DEFISIENSI G6PD

Pendahuluan Defisiensi G6PD merupakan penyakit dengan gangguan herediter pada aktivitas eritrosit (sel darah merah), di mana terdapat kekurangan enzim glukosa-6-fosfat-dehidrogenase (G6PD). Enzim G6PD ini berperan pada perlindungan eritrosit dari reaksi oksidatif. Karena kurangnya enzim ini, eritrosit jadi lebih mudah mengalami penghancuran (hemolisis). Terjadinya hemolisis ditandai dengan demam yang disertaijaundice (kuning) dan pucat di seluruh tubuh dan mukosa. Urin juga berubah warna menjadi jingga-kecoklatan; ditemukan tanda syok (nadi cepat dan lemah, frekuensi pernapasan meningkat), dan tanda kelelahan umum. Pemeriksaan Anamnesis Anamnesis dilakukan bertujuan untuk menyingkirkan diagnosis banding yang lain. Selain itu,anamnesis dilakukan bertujuan untuk mendeteksi adakah anggota keluarga yang lain yang turut mengalami kondisi yang sama berikutan penyakit ini bersifat herediter. Di sini data yang paling penting untuk diperolehi adalah riwayat penyakit terdahulu dan juga riwayat penyakit keluarga. Pemeriksaan fisik
• • • • • •

pucat jaundis mudah letih sesak napas jantung berdebar-debar hemoglobinuria (hemoglobin dalam air kencing)

Pemeriksaan laboratorium

sesetengah ubat-ubatan. Faktor seperti jangkitan. Berkurangnya sel darah merah membawa kepada timbulnya simptom dan tanda hemolitik anemia.Berdasarkan sampel darah yang diambil. pesakit kekurangan enzim G6PD akan menunjukkan kandungan haemoglobin yang kurang dan bilirubin yang tinggi di dalam darah. Tindak balas kimia yang melibatkan G6PD menghasilkan unsur yang mencegah molekul oksigen reaktif daripada terbina dan terkumpul di dalam sel darah merah sekaligus melindungi sel darah merah daripada pecah. paras enzim di dalam darah mungkin normal atau hampir normal kerana sel yang terbabit semuanya dimusnahkan meninggalkan sel darah merah muda yang mempunyai paras normal enzim G6PD. Molekul ini merupakan hasil kumuhan sel. darah ibu pesakit akan menunjukkan paras enzim G6PD yang rendah daripada normal ataupun sedikit rendah daripada normal. Etiologi Punca utama kepada berlakunya masalah kekurangan enzim G6PD ialah mutasi di dalam gen G6PD. Enzim ini terlibat dengan normal pemprosesan karbohidrat dan ia juga melindungi sel-sel darah merah daripada molekul berbahaya yang dipanggil molekul oksigen reaktif. Walau bagaimanapun semasa fasa akut. . Sekiranya mutasi di dalam gen G6PD mengurangkan kuantiti enzim G6PD atau menukarkan strukturnya. Oleh kerana keadaan ini adalah diwarisi daripada ibu yang merupakan pembawa gen tersebut. ataupun memakan kacang parang boleh meningkatkan paras molekul oksigen reaktif dan ini akan menyebabkan sel darah merah dimusnahkan lebih cepat berbanding penghasilannya. Ujian spesifik paras enzim G6PD menunjukkan kandungan enzim yang rendah di dalam darah. Selain daripada itu blood film menunjukkan wujudnya blister cells. Ini menguatkan lagi diagnosis kekurangan enzim G6PD pesakit. Gen G6PD mengeluarkan arahan supaya enzim G6PD dibentuk. enzim ini tidak lagi dapat memainkan peranannya sebagai pelindung sel darah merah sekaligus menyebabkan pengumpulan molekul oksigen reaktif yang membawa kerosakan kepada sel darah merah.

Ini kerana pada pandangan mereka berkurangnya fungsi enzim G6PD menyebabkan parasit sukar untuk masuk ke dalam sel darah merah. Pada derajat tertentu bilirubin ini akan bersifat toksik dan merusak jaringan tubuh. Oleh itu. Keadaanyang sering ditemukan adalah apabila terdapat penambahan beban bilirubin pada selhepar yang berlebihan. Keadaan lain yang memperlihatkan peningkatan kadarbilirubin adalah apabila ditemukan gangguan konjugasi hepar atau neonatus yangmengalami gangguan ekskresi misalnya sumbatan saluran empedu. Berlainan pula dengan perempuan yang mempunyai 2 kromosom X. ataupada bayi hipoksia. Gangguan pemecahan bilirubin plasma juga dapat menimbulkan peningkatan kadarbilirubin tubuh. asidosis. Hal ini dapat ditemukan bila terdapat peningkatanpenghancuran eritrosit. Kawasan yang biasanya berlaku malaria juga mempunyai kes kekurangan enzim G6PD yang tinggi. polisitemia. sebarang perubahan secara mutasi pada kromosom X tersebut sudah cukup untuk mewujudkan keadaan kekurangan enzim G6PD. Asia dan Mediterranean. Epidemiologi Dianggarkan seramai 400 juta manusia seluruh dunia menghadapi masalah kekurangan enzim G6PD. Sifat ini memungkinkan terjadinya efek patologispada sel otak . Oleh kerana faktor inilah.Toksisitas terutama ditemukan ada bilirubin indirek yang bersifat sukar larut dalamair tapi mudah larut dalam lemak. Lelaki hanya mempunyai satu kromosom X.Banyak penyelidik percaya yang pembawa-pembawa G6PD mungkin dilindungi daripada penyakit malaria. Hal ini dapat terjadi apabila kadar protein Y dan Z berkurang. Patofisiologi Masalah kekurangan enzim G6PD ini ditentukan oleh kromosom resesif X. mutasi perlu berlaku pada kedua-dua kromosom untuk mewujudkan keadaan kekurangan enzim G6PD ini. Keadaan ini selalunya berlaku di bahagian-bahagian tertentu Afrika. Peningkatan kadar bilirubin tubuh dapat terjadi pada beberapa keadaan. kebanyakan pesakit kekurangan enzim G6PD adalah lelaki. Gen yang dikaitkan dengan masalah kekurangan enzim ini terletak pada kromosom X.

Selain daripada yang tersebut di atas. Kematian boleh berlaku sekiranya pesakit mengalami hemolisis yang teruk. Menghilangkan antibody maternal dan eritrosit teresensitisasi 3. Jaundis pada bayi-bayi yang mempunyai tahap bilirubin yang tinggi di dalam darah perlu menjalani transfusi darah. jangkitan bakteria atau virus juga boleh menyebabkan hemolitik anemia kepada pesakit kekurangan enzim G6PD ini.apabila bilirubin tadi dapat menembus darah otak. jaundis. infuse albumin dan therapi obat. Meningkatkan badan serum albumin 4. Menghilangkan anemia 2. jantung berdebar-debar dan hemoglobinuria (hemoglobin dalam air kencing) yang menjadikan air kencing berwarna gelap. Walaupun ramai yang mempunyai masalah kekurangan enzim G6PD ini. sulfonamid. Penatalaksanaan Pengobatan mempunyai tujuan : 1. hemolitik anemia adalah tidak ketara sehinggalah 48-96 jam selepas pesakit mengambil bahan-bahan yang boleh menyebabkan pengoksidaan seperti aspirin. Bagi bayi baru lahir. kekurangan enzim G6PD boleh menyebabkan jaundis(kekuningan) yang patologik. Gejala-gejala hemolisis yang akut termasuklah kepucatan. sesak nafas. transfuse pangganti.mudah letih. Menurunkan serum bilirubin Metode terapi hiperbilirubinemia meliputi : fototerapi. naftalin dan kacang parang (fava beans). tetapi ramai yang tidak pernah menghadapi gejala-gejala atau tanda-tanda seperti di atas. . ubat malaria(seperti primaquin). Kelainan yang terjadipada otak disebut Kern ikterus Manifestasi klinik Bagi kebanyakan pesakit yang menghadapi masalah kekurangan enzim G6PD.

Fototherapi Fototerapi dapat digunakan sendiri atau dikombinasi dengan transfuse penggantiuntuk menurunkan bilirubin. Memaparkan neonatus pada cahaya dengan intensitasyang tinggi ( a bound of fluorescent light bulbs or bulbs in the blue light spectrum)akan menurunkan bilirubin dalam kulit. Fotobilirubin kemudian bergerak ke empedu dan diekskresikan kedalam duodenum untuk di buang bersama feses tanpa proses konjugasioleh hati. Fotobilirubin bergerak dari jaringan ke pembuluh darah melalui mekanisme difusi. Di dalam darah fotobilirubin berikatan dengan albumin dan di kirim ke hati. Penyakit hemolisis berat pada bayi baru lahir 3. Serum bilirubin indirek lebih dari 20 mg/dl pada 48 jam pertama 6. Transfusi Pengganti Transfusi pengganti atau imediat didindikasikan adanya faktor-faktor : 1. Bayi pada resiko terjadi kern Ikterus Transfusi pengganti digunakan untuk: 1. Hasil fotodegradasi terbentuk ketika sinar mengoksidasi bilirubin dapatdikeluarkan melalui urine.5 mg/dl di minggu pertama 5. Beberapa ilmuwan mengarahkan untuk memberikan fototerapi profilaksasi pada 24 jam pertama pada bayi resiko tinggi dan berat badan lahir rendah. Secara umum fototerapi harus diberikan pada kadar bilirubin indirek 4-5 mg/dl. b. Titer anti Rh lebih dari 1 : 16 pada ibu 2.a.Noenatus yang sakit dengan berat badan kurang dari 1000 gram harus difototerapi dengan konsentrasi bilirubin 5 mg/dl. Fototerapi menurunkan kadar bilirubindengan cara memfasilitasi ekskresi bilirubin tak terkonjugasi. Hal ini terjadi jika cahaya yang diabsorpsi jaringan merubah bilirubin tak terkonjugasi menjadi dua isomer yang disebut fotobilirubin. Fototerapi mempunyai peranan dalam pencegahan peningkatan kadar bilirubin. Hemoglobin kurang dari 12 gr/dl 7. Penyakit hemolisis pada bayi saat lahir perdarahan atau 24 jam pertama 4.tetapi tidak dapat mengubah penyebab kekuningan dan hemolisis dapat menyebabkan anemia. Kadar bilirubin direk labih besar 3. Mengatasi anemia sel darah merah yang tidak susceptible (rentan) terhadap sel .

Coloistrin dapat mengurangi bilirubin dengan mengeluarkannya lewat urine sehingga menurunkan siklus enterohepatika. sehingga pemahaman mengenai akibat yang mungkin timbul pada penderita defisiensi G6PD yang terpapar bahan oksidan masih belum sepenuhnya dipahami serta disadari yang dapat mengakibatkan diagnosis dini terlewatkan. Menghilangkan sel darah merah untuk yang tersensitisasi (kepekaan) 3. Rh negative whole blood. Menghilangkan serum ilirubin 4. Penggunaan Phenobarbital pada post natal masih menjadi pertentangan karena efek sampingnya (letargi). Darah yang dipilih tidak mengandung antigenA dan antigen B. Hemoglobin harusdiperiksa setiap hari sampai stabil c. Di Sardinia. Meningkatkan albumin bebas bilirubin dan meningkatkan keterikatan dangan bilirubin Pada Rh Inkomptabil itas diperlukan transfuse darah golongan O segera (kurangdari 2 hari).darah merah terhadap antibody maternal 2. . setiap 4 -8 jam kadar bilirubin harus di cek. termasuk berupa konseling genetik pada pasangan resiko tinggi. Masih termasuk pencegahan primer yaitu dengan memberikan informasi dan pendidikan kepada masyarakat mengenai kelainan enzim G6PD. Pencegahan Upaya pencegahan primer termasuk skrining untuk mengetahui frekuensi (angka kejadian) kelainan enzim G6PD di masyarakat yang membantu diagnosis dini karena sebagian besar defisiensi G6PD tidak menunjukkan gejala klinis. Obat ini efektif baikdiberikan pada ibu hamil untuk beberapa hari sampai beberapa minggu sebelum melahirkan. skrining neonatal dikombinasikan pendidikan kesehatan tentang G6PD telah berhasil menurunkan angka kejadian favisme pada anak dengan defisiensi enzim G6PD. Therapi Obat Phenobarbital dapat menstimulus hati untuk menghasilkan enzim yang meningkatkan konjugasi bilirubin dan mengekskresikannya.

Sulfasalazine. Sulfanilamide. mudah penggunaannya hanya memerlukan inkubator dan dapat digunakan sampel dalam jumlah besar . Methemoglobin elution tets . Sulfamethoxazole (e. Acetanilid. Methemoglobin Reduction Test. 6. Diagnosa dibuat berdasarkan satu dari beberapa tes yang dirancang untuk mengetahui aktivitas G6PD eritrosit. biaya relatif murah. 4. Bactrim). Anti-malarial : Primaquine dan pamaquine( Chloroquine di bawah pengawasan mungkin digunakan apabila antimalaria diperlukan untuk pencegahan atau rawatan malaria ) 2. Obatan yang patut dielakkan bagi penderita defisiensi G6PD: 1. Hampir semua uji saring tersebut dapat mengidentifikasi penderita defisiensi G6PD hemizigot (pria) dengan tepat.g. Nalidixic Acid. Mafenide Cream (Sulfamylon). 3. Antihelmintics : ß-Naphthol. kecuali penggunaan Formazan ring test Metoda Formazan ring test selain bisa mendeteksi defisiensi G6PD yang heterozigot. Septra. Formazan ring test. Phenazopyridine (Pyridium). 5.Di Thailand dan di Malaysia telah dilakukan skrining defisien enzim G6PD terhadap setiap bayi yang baru lahir menggunakan metode dengan darah umbilikal dan terbukti cukup efektif. Ascorbate-cyanide screening test. Miscellaneous • • • • Vitamin K analogues (1mg phytonadione boleh diberikan kepada bayi) Probenecid Dimercaprol (BAL) Flutamide (Eulexin) . Beberapa uji saring yang relatif sederhana dan memuaskan telah dikembangkan untuk menentukan defisiensi G6PD secara kualitatif antara lain: Fluorescent Spot test. Dapsone. Anti-bacterials : Nitrofurantoin. Stibophen dan Niridazole. sayangnya tidak sensitif untuk diagnosis penderita defisiensi G6PD yang heterozigot (wanita) . Analgesics : Phenacetin. Sulfonamides : Sulfacetamide.

• • • Methylene Blue Tolouidine Blue Napthalene ( ubat gegat ) Prognosis Jika diberi rawatan dan nasihat yang betul. Walaubagaimanapun apabila episod hemolitik anemia berlaku. . pesakit boleh hidup dengan gaya hidup yang normal.ia perlu dirawat dengan rawatan yang sesuai. Kebanyakan pesakit tidak menunjukkan sebarang masalah dalam tempoh yang panjang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful