SEJARAH LOMPAT KIJANG

Adalah dipercayai bahawa lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland.Kali pertama lompat kijang dipertunjukkan ialah dengan pelompat melakukan dua kali lompatan , tetapi menggunakan sebelah kaki yang sama sebelum membuat lompatan yang menyerupai lompat jauh.Ini bermakna lompat kijang adalah gabungan lompat jauh dan gaya kijang.Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1986 di Athens dan dimenangi oleh James Connolly dari Greek. Dibandingkan dengan lompat jauh ,lompat kijang tidak terdapat pada zaman kuno ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat.Dalam Sukan Olimpik Kuno yang memasukkan lompat jauh,tidak terdapat acara lompat kijang dipertandingkan.Ini bermakna bahawa lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada lompat jauh.Malah pada sukan masa silam tidak terdapat langsung menyatakan tentang acara ini. Pada peringkat awal ,lompat kijang dikenali sebagai hop, step and jump , kemudian ditukarkan kepada triple jump.Acara ini mula diterima sebagai sukan berdasarkan kepada kemasukannya dalam Sukan Olimpik pertama itu, hingga mendapat sambutan.Dari Ireland, lompat kijang diperkenalkan ke Scotland dan terus ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19.Seperti dalam lompat jauh yang dijalankan daripada kedudukan henti,permulaan yang sama digunakan untuk lompat kijang.Malah dalam Sukan Olimpik pertama ,kedua dan ketiga acara lompat kijang dijalankan daripada kedudukan henti. Seperti kebanyakan sukan yang muncul ketika itu,sambutan yang diterima oleh rakyat Amerika Syarikat terhadap acara lompat kijang amat menggalakkan.Perubahan pada teknik lompatan dilakukan dari masa ke semasa bagi memudahkan peserta yang mengambil bahagian.Daripada melakukan dua kali lonjakan (hop) , kemudiannya diubah kepada satu lonjakan diikuti satu langkahan sebelum membuat lompatan .Kini lompat kijang terus menggunakan teknik yang diperkenalkan pada tahun 1940-an itu dan terus kekal hingga kini. Sumbangan utama dan terpenting ke arah pengembangan dan penggalakkan acara lompat kijang diakui bermula tahun 1930-an oleh orang Jepun dan selepas Perang Dunia Kedua oleh serang rakyat Brazil ,Alhemar Ferreira da Silva,serta seorang berbangsa Soviet yang tidak diketahui namanya.Mereka inilah yang dipercayai bersama-sama bertanggungjawab mengembang serta mempopularkan acara lompat kijang ke merata dunia. Kini lompat kijang merupakan satu lagi acara olahraga kategori acara padang yang tergolong dalam bahagian lompatan.Untuk sekian lama, acara

jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta yang mengambil bahagian .Ini bermakna semua peserta yang mengambil bahagian dalam acara ini tidak kira di peringkat mana sekalipun harus mematuhi undang-undang ini :1.maka teknik. kaedah dan prinsip tentang acara ini boleh digunakan untuk lelaki dan wanita. telah memasukkan acara lompat kijang sebagai acara yang disenaraikan.Sekiranya jumlah peserta yang mengambil bahagian kurang daripada lapan orang. . 2.Jika peserta tidak mematuhi aturan ini lompatan dikira batal. Peserta hendaklah membuat lonjakan daripada papan pelepas menggunakan kaki yang sama dengan kaki yang mendarat untuk lonjakan kedua. tetapi beberapa tahun kebelakangan acara ini sudah disertai oleh kaum wanita.setiap peserta diberikan tiga lompatan dan mana-mana peserta yang mempunyai lompatan terbaik dipilih ke pusingan akhir. PERATURAN LOMPAT KIJANG Sebagai acara dalam sukan olahraga .tiga lompatan tambahan diberikan . Giliran atau susunan peserta yang membuat lompatan hendaklah ditentukan menerusi undian yang dibuat sebelum pertandingan bermula.Sebagai acara yang disertai oleh kedua-dua lelaki dan wanita . 3.Jika terdapat lebih daripada seorang yang mempunyai jarak yang sama dalam menetukan peserta kelapan terbaik.lompat kijang dijalankan mengikut aturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh IAAF .mereka diberikan enam lompatan setiap seorang.ini dikhususkan kepada golongan lelaki sahaja.Sukan SEA yang diadakan di Cheangmai.Peserta yang membuat lompatan paling jauh tanpa batal dikira pemenang. Kedudukan dalam menentukan pencapaian peserta harus ditentukan menerusi lompatan yang paling jauh daripada sejumlah lompatan yang dilakukannya.Dalam pusingan ini mereka diberikan tiga lompatan lagi. 4.Pada lompatan selepas lonjakan kedua.peserta hendaklah menggunakan kaki yang sebelah lagi untuk mendarat dan melonjak untuk lompatan sebenar. Dalam sesuatu pertandingan lompat kijang .

permukaan pasir di kawasan pendaratan hendaklah sama aras dengan permukaan papan melonjak. Ukuran jarak lompatan hendaklah dibuat pada titik sentuhan atau pendaratan paling dekat dengan garisan atau paling dekat dengan papan melonjak .kecuali kasut atau spikes. 6. Penggunaan sebarang alat bantuan tambahan peserta adalah dilarang . Bagi memastikan supaya setiap lompatan diukur dengan betul dan tepat. . Peserta hendaklah membuat lompatan setelah isyrat diberikan oleh pegawai pertandingan.Jika peserta membuat lompatan melepasi atau melebihi papan pelepas .5.peserta tidak dibenarkan menggunakan lorong lompat kijang untuk membuat lompatan percubaan atau latihan. Ketika pertandingan berlangsung. Peserta hendaklah membuat larian di dalam lorong yang telah disediakan. 9. 7.lompatan dikira batal.tanpa mengira sama ada titik itu diperoleh menerusi pendaratan kaki atau mana-mana anggota tubuh peserta. 8. Peserta hendaklah membuat lompatan pada papan pelepas yang disediakan di lorong larian dan lompatan. 11. 10.

KESALAHAN PESERTA Antara kesalahan yang sering dilakukan oleh peserta lompat kijang ialah seperti yang berikut : 1. Peserta membuat ketiga-tiga lonjakan menggunakan kaki yang sama. Peserta membuat dua lonjakan pertama dengan kaki yang berlainan. Kaki peserta tersentuh tanah melebihi papan melonjak atau memijak 2. . dan menyentuh kawasan di luar pelepas. Peserta mengambil masa terlalu lama melebihi masa yang dibenarkan untuk membuat lompatan. Peserta menggunakan alat bantuan atau sokongan semasa membuat lompatan. 4. Peserta terus berlari di sepanjang lorong larian hingga ke kawasan pendaratan tanpa melakukan lompatan. 5. 6. 3.

Lorong ini boleh diperbuat daripada bitumen.merupakan peralatan terpenting walaupun kecil dari segi saiz.Adalah menjadi tanggungjawab pihak penganjur untuk menyediakan semua kelenngkapan ini sebelum pertandingan bermula.  Lorong ini hendaklah bebas daripada sebarang bentuk gangguan atau halangan yang boleh mengganggu peserta ketika melompat.22 meter lebar dan sekurangkurangnya 40 meter panjang. Papan melonjak hendaklah bersaiz 1. PAPAN LONJAKAN Papan melonjak yang digunakan sebagai permulaan dalam melakukan lompatan atau lonjakan. 2. tartan atau berumput sahaja. 1. .lompat kijang mempunyai peralatan dan kawasan lompatan khusus yang menjadikan acara –acara padang yang lain . LORONG LARIAN  Lorong khas untuk peserta membuat larian sebelum melakukan lompatan hendaklah berukuran 1.PERALATAN YANG DIGUNAKAN UNTUK SUKAN LOMPAT KIJANG Sebagai salah satu acara padang sukan olahraga .22 meter panjang dan 20 sentimeter lebar dan diletakkan 13 meter dari hujung terdekat kawasan pendaratan secara melintang pada lorong larian .

jarak lompatan yang dibuat seseorang peserta ditentukan menerusi ukuran lompatan dengan menggunakan pita pengukur . Kawasan ini hendaklah berukuran minimum 2. Penggunaan peralatan elektronik ini daripada kemungkinan ukuran yang dibuat tidak tepat.kawasan pendaratan akan diratakan bagi menghilangkan kesan pendaratan peserta sebelumnya .manakala bendera berwarna merah untuk menyatakan lompatan yang batal.Kawasan ini diisikan dengan pasir halus yang dilembapkan. Bendara berwarna putih digunakan untuk menyatakan lompatan bersih dan sah.kawasan ini juga dijadikan untuk mendapatkan jarak lompatan yang dibuat oleh setiap peserta .Pada bahagian hujung hadapannya dipasangkan penanda plastisin untuk mengesan tapak kasut peserta yang melakukan lonjakan batal dengan memijak penanda plastisin ini .Selain sebagai tempat mendarat . Kini di sesetengah kejohanan antarabangsa . Setiap kali selepas seorang peserta membuat lompatan dan jarak diukur .75 meter lebar dan sembilan meter panjang . KAWASAN PENDARATAN Kawasan khas disediakan sebagai tempat peserta membuat pendaratan selepas melakukan lompatan.pantas dan tepat.pita pengukur secara manual digantikan dengan yang lebih mudah .tetapi bendera diperlukan oleh pegawai pertandingan untuk memberikan isyarat semasa seseorang peserta melakukan lonjakan daripada papan melonjak hingga mendarat di kawasan pendaratan. Pegawai pertandingan akan mengibarkan bendera jika lonjakan dibatalkan. BENDERA ISYARAT Walaupun bendera isyarat bukanlah peralatan penting dalam lompat kijang. PITA PENGUKUR Dalam acara lompat kijang . . 3. 5. 4.

Sukan Asia Tenggara. Brazil. dan Kesatuan Soviet. maka teknik. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an.TEKNIK LOMPATAN Teknik lompatan telah mengalami perubahan yang telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. Sekolah- . Sukan SEA turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. Perkembangan acara ini sudahpun sampai ke peringkat sekolah. dan terus kekal sehingga ke hari ini. Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. Setelah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki. Kini. kaedah.

.sekolah telah mula menganjurkan acara lompat kijang peringkat sekolah pada hari sukan di sekolah. Perkataan Polish yang bermaksud ‘orang Poland ‘ digunakan kerana Josef Schimdt telah menggunakan gaya ini untuk menjuarai acara lompat kijang di Sukan Olimpik pada 1960 dan 1964. Beberapa cirri khusus yang terdapat dalam gaya ini menekankan kepada kelajuan lari landas dan membuat lonjakan yang rendah sahaja. GAYA LOMPAT KIJANG GAYA POLISH / GAYA LOMPATAN MENDATAR ( FLAT STYLE OF JUMPING )  Gaya Polish telah diperkenalkan oleh seorang peserta dari Poland yang      bernama Josef Schimdt. Fasa yang paling kecil jarak lompatannya ialah fasa lonjakan yang kedua.85 meter . Jarak lompatan pertama tidak mencapai jarak yang maksimum dan hanya seakan – akan seperti jarak lompatan yang terakhir . Jarak lompatan terbaiknya ialah 16.

LANGKAH KESELAMATAN / PENYESUAIAN SUKAN LOMPAT KIJANG Acara lompat kijang memerlukan aktiviti memanaskan badan dan regangan sebelum memulakan latihan atau pertandingan . Antara aktiviti yang boleh dilakukan bagi mengelakkan kecederaan otot gastrocnemius . hamstring . Kadar peratusan lonjakan adalah dengan nisbah 35 : 30 : 35 GAYA RUSSIAN / GAYA DWI LENGAN ( DOUBLE ARM STYLE )  Gaya ini diperkenalkan oleh peserta lompat kijang dari Russia . Viktor       Saneyew . diperkenalkan peratusan lonjakan dengan nisbah 37 : 30 : 33. Gaya ini menekankan jarak yang paling maksimum pada lonjakan pertama atupun hop. Seterusnya . lakukan aktiviti regangan secukupnya yang melibatkan julat pergerakan yang maksimum. deltoid . quadriceps . Pencapaian terbaiknya ialah 17. trapezius dan sternocleidomastoid ialah seperti yang berikut : . Dalam gaya ini . Oleh itu . ia sesuai dipraktikkan oleh peserta yang mempunyai kaki yang kuat kerana ia perlu membuat lonjakan yang tinggi dan panjang pada lonjakan yang pertama. beliau memperbaiki rekodnya sendiri pada tahun 1972 dan 1976. Beliau telah dapat mengatasi rekod Josef Schimdt pada Sukan Olimpik 1968.39 meter. Bagi mengelakkan daripada risiko kecederaan .

Aktiviti : Bounding ( lari langkau lompat ) Tujuan : Menguatkan dan meningkatkan kuasa eksplosif. Aktiviti : Melakukan aktiviti heel raise dengan mengangkat bar bell . 6. Tujuan : Meningkatkan kekuatan otot pergelangan kaki. Tujuan : Meningkatkan kekuatan otot dan kuasa eksplosif. ayunkan kedua-dua kaki ke sisi dan ke depan.1. Aktiviti : Bergayut pada palang . 2. Tujuan : Menguatkan otot belakang badan dan kuasa eksplosif. Aktiviti : Melompat dengan bola segar di atas dengan badan dilentikkan. Aktiviti : Lakuan lompat selang-seli dengan mengangkat bar bell. 3. 4. . Tujuan : Meningkatkan kekuatan kumpulan otot kaki dan kuasa eksplosif. 5. Aktiviti : Melakukan aktiviti lantunan melepasi pagar rendah dan tinggi dengan dua kaki. Tujuan : Meningkatkan kekuatan dan kelembutan badan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful