SISTEM PENDAWAIAN 3 FASA

1.0 Pengenalan

Sistem bekalan ulang-alik (AU) tiga fasa adalah satu sistem bekalan AU yang mempunyai tiga fasa yang dikendalikan dalam dua bentuk sambungan iaitu sambungan Bintang dan Delta. Sambungan Bintang mempunyai tiga talian fasa dan satu talian neutral yang dikenali sebagai 3 fasa-4 dawai manakala sambungan Delta mempunyai talian tiga fasa tanpa talian neutral yang dikenali sebagai 3fasa-3dawai.

Sistem satu fasa hanya boleh diperolehi daripada sambungan bintang sahaja kerana sambungan bintang mempunyai neutral. Sistem satu fasa adalah satu sistem bekalan AU yang mempunyai satu talian fasa dan juga satu talian neutral. Setiap fasa pada sambungan bintang akan disambung dengan neutral untuk mendapatkan sistem satu fasa manakala sistem tiga fasa boleh diperolehi daripada kedua-dua sambungan Bintang dan Delta. Dibawah adalah contoh sambungan Bintang dan juga Delta.

R Y B N

Talian-Talian

Sistem 3 fasa Sambungan Delta

Sistem 1 fasa (R) Sistem 3 fasa Sambungan Bintang

Sistem 1 fasa (Y)

Sistem 1 fasa (B)

Rajah : Sistem Bekalan Kuasa Tiga Fasa dan Satu Fasa

. vi. kecekapan lebih baik dan lebih murah berbanding alatubah satu fasa yang sama saiz. Lebih ekonomi kerana kurang kos pembinaan dan penyelengaraan. penjimatan bahan pengalir untuk kehilangan tembaga yang sama dapat dilakukan kerana keperluan kuprum dapat dikurangkan. Motor tiga fasa mempunyai faktor kuasa dan kecekapan yang lebih baik dan saiz yang lebih kecil. Tenaga elektrik yang dibekalkan oleh sistem tiga fasa lebih tinggi berbanding sistem satu fasa. bagi keluaran yang sama berbanding motor satu fasa. vii. v.2. Ini tidak berlaku dalam sistem satu fasa. Ini menyebabkan struktur penyokong yang kecil boleh didirikan pada jarak yang agak jauh di antara penyokong. Alatubah tiga fasa adalah lebih ringan. Daya kilas yang dihasilkan oleh motor tiga fasa adalah tetap sementara daya kilas motor aruhan satu fasa berbentuk dedenyut. Mudah dipasang kerana talian atau kabel lebih kecil dan ringan.0 Kelebihan Sistem 3 Fasa berbanding 1 Fasa i. Motor 3 fasa mempunyai kendalian permulaan kendiri yang lebih baik kerana kuasa seketikanya lebih stabil dan tetap. Bagi membekalkan sejumlah kuasa ketara yang sama dengan sistem satu fasa. iii. ii. iv.

Setiap voltan yang dihasilkan mempunyai magnitud gelombang yang sama tetapi mempunyai beza fasa tertentu antara satu sama lain.3. Sistem yang mempunyai lebih daripada satu gegelung dinamakan sistem pelbagai fasa (poly-phase). Oleh itu. voltan AU akan terjana mengikut bilangan gegelung yang diputarkan. Biasanya tiga fasa ini dilabelkan sebagai Merah (Red-R). voltan AU akan terjana. Jika terdapat lebih daripada satu gegelung diputarkan pada aci yang sama dan memotong urat daya magnet yang sama. Dalam sistem arus ulang alik (AU) satu fasa. bagi sistem tiga fasa. Kuning (Yellow-Y) dan Biru (Blue-B).e) yang sama amplitud dan mempunyai anjakan fasa 1200 seperti rajah dibawah.g. Rajah : Gegelung Memotong Medan Magnet Rajah: Gelombang 3 Fasa . apabila satu gegelung diputarkan dan memotong urat daya magnet di antara kutub utara dan kutub selatan stator.0 Sistem Tiga Fasa Sistem tiga fasa adalah sistem yang mempunyai tiga (3) sumber voltan yang sama magnitudnya yang dihasilkan oleh tiga gegelung pengalir yang disusun dengan perbezaan sudut fasa 1200. ia menggunakan tiga gegelung yang dapat menjana tiga voltan atau daya gerak elektrik (d.

ii. Dalam kotak pengagihan terdapat suis utama. 5. wayar bagi tiga-tiga fasa disambung ke suis utama mengikut warna (fasa). Suis Utama ELCB MCB Dalam Kotak Pengagihan . iii.0 Pendawaian Tiga Fasa i.0 Kegunaan Sistem 3 Fasa i. Untuk hidupkan mesin 3 fasa atau beban tinggi. Sebagai sistem penghantaran dan pengagihan kepada pengguna. ii. Daripada meter. pemutus litar dan juga miniature circuit breaker (MCB). Untuk membekalkan kuasa ke kilang-kilang besar.4.

Keluaran daripada kotak pengagih akan disambung ke litar akhir seperti soket. motor dan sebagainya mengikut fasa.iii. Terdapat 2 jenis pendawaian 3 fasa. ia boleh ditukarkan kepada pendawaian satu fasa untuk digunakan pada beban kecil seperti soket dengan menggunakan satu lagi suis utama yang di sambung terus kepada salah satu wayar fasa dan juga wayar neutral yang terdapat pada pendawai 3 fasa. Ke Litar Kecil Akhir Rajah: Sistem Pendawaian Pada Kotak Pengagihan . iaitu pendawaian 3 fasa yang mempunyai wayar neutral yang disambung pada neutral bar atau pendawaian 3 fasa yang tidak menggunakan wayar neutral. connecting bar boleh digunakan untuk menyambung fasa yang sama antara MCB. Dalam litar pendawaian 3 fasa. Pendawaian 3 fasa seperti dibawah. Untuk menjimatkan penggunaan wayar.

0 Cara Mengenali Pendawaian Tiga Fasa dan Satu Fasa 6. Meter satu fasa hanya mempunyai 2 wayar sahaja iaitu wayar hidup dan wayar neutral.1 Pendawaian Satu Fasa i. . Wayar Hidup Wayar Neutral ii.6. Pada kotak pengagihan terdapat hanya satu suis utama.

Wayar Fasa Kuning Wayar Fasa Biru Wayar Fasa Merah Wayar Neutral ii.6. fasa kuning dan fasa biru serta wayar neutral. Pada meter terdapat empat wayar iaitu wayar untuk fasa merah. 3 fasa mempunyai 3 suis utama yang dicantum bersama .2 Pendawaian Tiga Fasa i.

kuning dan biru yang menandakan ia adalah 3 fasa. Di dalam kotak pengagihan terdapat 3 warna iaitu merah.iii. Rujukan http://www.com/doc/6230295/TEKNOLOGI-ELEKTRIK-1-Unit-8 .scribd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful