P. 1
Fail Induk Hem Sub-unit Kesihatan

Fail Induk Hem Sub-unit Kesihatan

|Views: 677|Likes:
Published by Rafidah Abdul Rahim

More info:

Published by: Rafidah Abdul Rahim on May 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

FAIL INDUK HEM SUB-UNIT

PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT (PBSS)

RAFIDAH AJK PN. CHIU AIK KIAT PK HEM EN. THUM CHAI LENG PN.CARTA ORGANISASI UNIT PBSS PENGETUA EN. MOHD NAZIR B. LIM AH SUAN SETIAUSAHA PN. NAGOOR BHANU PN. ROSMAN PN. AMARAVATHI EN. MOHD SHUKRI WAKIL PIBG WAKIL JABATAN KESIHATAN WAKIL KLINIK PERGIGIAN MAK MANDIN . NURUL SHAHIDA PN. CHOO THEAM HOOI PK PETANG PN. LAU TIK KON PK PENTADBIRAN DR. OTHMAN PK KOKURIKULUM EN. SITI SYUHAILA EN.

sihat dan progresif .VISI Generasi yang berilmu.

MISI Sekolah sebagai institusi yang mempromosikan kesihatan .

sihat dan berkualiti ke arah pencapaian wawasan negara. .MATLAMAT Melahirkan warga sekolah dan persekitaran yang selamat.

keluarga dan masyarakat Meningkatkan kerjasama dan penglibatan komuniti di dalam program kesihatan sekolah Menyediakan Perkhidmatan Kesihatan Sekolah bagi: Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Menggalakkan bimbingan dan kaunseling berdasarkan keperluan dan masalah kesihatan murid Memberi penjagaan / rawatan kecemasan terhadap penyakit-penyakit di sekolah Mencegah dan mengawal kejadian penyakit . selamat dan sihat Membina satu persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat Meningkatkan pengetahuan.OBJEKTIF Objektif PBSS adalah agar setiap sekolah dapat Menetapkan polisi / dasar kesihatan sekolah Memelihara dan meningkatkan persekitaran sekolah yang bersih. sikap dan amalan yang berkaitan dengan kesihatan supaya setiap warga sekolah yang bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. ceria .

2 22/2/11 Dos 2 Tg. 25/1/11 Dos 1 Tg. 2 /3/11 Dos 1 Tg.30. 7.1 8. MESYUARAT / AKTIVITI Mesyuarat JK Induk HEM Pemeriksaan Kesihatan* Suntikan ATT* Ceramah Anti Aedes Pemeriksaan Tempat Pembiakan Aedes Pemeriksaan dan rawatan gigi* Suntikan Pelalian HPV* Pelantikan Pengawas Kesihatan Mesyuarat JK PBSS/ 3K Program yang ditambah *T JAN 11/1/11 (Selasa) 29. 4. 2. 3. 9.TAKWIM PBSS BAGI TAHUN 2011 BIL 1. 24/2/11 (Khamis) 9/2/11 Germ Buster U 1/3/11 (Selasa) 10.  ¡ ¡  ¦ £¥¤  £ £©  ©  ¥ £¤©¡ ©¨ £  ¤©¡£ £¨£§ ¤ ¤¦¥¤£ ¡  ¢ ¢¢ ¢ ¢ ¢ ¢ K S B .31/3 Tg. 3 2/3/11 Tg.3 FEB MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV DIS 28/2/11 Tg. 1 /6/11 Dos 3 Tg.3 26/1/11 (Rabu) Dijalankan setiap minggu oleh guru kesihatan mengikut jadual bertugas mingguan yang disediakan 5. 1 /3/11 Dos 2 Tg. 6. 2 /9/11 Dos 3 Tg.

0 1.0 7. Objektif Menilai taraf kesihatan gigi pelajar.0 8. Guru tingkatan diminta mengedarkan Kad Rawatan Gigi kepada pelajar-pelajar untuk mendapatkan kebenaran ibubapa bagi menjalani rawatan gigi.0 5.1 2.0 2. Memberi khidmat rawatan dan rujukan Aturcara Mei hingga November Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan gigi ini dilaksanakan oleh jururawat / doktor dari unit kesihatan sekolah.2 3.0 6.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan dan Rawatan Gigi 2010 1. Butterworth.0 Matlamat Meningkatkan kesedaran tentang pentingnya penjagaan gigi.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Semua pelajar akan menjalani pemeriksaan ini. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama terhadap pemeriksaan gigi yang dijalankan.1 2. Cadangan Penambahbaikan Tiada 4. Post Mortem Pemeriksaan dan rawatan gigi yang dijalankan oleh jururawat / doktor dari unit kesihatan sekolah berjalan lancar.

Memastikan sifar kes denggi di sekolah. (iii) Membuat laporan ke dalam borang KD1.0 6.1 Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk di kawasan sekolah dan juga memberi ilmu pengetahuan dan kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bahaya denggi serta perlunya menjaga kebersihan supaya mencapai sifar kes denggi. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar.0 8. Aturcara Pemeriksaan tempat pembiakan nyamuk aedes setiap minggu.0 Objektif Memastikan kawasan sekolah bebas dari tempat pembiakan nyamuk.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Program Anti Aedes 2010 1. 2. 4. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Pelajar-pelajar memberi kerjasama membersihkan kawasan sekolah setelah diberi ilmu pengetahuan dan kesedaran tentang bahaya denggi.0 2.3 3. Memberi ilmu pengetahuan dan kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bahayanya nyamuk aedes.0 7. Ringkasan Aktiviti (i) Pembahagian tugas pemeriksaan mingguan sepanjang tahun kepada Ahli jawatankuasa (ii) Membuat rondaan di kawasan sekolah memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk.1 2. Cadangan Penambahbaikan Dicadangkan flying squad aedes dijadikan salah satu persatuan dalam unit kokurikulum sekolah supaya pelajar-pelajar yang terlibat mendapat markah kokurikulum seterusnya menggalakkan penglibatan pelajar secara aktif dalam program bebas denggi.0 5.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .2 2.0 Matlamat 1.

0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Suntikan ATT 2010 1. Aturcara Februari hingga Mei Ringkasan Aktiviti Suntikan ATT diberikan kepada pelajar tingkatan tiga sahaja oleh jururawat unit kesihatan sekolah.0 7.0 2.0 1. Guru kesihatan membantu mengedarkan slip kebenaran suntikan kepada pelajar untuk mendapatkan kebenaran ibubapa. berat dan ujian penglihatan.0 6. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama setelah diberi kesedaran tentang pentingnya mendapatkan suntikan ATT bagi mengelakkan penyakit kancing dagu.0 5. Guru tingkatan diminta menyediakan buku Rekod Kesihatan Murid dan melengkapkan borang KSK 101 dengan ukuran tinggi.1 3. Cadangan Penambahbaikan Tiada 4.0 8.1 2.Guru matapelajaran semasa akan menyelia pelajar semasa suntikan diberikan oleh doktor / jururawat. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar. Objektif Membantu pasukan unit kesihatan sekolah melicinkan kerja-kerja sebelum pemberian suntikan.0 Matlamat Mengelakkan pelajar daripada terkena penyakit kancing dagu.

Cadangan Penambahbaikan Tiada Disahkan oleh : 2. Objektif Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Menggalakkan bimbingan dan kaunseling berdasarkan keperluan dan masalah kesihatan murid Memberi penjagaan / rawatan kecemasan terhadap penyakit-penyakit di sekolah. Seorang pelajar perempuan tingkatan 3 dikesan mengalami obesiti juga memerlukan pemeriksaan lanjut di klinik kesihatan. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama terhadap pemeriksaan kesihatan yang dijalankan.0 2.0 8. Guru tingkatan diminta menyediakan buku Rekod Kesihatan Murid dan melengkapkan borang KSK 101 dengan ukuran tinggi.1 Matlamat Meningkatkan pengetahuan. Guru matapelajaran semasa akan menyelia pelajar semasa pemeriksaan dijalankan oleh doktor / jururawat. keluarga dan masyarakat.3 2.2 2.0 1.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan Kesihatan 2010 1.4 3. Hanya pelajar-pelajar tingkatan 3 dan tingkatan 5 sahaja yang akan menjalani pemeriksaan ini.0 5.0 6. berat dan ujian penglihatan.1 2. jururawat mendapati 70% daripada pelajar lelaki adalah perokok. Aturcara Feb hingga Mei Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan kesihatan ini dilaksanakan oleh unit kesihatan sekolah dari klinik kesihatan Butterworth. sikap dan amalan kesihatan setiap pelajar dan bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri.0 7.0 Disediakan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .0 4. Post Mortem Berdasarkan pemeriksaan kesihatan yang telah dijalankan. Dua orang pelajar lelaki tingkatan lima telah dikesan rabun warna dan memerlukan pemeriksaan lanjut.

Ini adalah kerana pelajar pelajar kurang memberi kerjasama semasa pemeriksaan suhu dijalankan. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar.1 2.0 7. sikap dan amalan kesihatan setiap pelajar dan bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan Suhu 2010 1.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Objektif Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Aturcara Sepanjang tahun Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan suhu dijalankan oleh guru kesihatan dan guru-guru bertugas mingguan. Cadangan Penambahbaikan Dicadangkan supaya pemeriksaan suhu ini hanya dilakukan oleh guru kesihatan jika ada pelajar yang telah dikenalpasti benar-benar tidak sihat sahaja.0 Matlamat Meningkatkan pengetahuan.0 2.0 1. 4.2 3.0 5.0 6. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar tidak memberi kerjasama terhadap pemeriksaan suhu yang dijalankan. Pemeriksaan ini dijalankan seminggu sekali iaitu pada hari isnin.1 2.0 8. keluarga dan masyarakat.

4. Pihak pentadbir dan guru-guru telah memberi kerjasama yang baik. Suntikan Pelalian HPV Sebab Aktiviti/Rancangan Tidak Dapat Dilaksanakan: enurut jururawat Unit Kesihatan Sekolah. Pemeriksaan dan Rawatan Gigi 6. 3 & 5 Semua pelajar Tg. 2. Suntikan ATT Program Anti Aedes Pemeriksaan dan Rawatan Gigi ei .pelajar tidak memberi kerjasama semasa pemeriksaan suhu dijalankan. Program Anti Aedes 5. Cadangan/Komen Untuk Penambahbaikan: 1. seterusnya menjalankan pemeriksaan di bilik tersebut. Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010 Yang Telah Dilaksanakan: Bil. Suntikan ATT 4. Pemeriksaan Suhu 3.LAPORAN PERLAKSANAAN PERANCANGAN STRATEGIK PBSS 2010 Bil . Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010 Yang Belum Dilaksanakan 1. Suntikan Pelalian HPV Aktiviti/Rancangan Yang Telah Diubahsuai: Tiada 3. 1. Pemeriksaan Kesihatan 2. 5. Aktiviti 1 Pemeriksaan Kesihatan 2 Pemeriksaan Suhu 3 4 5 Tarikh Feb Jan ± Nov Feb Jan ± Nov 2. Terdapat segelintir pelajar yang sering tidak hadir ke sekolah menyukarkan guru kesihatan dan jururawat menjalankan tugas. Kelemahan/ asalah Yang Dihadapi 1. bilik tersebut boleh digunakan untuk menyimpan kad rawatan gigi dan buku Rekod Kesihatan urid dan lain-lain peralatan yang berkaitan dengan kesihatan.Nov Kekuatan/Pencapaian: 1. Pihak pentadbir perlu menyediakan bilik kesihatan yang lebih besar kerana pihak unit kesihatan sekolah memerlukan bilik yang luas untuk meletakkan kelengkapan pemeriksaan gigi. suntikan akan diberikan kepada pelajar tingkatan satu (2010) dan tingkatan satu (2011) pada Januari 2011. Di samping itu. 3 Guru Bertugas Unit Kesihatan  . Laporan Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010: 1. Oleh yang demikian. Pelajar .  - asa Tempat Bilik Tayangan Tapak Perhimpunan Bilik Tayangan Kawasan Sekolah Bilik Kesihatan Catatan Tg. dos suntikan hanya diterima pada bulan November ( cuti sekolah).

Guru tingkatan dan Jururawat TEMPOH Februari Februari April Januari Disember Jun KOS/ TOV SUMBER RM0 RM0 RM200 RM0 RM0 100% 100% 100% 100% 100% ETR 100% 100% 100% 100% 100% INDIKATOR PENCAPAIAN 2. Suntikan Pelalian HPV Pelantikan Pengawas Kesihatan Mengelakkan barah pangkal rahim Membantu guru kesihatan dan memberi bantuan awal kecemasan Jururawat Guru Kesihatan Januari September Januari RM0 RM0 100% 100% . 6. Guru tingkatan dan Jururawat Jururawat Warga sekolah Guru Kesihatan Guru kesihatan. PROGRAM Pemeriksaan Kesihatan Suntikan ATT Ceramah dan Gotong-Royong perdana Pemeriksaan Tempat Pembiakan Aedes Pemeriksaan dan rawatan gigi OBJEKTIF Mengenal pasti tahap kesihatan pelajar Mengelakkan kancing dagu Mewujudkan kawasan yang bebas dari pembiakan nyamuk aedes Menghapuskan tempat pembiakan aedes Mengenalpasti tahap kesihatan gigi pelajar T/JAWAB Guru kesihatan. 7. 4. 3.PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2011 KESIHATAN BIL 1. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->