P. 1
Ciri-Ciri Teks Ucapan

Ciri-Ciri Teks Ucapan

|Views: 2,752|Likes:
Published by rubihah

More info:

Published by: rubihah on Apr 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2013

pdf

text

original

Ciri-ciri sebuah teks ucapan: i.

Bahagian pendahuluan (salam, sapaan kepada pengerusi majlis, penganjur, tetamu kehormat dan hadirin serta ucapan terima kasih atas jemputan); ii. Bahagian isi (berkaitan dengan tema, acara, kegiatan, dll) yang disusun mengikut kronologi, naratif, deskriptif, analisis, perbandingan / pembandingan, hujahan, pemujukan, laporan, provokasi, dll. iii. Bahagian penutup (ulang ucapan terima kasih, penghargaan kepada penganjur/petugas dll, harapan, perasmian pembukaan /penutupan, salam. Untuk mendapat maklumat lanjut, sila rujuk buku Pengucapan Awam dan penulisan teks ucapan, antaranya yang ditulis oleh Abdul Mua'ti Ahmad (DBP, 2000), dan Jeniri Amir (PTS,2005). Buku ini berupaya menjadi petunjuk ataupun panduan praktis dalam penulisan pelbagai jenis teks ucapan. Panduan praktis itu berlandaskan teori ilmiah dan dipersembahkan dengan gaya bahasa yang segar dan lincah serta mudah diikuti. Di negara kita, sudah banyak buku berkaitan bagaimana menyampaikan ucapan diterbitkan. Namun, belum ada buku berkenaan bagaimana menulis ucapan, seolah-olah menulis ucapan kurang penting berbanding menyampaikan ucapan. Sesiapa sahaja sukar hendak berhadapan dengan khalayak apabila diminta berucap. Justeru, persiapan termasuk penulis-an teks adalah penting dan membantu. Menyedari kekosongan itu dan pentingnya buku berkaitan teknik penulisan ucapan, maka lahirlah buku Teknik Menulis Ucapan ini iaitu buku pertama seumpamanya di negara kita. Hasrat hendak menulis buku ini sudah lama terpendam sejak saya mula menulis ucapan lebih daripada 20 tahun lalu. Sejak pengalaman pertama menulis ucapan pada 1982, seorang demi seorang kemudiannya meminta saya menulis ucapan bagi pelbagai tujuan. Lalu saya terfikir, mengapa tidak dirakamkan pengalaman itu? Buku ini berupaya menjadi petunjuk ataupun panduan praktis dalam penulisan pelbagai jenis teks ucapan. Panduan praktis itu dilandasi oleh teori ilmiah dan dipersembahkan dengan gaya bahasa yang segar dan lincah serta mudah diikuti. Buku ini boleh digunakan oleh mereka yang perlu menyampaikan ucapan sama ada ahli politik, ketua jabatan, tokoh korporat, pegawai perhubungan awam, kakitangan sektor awam dan swasta ataupun mahasiswa dan pelajar sekolah serta sesiapa sahaja yang mahu mempertajamkan ucapan mereka. Buku ini menjelaskan pelbagai aspek menulis ucapan iaitu daripada menyelidik, mengolah hingga ke proses menyunting. Penekanan khas diberikan kepada strategi dan teknik retorik sebagai alat penting bagi memastikan ucapan itu hidup dan berkesan. Teknik retorik adalah penting dikuasai kerana itu adalah paksi ucapan walaupun perkataan retorik banyak disalah faham dan diberikan makna negatif. Kandungan Daripada Pengarang Bab 1 Penulis Ucapan Persiapan Rapi Pendapatan Lumayan Kadar Bayaran Menjadi Jutawan Kepuasan Bab 2 Persiapan Kuasai Ilmu Pengetahuan Menguasai dan Memahami Kuasa Bahasa

Memahami Jenis-jenis Retorik Pendengar yang Baik Kemahiran Interpersonal Suka Bertanya Kritis dan Analitis Tekun dan Bulatkan Tekad Mahir Menggunakan Komputer Ketahui Akta Bertanggungjawab Menepati Janji Amanah Sentiasa Ingin Tahu Berani dan Gigih Bercita-cita Tinggi Bab 3 Menggali Maklumat Korek Kepala Sendiri Gali Pengalaman Orang Lain Wawancara Lingkungan Akhbar dan Majalah Maklumat di Internet Ensiklopedia Buku Buku Petikan Buntu Idea Sumber dan Persoalan Bab 4 Pelbagai Jenis Ucapan Ucapan Majlis Anugerah Ucapan Makluman Ucapan Perpisahan Ucapan Politik Ucapan Penghargaan Ucapan Nasihat Ucapan di Dewan Undangan Negeri ataupun Parlimen Ucapan Tahniah Ucapan Motivasi Bab 5 Memancing Khalayak Jenis Pendahuluan Pendahuluan Petikan Pendahuluan Ringkasan Pendahuluan Penglibatan Peribadi Pendahuluan Latar Belakang Pendahuluan Harapan Menyatakan Syukur Pendahuluan Madah Pendahuluan Imbasan Lalu .

Memperkenalkan Tujuan Memuji Khalayak Kaitkan dengan Tarikh Pendahuluan Latar Belakang Watak Pendahuluan Lelucon Pendahuluan Gambaran Menceritakan Pengalaman Peribadi Bab 6 Menstrukturkan Maklumat Menganyam Fakta Mencengkam Khalayak Membina Wacana Pengolahan Kronologi Mengadun Maklumat Peralihan Alat Perangkai Kreativiti Bab 7 Merangkai Idea Pengulangan Kata Urutan Aksi ataupun Faktor Peralihan Masa Idea Persamaan Idea Bertentangan Bab 8 Tema dan Fokus Ideologi Fokus Urutan Relevan Bab 9 Tepukan Gemuruh Tukang Cerita Ucap Selamat Tinggal Tutup dengan Merumuskan Idea dalam Kandungan Tutup dengan Rayuan Supaya Tindakan Diambil Meninggalkan Tanggapan Positif Tutup dengan Visi ataupun Pandangan Masa Depan Penutup Ulangan Pendahuluan Penutup Terdekat Penegasan Semula Tujuan Tutup dengan Mengulangi Idea Pusat Penutup Anekdot Penutup Semula Jadi Penutup Pernyataan Langsung Penutup Kejutan Penutup Kata-kata Nasihat Penutup Soalan Penutup Petikan .

Langkah Konkrit Penutup Ucap Tahniah dan Syabas Bab 10 Daripada Statistik ke Anekdot Statistik Kuasa Bukti Fakta Maklumat Anekdot Bab 11 Daripada Contoh ke Perbandingan Contoh Penjelasan Analogi Kecindan Puisi Testimoni Madah Bestari Peribahasa dan Simpulan Bahasa Pantun Takrif Perbandingan dan Perbezaan Bab 12 Bermain Retorik Triad: Kumpulan Bertiga Pengulangan Klausa Adverba Ulasan Penggunaan Kata Ganti Nama Berulang-ulang Merujuk Khalayak dengan Panggilan ‘Enak’ Berlawanan Keterbalikan Penamsilan Soalan Retorik Gunakan Bahasa Figuratif yang Sesuai Bab 13 Ucapan Bergaya Latar Belakang Penyampai Sesuai dengan Khalayak Masa Sesuaikan dengan Tajuk. Isu dan Persoalan Gunakan Bahasa Lisan Diksi Citraan Bab 14 Rahsia Stail Mudah Difahami Bahasa yang Menarik Kuasai Mekanis Penulisan Pastikan Ayat Tidak Terlalu Panjang Pelbagaikan Ayat Ungkapan yang Segar dan Bertenaga .

Anda telah mengetahui bahawa kandungan teks ucapan terdiri daripada empat bahagian. saya akan menerangkannya mengikut bahagian teks ucapan. 3. iaitu: 1. Kata alu-aluan Dalam bahagian kata alu-aluan. senarai panggilan mestilah mengikut protokol. 4.Ekonomis Ketepatan Pilihan Kata Bahasa Baku Elakkan Bahasa Bombastik dan Bahasa Teknikal Langsung Jitu dan Padat Bahasa Perlu Jelas Kesilapan Gaya Bab 15 Urutan Pertautan Strategi Perenggan Berkesan Pelbagai Kaedah Tiga Komponen Pola Urutan Bab 16 Menyemak dan Menyunting Bab 17 Reka Letak Teks Jenis dan Saiz Tulisan Jarak Langkau Cara Menaip Reka Letak dalam Bentuk Puisi Kesan Bingkai Bullet Nombor Muka Surat Huruf Tebal Perenggan Tajuk dan Subtajuk Panduan Asas Menulis Teks Ucapan Dalam apa-apa juga penulisan. 1. Kata alu-aluan Pendahuluan Isi-isi Penutup Dalam menghuraikan panduan penulisan ini. Begitulah juga dengan teks ucapan. pasti ada cara dan formatnya. 2. Teks ucapan mempunyai formatnya yang tersendiri. Bahagian ini selalunya dimulakan dengan ucapan terima kasih kepada saudara Pengacara Majlis dan kemudiannya tamu kehormat barulah diikuti senarai nama .

Pada tahun pertama. Pendahuluan dengan imbasan pengalaman Pendahuluan dengan imbasan pengalaman selalunya dibuat oleh seseorang tokoh berdasarkan pengalaman yang pernah dilalui oleh beliau. iii. Pendahuluan Terdapat pelbagai cara untuk memulakan ucapan. tetapi cabaran ini menjadikan saya lebih berusaha menjadi seorang guru. maka panggilan hormat yang digunakan ialah Yang Diraikan. Sebagai contohnya.W. jika tamu kehormat merupakan pegawai kerajaan yang berjawatan atau berpangkat. i. latar belakang sesebuah institusi dan pantun. Saya mula berkhidmat di SMK (P) Jalan Bunga. Pendahuluan ini sebenarnya bertujuan untuk menarik perhatian khalayak agar mendengar ucapan yang akan disampaikan.T. salah seorang tetamu kita merupakan pakar dalam bidang penampilan. kisah berunsur ringan. Jika tamu kehormat merupakan Perdana Menteri. Sebagai contohnya.yang lain. Namun. saya memang macam budak baharu belajar. Saya sahut cabaran tersebut. maka panggilan hormat yang sesuai ialah Yang Berbahagia. Saya berasa serba salah untuk berucap di hadapan ini kerana pada pagi ini. Sebagai contohnya. tetapi juga boleh dimulakan dengan imbasan pengalaman. Pada ketika itu. ii. Panggilan hormat bagi tamu kehormat bergantung pada gelaran atau pangkat individu tersebut. Begitu juga sekiranya majlis yang diadakan bertujuan meraikan pegawai bawahan. Ucapan bukan sahaja boleh dimulakan dengan rasa kesyukuran. Senarai panggilan hormat yang lain akan dibicarakan dengan lebih mendalam dalam Bab 3 buku ini. Terlebih dahulu saya ingin memanjatkan rasa kesyukuran ke hadrat Allah S. 2. Pendahuluan dengan kisah berunsur ringan Pendahuluan dengan kisah berunsur ringan pastinya amat menarik jika digunakan. saya diminta mengajarkan Sains sedangkan opsyen saya ialah Bahasa Malaysia. Apabila saya masuk ke dalam dewan ini dan melihat cikgu-cikgu. Pendahuluan dengan imbasan pengalaman ini sebenarnya dapat mendekatkan diri seseorang dengan khalayak. maka panggilan hormat yang sesuai ialah Yang Amat Berhormat. Pendahuluan dengan rasa kesyukuran Banyak antara kita memulakan ucapan dengan memanjatkan rasa kesyukuran terhadap limpah kurnia Ilahi. hal itu tidak melunturkan semangat saya. Namun. saya teringat pada zaman saya berkhidmat sebagai guru kira-kira 30 tahun yang lalu. kerana dengan limpah kurnia-Nya dapat kita berkumpul beramai-ramai pada malam ini bagi menjayakan program Makan Malam Negeri sempena Perhimpunan Perpaduan dan Integrasi Pemimpin Murid Peringkat Kebangsaan anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia. Dari pagi .

. Penceritaan v. Kepada tetamu yang pertama kali menjejakkan kaki di Sekolah Perintis. Pendahuluan dengan pantun Pantun merupakan puisi Melayu tradisional yang boleh digunakan untuk memulakan sesuatu ucapan. bertujuan untuk menyampaikan sesuatu maksud atau tujuan dengan lebih berkesan. b) Jenis retorik dan cirinya i. iv. selamat datang saya ucapkan. Sekolah Perintis mula beroperasi untuk mendidik anak bangsa. penguasaan tatabahsa 2. Kelengkapan untuk proses pengajaran dan pembelajar-an juga tidak seberapa lengkap.tadi. Sirih dari Pulau Mutiara. Pendahuluan dengan latar belakang Pendahuluan berbentuk latar belakang merupakan pendahuluan yang kerap digunakan apabila menulis teks ucapan bagi majlis perasmian bangunan. Dalam penulisan pemujukan. retorik adalah alat-alat dalam penulisan untuk mempengaruhi. penguasaan corak dan bentuk penulisan. penyampaian pemikiran secara teratur dan sistematik 4. saya membelek diri saya di hadapan cermin dan bertanya-tanya pada diri sendiri sama ada tudung yang saya pakai pada pagi ini sesuai atau tidak dengan baju yang saya kenakan. Pemujukan iii. institusi dan pertubuhan. Penghujahan Retorik Seni pemakaian bahasa dalam tulisan atau ucapan dikenali sebagai retorik. v. Untuk makluman semua. Takut juga saya ketika ini beliau sedang menilai penampilan saya di hadapan ini. penggunaan pelbagai ragam bahasa 3. atau berbentuk propaganda. Dalam keadaan yang serba terhad ini. sikap. Sirih berlipat sirih pinang. kemahiran retorik melibatkan: 1. Sekolah Perintis ditubuhkan pada tahun 2000 yang pada mulanya hanya mempunyai 120 orang murid dan 12 orang guru. Secara umumnya. Pendedahan vi. Pemerian ii. dan pendirian orang ramai. Sebagai contohnya. Sekolah Perintis hanya mempunyai sebuah blok pentadbiran dan sebuah blok bilik darjah. dan majlis perpisahan. Sebagai contohnya. Penerangan iv. penyampaian ideologi. Awal bismilah pembuka bicara. Selamat datang kami ucapkan. Pada ketika itu. Pantun yang biasa digunakan ialah pantun empat kerat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->