P. 1
SISTEM PENDAWAIAN 3 FASA

SISTEM PENDAWAIAN 3 FASA

|Views: 10,236|Likes:
Published by Iswa Kamal

More info:

Published by: Iswa Kamal on Apr 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2015

pdf

text

original

SISTEM PENDAWAIAN 3 FASA

1.0 Pengenalan

Sistem bekalan ulang-alik (AU) tiga fasa adalah satu sistem bekalan AU yang mempunyai tiga fasa yang dikendalikan dalam dua bentuk sambungan iaitu sambungan Bintang dan Delta. Sambungan Bintang mempunyai tiga talian fasa dan satu talian neutral yang dikenali sebagai 3 fasa-4 dawai manakala sambungan Delta mempunyai talian tiga fasa tanpa talian neutral yang dikenali sebagai 3fasa-3dawai.

Sistem satu fasa hanya boleh diperolehi daripada sambungan bintang sahaja kerana sambungan bintang mempunyai neutral. Sistem satu fasa adalah satu sistem bekalan AU yang mempunyai satu talian fasa dan juga satu talian neutral. Setiap fasa pada sambungan bintang akan disambung dengan neutral untuk mendapatkan sistem satu fasa manakala sistem tiga fasa boleh diperolehi daripada kedua-dua sambungan Bintang dan Delta. Dibawah adalah contoh sambungan Bintang dan juga Delta.

R Y B N

Talian-Talian

Sistem 3 fasa Sambungan Delta

Sistem 1 fasa (R) Sistem 3 fasa Sambungan Bintang

Sistem 1 fasa (Y)

Sistem 1 fasa (B)

Rajah : Sistem Bekalan Kuasa Tiga Fasa dan Satu Fasa

penjimatan bahan pengalir untuk kehilangan tembaga yang sama dapat dilakukan kerana keperluan kuprum dapat dikurangkan. Lebih ekonomi kerana kurang kos pembinaan dan penyelengaraan. Motor 3 fasa mempunyai kendalian permulaan kendiri yang lebih baik kerana kuasa seketikanya lebih stabil dan tetap. vi.0 Kelebihan Sistem 3 Fasa berbanding 1 Fasa i. Alatubah tiga fasa adalah lebih ringan. ii. iv. v. Ini tidak berlaku dalam sistem satu fasa. kecekapan lebih baik dan lebih murah berbanding alatubah satu fasa yang sama saiz. iii. Ini menyebabkan struktur penyokong yang kecil boleh didirikan pada jarak yang agak jauh di antara penyokong. Daya kilas yang dihasilkan oleh motor tiga fasa adalah tetap sementara daya kilas motor aruhan satu fasa berbentuk dedenyut.2. vii. Bagi membekalkan sejumlah kuasa ketara yang sama dengan sistem satu fasa. Mudah dipasang kerana talian atau kabel lebih kecil dan ringan. . Tenaga elektrik yang dibekalkan oleh sistem tiga fasa lebih tinggi berbanding sistem satu fasa. bagi keluaran yang sama berbanding motor satu fasa. Motor tiga fasa mempunyai faktor kuasa dan kecekapan yang lebih baik dan saiz yang lebih kecil.

Rajah : Gegelung Memotong Medan Magnet Rajah: Gelombang 3 Fasa . voltan AU akan terjana. Dalam sistem arus ulang alik (AU) satu fasa. Kuning (Yellow-Y) dan Biru (Blue-B). ia menggunakan tiga gegelung yang dapat menjana tiga voltan atau daya gerak elektrik (d.e) yang sama amplitud dan mempunyai anjakan fasa 1200 seperti rajah dibawah. voltan AU akan terjana mengikut bilangan gegelung yang diputarkan. Sistem yang mempunyai lebih daripada satu gegelung dinamakan sistem pelbagai fasa (poly-phase). bagi sistem tiga fasa. Oleh itu.3. Biasanya tiga fasa ini dilabelkan sebagai Merah (Red-R). Jika terdapat lebih daripada satu gegelung diputarkan pada aci yang sama dan memotong urat daya magnet yang sama.g.0 Sistem Tiga Fasa Sistem tiga fasa adalah sistem yang mempunyai tiga (3) sumber voltan yang sama magnitudnya yang dihasilkan oleh tiga gegelung pengalir yang disusun dengan perbezaan sudut fasa 1200. Setiap voltan yang dihasilkan mempunyai magnitud gelombang yang sama tetapi mempunyai beza fasa tertentu antara satu sama lain. apabila satu gegelung diputarkan dan memotong urat daya magnet di antara kutub utara dan kutub selatan stator.

Untuk hidupkan mesin 3 fasa atau beban tinggi. 5. Suis Utama ELCB MCB Dalam Kotak Pengagihan . pemutus litar dan juga miniature circuit breaker (MCB). ii.0 Pendawaian Tiga Fasa i. Sebagai sistem penghantaran dan pengagihan kepada pengguna. iii. Daripada meter.4. wayar bagi tiga-tiga fasa disambung ke suis utama mengikut warna (fasa).0 Kegunaan Sistem 3 Fasa i. Dalam kotak pengagihan terdapat suis utama. Untuk membekalkan kuasa ke kilang-kilang besar. ii.

iaitu pendawaian 3 fasa yang mempunyai wayar neutral yang disambung pada neutral bar atau pendawaian 3 fasa yang tidak menggunakan wayar neutral. ia boleh ditukarkan kepada pendawaian satu fasa untuk digunakan pada beban kecil seperti soket dengan menggunakan satu lagi suis utama yang di sambung terus kepada salah satu wayar fasa dan juga wayar neutral yang terdapat pada pendawai 3 fasa. motor dan sebagainya mengikut fasa. connecting bar boleh digunakan untuk menyambung fasa yang sama antara MCB.iii. Untuk menjimatkan penggunaan wayar. Dalam litar pendawaian 3 fasa. Keluaran daripada kotak pengagih akan disambung ke litar akhir seperti soket. Ke Litar Kecil Akhir Rajah: Sistem Pendawaian Pada Kotak Pengagihan . Terdapat 2 jenis pendawaian 3 fasa. Pendawaian 3 fasa seperti dibawah.

Wayar Hidup Wayar Neutral ii. Pada kotak pengagihan terdapat hanya satu suis utama.1 Pendawaian Satu Fasa i.0 Cara Mengenali Pendawaian Tiga Fasa dan Satu Fasa 6. . Meter satu fasa hanya mempunyai 2 wayar sahaja iaitu wayar hidup dan wayar neutral.6.

fasa kuning dan fasa biru serta wayar neutral.6. Wayar Fasa Kuning Wayar Fasa Biru Wayar Fasa Merah Wayar Neutral ii. 3 fasa mempunyai 3 suis utama yang dicantum bersama . Pada meter terdapat empat wayar iaitu wayar untuk fasa merah.2 Pendawaian Tiga Fasa i.

scribd.com/doc/6230295/TEKNOLOGI-ELEKTRIK-1-Unit-8 . kuning dan biru yang menandakan ia adalah 3 fasa.iii. Rujukan http://www. Di dalam kotak pengagihan terdapat 3 warna iaitu merah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->