P. 1
Kerajaan Turki Uthmaniyah

Kerajaan Turki Uthmaniyah

|Views: 470|Likes:
Published by Wan Muhd Anwar

More info:

Published by: Wan Muhd Anwar on May 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

Kerajaan Turki Uthmaniyah

‡ Bermula sebagai sebuah kerajaan kecil yang terletak di sebelah barat Anatolia(Turki) ‡ Kerajaan ini berjaya menguasai kerajaan lain dan membentuk Kerajaan Turki Uthmaniyah

PEMBENTUKAN KERAJAAN TURKI UTHMANIYAH ‡ Berasal daripada nama pengasas kerajaan iaitu Uthman bin Ertughul bin Sulaiman Shah(suku Qayi) ‡ Uthman ialah gabenor Saljuk kawasan sebelah barat Anatolia ataupun Rom Timur ‡ Tahun 1301. Orhan I menguasai Marmara dan Pantai Aegean . Ankara dan Gallipoli .Uthman berjaya menumpaskan tentera Byzantine ‡ Kejayaan itu membuatkan ramai µghazi¶ serta pemimpin terkenal bersatu dengannya ‡ Uthman menjadikan bandar Bursa sebagai ibu negeri Kerajaan Uthmaniyah ‡ Uthman meninggal pada tahun 1326 dan anaknya Orhan I menyambung pemerintahannya serta seterusnya ‡ 1336-1354 .

menguasai Balkan selatan dan Utara Bulgaria .Kosovo.Salonica.Sofia.Philippopolis.‡ -Murad I dan Bayezid I.berjaya menawan ibu negeri Rom Timur(Constantinopole) pada tahun 1493 ‡ Zaman Pengukuhan Empayar Uthmaniyah 1453-1566 hingga ke awal abad ke-20 .Utara Albania dan Wallachia ‡ Mehmed II.

Faktor Mengakibatkan Kemerosotan Kuasa Kerajaan Turki Uthmaniyah ‡ ‡ ‡ ‡ Pemimpin yang lemah Keruntuhan sistem pungutan cukai Pemberontakan Pertambahan penduduk yang ramai sehingga tidak dapat dikawal .

ketua Ulama¶ diperkenalkan untuk mengeluarkan fatwa .Sumbangan Kerajaan Turki Uthmaniyah ‡ Satu-satunya kerajaan Islam yamg memerintah lama (600 tahun) ‡ Istanbul sebagai Pusat Pentadbiran Dunia Islam ‡ Kerajaan Uthmaniyah dianggap sebagai pelindung kepada umat Islam di seluruh duni selepas Sultan Selim I menguasai Makkah pada 1517 ‡ µKanun Suleiman¶ ‡ Kadi dan Mufti dalam organisasi pentadbiran agama Islam ‡ Sheikh-ul-Islam .

Laut Merah.Laut Hindi dan Laut Mediterranean ‡ Jalinan Perdagangan Dunia Islam yang berpusat di Istanbul ‡ Sistem pendidikan Uthmaniyah yang paling berpengaruh ialah sistem µmadrasah¶ ‡ Sumbangan besar golongan intelektual Kerajaan Uthmaniyah adalah dalam bidang penulisan Ensiklopedia ‡ Tokoh seni bina Turki ialah Mimar Sinan(14901588)Beliau yang telah mereka bentuk Masjid Sultan Ahmed(Masjid Biru)yang terletak di Istanbul .‡ Koleksi fatwa oleh Sheikh-ul-Islam menjadi sumbangan terbesar dalam Kerajaan Turki Uthmaniyah ‡ Jalinan perdagangan Kerajaan Uthmaniyah meliputi pelabuhan di sepanjang Laut Tengah.

‡TAMMAT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->