P. 1
Pjk Badminton

Pjk Badminton

|Views: 1,995|Likes:
Published by Raymie Nurhasan

More info:

Published by: Raymie Nurhasan on May 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/25/2014

pdf

text

original

Antara objektif tugasan ini ialah: 1) Mengetahui otot atau tulang yang terlibat dalam pergerakan sukan badminton

2) Mengetahui sistem anatomi dan fisiologi dalam badan manusia 3) Mengenali sukan badminton

Pengenalan kepada Sukan Badminton Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring. Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.

Sejarah dan Perkembangan Sukan Badminton Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam; sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore dan shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera
1

Belanda. Gloucestershire. dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa. Bagaimana Permainan Badminton dipermainkan 2 . Isaac Spratt. Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House.a new game" pada 1860. seakan-akan menyamai peraturan ketika ini. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. Ireland. "Badminton Battledore . tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan. Perancis. Pada 1893. Korea Selatan. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global. Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan. dan Wales sebagai anggota pengasas. China." dan. Meskipun asal-usul sukan terletak di England. pada 1899. Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Indonesia. Scotland. penjual anak patung London. Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England. menerbitkan sebuah risalah iaitu. termasuk Denmark dari Eropah. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. England. England pada 13 September tahun yang sama. Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada.British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an. sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton. dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove. yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini. Denmark. badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia. kejohanan badminton pertama di dunia. New Zealand. nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton. Portsmouth. Pada waktu itu.

Pusingan kalah mati menentu-kan juara.S. seorang pemain badminton wanita dari England pada tahun 1956-1957. Mulai tahun 1984. Pasukan pertama yang berjaya memenangi 3 perlawanan pertama mara ke pusingan berikut-nya. Pertandingan badminton bagi berpasukan lelaki pula dikenali sebagai Piala Thomas. Kejo-hanan ini berlangsung setiap dua tahun. Piala Uber Piala Uber ialah sebuah trofi yang dianugerahkan kepada pasukan badminton wanita ter-baik di dunia. Permainan beregu pula mempunyai tiga kategori iaitu beregu lelaki. Pertandin-gan pertama berlangsung pada tahun 1948-1949. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Piala Thomas Kejohanan Piala Thomas ialah sebuah kejohanan utama bad-minton peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki. Uber. lima perlawanan (3 perseorangan dan 2 beregu) pada setiap satu peringkat. lima perlawanan (3 perseorangan dan 2 beregu) pada setiap satu peringkat. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. beregu wanita dan beregu campuran. Kejohanan ini diberi nama Piala Thomas bersem-pena dengan nama bekas Pre-siden BWF. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. kejohanan ini diadakan bersama-sama den-gan kejohanan Piala Thomas di lokasi dan masa yang sama. Sir George Alan Thomas yang menderma piala ini pada tahun 1939. Juara bertahan Piala Thomas sekarang ialah China.Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan beregu. Pasukan pertama yang berjaya memenangi 3 perlawanan per-tama mara ke pusingan berikut-nya. Pusingan kalah mati menentu-kan juara. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Piala ini dider-makan oleh H. Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. Pertandingan bagi berpasukan wanita pula diadakan pada tahun 1956 dan dikenali sebagai Piala Uber. 3 . Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai.

Anatomi dan Fisiologi Dalam Sukan Badminton 4 .

Gambar menunjukkan pukulan servis semasa permainan badminton. 5 . Gambar menunjukkan Teknik “Smash”.

Kombinasi kedua-dua pergerakan memberikan satu permainan yang bagus dalam sukan ini. Ia seterusnya disokong oleh pergerakan kaki yang pantas. Lengan bertindak sebagai medan fleksibiliti kepada pergerakan tangan. Betis dan paha bergabung untuk menghasilkan pergerakan yang dikehendaki.Gambar menunjukkan Teknik “Back Hand”. Raket badminton akan di pegang dengan menggunakan jari dan telapak tangan untuk mendapatkan pegangan yang kemas. Mata pula digunakan untuk melihat dan seterusnya meramal pergerakan pihak lawan. Bahu ialah kumpulan struktur di sekitar sendi itu. Manakala bahu sebagai tuas yang menyokong tindakan lengan dan tangan. Sendi bahu ialah bahagian tubuh di mana humerus terlekat pada skapula. Kaki juga memainkan peranan penting dalam permainan badminton dimana menjadikan pemain bergerak pantas ke arah bola yang dibalas oleh pihak lawan. 6 . Permainan badminton menumpukan kepada pergerakan tangan terutamanya. Anatomi Tangan memainkan peranan penting dalam permainan badminton.

menyediakan tempat untuk perlekatan otot-otot rangka dan menyokong berat badan.Sistem yang bertindak sebagai tuas untuk pergerakan badan. drop. sistem saraf dan sistem kardiovaskular.Mempunyai peranan dalam mengartikulasi antara otot dan rangka.Fisiologi Sistem fisiologi manusia terdiri daripada sistem otot. menstabilkan sendi dan menghasilkan pergerakan. Sistem saraf berupaya mengesan.Mengangkut gas-gas respiratori. sistem rangka. sistem endokrin. Sistem ini berfungsi sebagai pembekal oksigen kedalam paruparu dan mengekalkan homeostasis dalam badan manusia. smash.Memainkan peranan penting dalam seluruh tubuh manusia. sistem kardiovaskular. sistem rangka. sistem yang banyak terlibat ialah sistem otot. sistem pernafasan. sistem limfatik dan sistem pembiakan. netting dan lain-lain. sistem urinari. • Sistem pernafasan. menerima dan bergerak balas terhadap rangsangan yang diterima dan seterusnya mengawal dan menyelaras aktiviti tubuh badan. sistem pencernaan. Penjelasan Video Video ini menunjukkan pertandingan badminton diantara China dan Indonesia. Dalam permainan badminton. • Sistem otot. • Sistem rangka. sistem pernafasan. Sistem otot dan sistem rangka saling bekerjasama dalam menghasilkan pergerakan. • Sistem saraf. sistem saraf. hormon dan bahan buangan.Pemain memerlukan sistem pernafasan yang bagus untuk bertahan lama dalam permainan. 7 . Berikut merupakan fungsi setiap sistem di dalam badan manusia yang terlibat secara langsung dalam sukan ini. Ralli yang panjang ini telah menunjukkan hamper kesemua teknik dalam sukan badminton seperti servis. • Sistem kardiovaskular. nutrien. sistem integumentari.

8 .Kesimpulan Sukan badminton merupakan senaman atau sukan yang mudah bagi semua lapisan umur. Senaman penting untuk mengekalkan kecergasan tubuh badan dan kesihatan kita. Sistem anatomi dan fisiologi dalam badan kita memainkan peranan penting dalam pergerakan utama.

org/mw/1. (1997). Http://www.1 University of Southern Mississippi: The history of Badminton.\ Rujukan Badminton England.org._Tulang_Manusia11. Fitness Training in Badminton. Diakses pada 22 Julai 2010.htm Tulang manusia. Http://en. Diakses pada 22 Julai 2010.crayonpedia.uk/games/Battledore-Shuttlecock. J. (2002). Badminton Association of England Ltd. 9 . Http://www.tradgames. Diakses pada 29 Julai 2010. "The Online Guide to Traditional Games". Human Physiology.wikipedia.org/wiki/Talk:Human_physiology Masters.

10 .Lampiran Teknik “Netting” yang memerlukan kawalan tangan yang tinggi.

Pukulan Smash yang mempunyai kelajuan rejaman bola tangkis ke pihak lawan 11 .

12 .Pasukan beregu negara semasa perlawanan menentang pihak lawan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->