P. 1
Permainan Tradisional Tarik Tali Power Point

Permainan Tradisional Tarik Tali Power Point

|Views: 1,312|Likes:
Published by Veleda Tan Yunfang

More info:

Published by: Veleda Tan Yunfang on May 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

Permainan tradisional

:

TARIK TALI
Ahli kumpulan: Lai Yee Kim Ong Teng Hui Tan Yun Fang Vivian Chin

Bahan yang digunakan ialah rotan ataupun kayu panjang .‡ Merupakan salah satu permainan yang popular dalam majlis kesukanan.Tarik tali dilakukan untuk mengadu kekuatan seseorang . ‡ Pada masa dahulu: .diadakan untuk dua orang yang ingin beradu kekuatan. .

Jenis tali yang digunakan ialah tali belati.Tarik tali diadakan untuk dua pasukan yang diangotai lebih dari seorang. .‡ Masa sekarang: . .

‡ Dua regu bertanding dari dua sisi berlawanan dan semua peserta memegang erat seutas tali dan ditengah-tengah terdapat garisan. . cara menentukan tempat adalah dengan melambung syiling. dengan 5 atau lebih peserta.‡ Sebelum tarikan bermula. Selepas tarikan pertama. ‡ Pertandingan melibatkan dua regu. keadaan tempat pasukan juga ditentukan dengan melambung syiling. Jika tarikh ketiga diperlukan. pasukan-pasukan akan bertukar tempat.

. untuk menahan hujung tali ketika bertahan atau menghentak pada saat penarikan.‡ Masing-masing regu berupaya menarik tali sekuat mungkin agar regu yang berlawanan melepasi garis batasan. ‡ Teknik permainan: (1) penempatan pemain (2) kekuatan tarik (3) pertahanan tumpuan kaki di tanah ‡ Pada umumnya pemain dengan kekuatan paling kuat ditempatkan di hujung tali. ‡ Regu yang melepasi garis batasan dikira kalah.

KATEGORI PERTANDINGAN ‡ Kategori LELAKI dan PEREMPUAN pertandingkan. . ‡ Berat badan satu pasukan bagi 8 orang penarik tali PEREMPUAN ialah TIDAK MELEBIHI 560 kg. ‡ Berat badan satu pasukan bagi 8 orang penarik tali LELAKI ialah TIDAK MELEBIHI 640 kg.

‡ Riben berwarna akan diikat pada jarak 4 meter untuk menandakan pertengahan tali.Sistem pertandingan ‡ Pertandingan boleh dijalankan secara liga pada peringkat awal dan kalah mati pada suku akhir. ‡ Penentuan kedudukan padang untuk setiap pasukan akan ditentukan melalui lambungan syiling. .

Dua peserta lagi sebagai pemain simpanan. Walau bagaimanapun. hanya 8 orang sahaja dibenarkan mengambil bahagian dalam pertandingan. ‡ Hanya seorang JURULATIH (CHIEF LEADER) dari setiap pasukan sahaja dibenarkan berada dalam gelanggang semasa pertandingan .‡ pasukan dikehendaki mendaftar 10 orang pemain.

ARAHAN SEMASA PERTANDINGAN ‡ Pengadil Tengah akan memberi arahan-arahan berikut : ‡ ANGKAT TALI ‡ TEGANGKAN TALI ‡ SEDIA ‡ Tiupan wisel pendek .³Mula´ ‡ Tiupan wisel panjang ± ³Tarikan Tamat´ ‡ Tiupan wisel berturut-turut ± ³Tarikan dibatalkan´ / No Pull .

.KIRAAN MATA KEMENANGAN ‡ Memenangi 2 tarikan berturut-turut (3/0 ) ‡ Masing-masing memenangi satu tarikan (1/1) (perlu tarikan ketiga) ‡ Memenangi tarikan ketiga (2/1) ‡ Tiada mata diberikan jika kalah kedua-dua tarikan.

PAKAIAN Baju ± jersi Seluar-seluar pendek/panjang yang bersesuaian. Tarikan tanpa kasut (Berkaki ayam) Peralatan keselamatan ± dibenarkan memakai tali pinggang keselamatan di bahagian luar jersi. ‡ Pelapik badan ANCHORMAN tidak melebihi 5cm tebal mesti berada dalam jersi. ‡ ‡ ‡ ‡ .

. ‡ Menariknya keadaan mereka semua cukup tegap hanya bahagian badan sedikit membuai ke depan atau ke belakang kecuali pemain terakhir yang berdiri tegap dengan tali yang melilit bahagian badannya.TEKNIK BERMAIN ‡ Orang pertama iaitu yang paling depan juga dipanggil tekong sahaja akan memberi isyarat seperti "hupp" bererti mereka akan menarik tali tersebut serentak dan isyarat juga akan dibunyikan semasa menahan sentakan dari pihak lawan.

Kerana itu latihan mereka juga agak lasak antaranya berlari mendaki dan menuruni bukit satu latihan wajib untuk kekuatan kaki dan ketahanan nafas dalaman. kaki dan nafas.‡ Tiga elemen penting dalam sukan ini adalah lengan. .

SALAH LAKU (INFRINGEMENTS) ‡ Semua peserta di dalam Pertandingan Tarik Tali dimestikan mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan di dalam Undang-undang Persekutuan Tarik Tali Antarabangsa (TWIF). ‡ Berikut adalah salah laku atau infringements yang tidak dibenarkan : .

. Memegang atau kedudukan tali yang tidak melalui di antara badan dan bahagian lengan atas. 5. Kedua-dua belah tapak tangan mestilah menghadap ke atas. Tindakan pegangan/himpitan yang boleh mencegah tali dari bergerak. Salah laku Duduk (Sitting) Menyandar (Leaning) Mengunci (Locking) Memegang Tali (Grip) Menahan (Proping) Duduk di atas tanah dengan sengaja berturut-turut atau terlalu lama atau gagal kembali kepada posisi menarik setelah tergelincir. 1. 4. 2. Mana-mana bahagian badan (selain dari tapak kaki) menyentuhi tanah atau penarik lain.No. 3.

Kedua-dua tangan adalah seperti lain-lain penarik. Tali mestilah melalui bawah lengan kanan. 9. Memegang tali dengan cara membawa tangan satu persatu ke hadapan secara bergilir-gilir sedangkan kaki bergerak. 7. dinaikkan ke atas bahu kiri dan melalui lengan kiri. Salah laku Posisi (Position) Memanjat Tali (Climbing The Rope) Posisi Anchorman Keadaan duduk di atas kaki atau betis sendiri. atau lutut/peha penarik di belakangnya atau kaki sendiri tidak melepasi bahagian lutut.N o. 6. . Hujung tali dilepaskan bebas ke sebelah luar kiri.

Tarikan semula akan dibuat sama ada di landasan yang sama atau di landasan baru.Bi Salah Laku l 10. Tali Tidak Bergerak (Inactivity) . Melepaskan Tali Mana-mana pasukan yang berlawan dengan sengaja melepaskan tali yang boleh mengakibatkan kecederaan atau kesakitan terhadap pasukan lawan. Dalam keadaan ini. Kedua-dua pasukan tidak berusaha untuk menarik terus sehingga keadaan tali tidak bergerak dalam jangkamasa yang agak lama. pengadil boleh menghentikan tarikan pada bila-bila masa yang sesuai dengan keputusan TIADA TARIKAN atau No Pull. boleh dibatalkan penyertaan (disqualification) pertandingan seterusnya. jika difikirkan perlu. 11.

Keadaan pertandingan tarik tali .

sabah.com/2010/07/tariktali.Bibiografi: Bibiografi: ‡ http://museum.gov.blogspot.my/bm/kenalimuziu manda/sukantradisi.wikipedia.htm ‡ http://ms.org/wiki/Tarik_tali ‡ http://ozzy2u.html .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->