UJIAN PRA PEPERIKSAAN Kemahiran Hidup – Elektif KT Nama …………………………………………. Ting : …………………..

1.

4.

Gambar rajah di atas menunjukkan sambungan tiga mentol. Apakah nama litar tersebut? A B C D
2.

Kirakan jumlah rintangan dalam litar di atas. A B C D
5.

Litar siri Litar pintas Litar selari Litar siri-selari

30 ohm 45 ohm 55 ohm 65 ohm

Antara litar-litar berikut, yang manakah menunjukkan litar seri-selari? A B
6.

Antara litar berikut, yang manakah mempunyai satu laluan arus mengalir sahaja? A B C D Litar selari Litar siri Litar pintas Litar siri-selari

C

Antara simbol berikut, yang manakah menunjukkan voltmeter arus ulang-alik? A

D

B C

3. 7.

D Antara berikut yang manakah adalah fungsi meter pelbagai? I II III IV A B C D Menyukat rintangan. Menyukat voltan. Menyukat arus. Menguji keterusan. I, II dan III I, II dan IV I, III dan IV I, II, III dan IV

Berapakah jumlah rintangan dalam litar yang ditunjukkan di atas? A B C D 3 ohm 4 ohm 5 ohm 6 ohm

I. Ohmmeter harus digunakan. III dan IV Sebuah voltmeter digunakan untuk menyukat voltan sebuah sel seperti ditunjukkan pada rajah di atas. yang manakah menyebabkan pemutus litar ke bumi terputus? I II III IV A B C D Litar pintas Kebocoran arus Aliran arus yang tinggi Kerosakan perkakas elektrik I. Antara berikut yang manakah adalah fungsi utama suis utama? . Sambungan voltmeter yang salah. II dan IV I. Apakah kesalahan penggunaan voltmeter tersebut? A B C D 10. Kotak agihan berfius Pemutus litar bocor ke bumi Fius perkhidmatan Penyambung neutral yang Apakah kadar voltan bekalan dibekalkan ke rumah kediaman? A B C D 100-150volt 150-200volt 200-220volt 220-240volt 11. III dan IV I. IV Wayar hidup juga disambungkan dengan penyambung neutral untuk keselamatan pengguna. II.8. II Penyambung neutral digunakan untuk menyambung wayar neutral dari luar dengan pendawaian di dalam bangunan. Julat voltmeter adalah terlalu tinggi. III dan IV I. III Wayar neutral disambungkan dengan penyambung neutral tanpa fius. Julat voltmeter adalah terlalu rendah. II dan IV I. III dan IV Antara perkara-perkara berikut. II dan III I. Antara pernyataan berikut. Memutuskan bekalan elektrik. II. A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV I Gambar rajah di atas menunjukkan papan agihan. Apakah jenis meter yang sesuai digunakan pada litar di atas? A B C D 9. 13. Apakah nama alat yang dilabelkan tanda X? A B C D 14. Memberi perlindungan kepada perkakas elektrik. II dan III I. yang manakah adalah benar tentang penyambung neutral? Penyambung neutral adalah hak milik kerajaan. Ammeter Voltmeter Ohmmeter Wattmeter Menyambungkan bekalan elektrik. I II III IV A B C D 12. Mengawal arus elektrik yang berlebihan.

Antara berikut yang manakah pergerakan mekanikal jenis putaran? I II III IV A B Mesin jahit Basikal Kereta Mesin gerudi I dan II I dan III bukan 16. B Sistem yang menggunakan komponen elektronik. . C penggunaan sistem elektromekanikal mencemarkan alam sekitar kerana pengeluaran asap daripada enjin.15. Antara formula berikut yang manakah benar bagi kuasa? A B C D Kuasa = Tenaga × Masa Kuasa = Arus × Rintangan Kuasa = Voltan × Arus Kuasa = Voltan × Rintangan Gear yang ditunjukkan dalam rajah di atas adalah A B C D 23. D Sistem yang menyebabkan barangan berfungsi dan berputar. C Sistem yang menggunakan sumber tenaga elektrik. C II dan III D III dan IV Bacaan meter kilowat jam di atas ialah A B C D 17. Kotak agihan berfius dipasang secara _____ ke litar-litar kecil di rumah. Apakah yang digunakan untuk menghubungkan dan memindahkan tenaga dari satu syaf ke syaf lain? A B C D Tali sawat Takal Enjin Motor 6715 6825 6815 7715 22. Antara pernyataan berikut yang manakah menerangkan mekanisme? A Sistem yang dikawal oleh komponen elektrik. B mesin basuh dan eskalator adalah contoh peralatan bersistem elektromekanikal. Pernyataan berikut adalah benar tentang sistem elektromekanikal. gear heliks. A B C D pintas siri-selari selari siri 20. kecuali peralatan sistem A pembinaan elektromekanikal adalah lebih kompleks berbanding dengan sistem mekanikal. utama pergerakan D sumber elektromekanikal adalah tenaga elektrik. 18. gear belitan. 21. Apakah unit bagi kuasa? A B C D Volt Watt Kilowat jam Ohm gear serong. 19. gear taji.

II dan IV I. III dan IV . III Pengunaan dokumen perniagaan menjadi rumit. urus niaga kredit. Antara berikut yang manakah benar tentang sistem barter? Merupakan sistem pertukaran barang. Pengangkutan Pendidikan Keperluan Kehendak Karen membeli sebuah televisyen dengan kredit Belian Karen akan dibayar oleh sebuah syarikat kepada penjual televisyen Pernyataan di atas berkaitan dengan A B C D sistem barter berasakan wang. II Barang-barang dapat dijual dengan kuantiti yang banyak. Antara berikut yang manakah kelemahan urus niaga kredit? I adalah Perniagaan barangan Perniagaan borong Perniagaan pembuatan Perniagaan perkhidmatan Kebanyakkan pengguna dapat membeli barang yang mahal. III dan IV A B C D 25. Apakah faktor yang mempengaruhi manusia terhadap kemewahan hidup? 28.24. Melibatkan mata wang Dollar Amerika Syarikat. D II. 26. IV Perniagaan terikat dengan hutang. Antara jenis milikan perniagaan berikut. yang manakah adalah mudah ditubuhkan dan senang dikendalikan? A B C D Milikan tunggal Perkongsian Syarikat Sendirian Berhad Syarikat Awam Berhad Antara berikut yang manakah tidak diperkenalkan untuk menggantikan sistem barter? I II III IV A B C Kad kredit Buku simpanan Wang Mesin runcitan I. A I dan II C II dan IV B I dan IV D III dan IV I II 29. A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 27. III Mempunyai banyak faedah antara dua pihak. IV Memerlukan pertemuan dua kehendak serentak. kad kredit. urus niaga tunai. apakah bentuk perniagaan yang dijalankan? A B C D 30. II dan III I. Berdasarkan pernyataan di atas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful