RESPIRASI AEROB & ANAEROB

RESPIRASI AEROB & ANAEROB

ISL MINGGU KE-7 NUR ADIBAH BINTI HARUN PISMP SAINS JAN 2011

 Respirasi sel : berlaku dalam semua sel hidup. ‡ 2 jenis respirasi sel iaitu: i) respirasi aerob ii) respirasi anaerob .RESPIRASI SEL ‡ Respirasi : ialah proses pengoksidaan makanan oleh organisma hidup untuk menghasilkan tenaga. Ia biasanya membabitkan pertukaran gas diantara organisma hidup dengan alam sekeliling.

RESPIRASI AEROB ‡ Adalah proses penguraian makanan dengan menggunakan oksigen. ‡ Persamaan bagi proses respirasi aerob adalah seperti berikut: C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + tenaga (2898 kJ) .

‡ Dalam keadaan tiada O2. haiwan menguraikan glukosa kepada asid laktik dan membebaskan sedikit tenaga. C6H12O6 2C3H6O3 + tenaga 150 kJ .‡ proses penguraian glukosa untuk menghasilkan tenaga tanpa menggunakan oksigen. ‡ Cth : bakteria dan kulat ‡ Menghasilkan sedikit tenaga.

‡ proses ini disebut sebagai penapaian juga dijalankan oleh bakteria. dan keju . cuka. bir (etanol). ( glukosa diuraikan kepada etanol dan karbon dioksida. wain.Respirasi anaerob oleh yis. ‡ boleh menjalankan respirasi anaerob dalam keadaan kekurangan atau ketiadaan oksigen. dengan pembebasan tenaga ) C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 + tenaga etanol 210kJ ‡ proses ini digunakanoleh manusia untuk membuat roti.

RESPIRASI persamaan Respirasi aerob Respirasi anaerob perbezaan .

Kedua-dua proses melibatkan proses pemecahan glukosa. Kedua-dua proses dibantu oleh enzime. . Kedua-dua proses menghasilkan tenaga dalam bentuk ATP.PERSAMAAN Kedua-dua proses adalah proses respirasi.

yis. bakteria dan otot rangka dalam keadaan kekurangan O2  hasil etanol dan CO2 ( tumbuhan) dan asid lektik ( haiwan )  sedikit tenaga dibebaskan.  dijalankan oleh sebahagian sel haiwan dan tumbuhan dalam keadaan cukup oksigen. tumbuhan. dan H2O  banyak tenaga dibebaskan.PERBEZAAN RESPIRASI AEROBIK RESPIRASI ANAROBIK  Memerlukan Oksigen (O2) untuk  tidak memerlukan Oksigen (O2) pengoksidaan glukosa.  hasil O2 . . CO2.  dijalankan oleh semua sel hidup bahan organik diuraikan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful