P. 1
makanan seimbang

makanan seimbang

|Views: 187|Likes:
Published by VJ KANTH

More info:

Published by: VJ KANTH on Apr 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2015

pdf

text

original

pemakanan sihat

DENGAN

PANDUAN DIET MALAYSIA
Diterbitkan

Persatuan Pemakanan Malaysia 2000
Disokong

NutriWEB Malaysia http://nutriweb.org.my

legum. buah-buahan dan sayursayuran Panduan Piramid Makanan • Kurangkan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan dan pilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol • Gunakan garam secara sederhana dan pilih makanan yang rendah kandungan garam • Kurangkan pengambilan gula dan pilih makanan yang rendah kandungan gula • Minum banyak air setiap hari • Amalkan dan promosikan penyusuan susu ibu Adakah anda memerlukan nutrien tambahan? 3 4 5-6 7 8-9 10-11 12 13 13 14 15 .Kandungan Kata-kata aluan daripada Persatuan Pemakanan Malaysia Panduan Diet Malaysia: • Nikmatilah pelbagai jenis makanan • Kekalkan berat badan yang sihat dengan mengimbangkan pengambilan makanan dan aktiviti fizikal yang lazim • Lebihkan makan nasi dan lain-lain produk bijirin.

yang dibentuk oleh Jawatankuasa Penyelaras Makanan dan Pemakanan Kebangsaan. Anda boleh mencapai ini dengan mengingati tiga perkara – keseimbangan. kepelbagaian dan kesederhanaan. kami ingin mempelawa anda menggunakan risalah ini. Namun. KMN Presiden . mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan. terpulanglah kepada anda untuk menerima panduan ini dan mengamalkannya. DR TEE E SIONG. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. Panduan yang sudah lama dinanti-nantikan ini adalah yang pertama sekali dikeluarkan di negara ini.kata-kata aluan daripada Persatuan Pemakanan Malaysia Pemakanan sihat adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian anda. Risalah ini bertujuan sebagai panduan untuk anda. Sebagai organisasi profesional pemakanan yang terkemuka di negara ini. Anda dan orang kesayangan anda akan dapat melihat dengan jelas segala manfaat yang boleh didapati dengan mengamalkan pemakanan sihat. dan pada masa yang sama. Panduan tersebut disediakan oleh Kumpulan Kerja Teknikal Garispanduan Pemakanan. Ia mengandungi petikan daripada Panduan Diet Malaysia yang dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 1999. dan sesuai untuk rakyat Malaysia yang berumur 2 tahun ke atas yang sihat sejahtera.

Di dalam setiap kumpulan makanan. seperti daging tanpa lemak. Makanan yang diambil seharian sepatutnya dipilih lebih banyak daripada paras Piramid yang paling bawah. pelbagaikan jenis makanan yang diambil. berfikir dan belajar. bermain. Misalnya. gadis dan wanita pada peringkat reproduktif. protein. Memakan pelbagai jenis makanan adalah cara yang terbaik untuk memenuhi keperluan tenaga dan nutrien anda untuk membesar. Kanak-kanak kecil. bekerja. vitamin. berkembang. bergerak. Kesederhanaan harus diutamakan untuk mengelakkan daripada makan terlampau banyak. kanak-kanak membesar. harus mengambil cukup makanan yang kaya zat besi. lemak.4 Nikmatilah Pelbagai Jenis Makanan Makanan yang berlainan membekalkan kombinasi tenaga (kalori) dan nutrien (seperti karbohidrat. Panduan Piramid Makanan menyarankan jumlah (atau hidangan) yang boleh dimakan dari setiap kumpulan makanan setiap hari untuk individu yang normal dan sihat. Kepelbagaian boleh dicapai dengan mengambil diet yang menggabungkan kesemua kumpulan makanan dalam Piramid Makanan (lihat mukasurat 8-9). telur dan produk bijirin sepenuh untuk memenuhi keperluan zat besi mereka. manakala paling sedikit daripada puncak Piramid. remaja dan wanita memerlukan lebih banyak kalsium untuk membina tulang yang sihat. MAKAN MENGIKUT KEPERLUAN ANDA Keperluan nutrien dan kalori setiap individu adalah berbeza mengikut umur dan paras aktiviti fizikal mereka. . Ini membantu menjaminkan keseimbangan dalam pemakanan anda. mineral dan gentian) yang berbeza.

Masalah berat badan berlebihan atau obes (mempunyai IJT yang tinggi) meningkatkan risiko anda terhadap penyakit jantung koronari. jika anda terlalu kurus atau terlalu gemuk.0 (untuk lelaki) atau lebih daripada 0. Nisbah pinggang-punggung yang lebih daripada 1. Sebaliknya.5 hingga 24. ADAKAH BERAT BADAN ANDA SIHAT? (Untuk dewasa berumur 18 tahun ke atas) 1. Nisbah pinggang lilitan pinggan = punggung anda lilitan punggung NPP yang rendah. strok. diabetes. Jika IJT anda berada dalam julat yang NPP yang tinggi. tekanan darah tinggi dan sesetengah jenis kanser (terutamanya kanser hempedu. risiko anda mendapat masalah kesihatan akan meningkat.0 hingga 29. kanser ovari dan kanser payudara).85 (untuk wanita) adalah kurang sihat. anda masih berisiko tinggi menghidapi penyakitpenyakit kronik. sihat. tetapi mempunyai ukuran pingrisiko yang tinggi gang lebih daripada punggung.5 Dari 18.9 Dalam julat normal Biasa Dari 25.9 Berat badan berlebihan 30 dan ke atas Obes Meningkat Sederhana hingga sangat teruk 3. 4. anda boleh mengelakkan masalah kesihatan dan akan kelihatan lebih menarik. risiko yang rendah . Ia juga memburukkan masalah artritis dan pernafasan.Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Dengan Mengimbangkan Pengambilan Makanan Dan Aktiviti Fizikal Yang Lazim 5 Dengan mengekalkan berat badan yang sihat. Kira Indeks Jisim Tubuh (IJT) anda seperti berikut: IJT = berat (kg) tinggi (m) x tinggi (m) 2. JIKA IJT ANDA … BERMAKNA ANDA … Kurang berat badan RISIKO ANDA TERHADAP PENYAKIT BERKAITAN ADALAH … Rendah (tetapi risiko terhadap masalah klinikal lain meningkat) Kurang daripada 18. Bandingkan IJT anda dengan nilai di dalam jadual di bawah untuk melihat penjelasannya.

tidak sama dengan julat yang digunakan untuk dewasa. Status berat badan untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 10 tahun ditentukan dengan menggunakan carta tumbesaran yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Anda mungkin mempunyai IJT yang tinggi tetapi tidak mempunyai lemak badan berlebihan untuk dikelaskan sebagai berlebihan berat badan atau obes. seorang ahli bina badan atau mempunyai banyak otot. – Cuba mengurangkan berat badan dengan memaksa diri memuntah atau menggunakan laksatif atau diuretik adalah membahayakan. – Elakkan daripada makan terlalu banyak. – Pergi berjoging. Dalam kebanyakan kes. Anda boleh mengurangkan berat badan dengan meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan makanan anda. berenang. • Awasilah apa yang anda makan – Kurangkan pengambilan makanan dan snek yang tinggi lemak dan kalori. makan sedikit-sedikit tetapi kerap dan makan pada masa yang tidak menentu. tetapi julat untuk menentukan sama ada kurang berat badan. MENGAWAL BERAT BADAN BERLEBIHAN Mengurangkan berat badan anda sebanyak 5% hingga 10% boleh mengurangkan risiko kesihatan anda dengan ketara. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil: • Tetapkan matlamat untuk mengurangkan tidak lebih daripada 0.5 hingga 1 kg seminggu. kelebihan berat badan atau keadaan obes berpunca daripada pengambilan kalori berlebihan dan kekurangan aktiviti fizikal. berkebun atau memotong rumput di rumah. berkemas dan bersihkan rumah. – Biasakan berjalan kaki untuk jarak yang dekat daripada memandu. • Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 20-30 minit setiap kali.6 … Kekalkan Berat Badan Yang Sihat KES-KES ISTIMEWA 1. IJT tidak boleh digunakan untuk menentukan status berat badan jika anda hamil. berbasikal atau berjalan dengan pantas. 2. – Cucilah kereta anda sendiri. – Mainlah golf (tanpa menggunakan ‘buggy’) • Ikuti kehidupan yang lebih aktif – Gunakan tangga daripada menggunakan lif atau eskulator. Untuk kedua-dua kumpulan individu ini. Untuk remaja berumur 10-18 tahun. – Mainlah sukan rekreasi. normal atau berlebihan. IJT juga boleh digunakan untuk menentukan status berat badan. dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan atau pakar kesihatan lain. – Elakkan diet mengurangkan berat badan yang terlalu menghadkan pengambilan kalori dan zat-zat lain. .

Bijirin Beras. cuba pilih sekurang-kurangnya satu jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin A atau karotenoid. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. Juga. bayam dan kailan). keledek. Buah-buahan & Sayur-sayuran Setiap hari. tomato. APAKAH GENTIAN? Gentian – jenis larut dan tidak larut – adalah bahagian tumbuhan yang tidak boleh dihadam. gentian dan komponen lain yang penting untuk kesihatan. tempeh. penyakit divertikular dan buasir. gandum dan produk masing-masing adalah sumber tenaga dan protein yang bagus. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). kacang pea. tauhu. Produk bijirin-penuh mengandungi lebih zat besi. kacang bendi dan jagung manis. Untuk mendapat asid folik. jagung. cuba makan satu pilihan yang kaya dengan vitamin C setiap hari.Lebihkan Makan Nasi Dan Lain-Lain Produk Bijirin. betik. makanlah sayuran hijau. vitamin. 7 Legum. fosforus. Kacang soya – yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. vitamin B (tiamin. Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran Makanan ini diutamakan kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks. oat. oren. . Mengambil cukup gentian (20 hingga 30 g sehari) membantu fungsi pelawasan dan mengurangkan simptom sembelit. barli. karbohidrat. sekoi. mangga. Pilihan boleh termasuk jambu. betik atau tembikai. mineral. protein sayuran bertekstur dan taugeh. Sumber yang baik adalah sayur-sayuran hijau (sawi. lobak. Gentian juga mungkin boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser tertentu. niasin & riboflavin) dan gentian. Legum Kacang pea. mangga atau belimbing.

buah lai. kacang merah dan dhal) 2 hingga 3 hidangan • Lemak dan minyak mengandungi asid lemak perlu (ALP) dan vitamin A. mineral. gula pasir. gula merah dan glukosa) membekalkan kalori tetapi tidak mengandungi zat makanan lain Kuantiti yang sedikit . gula dan garam KHASIAT PEMAKANAN • Sumber penting kalsium dan protein SARANAN PENGAMBILAN 1 hingga 2 hidangan CONTOH SATU (1) HIDANGAN • 1 cawan susu atau • 1 cawan yogurt atau • 1 keping keju Aras 3: • Sumber baik Ikan. roti. rendah kandungan lemak 8 hingga 12 • 1/2 cawan nasi (putih atau hidangan perang) atau • 1 keping roti bijirin penuh atau • 1/2 cawan mihun/mi/pasta/ dan jenis mi lain atau • 1/2 capati saiz kecil atau • 1 cawan bubur nasi kosong atau • 1/2 cawan bijirin sarapan sedia dimakan atau • 1 biji ubi kentang saiz sederhana atau • 3 keping biskut tawar 3 hingga 5 hidangan Sayur-sayuran • 1/2 cawan sayuran berdaun hijau tua dengan batangnya yang boleh dimakan atau • 1/2 cawan sayuran buah atau berakar atau • 1/2 cawan ubi keledek atau ubi kayu atau ubi keladi Buah-buahan • 1/2 biji jambu batu saiz sederhana atau • 1 potong betik. dan ubi-ubian. KHASIAT PEMAKANAN SARANAN PENGAMBILAN CONTOH SATU (1) HIDANGAN • Sumber baik karbohidrat kompleks • Juga membekalkan vitamin. dan gentian kacang hijau. E &K • Gula (seperti madu. bijirin dan produk bijirin. sirap. mentega dan krim) Aras 4: Lemak. buahan dan mineral dan sayurgentian sayuran ARAS: KUMPULAN MAKANAN Aras 3: Susu dan produk-produk tenusu (tetapi tidak termasuk susu pekat manis. daging • Kaya dengan dan vitamin B. ayam protein itik. mi. nenas atau • 1 biji pisang.8 9 ARAS: KUMPULAN MAKANAN Aras 1: Nasi. tembikai. besi kekacang dan zink (misalnya • Legum juga kacang soya kaya dengan dan magnesium produknya. D. gentian dan sedikit protein • Secara umumnya. oren. minyak. epal saiz sederhana atau • 1/2 cawan jus buah • 1 ketul peha ayam saiz sederhana atau • 1 ekor ikan kembung saiz sederhana atau • 2 ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis atau • 5 sudu makan ikan bilis tanpa kepala atau • 2 taukwa atau • 2 biji telur atau • 1 cawan kekacang kering atau • 2 keping tempeh Aras 2: • Sumber baik Buahvitamin.

10 Kurangkan Penggunaan Lemak Dalam Penyediaan Makanan Dan Pilihlah Makanan Yang Rendah Lemak Dan Kolesterol Lemak dalam diet penting untuk kesihatan kerana ia membekalkan tenaga. pengambilan lemak yang berlebihan akan menjejaskan kesihatan anda. • Kuantiti sederhana lemak politaktepu dan monotaktepu (terutamanya daripada minyak sayuran) disarankan untuk membantu merendahkan paras kolesterol darah. serta vitamin larut lemak seperti vitamin A. . Walubagaimanapun. FAKTA TENTANG LEMAK • Lemak tepu (terutamanya daripada sumber haiwan) dan lemak yang dihidrogenkan (dalam marjerin dan lelemak) boleh meningkatkan paras kolesterol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung koronari. Lemak dalam diet juga menambahkan keenakan makanan. D. pembentukan karang hempedu. pengambilan berlebihan asid lemak perlu untuk jangka masa yang lama mempunyai kaitan dengan kanser. perencatan pada sistem imun. E dan K. pelbagai jenis asid lemak (terutamanya asid lemak perlu atau ALP). pastikan pengambilan lemak adalah seimbang dan sederhana. Walaubagaimanapun. Oleh itu. penurunan kolesterol HDL dan peningkatan risiko pembekuan darah di arteri.

… Kurangkan Lemak 11 PENGAMBILAN LEMAK YANG DIINGINI 1. mentega. Elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan: • Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol • Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja • Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan • Memilih daging tanpa lemak. daging. makanan berkhasiat – seperti telur. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. Berhati-hati jika memakan otak kerana ia mempunyai kandungan kolesterol yang sangat tinggi (dua kali kandungan kolesterol dalam telur). krim dan mayonis) • Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. Justeru itu. udang. ginjal. makanan kolesterol tinggi mempunyai kesan yang kecil kepada paras kolesterol darah. minyak salad. . 2. ikan bilis. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam) • Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. sotong dan produk tenusu – boleh dimasukkan dalam diet yang seimbang sekiranya diambil pada kadar yang sederhana. organ-organ (seperti hati. MAKANAN BERKOLESTEROL TINGGI Untuk kebanyakan individu sihat. jantung). Lemak dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% jumlah keperluan tenaga harian.

• Gunakan sedikit garam sahaja dalam masakan dan elakkan daripada menabur garam di atas makanan. Pengambilan natrium berlebihan dikaitkan dengan kejadian tekanan darah tinggi. . dan bijirin yang tidak diproses. • Telitilah label makanan untuk menentukan jumlah natrium yang terkandung dalam makanan diproses dan snek. Natrium terdapat secara asli di dalam kebanyakan makanan. atau mengambil makanan yang diproses dan ditinkan. daripada makanan segera. • Belajarlah menikmati perisa makanan tanpa garam. sayur-sayuran dan daging yang segar. • Cubalah gunakan rempah ratus dan herba untuk menggantikan garam. Ia juga boleh ditambah dalam makanan sebagai garam halus atau mono-sodium glutamate. MENGELAKKAN PENGAMBILAN NATRIUM YANG BERLEBIHAN • Pilih buah-buahan. Kecenderungan makan di restoran makanan segera. • Hadkan pengambilan makanan terlalu masin dan perencah makanan (seperti kicap dan sos tiram). menyebabkan rakyat Malaysia memakan lebih banyak natrium (daripada garam atau natrium klorida) daripada yang diperlukan.12 Gunakan Garam Secara Sederhana Dan Pilih Makanan Yang Rendah Kandungan Garam Natrium memainkan peranan penting untuk badan anda berfungsi dengan sempurna. Namun anda hanya memerlukan sedikit natrium sahaja.

gula tidak mengandungi nutrien lain. • Minum air masak daripada minuman manis. • Guna 1/2 atau 3/4 daripada kuantiti gula yang biasa digunakan dalam kek atau minuman. minuman manis. seperti kayu manis atau buah pala. gula-gula. untuk menambahkan rasa semulajadi tanpa menambah gula. • Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. peningkatan trigliserida lipid dalam serum pada sesetengah individu dan gangguan gastrousus. pastri.Kurangkan Pengambilan Gula Dan Pilih Makanan 13 Yang Rendah Kandungan Gula Gula adalah bahan makanan yang amat berguna dan popular. perkumuhan. • Gunakan buah-buahan segar atau buah-buahan yang ditinkan dalam sirap yang kurang pekat. . penyerapan dan pengangkutan zat. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. • Tubuh anda akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. selain daripada karbohidrat ringkas (yang membekalkan tenaga). Minum Banyak Air Setiap Hari AIR UNTUK HIDUP! • Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. buahbuahan. • Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga. biskut. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. termasuk penghadaman. peluh dan wap daripada paru-paru. Pengambilan gula berlebihan boleh mengurangkan pengambilan makanan yang lebih berkhasiat dan menyumbang kepada kekurangan pemakanan serta karies gigi. aiskrim. BERWASPADA AKAN ‘GULA TERSOROK’ Gula ialah pemanis utama digunakan di dalam kebanyakan pembasuh mulut. Gula juga biasanya ditambahkan kepada makanan semasa pemprosesan dan persediaan. kuih dan sirap. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyarankan gula tidak harus menyumbangkan lebih daripada 10% tenaga. • Gunakan rempah. Walaupun demikian. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. tinja. sayur-sayuran dan makanan lain. minuman ringan. MENGELAKKAN PENGAMBILAN GULA YANG BERLEBIHAN • Galakkan pengurangan gula dalam makanan secara beransuransur supaya sensori rasa dapat menerima perubahan.

• Berikan susu kepada bayi anda atas permintaan. Ia juga melindungi bayi anda daripada jangkitan penyakit. ini akan dapat membantu anda menghasilkan susu yang cukup. Teruskan penyusuan susu ibu walaupun setelah memperkenalkan makanan pejal pada umur 4 hingga 6 bulan. • Tentukan bayi anda betul-betul menghisap payudara anda semasa menyusu. termasuk perkembangan otak. • Mula penyusuan susu ibu dalam tempoh setengah hingga satu jam selepas bersalin. Dapatkan semua maklumat yang anda perlukan. • Minum air secukupnya (6 hingga 8 gelas) sehari. berbanding dengan bayi yang diberi susu botol. dengan hidangan lumayan makanan yang kaya protein dan kalsium. UNTUK MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU • Bayi anda harus diberi susu ibu secara ekslusif selama 4 hingga 6 bulan. Bayi yang diberi susu ibu akan kurang mendapat cirit-birit dan jangkitan. Jika boleh. teruskannya sehingga bayi berumur 2 tahun. . buat persediaan mental untuk menyusukan bayi. Penyusuan susu ibu juga memberi manfaat kepada ibu dan mengeratkan hubungannya dengan bayi. • Semasa mengandung.14 Amalkan Dan Promosikan Penyusuan Susu Ibu Susu ibu membekalkan semua zat yang bayi anda perlukan untuk membesar dan berkembang. • Makan dengan cara yang sihat berdasarkan Panduan Piramid Makanan.

Ini bermakna anda tidak perlu mengambil nutrien tambahankecuali jika anda mempunyai keperluan nutrien khusus seperti sedang pulih dari penyakit. anda akan dibekalkan semua tenaga dan nutrien (zat) yang badan anda perlukan. APA YANG ANDA PERLU DIKETAHUI TENTANG NUTRIEN TAMBAHAN • Nutrien tambahan tidak boleh diambil untuk menggantikan hidangan makanan yang tetap. pakar diet atau profesional dalam bidang perubatan. menyusu atau sudah lanjut usia. • Mengambil nutrien tambahan boleh membawa kepada pengambilan paras yang toksik bagi sesetengah nutrien (seperti zat besi dan vitamin A).15 Adakah Anda Memerlukan Nutrien Tambahan? Dengan memakan pelbagai makanan setiap hari berpandukan Panduan Piramid Makanan. . Risiko ketoksikan adalah lebih tinggi di kalangan kanak-kanak. • Vitamin dan mineral tambahan tidak boleh membekalkan komponen lain dalam makanan yang penting untuk kesihatan. • Sesetengah nutrien tambahan mungkin membuat tuntutan kesihatan atau pemakanan yang belum dibuktikan. mengandung. Nutrien tambahan sepatutnya diambil menurut nasihat pakar pemakanan.

org. NutriWEB diwujudkan oleh penduduk Malaysia khas untuk penduduk Malaysia. beserta dengan pelbagai petua dan juga resipiresipi yang lazat dan berkhasiat. Di sana. Dimiliki dan dikendalikan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia. Ia merupakan laman web pemakanan untuk anda sekeluarga.my dan dapatkan maklumat lanjut mengenai amalan makan yang sihat untuk sekeluarga. Untuk maklumat lanjut mengenai cara makan secara sihat. anda akan menemui maklumat dan nasihat yang anda perlukan. silakan ‘klik’ pada sudut ‘Public’ dalam halaman NutriWEB.Log on to Kunjungilah Laman web pemakanan yang menyeluruh untuk semua warganegara Malaysia: http://nutriweb. Makan secara sihat membenarkan anda menikmati keenakan pelbagai jenis makanan sambil mengekalkan tahap pemakanan dan kesihatan anda. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->