P. 1
4. Model Kelas Pemulihan Jawi TH 1

4. Model Kelas Pemulihan Jawi TH 1

|Views: 2,651|Likes:
Published by Sk Kompleks Klia

More info:

Published by: Sk Kompleks Klia on Apr 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2013

pdf

text

original

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

1

PANDUAN PELAKSANAAN MODEL KELAS PEMULIHAN JAWI 1 PENDAHULUAN Bahagian ini bertujuan menjelaskan tentang takrif, objektif, kumpulan sasar, strategi pelaksanaan, agihan tugas, agihan kemahiran, dan pembelajaran yang akan digunakan dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran, penilaian serta modul pengajaran pelaksanaan Kelas Pemulihan Jawi j-QAF. 2 TAKRIF Kelas Pemulihan Jawi ialah pengajaran yang dilaksanakan oleh guru Kelas Pemulihan Jawi j-QAF untuk memulihkan murid yang belum menguasai dalam jawi. Kelas ini dijalankan serentak dengan jadual waktu persekolahan sedia ada. 3 OBJEKTIF Murid yang keciciran dalam jawi akan dipulihkan dengan sekurangkurangnya dapat mengenal, menyebut, menulis huruf-huruf tunggal, serta membaca suku kata terbuka dan perkataan-perkataan mudah yang dibina daripada suku kata tersebut. 4 KUMPULAN SASAR Kumpulan sasar modul ini ialah murid-murid Tahun 1 yang tidak dapat melepasi ujian khas sepertimana lampiran iaitu tidak mengenal huruf tunggal atau suku kata terbuka.

1

j-QAF

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

2

5

STRATEGI PELAKSANAAN: 5.1 Memastikan Unit j-QAF di bawah Panitia Pendidikan Islam dipengerusikan oleh Guru Besar. 5.2 Jawatankuasa Pelaksana perkara berikut: a. Mengenalpasti murid-murid yang belum menguasai melalui ujian khas atau maklumat daripada guru yang mengajar. Jumlah murid bagi satu kelas pemulihan hendaklah di antara 6 hingga 10 orang. b. c. Penyediaan tempat yang sesuai bagi pelaksanaan kelas pemulihan jawi. Penyediaan bahan bantu mengajar. mengikut agihan 5.3 Melaksanakan Kelas Pemulihan Jawi telah ditentukan. 5.4 Proses pengajaran dan pembelajaran akan menekankan kaedah permainan dan nyanyian yang menyeronokkan. 5.5 Membuat penilaian dan merekodkan pencapaian murid setiap kali kelas dilaksanakan. 5.6 Menjalankan Ujian Pengesanan sebelum murid mengikuti kelas Jawi sedia ada. 5.7 Murid kelas biasa yang gagal dalam ujian pengesanan akan di masukkan ke Kelas Pemulihan Jawi. bermesyuarat bagi memutuskan

kemahiran dan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang

6

AGIHAN TUGAS 6.1 Guru Besar bertanggungjawab: a. mengadakan mesyuarat penyelarasan pelaksanaan Kelas Pemulihan Jawi. 2
j-QAF

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

3

b. c. a.

memastikan Kelas Pemulihan Jawi ini dapat dilaksanakan dengan sempurna. memantau perlaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi. bekerjasama dengan guru Kelas Pemulihan Jawi j-QAF dan guru-guru Pendidikan Islam menyediakan keperluan pelaksanaan Kelas Pemulihan Jawi.

6.2 Ketua Panitia Pendidikan Islam bertanggungjawab:

b.

menyemak laporan yang dibuat oleh guru mata pelajaran dan guru Kelas Pemulihan Jawi j-QAF

6.3 Guru Mata Pelajaran bertanggungjawab: a. menjalankan ujian khas untuk memilih pelajar yang akan mengikuti Kelas Pemulihan Jawi berdasarkan Ujian Pengesanan Kelas Pemulihan Jawi (Lampiran A). b. meneruskan pengajaran mengikut jadual Pendidikan Islam sedia ada. 6.4 Guru Pemulihan bertanggungjawab: a. melaksanakan Kelas Pemulihan Jawi mengikut agihan kemahiran yang ditetapkan dan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang berkesan dan mantap. b. Menjalankan kerja-kerja khusus bagi murid-murid yang lemah atau yang lambat dan yang terpilih dari tahun 1 – 6. Keutamaan di tumpukan kepada murid-murid tahap satu (3,2,1) c. Membantu guru lain dalam merancang dan menyediakan aktiviti dan bahan pengajaran dan pembelajaran. d. Melaksanakan penilaian berterusan terhadap kelas pemulihan berikut: 3
j-QAF

jawi

berdasarkan

maklumat-maklumat

Berikut dikemukakan contoh agihan penguasaan kemahiran untuk dua puluh dua kemahiran pengajaran: 4 j-QAF . 7 AGIHAN KEMAHIRAN Murid yang hendak dipulihkan diberi kemahiran-kemahiran seperti yang terdapat di dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Islam KBSR. Melaporkan perjalanan kelas . (Lampiran D). h. Menyediakan folio murid pemulihan jawi seperti: Merekodkan nama murid yang terlibat dengan kelas pemulihan jawi melalui Borang Pengesanan Kelas Pemulihan Jawi (Lampiran B) g. Merekodkan hasil pencapaian individu yang dilakukan selepas proses pengajaran dan pembelajaran di dalam Borang Penilaian Individu (Lampiran C).Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 4 e. Kemajuan murid Latar belakang murid Laporang kesihatan murid Borang pencalonan Borang latar belakang Borang pengumpulan maklumat Ujian saringan dan diagnostik Lembaran kerja Hasil pembelajaran yang telah dijalankan Maklumat lain yang berkaitan. f.hasil penilaian dan Ujian Pengesahan kepada Ketua Panitia dan Guru Besar.

menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ن‬ ‫م‬ ‫ث‬ Mengenal . menyebut dan menulis huruf tunggal‫هﺎ‬ Mengenal.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 5 Kemahiran 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Penguasaan Kemahiran Mengenal dan menulis huruf tunggal ‫ت‬ ‫ب‬ Mengenal dan menulis huruf tunggal ‫ج خ‬ ‫در‬ Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ل‬ ‫س‬ Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫فغ‬ ‫ا وي‬ Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫بت‬ ‫جخ‬ ‫در‬ Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis perkataan-perkataan mudah ‫ك ض‬ ‫ل م‬ ‫نث‬ ‫ف هﺎ‬ ‫سغ‬ 5 j-QAF . menyebut dan menulis huruf tunggal Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ك‬ ‫ض‬ Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal Mengenal.

2 Permainan bagi kemahiran suku kata : a. 8. Penguasaan Kemahiran daripada suku kata terbuka dan tertutup yang telah 8 KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Bagi memastikan keberkesanan Kelas Pemulihan Jawi dan kesesuaiannya dengan kemampuan murid. g. Permainan dan nyanyian yang dicadangkan ialah: 8. guru dicadangkan banyak menggunakan kaedah permainan dan nyanyian semasa melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran. d.3 Nyanyian: 6 j-QAF . d. b. Sahibba Pancing Ikan Harta karun Rumah merpati Tanda arah Cabutan misteri ** Boleh diubah suai bagi permainan kemahiran huruf.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 6 Kemahiran dipelajari. 8. c. Boling Tenteng Main kad Keretapi Main layang-layang Ahli astronomi LCD ** Boleh diubah suai bagi permainan kemahiran suku kata. f.1 Permainan bagi kemahiran huruf tunggal: a. b. f. e. c. e.

d. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. MODUL PENGAJARAN D AN PEMBELAJARAN Kemahiran 1 : Mengenal.2 Menggunakan kad (kad imbasan / kad tebuk) Melakar huruf di udara. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2. 9 PENILAIAN Guru hendaklah melaksanakan penilaian setiap kali kelas dijalankan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 7 a. Eja dan Baca c. 2. Penilaian hendaklah menguji kemahiran mengenal. membaca dan menulis huruf-huruf dan suku kata-suku kata yang dipelajari. b. Menyebut huruf secara latih tubi: 7 j-QAF . Membentuk huruf menggunakan plastersin. ‫بت‬ ‫بت‬ Murid boleh mengenal. Irama lagu Wau Bulan ** Boleh diubah atau ditambah mengikut kebolehan guru. Irama lagu Lagu Aci-aci Buka Pintu f. Irama lagu Tanya Sama Hati e. Hasil penilaian hendaklah direkod ke dalam Borang Penilaian Kelas Pemulihan Jawi. c. Vokal dan Suku kata.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf: a. Objektif : 2. d. Rasa Sayang Jawi b. Mencantum huruf melalui Jigsaw Puzzle.

Kemahiran 2 : Mengenal. c. b. Murid diminta menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. menyebut dan menulis huruf tunggal 8 ‫جخ‬ j-QAF . Lisan b. Bermain permainan boling. 2.3 2. Guru menayangkan kad huruf-huruf yang telah dipelajari. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.5 Kelas Individu Kumpulan Mewarnakan huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). b. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. c. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di atas kertas menyambung titik / menyalin semula Tulisan 2.4 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 8 a.6 Kerja Rumah a.

Mencantum huruf melalui Jigsaw Puzzle. Kelas Individu Kumpulan Menyebut huruf secara latih tubi: Mewarnakan huruf yang telah dipelajari / suaikan huruf (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). Tulisan Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf atas kertas. Lain-lain aktiviti yang sesuai.1 a. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut b. c. 9 j-QAF tersebut di . b.3 2.2 a. Membentuk huruf menggunakan plastersin.4 2. c. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. b. Lisan Guru menayangkan kad huruf-huruf yang telah dipelajari. 2. Objektif : Murid boleh mengenal dan menulis huruf tunggal ‫خ‬ Cadangan aktiviti : 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 9 1. Bermain rumah merpati. 2. 2. d.5 ‫ج‬ Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf: Menggunakan kad (kad imbasan / kad tebuk) atau LCD Melakar huruf di meja atau belakang kawan.

2.5 Kerja Rumah a. b. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Melakar huruf di udara. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.5 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf membentuk huruf menggunakan plastersin. mencantum huruf melalui Jigsaw Purzzle. Bermain permainan cabutan misteri.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 10 2. Benda maujud / yang sesuai. b. c. Kelas Individu Menyebut huruf secara latih tubi Mewarnakan huruf yang telah dipelajari / aktiviti lain yang sesuai (Lembaran hendaklah Kerja disediakan).1 a. Kemahiran 3 : Mengenal. c. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. 2. Murid diminta menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Objektif : 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. b.4 2. d. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Lisan 10 j-QAF .2 a.3 2. ‫در‬ ‫در‬ Murid boleh mengenal dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 11 b. b. c.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. Membentuk huruf menggunakan plastersin. d. - Guru menulis huruf-huruf yang telah dipelajari di papan hitam. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Objektif : 2. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ل‬ Cadangan aktiviti : 2. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Aktiviti lain yang sesuai. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Aktiviti lain yang sesuai. Kemahiran 4 : Mengenal. 11 j-QAF . Tulisan 2.6 Kerja rumah a. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. b. Melakar huruf di belakang rakan. ‫سل‬ ‫س‬ Murid boleh mengenal. c. Mencantum huruf melalui Jigsaw Puzzle Lain-lain aktiviti yang sesuai. Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di dalam buku latihan atau kertas. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.

Kelas Individu Kumpulan 2. Aktiviti yang sesuai Tulisan 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. b.4 2. Menyanyi lagu Eja dan Baca. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. a. 12 j-QAF .3 2. c.7 Kerja rumah. c.5 2. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di atas kertas. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a.6 Mewarnakan huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan).Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 12 2. Guru menayangkan kad yang tertulis hurufhuruf yang telah dipelajari.2 Menyebut huruf secara latih tubi a. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. b. Bermain permainan tenteng. Lisan b.

Aktiviti yang sesuai. Lisan Murid menyebut huruf yang ditayang oleh guru: . b. b. 2. 13 j-QAF . Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. d. Objektif : Murid boleh mengenal.5 Menggunakan tanah liat atau plastersin Melakar huruf di pasir atau di tanah.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ض‬ Cadangan aktiviti : 2. e.6 Kerja rumah.4 2.3 2. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Menggunakan kemudahan ICT Lain-lain aktiviti yang sesuai.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 13 Kemahiran 5 : Mengenal. tersebut di 2. Bermain permainan boling. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. c.LCD / OHP / Kad Imbasan / Carta b. 2. 2.2 a. Tulisan Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf atas kertas. Kelas Individu ‫كض‬ ‫ك‬ Menyebut huruf secara latih tubi Menulis huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan).

Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Bermain permainan harta karun. Lisan Murid menyebut huruf yang ditayang oleh guru: 14 j-QAF . Lain-lain aktiviti yang sesuai Kelas Individu Menyebut huruf secara latih tubi: Mewarnakan huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). c. c.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 14 a. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. ‫نث‬ ‫نث‬ Murid boleh mengenal. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. d. 2.3 2.5 Menggunakan kad (kad imbasan / kad tebuk) / LCD Melakar huruf di pasir atau di tanah. b. b. Objektif : 2. Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. b. e.2 a. Membentuk huruf menggunkan plastersin. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.4 2. 2. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. Kemahiran 6 : Mengenal.

Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. Kemahiran 7: Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2. 2.2 Membentuk huruf dengan butang dan manik / tudung botol. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di atas kertas 2. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Aktiviti yang sesuai.6 Kerja rumah. Tulisan ‫م هﺎ‬ ‫م هﺎ‬ Murid boleh mengenal. Lain-lain aktiviti yang sesuai Menyebut huruf secara latih tubi 15 j-QAF . c. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. c. b. b. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. a. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 15 . Objektif : 2.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. Membentuk huruf menggunakan plastersin.LCD / OHP / Kad Imbasan / Carta b. d.

‫فغ‬ ‫فغ‬ Murid boleh mengenal. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Lain-lain aktiviti yang sesuai. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru meminta murid menekap huruf-huruf yang dipelajari. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. Tulisan 2. b. Bermain permainan keretapi. Lisan b. menyebut dan menulis huruf tunggal 1.4 2. c. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Objektif : 2. 2.3 2. Kemahiran 8: Mengena. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 16 j-QAF . Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.5 Kelas Individu Menggunting dan menampal huruf yang telah dipelajari (Bahan hendaklah disediakan oleh guru).Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 16 a. a. b. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a.6 Kerja rumah. Murid mengambil kad huruf dalam kotak yang telah disediakan oleh guru dan menyebutnya. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.

Bermain permainan pancing ikan. 2. Lisan Guru mengedarkan kad huruf pada setiap murid. Murid diminta mengambil tandatangan ibu 17 j-QAF . Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.4 2. b. b. Membentuk huruf menggunakan bahan-bahan terbuang. Membentuk huruf menggunakan plastersin dari kertas pasir dan melakar bentuk huruf Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle.6 Kerja rumah.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a.2 Menyebut huruf secara latih tubi a. a. b.5 Mewarnakan / mengecop / memadankan / huruf yang telah dipelajari (Lembaran kerjan hendaklah disediakan). Tulisan Murid menulis huruf yang dipelajari dalam buku latihan. Murid diminta menyebut huruf yang diperolehi. 2. (kain perca pelbagai bentuk dan warna) Murid melakar huruf di papan tulis. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. c. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 17 2. b. d.3 2. Kelas Individu 2.

2. Lain-lain aktiviti yang sesuai Kelas Individu Menyebut huruf secara latih tubi Mewarnakan / mengecop / memadan / suaikan huruf yang telah dipelajari (Lembaran kerja hendaklah disediakan).5 Menggunakan “mounting board” (kad imbasan) Membentuk huruf dengan menggunakan plastersin. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Murid mencari huruf yang disebut oleh guru / rakan-rakan dan menyebut semula. menyebut dan menulis huruf tunggal 1.6 Kerja rumah.2 a. Kemahiran 9: Mengenal. 18 j-QAF .1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. Tulisan Murid menulis huruf yang telah diperolehi dalam buku latihan. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 18 bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ي‬ Cadangan aktiviti : 2. Lisan b. 2. ‫اوي‬ ‫او‬ Murid boleh mengenal.4 2.3 2. Bermain permainan keretapi. b. Objektif : 2. c. 2. b. c.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 19 a.2 Murid boleh menulis huruf konsonan disambung dengan huruf vokal ‫ي‬ ‫او‬ 2.1 Memperkenalkan huruf konsonan dan huruf vokal.3 ‫ي‬ ‫ا‬ ‫ب‬ Memperkenalkan huruf-huruf konsonan ‫ت‬ Menggabungkan huruf vokal dan konsonan menjadi suku kata terbuka. b. Cadangan aktiviti : 2. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. ‫ت + ي ت+ و‬ ‫ت+ا‬ 19 ‫ب + ي ب+ و‬ ‫ب+ا‬ j-QAF . c. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.1 ‫بت‬ Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫بت‬ ‫بت‬ yang 1. Kemahiran 10: Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. ‫و‬ 2. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Objektif : 1.2 2.

Lisan b. a. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. murid mengeja suku kata berpandukan gambar. 2.7 Bermain permainan pancing. Guru menayangkan kad yang tertulis suku kata-suku kata yang telah dipelajari. 20 j-QAF .5 ‫ﺗﻲ‬ Ti ‫ﺗﺎ‬ ta ‫ﺑﻮ‬ bu ‫ﺑﻲ‬ bi ‫ﺑﺎ‬ ba Latih tubi mengeja dan membaca suku kata. Membina dan menulis perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari.6 2.6 Kerja rumah.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 20 ‫ﺗﻮ‬ Tu 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi suku kata yang telah dipelajari.4 2. Tulisan Guru menyebut suku kata yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis suku kata tersebut di atas kertas. Contoh: ‫ﺑﻮ + ﺑﻮ= ﺑﻮﺑﻮ‬ ‫ا + ﺑﻮ = اﺑﻮ‬ ‫ﺑﺎ + ﺗﻮ= ﺑﺎﺗﻮ‬ ‫ﺗﻲ + ﺗﻲ= ﺗﻴﺘﻲ‬ 2. Guru menunjukkan gambar.

menyempurnakan tugasan tersebut. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c.2 2. Kemahiran 11 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Cadangan aktiviti : 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Contoh: ‫ﺑﻲ + ﺟﻲ = ﺑﻴﺠﻲ‬ 21 j-QAF .1 Memperkenalkan huruf konsonan dan huruf vokal. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah.3 ‫خ+ي‬ ‫ﺧﻲ‬ Ci ‫خ+ا‬ ‫ﺧﺎ‬ ca ‫ج+ا ج+ي ج+و‬ ‫ﺟﻮ‬ ju ‫ﺟﻲ‬ ji ‫ﺟﺎ‬ ja Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari. Objektif : 1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 21 Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. ‫خ+ و‬ ‫ﺧﻮ‬ Cu 2.1 1. b.2 Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫جخ‬ ‫جخ‬ ‫ ج خ‬yang disambung ‫او‬ Murid boleh menulis huruf konsonan dengan huruf vokal ‫ي‬ 2.

Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.suku kata yang telah dipelajari.7 Kerja rumah: a.4 2. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah menyempurnakan tugasan tersebut. Kemahiran 12 : 22 j-QAF . 2. Guru menayangkan kad yang tertulis suku kata . b. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c.5 2. Guru perlu memberi perhatian cara menulis huruf sambung dikehendaki menyebut suku kata ‫جخ‬ . Lisan b.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 22 ‫ﺧﻮ + ﺧﻲ = ﺧﻮﺧﻲ‬ 2. Murid tersebut Tulisan Guru menyebut suku kata – suku kata yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis suku kata tersebut di atas kertas. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan. suku kata yang telah dipelajari. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah.6 Bermain permainan SENAWI Menyanyi lagu Eja dan Baca Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

23

Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Objektif : 1.1 1.2 2. huruf

‫در‬

Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada huruf-

‫.د ر‬ ‫در‬
yang digabung

Murid boleh menulis huruf konsonan

dengan huruf vokal Cadangan aktiviti : 2.1

‫اوي‬ ‫.در‬ ‫د+ي‬ ‫دي‬
di

Guru membina suku kata daripada huruf

‫ر+ و‬ ‫رو‬
Ru
2.2 2.3

‫ر+ي‬ ‫ري‬
Ri

‫ر+ا‬ ‫را‬
ra

‫د+ و‬ ‫دو‬
du

‫د+ا‬ ‫دا‬
da

Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari. Contoh:

‫دا + دو= دا دو‬ ‫ري +ﺑﺎ = رﻳﺒﺎ‬ ‫را + ﺑﻮ = راﺑﻮ‬
2.4 2.5 2.6 Bermain permainan belon. Menyanyi lagu Vokal dan Suku kata. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. Lisan Guru meminta murid mengambil sekeping kad suku kata dan seorang murid lain pula mencantum menyebutnya. b. Tulisan 23
j-QAF

menjadi

perkataan

dan

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

24

-

Murid menulis perkataan yang dibina. Guru perlu beri perhatian cara menulis huruf yang boleh digabung tetapi tidak boleh disambung.

2.7

Kerja rumah. a. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan. b. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. suku kata yang telah dipelajari. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah

menyempurnakan tugasan tersebut. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Kemahiran 13 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Objektif : 1.1 1.2 2. huruf

‫كض‬

Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada huruf-

‫كض‬ ‫ك‬

Murid boleh menulis suku kata terbuka daripada huruf

‫ض‬
Cadangan aktiviti : 2.1 Membina suku kata terbuka daripada huruf ‫ض‬

‫ك‬ ‫ك+ا‬ ‫آﺎ‬
ka
j-QAF

‫ض+ و‬ ‫ﺿﻮ‬
Gu

+‫ض‬ ‫ك+ و ض+ا‬ ‫ي‬ ‫ﺿﻲ‬ ‫ﺿﺎ‬ ‫آﻮ‬
Gi ga
24

‫ك+ ي‬ ‫آﻲ‬
ki

ku

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

25

2.2 2.3

Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari. Contoh:

‫آﺎ + آﻲ = آﺎآﻲ‬ ‫ﺿﻲ + ﺿﻲ = ﺿﻴﻀﻲ‬ ‫ﺿﻮ + رو = ﺿﻮرو‬
2.4 2.5 Bermain permainan pancing. Penilaian dibuat secara indivudu dalam bentuk: a. Lisan b. Murid membaca perkataan yang dibina daripada carta. Tulisan 2.6 Kerja rumah. a. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan. b. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. Kemahiran 14 : suku kata yang telah dipelajari. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah Murid menyalin semula perkataan yang dibaca. Guru perlu menjelaskan cara menulis huruf ‫ك‬ yang betul‫) ( ك ) ( ك ـ‬

menyempurnakan tugasan tersebut. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.

25

j-QAF

‫لم‬ . ‫م+ و‬ ‫ﻣﻮ‬ Mu 2.1 Membina suku kata terbuka. Lisan Guru meminta murid menyusun huruf menjadi perkataan (Kad-kad huruf disediakan oleh guru) b.5 Bermain permainan pancing.1 ‫لم‬ Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫لم‬ 2. Objektif : 1.4 2. 1.2 2.2 Murid boleh menulis suku kata terbuka daripada huruf Cadangan aktiviti : 2. Penilaian dibuat secara indivudu dalam bentuk: a.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 26 Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Murid tersebut Tulisan dikehendaki menyebut perkataan 26 j-QAF .3 ‫م+ي‬ ‫ﻣﻲ‬ Mi ‫م+ا‬ ‫ﻣﺎ‬ ma ‫ل+ و‬ ‫ﻟﻮ‬ lu ‫ل+ي‬ ‫ﻟﻲ‬ li ‫ل+ا‬ ‫ﻻ‬ la Latih tubi membaca suku kata Membina dan menulis perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﻣﻮ + ﻻ = ﻣﻮﻻ‬ ‫ﻻ + ﺿﻮ = ﻻﺿﻮ‬ ‫ﻣﺎ + ري = ﻣﺎري‬ 2.

Guru perlu memberi penekanan kepada cara menulis ‫ﻻ‬ 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 27 - Murid diminta menulis semula perkataan yang dibina. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan.2 2.ن ث‬ 1. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c.6 Kerja rumah. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah menyempurnakan tugasan tersebut. Objektif : 1. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. suku kata yang telah dipelajari.1 Guru membina suku kata terbuka dari huruf ‫ث‬ ‫ن‬ ‫ن+ا‬ ‫ﻧﺎ‬ j-QAF ‫ث + ا ث + ي ث+ و‬ ‫ﺛﻮ‬ ‫ﺛﻲ‬ 27 ‫ن+ و‬ ‫ﻧﻮ‬ ‫ن+ي‬ ‫ﻧﻲ‬ ‫ﺛﺎ‬ . b. Murid boleh menulis suku kata dan perkataan daripada huruf ‫نث‬ Cadangan aktiviti : 2. a. Kemahiran 15 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1.1 Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫نث‬ ‫.

5 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 28 Nyu 2. - perkataan menggunakan kad huruf yang disediakan oleh Murid dikehendaki menyebut perkataan tersebut b. Tulisan Murid melengkapkan perkataan pada lembaran kerja yang disediakan oleh guru seperti aktiviti lisan. Menyanyi lagu Eja dan Baca Penilaian dibuat secara indivudu dalam bentuk: a.6 Bermain permainan tenteng. Guru perlu memberi penekanan kepada kedudukan titik dan bentuk huruf sambung ‫ث‬ 2. 28 j-QAF . Lisan Guru mempamerkan yang tidak gambar lengkap. dengan Murid tersebut perkataan melengkapkan guru.3 Nyi nya nu ni na Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﻧﻮ +ري = ﻧﻮري‬ ‫ﺛﺎ + ﺛﻲ = ﺛﺎﺛﻲ‬ 2.2 2.7 Kerja rumah.4 2.

2 2. Objektif : 1. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.1 Memperkenalkan suku kata terbuka. c. b. ‫ﻩ+ و‬ ‫هﻮ‬ Hu 2. ibu kerja Murid bapa perlu diminta mereka mengambil setelah mengikut tandatangan menyempurnakan tugasan tersebut. dipelbagaikan ‫ف هﺎ‬ ‫. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 29 a. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. Kemahiran 16 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1.ف هﺎ‬ Cadangan aktiviti : 2.3 ‫ﻩ+ي‬ ‫هﻲ‬ hi ‫ﻩ+ا‬ ‫هﺎ‬ ha ‫ف + ا ف + ي ف+ و‬ ‫ﻓﻮ‬ pu ‫ﻓﻲ‬ pi ‫ﻓﺎ‬ pa Latih tubi membaca suku kata Membina perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﻓﺎ +دي = ﻓﺎدي‬ ‫هﺎ + ﺗﻲ = هﺎﺗﻲ‬ 29 j-QAF . Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Murid boleh menulis suku kata dan perkataan huruf Lembaran kesesuaian.2 2. d.

menyempurnakan tugasan tersebut. b. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Lain-lain aktiviti yang sesuai. Tulisan Murid menulis perkataan berdasarkan gambar melalui lembaran kerja yang disediakan oleh guru. 30 j-QAF . a. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. Lisan Guru menayangkan suku kata -suku kata yang telah dipelajari menggunakan LCD.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 30 2. ‫ "هـ ـﻬـ ــﻪ ﻩ‬serta cara bentuk 2. b.5 Bermain permainan Ahli Astronomi.6 Kerja rumah. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. Murid dikehendaki menyebut suku kata dan membina perkataan. Guru perlu memberi penekanan kepada cara menulis huruf “ sambung.4 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.

1 Guru menggabungkan huruf vokal menjadi suku kata.3 1. ‫غ+ و‬ ‫ﻏﻮ‬ Ngu 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 31 Kemahiran 17: Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1.4 2. Murid boleh menulis suku kata terbuka menjadi perkataan daripada huruf ‫سغ‬ ‫.2 2.3 ‫غ+ي‬ ‫ﻏﻲ‬ ngi ‫غ+ا‬ ‫ﻏﺎ‬ nga ‫س + ا س + ي س+ و‬ ‫ﺳﻮ‬ su ‫ﺳﻲ‬ si ‫ﺳﺎ‬ sa Latih tubi membaca suku kata.2 2. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﺳﺎ +ﻓﻮ = ﺳﺎﻓﻮ‬ ‫ﺑﻮ + ﻏﺎ = ﺑﻮﻏﺎ‬ 2. Objektif : 1. setiap kumpulan mendapat suku kata yang sama bunyinyakumpulan A mencari 31 j-QAF . Lisan Murid dibahagi kepada dua kumpulan (A & B).5 Bermain permainan layang-layang.س غ‬ ‫ س غ‬yang disambung ‫او‬ Murid boleh menulis huruf konsonan dengan huruf vokal ‫ي‬ Cadangan aktiviti : 2.

+ ‫ﺳﻲ‬ + ‫ﺳﻮ‬ Tulisan - ‫ﻓﺎ‬ ‫ﻏﺎ‬ ‫ﻓﻲ‬ + + + ‫ﻓﺎ‬ ‫ﻏﺎ‬ ‫ﻓﻲ‬ Murid menulis semula daripada perkataan yang dipelajari. menyempurnakan tugasan tersebut. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 32 pasangan suku kata yang sama di kumpulan B untuk membentuk perkataan. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. Kemahiran 18 : 32 j-QAF . ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. b. ‫ﺳﻲ‬ ‫ﺳﻮ‬ b. Murid dikehendaki menyebut suku kata yang sama menjadi perkataan.6 Kerja rumah. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. a. Guru perlu memberi penekanan kepada cara tulisan dan sambungan huruf ‫سغ‬ 2.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 33 Membaca dan menulis perkataan-perkataan mudah daripada suku kata terbuka. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja.3 2. ‫ﻣﺎري‬ ‫ﻧﻮري‬ ‫ﻓﻮﺟﻲ‬ ‫ﺑﻮﺑﻮ‬ ‫ﻻﺿﻮ‬ ‫ﺑﺎﺟﻮ‬ Membaca perkataan-perkataan yang telah dipamerkan. 1. ‫ﺗﺎﻟﻲ‬ ‫ﺳﺎﺗﻮ‬ ‫ﺗﺎهﻮ‬ 2.1 Guru mempamerkan suku kata terbuka pada kad imbasan / carta / LCD. Tulisan Murid menulis perkataan tersebut.2 Murid boleh menulis perkataan-perkataan mudah daripada suku kata terbuka. Lisan b.5 Kerja rumah.2 2. a. 2. Objektif : 1.4 Bermain permainan belon. Cadangan aktiviti : 2. 33 j-QAF . Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a.1 Murid boleh membaca perkataan mudah daripada suku kata terbuka dan tertutup yang telah diajar. 1. Murid membaca perkataan yang terdapat dalam belon. 2.

d. Lembaran kesesuaian. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Murid diminta menyiapkan latihan tersebut di rumah. Ruangan untuk tanda tangan ibu bapa hendaklah disediakan. c. b.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 34 Contoh : Menukarkan 10 perkataan rumi kepada tulisan jawi. kerja perlu dipelbagaikan mengikut 34 j-QAF . Murid diminta mendapatkan tanda tangan ibu bapa setelah menyempurnakan tugasan tersebut.

1 Pin boling sebanyak 6 biji pelbagai warna yang ditulis dengan huruf jawi tunggal yang hendak diajar.2 Bola boling plastik 1. 1.3 Lembaran kerja (disediakan oleh guru) 35 j-QAF .Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 35 BENTUK PERMAINAN YANG DICADANGKAN PERMAINAN BOLING 1 Alatan: 1.

5 Tepukan diberi kepada murid yang menyebut dengan betul.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 36 2 Cara Permainan : 2.8 Sebagai pengukuhan murid diberi lembaran kerja untuk menulis huruf-huruf yang telah dipelajari. 36 j-QAF .3 Setiap murid dikehendaki membuat lontaran ke arah pin boling tersebut.7 Guru boleh menambah huruf tunggal jawi pada pin boling untuk disesuaikan dengan kemahiran yanh diajar.6 Imbuhan diberi kepada murid yang menjatuhkan pin boling terbanyak dan dapat menyebut semua huruf dengan betul. 2.1 Susun pin boling mengikut bentuk segitiga (seperti susunan boling sebenar) 2. 2.4 Murid dikehendaki menyebut huruf-huruf yang terdapat pada pin boling yang jatuh. 2. 2. 2. 2.2 Jarak antara garisan permulaan dengan pin boling dicadang sejauh 2 meter atau mengikut kesesuaian.

2. Cara Permainan: 37 j-QAF . Alatan 1.5 Kad undian 1 hingga 8 (huruf mengikut jumlah murid). 1.2 Buah dadu 1.4 Hadiah (disediakan oleh guru / pihak sekolah ) 1.1 Tapak permainan 1.3 7 keping sampul surat dilabelkan nombor 1 hingga 8.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 37 TENTENG (Contoh 1) 1. Setiap keping mengandungi 3 huruf.

7 Buah dadu 38 j-QAF . 2. TENTENG (Contoh 2) 3. 2. 2. Alatan 1. 2.7 Permainan diteruskan mengikut undian.8 Murid yang tidak berjaya menyebut huruf daripada sampul tidak boleh meneruskan permainan.6 Murid yang berjaya menyudahkan lompatan mengikut urutan akan diberi hadiah. 2.6 Tapak permainan 1.1 Murid diundi dan bersedia di tepi tapak permainan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 38 2.2 Murid yang mendapat nombor 1 memulakan permainan dengan melontar ceper ke dalam kotak tenteng yang tersedia.3 Murid dikehendaki mengambil sampul yang sama nombornya dengan nombor di mana cepernya jatuh. 2.5 Murid yang berjaya menyebut huruf tersebut akan meneruskan permainan dengan melompat mengambil buah ceper sehingga tamat satu pusingan.4 Sampul dibuka – murid dikehendaki menyebut semua atau dua daripada huruf yang terdapat dalam sampul tersebut. 2.

12 Sampul dibuka – murid dikehendaki menyebut semua atau dua daripada huruf yang terdapat dalam sampul tersebut.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 39 1. Setiap keping mengandungi 3 huruf.15 Murid akan diberi lembaran kerja sebagai pengukuhan kepada huruf yang telah dipelajari.10 Kad undian huruf ‫ا‬ hingga ‫(ح‬huruf mengikut jumlah murid). 2.8 7 keping sampul surat dilabelkan nombor 1 hingga 7. Cara Permainan: 2. 39 j-QAF .11 Murid dikehendaki mengambil sampul yang sama nombornya dengan nombor di mana cepernya jatuh.10 Murid yang mendapat huruf alif memulakan permainan dengan melontar ceper ke dalam kotak tenteng yang tersedia. 2. 1.9 Hadiah 1. 2.13 Murid yang berjaya menyebut huruf tersebut boleh meneruskan permainan tenteng.9 Murid diundi dan bersedia di tepi tapak permainan.14 Murid yang berjaya menyudahkan lompatan mengikut urutan akan diberi hadiah. 2. 2. 2. 2.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 40 SENAWI (SENANG JAWI) 40 j-QAF .

Suku kata pada setiap kad adalah berbeza.4. Alatan 1.1.4. Huruf-huruf / suku kata ditulis di atas kertas atau kepingan mozek.3. Kad huruf / suku kata 1.2. Kad-kad terdiri daripada 5 suku kata.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 41 1.2. Persediaan 2. Tapak SENAWI 1. Lembaran kerja (disediakan oleh guru) 2. Lembaran kerja bertulis (disediakan oleh guru) 2. 2. Bilangan kad disediakan mengikut bilangan murid. 2. 1.1. Contoh: ‫او‬ ‫آﺎ‬ ‫ﺑﻲ‬ ‫آﻮ‬ ‫ﺑﻮ‬ 41 j-QAF . Bilangan huruf disediakan mengikut suku kata yang diberi.3. Huruf yang dilekatkan pada jubin.

3.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 42 2. 3. Setiap huruf disusun dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah di atas tapak Senawi.5. Murid yang berjaya menyusun suku kata / perkataan dikira sebagai pemenang. Permainan dijalankan secara individu dalam kumpulan. Cara Permainan: 3. Tapak Senawi 3. Murid menyebut bunyi suku kata / perkataan untuk membentuk suku kata atau perkataan yang telah disusun.6. 2. 3. MAIN KAD HURUF 42 j-QAF .5. dibuat daripada papan lapis / manila kad / ‘mounting board’ (mengikut kesesuaian). Setelah dapat menyebut suku kata murid menulis pada lembaran kerja yang disediakan. Setiap murid mendapat set huruf / suku kata masing-masing.2.1.4. 3. 3.

3 Sambil menyusun kad. 3. 2.5 Kumpulan yang menang diberi hadiah.6 Permainan dijalankan mengikut giliran. Arahan: 2.2 Murid dibahagikan kepada 3 atau 4 kumpulan.4 Guru menilai susunan huruf setiap kumpulan.2 Murid menyusun huruf di dalam kumpulan dan setiap kumpulan itu berjalan secara serentak. 3. 3.1 Huruf-huruf jawi diletakkan di tengah. Cara permainan: 3.1 Guru menerangkan cara permainan dijalankan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 43 1. 2. 43 j-QAF . setiap kumpulan mempunyai 3 hingga 4 orang dan diberi satu set huruf jawi. murid berbincang dan menyebut huruf tersebut sebanyak 3 kali. 3. Alatan: Set kad huruf jawi yang terdiri daripada huruf-huruf yang dipelajari di dalam kemahiran pemulihan jawi. 3. 3..

3 Murid menyambung suku kata menjadi perkataan.1 Kedua-dua kad manila ditulis dengan suku kata yang boleh membina perkataan.1 Kad manila / ‘mounting board’ ( Bentuk Roda : dipecah 8 ) 1.1 Murid memusingkan roda.2 Kad manila berbentuk roda boleh diletakkan di mana-mana tempat yang sesuai di dalam kelas.3 Lembaran kerja 2 Arahan: 2. 3. 44 j-QAF . Alatan: 1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 44 RODA JAWI 1. 2. 3 Cara Permainan: 3.2 Murid mengeja dan menyebut suku kata sebanyak 2 kali.2 Kad suku kata 1. 3.

2. Murid mendapat markah berdasarkan markah pada roda.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 45 3.5 Murid menulis perkataan di dalam lembaran kerja.4 Murid mengeja perkataan. Murid yang mendapat markah paling banyak diberi hadiah. Contoh lembaran kerja: ‫آﻮﻓﻲ‬ 11 markah ‫ﻓﻲ‬ 5 markah ‫آﻮ‬ 6 Markah Sistem Pemarkahan : 1. PANCING IKAN 1. 3. Alatan: 45 j-QAF .

3.4. 3.1.2. Cara permainan: 3.1.2. Persediaan: 2. PERMAINAN BELON 46 j-QAF . Cantumkan kepala dan ekor ikan yang dipancing bagi membentuk perkataan. Lembaran kerja (disediakna oleh guru) 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 46 1.2. Permainan dijalankan secara berkumpulan/individu 3. Kad suku kata 1. 1.3. Objek ikan diperbuat daripada ‘polystrin’ atau kad manila 2. Batang pancing 1.1. Letakkan magnet pada ikan dan tali pancing. Objek ikan dikerat dua. Kumpulan yang berjaya memancing dan menyusun suku kata menjadi perkataan dengan pantas dikira sebagai pemenang.3.

1 Gambar dipamerkan di papan hitam.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 47 1.2 Kertas perkataan dimasukkan ke dalam setiap belon.2 Jarakkan kedudukan murid dengan gambar pada jarak 2 meter. 3. 47 j-QAF . 3. 3.1 Murid disusun sebaris menghadap gambar. 3.1 Belon 1. dipecahkan. 2. Cara Permainan: 3.4 Murid akan meniup belon setelah menerima arahan ‘mula’ daripada guru. Alatan: 1.3 Setiap murid diberi satu belon yang telah dimasukkan kertas perkataan.3 Gambar 2. 3.2 Kertas perkataan 1. 3.6 Murid akan membaca kertas yang ada di dalam belon dan memadankan dengan gambar. 3. Arahan: 2.5 Belon yang telah ditiup.7 Murid yang berjaya diberi pujian atau ganjaran.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 48 PERMAINAN KERETA API 48 j-QAF .

5 Seorang murid menjadi kepala keretapi. tut. Alatan: Kad huruf bertali (besar) – boleh digantung di leher murid. 2. 2. Kumpulan 3 semuanya memegang kad huruf (‫)ت‬ sebanyak 3 set. 3.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 49 1. 3. 3.4 Huruf yang digantung di leher murid adalah huruf yang sama. 3.3 Kad huruf digantung di bahagian depan dan belakang.2 Tempatkan kumpulan kepada 3 stesen.6 Kepala keretapi mula berjalan berbunyi tut.2 Setiap murid diberi kad huruf dan digantung di leher mereka. Cara Permainan: 3.4 Kumpulan 2 semuanya memegang kad huruf ( ‫ا‬ ‫ )ب‬sebanyak 3 set.1 Guru menerangkan cara permainan kereta api. Arahan: 2. 49 j-QAF .3 Kumpulan 1 semuanya memegang kad huruf ( ) sebanyak 3 set. tut. 2. 2. 3. 3.1 Bahagikan murid kepada 3 kumpulan.

tut. Buat hingga selesai tiga kumpulan. murid-murid menyebut semula huruf masing-masing mengikut kumpulan. tut.14 menyambung di belakang huruf ( ) .9 Tut.13 3. huruf apa sekarang? Huruf apa sekarang? Sekarang semua murid dalam kumpulan tiga akan menyebut huruf. ‫ا‬ PERMAINAN MENCARI HARTA KARUN 50 j-QAF . Tut. 3.8 Murid pertama dalam kumpulan satu akan ikut dibelakang kepala keretapi dan berjalan menuju ke stesen ke dua.7 Sampai di stesen 1 ( huruf ) kepala keretapi bertanya. Huruf apa sekarang? Mereka semua menjawab huruf ‫ا‬ ‫.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 50 3.12 3. huruf apa sekarang? Huruf ( ‫ . tut. Setelah keretapi dilengkapkan. Murid-murid dikehendakki menulis semula huruf tersebut.10 3. Kepala keretapi boleh ditukarkan kepada murid lain. Seterusnya ke stesen ke tiga.)ب‬salah! Saya akan 3.11 3. tut.ا‬ 3.

2 2.2 1. Murid dikehendaki mencari dan melengkapkan suku kata menjadi perkataan berdasarkan diberi . Alatan : 1. Cara Permainan : 2.3 Setia murid diberikan sekeping gambar . 2. 2.1 10 Keping gambar yang berkaitan dengan suku kata 1.6 Permainan berbentuk individu atau berkumpulan .4 2.1 PERMAINAN CABUTAN MISTERI 51 j-QAF .3 Kad-kad Suku kata (sesuai dengan gambar) Lembaran Kerja (disediakan oleh guru) Kad-kad Suku kata di sembunyikan di tempat-tempat tertentu yang bertanda pangkah di dalam kelas . Sebagai pegukuhan murid diberi lembaran kerja untuk menulis suku kata yang telah dipelajari Permainan hendaklah disediakan oleh guru gambar yang 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 51 1.5 2.

52 j-QAF .3 Murid menyebut dan menulis semula suku kata yang telah lengkap menjadi perkataan . 2.2 Kad sukuka ta yang dilipat/digulung 1. 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 52 1 Alatan : 1.1 Sebuah kotak/tin besar/balang 1.4 Lembaran Kerja 2 Cara Permainan : 2.2 Murid perlu memelih kad sukukata yang berada didalam balang/kotak tersebut dan menampal kad sukukata(kad gulung/lipat pada kad sukukata dipapan tulis disediakan oleh guru .5 Permainan ini dijalankan secara berkumpulan atau yang berpasangan . 1.3 Kad Suku kata yang sesuai dengan kad sukukata yang digulung/dilipat. 2.6 Sebagai pengukuhan murid diberi lembaran kerja untuk menulis suku kata/perkataan yang telah dipelajari .1 Guru melekatkan kad sukukata dipapan tulis 2.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 53 PERMAINAN RUMAH MERPATI 53 j-QAF .

1.kumpulan dan individu . 2. 54 j-QAF .3 Semua murid menyebut dan menulis semula suku kata yang telah dilengkapkan secara kelas. murid menulis semula perkataan pada lembaran kerja sebagai pengukuhan .3 Gambar 2 Cara Permainan 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 54 1 Alatan : 1. 2.2 Kad huruf tunggal (berbentuk sambung).2 Murid dikehendaki menyambung huruf tunggal menjadi perkataan berdasarkan gambar yang dipamerkan di rumah merpati .1 Mounting Board/Kad manila/polistrin 1.1 Guru menyediakan rumah merpati dari kad manila/mounting board/polistrin. 2.4 Setelah dapat menyebut perkataan.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 55 PERMAINAN TANDA ARAH 55 j-QAF .

3 Sebatang kayu sebagai Tiang 2.1 Guru menyediakan papan tanda arah yang kosong 2. Cara Permainan 2. 2.3 Murid dikehendaki mencari suku kata yang disediakan oleh guru dan melekatkan pada tunjuk arah.2 Kad suku kata 1.2 Guru menyebut perkataan kanan / kiri /atas / bawah.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 56 1 Alatan : 1. 2.1 Polistrin/Mounting Board 1. PERMAINAN AHLI ASTRONOMI 56 j-QAF .4 Murid menyebut dan menulis semua perkataan yang betul dalam buku kerja.

PERMAINAN BERMAIN LAYANG-LAYANG 57 j-QAF .1 Murid-murid meneropong huruf-huruf tunggal / suku kata / perkataan di bintang dengan arahan guru.4 Lembaran kerja.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 57 1 Alatan : 1. 2. 1. 2 Cara Permainan : 2.3 Guru menilai pencapaian murid .2 Murid-murid dikehendaki mengecam dan menyebut hurufhuruf yang dilihat melalui teropong.4 Murid menulis semula huruf / suku kata / perkataan yang telah disebut ke dalam lembaran kerja.berbentuk bintang 1.2 Tali secukupnya .3 Kad manila yang digulung sebagai teropong 1. 2. 2.1 Kad manila.

1 Layang-layang berwarna-warni 1.4 Permainan ini dijalankan di luar kelas 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 58 1.2 Benang 1.3 Kertas yang bertulis huruf tunggal Cara Permainan 2. 2.1 Guru menyediakan layang-layang yang telah dituliskan dengan huruf-huruf tunggal. Alatan : 1. Contoh : a) Apakah huruf yang terdapat pada layang-layang yang naik paling tinggi ? b) Apakah huruf yang terdapat pada layang-layang yang berwarna merah atau hijau atau biru ? 2.2 Setiap murid dikehendaki menaikkan layang-layang masing-masing . EXPLORACE 58 j-QAF . 2.3 Guru bersoal jawab dengan murid.

kayu dan lain-lain.2 Persekitaran sekolah 2. 2.bunga.5 Murid menulis perkataan yang dilebelkan 59 j-QAF .4 Murid mengeja dan menyebut semua perkataan yang telah dilabelkan.3 Murid dikehendaki mencari dan melabelkan namanama benda yang terdapat di persekitaran sekolah contoh pasu. 2. Cara Permainan 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 59 1.1 Kad perkataan yang mudah yang telah di”laminate” 1.batu.2 Guru membahagikan kad-kad perkataan kepada semua murid 2.1 Permainan dijalankan di luar bilik darjah 2. Alatan : 1.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 60 PERMAINAN KAD MISTERI 60 Kad Gambar j-QAF .

Kad huruf lain boleh dutambah sesuai dengan gambar 2.2 2.4 Murid membawa gambar tersebut ke hadapan kelas dan menyebut nama gambar tersebut. CONTOH LAGU-LAGU UNTUK KELAS PEMULIHAN JAWI ‫ﻻﺿﻮ ﺳﺎﺗﻮ : اﻳﺮاﻣﺎ ﺗﺎث ﺳﺎم هﺎﺗﻲ‬ ‫ﻣﺎﻟﻢ ﺗﺮغ ﺑﻮﻟﻦ‬ ٢‫ﻧﻤﻔﻖ ﺑﺎﻳﻎ‬ ‫ﺑﻴﻼ ﺳﻮدﻩ ﻣﺎآﻦ‬ ‫ﺧﻮﺧﻴﻠﻪ ﻓﻴﻐﻀﻦ‬ ‫ﻻﺿﻮ دوا : ﻗﻮروس ﺗﺎث ﺳﺎم هﺎﺗﻲ‬ 61 j-QAF . ‫ن ت ب ض ا‬ ‫ف‬ ditampal pada papan Gambar yang sesuai dengan bunyi huruf ditampal menutup huruf tunggal tersebut atau gambar diterbalikkan. 1.1 Papan penanda sebagai stesen.1 Seorang murid disuruh mengambil salah satu gambar pada stesen tersebut.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 61 1. Cara Permainan : 2. Alatan : 1. Murid dikehendaki menyebut huruf dengan betul (latihtubi).4 Kad huruf penanda.3 2.2 1. Murid menyebut huruf awal berdasarkan gambar. 2.3 1.

‫‪Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi‬‬ ‫26‬ ‫ﻣﺎﻣﺖ ﺟﺎهﻴﺖ ﻓﻮآﺖ‬ ‫ﺟﺎروم ﺳﻮدﻩ آﺎرت‬ ‫رﻣﺒﻮت آﻴﺖ ﺳﻴﻜﺖ‬ ‫آﻮآﻮ دآﺮت‬ ‫ﻻﺿﻮ 3 : اﻳﺮاﻣﺎ اﺧﻲ٢ ﺑﻮك ﻓﻴﻨﺘﻮ‬ ‫ﺑﻴﻼ ﻓﺎﻧﺲ ﺑﻮك آﻴﻔﺲ‬ ‫اﺗﺲ آﻴﻔﺲ اد ﻟﻴﻔﺲ‬ ‫ﺟﺎﻏﻦ ﻋﻤﻞ ﺻﻔﺔ ﻣﺎﻟﺲ‬ ‫هﺎﺗﻲ اﻣﻖ ﺟﺎدي ﺧﻤﺲ‬ ‫ﻻﺿﻮ 4 : اﻳﺮاﻣﺎ واو ﺑﻮﻟﻦ‬ ‫داﻟﻢ دوﻟﻎ اد ﺑﺎﻟﻎ‬ ‫داﻟﻢ ﺑﺎﻟﻎ اداﻟﻪ آﺎﺧﻎ‬ ‫اﻳﺠﺎ دان ﺑﺎخ ﺗﻮﻟﻎ‬ ‫آﺎﻻو آﻴﺖ ﺑﺮت‬ ‫هﻴﺪوف آﻴﺖ ﺳﻼﻟﻮ ﻣﺎﻟﻎ‬ ‫اﻳﺮاﻣﺎ : ﻓﻴﺴﻎ اف‬ ‫م ا م ا ك و . ﻣﺎﻣﺎآﻮ‬ ‫ف ا ف ا ك و . ﻓﺎﻓﺎآﻮ‬ ‫ر ا ت و ك و . هﺎﺗﻴﻜﻮ‬ ‫ﻣﺎﻣﺎآﻮ ﻣﺎﻣﺎﻣﻮ . ﻓﺎﻓﺎآﻮ ﻓﺎﻓﺎﻣﻮ‬ ‫راﺗﻮآﻮ راﺗﻮﻣﻮ . هﺎﺗﻴﻜﻮ هﺎﺗﻴﻤﻮ‬ ‫ك و ك و ك و آﻮ آﻮ آﻮ‬ ‫س ي ك و ك و ﺳﻴﻜﻮآﻮ‬ ‫دا ض و ك و داﺿﻮآﻮ‬ ‫دا ﻩ ي ك و داهﻴﻜﻮ‬ ‫آﻮآﻮآﻮ آﻮآﻮﻣﻮ‬ ‫26‬ ‫‪j-QAF‬‬ ‫‪CONTOH‬‬ . راﺗﻮآﻮ‬ ‫هـ ا ت ي ك و .

‫‪Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi‬‬ ‫36‬ ‫ﺳﻴﻜﻮآﻮ ﺳﻴﻜﻮﻣﻮ‬ ‫داﺿﻮآﻮ داﺿﻮﻣﻮ‬ ‫داهﻴﻜﻮ داهﻴﻤﻮ‬ ‫راس ﺳﺎﻳﻎ ﺟﺎوي‬ ‫اﻳﺮاﻣﺎ : راس ﺳﺎﻳﻎ اﻳﻪ‬ ‫ﻣﺎري راآﻦ ﻣﺎري ﻣﺜﺎﺛﻲ‬ ‫ﻣﺎري آﻴﺖ ﺑﻼﺟﺮ ﺟﺎوي‬ ‫ﺣﺮوف دﺳﺒﻮت ﺑﺮهﺎﺗﻲ-هﺎﺗﻲ‬ ‫آﻴﺖ اوﻟﻎ ﺑﺮآﺎﻟﻲ-آﺎﻟﻲ‬ ‫اﺑﻮ اد ﺑﺎﺟﻮ ﺑﻴﺮو‬ ‫ﺑﺎﺟﻮ اﺑﻮ ﺑﺎﺟﻮ ﺑﺎرو‬ ‫اﻳﺒﻮ ﺑﻮ ك ﺑﺎﺟﻮ اﺑﻮ‬ ‫ﺑﺎﺟﻮ اﺑﻮ اد ﺗﻴﺴﻮ‬ ‫اﺧﻲ 2 ﺑﻮ ك ﻻﺧﻲ‬ ‫داﻟﻢ ﻻﺧﻲ اد آﻮﻧﺨﻲ‬ ‫اﻣﺒﻴﻞ آﻮﻧﺨﻲ ﺟﻮﻣﻔﺎ آﻮاﺧﻲ‬ ‫ﻣﺎآﻦ آﻮاﺧﻲ راس ﻻﻳﺨﻲ‬ ‫36‬ ‫‪j-QAF‬‬ .

‫‪Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi‬‬ ‫46‬ ‫ؤوآﻞ دان ﺳﻮآﻮآﺎت‬ ‫اﻳﺮاﻣﺎ : اﻳﺮ ﻓﺎﺳﻎ ﻣﺎﻟﻢ‬ ‫ا ﺑﻮﺛﻲ )‪ ( a‬ا اوﻧﺘﻮق )اﻳﻪ(‬ ‫اي ﺑﻮﺛﻲ )‪ ( i‬اي اوﻧﺘﻮق )اﻳﺒﻮ(‬ ‫او ﺑﻮﺛﻲ )‪ (u‬او اوﻧﺘﻮق )اودغ(‬ ‫او ﺳﻨﻎ هﺎﺗﻴﻜﻮ‬ ‫ا اي‬ ‫ﻣﺎري ادﻳﻖ ﻣﺎري ﻣﺎرﻳﻠﻪ ﻣﻐﻴﺠﺎ‬ ‫دﻏﺮ ﺿﻮرو اﺟﺮ ﺳﺒﻮت ﺳﻮآﻮآﺎت‬ ‫ﺳﺒﻮت ﺑﺘﻮل2 ﺟﺎﻏﻦ ﺗﻚ ﺑﺎخ‬ ‫ﺑﻴﻼ ﻓﻨﺪاي ﺟﺎوي ﺗﻨﺘﻮ ﺿﻮرو ﺳﻮك‬ ‫ا ي م )اﻳﻢ( ا ف ي )اﻓﻲ(‬ ‫ﺑﻴﻼ ﺳﻮدﻩ ﻓﻬﻢ ﺑﺎرو آﻴﺖ اوﺟﻲ‬ ‫ا ب غ )اﺑﻎ( ا ي ﻩ )اﻳﻪ(‬ ‫آﺎﻻو آﻴﺖ ﻟﻴﻚ ﺿﻮرو ﻓﻮن ﻣﺎرﻩ‬ ‫‪LAMPIRAN A‬‬ ‫‪CONTOH UJIAN PENGESANAN KELAS PEMULIHAN JAWI‬‬ ‫_____________________________________________________ : ‪Nama‬‬ ‫_______________ : ‪Kelas‬‬ ‫_______________: ‪Tarikh‬‬ ‫46‬ ‫‪j-QAF‬‬ .

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 65 WARNAKAN HURUF MENGIKUT WARNA YANG DISEBUT OLEH GURU 65 j-QAF .

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 66 LAMPIRAN B BORANG PENGESANAN KELAS PEMULIHAN JAWI Arahan : Tandakan ( ) pada huruf-huruf yang dikenali berdasarkan ujian diagnostik yang telah dijalankan. 66 j-QAF . BIL NAMA MURID HURUF TUNGGAL KELAS LAYAK /T/LAYAK ‫م ل ك ض ر د ج خ ت ب‬ Catatan : Murid yang tidak dapat mengenal kurang daripada lima huruf di atas layak mengikuti kelas pemulihan. BIL NAMA MURID SUKU KATA TERBUKA KELAS ‫ﻣﺎ ﻟﻮ آﻲ دا ﺧﻮ ﺑﻲ‬ KELAYAKAN Catatan : Murid yang tidak dapat mengeja dan membaca suku kata terbuka yang diuji seperti contoh di atas adalah layak mengikuti kelas pemulihan.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 67 LAMPIRAN C BORANG PENILAIAN INDIVIDU KELAS : NAMA : ……………………………………………………. HURUF TUNGGAL ‫ت‬ L ‫ب‬ T ‫خ‬ L ‫ج‬ T ‫ر‬ L ‫د‬ T ‫ل‬ L ‫س‬ T ‫ض‬ L ‫ك‬ T ‫ث‬ L ‫ن‬ T ‫ﻩ‬ L ‫م‬ T ‫غ‬ L ‫ف‬ T ‫و ي‬ L ‫ا‬ T L – Lisan T – Tulisan ** Guru hendaklah menulis tarikh di dalam kotak borang penilaian apabila murid telah berjaya menguasai k hi di ji j-QAF 67 .

Guru hendaklah menulis tarikh di dalam kotak borang penilaian apabila murid telah berjaya menguasai kemahiran yang diuji.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 68 LAMPIRAN D (i) BORANG PENILAIAN UJIAN KELAS PEMULIHAN JAWI HURUF TUNGGAL ‫سل‬ ‫ك ض‬ ‫نث‬ L T L T L T SUKU KATA TERBUKA ‫ﺑﺎ ﺑﻲ ﺑﻮ‬ ‫ﺗﺎ ﺗﻲ ﺗﻮ‬ ‫ﺟﺎ ﺟﻲ ﺟﻮ‬ L T L T L T Bil Nama ‫بت‬ L T ‫جخ‬ ‫در‬ L T L T ‫م ﻩ‬ L T ‫فغ‬ L T ‫اوي‬ L T Panduan : . L = Lisan T=Tulisan 68 j-QAF .

69 j-QAF .Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 69 LAMPIRAN D (ii) SUKU KATA TERBUKA ‫ﺿﺎ ﺿﻲ‬ ‫ﻣﺎ ﻣﻲ ﻣﻮ‬ ‫آﺎ آﻲ آﻮ‬ ‫ﻻ ﻟﻲ ﻟﻮ‬ ‫ﺿﻮ‬ L T L T L T L T Nama Bil ‫ﺧﺎ ﺧﻲ ﺧﻮ‬ L T ‫دا دي دو‬ L T ‫را ري رو‬ L T ‫ﻧﺎ ﻧﻲ ﻧﻮ‬ L T ‫ﺛﺎ ﺛﻲ ﺛﻮ‬ L T ‫ﻓﺎ ﻓﻲ ﻓﻮ‬ L T Bil Nama SUKU KATA TERBUKA ‫ﻏﺎ ﻏﻲ ﻏﻮ ﺳﺎ ﺳﻲ ﺳﻮ هﺎ هﻲ هﻮ‬ L T L T L T SUKU KATA TERTUTUP ‫تﻩ‬ ‫نم‬ ‫غل‬ ‫رس‬ L T L T L T L T Perkataan Mudah L T Tanda tangan Penilai …………………… Disahkan oleh …………………….

Tandatangan Ibu bapa/ penjag …………………………… LAMPIRAN E (i) 70 .LAMPIRAN E NAMA : __________________________________________________ KELAS :_____________ Tulis semula huruf di bawah ini. TARIKH :______________ ‫ت‬ ‫ب‬ Tandatangan Guru : ………………………………….

Senarai perkataan suku kata terbuka yang mudah. ‫ﺑﻮﺑﻮ ﻣﻮﻻ اﺑﻮ ﻻﺿﻮ‬ ‫ﺑﺎﺗﻮ ﻣﺎري ﺑﻴﺠﻲ ﻓﺎدي‬ ‫ﺗﻴﺘﻲ ﻧﻮري دادو هﺎﺗﻲ‬ ‫آﺎآﻲ ﺿﻴﻀﻲ‬ ‫ﺿﻮرو‬ ‫ﺳﺎﻓﻮ‬ ‫رﻳﺒﺎ‬ LAMPIRAN E (ii) Senarai perkataan mudah berakhir dengan suku kata tertutup.Kemahiran 22 Membaca dan menulis perkataan – perkataan mudah daripada suku ka terbuka dan tertutup yang telah dikuasai . ‫ﺳﺎﻟﻴﻢ‬ ‫اوﻟﻴﺖ‬ ‫ﺑﺎآﺮ‬ 71 ‫ﺗﺎﻟﻢ‬ ‫اوﻟﺖ‬ .

‫ﺑﺎﻟﻮت آﻮﻟﻮم ﺧﻮآﻮر ﺳﺎﻟﻪ‬ ‫آﺎﻓﺲ ﻓﻮﺳﻴﻎ ﻧﻴﻔﻴﺲ ﻓﻴﻠﻴﻪ‬ ‫ﻓﻮﻓﻮس ﺳﻮﻟﻮﻩ آﺎﻓﻞ ﺗﺎﻣﻦ‬ ‫ﺳﺎﺑﻮن‬ ‫ﺟﺎﻣﻴﻦ ﺑﺘﻮل‬ ‫اوآﻴﺮ‬ ‫ﺑﺎﺗﻎ‬ ‫ﻟﻮﺗﻮغ‬ ‫آﺎﺗﻴﻞ‬ ‫27‬ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->