P. 1
Fail Induk Hem Sub-unit Kesihatan

Fail Induk Hem Sub-unit Kesihatan

|Views: 678|Likes:
Published by Rafidah Abdul Rahim

More info:

Published by: Rafidah Abdul Rahim on May 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

FAIL INDUK HEM SUB-UNIT

PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT (PBSS)

SITI SYUHAILA EN. MOHD SHUKRI WAKIL PIBG WAKIL JABATAN KESIHATAN WAKIL KLINIK PERGIGIAN MAK MANDIN . AMARAVATHI EN.CARTA ORGANISASI UNIT PBSS PENGETUA EN. NURUL SHAHIDA PN. LIM AH SUAN SETIAUSAHA PN. MOHD NAZIR B. ROSMAN PN. THUM CHAI LENG PN. CHOO THEAM HOOI PK PETANG PN. OTHMAN PK KOKURIKULUM EN. NAGOOR BHANU PN.RAFIDAH AJK PN. CHIU AIK KIAT PK HEM EN. LAU TIK KON PK PENTADBIRAN DR.

VISI Generasi yang berilmu. sihat dan progresif .

MISI Sekolah sebagai institusi yang mempromosikan kesihatan .

sihat dan berkualiti ke arah pencapaian wawasan negara.MATLAMAT Melahirkan warga sekolah dan persekitaran yang selamat. .

selamat dan sihat Membina satu persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat Meningkatkan pengetahuan. keluarga dan masyarakat Meningkatkan kerjasama dan penglibatan komuniti di dalam program kesihatan sekolah Menyediakan Perkhidmatan Kesihatan Sekolah bagi: Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Menggalakkan bimbingan dan kaunseling berdasarkan keperluan dan masalah kesihatan murid Memberi penjagaan / rawatan kecemasan terhadap penyakit-penyakit di sekolah Mencegah dan mengawal kejadian penyakit . sikap dan amalan yang berkaitan dengan kesihatan supaya setiap warga sekolah yang bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. ceria .OBJEKTIF Objektif PBSS adalah agar setiap sekolah dapat Menetapkan polisi / dasar kesihatan sekolah Memelihara dan meningkatkan persekitaran sekolah yang bersih.

25/1/11 Dos 1 Tg. 9.3 26/1/11 (Rabu) Dijalankan setiap minggu oleh guru kesihatan mengikut jadual bertugas mingguan yang disediakan 5. 2 22/2/11 Dos 2 Tg.1 8.31/3 Tg.3 FEB MAC APRIL MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV DIS 28/2/11 Tg. 4.TAKWIM PBSS BAGI TAHUN 2011 BIL 1.  ¡ ¡  ¦ £¥¤  £ £©  ©  ¥ £¤©¡ ©¨ £  ¤©¡£ £¨£§ ¤ ¤¦¥¤£ ¡  ¢ ¢¢ ¢ ¢ ¢ ¢ K S B . 6. 1 /6/11 Dos 3 Tg. 3. 3 2/3/11 Tg. 24/2/11 (Khamis) 9/2/11 Germ Buster U 1/3/11 (Selasa) 10. 2 /3/11 Dos 1 Tg. MESYUARAT / AKTIVITI Mesyuarat JK Induk HEM Pemeriksaan Kesihatan* Suntikan ATT* Ceramah Anti Aedes Pemeriksaan Tempat Pembiakan Aedes Pemeriksaan dan rawatan gigi* Suntikan Pelalian HPV* Pelantikan Pengawas Kesihatan Mesyuarat JK PBSS/ 3K Program yang ditambah *T JAN 11/1/11 (Selasa) 29. 2 /9/11 Dos 3 Tg. 7. 1 /3/11 Dos 2 Tg. 2.30.

0 Matlamat Meningkatkan kesedaran tentang pentingnya penjagaan gigi.0 2.0 8. Semua pelajar akan menjalani pemeriksaan ini.0 6.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan dan Rawatan Gigi 2010 1. Guru tingkatan diminta mengedarkan Kad Rawatan Gigi kepada pelajar-pelajar untuk mendapatkan kebenaran ibubapa bagi menjalani rawatan gigi.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .0 1.0 7. Memberi khidmat rawatan dan rujukan Aturcara Mei hingga November Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan gigi ini dilaksanakan oleh jururawat / doktor dari unit kesihatan sekolah. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama terhadap pemeriksaan gigi yang dijalankan. Cadangan Penambahbaikan Tiada 4.1 2. Post Mortem Pemeriksaan dan rawatan gigi yang dijalankan oleh jururawat / doktor dari unit kesihatan sekolah berjalan lancar.0 5. Objektif Menilai taraf kesihatan gigi pelajar.2 3. Butterworth.1 2.

4. (iii) Membuat laporan ke dalam borang KD1.0 2.2 2. Memastikan sifar kes denggi di sekolah.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Program Anti Aedes 2010 1.0 8.0 6. Ringkasan Aktiviti (i) Pembahagian tugas pemeriksaan mingguan sepanjang tahun kepada Ahli jawatankuasa (ii) Membuat rondaan di kawasan sekolah memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk.0 Matlamat 1.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Pelajar-pelajar memberi kerjasama membersihkan kawasan sekolah setelah diberi ilmu pengetahuan dan kesedaran tentang bahaya denggi. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar. 2. Cadangan Penambahbaikan Dicadangkan flying squad aedes dijadikan salah satu persatuan dalam unit kokurikulum sekolah supaya pelajar-pelajar yang terlibat mendapat markah kokurikulum seterusnya menggalakkan penglibatan pelajar secara aktif dalam program bebas denggi.1 2.0 Objektif Memastikan kawasan sekolah bebas dari tempat pembiakan nyamuk.1 Memastikan tiada tempat pembiakan nyamuk di kawasan sekolah dan juga memberi ilmu pengetahuan dan kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bahaya denggi serta perlunya menjaga kebersihan supaya mencapai sifar kes denggi.0 5.3 3. Memberi ilmu pengetahuan dan kesedaran kepada pelajar-pelajar tentang bahayanya nyamuk aedes. Aturcara Pemeriksaan tempat pembiakan nyamuk aedes setiap minggu.0 7.

Guru tingkatan diminta menyediakan buku Rekod Kesihatan Murid dan melengkapkan borang KSK 101 dengan ukuran tinggi.1 2. Guru kesihatan membantu mengedarkan slip kebenaran suntikan kepada pelajar untuk mendapatkan kebenaran ibubapa. berat dan ujian penglihatan. Aturcara Februari hingga Mei Ringkasan Aktiviti Suntikan ATT diberikan kepada pelajar tingkatan tiga sahaja oleh jururawat unit kesihatan sekolah. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama setelah diberi kesedaran tentang pentingnya mendapatkan suntikan ATT bagi mengelakkan penyakit kancing dagu. Objektif Membantu pasukan unit kesihatan sekolah melicinkan kerja-kerja sebelum pemberian suntikan.0 7. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar.0 5.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .0 Matlamat Mengelakkan pelajar daripada terkena penyakit kancing dagu.0 2. Cadangan Penambahbaikan Tiada 4.0 8.Guru matapelajaran semasa akan menyelia pelajar semasa suntikan diberikan oleh doktor / jururawat.1 3.0 1.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Suntikan ATT 2010 1.0 6.

0 7.0 8.0 6. Post Mortem Berdasarkan pemeriksaan kesihatan yang telah dijalankan. Cadangan Penambahbaikan Tiada Disahkan oleh : 2.1 Matlamat Meningkatkan pengetahuan.0 2. sikap dan amalan kesihatan setiap pelajar dan bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri.1 2. jururawat mendapati 70% daripada pelajar lelaki adalah perokok.0 Disediakan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM . Dua orang pelajar lelaki tingkatan lima telah dikesan rabun warna dan memerlukan pemeriksaan lanjut. Hanya pelajar-pelajar tingkatan 3 dan tingkatan 5 sahaja yang akan menjalani pemeriksaan ini. Guru tingkatan diminta menyediakan buku Rekod Kesihatan Murid dan melengkapkan borang KSK 101 dengan ukuran tinggi. Objektif Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Menggalakkan bimbingan dan kaunseling berdasarkan keperluan dan masalah kesihatan murid Memberi penjagaan / rawatan kecemasan terhadap penyakit-penyakit di sekolah.0 1. Aturcara Feb hingga Mei Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan kesihatan ini dilaksanakan oleh unit kesihatan sekolah dari klinik kesihatan Butterworth.3 2. keluarga dan masyarakat.4 3. Guru matapelajaran semasa akan menyelia pelajar semasa pemeriksaan dijalankan oleh doktor / jururawat. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar memberi kerjasama terhadap pemeriksaan kesihatan yang dijalankan. Seorang pelajar perempuan tingkatan 3 dikesan mengalami obesiti juga memerlukan pemeriksaan lanjut di klinik kesihatan.SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan Kesihatan 2010 1.0 5. berat dan ujian penglihatan.2 2.0 4.

0 1. Ini adalah kerana pelajar pelajar kurang memberi kerjasama semasa pemeriksaan suhu dijalankan.0 6.0 Disediakan oleh : Disahkan oleh : (RAFIDAH BINTI ABDUL RAHIM) Setiausaha PBSS (MOHD NAZIR BIN OTHMAN) Penolong Kanan HEM .SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN MAK MANDIN BUTTERWORTH Laporan Pemeriksaan Suhu 2010 1.0 Matlamat Meningkatkan pengetahuan.1 2.1 2.2 3.0 7. sikap dan amalan kesihatan setiap pelajar dan bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri.0 2. Cadangan Penambahbaikan Dicadangkan supaya pemeriksaan suhu ini hanya dilakukan oleh guru kesihatan jika ada pelajar yang telah dikenalpasti benar-benar tidak sihat sahaja. 4. Objektif Menilai taraf kesihatan murid Memberi khidmat rawatan dan rujukan Aturcara Sepanjang tahun Ringkasan Aktiviti Pemeriksaan suhu dijalankan oleh guru kesihatan dan guru-guru bertugas mingguan. Pemeriksaan ini dijalankan seminggu sekali iaitu pada hari isnin. Butiran kewangan Tiada Analisis penilaian murid terhadap program Kebanyakan pelajar tidak memberi kerjasama terhadap pemeriksaan suhu yang dijalankan. keluarga dan masyarakat. Post Mortem Semua aktiviti telah dijalankan dengan lancar.0 5.0 8.

Oleh yang demikian. Terdapat segelintir pelajar yang sering tidak hadir ke sekolah menyukarkan guru kesihatan dan jururawat menjalankan tugas. 3 Guru Bertugas Unit Kesihatan  . Laporan Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010: 1. Suntikan ATT 4.  - asa Tempat Bilik Tayangan Tapak Perhimpunan Bilik Tayangan Kawasan Sekolah Bilik Kesihatan Catatan Tg. Pihak pentadbir perlu menyediakan bilik kesihatan yang lebih besar kerana pihak unit kesihatan sekolah memerlukan bilik yang luas untuk meletakkan kelengkapan pemeriksaan gigi. Pelajar . Suntikan Pelalian HPV Aktiviti/Rancangan Yang Telah Diubahsuai: Tiada 3. 4. 5.Nov Kekuatan/Pencapaian: 1. 1. Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010 Yang Belum Dilaksanakan 1. Cadangan/Komen Untuk Penambahbaikan: 1. Pemeriksaan Kesihatan 2. Pihak pentadbir dan guru-guru telah memberi kerjasama yang baik. suntikan akan diberikan kepada pelajar tingkatan satu (2010) dan tingkatan satu (2011) pada Januari 2011.pelajar tidak memberi kerjasama semasa pemeriksaan suhu dijalankan. 2. 3 & 5 Semua pelajar Tg. Suntikan ATT Program Anti Aedes Pemeriksaan dan Rawatan Gigi ei . Pemeriksaan Suhu 3. Program Anti Aedes 5. bilik tersebut boleh digunakan untuk menyimpan kad rawatan gigi dan buku Rekod Kesihatan urid dan lain-lain peralatan yang berkaitan dengan kesihatan.LAPORAN PERLAKSANAAN PERANCANGAN STRATEGIK PBSS 2010 Bil . dos suntikan hanya diterima pada bulan November ( cuti sekolah). Aktiviti/Rancangan Pada Tahun 2010 Yang Telah Dilaksanakan: Bil. Suntikan Pelalian HPV Sebab Aktiviti/Rancangan Tidak Dapat Dilaksanakan: enurut jururawat Unit Kesihatan Sekolah. Aktiviti 1 Pemeriksaan Kesihatan 2 Pemeriksaan Suhu 3 4 5 Tarikh Feb Jan ± Nov Feb Jan ± Nov 2. Di samping itu. Pemeriksaan dan Rawatan Gigi 6. Kelemahan/ asalah Yang Dihadapi 1. seterusnya menjalankan pemeriksaan di bilik tersebut.

PROGRAM Pemeriksaan Kesihatan Suntikan ATT Ceramah dan Gotong-Royong perdana Pemeriksaan Tempat Pembiakan Aedes Pemeriksaan dan rawatan gigi OBJEKTIF Mengenal pasti tahap kesihatan pelajar Mengelakkan kancing dagu Mewujudkan kawasan yang bebas dari pembiakan nyamuk aedes Menghapuskan tempat pembiakan aedes Mengenalpasti tahap kesihatan gigi pelajar T/JAWAB Guru kesihatan. 6. 4.PERANCANGAN STRATEGIK TAHUN 2011 KESIHATAN BIL 1. 7. Suntikan Pelalian HPV Pelantikan Pengawas Kesihatan Mengelakkan barah pangkal rahim Membantu guru kesihatan dan memberi bantuan awal kecemasan Jururawat Guru Kesihatan Januari September Januari RM0 RM0 100% 100% . 5. Guru tingkatan dan Jururawat TEMPOH Februari Februari April Januari Disember Jun KOS/ TOV SUMBER RM0 RM0 RM200 RM0 RM0 100% 100% 100% 100% 100% ETR 100% 100% 100% 100% 100% INDIKATOR PENCAPAIAN 2. 3. Guru tingkatan dan Jururawat Jururawat Warga sekolah Guru Kesihatan Guru kesihatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->