P. 1
Pjk Badminton

Pjk Badminton

|Views: 2,014|Likes:
Published by Raymie Nurhasan

More info:

Published by: Raymie Nurhasan on May 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2014

pdf

text

original

Antara objektif tugasan ini ialah: 1) Mengetahui otot atau tulang yang terlibat dalam pergerakan sukan badminton

2) Mengetahui sistem anatomi dan fisiologi dalam badan manusia 3) Mengenali sukan badminton

Pengenalan kepada Sukan Badminton Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring. Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.

Sejarah dan Perkembangan Sukan Badminton Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam; sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore dan shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera
1

yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Belanda. sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton. dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa. termasuk Denmark dari Eropah. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. England pada 13 September tahun yang sama. Denmark. tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan. New Zealand. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. Isaac Spratt. Ireland." dan. Pada waktu itu. Gloucestershire. Scotland. dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove. yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini. Meskipun asal-usul sukan terletak di England. Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England. Portsmouth. England. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global. Pada 1893. menerbitkan sebuah risalah iaitu.a new game" pada 1860. badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia. "Badminton Battledore . pada 1899.British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an. kejohanan badminton pertama di dunia. Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada. seakan-akan menyamai peraturan ketika ini. Perancis. nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton. dan Wales sebagai anggota pengasas. China. Indonesia. Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House. Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan. Bagaimana Permainan Badminton dipermainkan 2 . penjual anak patung London. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. Korea Selatan.

Pertandingan badminton bagi berpasukan lelaki pula dikenali sebagai Piala Thomas. Permainan beregu pula mempunyai tiga kategori iaitu beregu lelaki. Piala ini dider-makan oleh H. Pusingan kalah mati menentu-kan juara. Kejo-hanan ini berlangsung setiap dua tahun. 3 . Pertandingan bagi berpasukan wanita pula diadakan pada tahun 1956 dan dikenali sebagai Piala Uber. lima perlawanan (3 perseorangan dan 2 beregu) pada setiap satu peringkat. Pusingan kalah mati menentu-kan juara. lima perlawanan (3 perseorangan dan 2 beregu) pada setiap satu peringkat. kejohanan ini diadakan bersama-sama den-gan kejohanan Piala Thomas di lokasi dan masa yang sama. Piala Uber Piala Uber ialah sebuah trofi yang dianugerahkan kepada pasukan badminton wanita ter-baik di dunia. Mulai tahun 1984. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Piala Thomas Kejohanan Piala Thomas ialah sebuah kejohanan utama bad-minton peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki. seorang pemain badminton wanita dari England pada tahun 1956-1957. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. Pertandin-gan pertama berlangsung pada tahun 1948-1949. beregu wanita dan beregu campuran.Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan beregu. Uber. Kejohanan ini diberi nama Piala Thomas bersem-pena dengan nama bekas Pre-siden BWF.S. Pasukan pertama yang berjaya memenangi 3 perlawanan pertama mara ke pusingan berikut-nya. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Pasukan pertama yang berjaya memenangi 3 perlawanan per-tama mara ke pusingan berikut-nya. Juara bertahan Piala Thomas sekarang ialah China. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Sir George Alan Thomas yang menderma piala ini pada tahun 1939.

Anatomi dan Fisiologi Dalam Sukan Badminton 4 .

Gambar menunjukkan Teknik “Smash”.Gambar menunjukkan pukulan servis semasa permainan badminton. 5 .

Bahu ialah kumpulan struktur di sekitar sendi itu. Permainan badminton menumpukan kepada pergerakan tangan terutamanya. Betis dan paha bergabung untuk menghasilkan pergerakan yang dikehendaki. Lengan bertindak sebagai medan fleksibiliti kepada pergerakan tangan. Sendi bahu ialah bahagian tubuh di mana humerus terlekat pada skapula. 6 . Kaki juga memainkan peranan penting dalam permainan badminton dimana menjadikan pemain bergerak pantas ke arah bola yang dibalas oleh pihak lawan. Manakala bahu sebagai tuas yang menyokong tindakan lengan dan tangan. Ia seterusnya disokong oleh pergerakan kaki yang pantas. Kombinasi kedua-dua pergerakan memberikan satu permainan yang bagus dalam sukan ini. Mata pula digunakan untuk melihat dan seterusnya meramal pergerakan pihak lawan.Gambar menunjukkan Teknik “Back Hand”. Anatomi Tangan memainkan peranan penting dalam permainan badminton. Raket badminton akan di pegang dengan menggunakan jari dan telapak tangan untuk mendapatkan pegangan yang kemas.

Sistem otot dan sistem rangka saling bekerjasama dalam menghasilkan pergerakan. sistem pernafasan. Berikut merupakan fungsi setiap sistem di dalam badan manusia yang terlibat secara langsung dalam sukan ini. sistem kardiovaskular.Fisiologi Sistem fisiologi manusia terdiri daripada sistem otot. netting dan lain-lain. smash. menstabilkan sendi dan menghasilkan pergerakan. • Sistem kardiovaskular.Memainkan peranan penting dalam seluruh tubuh manusia. nutrien. sistem endokrin. Sistem ini berfungsi sebagai pembekal oksigen kedalam paruparu dan mengekalkan homeostasis dalam badan manusia. sistem yang banyak terlibat ialah sistem otot.Pemain memerlukan sistem pernafasan yang bagus untuk bertahan lama dalam permainan. sistem urinari. sistem rangka. hormon dan bahan buangan. 7 . • Sistem pernafasan. menerima dan bergerak balas terhadap rangsangan yang diterima dan seterusnya mengawal dan menyelaras aktiviti tubuh badan. sistem saraf dan sistem kardiovaskular. Sistem saraf berupaya mengesan. Penjelasan Video Video ini menunjukkan pertandingan badminton diantara China dan Indonesia. Ralli yang panjang ini telah menunjukkan hamper kesemua teknik dalam sukan badminton seperti servis.Mengangkut gas-gas respiratori. • Sistem rangka. sistem rangka.Mempunyai peranan dalam mengartikulasi antara otot dan rangka.Sistem yang bertindak sebagai tuas untuk pergerakan badan. sistem pencernaan. drop. Dalam permainan badminton. sistem limfatik dan sistem pembiakan. sistem integumentari. sistem saraf. • Sistem otot. sistem pernafasan. menyediakan tempat untuk perlekatan otot-otot rangka dan menyokong berat badan. • Sistem saraf.

Kesimpulan Sukan badminton merupakan senaman atau sukan yang mudah bagi semua lapisan umur. 8 . Sistem anatomi dan fisiologi dalam badan kita memainkan peranan penting dalam pergerakan utama. Senaman penting untuk mengekalkan kecergasan tubuh badan dan kesihatan kita.

Diakses pada 29 Julai 2010.uk/games/Battledore-Shuttlecock. Http://www. Badminton Association of England Ltd. Http://www.org/mw/1.org. Human Physiology.crayonpedia.1 University of Southern Mississippi: The history of Badminton. "The Online Guide to Traditional Games". (2002). J.htm Tulang manusia. Http://en.org/wiki/Talk:Human_physiology Masters.wikipedia.tradgames. Diakses pada 22 Julai 2010.\ Rujukan Badminton England. 9 . Diakses pada 22 Julai 2010. Fitness Training in Badminton. (1997)._Tulang_Manusia11.

Lampiran Teknik “Netting” yang memerlukan kawalan tangan yang tinggi. 10 .

Pukulan Smash yang mempunyai kelajuan rejaman bola tangkis ke pihak lawan 11 .

Pasukan beregu negara semasa perlawanan menentang pihak lawan. 12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->