UJIAN PRA PEPERIKSAAN Kemahiran Hidup – Elektif KT Nama …………………………………………. Ting : …………………..

1.

4.

Gambar rajah di atas menunjukkan sambungan tiga mentol. Apakah nama litar tersebut? A B C D
2.

Kirakan jumlah rintangan dalam litar di atas. A B C D
5.

Litar siri Litar pintas Litar selari Litar siri-selari

30 ohm 45 ohm 55 ohm 65 ohm

Antara litar-litar berikut, yang manakah menunjukkan litar seri-selari? A B
6.

Antara litar berikut, yang manakah mempunyai satu laluan arus mengalir sahaja? A B C D Litar selari Litar siri Litar pintas Litar siri-selari

C

Antara simbol berikut, yang manakah menunjukkan voltmeter arus ulang-alik? A

D

B C

3. 7.

D Antara berikut yang manakah adalah fungsi meter pelbagai? I II III IV A B C D Menyukat rintangan. Menyukat voltan. Menyukat arus. Menguji keterusan. I, II dan III I, II dan IV I, III dan IV I, II, III dan IV

Berapakah jumlah rintangan dalam litar yang ditunjukkan di atas? A B C D 3 ohm 4 ohm 5 ohm 6 ohm

II.8. I II III IV A B C D 12. III dan IV Sebuah voltmeter digunakan untuk menyukat voltan sebuah sel seperti ditunjukkan pada rajah di atas. III dan IV I. I. Sambungan voltmeter yang salah. Ohmmeter harus digunakan. Antara pernyataan berikut. II dan III I. Julat voltmeter adalah terlalu tinggi. yang manakah menyebabkan pemutus litar ke bumi terputus? I II III IV A B C D Litar pintas Kebocoran arus Aliran arus yang tinggi Kerosakan perkakas elektrik I. A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV I Gambar rajah di atas menunjukkan papan agihan. III dan IV Antara perkara-perkara berikut. yang manakah adalah benar tentang penyambung neutral? Penyambung neutral adalah hak milik kerajaan. II dan IV I. Julat voltmeter adalah terlalu rendah. Antara berikut yang manakah adalah fungsi utama suis utama? . Mengawal arus elektrik yang berlebihan. III dan IV I. Apakah kesalahan penggunaan voltmeter tersebut? A B C D 10. Memberi perlindungan kepada perkakas elektrik. II. IV Wayar hidup juga disambungkan dengan penyambung neutral untuk keselamatan pengguna. Kotak agihan berfius Pemutus litar bocor ke bumi Fius perkhidmatan Penyambung neutral yang Apakah kadar voltan bekalan dibekalkan ke rumah kediaman? A B C D 100-150volt 150-200volt 200-220volt 220-240volt 11. III Wayar neutral disambungkan dengan penyambung neutral tanpa fius. II dan III I. II Penyambung neutral digunakan untuk menyambung wayar neutral dari luar dengan pendawaian di dalam bangunan. II dan IV I. Ammeter Voltmeter Ohmmeter Wattmeter Menyambungkan bekalan elektrik. Apakah nama alat yang dilabelkan tanda X? A B C D 14. Apakah jenis meter yang sesuai digunakan pada litar di atas? A B C D 9. 13. Memutuskan bekalan elektrik.

A B C D pintas siri-selari selari siri 20. utama pergerakan D sumber elektromekanikal adalah tenaga elektrik. C Sistem yang menggunakan sumber tenaga elektrik. Apakah unit bagi kuasa? A B C D Volt Watt Kilowat jam Ohm gear serong. gear taji. B mesin basuh dan eskalator adalah contoh peralatan bersistem elektromekanikal. kecuali peralatan sistem A pembinaan elektromekanikal adalah lebih kompleks berbanding dengan sistem mekanikal. Antara pernyataan berikut yang manakah menerangkan mekanisme? A Sistem yang dikawal oleh komponen elektrik. 21. B Sistem yang menggunakan komponen elektronik. D Sistem yang menyebabkan barangan berfungsi dan berputar. gear heliks. gear belitan. C penggunaan sistem elektromekanikal mencemarkan alam sekitar kerana pengeluaran asap daripada enjin. Pernyataan berikut adalah benar tentang sistem elektromekanikal. Kotak agihan berfius dipasang secara _____ ke litar-litar kecil di rumah. Antara formula berikut yang manakah benar bagi kuasa? A B C D Kuasa = Tenaga × Masa Kuasa = Arus × Rintangan Kuasa = Voltan × Arus Kuasa = Voltan × Rintangan Gear yang ditunjukkan dalam rajah di atas adalah A B C D 23. C II dan III D III dan IV Bacaan meter kilowat jam di atas ialah A B C D 17. 19. . 18.15. Antara berikut yang manakah pergerakan mekanikal jenis putaran? I II III IV A B Mesin jahit Basikal Kereta Mesin gerudi I dan II I dan III bukan 16. Apakah yang digunakan untuk menghubungkan dan memindahkan tenaga dari satu syaf ke syaf lain? A B C D Tali sawat Takal Enjin Motor 6715 6825 6815 7715 22.

kad kredit. 26. IV Memerlukan pertemuan dua kehendak serentak.24. III dan IV A B C D 25. urus niaga tunai. III dan IV . III Mempunyai banyak faedah antara dua pihak. Antara jenis milikan perniagaan berikut. A I dan II C II dan IV B I dan IV D III dan IV I II 29. IV Perniagaan terikat dengan hutang. Antara berikut yang manakah benar tentang sistem barter? Merupakan sistem pertukaran barang. apakah bentuk perniagaan yang dijalankan? A B C D 30. Pengangkutan Pendidikan Keperluan Kehendak Karen membeli sebuah televisyen dengan kredit Belian Karen akan dibayar oleh sebuah syarikat kepada penjual televisyen Pernyataan di atas berkaitan dengan A B C D sistem barter berasakan wang. Melibatkan mata wang Dollar Amerika Syarikat. II Barang-barang dapat dijual dengan kuantiti yang banyak. II dan IV I. yang manakah adalah mudah ditubuhkan dan senang dikendalikan? A B C D Milikan tunggal Perkongsian Syarikat Sendirian Berhad Syarikat Awam Berhad Antara berikut yang manakah tidak diperkenalkan untuk menggantikan sistem barter? I II III IV A B C Kad kredit Buku simpanan Wang Mesin runcitan I. III Pengunaan dokumen perniagaan menjadi rumit. D II. Berdasarkan pernyataan di atas. Apakah faktor yang mempengaruhi manusia terhadap kemewahan hidup? 28. Antara berikut yang manakah kelemahan urus niaga kredit? I adalah Perniagaan barangan Perniagaan borong Perniagaan pembuatan Perniagaan perkhidmatan Kebanyakkan pengguna dapat membeli barang yang mahal. A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 27. urus niaga kredit. II dan III I.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful