RESPIRASI AEROB & ANAEROB

ISL MINGGU KE-7 NUR ADIBAH BINTI HARUN PISMP SAINS JAN 2011

‡ 2 jenis respirasi sel iaitu: i) respirasi aerob ii) respirasi anaerob .RESPIRASI SEL ‡ Respirasi : ialah proses pengoksidaan makanan oleh organisma hidup untuk menghasilkan tenaga. Ia biasanya membabitkan pertukaran gas diantara organisma hidup dengan alam sekeliling.  Respirasi sel : berlaku dalam semua sel hidup.

RESPIRASI AEROB ‡ Adalah proses penguraian makanan dengan menggunakan oksigen. ‡ Persamaan bagi proses respirasi aerob adalah seperti berikut: C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + tenaga (2898 kJ) .

C6H12O6 2C3H6O3 + tenaga 150 kJ . haiwan menguraikan glukosa kepada asid laktik dan membebaskan sedikit tenaga. ‡ Cth : bakteria dan kulat ‡ Menghasilkan sedikit tenaga.‡ proses penguraian glukosa untuk menghasilkan tenaga tanpa menggunakan oksigen. ‡ Dalam keadaan tiada O2.

cuka. dengan pembebasan tenaga ) C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 + tenaga etanol 210kJ ‡ proses ini digunakanoleh manusia untuk membuat roti. ‡ boleh menjalankan respirasi anaerob dalam keadaan kekurangan atau ketiadaan oksigen. bir (etanol). ( glukosa diuraikan kepada etanol dan karbon dioksida. dan keju .Respirasi anaerob oleh yis. ‡ proses ini disebut sebagai penapaian juga dijalankan oleh bakteria. wain.

RESPIRASI persamaan Respirasi aerob Respirasi anaerob perbezaan .

Kedua-dua proses menghasilkan tenaga dalam bentuk ATP. . Kedua-dua proses melibatkan proses pemecahan glukosa. Kedua-dua proses dibantu oleh enzime.PERSAMAAN Kedua-dua proses adalah proses respirasi.

bakteria dan otot rangka dalam keadaan kekurangan O2  hasil etanol dan CO2 ( tumbuhan) dan asid lektik ( haiwan )  sedikit tenaga dibebaskan. yis.PERBEZAAN RESPIRASI AEROBIK RESPIRASI ANAROBIK  Memerlukan Oksigen (O2) untuk  tidak memerlukan Oksigen (O2) pengoksidaan glukosa. . CO2. dan H2O  banyak tenaga dibebaskan.  dijalankan oleh semua sel hidup bahan organik diuraikan.  dijalankan oleh sebahagian sel haiwan dan tumbuhan dalam keadaan cukup oksigen.  hasil O2 . tumbuhan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful