P. 1
Pantun, Syair, Gurindam

Pantun, Syair, Gurindam

|Views: 176|Likes:

More info:

Published by: Gilang Fajar Kusumawardana on May 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/01/2014

pdf

text

original

Pantun Bulan Puasa Ramadan

Ogos 12, 2010

Salam dihulur kasih diterima, Agar ikatan terjalin mesra, Syaaban berlalu Ramadhan menjelma, Tingkatkan amalan hadkan selera… Hubungan terikat sesama manusia, Hati bertaut rasa dikongsi, Nafsu disekat elakkan dosa, Hati disuci pelbagai dimensi… Bukan mudah menahan diri, Bukan sukar mengawal situasi, Tekadkan nurani tegarkan diri, Ingatlah Yg Maha Melihat sentiasa di sisi… Selera dijamah sebelum Subuh, Azan Maghrib tanda berbuka, Sebulan cuma Ramadhan berlabuh, Mohon berkat selagi mata terbuka… Siang bertahan menghitung waktu, Terawih tak lupa di malam hari, Mahmudahkan diri setiap waktu, Walau Ramadhan kan pergi esok hari… Nukilan:

Pantun Lapan Kerat
Januari 17, 2010

Pantun 8 Kerat Sarang merbah di celah dahan, Tempat punai bermain di situ, Bekejar-kejaran anak rusa, Tampak dari tanah seberang; Bersyukur aku kepada Tuhan, Kalau nasib memang begitu, Akan merana sepanjang masa, Harap pada kasihan orang.

Tuan saudara tempat mengadu. 2007 Dari Daik pulang ke Daik Sehari-hari berkebun pisang Budi baik dibalas baik Dalam hati dikenang orang Tanam lenggun tumbuh kelapa Terbit bunga pucuk mati Budi tuan saya tak lupa Sudah terpaku di dalam hati Tenang-tenang air laut Sampan kolek mudik ke tanjung Hati terkenang mulut menyebut Budi baik rasa nak junjung Kapal belayar dari Arakan Ambil gaji jadi jemudi Mati ikan kerana umpan Mati saya kerana budi . Tiada saudara tempat berunding. Putih rupanya bunga pinang. Samalah duduk kita makan. Hidup subur kanan dan kiri. Tuan pergi dagang seorang. Permainan raja perempuan. Pantun Budi April 11. Pinggan. Korek perigi di parit seberang.Bagus rupanya bunga melur. Bhd. Fajar Bakti Sdn. Tepi parit tumbuh mengkudu.1991. Sumber: Permatang Budi. Berukir bertangkai perak. Penganan mulia sudah terletak. Cawan. Pandai-pandailah membawa diri. Berselang dengan pohon puding. mangkuk sudah terhidang. cerek sudah teratur.

Banyak ubi perkara ubi Ubi keledek ditanam orang Banyak budi perkara budi Budi baik dikenang orang Lipat kain lipat baju Lipat kertas dalam puan Dari air menjadi batu Sedikit tak lupa budi tuan Jentayu burung jentayu Hinggap di balik pokok mayang Bunga kembang akan layu Budi baik bilakan hilang Jika belayar ke tanah Aceh Singgah dulu di kota Deli Jika hendak orang mengasih Hendaklah baik bicara budi Bunga melati bunga di darat Bunga seroja di tepi kali Hina besi kerana karat Hina manusia tidak berbudi Dewa sakti melayang ke Daik Hendak mencari Dewa Jaruga Kalau ada budi yang baik Sampai ke mati orang tak lupa Baik-baik bertanam padi Jangan sampai dimakan rusa Baik-baik termakan budi Jangan sampai badan binasa Tingkap papan kayu bersegi Sampan sakat di Pulau Angsa Indah tampan kerana budi Tinggi darjat kerana bahasa Pulau Pandan jauh ke tengah Gunung Daik bercabang tiga Hancur badan dikandung tanah Budi yang baik di kenang juga Pergi ke sawah menanam padi Singgah disungai menangkap ikan .

Hidup hendaklah bersendikan budi Sifat sombong jangan amalkan Apa guna berkain batik Kalau tidak dengan sucinya? Apa guna beristeri cantik Kalau tidak dengan budinya Bunga melati bunga di darat Bunga seroja di tepi kali Hina besi kerana karat Hina manusia tidak berbudi Pisang emas dibawa belayar Masak sebiji di atas peti Hutang emas boleh dibayar Hutang budi dibayar mati Anak merak Kampung Cina Singgah berhenti kepala titi Emas perak kebesaran dunia Budi bahasa tak dapat dicari Anak angsa mati lemas Mati lemas di air masin Hilang bahasa kerana emas Hilang budi kerana miskin Yang kurik tu kundi Yang merah saga Yang baik itu budi Yang indah itu bahasa Limau manis dimakan manis Manis sekali rasa isinya Dilihat manis dipandang manis Manis sekali hati budinya Cuaca gelap semakin redup Masakan boleh kembali terang Budi bahasa amalan hidup Barulah kekal dihormati orang Tuan Puteri membeli ginseng Singgah di pasar mencari kari Jangan ikut budaya samseng Kelak menyesal di kemudian hari .

hanya ikhlas yang ada Saat Yang Maha berkata Inilah saatnya engkau kembali Jiwa Pasrah dan rela hanya terucap kata "LAILLAHA ILLAALLAAHU WALAQUWWATA ILLA BILLAH" .SYAIR-SYAIR KEHIDUPAN Dahulu jiwa tercipta tidak ada yang percaya Bahwa jiwa akan berbuat aniaya terhadap sesama Atas kasih sayang jiwa menjadi mulia Semesta sujud berikan penghormatan Jiwa turun kedunia karena wanita Karena wanita jiwa mengerti arti bahagia Wanita dicipta untuk jiwa agar memahami arti cinta Dgn cinta jiwa mengerti bahwa jiwa adalah seorang hamba Cinta bukan memiliki akan tetapi hanya ingin dimiliki Biarlah cinta yang membawa jiwa kepada pemiliknya Hanya Tulus dan Ikhlas yang membuat cinta itu bermakna Karena Cinta telah cukup untuk cinta Yang Maha Esa Mencipta alam semesta Yang Maha Esa Mencipta manusia bukan dengan sia-sia Tetapi hanya ingin menunjukkan apa itu bahagia Agar manusia mengerti bahwa ia adalah seorang hamba yang memiliki Raja Manusia turun kebumi untuk diuji Untuk menjadi manusia sejati Muliakan hati untuk mendapatkan derajat tertinggi Menjadi kekasih yang dikasihi dan diberkati Apakah Dunia tak seindah rupanya Menipu dan memperdaya selama hidupnya? Dunia ini telah menenggelamkan manusia. akan tetapi manusia sendiri yang tak tau diri. Bencana alam terjadi bukan karena usia dunia yang sudah tua Tetapi manusia yang berbuat semena . begitu kejamkah dunia ? Sesungguhnya dunia dicipta untuk melayani dan dilayani.mena terhadapnya hanya ingin dilayani tetapi tidak ingin melayani bencana tercipta karena manusia lupa hingga Yang Maha Murka Hanya jiwa yang mengerti jiwanya Hanya Jiwa yang sadar dapat mengerti jiwanya Bahwa jiwa tidak selamanya didunia Bahwa usia telah berkurang dalam dunianya Jiwa tercipta untuk menjadi bahagia dan merdeka Jiwa merdeka.Egois bahwa manusia paling sempurna.

.. Oh... Kemewahan tidak membuat jiwa mulia Tanpa busana pun manusia bisa menjadi mulia Bukankah jiwa datang tanpa harta? Dan tahukah kamu harta apa yang paling mulia? Sang Maha mewariskan Surga dan neraka Bagi Hamba Yang bertaqwa dan durhaka Puja dan Puji Bagi sang Maha Engkau adalah Keadilan ilahi Engkau cipta sang kaya dan kaum papa Agar mereka bisa memberi dan menerima Perbedaan yang berarti sama Bahwa mereka sebenarnya tiada memiliki apa-apa Benakku bertanya? Kenapa jiwa harus tercipta? Kenapa jiwa tercipta kalau hanya untuk tiada? Yang Maha berkata tidaklah kucipta semua ini dengan sia-sia Apa maksud ini semua? Semua jiwa pasti bertanya...... Pantaskah aku bertamu dengan ini? Tanpa busana kebanggaan yang melekat pada diri Akankah jiwa dihormati dan tidak dipandang setengah hati Kukatakan padamu bahwa tuanku seorang pemurah hati.... ....... siapakah aku yang sebenarnya? Kenapa aku berada.... dan kenapa aku harus tiada? Tidakkah jiwa berpikir kenapa jiwa datang kedunia? Pernahkah jiwa mendengar Yang Maha berkata "KUCIPTAKAN JIN DAN MANUSIA HANYA UNTUK MENYEMBAH KEPADAKU" Ku katakan kebenaran sejati.Amin... Ku katakan tujuan hidup sejati Bahwa manusia hanya dicipta untuk menyembah kepada Sang Maha Gurindam Dua Belas Oleh: Raja Ali Haji Gurindam Pasal 1 Barang siapa tiada memegang agama. Assalamualaikum ucap jiwa dalam hati Jiwa Panjatkan doa sekedar berharap kepada ilahi Mengetuk pintu sebagai tamu Berharap diterima sebagai tamu yang diharapkan..

. tidaklah mendapat dua termasa. Gurindam Pasal 2 Barang siapa mengenal yang tersebut. Gurindam Pasal 3 Apabila terpelihara mata. maka telah mengenal akan Tuhan yang bahri. tahulah ia makna takut. Barang siapa mengenal akhirat. khabar yang jahat tiadaiah damping. seperti rumah tiada bertiang. Apabila terpelihara kuping. tahulah Ia dunia mudarat. Barang siapa meninggalkan zakat. Bersungguh-sungguh engkau memeliharakan tangan. Barang siapa meninggalkan haji. sedikitlah cita-cita. Barang siapa meninggalkan sembahyang. tiadalah ia menyempurnakan janji.sekali-kali tiada boleh dibilangkan nama. suruh dan tegahnya tiada ia menyalah. Barang siapa mengenal diri. Barang siapa mengenal dunia. tahulah ia barang yang teperdaya. Barang siapa mengenal yang empat. Barang siapa meninggalkan puasa. maka ia itulah orang yang ma'rifat Barang siapa mengenal Allah. tiadalah hartanya beroleh berkat. Apabila terpelihara lidah. niscaya dapat daripadanya paedah. daripada segala berat dan ringan.

boleh diumpamakan mulutnya itu pekong. di situlah banyak orang yang hilang semangat Hendaklah peliharakan kaki. nanti hilang akal di kepala. Jika hendak mengenal orang yang berbahagia. Jika sedikitpun berbuat bohong. Gurindam Pasal 5 Jika hendak mengenai orang berbangsa. . Anggota tengah hendaklah ingat. jika tidak orang lain yang berperi. Apabila dengki sudah bertanah. Mengumpat dan memuji hendaklah pikir. lihat kepada budi dan bahasa. datanglah daripadanya beberapa anak panah. Di mana tahu salah diri. aib dirinya tiada ia sangka. mulutnya itu umpama ketur2. sangat memeliharakan yang sia-sia. daripada berjaian yang membawa rugi. Bakhil jangan diberi singgah. jikalau lalim segala anggotapun rubuh. Tanda orang yang amat celaka. Barang siapa yang sudah besar. janganlah kelakuannya membuat kasar. di situlah banyak orang yang tergelincir.Apabila perut terlalu penuh. Barang siapa perkataan kotor. keluarlah fi'il yang tiada senunuh. itupun perampok yang amat gagah. Gurindam Pasal 4 Hati kerajaan di datam tubuh. Pekerjaan marah jangan dibela.

Apabila banyak mencela orang.Jika hendak mengenal orang mulia. Jika hendak mengenal orang yang berakal. Jika hendak mengenal orang yang berilmu. lihatlah kepada kelakuan dia. Gurindam Pasal 6 Cahari olehmu akan sahabat. Cahari olehmu akan abdi. Apabila kita kurang siasat. itulah tanda dirinya kurang. lihat pada ketika bercampur dengan orang ramai. Apabila anak tidak dilatih. Apabila orang yang banyak tidur. pilih segala orang yang setiawan. Cahari olehmu akan kawan. Jika hendak mengenal orang yang baik perangai. yang boleh dijadikan obat. Cahari olehmu akan guru. I'ika besar bapanya letih. Apabila banyak berlebih-lebihan suka. di dalam dunia mengambil bekal. itulah tanda pekerjaan hendak sesat. Cahari olehmu akan isteri. yang ada baik sedikit budi. . Gurindam Pasal 7 Apabila banyak berkata-kata. yang boleh tahukan tiap seteru. itulah landa hampirkan duka. bertanya dan belajar tiadalah jemu. di situlah jalan masuk dusta. yang boleh dimenyerahkan diri.

daripada yang lain dapat kesalahannya. biar dan pada orang datangnya khabar. Apabila perkataan yang lemah-lembut. Kepada dirinya ia aniaya. keaiban diri hendaklah sangka. Keaiban orang jangan dibuka. kebalikan diri diamkan.sia-sia sahajalah umur. menerimanya itu hendaklah sabar. lekaslah orang sekalian gusar. Apabila menengar akan aduan. Gurindam Pasal 8 Barang siapa khianat akan dirinya. apalagi kepada lainnya. Gurindam Pasal 9 Tahu pekerjaan tak baik tetapi dikerjakan. itulah iblis punya penggawa. orang itu jangan engkau percaya. Apabila perkataan yang amat kasar. Kejahatan seorang perempuan tua. Daripada memuji diri hendaklah sabar. bukannya manusia yaitulah syaitan. Orang yang suka menampakkan jasa. tidak boleh orang berbuat onar. lekaslah segala orang mengikut. Lidah yang suka membenarkan dirinya. Apabila pekerjaan yang amat benar. Kejahatan diri sembunyikan. . setengah daripada syarik mengaku kuasa. Apabila mendengar akan khabar. membicarakannya itu hendaklah cemburuan.

Dengan ibu hendaklah hormat. jangan melalui. di situlah syaitan tempat berkuda. . Hendak dimulai. buanglah khianat. Hendaklah memegang amanat. supaya badan dapat selamat. Gurindam Pasal 10 Dengan bapa jangan durhaka. Kebanyakan orang yang muda-muda. Gurindam Pasal 11 Hendaklah berjasa. supaya boleh naik ke tengah balai. dahulukan hajat. di situlah syaitan tempatnya manja.Kepada segaia hamba-hamba raja. Hendak marah. di situlah syaitan punya jamuan. Hendaklah jadi kepala. buang perangai yang cela. Adapun orang tua yang hemat. supaya Allah tidak murka. syaitan tak suka membuat sahabat Jika orang muda kuat berguru. supaya kemaluan jangan menerpa. Dengan anak janganlah lalai. dengan syaitan jadi berseteru. Perkumpulan laki-laki dengan perempuan. kepada yang sebangsa. Dengan kawan hendaklah adil supaya tangannya jadi kafill. Dengan isteri dan gundik janganlah alpa.

tanda rahmat atas dirimu.Hendak ramai. Hormat akan orang yang pandai. Gurindam Pasal 12 Raja muafakat dengan menteri. Ingatkan dirinya mati. itulah asal berbuat bakti. Akhirat itu terlalu nyata. Hukum adil atas rakyat. seperti kebun berpagarkan duri. kepada hati yang tidak buta. Betul hati kepada raja. Sumber dari WikiSource Indonesia. murahkan perangai. tanda mengenal kasa dan cindai. Sebuah karya sastra dari tanah melayu. Semoga bisa diambil hikmah manfaatnya. Kasihan orang yang berilmu. tanda jadi sebarang kerja. . tanda raja beroleh anayat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->