P. 1
4. Model Kelas Pemulihan Jawi TH 1

4. Model Kelas Pemulihan Jawi TH 1

|Views: 2,668|Likes:
Published by Sk Kompleks Klia

More info:

Published by: Sk Kompleks Klia on Apr 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2013

pdf

text

original

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

1

PANDUAN PELAKSANAAN MODEL KELAS PEMULIHAN JAWI 1 PENDAHULUAN Bahagian ini bertujuan menjelaskan tentang takrif, objektif, kumpulan sasar, strategi pelaksanaan, agihan tugas, agihan kemahiran, dan pembelajaran yang akan digunakan dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran, penilaian serta modul pengajaran pelaksanaan Kelas Pemulihan Jawi j-QAF. 2 TAKRIF Kelas Pemulihan Jawi ialah pengajaran yang dilaksanakan oleh guru Kelas Pemulihan Jawi j-QAF untuk memulihkan murid yang belum menguasai dalam jawi. Kelas ini dijalankan serentak dengan jadual waktu persekolahan sedia ada. 3 OBJEKTIF Murid yang keciciran dalam jawi akan dipulihkan dengan sekurangkurangnya dapat mengenal, menyebut, menulis huruf-huruf tunggal, serta membaca suku kata terbuka dan perkataan-perkataan mudah yang dibina daripada suku kata tersebut. 4 KUMPULAN SASAR Kumpulan sasar modul ini ialah murid-murid Tahun 1 yang tidak dapat melepasi ujian khas sepertimana lampiran iaitu tidak mengenal huruf tunggal atau suku kata terbuka.

1

j-QAF

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

2

5

STRATEGI PELAKSANAAN: 5.1 Memastikan Unit j-QAF di bawah Panitia Pendidikan Islam dipengerusikan oleh Guru Besar. 5.2 Jawatankuasa Pelaksana perkara berikut: a. Mengenalpasti murid-murid yang belum menguasai melalui ujian khas atau maklumat daripada guru yang mengajar. Jumlah murid bagi satu kelas pemulihan hendaklah di antara 6 hingga 10 orang. b. c. Penyediaan tempat yang sesuai bagi pelaksanaan kelas pemulihan jawi. Penyediaan bahan bantu mengajar. mengikut agihan 5.3 Melaksanakan Kelas Pemulihan Jawi telah ditentukan. 5.4 Proses pengajaran dan pembelajaran akan menekankan kaedah permainan dan nyanyian yang menyeronokkan. 5.5 Membuat penilaian dan merekodkan pencapaian murid setiap kali kelas dilaksanakan. 5.6 Menjalankan Ujian Pengesanan sebelum murid mengikuti kelas Jawi sedia ada. 5.7 Murid kelas biasa yang gagal dalam ujian pengesanan akan di masukkan ke Kelas Pemulihan Jawi. bermesyuarat bagi memutuskan

kemahiran dan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang

6

AGIHAN TUGAS 6.1 Guru Besar bertanggungjawab: a. mengadakan mesyuarat penyelarasan pelaksanaan Kelas Pemulihan Jawi. 2
j-QAF

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

3

b. c. a.

memastikan Kelas Pemulihan Jawi ini dapat dilaksanakan dengan sempurna. memantau perlaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi. bekerjasama dengan guru Kelas Pemulihan Jawi j-QAF dan guru-guru Pendidikan Islam menyediakan keperluan pelaksanaan Kelas Pemulihan Jawi.

6.2 Ketua Panitia Pendidikan Islam bertanggungjawab:

b.

menyemak laporan yang dibuat oleh guru mata pelajaran dan guru Kelas Pemulihan Jawi j-QAF

6.3 Guru Mata Pelajaran bertanggungjawab: a. menjalankan ujian khas untuk memilih pelajar yang akan mengikuti Kelas Pemulihan Jawi berdasarkan Ujian Pengesanan Kelas Pemulihan Jawi (Lampiran A). b. meneruskan pengajaran mengikut jadual Pendidikan Islam sedia ada. 6.4 Guru Pemulihan bertanggungjawab: a. melaksanakan Kelas Pemulihan Jawi mengikut agihan kemahiran yang ditetapkan dan kaedah pengajaran dan pembelajaran yang berkesan dan mantap. b. Menjalankan kerja-kerja khusus bagi murid-murid yang lemah atau yang lambat dan yang terpilih dari tahun 1 – 6. Keutamaan di tumpukan kepada murid-murid tahap satu (3,2,1) c. Membantu guru lain dalam merancang dan menyediakan aktiviti dan bahan pengajaran dan pembelajaran. d. Melaksanakan penilaian berterusan terhadap kelas pemulihan berikut: 3
j-QAF

jawi

berdasarkan

maklumat-maklumat

Merekodkan hasil pencapaian individu yang dilakukan selepas proses pengajaran dan pembelajaran di dalam Borang Penilaian Individu (Lampiran C). h. 7 AGIHAN KEMAHIRAN Murid yang hendak dipulihkan diberi kemahiran-kemahiran seperti yang terdapat di dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Islam KBSR. (Lampiran D).hasil penilaian dan Ujian Pengesahan kepada Ketua Panitia dan Guru Besar. Melaporkan perjalanan kelas . Berikut dikemukakan contoh agihan penguasaan kemahiran untuk dua puluh dua kemahiran pengajaran: 4 j-QAF . f. Menyediakan folio murid pemulihan jawi seperti: Merekodkan nama murid yang terlibat dengan kelas pemulihan jawi melalui Borang Pengesanan Kelas Pemulihan Jawi (Lampiran B) g.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 4 e. Kemajuan murid Latar belakang murid Laporang kesihatan murid Borang pencalonan Borang latar belakang Borang pengumpulan maklumat Ujian saringan dan diagnostik Lembaran kerja Hasil pembelajaran yang telah dijalankan Maklumat lain yang berkaitan.

menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ك‬ ‫ض‬ Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫فغ‬ ‫ا وي‬ Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫بت‬ ‫جخ‬ ‫در‬ Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada hurufhuruf Membaca dan menulis perkataan-perkataan mudah ‫ك ض‬ ‫ل م‬ ‫نث‬ ‫ف هﺎ‬ ‫سغ‬ 5 j-QAF . menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ل‬ ‫س‬ Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ن‬ ‫م‬ ‫ث‬ Mengenal . menyebut dan menulis huruf tunggal Mengenal.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 5 Kemahiran 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Penguasaan Kemahiran Mengenal dan menulis huruf tunggal ‫ت‬ ‫ب‬ Mengenal dan menulis huruf tunggal ‫ج خ‬ ‫در‬ Mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal‫هﺎ‬ Mengenal.

f.1 Permainan bagi kemahiran huruf tunggal: a. guru dicadangkan banyak menggunakan kaedah permainan dan nyanyian semasa melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran.3 Nyanyian: 6 j-QAF . 8. d. e. f.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 6 Kemahiran dipelajari. Penguasaan Kemahiran daripada suku kata terbuka dan tertutup yang telah 8 KAEDAH PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Bagi memastikan keberkesanan Kelas Pemulihan Jawi dan kesesuaiannya dengan kemampuan murid. g. Permainan dan nyanyian yang dicadangkan ialah: 8. c. 8. c. Sahibba Pancing Ikan Harta karun Rumah merpati Tanda arah Cabutan misteri ** Boleh diubah suai bagi permainan kemahiran huruf. b. b.2 Permainan bagi kemahiran suku kata : a. Boling Tenteng Main kad Keretapi Main layang-layang Ahli astronomi LCD ** Boleh diubah suai bagi permainan kemahiran suku kata. d. e.

Irama lagu Wau Bulan ** Boleh diubah atau ditambah mengikut kebolehan guru. Hasil penilaian hendaklah direkod ke dalam Borang Penilaian Kelas Pemulihan Jawi. Objektif : 2. Eja dan Baca c. membaca dan menulis huruf-huruf dan suku kata-suku kata yang dipelajari. ‫بت‬ ‫بت‬ Murid boleh mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2. d. Irama lagu Lagu Aci-aci Buka Pintu f. b. 9 PENILAIAN Guru hendaklah melaksanakan penilaian setiap kali kelas dijalankan. Irama lagu Tanya Sama Hati e. 2. Vokal dan Suku kata.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf: a. c.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 7 a. Menyebut huruf secara latih tubi: 7 j-QAF . Rasa Sayang Jawi b. Penilaian hendaklah menguji kemahiran mengenal. Membentuk huruf menggunakan plastersin. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. MODUL PENGAJARAN D AN PEMBELAJARAN Kemahiran 1 : Mengenal.2 Menggunakan kad (kad imbasan / kad tebuk) Melakar huruf di udara. Mencantum huruf melalui Jigsaw Puzzle. d.

6 Kerja Rumah a. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Guru menayangkan kad huruf-huruf yang telah dipelajari. Bermain permainan boling. 2. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. menyebut dan menulis huruf tunggal 8 ‫جخ‬ j-QAF . Kemahiran 2 : Mengenal.5 Kelas Individu Kumpulan Mewarnakan huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). c. c. b. Lisan b. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a.4 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.3 2. b. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Murid diminta menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di atas kertas menyambung titik / menyalin semula Tulisan 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 8 a.

c. 9 j-QAF tersebut di . Mencantum huruf melalui Jigsaw Puzzle. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut b. d. Lain-lain aktiviti yang sesuai. Bermain rumah merpati. b.1 a. Tulisan Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf atas kertas. 2. Kelas Individu Kumpulan Menyebut huruf secara latih tubi: Mewarnakan huruf yang telah dipelajari / suaikan huruf (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). c.2 a. Lisan Guru menayangkan kad huruf-huruf yang telah dipelajari.4 2. 2.5 ‫ج‬ Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf: Menggunakan kad (kad imbasan / kad tebuk) atau LCD Melakar huruf di meja atau belakang kawan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 9 1. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Membentuk huruf menggunakan plastersin. b.3 2. Objektif : Murid boleh mengenal dan menulis huruf tunggal ‫خ‬ Cadangan aktiviti : 2. 2.

b. c. Kemahiran 3 : Mengenal. b. Kelas Individu Menyebut huruf secara latih tubi Mewarnakan huruf yang telah dipelajari / aktiviti lain yang sesuai (Lembaran hendaklah Kerja disediakan). menyebut dan menulis huruf tunggal 1.1 a. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Benda maujud / yang sesuai. 2. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.4 2.5 Kerja Rumah a.2 a. 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Bermain permainan cabutan misteri. Murid diminta menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 10 2. Lisan 10 j-QAF . Objektif : 2.3 2. ‫در‬ ‫در‬ Murid boleh mengenal dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2. mencantum huruf melalui Jigsaw Purzzle. Melakar huruf di udara. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. d. c.5 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf membentuk huruf menggunakan plastersin. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. b.

Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. b. Objektif : 2. Kemahiran 4 : Mengenal. b. Melakar huruf di belakang rakan. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Aktiviti lain yang sesuai. 11 j-QAF . Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. d. Mencantum huruf melalui Jigsaw Puzzle Lain-lain aktiviti yang sesuai. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ل‬ Cadangan aktiviti : 2.6 Kerja rumah a. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. - Guru menulis huruf-huruf yang telah dipelajari di papan hitam. Membentuk huruf menggunakan plastersin. c. Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di dalam buku latihan atau kertas.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 11 b. Tulisan 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. ‫سل‬ ‫س‬ Murid boleh mengenal. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Aktiviti lain yang sesuai. c.

b.3 2. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di atas kertas. Menyanyi lagu Eja dan Baca. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.7 Kerja rumah. 12 j-QAF .2 Menyebut huruf secara latih tubi a. Lisan b. Bermain permainan tenteng. a. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 12 2. Guru menayangkan kad yang tertulis hurufhuruf yang telah dipelajari. b.4 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah.6 Mewarnakan huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). Aktiviti yang sesuai Tulisan 2.5 2. c. Kelas Individu Kumpulan 2. c.

Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. Lisan Murid menyebut huruf yang ditayang oleh guru: .2 a.LCD / OHP / Kad Imbasan / Carta b.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ض‬ Cadangan aktiviti : 2. b. Tulisan Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf atas kertas.6 Kerja rumah. 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 13 Kemahiran 5 : Mengenal. 2. Objektif : Murid boleh mengenal. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a.4 2. e. Menggunakan kemudahan ICT Lain-lain aktiviti yang sesuai. Bermain permainan boling. 2. 13 j-QAF . menyebut dan menulis huruf tunggal 1.3 2. tersebut di 2. c. Aktiviti yang sesuai.5 Menggunakan tanah liat atau plastersin Melakar huruf di pasir atau di tanah. d. b. Kelas Individu ‫كض‬ ‫ك‬ Menyebut huruf secara latih tubi Menulis huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan).

b. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. e. c. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah.2 a. Bermain permainan harta karun. Lisan Murid menyebut huruf yang ditayang oleh guru: 14 j-QAF .4 2. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Kemahiran 6 : Mengenal. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a.5 Menggunakan kad (kad imbasan / kad tebuk) / LCD Melakar huruf di pasir atau di tanah. Objektif : 2. c. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Membentuk huruf menggunkan plastersin. b. 2. ‫نث‬ ‫نث‬ Murid boleh mengenal.3 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 14 a. b. Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. Lain-lain aktiviti yang sesuai Kelas Individu Menyebut huruf secara latih tubi: Mewarnakan huruf yang telah dipelajari (Lembaran Kerja hendaklah disediakan). 2. d. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.

Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Aktiviti yang sesuai. c.6 Kerja rumah. d. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.2 Membentuk huruf dengan butang dan manik / tudung botol. a. Membentuk huruf menggunakan plastersin. b. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Lain-lain aktiviti yang sesuai Menyebut huruf secara latih tubi 15 j-QAF . Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. Tulisan ‫م هﺎ‬ ‫م هﺎ‬ Murid boleh mengenal. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. Kemahiran 7: Mengenal. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru menyebut huruf-huruf yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis huruf tersebut di atas kertas 2. c.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. 2. Objektif : 2. b. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 15 .LCD / OHP / Kad Imbasan / Carta b.

c. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. b. ‫فغ‬ ‫فغ‬ Murid boleh mengenal. Tulisan 2. Murid mengambil kad huruf dalam kotak yang telah disediakan oleh guru dan menyebutnya. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.4 2. menyebut dan menulis huruf tunggal Cadangan aktiviti : 16 j-QAF . Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Objektif : 2. Murid dikehendaki menyebut huruf tersebut Guru meminta murid menekap huruf-huruf yang dipelajari. Bermain permainan keretapi. Kemahiran 8: Mengena.3 2. 2. a.6 Kerja rumah. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. Lain-lain aktiviti yang sesuai. Lisan b.5 Kelas Individu Menggunting dan menampal huruf yang telah dipelajari (Bahan hendaklah disediakan oleh guru). Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. b. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 16 a.

Lisan Guru mengedarkan kad huruf pada setiap murid. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. 2.3 2.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. a. b. b. 2.5 Mewarnakan / mengecop / memadankan / huruf yang telah dipelajari (Lembaran kerjan hendaklah disediakan). Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. c. (kain perca pelbagai bentuk dan warna) Murid melakar huruf di papan tulis.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 17 2. d. Kelas Individu 2. b.2 Menyebut huruf secara latih tubi a. Tulisan Murid menulis huruf yang dipelajari dalam buku latihan. Murid diminta mengambil tandatangan ibu 17 j-QAF . Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. Membentuk huruf menggunakan bahan-bahan terbuang. Murid diminta menyebut huruf yang diperolehi.4 2.6 Kerja rumah. Bermain permainan pancing ikan. b. Membentuk huruf menggunakan plastersin dari kertas pasir dan melakar bentuk huruf Mencantum huruf menggunakan Jigsaw Puzzle. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.

Bermain permainan keretapi. ‫اوي‬ ‫او‬ Murid boleh mengenal. b. b. 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 18 bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.3 2. Lain-lain aktiviti yang sesuai Kelas Individu Menyebut huruf secara latih tubi Mewarnakan / mengecop / memadan / suaikan huruf yang telah dipelajari (Lembaran kerja hendaklah disediakan). Murid mencari huruf yang disebut oleh guru / rakan-rakan dan menyebut semula.2 a.5 Menggunakan “mounting board” (kad imbasan) Membentuk huruf dengan menggunakan plastersin.1 Memperkenalkan huruf dan bentuk-bentuk huruf a. 2. Kemahiran 9: Mengenal. Objektif : 2. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk : a. c.6 Kerja rumah. 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Tulisan Murid menulis huruf yang telah diperolehi dalam buku latihan. Lisan b. menyebut dan menulis huruf tunggal ‫ي‬ Cadangan aktiviti : 2. c.4 2. menyebut dan menulis huruf tunggal 1. 18 j-QAF .

Objektif : 1. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Kemahiran 10: Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1.2 2. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. ‫ت + ي ت+ و‬ ‫ت+ا‬ 19 ‫ب + ي ب+ و‬ ‫ب+ا‬ j-QAF . b.1 Memperkenalkan huruf konsonan dan huruf vokal.1 ‫بت‬ Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫بت‬ ‫بت‬ yang 1. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.2 Murid boleh menulis huruf konsonan disambung dengan huruf vokal ‫ي‬ ‫او‬ 2. ‫و‬ 2. Murid diminta mengambil tandatangan ibu bapa mereka setelah menyempurnakan tugasan tersebut.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 19 a. Murid disuruh menulis semula huruf-huruf tersebut di rumah. c.3 ‫ي‬ ‫ا‬ ‫ب‬ Memperkenalkan huruf-huruf konsonan ‫ت‬ Menggabungkan huruf vokal dan konsonan menjadi suku kata terbuka. Cadangan aktiviti : 2.

5 ‫ﺗﻲ‬ Ti ‫ﺗﺎ‬ ta ‫ﺑﻮ‬ bu ‫ﺑﻲ‬ bi ‫ﺑﺎ‬ ba Latih tubi mengeja dan membaca suku kata. Guru menayangkan kad yang tertulis suku kata-suku kata yang telah dipelajari. Guru menunjukkan gambar.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 20 ‫ﺗﻮ‬ Tu 2. Contoh: ‫ﺑﻮ + ﺑﻮ= ﺑﻮﺑﻮ‬ ‫ا + ﺑﻮ = اﺑﻮ‬ ‫ﺑﺎ + ﺗﻮ= ﺑﺎﺗﻮ‬ ‫ﺗﻲ + ﺗﻲ= ﺗﻴﺘﻲ‬ 2.6 2. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. 2. murid mengeja suku kata berpandukan gambar. a. Lisan b. Membina dan menulis perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari.7 Bermain permainan pancing.4 2. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi suku kata yang telah dipelajari. Tulisan Guru menyebut suku kata yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis suku kata tersebut di atas kertas. 20 j-QAF .6 Kerja rumah.

Kemahiran 11 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. menyempurnakan tugasan tersebut. Cadangan aktiviti : 2. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c.2 Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫جخ‬ ‫جخ‬ ‫ ج خ‬yang disambung ‫او‬ Murid boleh menulis huruf konsonan dengan huruf vokal ‫ي‬ 2. ‫خ+ و‬ ‫ﺧﻮ‬ Cu 2.3 ‫خ+ي‬ ‫ﺧﻲ‬ Ci ‫خ+ا‬ ‫ﺧﺎ‬ ca ‫ج+ا ج+ي ج+و‬ ‫ﺟﻮ‬ ju ‫ﺟﻲ‬ ji ‫ﺟﺎ‬ ja Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari. Contoh: ‫ﺑﻲ + ﺟﻲ = ﺑﻴﺠﻲ‬ 21 j-QAF .1 Memperkenalkan huruf konsonan dan huruf vokal.2 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 21 Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. b. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah.1 1. Objektif : 1.

Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan. b. Kemahiran 12 : 22 j-QAF .7 Kerja rumah: a. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah menyempurnakan tugasan tersebut.suku kata yang telah dipelajari.6 Bermain permainan SENAWI Menyanyi lagu Eja dan Baca Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 22 ‫ﺧﻮ + ﺧﻲ = ﺧﻮﺧﻲ‬ 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.4 2. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. Guru perlu memberi perhatian cara menulis huruf sambung dikehendaki menyebut suku kata ‫جخ‬ . Murid tersebut Tulisan Guru menyebut suku kata – suku kata yang dipelajari dan murid dikehendaki menulis suku kata tersebut di atas kertas. suku kata yang telah dipelajari. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. Guru menayangkan kad yang tertulis suku kata .5 2. Lisan b.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

23

Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Objektif : 1.1 1.2 2. huruf

‫در‬

Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada huruf-

‫.د ر‬ ‫در‬
yang digabung

Murid boleh menulis huruf konsonan

dengan huruf vokal Cadangan aktiviti : 2.1

‫اوي‬ ‫.در‬ ‫د+ي‬ ‫دي‬
di

Guru membina suku kata daripada huruf

‫ر+ و‬ ‫رو‬
Ru
2.2 2.3

‫ر+ي‬ ‫ري‬
Ri

‫ر+ا‬ ‫را‬
ra

‫د+ و‬ ‫دو‬
du

‫د+ا‬ ‫دا‬
da

Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari. Contoh:

‫دا + دو= دا دو‬ ‫ري +ﺑﺎ = رﻳﺒﺎ‬ ‫را + ﺑﻮ = راﺑﻮ‬
2.4 2.5 2.6 Bermain permainan belon. Menyanyi lagu Vokal dan Suku kata. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. Lisan Guru meminta murid mengambil sekeping kad suku kata dan seorang murid lain pula mencantum menyebutnya. b. Tulisan 23
j-QAF

menjadi

perkataan

dan

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

24

-

Murid menulis perkataan yang dibina. Guru perlu beri perhatian cara menulis huruf yang boleh digabung tetapi tidak boleh disambung.

2.7

Kerja rumah. a. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan. b. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. suku kata yang telah dipelajari. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah

menyempurnakan tugasan tersebut. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Kemahiran 13 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. Objektif : 1.1 1.2 2. huruf

‫كض‬

Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada huruf-

‫كض‬ ‫ك‬

Murid boleh menulis suku kata terbuka daripada huruf

‫ض‬
Cadangan aktiviti : 2.1 Membina suku kata terbuka daripada huruf ‫ض‬

‫ك‬ ‫ك+ا‬ ‫آﺎ‬
ka
j-QAF

‫ض+ و‬ ‫ﺿﻮ‬
Gu

+‫ض‬ ‫ك+ و ض+ا‬ ‫ي‬ ‫ﺿﻲ‬ ‫ﺿﺎ‬ ‫آﻮ‬
Gi ga
24

‫ك+ ي‬ ‫آﻲ‬
ki

ku

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi

25

2.2 2.3

Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari. Contoh:

‫آﺎ + آﻲ = آﺎآﻲ‬ ‫ﺿﻲ + ﺿﻲ = ﺿﻴﻀﻲ‬ ‫ﺿﻮ + رو = ﺿﻮرو‬
2.4 2.5 Bermain permainan pancing. Penilaian dibuat secara indivudu dalam bentuk: a. Lisan b. Murid membaca perkataan yang dibina daripada carta. Tulisan 2.6 Kerja rumah. a. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan. b. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. Kemahiran 14 : suku kata yang telah dipelajari. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah Murid menyalin semula perkataan yang dibaca. Guru perlu menjelaskan cara menulis huruf ‫ك‬ yang betul‫) ( ك ) ( ك ـ‬

menyempurnakan tugasan tersebut. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.

25

j-QAF

Penilaian dibuat secara indivudu dalam bentuk: a. ‫لم‬ .Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 26 Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. ‫م+ و‬ ‫ﻣﻮ‬ Mu 2. Murid tersebut Tulisan dikehendaki menyebut perkataan 26 j-QAF . Lisan Guru meminta murid menyusun huruf menjadi perkataan (Kad-kad huruf disediakan oleh guru) b.4 2.2 2. 1.1 ‫لم‬ Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫لم‬ 2.1 Membina suku kata terbuka. Objektif : 1.5 Bermain permainan pancing.3 ‫م+ي‬ ‫ﻣﻲ‬ Mi ‫م+ا‬ ‫ﻣﺎ‬ ma ‫ل+ و‬ ‫ﻟﻮ‬ lu ‫ل+ي‬ ‫ﻟﻲ‬ li ‫ل+ا‬ ‫ﻻ‬ la Latih tubi membaca suku kata Membina dan menulis perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﻣﻮ + ﻻ = ﻣﻮﻻ‬ ‫ﻻ + ﺿﻮ = ﻻﺿﻮ‬ ‫ﻣﺎ + ري = ﻣﺎري‬ 2.2 Murid boleh menulis suku kata terbuka daripada huruf Cadangan aktiviti : 2.

b.1 Murid boleh membaca suku kata terbuka daripada hurufhuruf ‫نث‬ ‫. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. Murid boleh menulis suku kata dan perkataan daripada huruf ‫نث‬ Cadangan aktiviti : 2. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. a. Kemahiran 15 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1. suku kata yang telah dipelajari.2 2. Guru perlu memberi penekanan kepada cara menulis ‫ﻻ‬ 2. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah menyempurnakan tugasan tersebut. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi disediakan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 27 - Murid diminta menulis semula perkataan yang dibina.6 Kerja rumah.1 Guru membina suku kata terbuka dari huruf ‫ث‬ ‫ن‬ ‫ن+ا‬ ‫ﻧﺎ‬ j-QAF ‫ث + ا ث + ي ث+ و‬ ‫ﺛﻮ‬ ‫ﺛﻲ‬ 27 ‫ن+ و‬ ‫ﻧﻮ‬ ‫ن+ي‬ ‫ﻧﻲ‬ ‫ﺛﺎ‬ .ن ث‬ 1. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Objektif : 1.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 28 Nyu 2.4 2.7 Kerja rumah. - perkataan menggunakan kad huruf yang disediakan oleh Murid dikehendaki menyebut perkataan tersebut b.2 2. Tulisan Murid melengkapkan perkataan pada lembaran kerja yang disediakan oleh guru seperti aktiviti lisan. Guru perlu memberi penekanan kepada kedudukan titik dan bentuk huruf sambung ‫ث‬ 2.5 2.3 Nyi nya nu ni na Latih tubi membaca suku kata Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﻧﻮ +ري = ﻧﻮري‬ ‫ﺛﺎ + ﺛﻲ = ﺛﺎﺛﻲ‬ 2. dengan Murid tersebut perkataan melengkapkan guru.6 Bermain permainan tenteng. Menyanyi lagu Eja dan Baca Penilaian dibuat secara indivudu dalam bentuk: a. 28 j-QAF . Lisan Guru mempamerkan yang tidak gambar lengkap.

Kemahiran 16 : Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1.1 Memperkenalkan suku kata terbuka.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 29 a. d. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. c. b. Objektif : 1. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.2 2. Murid boleh menulis suku kata dan perkataan huruf Lembaran kesesuaian.ف هﺎ‬ Cadangan aktiviti : 2. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya.2 2.3 ‫ﻩ+ي‬ ‫هﻲ‬ hi ‫ﻩ+ا‬ ‫هﺎ‬ ha ‫ف + ا ف + ي ف+ و‬ ‫ﻓﻮ‬ pu ‫ﻓﻲ‬ pi ‫ﻓﺎ‬ pa Latih tubi membaca suku kata Membina perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﻓﺎ +دي = ﻓﺎدي‬ ‫هﺎ + ﺗﻲ = هﺎﺗﻲ‬ 29 j-QAF . dipelbagaikan ‫ف هﺎ‬ ‫. ‫ﻩ+ و‬ ‫هﻮ‬ Hu 2. ibu kerja Murid bapa perlu diminta mereka mengambil setelah mengikut tandatangan menyempurnakan tugasan tersebut. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah.

Tulisan Murid menulis perkataan berdasarkan gambar melalui lembaran kerja yang disediakan oleh guru. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan. b. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. a.5 Bermain permainan Ahli Astronomi. Guru perlu memberi penekanan kepada cara menulis huruf “ sambung. b. Lisan Guru menayangkan suku kata -suku kata yang telah dipelajari menggunakan LCD.6 Kerja rumah. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari. 30 j-QAF . ‫ "هـ ـﻬـ ــﻪ ﻩ‬serta cara bentuk 2.4 2. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. Lain-lain aktiviti yang sesuai. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. Murid dikehendaki menyebut suku kata dan membina perkataan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 30 2. menyempurnakan tugasan tersebut.

Objektif : 1. Membina dan membaca perkataan daripada suku kata yang telah dipelajari Contoh: ‫ﺳﺎ +ﻓﻮ = ﺳﺎﻓﻮ‬ ‫ﺑﻮ + ﻏﺎ = ﺑﻮﻏﺎ‬ 2. Lisan Murid dibahagi kepada dua kumpulan (A & B).3 1. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. Murid boleh menulis suku kata terbuka menjadi perkataan daripada huruf ‫سغ‬ ‫.3 ‫غ+ي‬ ‫ﻏﻲ‬ ngi ‫غ+ا‬ ‫ﻏﺎ‬ nga ‫س + ا س + ي س+ و‬ ‫ﺳﻮ‬ su ‫ﺳﻲ‬ si ‫ﺳﺎ‬ sa Latih tubi membaca suku kata. setiap kumpulan mendapat suku kata yang sama bunyinyakumpulan A mencari 31 j-QAF .س غ‬ ‫ س غ‬yang disambung ‫او‬ Murid boleh menulis huruf konsonan dengan huruf vokal ‫ي‬ Cadangan aktiviti : 2.1 Guru menggabungkan huruf vokal menjadi suku kata.2 2.2 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 31 Kemahiran 17: Membaca dan menulis suku kata terbuka daripada huruf-huruf 1.5 Bermain permainan layang-layang. ‫غ+ و‬ ‫ﻏﻮ‬ Ngu 2.4 2.

Kemahiran 18 : 32 j-QAF . b. a. Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. ‫ﺳﻲ‬ ‫ﺳﻮ‬ b.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 32 pasangan suku kata yang sama di kumpulan B untuk membentuk perkataan. ibu Murid bapa diminta mereka mengambil setelah tandatangan c. + ‫ﺳﻲ‬ + ‫ﺳﻮ‬ Tulisan - ‫ﻓﺎ‬ ‫ﻏﺎ‬ ‫ﻓﻲ‬ + + + ‫ﻓﺎ‬ ‫ﻏﺎ‬ ‫ﻓﻲ‬ Murid menulis semula daripada perkataan yang dipelajari. Murid disuruh menulis semula suku kata – suku kata tersebut di rumah. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja yang mengandungi huruf yang telah dipelajari.6 Kerja rumah. Murid dikehendaki menyebut suku kata yang sama menjadi perkataan. Guru perlu memberi penekanan kepada cara tulisan dan sambungan huruf ‫سغ‬ 2. menyempurnakan tugasan tersebut. Ruangan untuk tandatangan ibu bapa hendaklah disediakan.

33 j-QAF . 1. ‫ﺗﺎﻟﻲ‬ ‫ﺳﺎﺗﻮ‬ ‫ﺗﺎهﻮ‬ 2. 1. 2. Penilaian dibuat secara individu dalam bentuk: a. ‫ﻣﺎري‬ ‫ﻧﻮري‬ ‫ﻓﻮﺟﻲ‬ ‫ﺑﻮﺑﻮ‬ ‫ﻻﺿﻮ‬ ‫ﺑﺎﺟﻮ‬ Membaca perkataan-perkataan yang telah dipamerkan. Objektif : 1. Guru hendaklah menyediakan lembaran kerja.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 33 Membaca dan menulis perkataan-perkataan mudah daripada suku kata terbuka.1 Murid boleh membaca perkataan mudah daripada suku kata terbuka dan tertutup yang telah diajar. a.1 Guru mempamerkan suku kata terbuka pada kad imbasan / carta / LCD.2 2.5 Kerja rumah.3 2.4 Bermain permainan belon. Tulisan Murid menulis perkataan tersebut. Cadangan aktiviti : 2.2 Murid boleh menulis perkataan-perkataan mudah daripada suku kata terbuka. Murid membaca perkataan yang terdapat dalam belon. 2. Lisan b.

Murid diminta mendapatkan tanda tangan ibu bapa setelah menyempurnakan tugasan tersebut. Murid diminta menyiapkan latihan tersebut di rumah. Lembaran kesesuaian. d.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 34 Contoh : Menukarkan 10 perkataan rumi kepada tulisan jawi. c. kerja perlu dipelbagaikan mengikut 34 j-QAF . Guru hendaklah menyemak tugasan tersebut pada hari berikutnya. b. Ruangan untuk tanda tangan ibu bapa hendaklah disediakan.

1.2 Bola boling plastik 1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 35 BENTUK PERMAINAN YANG DICADANGKAN PERMAINAN BOLING 1 Alatan: 1.1 Pin boling sebanyak 6 biji pelbagai warna yang ditulis dengan huruf jawi tunggal yang hendak diajar.3 Lembaran kerja (disediakan oleh guru) 35 j-QAF .

2. 2. 2.2 Jarak antara garisan permulaan dengan pin boling dicadang sejauh 2 meter atau mengikut kesesuaian.4 Murid dikehendaki menyebut huruf-huruf yang terdapat pada pin boling yang jatuh.5 Tepukan diberi kepada murid yang menyebut dengan betul. 36 j-QAF .8 Sebagai pengukuhan murid diberi lembaran kerja untuk menulis huruf-huruf yang telah dipelajari.3 Setiap murid dikehendaki membuat lontaran ke arah pin boling tersebut. 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 36 2 Cara Permainan : 2. 2. 2.7 Guru boleh menambah huruf tunggal jawi pada pin boling untuk disesuaikan dengan kemahiran yanh diajar.1 Susun pin boling mengikut bentuk segitiga (seperti susunan boling sebenar) 2.6 Imbuhan diberi kepada murid yang menjatuhkan pin boling terbanyak dan dapat menyebut semua huruf dengan betul.

5 Kad undian 1 hingga 8 (huruf mengikut jumlah murid). Alatan 1.2 Buah dadu 1. 2. 1.3 7 keping sampul surat dilabelkan nombor 1 hingga 8. Cara Permainan: 37 j-QAF .4 Hadiah (disediakan oleh guru / pihak sekolah ) 1. Setiap keping mengandungi 3 huruf.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 37 TENTENG (Contoh 1) 1.1 Tapak permainan 1.

2.2 Murid yang mendapat nombor 1 memulakan permainan dengan melontar ceper ke dalam kotak tenteng yang tersedia.6 Tapak permainan 1. 2.3 Murid dikehendaki mengambil sampul yang sama nombornya dengan nombor di mana cepernya jatuh.7 Permainan diteruskan mengikut undian. 2.1 Murid diundi dan bersedia di tepi tapak permainan. 2. 2.6 Murid yang berjaya menyudahkan lompatan mengikut urutan akan diberi hadiah. TENTENG (Contoh 2) 3.8 Murid yang tidak berjaya menyebut huruf daripada sampul tidak boleh meneruskan permainan. 2.7 Buah dadu 38 j-QAF . Alatan 1. 2.5 Murid yang berjaya menyebut huruf tersebut akan meneruskan permainan dengan melompat mengambil buah ceper sehingga tamat satu pusingan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 38 2.4 Sampul dibuka – murid dikehendaki menyebut semua atau dua daripada huruf yang terdapat dalam sampul tersebut.

1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 39 1. Cara Permainan: 2. 2.11 Murid dikehendaki mengambil sampul yang sama nombornya dengan nombor di mana cepernya jatuh.14 Murid yang berjaya menyudahkan lompatan mengikut urutan akan diberi hadiah. 2.8 7 keping sampul surat dilabelkan nombor 1 hingga 7. 2. 39 j-QAF .15 Murid akan diberi lembaran kerja sebagai pengukuhan kepada huruf yang telah dipelajari. 2.9 Hadiah 1.10 Murid yang mendapat huruf alif memulakan permainan dengan melontar ceper ke dalam kotak tenteng yang tersedia. 2.9 Murid diundi dan bersedia di tepi tapak permainan. 2.10 Kad undian huruf ‫ا‬ hingga ‫(ح‬huruf mengikut jumlah murid). Setiap keping mengandungi 3 huruf. 2.13 Murid yang berjaya menyebut huruf tersebut boleh meneruskan permainan tenteng.12 Sampul dibuka – murid dikehendaki menyebut semua atau dua daripada huruf yang terdapat dalam sampul tersebut.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 40 SENAWI (SENANG JAWI) 40 j-QAF .

3. Contoh: ‫او‬ ‫آﺎ‬ ‫ﺑﻲ‬ ‫آﻮ‬ ‫ﺑﻮ‬ 41 j-QAF .3.4. 1. 2. Alatan 1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 41 1.2. Bilangan huruf disediakan mengikut suku kata yang diberi. Bilangan kad disediakan mengikut bilangan murid. 2. Tapak SENAWI 1. Lembaran kerja bertulis (disediakan oleh guru) 2. Huruf yang dilekatkan pada jubin.4. Kad huruf / suku kata 1. Huruf-huruf / suku kata ditulis di atas kertas atau kepingan mozek. Suku kata pada setiap kad adalah berbeza.1.2.1. Lembaran kerja (disediakan oleh guru) 2. Persediaan 2. Kad-kad terdiri daripada 5 suku kata.

Setiap murid mendapat set huruf / suku kata masing-masing. Setiap huruf disusun dari kanan ke kiri dan dari atas ke bawah di atas tapak Senawi. Cara Permainan: 3.6. dibuat daripada papan lapis / manila kad / ‘mounting board’ (mengikut kesesuaian). Setelah dapat menyebut suku kata murid menulis pada lembaran kerja yang disediakan. MAIN KAD HURUF 42 j-QAF . 3. 2.4. Tapak Senawi 3. 3.5.2. Murid menyebut bunyi suku kata / perkataan untuk membentuk suku kata atau perkataan yang telah disusun.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 42 2. Murid yang berjaya menyusun suku kata / perkataan dikira sebagai pemenang.3.1. Permainan dijalankan secara individu dalam kumpulan. 3.5. 3.

. 3. 43 j-QAF .3 Sambil menyusun kad. 3. setiap kumpulan mempunyai 3 hingga 4 orang dan diberi satu set huruf jawi. 2. 3. 3. 3.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 43 1. Alatan: Set kad huruf jawi yang terdiri daripada huruf-huruf yang dipelajari di dalam kemahiran pemulihan jawi.5 Kumpulan yang menang diberi hadiah. Cara permainan: 3. 2.1 Huruf-huruf jawi diletakkan di tengah.4 Guru menilai susunan huruf setiap kumpulan. murid berbincang dan menyebut huruf tersebut sebanyak 3 kali.6 Permainan dijalankan mengikut giliran.2 Murid menyusun huruf di dalam kumpulan dan setiap kumpulan itu berjalan secara serentak.1 Guru menerangkan cara permainan dijalankan. Arahan: 2. 3.2 Murid dibahagikan kepada 3 atau 4 kumpulan.

2 Kad manila berbentuk roda boleh diletakkan di mana-mana tempat yang sesuai di dalam kelas. 3. 3. 44 j-QAF .1 Kad manila / ‘mounting board’ ( Bentuk Roda : dipecah 8 ) 1.2 Murid mengeja dan menyebut suku kata sebanyak 2 kali.3 Murid menyambung suku kata menjadi perkataan.3 Lembaran kerja 2 Arahan: 2.1 Murid memusingkan roda.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 44 RODA JAWI 1. Alatan: 1. 3 Cara Permainan: 3.2 Kad suku kata 1. 2.1 Kedua-dua kad manila ditulis dengan suku kata yang boleh membina perkataan.

Murid yang mendapat markah paling banyak diberi hadiah. 3.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 45 3. 2. PANCING IKAN 1.5 Murid menulis perkataan di dalam lembaran kerja. Murid mendapat markah berdasarkan markah pada roda.4 Murid mengeja perkataan. Alatan: 45 j-QAF . Contoh lembaran kerja: ‫آﻮﻓﻲ‬ 11 markah ‫ﻓﻲ‬ 5 markah ‫آﻮ‬ 6 Markah Sistem Pemarkahan : 1.

Letakkan magnet pada ikan dan tali pancing. Cara permainan: 3.3.1. Lembaran kerja (disediakna oleh guru) 2. Kumpulan yang berjaya memancing dan menyusun suku kata menjadi perkataan dengan pantas dikira sebagai pemenang.2.1. Batang pancing 1. Permainan dijalankan secara berkumpulan/individu 3.1. PERMAINAN BELON 46 j-QAF .2.3. Objek ikan diperbuat daripada ‘polystrin’ atau kad manila 2.4. Cantumkan kepala dan ekor ikan yang dipancing bagi membentuk perkataan. 3.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 46 1. Objek ikan dikerat dua. Kad suku kata 1. 3. Persediaan: 2.2. 1.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 47 1. Arahan: 2.1 Gambar dipamerkan di papan hitam. Cara Permainan: 3.1 Belon 1. 2. 3. Alatan: 1. 3.2 Jarakkan kedudukan murid dengan gambar pada jarak 2 meter.5 Belon yang telah ditiup.1 Murid disusun sebaris menghadap gambar. dipecahkan. 47 j-QAF . 3.2 Kertas perkataan dimasukkan ke dalam setiap belon. 3. 3.3 Gambar 2.3 Setiap murid diberi satu belon yang telah dimasukkan kertas perkataan.6 Murid akan membaca kertas yang ada di dalam belon dan memadankan dengan gambar.2 Kertas perkataan 1. 3.7 Murid yang berjaya diberi pujian atau ganjaran.4 Murid akan meniup belon setelah menerima arahan ‘mula’ daripada guru. 3.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 48 PERMAINAN KERETA API 48 j-QAF .

Cara Permainan: 3. 3. 2.6 Kepala keretapi mula berjalan berbunyi tut. Alatan: Kad huruf bertali (besar) – boleh digantung di leher murid. 3. Arahan: 2. 3.1 Guru menerangkan cara permainan kereta api.2 Tempatkan kumpulan kepada 3 stesen.1 Bahagikan murid kepada 3 kumpulan. tut.3 Kad huruf digantung di bahagian depan dan belakang. 49 j-QAF .4 Huruf yang digantung di leher murid adalah huruf yang sama.4 Kumpulan 2 semuanya memegang kad huruf ( ‫ا‬ ‫ )ب‬sebanyak 3 set. Kumpulan 3 semuanya memegang kad huruf (‫)ت‬ sebanyak 3 set. 3. 2.5 Seorang murid menjadi kepala keretapi.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 49 1. 3.2 Setiap murid diberi kad huruf dan digantung di leher mereka.3 Kumpulan 1 semuanya memegang kad huruf ( ) sebanyak 3 set. 2. 3. 2. tut.

Murid-murid dikehendakki menulis semula huruf tersebut. Huruf apa sekarang? Mereka semua menjawab huruf ‫ا‬ ‫. Tut. Buat hingga selesai tiga kumpulan. ‫ا‬ PERMAINAN MENCARI HARTA KARUN 50 j-QAF .14 menyambung di belakang huruf ( ) .12 3. tut. murid-murid menyebut semula huruf masing-masing mengikut kumpulan. Setelah keretapi dilengkapkan. huruf apa sekarang? Huruf apa sekarang? Sekarang semua murid dalam kumpulan tiga akan menyebut huruf. tut. tut. tut. Kepala keretapi boleh ditukarkan kepada murid lain.13 3.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 50 3.ا‬ 3.9 Tut. 3.8 Murid pertama dalam kumpulan satu akan ikut dibelakang kepala keretapi dan berjalan menuju ke stesen ke dua.11 3.7 Sampai di stesen 1 ( huruf ) kepala keretapi bertanya. huruf apa sekarang? Huruf ( ‫ .)ب‬salah! Saya akan 3.10 3. Seterusnya ke stesen ke tiga.

2 2.3 Setia murid diberikan sekeping gambar .6 Permainan berbentuk individu atau berkumpulan .1 PERMAINAN CABUTAN MISTERI 51 j-QAF . Murid dikehendaki mencari dan melengkapkan suku kata menjadi perkataan berdasarkan diberi . Sebagai pegukuhan murid diberi lembaran kerja untuk menulis suku kata yang telah dipelajari Permainan hendaklah disediakan oleh guru gambar yang 2. Alatan : 1.3 Kad-kad Suku kata (sesuai dengan gambar) Lembaran Kerja (disediakan oleh guru) Kad-kad Suku kata di sembunyikan di tempat-tempat tertentu yang bertanda pangkah di dalam kelas .Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 51 1.4 2. 2.2 1. Cara Permainan : 2. 2.5 2.1 10 Keping gambar yang berkaitan dengan suku kata 1.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 52 1 Alatan : 1. 2.3 Kad Suku kata yang sesuai dengan kad sukukata yang digulung/dilipat.1 Guru melekatkan kad sukukata dipapan tulis 2.2 Kad sukuka ta yang dilipat/digulung 1. 1. 2.5 Permainan ini dijalankan secara berkumpulan atau yang berpasangan .6 Sebagai pengukuhan murid diberi lembaran kerja untuk menulis suku kata/perkataan yang telah dipelajari .1 Sebuah kotak/tin besar/balang 1.3 Murid menyebut dan menulis semula suku kata yang telah lengkap menjadi perkataan . 52 j-QAF .4 Lembaran Kerja 2 Cara Permainan : 2.2 Murid perlu memelih kad sukukata yang berada didalam balang/kotak tersebut dan menampal kad sukukata(kad gulung/lipat pada kad sukukata dipapan tulis disediakan oleh guru . 2.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 53 PERMAINAN RUMAH MERPATI 53 j-QAF .

54 j-QAF .1 Guru menyediakan rumah merpati dari kad manila/mounting board/polistrin. murid menulis semula perkataan pada lembaran kerja sebagai pengukuhan .2 Kad huruf tunggal (berbentuk sambung).3 Gambar 2 Cara Permainan 2. 2.4 Setelah dapat menyebut perkataan.2 Murid dikehendaki menyambung huruf tunggal menjadi perkataan berdasarkan gambar yang dipamerkan di rumah merpati . 2.3 Semua murid menyebut dan menulis semula suku kata yang telah dilengkapkan secara kelas.1 Mounting Board/Kad manila/polistrin 1. 2. 1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 54 1 Alatan : 1.kumpulan dan individu .

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 55 PERMAINAN TANDA ARAH 55 j-QAF .

2 Guru menyebut perkataan kanan / kiri /atas / bawah.1 Polistrin/Mounting Board 1. PERMAINAN AHLI ASTRONOMI 56 j-QAF .3 Sebatang kayu sebagai Tiang 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 56 1 Alatan : 1. 2.4 Murid menyebut dan menulis semua perkataan yang betul dalam buku kerja.3 Murid dikehendaki mencari suku kata yang disediakan oleh guru dan melekatkan pada tunjuk arah. Cara Permainan 2.1 Guru menyediakan papan tanda arah yang kosong 2.2 Kad suku kata 1. 2.

3 Guru menilai pencapaian murid . PERMAINAN BERMAIN LAYANG-LAYANG 57 j-QAF . 2 Cara Permainan : 2.berbentuk bintang 1. 2. 2.4 Murid menulis semula huruf / suku kata / perkataan yang telah disebut ke dalam lembaran kerja. 2.3 Kad manila yang digulung sebagai teropong 1. 1.2 Tali secukupnya .2 Murid-murid dikehendaki mengecam dan menyebut hurufhuruf yang dilihat melalui teropong.1 Murid-murid meneropong huruf-huruf tunggal / suku kata / perkataan di bintang dengan arahan guru.4 Lembaran kerja.1 Kad manila.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 57 1 Alatan : 1.

3 Guru bersoal jawab dengan murid.2 Benang 1.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 58 1.4 Permainan ini dijalankan di luar kelas 2.1 Guru menyediakan layang-layang yang telah dituliskan dengan huruf-huruf tunggal. 2.1 Layang-layang berwarna-warni 1. Contoh : a) Apakah huruf yang terdapat pada layang-layang yang naik paling tinggi ? b) Apakah huruf yang terdapat pada layang-layang yang berwarna merah atau hijau atau biru ? 2. EXPLORACE 58 j-QAF . Alatan : 1.3 Kertas yang bertulis huruf tunggal Cara Permainan 2. 2.2 Setiap murid dikehendaki menaikkan layang-layang masing-masing .

batu. 2. Cara Permainan 2.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 59 1.1 Kad perkataan yang mudah yang telah di”laminate” 1.4 Murid mengeja dan menyebut semua perkataan yang telah dilabelkan.3 Murid dikehendaki mencari dan melabelkan namanama benda yang terdapat di persekitaran sekolah contoh pasu.2 Persekitaran sekolah 2.5 Murid menulis perkataan yang dilebelkan 59 j-QAF .bunga.kayu dan lain-lain. 2.2 Guru membahagikan kad-kad perkataan kepada semua murid 2.1 Permainan dijalankan di luar bilik darjah 2. Alatan : 1.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 60 PERMAINAN KAD MISTERI 60 Kad Gambar j-QAF .

1 Papan penanda sebagai stesen.1 Seorang murid disuruh mengambil salah satu gambar pada stesen tersebut. 1. Alatan : 1. Murid dikehendaki menyebut huruf dengan betul (latihtubi). ‫ن ت ب ض ا‬ ‫ف‬ ditampal pada papan Gambar yang sesuai dengan bunyi huruf ditampal menutup huruf tunggal tersebut atau gambar diterbalikkan.4 Kad huruf penanda.3 1.2 2.2 1. Murid menyebut huruf awal berdasarkan gambar.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 61 1. CONTOH LAGU-LAGU UNTUK KELAS PEMULIHAN JAWI ‫ﻻﺿﻮ ﺳﺎﺗﻮ : اﻳﺮاﻣﺎ ﺗﺎث ﺳﺎم هﺎﺗﻲ‬ ‫ﻣﺎﻟﻢ ﺗﺮغ ﺑﻮﻟﻦ‬ ٢‫ﻧﻤﻔﻖ ﺑﺎﻳﻎ‬ ‫ﺑﻴﻼ ﺳﻮدﻩ ﻣﺎآﻦ‬ ‫ﺧﻮﺧﻴﻠﻪ ﻓﻴﻐﻀﻦ‬ ‫ﻻﺿﻮ دوا : ﻗﻮروس ﺗﺎث ﺳﺎم هﺎﺗﻲ‬ 61 j-QAF . 2. Cara Permainan : 2.3 2.4 Murid membawa gambar tersebut ke hadapan kelas dan menyebut nama gambar tersebut. Kad huruf lain boleh dutambah sesuai dengan gambar 2.

راﺗﻮآﻮ‬ ‫هـ ا ت ي ك و . ﻓﺎﻓﺎآﻮ‬ ‫ر ا ت و ك و .‫‪Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi‬‬ ‫26‬ ‫ﻣﺎﻣﺖ ﺟﺎهﻴﺖ ﻓﻮآﺖ‬ ‫ﺟﺎروم ﺳﻮدﻩ آﺎرت‬ ‫رﻣﺒﻮت آﻴﺖ ﺳﻴﻜﺖ‬ ‫آﻮآﻮ دآﺮت‬ ‫ﻻﺿﻮ 3 : اﻳﺮاﻣﺎ اﺧﻲ٢ ﺑﻮك ﻓﻴﻨﺘﻮ‬ ‫ﺑﻴﻼ ﻓﺎﻧﺲ ﺑﻮك آﻴﻔﺲ‬ ‫اﺗﺲ آﻴﻔﺲ اد ﻟﻴﻔﺲ‬ ‫ﺟﺎﻏﻦ ﻋﻤﻞ ﺻﻔﺔ ﻣﺎﻟﺲ‬ ‫هﺎﺗﻲ اﻣﻖ ﺟﺎدي ﺧﻤﺲ‬ ‫ﻻﺿﻮ 4 : اﻳﺮاﻣﺎ واو ﺑﻮﻟﻦ‬ ‫داﻟﻢ دوﻟﻎ اد ﺑﺎﻟﻎ‬ ‫داﻟﻢ ﺑﺎﻟﻎ اداﻟﻪ آﺎﺧﻎ‬ ‫اﻳﺠﺎ دان ﺑﺎخ ﺗﻮﻟﻎ‬ ‫آﺎﻻو آﻴﺖ ﺑﺮت‬ ‫هﻴﺪوف آﻴﺖ ﺳﻼﻟﻮ ﻣﺎﻟﻎ‬ ‫اﻳﺮاﻣﺎ : ﻓﻴﺴﻎ اف‬ ‫م ا م ا ك و . هﺎﺗﻴﻜﻮ‬ ‫ﻣﺎﻣﺎآﻮ ﻣﺎﻣﺎﻣﻮ . ﻣﺎﻣﺎآﻮ‬ ‫ف ا ف ا ك و . ﻓﺎﻓﺎآﻮ ﻓﺎﻓﺎﻣﻮ‬ ‫راﺗﻮآﻮ راﺗﻮﻣﻮ . هﺎﺗﻴﻜﻮ هﺎﺗﻴﻤﻮ‬ ‫ك و ك و ك و آﻮ آﻮ آﻮ‬ ‫س ي ك و ك و ﺳﻴﻜﻮآﻮ‬ ‫دا ض و ك و داﺿﻮآﻮ‬ ‫دا ﻩ ي ك و داهﻴﻜﻮ‬ ‫آﻮآﻮآﻮ آﻮآﻮﻣﻮ‬ ‫26‬ ‫‪j-QAF‬‬ ‫‪CONTOH‬‬ .

‫‪Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi‬‬ ‫36‬ ‫ﺳﻴﻜﻮآﻮ ﺳﻴﻜﻮﻣﻮ‬ ‫داﺿﻮآﻮ داﺿﻮﻣﻮ‬ ‫داهﻴﻜﻮ داهﻴﻤﻮ‬ ‫راس ﺳﺎﻳﻎ ﺟﺎوي‬ ‫اﻳﺮاﻣﺎ : راس ﺳﺎﻳﻎ اﻳﻪ‬ ‫ﻣﺎري راآﻦ ﻣﺎري ﻣﺜﺎﺛﻲ‬ ‫ﻣﺎري آﻴﺖ ﺑﻼﺟﺮ ﺟﺎوي‬ ‫ﺣﺮوف دﺳﺒﻮت ﺑﺮهﺎﺗﻲ-هﺎﺗﻲ‬ ‫آﻴﺖ اوﻟﻎ ﺑﺮآﺎﻟﻲ-آﺎﻟﻲ‬ ‫اﺑﻮ اد ﺑﺎﺟﻮ ﺑﻴﺮو‬ ‫ﺑﺎﺟﻮ اﺑﻮ ﺑﺎﺟﻮ ﺑﺎرو‬ ‫اﻳﺒﻮ ﺑﻮ ك ﺑﺎﺟﻮ اﺑﻮ‬ ‫ﺑﺎﺟﻮ اﺑﻮ اد ﺗﻴﺴﻮ‬ ‫اﺧﻲ 2 ﺑﻮ ك ﻻﺧﻲ‬ ‫داﻟﻢ ﻻﺧﻲ اد آﻮﻧﺨﻲ‬ ‫اﻣﺒﻴﻞ آﻮﻧﺨﻲ ﺟﻮﻣﻔﺎ آﻮاﺧﻲ‬ ‫ﻣﺎآﻦ آﻮاﺧﻲ راس ﻻﻳﺨﻲ‬ ‫36‬ ‫‪j-QAF‬‬ .

‫‪Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi‬‬ ‫46‬ ‫ؤوآﻞ دان ﺳﻮآﻮآﺎت‬ ‫اﻳﺮاﻣﺎ : اﻳﺮ ﻓﺎﺳﻎ ﻣﺎﻟﻢ‬ ‫ا ﺑﻮﺛﻲ )‪ ( a‬ا اوﻧﺘﻮق )اﻳﻪ(‬ ‫اي ﺑﻮﺛﻲ )‪ ( i‬اي اوﻧﺘﻮق )اﻳﺒﻮ(‬ ‫او ﺑﻮﺛﻲ )‪ (u‬او اوﻧﺘﻮق )اودغ(‬ ‫او ﺳﻨﻎ هﺎﺗﻴﻜﻮ‬ ‫ا اي‬ ‫ﻣﺎري ادﻳﻖ ﻣﺎري ﻣﺎرﻳﻠﻪ ﻣﻐﻴﺠﺎ‬ ‫دﻏﺮ ﺿﻮرو اﺟﺮ ﺳﺒﻮت ﺳﻮآﻮآﺎت‬ ‫ﺳﺒﻮت ﺑﺘﻮل2 ﺟﺎﻏﻦ ﺗﻚ ﺑﺎخ‬ ‫ﺑﻴﻼ ﻓﻨﺪاي ﺟﺎوي ﺗﻨﺘﻮ ﺿﻮرو ﺳﻮك‬ ‫ا ي م )اﻳﻢ( ا ف ي )اﻓﻲ(‬ ‫ﺑﻴﻼ ﺳﻮدﻩ ﻓﻬﻢ ﺑﺎرو آﻴﺖ اوﺟﻲ‬ ‫ا ب غ )اﺑﻎ( ا ي ﻩ )اﻳﻪ(‬ ‫آﺎﻻو آﻴﺖ ﻟﻴﻚ ﺿﻮرو ﻓﻮن ﻣﺎرﻩ‬ ‫‪LAMPIRAN A‬‬ ‫‪CONTOH UJIAN PENGESANAN KELAS PEMULIHAN JAWI‬‬ ‫_____________________________________________________ : ‪Nama‬‬ ‫_______________ : ‪Kelas‬‬ ‫_______________: ‪Tarikh‬‬ ‫46‬ ‫‪j-QAF‬‬ .

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 65 WARNAKAN HURUF MENGIKUT WARNA YANG DISEBUT OLEH GURU 65 j-QAF .

66 j-QAF . BIL NAMA MURID HURUF TUNGGAL KELAS LAYAK /T/LAYAK ‫م ل ك ض ر د ج خ ت ب‬ Catatan : Murid yang tidak dapat mengenal kurang daripada lima huruf di atas layak mengikuti kelas pemulihan.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 66 LAMPIRAN B BORANG PENGESANAN KELAS PEMULIHAN JAWI Arahan : Tandakan ( ) pada huruf-huruf yang dikenali berdasarkan ujian diagnostik yang telah dijalankan. BIL NAMA MURID SUKU KATA TERBUKA KELAS ‫ﻣﺎ ﻟﻮ آﻲ دا ﺧﻮ ﺑﻲ‬ KELAYAKAN Catatan : Murid yang tidak dapat mengeja dan membaca suku kata terbuka yang diuji seperti contoh di atas adalah layak mengikuti kelas pemulihan.

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 67 LAMPIRAN C BORANG PENILAIAN INDIVIDU KELAS : NAMA : ……………………………………………………. HURUF TUNGGAL ‫ت‬ L ‫ب‬ T ‫خ‬ L ‫ج‬ T ‫ر‬ L ‫د‬ T ‫ل‬ L ‫س‬ T ‫ض‬ L ‫ك‬ T ‫ث‬ L ‫ن‬ T ‫ﻩ‬ L ‫م‬ T ‫غ‬ L ‫ف‬ T ‫و ي‬ L ‫ا‬ T L – Lisan T – Tulisan ** Guru hendaklah menulis tarikh di dalam kotak borang penilaian apabila murid telah berjaya menguasai k hi di ji j-QAF 67 .

L = Lisan T=Tulisan 68 j-QAF .Guru hendaklah menulis tarikh di dalam kotak borang penilaian apabila murid telah berjaya menguasai kemahiran yang diuji.Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 68 LAMPIRAN D (i) BORANG PENILAIAN UJIAN KELAS PEMULIHAN JAWI HURUF TUNGGAL ‫سل‬ ‫ك ض‬ ‫نث‬ L T L T L T SUKU KATA TERBUKA ‫ﺑﺎ ﺑﻲ ﺑﻮ‬ ‫ﺗﺎ ﺗﻲ ﺗﻮ‬ ‫ﺟﺎ ﺟﻲ ﺟﻮ‬ L T L T L T Bil Nama ‫بت‬ L T ‫جخ‬ ‫در‬ L T L T ‫م ﻩ‬ L T ‫فغ‬ L T ‫اوي‬ L T Panduan : .

Panduan Pelaksanaan Model Kelas Pemulihan Jawi 69 LAMPIRAN D (ii) SUKU KATA TERBUKA ‫ﺿﺎ ﺿﻲ‬ ‫ﻣﺎ ﻣﻲ ﻣﻮ‬ ‫آﺎ آﻲ آﻮ‬ ‫ﻻ ﻟﻲ ﻟﻮ‬ ‫ﺿﻮ‬ L T L T L T L T Nama Bil ‫ﺧﺎ ﺧﻲ ﺧﻮ‬ L T ‫دا دي دو‬ L T ‫را ري رو‬ L T ‫ﻧﺎ ﻧﻲ ﻧﻮ‬ L T ‫ﺛﺎ ﺛﻲ ﺛﻮ‬ L T ‫ﻓﺎ ﻓﻲ ﻓﻮ‬ L T Bil Nama SUKU KATA TERBUKA ‫ﻏﺎ ﻏﻲ ﻏﻮ ﺳﺎ ﺳﻲ ﺳﻮ هﺎ هﻲ هﻮ‬ L T L T L T SUKU KATA TERTUTUP ‫تﻩ‬ ‫نم‬ ‫غل‬ ‫رس‬ L T L T L T L T Perkataan Mudah L T Tanda tangan Penilai …………………… Disahkan oleh ……………………. 69 j-QAF .

TARIKH :______________ ‫ت‬ ‫ب‬ Tandatangan Guru : ………………………………….LAMPIRAN E NAMA : __________________________________________________ KELAS :_____________ Tulis semula huruf di bawah ini. Tandatangan Ibu bapa/ penjag …………………………… LAMPIRAN E (i) 70 .

‫ﺳﺎﻟﻴﻢ‬ ‫اوﻟﻴﺖ‬ ‫ﺑﺎآﺮ‬ 71 ‫ﺗﺎﻟﻢ‬ ‫اوﻟﺖ‬ . ‫ﺑﻮﺑﻮ ﻣﻮﻻ اﺑﻮ ﻻﺿﻮ‬ ‫ﺑﺎﺗﻮ ﻣﺎري ﺑﻴﺠﻲ ﻓﺎدي‬ ‫ﺗﻴﺘﻲ ﻧﻮري دادو هﺎﺗﻲ‬ ‫آﺎآﻲ ﺿﻴﻀﻲ‬ ‫ﺿﻮرو‬ ‫ﺳﺎﻓﻮ‬ ‫رﻳﺒﺎ‬ LAMPIRAN E (ii) Senarai perkataan mudah berakhir dengan suku kata tertutup. Senarai perkataan suku kata terbuka yang mudah.Kemahiran 22 Membaca dan menulis perkataan – perkataan mudah daripada suku ka terbuka dan tertutup yang telah dikuasai .

‫ﺑﺎﻟﻮت آﻮﻟﻮم ﺧﻮآﻮر ﺳﺎﻟﻪ‬ ‫آﺎﻓﺲ ﻓﻮﺳﻴﻎ ﻧﻴﻔﻴﺲ ﻓﻴﻠﻴﻪ‬ ‫ﻓﻮﻓﻮس ﺳﻮﻟﻮﻩ آﺎﻓﻞ ﺗﺎﻣﻦ‬ ‫ﺳﺎﺑﻮن‬ ‫ﺟﺎﻣﻴﻦ ﺑﺘﻮل‬ ‫اوآﻴﺮ‬ ‫ﺑﺎﺗﻎ‬ ‫ﻟﻮﺗﻮغ‬ ‫آﺎﺗﻴﻞ‬ ‫27‬ .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->