RESPIRASI AEROB & ANAEROB

ISL MINGGU KE-7 NUR ADIBAH BINTI HARUN PISMP SAINS JAN 2011

Ia biasanya membabitkan pertukaran gas diantara organisma hidup dengan alam sekeliling.RESPIRASI SEL ‡ Respirasi : ialah proses pengoksidaan makanan oleh organisma hidup untuk menghasilkan tenaga. ‡ 2 jenis respirasi sel iaitu: i) respirasi aerob ii) respirasi anaerob .  Respirasi sel : berlaku dalam semua sel hidup.

‡ Persamaan bagi proses respirasi aerob adalah seperti berikut: C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + tenaga (2898 kJ) .RESPIRASI AEROB ‡ Adalah proses penguraian makanan dengan menggunakan oksigen.

‡ Dalam keadaan tiada O2. ‡ Cth : bakteria dan kulat ‡ Menghasilkan sedikit tenaga. C6H12O6 2C3H6O3 + tenaga 150 kJ . haiwan menguraikan glukosa kepada asid laktik dan membebaskan sedikit tenaga.‡ proses penguraian glukosa untuk menghasilkan tenaga tanpa menggunakan oksigen.

Respirasi anaerob oleh yis. ‡ boleh menjalankan respirasi anaerob dalam keadaan kekurangan atau ketiadaan oksigen. wain. bir (etanol). ‡ proses ini disebut sebagai penapaian juga dijalankan oleh bakteria. dan keju . ( glukosa diuraikan kepada etanol dan karbon dioksida. dengan pembebasan tenaga ) C6H12O6 2C2H5OH + 2CO2 + tenaga etanol 210kJ ‡ proses ini digunakanoleh manusia untuk membuat roti. cuka.

RESPIRASI persamaan Respirasi aerob Respirasi anaerob perbezaan .

Kedua-dua proses dibantu oleh enzime. Kedua-dua proses melibatkan proses pemecahan glukosa.PERSAMAAN Kedua-dua proses adalah proses respirasi. . Kedua-dua proses menghasilkan tenaga dalam bentuk ATP.

 dijalankan oleh sebahagian sel haiwan dan tumbuhan dalam keadaan cukup oksigen. yis. bakteria dan otot rangka dalam keadaan kekurangan O2  hasil etanol dan CO2 ( tumbuhan) dan asid lektik ( haiwan )  sedikit tenaga dibebaskan.  hasil O2 .  dijalankan oleh semua sel hidup bahan organik diuraikan. CO2. .PERBEZAAN RESPIRASI AEROBIK RESPIRASI ANAROBIK  Memerlukan Oksigen (O2) untuk  tidak memerlukan Oksigen (O2) pengoksidaan glukosa. dan H2O  banyak tenaga dibebaskan. tumbuhan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful