Mengapa perempuan lebih ramai daripada lelaki?

Pendidikan adalah satu proses di mana seseorang memperoleh banyak faedah sosial seperti pekerjaan, gaji yang mencukupi dan kemungkinan, kuasa politik. Walau bagaimana pun semasa penjajahan British di negara kita, tidak semua pelajar mempunyai peluang bersekolah kerana pada masa itu sekolah dibahagikan mengikut kumpulan etnik, kelas sosial, kurikulum dan penempatan. Ketidaksamaan peluang dalam pendidikan bermaksud sekatan hak seseorang untuk mengembangkan potensinya. Murid perempuan dan lelaki masingmasing memilih mata pelajaran yang bersifat keperempuanan dan kelakian. Zaman penjajah peluang diberi kepada lelaki manakala golongan perempuan dinafikan peluang untuk menerima pendidikan. Kedua-dua jantina mempunyai perbezaan dari segi status, cita-cita, perlakuan dan ciri-ciri fizikal yang jelas. Peluang pekerjaan mengikut gender. Pencapaian akademik pelajar perempuan lebih baik daripada lelaki.
Wanita Dikurniakan Dengan 1 Akal 9 Nafsu. Manakala Lelaki Dikurniakan 9 Akal Dengan 1 Nafsu. Secara Pemahaman Literal Membawa Maksud Wanita Mampu Mengawal 9 Nafsunya Dengan Hanya 1 Akal. Tetapi Lelaki Memerlukan Keupayaan 9 Akal Untuk Mengawal Hanya 1 Nafsunya. Adakah Ini Menunjukkan Allah S.W.T Tidak Adil Dalam Mengurniakan Keupayaan Akal Fikiran Manusia Mengikut Gender?

Sejak Azali Lagi Dan Di Dalam Islam Sendiri Lelaki Perlu Sentiasa Di Depan Dan Wanita Di Belakang. Menjadi Penyokong Yang Kuat Di Belakang Lelaki. Tetapi Dunia Kini Hampir Menterbalikkan Fakta Tersebut. Persoalannya Tiada Lagikah Lelaki Yang Arif Dalam Bidang Pengurusan Dan Pengorganisasian? Jika Ada Wanita Yang Paling Layak Untuk Memegang Sesuatu Jawatan Itu Kerana Mempunyai Ketinggian Dari Segi Ilmu & Kepimpinan, Kenapa Tiada Lelaki Yang Sebegitu Untuk Berada Di Kedudukan Itu?

Seperti biasa kiasan ini akan kita dengar setiap kali tibanya kemasukan ke IPTA. Mana ramai, lelaki ke perempuan? Semestinya pelajar wanita lebih ramai.di mana hilangnya pelajar lelaki ini? Pelajar perempuan terus mendominasi kemasukan ke university awam apabila menguasai 64.8 peratus atau 26, 229 daripada 40,506 tempat yang ditawarkan untuk program ijazah pertama bagi sesi akademik 2010/2011. Jumlah mereka juga melebihi lelaki bagi program pengajian lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf yang akan mendaftar pada tarikh sama dan 23 Mei lalu dengan 21,567 pelajar perempuan berjaya mendapat tawaran atau 58.45 peratus daripada keseluruhan 36,900 tempat kemasukan. Hanya 35.2 peratus atau 14,277 pelajar lelaki mendapat tempat dalam program pengajian lepasan Sijil Tinggi

sebanyak 67 peratus atau 41.886 tahun lalu. Kelayakan akademik lelaki biasanya kurang cemerlang berbanding wanita. Jangan kata. Kemasukan ke IPTA ditentukan oleh kelayakan akademik. wanita masa kini mungkin akan melihat dari segi kekukuhan kewangan individu lelaki sebelum bersetuju menjadi pasangan hidup mereka. pelajar lelaki berkelulusan rendah daripada ijazah sarjana muda perlu mengukuhkan kedudukan ekonomi masing-masing melalui usaha penjanaan pendapatan seperti menjadi usahawan. Beliau berkata.182 calon lelaki. Untuk jurusan teknikal sahaja bilangan antara pelajar lelaki dengan pelajar wanita nampak seimbang. Pelajar wanita lebih cemerlang kerana mereka lebih rajin membaca. Malah. Tidak dinafikan banyak sumber tenaga wanita terpelajar menyumbang kepada penjanaan ekonomi negara dengan mengisi jawatan di pelbagai peringkat dan sektor.333 untuk kemasukan program lepasan SPM atau setaraf. bilangan pemohon perempuan pada kemasukan ke IPTA tahun ini meningkat berbanding 40. Namun. Keputusan peperiksaan awam seperti Sijil Pelajaran Malaysia atau Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia yang lebih cemerlang kebanyakkan adalah pelajar perempuan. Menurut sumber Kementerian Pengajian Tinggi.141 permohonan oleh pelajar lelaki. jumlah penawaran tempat kepada pelajar perempuan mengatasi pelajar lelaki bagi semua kategori kaum bagi kedua-dua peringkat program pengajian. tahun ini. dominasi kemasukan pelajar perempuan untuk kemauskan ke IPTA selari jurang gender yang amat ketara antara pelajar perempuan dan lelaki dalam permohonan untuk kemasukan program lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Setaraf (Ijazah Pertama). di IPTA di IPTS pun senario pun serupa juga. Katanya.228 permohonan diterima adalah daripada pelajar perempuan dengan jumlahnya melebihi sekali ganda berbanding hanya 33 peratus atau 20. ia akan membawa . Keputusan cemerlang. melebihi sekali ganda daripada 20.046 daripada keseluruhan 61.55 peratus atau 15. Realiti masa kini menunjukkan. Ini ada kaitannya dengan sistem pendidikan negara kita yang lebih banyak menekankan tentang keputusan dalam peperiksaan. mereka perlu mempunyai sumber kewangan yang mampu menjamin kehidupan diri sendiri dan kaum wanita yang bakal menjadi pasangan hidup. jika dibiarkan situasi ini berterusan. selain kelulusan akademik yang tinggi. mudahlah mendapat laluan ke IPT. Dengan kata lain. menghafal dan mentelaah pelajaran kerana sistem pendidikan kita lebih menjurus kepada tiga perkara tersebut.Persekolahan Malaysia (STPM)/Matrikulasi/Asasi/Setaraf(Ijazah Pertama) dan 41.

kepada banyak implikasi struktur masyarakat negara ini. kepada Sama ada bersetuju atau sebaliknya. Apatah lagi jika mahu mendiami bandar besar di negara ini. . kehidupan sekarang dan akan datang memerlukan wang dalam pelbagai perkara. trend penguasaan pelajar lelaki dalam bidang teknikal termasuk kejuruteraan di universiti awam kian merosot tetapi didominasi pula oleh pelajar perempuan.

Apabila isu kekurangan penuntut lelaki di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ini ditimbulkan sekali lagi oleh Naib Canselor Universiti Pendidikan Sul. dominasi penuntut perempuan di IPTA memang sudah ketara. FenomenaFakta bahawa bilangan lelaki yang memang lebih sedikit berbanding perempuan di negara ini sekarang walaupun boleh diterima sebagai sebahagian daripada penyumbang kepada fenomena ini. Dr. .tan Idris (UPSI). yang pasti 70 peratus pelajar perempuan dan selebihnya lelaki. Institut Latihan Ini disokong oleh fakta bahawa bilangan pelajar lelaki yang mengikuti pengajian vokasional atau teknikal di Politeknik dan Kolej Komuniti mewakili 60 peratus. daripada sejumlah 30 pelajar di dalam sesebuah kelas misalnya.faktor lain yang berkait rapat sewajarnya dikenal pasti dan seterusnya ditangani. Kementerian Pengajian Tinggi sepatutnya membina lebih banyak institusi serupa ini agar dapat memenuhi keperluan pelajar lelaki. Meletakkan pelajar lelaki dalam kelompok yang bermasalah sosial tentunya tidak adil justeru bilangan mereka yang terbabit dalam jenayah dan penagihan dadah begitu kecil jika dibandingkan dengan penduduk negara ini yang berjumlah 26 juta orang.Perindustrian sebagainya. kebanyakan penuntut lelaki mencari jalan keluar dengan memilih bidang pekerjaan atau melanjutkan pengajian di institusi lain seperti Institut Kemahiran. faktor. Justeru itu. dalam banyak keadaan apa yang dipelajari selama empat tahun di universiti sebenarnya tidak membantu langsung dalam pemilihan dan perkembangan kerjaya mereka. Selepas itu.lain daripada pembelajaran yang lebih tertumpu kepada membaca dan hafal dilihat tidak relevan dan tidak memenuhi minat mereka. (ILP). Kaedah pembelajaran lelaki sebenarnya lebih menjurus kepada hands on dan tidak setakat membaca dan menghafal yang seterusnya dimuntahkan dalam kertas jawapan peperiksaan. Menyedari keadaan ini. politeknik dan Mengapa pelajar lelaki kurang?apa sebabnya?di mana puncanya? KE MANA perginya pelajar lelaki? Umumnya. Prof. Aminah Ayob jurang perbezaan yang semakin melebar memang sudah dijangka kerana sejak tempoh lima tahun lalu. malah ada ketikanya tiada pelajar lelaki langsung? Sistem persekolahan bermula dari sekolah rendah yang disogokkan dengan µbelajar setakat hendak lulus periksa´ se.

dipenuhi peraturan dan sebagainya lagi. Akhirnya mereka mula seronok dengan corak kehidupan yang memang jauh menyeronokkan berbanding suasana di zaman persekolahan yang dikatakan tersekat (tidak bebas). Jumlah pelajar lelaki Melayu. Ini membimbangkan ramai pihak. para pelajar Melayu. tiada satu langkah berkesan yang telah dilaksanakan bagi merubah situasi yang membimbangkan ini. keadaan ini lebih ketara jika statistiknya dilihat dari segi bangsa Melayu. pelbagai pendapat dan rumusan dibuat. Jadi tidak hairanlah apabila tamat persekolahan menengah atas (tingkatan 5). wang sentiasa berada di hadapan apabila keputusan ingin dibuat. kita akan lebih menumpukan kepada pelajarpelajar Melayu. Pandangan sebahagian besar ibu bapa bahawa anak perempuan wajar mempunyai kerjaya yang boleh memperuntukkan lebih masa dengan keluarga juga turut menyumbang kepada jurang perbezaan ini. amat ketara berkurangan berbanding pelajar perempuan Melayu. Dalam keadaan sebegini. mereka mula membeli dan membelanjakan wang yang diperolehi untuk apa yang mereka idamkan selama ini. remaja perempuan Melayu dikatakan bersikap lebih matang. Berkaitan perubahan budaya ini ialah perubahan akibat proses urbanisasi yang ketara dan pesat membawa kepada satu sikap baru dalam masyarakat Melayu iaitu sikap mementingkan kebendaan (materialistik). bermakna bekalan tenaga kerja profesional lelaki akan berkurangan di pasaran bagi tahuntahun mendatang. Dalam dunia mengejar kebendaan ini.Masalah keluarga yang kurang berkemampuan untuk membiayai pengajian universiti selain daripada tekad pelajar lelaki yang lebih cenderung untuk mencari pekerjaan bagi menanggung adik beradik yang lain juga turut menyumbang kepada keadaan ini. Apabila sudah bekerja dan mendapat wang. Mereka memandang lebih jauh ke hadapan. Justeru itu anak-anak perempuan digalakkan untuk memilih bidang yang bersifat akademik dan tidak menghairankan jumlah mereka terus meningkat di universiti. Dalam perbincangan seterusnya. malahan di IPTS dan kolej-kolej swasta juga situasi ini dilaporkan berlaku. Apa yang lebih menyedihkan. Pelajar lelaki di IPTA diberitakan semakin merosot bilangannya dari tahun ke tahun. Ada pihak berpendapat situasi ini wujud kerana perubahan budaya semasa. Sebenarnya bukan sahaja di IPTA. Jika keadaan ini berterusan. bersegera mendapatkan kerja. minat mereka terhadap pelajaran dan langkah untuk melanjutkan pelajaran semakin berkurangan.Mengapakah ini berlaku?. Mereka masih melihat proses melanjutkan pelajaran sebagai satu . Namun sehingga kini. Seterusnya. kesempitan wang. Apabila hal ini di bawa kepada perbincangan umum.

sebaliknya mengikut populariti dan bidang pekerjaan yang boleh diceburi selepas ikuti pengajian. jumlah calon yang mengambil SPM adalah seimbang antara lelaki dan perempuan. menguruskan perniagaan keluarga dan sebagainya lagi yang bukan sahaja mendatangkan keseronokan semata. Sebaliknya pelajar lelaki. Boleh dikira dengan jari. Ada pula pihak menyatakan. terlalu memilih universiti dan sebagainya lagi. Ada pihak pula menyatakan nisbah penduduk sekarang menjadi punca pelajar lelaki berkurangan di pusat pengajian tinggi. yakni satu lelaki bagi setiap 14 orang wanita. Ada pihak yang mengemukakan hujah yang lebih logik dan jelas berlaku. khasnya remaja Cina. Mereka telah mula berfikir mengenai kehidupan bekeluarga yang memerlukan persediaan yang lebih baik. Ingin bebaskan minda mereka dari segala sekatan dan kongongan yang dialami semasa di sekolah dulu. Tentang keluarga yang akan dibinanya dan sebagainya lagi. Akibatnya mereka tersalah membuat pilihan. sikap memilih mereka memakan diri. maka kesannya tentulah seperti situasi yang berlaku sekarang ini. Jika selepas tamat SPM. apa yang kerap terpacul dari mulut mereka ialah "Enjoy!!!". Jika hal ini benar (dan memang telah dinyatakan bahawa suatu masa nanti nisbah lelaki wanita akan meningkat menjadi 1:50). tetapi memberi impak positif untuk kehidupan masa depan mereka.keperluan. berapa orang remaja lelaki pada umur sebegini yang mula memikirkan lebih jauh tentang kehidupan du masa depannya. kebanyakan mereka menghabiskan masa luang sementara menunggu peperiksaan ini untuk mempelajari ilmu-ilmu yang tidak mereka pelajari semasa di sekolah seperti menimba pengetahuan komputer. iaitu pencapaian lemah pelajar-pelajar lelaki ketika peringkat SPM menjadi sebab . hanya sebilangan kecil calon lelaki berjaya menjejakkan kaki ke IPT. mereka juga memilih jenis kursus yang hendak diikuti. Tapi ini tidak dapat membuktikan kenapa apabila ada sekolah. Pelajar-pelajar lelaki yang memohon ke IPT memohon kursus bukannya mengikut kelulusan dan pencapaian mereka. diletakkan dalam senarai calon simpanan yang panjang dan tempat di IPT tidak diperolehi. tetapi selepas keputusan ke IPT diumumkan. Jika dibandingkan dengan bangsa lain. mengikuti kursus menaip dan trengkas. mengikuti kursus-kursus teknikal. lebih mementingkan keseronokan yang mereka telah perolehi. khasnya remaja lelaki Melayu. mereka juga memilih jenis kerja. sikap memilih lelaki dan suka mengambil jalan mudah merupakan satu lagi faktor penyumbang kepada kemerosotan ini. Bermakna pelajaran perlu diteruskan untuk potensi kehidupan yang lebih baik. kursus meningkatkan keupayaan berbahasa Inggeris. Kajian oleh JAWI menunjukkan nisbah lelaki perempuan adalah 1:14. Akhirnya.

Hanya pelajarpelajar lelaki yang rajin. Jelasnya. Ramai lelaki mungkin terpaksa menjadi suri rumah pada masa depan jika fenomena pelajar perempuan menguasai IPT terus berlaku. peratus yang berjaya dalam peperiksaan berkenaan juga nampaknya makin merosot. tekun berusaha serta tahu impian dan matlamat masa depan mereka berjaya ke sana. . Tapi kita masih tercaricari kenapa para pelajar lelaki lepasan SPM.utama mereka kandas ke IPTA dan IPTS. dengan jumlah calon lelaki yang makin berkurang dan ditambah lagi dengan sikap sentiasa 'enjoy' dan ambil mudah menyebabkan mereka kandas selepas SPM dan tidak dapat menjejakkan kaki ke menara gading. Namun begitu apa yang digusarkan ialah masalah ini jika dibiarkan berlarutan bakal melahirkan masalah ketidakseimbangan dari segi pekerjaan pula. Faktor ini memang nyata kebenarannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful