SEJARAH LOMPAT KIJANG

Adalah dipercayai bahawa lompat kijang bermula pada abad ke-19 di Ireland.Kali pertama lompat kijang dipertunjukkan ialah dengan pelompat melakukan dua kali lompatan , tetapi menggunakan sebelah kaki yang sama sebelum membuat lompatan yang menyerupai lompat jauh.Ini bermakna lompat kijang adalah gabungan lompat jauh dan gaya kijang.Versi terawal ini dipertandingkan pada Sukan Olimpik moden tahun 1986 di Athens dan dimenangi oleh James Connolly dari Greek. Dibandingkan dengan lompat jauh ,lompat kijang tidak terdapat pada zaman kuno ketika manusia sudah mula melibatkan diri dalam kegiatan melompat.Dalam Sukan Olimpik Kuno yang memasukkan lompat jauh,tidak terdapat acara lompat kijang dipertandingkan.Ini bermakna bahawa lompat kijang mempunyai sejarah yang jauh terkemudian daripada lompat jauh.Malah pada sukan masa silam tidak terdapat langsung menyatakan tentang acara ini. Pada peringkat awal ,lompat kijang dikenali sebagai hop, step and jump , kemudian ditukarkan kepada triple jump.Acara ini mula diterima sebagai sukan berdasarkan kepada kemasukannya dalam Sukan Olimpik pertama itu, hingga mendapat sambutan.Dari Ireland, lompat kijang diperkenalkan ke Scotland dan terus ke Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19.Seperti dalam lompat jauh yang dijalankan daripada kedudukan henti,permulaan yang sama digunakan untuk lompat kijang.Malah dalam Sukan Olimpik pertama ,kedua dan ketiga acara lompat kijang dijalankan daripada kedudukan henti. Seperti kebanyakan sukan yang muncul ketika itu,sambutan yang diterima oleh rakyat Amerika Syarikat terhadap acara lompat kijang amat menggalakkan.Perubahan pada teknik lompatan dilakukan dari masa ke semasa bagi memudahkan peserta yang mengambil bahagian.Daripada melakukan dua kali lonjakan (hop) , kemudiannya diubah kepada satu lonjakan diikuti satu langkahan sebelum membuat lompatan .Kini lompat kijang terus menggunakan teknik yang diperkenalkan pada tahun 1940-an itu dan terus kekal hingga kini. Sumbangan utama dan terpenting ke arah pengembangan dan penggalakkan acara lompat kijang diakui bermula tahun 1930-an oleh orang Jepun dan selepas Perang Dunia Kedua oleh serang rakyat Brazil ,Alhemar Ferreira da Silva,serta seorang berbangsa Soviet yang tidak diketahui namanya.Mereka inilah yang dipercayai bersama-sama bertanggungjawab mengembang serta mempopularkan acara lompat kijang ke merata dunia. Kini lompat kijang merupakan satu lagi acara olahraga kategori acara padang yang tergolong dalam bahagian lompatan.Untuk sekian lama, acara

.Pada lompatan selepas lonjakan kedua. kaedah dan prinsip tentang acara ini boleh digunakan untuk lelaki dan wanita. 4.Dalam pusingan ini mereka diberikan tiga lompatan lagi.tiga lompatan tambahan diberikan . 2.Sebagai acara yang disertai oleh kedua-dua lelaki dan wanita . PERATURAN LOMPAT KIJANG Sebagai acara dalam sukan olahraga . Kedudukan dalam menentukan pencapaian peserta harus ditentukan menerusi lompatan yang paling jauh daripada sejumlah lompatan yang dilakukannya.Jika terdapat lebih daripada seorang yang mempunyai jarak yang sama dalam menetukan peserta kelapan terbaik. telah memasukkan acara lompat kijang sebagai acara yang disenaraikan.Jika peserta tidak mematuhi aturan ini lompatan dikira batal.Sukan SEA yang diadakan di Cheangmai. tetapi beberapa tahun kebelakangan acara ini sudah disertai oleh kaum wanita.Sekiranya jumlah peserta yang mengambil bahagian kurang daripada lapan orang.jika terdapat lebih daripada lapan orang peserta yang mengambil bahagian . 3.Peserta yang membuat lompatan paling jauh tanpa batal dikira pemenang.Ini bermakna semua peserta yang mengambil bahagian dalam acara ini tidak kira di peringkat mana sekalipun harus mematuhi undang-undang ini :1. Dalam sesuatu pertandingan lompat kijang . Peserta hendaklah membuat lonjakan daripada papan pelepas menggunakan kaki yang sama dengan kaki yang mendarat untuk lonjakan kedua.ini dikhususkan kepada golongan lelaki sahaja.maka teknik.lompat kijang dijalankan mengikut aturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh IAAF .peserta hendaklah menggunakan kaki yang sebelah lagi untuk mendarat dan melonjak untuk lompatan sebenar. Giliran atau susunan peserta yang membuat lompatan hendaklah ditentukan menerusi undian yang dibuat sebelum pertandingan bermula.mereka diberikan enam lompatan setiap seorang.setiap peserta diberikan tiga lompatan dan mana-mana peserta yang mempunyai lompatan terbaik dipilih ke pusingan akhir.

Ukuran jarak lompatan hendaklah dibuat pada titik sentuhan atau pendaratan paling dekat dengan garisan atau paling dekat dengan papan melonjak . Peserta hendaklah membuat larian di dalam lorong yang telah disediakan. 10. permukaan pasir di kawasan pendaratan hendaklah sama aras dengan permukaan papan melonjak.lompatan dikira batal. Peserta hendaklah membuat lompatan setelah isyrat diberikan oleh pegawai pertandingan. 6. 11.5.tanpa mengira sama ada titik itu diperoleh menerusi pendaratan kaki atau mana-mana anggota tubuh peserta. 9.peserta tidak dibenarkan menggunakan lorong lompat kijang untuk membuat lompatan percubaan atau latihan. 8. Bagi memastikan supaya setiap lompatan diukur dengan betul dan tepat.kecuali kasut atau spikes. 7. Penggunaan sebarang alat bantuan tambahan peserta adalah dilarang . Ketika pertandingan berlangsung. .Jika peserta membuat lompatan melepasi atau melebihi papan pelepas . Peserta hendaklah membuat lompatan pada papan pelepas yang disediakan di lorong larian dan lompatan.

Peserta terus berlari di sepanjang lorong larian hingga ke kawasan pendaratan tanpa melakukan lompatan. dan menyentuh kawasan di luar pelepas. Peserta membuat dua lonjakan pertama dengan kaki yang berlainan. 3. Kaki peserta tersentuh tanah melebihi papan melonjak atau memijak 2. Peserta mengambil masa terlalu lama melebihi masa yang dibenarkan untuk membuat lompatan. 6. Peserta membuat ketiga-tiga lonjakan menggunakan kaki yang sama.KESALAHAN PESERTA Antara kesalahan yang sering dilakukan oleh peserta lompat kijang ialah seperti yang berikut : 1. Peserta menggunakan alat bantuan atau sokongan semasa membuat lompatan. . 5. 4.

PAPAN LONJAKAN Papan melonjak yang digunakan sebagai permulaan dalam melakukan lompatan atau lonjakan. 1.22 meter lebar dan sekurangkurangnya 40 meter panjang. tartan atau berumput sahaja.Adalah menjadi tanggungjawab pihak penganjur untuk menyediakan semua kelenngkapan ini sebelum pertandingan bermula. Papan melonjak hendaklah bersaiz 1.  Lorong ini hendaklah bebas daripada sebarang bentuk gangguan atau halangan yang boleh mengganggu peserta ketika melompat.PERALATAN YANG DIGUNAKAN UNTUK SUKAN LOMPAT KIJANG Sebagai salah satu acara padang sukan olahraga .lompat kijang mempunyai peralatan dan kawasan lompatan khusus yang menjadikan acara –acara padang yang lain . LORONG LARIAN  Lorong khas untuk peserta membuat larian sebelum melakukan lompatan hendaklah berukuran 1. 2.merupakan peralatan terpenting walaupun kecil dari segi saiz.22 meter panjang dan 20 sentimeter lebar dan diletakkan 13 meter dari hujung terdekat kawasan pendaratan secara melintang pada lorong larian . . Lorong ini boleh diperbuat daripada bitumen.

Kini di sesetengah kejohanan antarabangsa . PITA PENGUKUR Dalam acara lompat kijang .Kawasan ini diisikan dengan pasir halus yang dilembapkan. Kawasan ini hendaklah berukuran minimum 2.tetapi bendera diperlukan oleh pegawai pertandingan untuk memberikan isyarat semasa seseorang peserta melakukan lonjakan daripada papan melonjak hingga mendarat di kawasan pendaratan. KAWASAN PENDARATAN Kawasan khas disediakan sebagai tempat peserta membuat pendaratan selepas melakukan lompatan.Pada bahagian hujung hadapannya dipasangkan penanda plastisin untuk mengesan tapak kasut peserta yang melakukan lonjakan batal dengan memijak penanda plastisin ini .jarak lompatan yang dibuat seseorang peserta ditentukan menerusi ukuran lompatan dengan menggunakan pita pengukur .kawasan ini juga dijadikan untuk mendapatkan jarak lompatan yang dibuat oleh setiap peserta . Setiap kali selepas seorang peserta membuat lompatan dan jarak diukur .pantas dan tepat.Selain sebagai tempat mendarat . 5.pita pengukur secara manual digantikan dengan yang lebih mudah . . 4. 3. Penggunaan peralatan elektronik ini daripada kemungkinan ukuran yang dibuat tidak tepat.75 meter lebar dan sembilan meter panjang .kawasan pendaratan akan diratakan bagi menghilangkan kesan pendaratan peserta sebelumnya . Pegawai pertandingan akan mengibarkan bendera jika lonjakan dibatalkan.manakala bendera berwarna merah untuk menyatakan lompatan yang batal. BENDERA ISYARAT Walaupun bendera isyarat bukanlah peralatan penting dalam lompat kijang. Bendara berwarna putih digunakan untuk menyatakan lompatan bersih dan sah.

Sukan SEA turut memasukkan acara lompat kijang sebagai satu acara pertandingan. Brazil. kaedah. Kini. Sebagai salah satu acara olahraga yang disertai oleh kedua-dua kategori untuk lelaki dan wanita. Sukan Asia Tenggara. dan diikuti dengan satu langkahan sebelum membuat lompatan. dan Kesatuan Soviet. Sekolah- . dan prinsip berhubung acara ini boleh digunakan bersama dalam kategori tersebut. maka teknik. iaitu daripada melakukan dua kali lonjakan (hop). Malah dalam beberapa kejohanan peringkat kebangsaan negara Malaysia.TEKNIK LOMPATAN Teknik lompatan telah mengalami perubahan yang telah dilakukan dari semasa ke semasa bagi memudahkan para peserta yang mengambil bahagian. acara lompat kijang terus menggunakan teknik yang mula diperkenalkan sejak tahun 1940-an. dan terus kekal sehingga ke hari ini. yang kemudiannya diubah kepada satu lonjakan. Perkembangan acara ini sudahpun sampai ke peringkat sekolah. namun sejak akhir-akhir ini acara ini telah dipertandingkan di kalangan atlet wanita. Acara ini telah mula berkembang selepas tahun 1930-an di Jepun. Setelah sekian lama acara ini dipelopori oleh atlet lelaki.

Beberapa cirri khusus yang terdapat dalam gaya ini menekankan kepada kelajuan lari landas dan membuat lonjakan yang rendah sahaja. . Perkataan Polish yang bermaksud ‘orang Poland ‘ digunakan kerana Josef Schimdt telah menggunakan gaya ini untuk menjuarai acara lompat kijang di Sukan Olimpik pada 1960 dan 1964. Fasa yang paling kecil jarak lompatannya ialah fasa lonjakan yang kedua.sekolah telah mula menganjurkan acara lompat kijang peringkat sekolah pada hari sukan di sekolah.85 meter . Jarak lompatan pertama tidak mencapai jarak yang maksimum dan hanya seakan – akan seperti jarak lompatan yang terakhir . Jarak lompatan terbaiknya ialah 16. GAYA LOMPAT KIJANG GAYA POLISH / GAYA LOMPATAN MENDATAR ( FLAT STYLE OF JUMPING )  Gaya Polish telah diperkenalkan oleh seorang peserta dari Poland yang      bernama Josef Schimdt.

hamstring . Pencapaian terbaiknya ialah 17. diperkenalkan peratusan lonjakan dengan nisbah 37 : 30 : 33. Dalam gaya ini .39 meter. LANGKAH KESELAMATAN / PENYESUAIAN SUKAN LOMPAT KIJANG Acara lompat kijang memerlukan aktiviti memanaskan badan dan regangan sebelum memulakan latihan atau pertandingan . quadriceps . Gaya ini menekankan jarak yang paling maksimum pada lonjakan pertama atupun hop. deltoid . Bagi mengelakkan daripada risiko kecederaan . Viktor       Saneyew . ia sesuai dipraktikkan oleh peserta yang mempunyai kaki yang kuat kerana ia perlu membuat lonjakan yang tinggi dan panjang pada lonjakan yang pertama. Kadar peratusan lonjakan adalah dengan nisbah 35 : 30 : 35 GAYA RUSSIAN / GAYA DWI LENGAN ( DOUBLE ARM STYLE )  Gaya ini diperkenalkan oleh peserta lompat kijang dari Russia . Beliau telah dapat mengatasi rekod Josef Schimdt pada Sukan Olimpik 1968. Oleh itu . Antara aktiviti yang boleh dilakukan bagi mengelakkan kecederaan otot gastrocnemius . Seterusnya . trapezius dan sternocleidomastoid ialah seperti yang berikut : . beliau memperbaiki rekodnya sendiri pada tahun 1972 dan 1976. lakukan aktiviti regangan secukupnya yang melibatkan julat pergerakan yang maksimum.

Aktiviti : Lakuan lompat selang-seli dengan mengangkat bar bell. Aktiviti : Bounding ( lari langkau lompat ) Tujuan : Menguatkan dan meningkatkan kuasa eksplosif. 5. ayunkan kedua-dua kaki ke sisi dan ke depan. 3.1. Aktiviti : Melakukan aktiviti lantunan melepasi pagar rendah dan tinggi dengan dua kaki. Tujuan : Menguatkan otot belakang badan dan kuasa eksplosif. Tujuan : Meningkatkan kekuatan dan kelembutan badan. Tujuan : Meningkatkan kekuatan otot dan kuasa eksplosif. Tujuan : Meningkatkan kekuatan otot pergelangan kaki. . 2. 4. Aktiviti : Bergayut pada palang . 6. Aktiviti : Melakukan aktiviti heel raise dengan mengangkat bar bell . Aktiviti : Melompat dengan bola segar di atas dengan badan dilentikkan. Tujuan : Meningkatkan kekuatan kumpulan otot kaki dan kuasa eksplosif.