Permainan tradisional

:

TARIK TALI
Ahli kumpulan: Lai Yee Kim Ong Teng Hui Tan Yun Fang Vivian Chin

‡ Pada masa dahulu: .diadakan untuk dua orang yang ingin beradu kekuatan.Tarik tali dilakukan untuk mengadu kekuatan seseorang .Bahan yang digunakan ialah rotan ataupun kayu panjang . .‡ Merupakan salah satu permainan yang popular dalam majlis kesukanan.

.Jenis tali yang digunakan ialah tali belati.Tarik tali diadakan untuk dua pasukan yang diangotai lebih dari seorang. .‡ Masa sekarang: .

. Jika tarikh ketiga diperlukan. dengan 5 atau lebih peserta.‡ Sebelum tarikan bermula. keadaan tempat pasukan juga ditentukan dengan melambung syiling. ‡ Dua regu bertanding dari dua sisi berlawanan dan semua peserta memegang erat seutas tali dan ditengah-tengah terdapat garisan. pasukan-pasukan akan bertukar tempat. cara menentukan tempat adalah dengan melambung syiling. Selepas tarikan pertama. ‡ Pertandingan melibatkan dua regu.

untuk menahan hujung tali ketika bertahan atau menghentak pada saat penarikan. ‡ Regu yang melepasi garis batasan dikira kalah. .‡ Masing-masing regu berupaya menarik tali sekuat mungkin agar regu yang berlawanan melepasi garis batasan. ‡ Teknik permainan: (1) penempatan pemain (2) kekuatan tarik (3) pertahanan tumpuan kaki di tanah ‡ Pada umumnya pemain dengan kekuatan paling kuat ditempatkan di hujung tali.

‡ Berat badan satu pasukan bagi 8 orang penarik tali LELAKI ialah TIDAK MELEBIHI 640 kg.KATEGORI PERTANDINGAN ‡ Kategori LELAKI dan PEREMPUAN pertandingkan. ‡ Berat badan satu pasukan bagi 8 orang penarik tali PEREMPUAN ialah TIDAK MELEBIHI 560 kg. .

‡ Penentuan kedudukan padang untuk setiap pasukan akan ditentukan melalui lambungan syiling. ‡ Riben berwarna akan diikat pada jarak 4 meter untuk menandakan pertengahan tali. .Sistem pertandingan ‡ Pertandingan boleh dijalankan secara liga pada peringkat awal dan kalah mati pada suku akhir.

hanya 8 orang sahaja dibenarkan mengambil bahagian dalam pertandingan. ‡ Hanya seorang JURULATIH (CHIEF LEADER) dari setiap pasukan sahaja dibenarkan berada dalam gelanggang semasa pertandingan .‡ pasukan dikehendaki mendaftar 10 orang pemain. Walau bagaimanapun. Dua peserta lagi sebagai pemain simpanan.

³Mula´ ‡ Tiupan wisel panjang ± ³Tarikan Tamat´ ‡ Tiupan wisel berturut-turut ± ³Tarikan dibatalkan´ / No Pull .ARAHAN SEMASA PERTANDINGAN ‡ Pengadil Tengah akan memberi arahan-arahan berikut : ‡ ANGKAT TALI ‡ TEGANGKAN TALI ‡ SEDIA ‡ Tiupan wisel pendek .

KIRAAN MATA KEMENANGAN ‡ Memenangi 2 tarikan berturut-turut (3/0 ) ‡ Masing-masing memenangi satu tarikan (1/1) (perlu tarikan ketiga) ‡ Memenangi tarikan ketiga (2/1) ‡ Tiada mata diberikan jika kalah kedua-dua tarikan. .

‡ Pelapik badan ANCHORMAN tidak melebihi 5cm tebal mesti berada dalam jersi. ‡ ‡ ‡ ‡ . Tarikan tanpa kasut (Berkaki ayam) Peralatan keselamatan ± dibenarkan memakai tali pinggang keselamatan di bahagian luar jersi.PAKAIAN Baju ± jersi Seluar-seluar pendek/panjang yang bersesuaian.

TEKNIK BERMAIN ‡ Orang pertama iaitu yang paling depan juga dipanggil tekong sahaja akan memberi isyarat seperti "hupp" bererti mereka akan menarik tali tersebut serentak dan isyarat juga akan dibunyikan semasa menahan sentakan dari pihak lawan. . ‡ Menariknya keadaan mereka semua cukup tegap hanya bahagian badan sedikit membuai ke depan atau ke belakang kecuali pemain terakhir yang berdiri tegap dengan tali yang melilit bahagian badannya.

kaki dan nafas. .‡ Tiga elemen penting dalam sukan ini adalah lengan. Kerana itu latihan mereka juga agak lasak antaranya berlari mendaki dan menuruni bukit satu latihan wajib untuk kekuatan kaki dan ketahanan nafas dalaman.

SALAH LAKU (INFRINGEMENTS) ‡ Semua peserta di dalam Pertandingan Tarik Tali dimestikan mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan di dalam Undang-undang Persekutuan Tarik Tali Antarabangsa (TWIF). ‡ Berikut adalah salah laku atau infringements yang tidak dibenarkan : .

Mana-mana bahagian badan (selain dari tapak kaki) menyentuhi tanah atau penarik lain. .No. Salah laku Duduk (Sitting) Menyandar (Leaning) Mengunci (Locking) Memegang Tali (Grip) Menahan (Proping) Duduk di atas tanah dengan sengaja berturut-turut atau terlalu lama atau gagal kembali kepada posisi menarik setelah tergelincir. Tindakan pegangan/himpitan yang boleh mencegah tali dari bergerak. 3. Memegang atau kedudukan tali yang tidak melalui di antara badan dan bahagian lengan atas. 5. 1. 2. Kedua-dua belah tapak tangan mestilah menghadap ke atas. 4.

6. Hujung tali dilepaskan bebas ke sebelah luar kiri. dinaikkan ke atas bahu kiri dan melalui lengan kiri. . Kedua-dua tangan adalah seperti lain-lain penarik. 7. 9. atau lutut/peha penarik di belakangnya atau kaki sendiri tidak melepasi bahagian lutut. Memegang tali dengan cara membawa tangan satu persatu ke hadapan secara bergilir-gilir sedangkan kaki bergerak. Salah laku Posisi (Position) Memanjat Tali (Climbing The Rope) Posisi Anchorman Keadaan duduk di atas kaki atau betis sendiri.N o. Tali mestilah melalui bawah lengan kanan.

11. jika difikirkan perlu. pengadil boleh menghentikan tarikan pada bila-bila masa yang sesuai dengan keputusan TIADA TARIKAN atau No Pull. Tarikan semula akan dibuat sama ada di landasan yang sama atau di landasan baru. Kedua-dua pasukan tidak berusaha untuk menarik terus sehingga keadaan tali tidak bergerak dalam jangkamasa yang agak lama. Tali Tidak Bergerak (Inactivity) . Melepaskan Tali Mana-mana pasukan yang berlawan dengan sengaja melepaskan tali yang boleh mengakibatkan kecederaan atau kesakitan terhadap pasukan lawan.Bi Salah Laku l 10. boleh dibatalkan penyertaan (disqualification) pertandingan seterusnya. Dalam keadaan ini.

Keadaan pertandingan tarik tali .

sabah.html .org/wiki/Tarik_tali ‡ http://ozzy2u.wikipedia.Bibiografi: Bibiografi: ‡ http://museum.gov.my/bm/kenalimuziu manda/sukantradisi.com/2010/07/tariktali.blogspot.htm ‡ http://ms.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful