BISKUT SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....

] 100 gm tepung jagung.......] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 180·C sampai masak (anggaran 15 minit). 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. tapi org biasa buat...bila dah jd adunan org buh dlm frezer.. pah tu bila org nak buat, keluarkan dan org br parut... tp kebanyakkan resepi tak yah buh dlm frezer pun... sebab tu kut sedap.. ha..ha..gila berlagak lg ni...dah ada resepi org nak tryla.. plak..tp org tak suka pakai manik kaler2 tu org ganti dgn almond cincang.. tryla..ya...

2. 7. Tip: Untuk mempercepatkan coklat beku. 4. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair.Bahan-bahan : (A) 250 gm mentega 150 gm gula kastor 450 gm tepung biskut (cap Red Rose) 100 gm tepung jagung 1 1/2 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh emplex (perangup biskut) 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (B) 150 biji badam. Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. Masukkan esen vanila dan telur.Biarkan 10 minit hingga ia beku. tepung jagung. Ketepikan. panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. Keluarkan. dibakar 100 gm badam cincang . masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. Pukul lagi hingga sebati. serbuk penaik dan emplex. Ayak tepung gandum. Susun dalam dulang pembakar. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Untuk membuat coklatnya. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi. Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. . Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. 3. dibakar 150 keping cawan kertas bewarna hitam (C) 500 gm coklat masakan 1 sudu teh coco butter Cara Membuatnya : 1. Ambil sedikit doh dan bulatkan. 6. 5.

dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. Kacau dgn. Bakar biskut pula hingga benar-benar masak barulah dibiar sejuk sebelum dititiskan dengan coklat. Harap puan dapat memberikan sedikit resepi/ petuanya. Ratakan badam di dalam tin pembakar (jangan ada yg bertindih) dan masukkan ke dalam oven.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Maaf. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. Caranya adalah memanaskan oven ke suhu 220 C (seelok-eloknya api atas dan bawah). biskut akan menjadi keras pula. Jika menggunakan putih telur saja. A Pastikan badam yg anda bakar benar-benar rangup dan sejuk sebelum membungkusnya dengan doh biskut. ye.Petua Merangup Badam dan Biskut Almond London PETUA MERANGUPKAN BADAM Q. silalah berikan kepada saya. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Saya pernah mencubanya dari resepi majalah tempatan tetapi tidak menjadi dan badamnya tidak rangup seperti yang saya inginkan. Jangan terlebih bakar kerana ia mudah pahit. senduk kayu setiap 2 minit supaya rata masaknya. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). . saya nak dapatkan petua/cara bagaimana hendak merangupkan badam untuk membuat biskut almond london. Supaya biskut benar-benar rangup.

6. KEK COKLAT MOIST PERMATA HATI Bahan-bahan: 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Cara Membuatnya: 1. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. pukul lagi. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. Jika biskut tidak rangup lagi. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. 2. pukul lagi hingga sebati.Bila biskut masak. 4. . Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist. namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Memang senang dan mudah. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. 3. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). 5. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan.

.KEK COKLAT MOIST BERKRIM Bahan-bahan: Bahan A 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Bahan B 200g coklat masak ½ cawan serbuk koko ½ tin susu pekat½ cawan air 1 sudu kecil gula pasir1 sudu kecil tepung gandum Bahan C Coklat urai berwarna untuk hiasan Cara membuatnya: Bahan A 1. gaul hingga sebati. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap. 3. 4. 2. pukul lagi. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. Sediakan acuan yang anda suka dan griskan menggunakan minyak masak. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal.

Bakar selama 45 minit atau sehingga ianya tidak melekat pada lidi apabila dicucuk. Bahan B 1. Sesuai untuk acara-acara penting. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan panaskan di atas api yang sederhana. Sedia untuk dihidang.Untuk menghias 1.5. Taburkan pula coklat urai warna-warni untuk hiasan. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Mudah bukan? InsyaAllah. 6. tuangkan krim coklat tadi ke atas kek tersebut. 2. 3. senang dan cepat disediakan sebab tak perlu nak ayak tepung dan sebagainya. Panaskan oven pada suhu 1750C atau 3500 F selama 5 minit. Adunan sedia untuk dibakar dalam tempoh 10 minit saja. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven. 2. Setelah kek sejuk. . anda boleh melakukannya. Masukkan pula tepung gandum untuk memekatkan krim tersebut.

.. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata...] 100 gm tepung kastad..... 5... 2) Pukul semua bahan kecuali coklat rice sehingga gebu (dalam 5 minit dengan kelajuan tinggi) 3) Masukkan coklat rice. 4) Bakar dalam acuan yang dilengser selama 45 minit (ikut oven memasing) SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum. 1. Pukul kembang butter dan gula. gaul perlahan. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup.KEK COKLAT RICE Bahan-bahan 200g butter 200g gula 4 biji telur 200g tepung penaik 1 camt baking powder 1 camt esen vanilla 100g coklat rice Cara-caranya 1) Panaskan oven 170c. 2.. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.. 4.] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara. Masukkan tepung dan gaul rata.. 3.

. Kemudian sira dgn madu lebah kacau perlahan. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.6. madu ni pekat.. untuk 1 kotak kecil cornflakes 250gram madu. cornflakes tak melekat. diatas api perlahan.CORNFLAKES MADU Bahan A 1 kotak cornflakes 2 sudu besar planta 3 sudu besar gula pasir 1 botol madu lebah (Australia honey . Taburkan bijan. kacau rata. kemudian baru masukkan madu dan kacau rata semua sekali. .dijual dikedai kek) bijan.simpan dalam bekas kedap udara. badam (yg telah ditumbuk kasar) Masukkan didlm paper cup semasa masih panas. Bila dah sejuk boleh terus dimakan. hias dengan ceri merah atau hijau. OPTION 1 Digantikan dgn madu jenis lain pun boleh. 7. Kalau kurang madu.kacang tanah. masukkan cornflakes. Sejukkan . BISKUT .kacang tanah. masukkan cornflakes. tak payah dibakar.badam (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar) ceri merah/hijau (untuk hiasan) paper cup Cara2nya Cairkan planta + gula. boleh berderai. OPTION 2 sesudah mencairkan planta dan gula diatas api yg sederhana.

Ramaskan cornflakes tapi jangan sampai hancur. Agak2 dah masak bolehlah angkat.com] bahan-2 ¼ cawan mentega ¼ cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes ½ cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar . Bakar dalam 5-8 minit. Lepas tu gaulkan semua bahan2 tadi dalam 1 mangkuk besar. OPTION 1 From: [ "siti Jasniah" sjas@hotmail. gula.my] Biskut corn flakes madu Bahan2: 6 cawan corn flakes 3/4 cawan gula castor 1/2 cawan mentega 4 sudu besar madu 1 sudu teh esen vanila/ros 1 cawan bijan 1 cawan kacang / gajus/ almond cholocolate rice / manisan manik Caranya: Panaskan mentega.com.From: [ noyati@heitech. Bila dah rata bolehlah masuk dalam paper cup yg telah disapu sedikit majerin (nak elak dari melekat). Bolehlah tabur chocolate rice / manisan manik di atas. Masukan kacang & bijan. esen & madu di atas kuali dgn api yg sederhana hingga cair & sebati. Gaul rata.

susu pekat .cara-2 Mentega. kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit.com. OPTION 2 From: "Rosenajehah Mohamed Ramli@pernec. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan. kelapa. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi. selamat mencuba. kacau sehingga mentega cair. madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar semula di dalam oven.dicincang Cupcakes Cara: Cairkan butter sampai betul-betul cair Masukkan madu. badam dan gajus.acc" najeha@pernec. Masak dengan api yg kecil. Resepi 1: 1 kotak cornflakes yang saiz besar 1 buku buttercup 1 botol madu (size biasa) 1 tin susu pekat (375 ml . Resepi 2: 1 kotak cornflakes 1 botol madu 2-3 sudu gula pasir 1 mangkuk badam keping .pt.yang pendek) 1 tin kelapa kering 1 cawan badam keping 1 cawan gajus . sekian. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk.my] Saya ada dua resepi Honey Cornflakes yang berbeza.kacau rata Masukkan cornflakes.

Supaya biskut benar-benar rangup. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. .Cara: Cairkan madu dan gula Setelah betul-betul cair masukkan cornflakes dan badam Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. Bila biskut masak. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). Jika biskut tidak rangup lagi. silalah berikan kepada saya. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Jika menggunakan putih telur saja. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. biskut akan menjadi keras pula.

. ..cairkan cara double boiling..... Sejukkan dahulu baru disimpan.. 8.tengah dan buatkan bentuk bujur. Cara Memasak 1.] ayak semua 1 s/k emplex [optional] ] Badam yang sudah dibakar Coklat masakan . 5... Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata... Ambil sebesar ibu jari dan leperkan... 6.. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.. Pukul gula dan mentega hingga kembang.. 7.] 1/2 cawan tepung naik sendiri.] 1/2 cawan tepung jagung .. Bubuh badam di tengah . Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair. 2. 4. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak . 3.ahan-bahan 250 gm mentega 1 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila 3 cawan tepung gandum .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful