P. 1
fonem suprasegmental

fonem suprasegmental

|Views: 2,558|Likes:
Published by Ariff Zakwan

More info:

Published by: Ariff Zakwan on May 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Fonem Suprasegmental Fonem ini juga disebut sebagai fonem suprapenggalan iaitu ciri atau sifat bunyi yang

menindihi atau menumpangi sesuatu fonem. Fonem ini terdiri daripada tekanan, kepanjangan, jeda, tona dan intonasi.

Tekanan

Jeda
Fonem Suprasegm -ental

Kepanjangan

Intonasi

Tona

Tekanan Merupakan ciri lemah atau kerasnya suara penyebutan sesuatu suku kata. Biasanya berlaku pada suku kata dalam perkataan. Dalam bahasa Melayu tekanan berlaku dalam vokal. Bunyi vokal selalunya disebut dengan lantang dan boleh dipanjangkan. Lazimnya ia berlaku dalam suku kata yang kedua seperti “ki ta”, “ba pa”, “sa tu” dan seumpamanya. Bagi bahasa Inggeris tekanan boleh membezakan makna. Contohnya,

dan si:t bermakna tempat duduk. iaitu perkataan. dua titik kepanjangan satu mora. Ia di tanda dengan tanda titik dipanggil mora. Inggeris. Terdapat rangkai kata yang boleh mengelirukan . Jeda Disebut persendian ialah ciri atau unsur hentian (senyap) dalam ujaran sebagai tanda pemisah unsur linguistik. Dalam bahasa Inggeris perbezaan makna terjadi apabila kepanjangan ini digunakan. kepanjangan bunyinya setengah mora . dan jika empat titik :: kepanjangan ialah dua mora. Jika tanda mora itu satu titik . Dalam bahasa Melayu. Kepanjangan Ia juga disebut sebagia pendek bunyi merupakan ciri khusus yang terdapat pada perkataan dalam bahasa-bahasa tertentu. I scream ‘’saya menjerit’’ dan ice cream ‘’aiskrim” bunyinya sama sukar dibezakan tetapi maknanya lain. tetapi tidak membezakan makna bagi bahasa Melayu.Prog res bermaksud kemajuan (kata nama) Pro gres bermaksud memajukan (kata kerja) Dengan perkataan conduct insult dan semuanya boleh membawa maksud yang berbeza dalam bahasa Inggeris apabila dipakai tekanan pada suku kata yang berbeza. Contoh. sit bermaksud duduk. Bagi bahasa Inggeris unsur ini membezakan makna. ayat dan rangkai kata. Contoh. Jeda atau persendian ini ditanda dengan + . Ciri kepanjangan dan panjang pendek ini juga boleh membezakan makna dalam bahasa-bahasa tertentu seperti bahasa Arab.

tona rendah . tona sederhana tinggi (keras) menggunakan dua. Pertama menggunakan tona mendatar. contoh “guni”. Jeda juga digunakan untuk membezakan makna ayat. Bagi membezakan makna itu perlu tanda dengan jeda seperti berikut: Belikan + tin “ membelikan tin = tin yang dibeli” Beli + kantin “ membeli kantin = kantin yang dibeli” Jeda atua persendian merupakan perbezaan dalam bahasa. Ketiga tona turun-naik. misalnya ujaran belikantin (belikan tin). contoh “kuda” dan akhir sekali tona menurun. # Saya membaca buku# kakak (saya memberitahu kakak bahawa saya membaca buku) Tona Merupakan naik turun suara dalam pengucapan. seperti “ibu”. Banyak bahasa mempunyai tona dan ia mengubah makna. Terdapat dua jenis tanda yang berbeza digunakan untuk membezakan tinggi rendah sesuatu perkataan. # Saya membaca buku kakak# (maksudnya saya membaca buku kepunyaan kakak) 2. Kedua tona meninggi. 1. Tona tinggi (keras) menggunakan satu. contohnya “marah”.jika tidak memakai jeda. Contoh : ‘Saya membaca buku kakak’ boleh dibezakan seperti berikut. Yang kedua memakia tanda nombor 1 hingga 4 untuk menunjukkan perbezaan tona.

Semua jenis ciri suprasegmental. tona secara kombinasi turut membentuk intonasi dalam ayat dan digunakan dalam pertuturan seharian. iaitu tekanan. Bahasa Melayu terdapat pelbagai intonasi atau lagu yang terdapat dalam ayat. Intonasi Turun naik nada suara dalam pengucapan ayat atau prasa. kepanjangan. ayat tanyapula meninggi apaila di akhir ayat. Intonasi juga disebut lagu bahasa. jeda. Contohnya ayat berita yang menurun pada akhir ayat.(lemah) menggunakan tiga dan tona sangat rendah (sangat lemah) menggunakan empat. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->