BISKUT SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....

] 100 gm tepung jagung.......] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 180·C sampai masak (anggaran 15 minit). 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. tapi org biasa buat...bila dah jd adunan org buh dlm frezer.. pah tu bila org nak buat, keluarkan dan org br parut... tp kebanyakkan resepi tak yah buh dlm frezer pun... sebab tu kut sedap.. ha..ha..gila berlagak lg ni...dah ada resepi org nak tryla.. plak..tp org tak suka pakai manik kaler2 tu org ganti dgn almond cincang.. tryla..ya...

4. Untuk membuat coklatnya. Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya. dibakar 150 keping cawan kertas bewarna hitam (C) 500 gm coklat masakan 1 sudu teh coco butter Cara Membuatnya : 1. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar. dibakar 100 gm badam cincang . Tip: Untuk mempercepatkan coklat beku. Susun dalam dulang pembakar. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. 6. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. Keluarkan. 2. . Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi.Biarkan 10 minit hingga ia beku. serbuk penaik dan emplex. Ketepikan. 5.Bahan-bahan : (A) 250 gm mentega 150 gm gula kastor 450 gm tepung biskut (cap Red Rose) 100 gm tepung jagung 1 1/2 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh emplex (perangup biskut) 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (B) 150 biji badam. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. 3. Masukkan esen vanila dan telur. Pukul lagi hingga sebati. tepung jagung. masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. 7. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit. Ayak tepung gandum.

A Pastikan badam yg anda bakar benar-benar rangup dan sejuk sebelum membungkusnya dengan doh biskut. Supaya biskut benar-benar rangup.Petua Merangup Badam dan Biskut Almond London PETUA MERANGUPKAN BADAM Q. silalah berikan kepada saya. Caranya adalah memanaskan oven ke suhu 220 C (seelok-eloknya api atas dan bawah). Bakar biskut pula hingga benar-benar masak barulah dibiar sejuk sebelum dititiskan dengan coklat. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. ye. Kacau dgn. Ratakan badam di dalam tin pembakar (jangan ada yg bertindih) dan masukkan ke dalam oven. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). senduk kayu setiap 2 minit supaya rata masaknya. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Jangan terlebih bakar kerana ia mudah pahit.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. biskut akan menjadi keras pula. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. . Jika menggunakan putih telur saja. Saya pernah mencubanya dari resepi majalah tempatan tetapi tidak menjadi dan badamnya tidak rangup seperti yang saya inginkan. saya nak dapatkan petua/cara bagaimana hendak merangupkan badam untuk membuat biskut almond london. BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. Maaf. Harap puan dapat memberikan sedikit resepi/ petuanya. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli).

Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. 2. Pukul gula dan telur sehingga kembang. 4. pukul lagi hingga sebati. namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). pukul lagi. kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist. Memang senang dan mudah. . susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek. 6. Jika biskut tidak rangup lagi.Bila biskut masak. 5. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja. KEK COKLAT MOIST PERMATA HATI Bahan-bahan: 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Cara Membuatnya: 1. 3.

Sediakan acuan yang anda suka dan griskan menggunakan minyak masak. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. . 3. pukul lagi. gaul hingga sebati. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi.KEK COKLAT MOIST BERKRIM Bahan-bahan: Bahan A 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Bahan B 200g coklat masak ½ cawan serbuk koko ½ tin susu pekat½ cawan air 1 sudu kecil gula pasir1 sudu kecil tepung gandum Bahan C Coklat urai berwarna untuk hiasan Cara membuatnya: Bahan A 1. Pukul gula dan telur sehingga kembang. 2. 4. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap.

Bahan B 1. tuangkan krim coklat tadi ke atas kek tersebut. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Panaskan oven pada suhu 1750C atau 3500 F selama 5 minit. . Mudah bukan? InsyaAllah. Masukkan pula tepung gandum untuk memekatkan krim tersebut. 2. Taburkan pula coklat urai warna-warni untuk hiasan. Setelah kek sejuk. Adunan sedia untuk dibakar dalam tempoh 10 minit saja. Sesuai untuk acara-acara penting. 6.Untuk menghias 1. Bakar selama 45 minit atau sehingga ianya tidak melekat pada lidi apabila dicucuk. Sedia untuk dihidang. 2. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan panaskan di atas api yang sederhana. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven. anda boleh melakukannya. 3. senang dan cepat disediakan sebab tak perlu nak ayak tepung dan sebagainya.5.

Pukul kembang butter dan gula. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup. 5. Masukkan tepung dan gaul rata...KEK COKLAT RICE Bahan-bahan 200g butter 200g gula 4 biji telur 200g tepung penaik 1 camt baking powder 1 camt esen vanilla 100g coklat rice Cara-caranya 1) Panaskan oven 170c. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil...] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara... 2) Pukul semua bahan kecuali coklat rice sehingga gebu (dalam 5 minit dengan kelajuan tinggi) 3) Masukkan coklat rice. 4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.. 3... 2... 1. .. gaul perlahan.] 100 gm tepung kastad. 4) Bakar dalam acuan yang dilengser selama 45 minit (ikut oven memasing) SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.

OPTION 1 Digantikan dgn madu jenis lain pun boleh. untuk 1 kotak kecil cornflakes 250gram madu.kacang tanah.. Kalau kurang madu. Sejukkan .6.dijual dikedai kek) bijan. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.simpan dalam bekas kedap udara. badam (yg telah ditumbuk kasar) Masukkan didlm paper cup semasa masih panas. kacau rata.CORNFLAKES MADU Bahan A 1 kotak cornflakes 2 sudu besar planta 3 sudu besar gula pasir 1 botol madu lebah (Australia honey . boleh berderai. masukkan cornflakes. tak payah dibakar. . Kemudian sira dgn madu lebah kacau perlahan.badam (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar) ceri merah/hijau (untuk hiasan) paper cup Cara2nya Cairkan planta + gula. Taburkan bijan. madu ni pekat. OPTION 2 sesudah mencairkan planta dan gula diatas api yg sederhana. masukkan cornflakes. diatas api perlahan..kacang tanah. 7. hias dengan ceri merah atau hijau. cornflakes tak melekat. Bila dah sejuk boleh terus dimakan. BISKUT . kemudian baru masukkan madu dan kacau rata semua sekali.

Masukan kacang & bijan. Agak2 dah masak bolehlah angkat. Bolehlah tabur chocolate rice / manisan manik di atas. Gaul rata. Bakar dalam 5-8 minit.From: [ noyati@heitech.my] Biskut corn flakes madu Bahan2: 6 cawan corn flakes 3/4 cawan gula castor 1/2 cawan mentega 4 sudu besar madu 1 sudu teh esen vanila/ros 1 cawan bijan 1 cawan kacang / gajus/ almond cholocolate rice / manisan manik Caranya: Panaskan mentega. OPTION 1 From: [ "siti Jasniah" sjas@hotmail. Bila dah rata bolehlah masuk dalam paper cup yg telah disapu sedikit majerin (nak elak dari melekat).com. esen & madu di atas kuali dgn api yg sederhana hingga cair & sebati. Lepas tu gaulkan semua bahan2 tadi dalam 1 mangkuk besar.com] bahan-2 ¼ cawan mentega ¼ cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes ½ cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar . gula. Ramaskan cornflakes tapi jangan sampai hancur.

com. madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Resepi 1: 1 kotak cornflakes yang saiz besar 1 buku buttercup 1 botol madu (size biasa) 1 tin susu pekat (375 ml . Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk. sekian. susu pekat .pt. Resepi 2: 1 kotak cornflakes 1 botol madu 2-3 sudu gula pasir 1 mangkuk badam keping . kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan. kelapa.my] Saya ada dua resepi Honey Cornflakes yang berbeza.yang pendek) 1 tin kelapa kering 1 cawan badam keping 1 cawan gajus .acc" najeha@pernec. badam dan gajus. Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar semula di dalam oven.kacau rata Masukkan cornflakes. kacau sehingga mentega cair. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi.cara-2 Mentega. selamat mencuba.dicincang Cupcakes Cara: Cairkan butter sampai betul-betul cair Masukkan madu. OPTION 2 From: "Rosenajehah Mohamed Ramli@pernec. Masak dengan api yg kecil.

Cara: Cairkan madu dan gula Setelah betul-betul cair masukkan cornflakes dan badam Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). biskut akan menjadi keras pula. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. . Bila biskut masak. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Jika biskut tidak rangup lagi. Supaya biskut benar-benar rangup. Jika menggunakan putih telur saja.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. silalah berikan kepada saya.

Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair. .... Bubuh badam di tengah .ahan-bahan 250 gm mentega 1 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila 3 cawan tepung gandum . 4..cairkan cara double boiling..] ayak semua 1 s/k emplex [optional] ] Badam yang sudah dibakar Coklat masakan .. Pukul gula dan mentega hingga kembang.. 6. 2... Cara Memasak 1.. 8.. 5..] 1/2 cawan tepung naik sendiri.. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .tengah dan buatkan bentuk bujur.] 1/2 cawan tepung jagung . Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata. 3. Sejukkan dahulu baru disimpan. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan... 7..