P. 1
makanan seimbang

makanan seimbang

|Views: 187|Likes:
Published by VJ KANTH

More info:

Published by: VJ KANTH on Apr 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2015

pdf

text

original

pemakanan sihat

DENGAN

PANDUAN DIET MALAYSIA
Diterbitkan

Persatuan Pemakanan Malaysia 2000
Disokong

NutriWEB Malaysia http://nutriweb.org.my

legum. buah-buahan dan sayursayuran Panduan Piramid Makanan • Kurangkan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan dan pilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol • Gunakan garam secara sederhana dan pilih makanan yang rendah kandungan garam • Kurangkan pengambilan gula dan pilih makanan yang rendah kandungan gula • Minum banyak air setiap hari • Amalkan dan promosikan penyusuan susu ibu Adakah anda memerlukan nutrien tambahan? 3 4 5-6 7 8-9 10-11 12 13 13 14 15 .Kandungan Kata-kata aluan daripada Persatuan Pemakanan Malaysia Panduan Diet Malaysia: • Nikmatilah pelbagai jenis makanan • Kekalkan berat badan yang sihat dengan mengimbangkan pengambilan makanan dan aktiviti fizikal yang lazim • Lebihkan makan nasi dan lain-lain produk bijirin.

kata-kata aluan daripada Persatuan Pemakanan Malaysia Pemakanan sihat adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian anda. kepelbagaian dan kesederhanaan. mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan. yang dibentuk oleh Jawatankuasa Penyelaras Makanan dan Pemakanan Kebangsaan. Ia mengandungi petikan daripada Panduan Diet Malaysia yang dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 1999. kami ingin mempelawa anda menggunakan risalah ini. Panduan yang sudah lama dinanti-nantikan ini adalah yang pertama sekali dikeluarkan di negara ini. Sebagai organisasi profesional pemakanan yang terkemuka di negara ini. Anda dan orang kesayangan anda akan dapat melihat dengan jelas segala manfaat yang boleh didapati dengan mengamalkan pemakanan sihat. Namun. dan sesuai untuk rakyat Malaysia yang berumur 2 tahun ke atas yang sihat sejahtera. Anda boleh mencapai ini dengan mengingati tiga perkara – keseimbangan. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. dan pada masa yang sama. Panduan tersebut disediakan oleh Kumpulan Kerja Teknikal Garispanduan Pemakanan. KMN Presiden . Risalah ini bertujuan sebagai panduan untuk anda. DR TEE E SIONG. terpulanglah kepada anda untuk menerima panduan ini dan mengamalkannya.

Kesederhanaan harus diutamakan untuk mengelakkan daripada makan terlampau banyak. Ini membantu menjaminkan keseimbangan dalam pemakanan anda. pelbagaikan jenis makanan yang diambil. remaja dan wanita memerlukan lebih banyak kalsium untuk membina tulang yang sihat. telur dan produk bijirin sepenuh untuk memenuhi keperluan zat besi mereka. berkembang. seperti daging tanpa lemak. bekerja. Misalnya. berfikir dan belajar.4 Nikmatilah Pelbagai Jenis Makanan Makanan yang berlainan membekalkan kombinasi tenaga (kalori) dan nutrien (seperti karbohidrat. mineral dan gentian) yang berbeza. MAKAN MENGIKUT KEPERLUAN ANDA Keperluan nutrien dan kalori setiap individu adalah berbeza mengikut umur dan paras aktiviti fizikal mereka. Memakan pelbagai jenis makanan adalah cara yang terbaik untuk memenuhi keperluan tenaga dan nutrien anda untuk membesar. Kepelbagaian boleh dicapai dengan mengambil diet yang menggabungkan kesemua kumpulan makanan dalam Piramid Makanan (lihat mukasurat 8-9). bergerak. gadis dan wanita pada peringkat reproduktif. bermain. vitamin. Kanak-kanak kecil. Makanan yang diambil seharian sepatutnya dipilih lebih banyak daripada paras Piramid yang paling bawah. kanak-kanak membesar. Di dalam setiap kumpulan makanan. lemak. protein. . Panduan Piramid Makanan menyarankan jumlah (atau hidangan) yang boleh dimakan dari setiap kumpulan makanan setiap hari untuk individu yang normal dan sihat. manakala paling sedikit daripada puncak Piramid. harus mengambil cukup makanan yang kaya zat besi.

Kekalkan Berat Badan Yang Sihat Dengan Mengimbangkan Pengambilan Makanan Dan Aktiviti Fizikal Yang Lazim 5 Dengan mengekalkan berat badan yang sihat. strok. Nisbah pinggang lilitan pinggan = punggung anda lilitan punggung NPP yang rendah.5 hingga 24. Bandingkan IJT anda dengan nilai di dalam jadual di bawah untuk melihat penjelasannya.9 Berat badan berlebihan 30 dan ke atas Obes Meningkat Sederhana hingga sangat teruk 3. kanser ovari dan kanser payudara). Sebaliknya. Masalah berat badan berlebihan atau obes (mempunyai IJT yang tinggi) meningkatkan risiko anda terhadap penyakit jantung koronari. Jika IJT anda berada dalam julat yang NPP yang tinggi. risiko yang rendah . anda masih berisiko tinggi menghidapi penyakitpenyakit kronik. Nisbah pinggang-punggung yang lebih daripada 1. diabetes. 4. Ia juga memburukkan masalah artritis dan pernafasan. tekanan darah tinggi dan sesetengah jenis kanser (terutamanya kanser hempedu. Kira Indeks Jisim Tubuh (IJT) anda seperti berikut: IJT = berat (kg) tinggi (m) x tinggi (m) 2. JIKA IJT ANDA … BERMAKNA ANDA … Kurang berat badan RISIKO ANDA TERHADAP PENYAKIT BERKAITAN ADALAH … Rendah (tetapi risiko terhadap masalah klinikal lain meningkat) Kurang daripada 18. jika anda terlalu kurus atau terlalu gemuk. ADAKAH BERAT BADAN ANDA SIHAT? (Untuk dewasa berumur 18 tahun ke atas) 1.0 hingga 29.85 (untuk wanita) adalah kurang sihat.9 Dalam julat normal Biasa Dari 25. sihat. risiko anda mendapat masalah kesihatan akan meningkat. anda boleh mengelakkan masalah kesihatan dan akan kelihatan lebih menarik.0 (untuk lelaki) atau lebih daripada 0.5 Dari 18. tetapi mempunyai ukuran pingrisiko yang tinggi gang lebih daripada punggung.

6 … Kekalkan Berat Badan Yang Sihat KES-KES ISTIMEWA 1. berenang. Anda mungkin mempunyai IJT yang tinggi tetapi tidak mempunyai lemak badan berlebihan untuk dikelaskan sebagai berlebihan berat badan atau obes. – Cuba mengurangkan berat badan dengan memaksa diri memuntah atau menggunakan laksatif atau diuretik adalah membahayakan. berbasikal atau berjalan dengan pantas. MENGAWAL BERAT BADAN BERLEBIHAN Mengurangkan berat badan anda sebanyak 5% hingga 10% boleh mengurangkan risiko kesihatan anda dengan ketara. berkebun atau memotong rumput di rumah. seorang ahli bina badan atau mempunyai banyak otot. – Mainlah sukan rekreasi. IJT tidak boleh digunakan untuk menentukan status berat badan jika anda hamil. Status berat badan untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 10 tahun ditentukan dengan menggunakan carta tumbesaran yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. makan sedikit-sedikit tetapi kerap dan makan pada masa yang tidak menentu. Dalam kebanyakan kes. – Mainlah golf (tanpa menggunakan ‘buggy’) • Ikuti kehidupan yang lebih aktif – Gunakan tangga daripada menggunakan lif atau eskulator.5 hingga 1 kg seminggu. – Pergi berjoging. Untuk kedua-dua kumpulan individu ini. IJT juga boleh digunakan untuk menentukan status berat badan. – Cucilah kereta anda sendiri. • Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 20-30 minit setiap kali. kelebihan berat badan atau keadaan obes berpunca daripada pengambilan kalori berlebihan dan kekurangan aktiviti fizikal. tetapi julat untuk menentukan sama ada kurang berat badan. normal atau berlebihan. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil: • Tetapkan matlamat untuk mengurangkan tidak lebih daripada 0. tidak sama dengan julat yang digunakan untuk dewasa. 2. • Awasilah apa yang anda makan – Kurangkan pengambilan makanan dan snek yang tinggi lemak dan kalori. – Elakkan daripada makan terlalu banyak. berkemas dan bersihkan rumah. – Elakkan diet mengurangkan berat badan yang terlalu menghadkan pengambilan kalori dan zat-zat lain. dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan atau pakar kesihatan lain. . – Biasakan berjalan kaki untuk jarak yang dekat daripada memandu. Anda boleh mengurangkan berat badan dengan meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan makanan anda. Untuk remaja berumur 10-18 tahun.

barli. Untuk mendapat asid folik. makanlah sayuran hijau. protein sayuran bertekstur dan taugeh. Sumber yang baik adalah sayur-sayuran hijau (sawi. kacang pea. gentian dan komponen lain yang penting untuk kesihatan. . cuba makan satu pilihan yang kaya dengan vitamin C setiap hari. lobak. tauhu. kacang bendi dan jagung manis. Legum Kacang pea. Buah-buahan & Sayur-sayuran Setiap hari. Pilihan boleh termasuk jambu. betik atau tembikai. oren. kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein. tempeh. betik. APAKAH GENTIAN? Gentian – jenis larut dan tidak larut – adalah bahagian tumbuhan yang tidak boleh dihadam. tomato. Bijirin Beras. vitamin B (tiamin. sekoi. penyakit divertikular dan buasir. fosforus. Juga. Gentian juga mungkin boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser tertentu. Mengambil cukup gentian (20 hingga 30 g sehari) membantu fungsi pelawasan dan mengurangkan simptom sembelit. jagung. karbohidrat. bayam dan kailan). mangga atau belimbing. Buah-Buahan Dan Sayur-Sayuran Makanan ini diutamakan kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks. Kacang soya – yang sangat kaya dengan protein tumbuhan – boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya. cuba pilih sekurang-kurangnya satu jenis buah-buahan atau sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin A atau karotenoid. vitamin. gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B).Lebihkan Makan Nasi Dan Lain-Lain Produk Bijirin. gandum dan produk masing-masing adalah sumber tenaga dan protein yang bagus. Produk bijirin-penuh mengandungi lebih zat besi. 7 Legum. mineral. oat. keledek. mangga. niasin & riboflavin) dan gentian.

oren. D. besi kekacang dan zink (misalnya • Legum juga kacang soya kaya dengan dan magnesium produknya. dan gentian kacang hijau. gula pasir. KHASIAT PEMAKANAN SARANAN PENGAMBILAN CONTOH SATU (1) HIDANGAN • Sumber baik karbohidrat kompleks • Juga membekalkan vitamin. buah lai. tembikai. mentega dan krim) Aras 4: Lemak. gula dan garam KHASIAT PEMAKANAN • Sumber penting kalsium dan protein SARANAN PENGAMBILAN 1 hingga 2 hidangan CONTOH SATU (1) HIDANGAN • 1 cawan susu atau • 1 cawan yogurt atau • 1 keping keju Aras 3: • Sumber baik Ikan. bijirin dan produk bijirin. daging • Kaya dengan dan vitamin B.8 9 ARAS: KUMPULAN MAKANAN Aras 1: Nasi. rendah kandungan lemak 8 hingga 12 • 1/2 cawan nasi (putih atau hidangan perang) atau • 1 keping roti bijirin penuh atau • 1/2 cawan mihun/mi/pasta/ dan jenis mi lain atau • 1/2 capati saiz kecil atau • 1 cawan bubur nasi kosong atau • 1/2 cawan bijirin sarapan sedia dimakan atau • 1 biji ubi kentang saiz sederhana atau • 3 keping biskut tawar 3 hingga 5 hidangan Sayur-sayuran • 1/2 cawan sayuran berdaun hijau tua dengan batangnya yang boleh dimakan atau • 1/2 cawan sayuran buah atau berakar atau • 1/2 cawan ubi keledek atau ubi kayu atau ubi keladi Buah-buahan • 1/2 biji jambu batu saiz sederhana atau • 1 potong betik. epal saiz sederhana atau • 1/2 cawan jus buah • 1 ketul peha ayam saiz sederhana atau • 1 ekor ikan kembung saiz sederhana atau • 2 ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis atau • 5 sudu makan ikan bilis tanpa kepala atau • 2 taukwa atau • 2 biji telur atau • 1 cawan kekacang kering atau • 2 keping tempeh Aras 2: • Sumber baik Buahvitamin. dan ubi-ubian. mi. ayam protein itik. kacang merah dan dhal) 2 hingga 3 hidangan • Lemak dan minyak mengandungi asid lemak perlu (ALP) dan vitamin A. buahan dan mineral dan sayurgentian sayuran ARAS: KUMPULAN MAKANAN Aras 3: Susu dan produk-produk tenusu (tetapi tidak termasuk susu pekat manis. gula merah dan glukosa) membekalkan kalori tetapi tidak mengandungi zat makanan lain Kuantiti yang sedikit . minyak. mineral. nenas atau • 1 biji pisang. E &K • Gula (seperti madu. roti. sirap. gentian dan sedikit protein • Secara umumnya.

• Kuantiti sederhana lemak politaktepu dan monotaktepu (terutamanya daripada minyak sayuran) disarankan untuk membantu merendahkan paras kolesterol darah. Walubagaimanapun. serta vitamin larut lemak seperti vitamin A. pembentukan karang hempedu. perencatan pada sistem imun. pastikan pengambilan lemak adalah seimbang dan sederhana. . pengambilan lemak yang berlebihan akan menjejaskan kesihatan anda. penurunan kolesterol HDL dan peningkatan risiko pembekuan darah di arteri. FAKTA TENTANG LEMAK • Lemak tepu (terutamanya daripada sumber haiwan) dan lemak yang dihidrogenkan (dalam marjerin dan lelemak) boleh meningkatkan paras kolesterol darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.10 Kurangkan Penggunaan Lemak Dalam Penyediaan Makanan Dan Pilihlah Makanan Yang Rendah Lemak Dan Kolesterol Lemak dalam diet penting untuk kesihatan kerana ia membekalkan tenaga. pelbagai jenis asid lemak (terutamanya asid lemak perlu atau ALP). pengambilan berlebihan asid lemak perlu untuk jangka masa yang lama mempunyai kaitan dengan kanser. Lemak dalam diet juga menambahkan keenakan makanan. Oleh itu. E dan K. Walaubagaimanapun. D.

minyak salad. makanan kolesterol tinggi mempunyai kesan yang kecil kepada paras kolesterol darah. menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mengukus) daripada menggoreng. udang. Lemak dalam diet harus menyumbangkan 20% hingga 30% jumlah keperluan tenaga harian. . krim dan mayonis) • Mengamalkan kaedah masakan alternatif (seperti membakar. serta membuangkan kulit jika boleh (contoh: kulit ayam) • Menghadkan penggunaan lemak yang boleh dilihat (seperti marjerin. mentega. ikan bilis.… Kurangkan Lemak 11 PENGAMBILAN LEMAK YANG DIINGINI 1. organ-organ (seperti hati. 2. Berhati-hati jika memakan otak kerana ia mempunyai kandungan kolesterol yang sangat tinggi (dua kali kandungan kolesterol dalam telur). makanan berkhasiat – seperti telur. Elakkan pengambilan lemak berlebihan dengan: • Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol • Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja • Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan • Memilih daging tanpa lemak. Justeru itu. daging. sotong dan produk tenusu – boleh dimasukkan dalam diet yang seimbang sekiranya diambil pada kadar yang sederhana. ginjal. MAKANAN BERKOLESTEROL TINGGI Untuk kebanyakan individu sihat. jantung).

Kecenderungan makan di restoran makanan segera. • Telitilah label makanan untuk menentukan jumlah natrium yang terkandung dalam makanan diproses dan snek. • Cubalah gunakan rempah ratus dan herba untuk menggantikan garam. MENGELAKKAN PENGAMBILAN NATRIUM YANG BERLEBIHAN • Pilih buah-buahan.12 Gunakan Garam Secara Sederhana Dan Pilih Makanan Yang Rendah Kandungan Garam Natrium memainkan peranan penting untuk badan anda berfungsi dengan sempurna. . dan bijirin yang tidak diproses. Namun anda hanya memerlukan sedikit natrium sahaja. Ia juga boleh ditambah dalam makanan sebagai garam halus atau mono-sodium glutamate. daripada makanan segera. Natrium terdapat secara asli di dalam kebanyakan makanan. sayur-sayuran dan daging yang segar. • Hadkan pengambilan makanan terlalu masin dan perencah makanan (seperti kicap dan sos tiram). Pengambilan natrium berlebihan dikaitkan dengan kejadian tekanan darah tinggi. menyebabkan rakyat Malaysia memakan lebih banyak natrium (daripada garam atau natrium klorida) daripada yang diperlukan. • Belajarlah menikmati perisa makanan tanpa garam. atau mengambil makanan yang diproses dan ditinkan. • Gunakan sedikit garam sahaja dalam masakan dan elakkan daripada menabur garam di atas makanan.

• Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Walaupun demikian. seperti kayu manis atau buah pala. MENGELAKKAN PENGAMBILAN GULA YANG BERLEBIHAN • Galakkan pengurangan gula dalam makanan secara beransuransur supaya sensori rasa dapat menerima perubahan. pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. peluh dan wap daripada paru-paru. minuman ringan. untuk menambahkan rasa semulajadi tanpa menambah gula. . Gula juga biasanya ditambahkan kepada makanan semasa pemprosesan dan persediaan. perkumuhan. • Tubuh anda akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing. buahbuahan. penyerapan dan pengangkutan zat. gula-gula. tinja. selain daripada karbohidrat ringkas (yang membekalkan tenaga). minuman manis. • Minum air masak daripada minuman manis. kuih dan sirap. gula tidak mengandungi nutrien lain. peningkatan trigliserida lipid dalam serum pada sesetengah individu dan gangguan gastrousus. untuk menggantikan cecair yang telah hilang dari badan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyarankan gula tidak harus menyumbangkan lebih daripada 10% tenaga. BERWASPADA AKAN ‘GULA TERSOROK’ Gula ialah pemanis utama digunakan di dalam kebanyakan pembasuh mulut. aiskrim. biskut. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain. Pengambilan gula berlebihan boleh mengurangkan pengambilan makanan yang lebih berkhasiat dan menyumbang kepada kekurangan pemakanan serta karies gigi. • Guna 1/2 atau 3/4 daripada kuantiti gula yang biasa digunakan dalam kek atau minuman. pastri. Minum Banyak Air Setiap Hari AIR UNTUK HIDUP! • Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda. • Gunakan rempah. • Gunakan buah-buahan segar atau buah-buahan yang ditinkan dalam sirap yang kurang pekat. • Jangan tunggu sehingga sudah berasa dahaga.Kurangkan Pengambilan Gula Dan Pilih Makanan 13 Yang Rendah Kandungan Gula Gula adalah bahan makanan yang amat berguna dan popular. termasuk penghadaman. sayur-sayuran dan makanan lain.

• Berikan susu kepada bayi anda atas permintaan. teruskannya sehingga bayi berumur 2 tahun. . termasuk perkembangan otak. Penyusuan susu ibu juga memberi manfaat kepada ibu dan mengeratkan hubungannya dengan bayi. Jika boleh. dengan hidangan lumayan makanan yang kaya protein dan kalsium. Bayi yang diberi susu ibu akan kurang mendapat cirit-birit dan jangkitan. berbanding dengan bayi yang diberi susu botol. • Semasa mengandung. ini akan dapat membantu anda menghasilkan susu yang cukup. • Makan dengan cara yang sihat berdasarkan Panduan Piramid Makanan. • Tentukan bayi anda betul-betul menghisap payudara anda semasa menyusu. • Mula penyusuan susu ibu dalam tempoh setengah hingga satu jam selepas bersalin.14 Amalkan Dan Promosikan Penyusuan Susu Ibu Susu ibu membekalkan semua zat yang bayi anda perlukan untuk membesar dan berkembang. Ia juga melindungi bayi anda daripada jangkitan penyakit. UNTUK MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU • Bayi anda harus diberi susu ibu secara ekslusif selama 4 hingga 6 bulan. • Minum air secukupnya (6 hingga 8 gelas) sehari. buat persediaan mental untuk menyusukan bayi. Dapatkan semua maklumat yang anda perlukan. Teruskan penyusuan susu ibu walaupun setelah memperkenalkan makanan pejal pada umur 4 hingga 6 bulan.

. • Sesetengah nutrien tambahan mungkin membuat tuntutan kesihatan atau pemakanan yang belum dibuktikan. Risiko ketoksikan adalah lebih tinggi di kalangan kanak-kanak. APA YANG ANDA PERLU DIKETAHUI TENTANG NUTRIEN TAMBAHAN • Nutrien tambahan tidak boleh diambil untuk menggantikan hidangan makanan yang tetap. • Vitamin dan mineral tambahan tidak boleh membekalkan komponen lain dalam makanan yang penting untuk kesihatan. Ini bermakna anda tidak perlu mengambil nutrien tambahankecuali jika anda mempunyai keperluan nutrien khusus seperti sedang pulih dari penyakit. anda akan dibekalkan semua tenaga dan nutrien (zat) yang badan anda perlukan. pakar diet atau profesional dalam bidang perubatan.15 Adakah Anda Memerlukan Nutrien Tambahan? Dengan memakan pelbagai makanan setiap hari berpandukan Panduan Piramid Makanan. • Mengambil nutrien tambahan boleh membawa kepada pengambilan paras yang toksik bagi sesetengah nutrien (seperti zat besi dan vitamin A). menyusu atau sudah lanjut usia. Nutrien tambahan sepatutnya diambil menurut nasihat pakar pemakanan. mengandung.

Log on to Kunjungilah Laman web pemakanan yang menyeluruh untuk semua warganegara Malaysia: http://nutriweb. Makan secara sihat membenarkan anda menikmati keenakan pelbagai jenis makanan sambil mengekalkan tahap pemakanan dan kesihatan anda. Ia merupakan laman web pemakanan untuk anda sekeluarga. Dimiliki dan dikendalikan oleh Persatuan Pemakanan Malaysia. Di sana.my dan dapatkan maklumat lanjut mengenai amalan makan yang sihat untuk sekeluarga. . Untuk maklumat lanjut mengenai cara makan secara sihat. beserta dengan pelbagai petua dan juga resipiresipi yang lazat dan berkhasiat.org. NutriWEB diwujudkan oleh penduduk Malaysia khas untuk penduduk Malaysia. silakan ‘klik’ pada sudut ‘Public’ dalam halaman NutriWEB. anda akan menemui maklumat dan nasihat yang anda perlukan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->