keluar. Jangan sentuh mana-mana kabel atau wayar yang jatuh. • Di dalam Kenderaan. Letakkan peralatan elektrik di tempat tinggi. Isikan tong-tong yang elok dengan air bersih dan letakkan di tempat tinggi. Dengar pengumuman radio. Jangan bersiar-siar di kawasan banjir.

pintu dan tingkap. Alihkan halangan yang bersepah dengan kayu. Periksa wayar dan perkakasan elektrik yang terendam dalam air.ianya lebih mudah dan selamat. berhati-hati terhadap bahaya-bahaya yang tersembunyi. lihat tanda-tanda rekahan atau mendapan. Periksa sebarang kerosakkan tangki septic untuk elakkan bahaya biological. Dengar pengumuman radio atau tunggu arahan pihak berkuasa.• Semasa Pemindahan. Periksa paip saluran air atau gas yang mungkin pecah atau bocor. petrol. Periksa rumah anda. jangan kembali ke rumah sebelum dibenarkan. Jangan terus memasuki rumah yang masih dibanjiri air. Pakai kasut atau selipar. lantai. gas. dan elektrik) kepada pihak berkuasa. Periksa tanda-tanda kehadiran binatang berbisa dan merbahaya. laluan singkat mungkin terhalang atau merbahaya. Laporkan segera kerosakkan kemudahan awam (Bekalan air. Periksa kehadiran bahan-bahan mudah terbakar yang mungkin mengalir masuk (minyak tanah. • Periksa ancaman bahaya. ianya mungkin merbahaya. Periksa kerosakkan dinding. Berpindah awal sebelum air banjir meningkat atau semasa siang hari. Berpindah segera apabila diarahkan. • Selepas Banjir. 31 . Perhatikan siling rumah dan plaster dinding yang mungkin rekah. Buang bahan-bahan makanan yang terendam atau terkena air banjir termasuklah makanan dalam tin. Ikut laluan yang di tentukan. disel. dan sebagainya). lerai dan jatuh. • Semasa memasuki rumah. Beri bantuan kepada jiran anda atau golongan kurang upaya dan istimewa.

Beri amaran kepada keluarga dan jiran anda. Berpindah segera apabila keadaan menjadi bahaya atau apabila diarahkan pihak berkuasa. Kawasan yang pernah mengalami tanah runtuh. Tanda-Tanda Tanah Runtuh. Tapak asas atau konkrit retak atau terjongket. Pancuran atau resapan di kawasan tanah. • Semasa Kejadian. Hubungi segera pihak berkuasa. tembok atau tiang. Tanah berganjak. Cerun atau saliran air. Pintu atau tingkap sukar ditutup. • • Sebelum Kejadian.2 TANAH RUNTUH. • Persediaan. Tiang telefon. Potongan atau tambakan. elektrik dan pagar menjadi condong. gas atau pembetung bawah tanah. Lereng bukit yang sedang dibangunkan.4. Jalan mendap. Kerosakkan paip air. Tanam tumbuhan tutup bumi pada cerun. Retak atau rekahan pada dinding. Dapatkan maklumat tentang kawasan runtuh. • Kawasan Berisiko. Kesan bonggolan atau rekahan tanah. Jajaran barisan pagar berubah. 32 .4. Bina tembok penahan atau buat saliran air.

Dapatkan nasihat pakar untuk membangunkan di tapak yang sama. Dengar pengumuman radio. Jauhi laluan dan kawasan tanah runtuh. Periksa keadaan keluarga dan jiran anda. Berlindung di bawah meja. beri rawatan pertolongan cemas jika ada yang tercedera atau sakit. Jika ternampak aliran air. 33 . tanah. • Di Luar Rumah. batu dan tumbuhan segera berlindung di sebalik rimbunan pokok. lindungi kepala.• Di Dalam Rumah. Lari kearah tanah tinggi yang jauh dari bahaya. Duduk diam di dalam bangunan. Laporkan sebarang kerosakan kemudahan awam. Awas banjir boleh berlaku selepas tanah runtuh. golongan kurang upaya. membongkok seperti bola. Beri bantuan kepada jiran. Periksa tapak rumah dan tanah di persekitaran anda. kerusi atau perabot yang kukuh. Jauhi kawasan runtuhan. • Selepas Kejadian. duduk dan bersedia menghadapi sebarang keadaan. Jika tiada pilihan segeralah peluk tubuh anda.

tangga besi atau jentera seperti traktor. kayu golf. . Tutup suis elektrik dan injap gas. pagar. basikal dan sebagainya. Periksa sekitar rumah. radio wayarles atau menonton televisyen. Di Dalam Rumah. • Persediaan. tinggalkan palam perkakasan elektrik.4. • Sebelum Bencana.Jauhi rod-rod pengalir seperti antenna radio.4. RIBUT DAN PETIR Tanda Kejadian. besar dan tinggi.Sekiranya terasa petir akan berlaku. pokok dan dahan kayu yang mati mungkin jatuh.Jauhi struktur yang tinggi seperti pokok. Tutup tingkap dan pintu serta kunci dengan betul. • • Semasa Bencana. Jangan gunakan telefon.Segera masuk kedalam rumah atau bangunan. sinki.Jangan meniarap ke atas tanah. . tiang elektrik. . tasik atau mana mana tempat takungan air. . Ikat atau letakkan dengan kukuh barang-barang diluar rumah. Petir dan guruh kelihatan dari jauh. Jauhi pili dan paip air. Bawa masuk barang-barang ringan ke dalam rumah. tab mandi atau paip gas (pengalir kilat) 34 . duduk dan peluk lutut ke dada. Dengar siaran radio untuk maklumat terkini.Jauhi longkang. paya. sungai. Kepulan awan gelap.3 KEJADIAN ANGIN. . tiang telefon. dan sebagainya. segera membongkok ke hadapan. .

4. Hulurkan bantuan kepada jiran anda. • Selepas Bencana. (Tanda kejadian) Hujan Semakin berkurangan atau tiada langsung. Jika memandu teruskan perjalanan dengan berwaspada. Dapatkan maklumat lanjut dari pihak berkuasa. 35 . jalanraya mungkin di tenggelami air atau terdapat sampah sarap dan objek yang menghalang laluan anda. Debu mula kelihatan.Ia bukan sahaja memberi kesan kepada bekalan air malah boleh menyebabkan penyakit. Sediakan bekas-bekas air untuk menyimpan bekalan atau stok. Jangan berhenti atau melalui jalanraya yang mungkin dilanda banjir. Cuaca semakin panas dan kering. Jika anda pesakit Asthma sediakan ubat dan bawa sentiasa. * Apabila jumlah hujan yang turun menjadi berkurangan dari yang sepatutnya dalam satu jangkamasa yang lama berlakulah kemarau. Laporkan segera kepada pihak berkuasa jika terdapat tiang lampu atau elektrik yang tumbang.4 KEMARAU. Duduk di dalam kereta dan nyalakan lampu kecemasan (hazard Lights).• Di Dalam Kereta.4. beri bantuan jika ada. • Sebelum Bencana. Pastikan tiada kecederaan atau tanda-tanda sakit pada ahli keluarga. golongan kurang upaya. Berhenti di tepi jalan dengan berhati-hati dan jauhi pokok-pokok besar. • Persediaan. paip air atau gas yang pecah atau bocor.

Kerap berehat dan berada di kawasan yang redup.sediakan tong kosong untuk mendapatkan bekalan air dari pihak berkuasa. tin atau kaca di kawasan semak yang kering. Berjumpa segera dengan doctor jika ada tanda-tanda batuk. Sediakan peralatan Kecemasan dan letakkan di tempat yang di ketahui oleh semua ahli keluarga. jangan gunakan air sebagaimana sebelum kemarau. Sekiranya bekalan air dicatu. Pastikan Mereka tahu untuk menutup suis utama bekalan elektrik dan injap bekalan air dan gas di rumah. kurangkan aktiviti rekreasi. Beri rawatan pertolongan cemas (kepanasan melampau akan menjejaskan ramai orang) kepada yang memerlukan. Pakai pakaian yang longgar dan tidak memanaskan. • Bertindak Semasa Kejadian. Semasa menggunakan air biarkan lebihan air mengalir ke tanah. Jimatkan penggunaan air. selesema atau sakit mata dan tekak. jangan membazir. Beritahu kepada anak-anak cara menghubungi pihak berkuasa semasa berlaku kecemasan. ini akan membantu kitaran semula sumber air. • Jimatkan Air. Minum air yang banyak. Jangan biarkan air bertakung. Jangan kerap bersiar-siar. Bekalan air akan menjadi masalah utama semasa kemarau. Gunakan air untuk perkara-perkara perlu sahaja. Jangan melakukan pembakaran terbuka.• Semasa Bencana. 36 . Periksa dan pastikan tiada botol-botol kosong. Jimatkan penggunaan air. nyamuk mudah membiak dan membawa penyakit.

• Lindungi diri anda. 4.4.1 Semasa Bencana. 4. dan sebagainya) disimpan dalam bekas kalis air. perabot dan peralatan lain. pisau. Pertahanan Awam Malaysia dan Polis akan membuat tindakan memberi amaran awam dan usaha pemindahan serta lain-lain tindakan kecemasan. Bertenang.• Peralatan Kecemasan. Alat Pertolongan Cemas dan ubat-ubatan penting. jika terdapat tanda-tanda gegaran yang akan mengancam Malaysia. Namun. dan mentol tambahan. Jauhi dari tingkap. Radio kuasa bateri (kecil dan mudah alih).5.5 GEGARAN BUMI. pintu. Kad pengenalan. baju hujan. Berlindung di bawah meja atau dinding dalaman. kasut. rakrak perhiasan atau apa sahaja yang boleh runtuh atau mencederakan anda seperti lampu.4. lampu suluh. 37 . Makanan dalam tin atau paket ( sediakan pembuka tin). Jabatan Kaji Cuaca akan bertindak memberi amaran awal. - Sejauh ini. Air minum (air kosong adalah terbaik) Duit terutama syiling ( Untuk telefon) Dokumen penting (sijil lahir. bateri. gegaran bumi yang teruk tiada berlaku di Negara kita. wisel.Dalam keadaan demikian. Polisi insuran.

4.• Jauhi dari bangunan. Jangan gunakan lilin. jambatan.4. 38 . • Berhati-Hati Gas Bocor.5. Elakkan daripada berhenti berdekatan atau dibawah pokok. Jika anda berada di luar. Jika anda sedang memandu. * Usah cemas jika bekalan elektrik terputus atau amaran sistem air pemadam api (fire sprinkler) dibunyikan. jejantas dan kabel elektrik tergantung. • Beredar Secara Teratur. berhenti segera dan berdiam diri didalam kereta anda. mancis atau sebarang bahan bakar semasa dan selepas gegaran kerana mungkin terdapat kebocoran gas. • Hentikan Kenderaan. Sebaliknya bertenang dan bergerak secara bergilir-gilir. bangunan. Terus berada di tempat lapang sehingga gegaran berhenti.2 Selepas Gegaran Berhenti. jauhi bangunanbangunan dan kabel elektrik yang tergantung. Jangan menyerbu ke pintu keluar kerana ini akan menyebabkan rempuhan.

Laporkan juga kebocoran gas kalau ada. anak tangga atau lorong keluar yang telah musnah dan gangguan kuasa didalam lif dan terowong lif. Elakkan menggunakan tangga atau lif kerana selalunya terdapat bahaya lain seperti runtuhan kecil. tilam dan lain-lain. Jauhi kawasan yang kelihatan berbahaya atau kurang stabil. Jika anda sudah berada ditempat yang agak selamat. Hubungi Jabatan Pertahanan Awam/ Polis jika perlu. surat khabar.5. Periksa rumah anda bagi kerosakan struktur dan laporkan kepada pihak penguasa. Jangan memegang wayar elektrik yang rosak. • Periksa Bagi Kerosakan Struktur. kotak. jangan kemana-mana. Duduk diam dan lindungi kepala dan muka anda dari serpihan kaca atau objek-objek lain yang mungkin jatuh dengan menggunakan baju. 4.3 Jika Terperangkap. selimut. Jika boleh. Bersandarlah pada tembok yang tidak bertingkap kaca atau yang mempunyai rak diatas. 39 . Beri bantuan kepada mereka yang cedera atau memerlukan bantuan.4.• Jangan Memegang Sebarang Wayar Elektrik Yang Rosak. merangkaklah kebawah meja atau katil kerana ia memberi anda ruang udara untuk bernafas disamping perlindungan dari sebarang runtuhan kecil.

dapur gas dan sebagainya. suba gerakkan jari-jemari tangan dan kaki anda bagi memastikan peredaran darah anda tidak tersumbat dan mengelakkan pembekuan darah. Dari pusat tsunami. Kerana dikhuatiri terdapat kebocoran gas berlaku. terus lari ke kawasan tinggi. ketukan pada dinding atau teriak jika anda pasti yang para penyelamat ada berdekatan.4. tidak kira besar atau kecil adalah berbahaya apabila tepi pantai. Bagaimanapun. jangan teriak tanpa sebab kerana ini akan melemahkan anda. jangan hidupkan suis lampu atau mancis.6. 4. Jangan berlengah. - Cuba tarik perhatian para penyelamat dengan lampu suluh. sampai ke 4.4. Jangan tunggu amaran tsunami untuk diberi.6 TSUNAMI. lakukannya dengan segera. - Jika anda tersepit/terhimpit dibawah runtuhan. Bagaimanapun.- Gunakan lampu suluh untuk menarik perhatian.1 Air Laut Tiba-Tiba Surut. tanah runtuh atau ledakan gunung berapi di bawah laut kawasan laut dalam. 40 . - Kekalkan semangat hidup yang tinggi dengan memikirkan orang-orang yang anda sayangi. - Jangan mendekati kawasan pantai untuk menyelidik apa yang berlaku. gempa bumi. - Bertenang. berwaspada dan sahut jika anda mendengar panggilan para penyelamat. - Tsunami adalah siri beberapa ombak besar yang berpunca daripada pergerakan dasar laut. - Air yang surut secara tiba-tiba menjadikan parasnya menurun hingga sejauh satu kilometer atau lebih adalah tanda ombak tsunami akan melanda. - Tsunami. Jika anda dinasihatkan untuk berpindah ke kawasan lain. Menyebabkan ombak yang besar. bergerak ke kawasan tinggi dengan segera. ombak mula melanda kesemua arah pada kelajuan yang tinggi. - Jika anda berada di pantai atau tepi laut dan merasa bumi bergegar.

bangunan berkonkrit teguh boleh memberi perlindungan jika anda tiada masa untuk berpindah ke kawasan pedalaman atau kawasan yang lebih tinggi. Jika cuaca buruk. • Dapatkan Perlindungan Di Bangunan Teguh. • Berpindah Ke Kawasan Tinggi.2 Apa Yang Harus Anda Lakukan Jika Dilanda Tsunami. • Tuju Ke Kawasan Perairan Yang Lebih Dalam.4. Jangan menganggap bahawa tiada lagi bahaya setelah dilanda satu ombak. Jauhi dari kawasan yang terjejas sehingga ia benar-benar selamat. pandu bot anda ke kawasan perairan yang lebih dalam. Sekiranya anda berada di dalam bot atau kapal dan jika masa tidak mengizinkan.4. • Tunggu Untuk Isyarat “ALL CLEAR”. Jangan terus berada di bangunan sedemikian jika terdapat amaran tsunami. 41 . Tsunami akan terjadi dalam beberapa siri ombak yang berbeza.6. Bagi rumah-rumah dan bangunan yang terletak di kawasan rendah seperti dipantai yang selamat. mungkin lebih selamat untuk meninggalkannya di jeti dan anda berpindah ke kawasan tinggi. Segera berpindah ke kawasan tinggi. Tingkat atas bangunan tinggi.

42 . bertingkat dan awam.5 KECEMASAN SEMASA PEPERANGAN.4.2 TEMPAT PERLINDUNGAN. - Tempat perlindungan Pertahanan Awam boleh di dapati dalam bentuk keluarga. 4. - Tempat perlindungan keluarga atau Household Shelter (HS) merupakan tempat perlindungan di dalam unit kediaman individu manakala tempat perlindungan bertingkat pula hampir sama dengan tempat perlindungan keluarga kecuali ia lebih besar dan terletak di kawasan awam setiap tingkat.5. - Sistem Amaran ini merupakan rangkaian bunyi siren yang telah dibentuk oleh Pertahanan Awam di tempat-tempat yang strategik di seluruh Negara untuk memberi amaran sebelum atau semasa berlakunya kecemasan kepada orang ramai tentang bencana alam dan yang disebabkan oleh manusia serta membahayakan kehidupan dan harta benda. - Tempat perlindungan awam pula adalah kawasan perlindungan awam seperti dibangunan kerajaan sekolah-sekolah dan tempat-tempat yang selamat. Ia bertujuan untuk melindungi anda daripada kecederaan yang disebabkan oleh senjata dalam kecemasan semasa peperangan. 4.1 SISTEM AMARAN.5.

longkang pembentung atau longkang terbuka. 43 . semburan dari kapal terbang. a. Hydrogen Sianida.6 PENGGANASAN. berada di tempat - Jika anda masih berada di luar cari longkang atau tempat yang boleh anda menyembunyikan diri daripada ancaman seperti longkang. Ia boleh dilepaskan melalui letupan bom. - Perlepasan gas. Sulphur Mustard. - Berkumpul. Mendengar tentang pengumuman semasa. 4. Contoh bahan tersebut adalah:a. Jangan membawa barang-barang merbahaya sewaktu perlindungan. Jangan hidupkan api untuk memasak sewaktu berapa di tempat perlindungan. 4. malah mungkin mengambil masa berhari-hari untuk bertindak. bot atau kenderaan. Ia boleh memberi kesan serta merta atau beberapa jam selepas kejadian. Jikalau boleh baringkan badan anda. Gas Saraf.6. cecair atau pepejal toksid yang boleh meracuni orang ramai dan alam sekitar. - Tunggu arahan daripada pihak berkuasa.1 ANCAMAN KIMIA.• Sejurus Berada Di Dalam Tempat Perlindungan. b.

6. Contoh bahan tersebut adalah:- a. Bilangan orang yang pengsan atau sakit terlalu ramai. selari dengan keadaan 44 . menyerap melalui kulit yang luka dan terdedah atau melalui makanan. • Tanda-tanda ancaman kimia dan biologi. Bau yang luar biasa.• Tanda-tanda keracunan kimia. sukar bernafas. Habuk atau debu berwarna. Ricin. Ia boleh memasuki badan kita melalui pernafasan. .Pedih di bahagian mata. .Kejang perut atau cirit-birit. Bilangan haiwan yang mati atau hampir mati yang banyak. Awan rendah atau kabus yang tidak cuaca. Titisan lapisan berminyak atas permukaan. . . Mangsa menunjukkan tanda-tanda mabuk. Bacillus Antraks.Perubahan pada warna kulit. sawan atau hilang kawalan.2 ANCAMAN BIOLOGICAL. . kulit atau kerongkong.Sesak nafas. c. Ia adalah pelepasan kuman atau bahan biologi lain yang boleh menyebabkan kita sakit.Rasa pening atau pengelihatan jadi kabur. b. Renjisan atau wap cecair yang luar biasa. Racun Toksid. 4.

* Anda mungkin tercemar oleh bahan kimia yang dilepaskan. - Sekiranya tiada kesempatan untuk meninggalkan kawasan insiden. - Tutupkan sebarang ruang terbuka disekeliling pintu. JANGAN CEMAS. • Tindakan selepas serangan kimia. seelok-eloknya tuala basah untuk mengelakkan dari bahan kimia tersebut tersebar ke kawasan perlindungan anda. tingkap dan ruang udara dengan pita pelekat atau tuala. Alirkan air yang banyak pada mata anda. - Tutup pintu dan tingkap. - Tutup mulut dan hidung dengan pakaian atau alat pelindung perafasan jika ada. Pergi ke bilik yang mempunyai pembukaan pintu dan tingkap yang paling sedikit. Alihkan cermin mata atau kanta sesentuh dan letakkan ke dalam bekas yang berisi bahan pencuci untuk membersihkannya. naik ke tingkat atas dan masuk ke dalam bilik. Bersihkan lain-lain bahagian tubuh anda dengan menggunakan kain yang dibasahkan dengan air sabun dan bilas dengan air bersih. 45 . elakkan dari menyentuh mata dan hidung. Basuh muka dan rambut dengan sabun dan kemudian bilas dengan iar bersih.• Apabila berlaku serangan kimia dan biologi. Masukkan ke dalam beg plastik. matikan system pendingin hawa. - Segera jauhi kawasan tersebut ( jauhi arah angin dari tempat kejadian). kain. Buka semua pakaian anda dan lain-lain barang yang bersentuhan dengan badan anda. masuk ke dalam bangunan berhampiran. lebih baik jika terdapat tandas dan bekalan air. - Laporkan segera kepada pihak berkuasa. Bersihkan tangan anda dengan sabun dan air.

jarak dan masa.6. 3.6. - USAHA dapatkan bantuan untuk menghubungi phak berkuasa. 4. DAPATKAN seberapa banyak maklumat mengenai bom tersebut 46 .Semakin jauh anda berada dari kawasan kejadian semakin kesan radioaktifnya. Bom tersebut adalah senjata kecil variasi nuclear yang mengandungi bahan letupan. - CATAT nombor sekiranya telefon anda ada system pengesanan pemanggil. 2. 4. Ia berupaya meletup dan menaburkan bahan radioaktif ditempat sasaran. Jarak . - CATATKAN setiap katabual anda dengan pemanggil.Jika anda berlindung pada bahan yang tebal.4 ANCAMAN BOM. Ianya mungkin berpunca daripada sejenis bom yang sinamakan “Dirty Bomb”.3 ANCAMAN RADIOLOGI.- Salin dengan pakaian yang bersih yang tersimpan dalam laci atau almari tertutup. - JANGAN mengganggu percakapanya. 1. Masa .Semakin kurang masa anda terdedah kepada bahan tersebut semakin sedikit risikonya. - BERTENANG dan berwaspada serta bercakap dengan sopan. - Dapatkan bantuan perubatan untuk pemeriksaan. semakin tebal bahan semakin kurang keupayaannya menyerap radioaktif. Perlindungan . - CUBA panjangkan perbualan dan lengahkan pemanggil. • Sekiranya berlaku insiden ini fikirkan perlindungan. - JANGAN beri amaran secara umum atau menghidupkan penggera kecemasan.

e. Ikuti arahan penyelamat atau pegawai bertanggungjawab di tingkat tersebut. - BERIKAN kepada pihak berkuasa maklumat yang anda terima secara terperinci. • Apabila diarahkan keluar dari bangunan.seperti. JANGAN beri amaran secara umum atau aktifkan penggera kecemasan. • Benda yang disyaki Bom. - LAKUKAN pencarian pantas di sekitaran tempat anda untuk mengenalpasti sesuatu yang disyaki atau pelik. JANGAN maklumkan kepada orang lain. biarkan pihak pengurusan keselamatan menguruskannya. Bila bom tersebut akan meletup. b. c. JANGAN gunakan lif untuk mengelakkan dari terperangkap didalam lif. Kenapa bom itu diletakkan. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. LAPORKAN penemuan anda kepada pihak keselamatan dengan segera. - HUBUNGI Pengurusan Keselamatan dan Kecemasan tempat anda. Dimana bom itu berada. Dari mana panggilan terperinci. a. Bergerak ke kawasan perhimpunan supaya dapat dikenalpasti untuk memastikan tiada sesiapa yang tertinggal. f. Keluar secara tenang dan teratur. d. 47 . JANGAN sentuh benda yang disyaki bom tersebut. TUNGGU arahan lanjut dari pihak keselamatan tempat anda. Jenis bom yang dinyatakan. Bagaimana rupabentuknya.

BERI amaran kepada orang lain di kawasan itu. BERSIHKAN tangan anda dengan air dan sabun. TINGGALKAN tempat itu dengan segera. ASINGKAN surat tersebut. JANGAN buka. Tanda pos asing. alamat dan sebagainya. Mungkin kiriman dibuat dari luar Negara. gris atau berminyak. Nilai setem yang berlebihan. JANGAN rasa atau bau. BERHATI-HATI memegang surat tersebut untuk mengelakkan gangguan kepada kesan tandatangan. atau ketuk. 48 . Bau yang asing. HALANG laluan ke tempat itu. Ada bunyi ganjil. goncang. • Sekiranya anda menerima surat yang disyaki mengandungi bahan bahaya. tutupkan ia.• Surat yang disyaki berbahaya. Bentuk yang ganjil dan tidak sekata. Pita atau ikatan yang berlebihan. Kelihatan wayar. tulisan. Tiada nama dan alamat pengirim. Kesilapan nama dan jawatan. HUBUNGI pihak pengurusan keselamatan dan kecemasan tempat anda. Padat dan keras. Terdapat kesan-kesan seperti serbuk. Alamat kepada jawatan sahaja. Taip atau tulisan yang teruk. Ejaan yang salah. Terdapat tanda seperti “peribadi” atau “sulit”.

Keterangan kenderaan yang terlibat (warna. tahun . warna rambut. Laporkan kepada pihak Polis dengan segera. Hubungi Balai Polis berhampiran untuk melaporkan situasi berikut. 49 . bila dimana dan siapa terlibat). kemek atau tampalan) e. a. d. jangan ambilsebarang tindakan sendiri. Nama dan alamat anda. b. - Bersikap tenang dan beri maklumat berikut: a.6. tinggi. buatan. c. Kemana orang disyaki telah pergi. perawakan seperti jambang. bangsa. misaim. parut atau loghat bahasa). - Telefon 999 untuk situasi kecemasan yang mengancam nyawa.no. - Jika anda mempunyai maklumat tentang aktiviti pengganas. Keadaan yang menakutkan tetapi tidak mengancam nyawa. plet atau ciri-ciri lain seperti stiker.4. Keterangan ringkas kejadian (apa yang terjadi. Keadaan atau kelakuan yang mencurigakan serta luar biasa. umur. b. Keterangan orang disyaki (jantina.pakaian.5 ANCAMAN PENGGANAS. model.

• Latihan Pasukan (CDERT). • Pembangunan Projek dan Kelengkapan. • Latihan Kadet Pertahanan Awam. • Latihan Orang Awam. 5. • Khidmat Kemanusiaan. melengkapi dan mendisiplin Angkatan dan Perkhidmatan Pertahanan Awam mengikut Seksyen 3(2)a.2 AKTIVITI JPA3. • Pengurusan Angkatan. . .Pertolongan Cemas Asas dan CPR. Latihan Kemahiran Selama 160 jam.Melawan Kebakaran Asas.1 AKTA 221. • Operasi Bencana. 5. 5. Akta Pertahanan Awam 1951 (Disemak 1979) atau Akta 221 memperuntukkan tugas JPA3 untuk mengelola. Setiap anggota Angkatan perlu melalui 3 peringkat latihan berikut: 1. Latihan Lanjutan Selama 148 jam.5. • Talian Kecemasan 991.Penyelamat Asas. • Latihan Angkatan. Latihan Asas Selama 48 jam.4 SUBJEK LATIHAN. menubuh. 2. 3. AKTIVITI DAN LATIHAN DALAM PERTAHANAN AWAM. • Eksesais/Latihan bersama. menyenggara.3 LATIHAN ANGKATAN. 50 . . melatih. . Latihan Asas. 1.Bencana dan peperangan. 5.

Latihan di Luar Negara. Pengendalian Bot Penyelamat. Latihan Lanjutan. Menyelamat di Air dan Skuba.5 TEKNIK LATIHAN. .Responder Pertama. 5. 51 . . Trauma Life Support.Pengurusan Bencana. Komunikasi.. 7. Penempatan. . Eksesais. 2.Membaca Peta dan Kompas.Melawan Kebakaran Lanjutan.Kebajikan dan Pusat Pemindahan. Alat Bantuan Pernafasan. Latihan Teori dan Praktikal.Penyelamat Lanjutan. 4. . Latihan Bersama. Ujian Teori dan Praktikal.Ascending dan Descending. . Misi Bantuan Antarabangsa. 1.Pengendalian Peralatan Penyelamat. . 8. 3. 6. 2. Demonstrasi/Simulasi.Pengurusan Trafik. Latihan Kemahiran. Penyenggaraan Alat Penyelamat. 5. . . 3.

Latihan pilihan mengikut kesesuaian dan keperluan organisasi sama ada dalam subjek menyelamat atai pertolongan cemas atau melawan kebakaran.2 Jenis Latihan. Pertubuhan Siasah Dan Persatuan Penduduk Taman Perumahan Atau Kampung. 52 . • Latihan Orang Awam Sehari (8 jam). • Sijil penyertaan akan dikeluarkan dengan syarat berumur 18 tahun ke atas dan warganegara Malaysia. - Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO). • Usaha promosi untuk menarik orang awam menganggotai Pertahanan Awam Malaysia. • Latihan Mengikut Mata Pelajaran. • Memberi kefahaman dan pengetahuan kepada orang awam mengenai Pertahanan Awam Malaysia.5.1 Objektif. Latihan ringkas dan padat dalam subjek menyelamat kecemasan. 5. rawatan kecemasan dan melawan kebakaran kecil dalam masa 1 hari. • Latihan boleh di buat di mana sahaja mengikut kesesuaian dan persetujuan bersama pemohon dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.7 SIAPAPUN BOLEH MEMOHON. Syarikat Swasta. - Kakitangan Kerajaan. Badan Berkanun.6.6. • Memberi ilmu kepada orang awam untuk bertindakbalas membantu diri dan orang lain dalam situasi kecemasan dan bahaya. CPR. 5. 5. Industri/Kilang Dan Bekerja Sendiri.6 LATIHAN ORANG AWAM. • Semua pertanyaan dan permohonan hendaklah dikemukakan ke pejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang berhampiran.

- Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Tidak menyertai badan beruniform yang lain. Ibupejabat Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.5. 53 . Kelulusan Akademik sekurang-kurangnya darjah LCE/SRP/PMR. Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Angkatan dan Latihan. Berminat menjalankan tugas secara sukarela.8 SYARAT MENJADI ANGGOTA. Sihat tubuh badan dan tiada kecacatan fizikal.