P. 1
SISTEM_BEKALAN_AIR_SEJUK_1

SISTEM_BEKALAN_AIR_SEJUK_1

4.0

|Views: 1,762|Likes:
Published by Eitah Mahadi

More info:

Published by: Eitah Mahadi on May 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/29/2014

pdf

text

original

SISTEM BEKALAN AIR (AIR SEJUK

)

Apa itu air?
‡Air ialah sumber semulajadi bumi yang paling berharga. ‡Sumber-sumber semula jadi mendapatkan air adalah daripada sungai, bukit-bukau dan bawah tanah. ‡Kebanyakan air yang dibekalkan sebagai air minum ialah hasil dari sungai.

Keperluan air :
1. Domestik 2. Industri 3. Pertanian 4. Janakuasa 5. Rekreasi

membersihkan badan. menyiram tanaman dan lain-lain.1. mencuci pakaian. minuman. . kenderaan. Memadamkan api apabila berlaku kebakaran. kediaman. Domestik Menyediakan makanan.

 Pembersih komponen-komponen industri seperti mesin dan peralatan. Bahan pendingin untuk sistem penyaman udara dan menyejukkan bahagianbahagian mesin atau jentera.2. Sumber untuk menjanakan wap. . minuman. produk tekstil. kertas dan sebagainya. Industri Bahan pemprosesan makanan. Bahantara pelupusan sisa industri.

. Menyejukkan tanah dan persekitaran supaya tumbuhan boleh membesar dan mengeluarkan hasil yang baik.3. Melembutkan tanah supaya kerja pembajakan menjadi lebih mudah. Pertanian Membekalkan lembapan dalam tanah untuk keperluan tumbuhan.

Pertanian Pengairan sesuatu projek pertanian supaya tumbuhan tidak terjejas oleh musim kemarau pendek.3. susu dan telur. . Penternakan haiwan seperti lembu. iaitu pengeluaran produk daging. kambing dan ayam untuk tujuan perdagangan.

 Penjanaan kuasa elektrik melalui empangan hidro . Janakuasa Sumber untuk menjanakan wap sebagai bekalan tenaga.4.

 Taman tema air yang menggunakan air sebagai bahan utama dalam aktiviti-aktiviti permainan seperti gelungsur air dan berenang. Tasik. permainan ski air dan memancing. berenang dan memancing. sungai atau laut untuk memandu bot laju. . Rekreasi Tasik buatan untuk aktiviti berkayak.5.

. tasik dan sungai ke atmosfera dan kembali semula ke bumi.Kitaran hidrologi ‡ proses kitaran air yang berlaku dari permukaan bumi iaitu tanah. laut.

.

Penyejatan ‡ Pertukaran bentuk air daripada cecair kepada wap Pemeluwapan ‡ Pertukaran bentuk air daripada wap kepada cecair .

Curahan ‡ Proses pemindahan air dari atmosfera ke permukaan bumi dalam bentuk hujan. salji atau hujan batu Pintasan Air curahan (hujan) yang jatuh ke atas tumbuhan dan terus menyejat dan kembali ke atmosfera tanpa bersentuh dengan bumi. ‡ .

Sejat peluhan ‡ Kuantiti air yang dipindahkan dari tanah melalui proses perpeluhan tumbuhan Penyusupan ‡ Proses pengaliran air dari permukaan tanah ke dalam tanah .

Air larian permukaan Air yang mengalir di atas permukaan bumi. sungai dan saliran ialah perantara yang memindahkan air dari permukaan bumi ke laut. . Tasik. ‡ ‡ Terlalu banyak air larian permukaan akan menyebabkan banjir.

Sumber bekalan air Air permukaan Sungai Tasik Waduk Air bumi Mata air Kolam penyusupan .

 Jika air sungai melimpahi tebing berlakulah banjir.Sungai Sungai ialah saluran semula jadi yang mengalirkan air permukaan yang berpunca daripada hujan atau aliran air bumi. Sungai mempunyai aliran tinggi semasa musim hujan dan aliran rendah semasa musim kemarau. .

namun begitu terdapat juga tasik yang berair masin. . Biasanya tasik berair tawar.Tasik Tasik terbentuk apabila air bertakung secara semula jadi akibat aliran dari tanah tinggi yang tersekat oleh topografi bumi.

Waduk Waduk ialah takungan air yang terhasil daripada pembinaan empangan. Waduk berfungsi sebagai penahan air sewaktu musim hujan bagi mengelakkan kawasan di sebelah hilir sungai mengalami banjir. Waduk juga dikenali sebagai tasik buatan manusia dan digunakan untuk membekalkan air ke kawasan pertanian. Air dihantar ke loji untuk diolah sebagai air bekalan. .

 Mata air berpunca daripada pertemuan antara lapisan telap dengan lapisan tidak telap apabila aras air bumi berada lebih tinggi daripada titik pertemuan tersebut.Mata Air Mata air ialah punca iar yang mengalir secara semula jadi di lereng-lereng bukit. .

Kejadian mata air .

Kolam penyusupan Kolam penyusupan ialah kolam yang dibina untuk menakung air yang mengalir dari terowong penyusupan. Terowong ini dibina di dalam tanah atau bukit yang mempunyai dinding batu berliang. Air akan menyusup melalui dinding batu berliang dan mengalir ke dalam kolam penyusupan melalui alur aliran air yang disediakan di dalamnya .

Terowong penyusupan

Pengambilan air 
Pengambilan air permukaan 
Muka sauk Pam 

Pengambilan air bumi 
Telaga cetek Telaga tiub

Pengambilan Air Permukaan 
Muka sauk 
struktur pengambilan air yang dibina di tebing sungai atau waduk Struktur mestilah kukuh dan stabil Muka sauk dipasang dengan penyaring kasar dan penyaring halus untuk memerangkap bendasing

Struktur muka sauk .

Pengambilan air permukaan Pam Pengambilan terus melalui pam boleh dilakukan di waduk Untuk pengambilan terus dengan pam. Air sterusnya dihantar ke loji rawatan . beberapa pam serta paip pengambilan yang saiznya bergantung kepada kadar pengambilan dibina dan dipasangkan kepada struktur pengambilan.

Pengambilan air dari waduk secara graviti .

Pengambilan air secara pam .

.Pengambilan air bumi Telaga cetek Dilakukan di temat yang tidak terdapat sumber air permukaan yang berkualiti Lubang akan dikorek sehingga sampai ke akuifer. Jumlah air yang diperlukan akan menentukan jumlah telaga yang perlu dikorek di kawasan tersebut. Selongsong kemudiannya dimasukkan ke dalam lubang.

‡ Bahagian luar selongsong yang terletak di dalam akuifer pula diletakkan batu-batu dan pasir bagi memudahkan pengaliran air. ‡Bahagian atas luar selongsong (atas aras air bumi) dikonkritkan untuk menghindarkan air tercemar mengalir masuk ke dalam telaga dan papak konkrit pula akan didirikan di atas permukaan bagi mengelakkan air yang tercemar bertakung berhampiran telaga.bawah selongsong yang terendam di dalam akuifer dilubangkan untuk memudahkan air masuk ke dalam telaga. ‡ Bahagian .

Telaga cetek .

Jenis akuifer dan telaga .

 Air yang dikeluarkan dari telaga tiub selalunya mempunyai kualiti yang baik dan boleh terus digunakan Peralatan yang sesuai digunakan untuk mengorek sehingga sampai ke akuifer terkurung yang mungkin terletak beratus meter ke dalam tanah .Pengambilan air bumi Telaga tiub Pembinaan telaga tiub memerlukan kos yang lebih tinggi.

‡Batang paip lain yang tidak berliang di atas aras akuifer akan menahan kemasukan air dan bahan cemar lain ke dalam telaga. ‡Papak konkrit di bina di permukaan tanah di bahagian atas telaga untuk mengelakkan air cemar bertakung dan meresap masuk ke dalam telaga.‡ Lubang yang dikorek mestilah tegak untuk memudahkan kemasukan batang paip tersebut. ‡ Batang paip yang akan dimasukkan ke dalam akuifer mestilah berliang untuk memudahkan air masuk ke dalam telaga. .

 Sifat air boleh dibahagikan kepada tiga kategori sifat fizikal.Olahan air Air hendaklah diolah sebelum digunakan. sifat kimia dan sifat biologi. Sifat-sifat yang dimiliki oleh air adalah disebabkan bendasing yang terdapat di dalamnya. . Proses olahan bergantung kepada sifat air mentah tersebut.

bau dan menyebabkan kekeruhan pada air. kekeruhan. . bau.Sifat air Sifat fizikal Kandunagn bendasing dalam bentuk fizikal yang boleh mengubah rasa. warna. rasa. Kualiti air boleh diukur dari segi warna. pepejal terampai dan pepejal terlarut.

Sifat air Sifat kimia Kandungan bendasing berbentuk kimia organik atau tidak organik yang terdapat di dalam air Sifat biologi kandungan bendasing dalam bentuk organisma mikro seperti bakteria. virus. alga. fungus. protozoa dll .

Tujuan olahan Menyingkirkan pencemaran yang disebabkan oelh bnedasing mikro dan makro Menghapuskan bau. rasa dan warna yang tidak menyenangkan Menghapuskan organisma seperti bakteria dan virus yang boleh menyebabkan penyakit .

Proses olahan .

Pengambilan muka sauk Penyaringan Pengudaraan Pembauran Kimia Pengentalan dan Penggumpalan .

Pengenapan Penapisan Pemfluoridaan Pembasmian Kuman Penyesuaian PH .

Contoh penyaring kasar Contoh Penyaring Halus .

Jenis Pengudaraan ‡ Pengudaraan Percik .

Jenis pengudaraan Pengudaraan Terjun .

Jenis pengudaraan Pengudaraan Dulang Bertingkat .

Jenis pengudaraan Pengudaraan Resapan .

Tangki pengentalan dan pengumpalan hidrodinamik aliran atas-bawah .

Tangki pengentalan dan pengumpalan mekanikal .

Tangki pengenapan segi empat aliran mendatar satu tingkat .

Tangki pengenapan segi empat aliran mendatar dua tingkat .

Penapis pasir cepat .

Penapis tekanan pugak .

Penapis tekanan ufuk .

Tujuannya adalah untuk mengimbangi kadar alir yang tidak seragam antara kadar permintaan dan bekalan . selamat dan mencukupi melalui proses ini. Penyimpanan Air .Pengagihan Air Penting kerana air diagihkan kepada pengguna dalam keadaan bersih.

Jenis Tangki Simpanan i) Tangki Simpanan Loji ii)Tangki Pengimbang iii)Tangki Perkhidmatan .

Menyimpan air yang telah diolah di loji rawatan sebelum disalurkan untuk diagihkan kepada pengguna melalui tangki pengimbang dan tangki perkhidmatan.i) Tangki Simpanan Loji Fungsi . .

Menerima bekalan air bersih dan mengagihkan kepada satu atau beberapa tangki perkhidmatan. . Muatan minimum ialah 450 m3 dan maksimum 9000 m3. Tangki pengimbang juga perlu menyimpan bekalan air dalam kuantiti yang banyak.ii) Tangki Pengimbang Fungsi .

silinder dan segi empat. . Terdapat pelbagai bentuk tangki perkhidmatan seperti bentuk cendawan.iii) Tangki Perkhidmatan Fungsi .Tangki perkhidmatan ialah tangki yang membekalkan air yang diterima dari tangki pengimbang untuk diagihkan kepada kawasan agihan seperti kawasan perumahan atau perindustrian.

Sistem agihan hendaklah berkesan. Sistem perpaipan mampu membekalkan air secara berterusan dengan penyenggaraan yang minimum. Bahan yang digunakan untuk paip agihan hendaklah tahan lasak dan tidak mendatangkan kesan buruk jangka panjang kepada pengguna.KAEDAH AGIHAN Ciri umum sistem agihan air ialah : Dapat membekalkan air bersih yang mencukupi. Sistem agihan hendaklah ekonomik dari segi reka bentuk. . susun atur dan pembinaan.

i) Kaedah Graviti Sistem ini digunakan apabila loji rawatan air terletak pada aras yang lebih tinggi dari kawasan bekalan. .

Air dipam terus ke kawasan agihan.ii) Kaedah Pam Sistem ini digunakan apabila didapati kawasan bekalan berada sama aras atau lebih tinggi dari aras tangki simpanan. .

iii) Kaedah Pam dan Takungan .

air disimpan di dalam tangki perkhidmatan untuk diagihkan pada waktu puncak keesokan harinya. Sebahagian air dipam ke kawasan agihan dan sebahagiannya ke tangki perkhidmatan yang diletakkan di kawasan yang lebih tinggi dari kawasan bekalan. . Air yang disimpan di tangki perkhidmatan akan diagihkan semasa permintaan tinggi pada waktu puncak. Pada masa permintaan rendah (waktu malam).

Justeru itu menjimatkan kos operasi dari segi penggunaan elektrik dan penyenggaraan pam. yKos operasi tinggi untuk penyenggaraan pam dan sistem agihan. Kerosakan pada paip dan sistem agihan juga dapat dikurangkan. tekanan di dalam paip menjadi terlalu tinggi dan mudah merosakkan paip dan sistem agihan yBekalan air akan terputus apabila bekalan elektrik terputus. Takungan Pam & Takungan Sangat ekonomik kerana proses pengepaman beroperasi pada kadar yang tetap yang akan menghasilkan kecekapan yang tinggi serta kos penyenggaraan. Boleh membekalkan air ke kawasan yang lebih tinggi. yTekanan di dalam paip akan menjadi tinggi pada masa permintaan rendah (waktu malam) dan akan menyebabkan kerosakan paip. KEKURANGAN Jika kawasan bekalan terletak terlalu rendah berbanding loji rawatan air.KAEDAH Pam KELEBIHAN Tidak menggunakan pam. ySistem ini memerlukan kawalan dan khidmat senggaraan yang kerap bagi memastikan bekalan air sentiasa berada pada tahap optimum. Tiada kekurangan yang ketara. .

BEKALAN AIR SEJUK Sebelum sistem air sejuk untuk sesebuah bangunan direkabentuk. keperluan Lembaga Air tempatan perlu diketahui. Terdapat dua sistem yang berbeza iaitu : i) Sistem Langsung ii) Sistem Tidak Langsung .

. Peraturan Air memerlukan tangki muatan 114 liter (minimum) dan oleh itu cukup kecil untuk diletakkan di bahagian atas almari pengudaraan.SISTEM LANGSUNG Sistem digunakan dengan meluas di daerah utara Takungan besar aras tinggi memberi bekalan kepada saluran utama dan tekanan yang baik. Semua pemasangan kebersihan dibekalkan dengan air sejuk terus daripada saluran utama Tangki suapan air sejuk diperlukan hanya untuk µmenyuap¶ silinder simpanan air panas Muatan tangki suapan dalam sebutan liter diperlukan sekurang-kurangnya sama dengan muatan silinder air panas dalam sebutan liter.

Sistem langsung bekalan air sejuk .

 Peraturan air memerlukan sebuah tangki bermuatan minimum 227 liter Tangki mestilah diletakkan di ruang bumbung dan memerlukan bebanan.SISTEM TAK LANGSUNG Semua pemasangan kebersihan. kecuali keluaran air minuman pada sink dan pancitan air dibekalkan secara tak langsung dari tangki simpanan air sejuk. Muatan tangki adalah dua kali ganda yang diperlukan bagi sistem langsung. .

Sistem tak langsung bekalan air sejuk .

Tangki air sejuk yang lebih kecil diletakkan di bawah siling. ini meminimumkan bunyi dan kehausan pili. 3. . yang menyediakan simpanan semasa gangguan bekalan air. Kurang kerja pemasangan paip dan tangki yang lebih kecil menjadikan ia murah dipasang. Muatan tangki simpanan yang besar. Pemasangan yang dibekal air dihalang daripada mencemarkan air minuman oleh sifonan balik. 3. Air minuman terdapat pada besen basuh.KELEBIHAN SISTEM LANGSUNG DAN TAK LANGSUNG LANGSUNG 1. Tekanan air pada pili yang dibekalkan dari tangki dikurangkan. 2. TAK LANGSUNG 1. 2.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->