RESPIRASI AEROB & ANAEROB

ISL MINGGU KE-7 NUR ADIBAH BINTI HARUN PISMP SAINS JAN 2011

RESPIRASI SEL ‡ Respirasi : ialah proses pengoksidaan makanan oleh organisma hidup untuk menghasilkan tenaga. ‡ 2 jenis respirasi sel iaitu: i) respirasi aerob ii) respirasi anaerob . Ia biasanya membabitkan pertukaran gas diantara organisma hidup dengan alam sekeliling.  Respirasi sel : berlaku dalam semua sel hidup.

‡ Persamaan bagi proses respirasi aerob adalah seperti berikut: C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + tenaga (2898 kJ) .RESPIRASI AEROB ‡ Adalah proses penguraian makanan dengan menggunakan oksigen.

‡ Dalam keadaan tiada O2.‡ proses penguraian glukosa untuk menghasilkan tenaga tanpa menggunakan oksigen. ‡ Cth : bakteria dan kulat ‡ Menghasilkan sedikit tenaga. haiwan menguraikan glukosa kepada asid laktik dan membebaskan sedikit tenaga. C6H12O6 2C3H6O3 + tenaga 150 kJ .

Respirasi anaerob oleh yis. ( glukosa diuraikan kepada etanol dan karbon dioksida. wain. cuka. bir (etanol). ‡ boleh menjalankan respirasi anaerob dalam keadaan kekurangan atau ketiadaan oksigen. dengan pembebasan tenaga ) C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 + tenaga etanol 210kJ ‡ proses ini digunakanoleh manusia untuk membuat roti. ‡ proses ini disebut sebagai penapaian juga dijalankan oleh bakteria. dan keju .

RESPIRASI persamaan Respirasi aerob Respirasi anaerob perbezaan .

Kedua-dua proses melibatkan proses pemecahan glukosa. .PERSAMAAN Kedua-dua proses adalah proses respirasi. Kedua-dua proses dibantu oleh enzime. Kedua-dua proses menghasilkan tenaga dalam bentuk ATP.

 dijalankan oleh semua sel hidup bahan organik diuraikan. CO2. tumbuhan.  hasil O2 .  dijalankan oleh sebahagian sel haiwan dan tumbuhan dalam keadaan cukup oksigen.PERBEZAAN RESPIRASI AEROBIK RESPIRASI ANAROBIK  Memerlukan Oksigen (O2) untuk  tidak memerlukan Oksigen (O2) pengoksidaan glukosa. . bakteria dan otot rangka dalam keadaan kekurangan O2  hasil etanol dan CO2 ( tumbuhan) dan asid lektik ( haiwan )  sedikit tenaga dibebaskan. dan H2O  banyak tenaga dibebaskan. yis.