P. 1
BISKUT SARANG SEMUT

BISKUT SARANG SEMUT

|Views: 410|Likes:
Published by Selendang Emas

More info:

Published by: Selendang Emas on May 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2012

pdf

text

original

BISKUT SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....

] 100 gm tepung jagung.......] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 180·C sampai masak (anggaran 15 minit). 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. tapi org biasa buat...bila dah jd adunan org buh dlm frezer.. pah tu bila org nak buat, keluarkan dan org br parut... tp kebanyakkan resepi tak yah buh dlm frezer pun... sebab tu kut sedap.. ha..ha..gila berlagak lg ni...dah ada resepi org nak tryla.. plak..tp org tak suka pakai manik kaler2 tu org ganti dgn almond cincang.. tryla..ya...

Bahan-bahan : (A) 250 gm mentega 150 gm gula kastor 450 gm tepung biskut (cap Red Rose) 100 gm tepung jagung 1 1/2 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh emplex (perangup biskut) 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (B) 150 biji badam. 5. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar. 2. Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit. Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. Untuk membuat coklatnya. Ayak tepung gandum. Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Ketepikan. Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain. Susun dalam dulang pembakar. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan esen vanila dan telur.Biarkan 10 minit hingga ia beku. 3. serbuk penaik dan emplex. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi. 6. Keluarkan. 4. masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. dibakar 100 gm badam cincang . Ambil sedikit doh dan bulatkan. . panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. 7. Tip: Untuk mempercepatkan coklat beku. tepung jagung. dibakar 150 keping cawan kertas bewarna hitam (C) 500 gm coklat masakan 1 sudu teh coco butter Cara Membuatnya : 1.

biskut akan menjadi keras pula. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. Jika menggunakan putih telur saja.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. Maaf. Ratakan badam di dalam tin pembakar (jangan ada yg bertindih) dan masukkan ke dalam oven. Kacau dgn.Petua Merangup Badam dan Biskut Almond London PETUA MERANGUPKAN BADAM Q. Saya pernah mencubanya dari resepi majalah tempatan tetapi tidak menjadi dan badamnya tidak rangup seperti yang saya inginkan. Jangan terlebih bakar kerana ia mudah pahit. Caranya adalah memanaskan oven ke suhu 220 C (seelok-eloknya api atas dan bawah). Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. senduk kayu setiap 2 minit supaya rata masaknya. ye. silalah berikan kepada saya. Bakar biskut pula hingga benar-benar masak barulah dibiar sejuk sebelum dititiskan dengan coklat. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). . saya nak dapatkan petua/cara bagaimana hendak merangupkan badam untuk membuat biskut almond london. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Harap puan dapat memberikan sedikit resepi/ petuanya. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). A Pastikan badam yg anda bakar benar-benar rangup dan sejuk sebelum membungkusnya dengan doh biskut. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. Supaya biskut benar-benar rangup.

Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). KEK COKLAT MOIST PERMATA HATI Bahan-bahan: 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Cara Membuatnya: 1. 4.Bila biskut masak. namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek. pukul lagi. Jika biskut tidak rangup lagi. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang. 3. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. 5. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. 2. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Memang senang dan mudah. Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. 6. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. . pukul lagi hingga sebati.

Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Sediakan acuan yang anda suka dan griskan menggunakan minyak masak.KEK COKLAT MOIST BERKRIM Bahan-bahan: Bahan A 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Bahan B 200g coklat masak ½ cawan serbuk koko ½ tin susu pekat½ cawan air 1 sudu kecil gula pasir1 sudu kecil tepung gandum Bahan C Coklat urai berwarna untuk hiasan Cara membuatnya: Bahan A 1. gaul hingga sebati. Pukul gula dan telur sehingga kembang. 2. 4. . Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. pukul lagi. 3.

Keluarkan kek dari oven dan sejukkan. . 3. Mudah bukan? InsyaAllah. Bahan B 1. Panaskan oven pada suhu 1750C atau 3500 F selama 5 minit.5. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan panaskan di atas api yang sederhana. 2. Sesuai untuk acara-acara penting. Taburkan pula coklat urai warna-warni untuk hiasan. Masukkan pula tepung gandum untuk memekatkan krim tersebut. senang dan cepat disediakan sebab tak perlu nak ayak tepung dan sebagainya. anda boleh melakukannya.Untuk menghias 1. Setelah kek sejuk. 2. tuangkan krim coklat tadi ke atas kek tersebut. 6. Bakar selama 45 minit atau sehingga ianya tidak melekat pada lidi apabila dicucuk. Adunan sedia untuk dibakar dalam tempoh 10 minit saja. Sedia untuk dihidang.

Pukul kembang butter dan gula... Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.. 4) Bakar dalam acuan yang dilengser selama 45 minit (ikut oven memasing) SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 2) Pukul semua bahan kecuali coklat rice sehingga gebu (dalam 5 minit dengan kelajuan tinggi) 3) Masukkan coklat rice. .] 100 gm tepung kastad. 4.. 5. 3.. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup. Masukkan tepung dan gaul rata.] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara.. 2.... 1...KEK COKLAT RICE Bahan-bahan 200g butter 200g gula 4 biji telur 200g tepung penaik 1 camt baking powder 1 camt esen vanilla 100g coklat rice Cara-caranya 1) Panaskan oven 170c. gaul perlahan..

7. Taburkan bijan.CORNFLAKES MADU Bahan A 1 kotak cornflakes 2 sudu besar planta 3 sudu besar gula pasir 1 botol madu lebah (Australia honey . diatas api perlahan. Kemudian sira dgn madu lebah kacau perlahan.badam (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar) ceri merah/hijau (untuk hiasan) paper cup Cara2nya Cairkan planta + gula.kacang tanah. tak payah dibakar. badam (yg telah ditumbuk kasar) Masukkan didlm paper cup semasa masih panas. boleh berderai.simpan dalam bekas kedap udara. cornflakes tak melekat. masukkan cornflakes. untuk 1 kotak kecil cornflakes 250gram madu.. OPTION 1 Digantikan dgn madu jenis lain pun boleh.dijual dikedai kek) bijan. hias dengan ceri merah atau hijau. madu ni pekat.kacang tanah. BISKUT . OPTION 2 sesudah mencairkan planta dan gula diatas api yg sederhana. . Bila dah sejuk boleh terus dimakan. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak. Sejukkan .. kacau rata.6. kemudian baru masukkan madu dan kacau rata semua sekali. masukkan cornflakes. Kalau kurang madu.

Bakar dalam 5-8 minit. gula. Bolehlah tabur chocolate rice / manisan manik di atas. Masukan kacang & bijan.com.com] bahan-2 ¼ cawan mentega ¼ cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes ½ cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar . esen & madu di atas kuali dgn api yg sederhana hingga cair & sebati. Lepas tu gaulkan semua bahan2 tadi dalam 1 mangkuk besar.my] Biskut corn flakes madu Bahan2: 6 cawan corn flakes 3/4 cawan gula castor 1/2 cawan mentega 4 sudu besar madu 1 sudu teh esen vanila/ros 1 cawan bijan 1 cawan kacang / gajus/ almond cholocolate rice / manisan manik Caranya: Panaskan mentega. Agak2 dah masak bolehlah angkat. Gaul rata.From: [ noyati@heitech. Bila dah rata bolehlah masuk dalam paper cup yg telah disapu sedikit majerin (nak elak dari melekat). OPTION 1 From: [ "siti Jasniah" sjas@hotmail. Ramaskan cornflakes tapi jangan sampai hancur.

Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi. Masak dengan api yg kecil. kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit. madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. OPTION 2 From: "Rosenajehah Mohamed Ramli@pernec.cara-2 Mentega. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan. susu pekat . Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar semula di dalam oven. badam dan gajus.yang pendek) 1 tin kelapa kering 1 cawan badam keping 1 cawan gajus . Resepi 2: 1 kotak cornflakes 1 botol madu 2-3 sudu gula pasir 1 mangkuk badam keping . Resepi 1: 1 kotak cornflakes yang saiz besar 1 buku buttercup 1 botol madu (size biasa) 1 tin susu pekat (375 ml . sekian. selamat mencuba.my] Saya ada dua resepi Honey Cornflakes yang berbeza. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk.kacau rata Masukkan cornflakes. kacau sehingga mentega cair.pt. kelapa.dicincang Cupcakes Cara: Cairkan butter sampai betul-betul cair Masukkan madu.acc" najeha@pernec.com.

Bila biskut masak. biskut akan menjadi keras pula. . Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Supaya biskut benar-benar rangup. Jika biskut tidak rangup lagi. Jika menggunakan putih telur saja.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli).Cara: Cairkan madu dan gula Setelah betul-betul cair masukkan cornflakes dan badam Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). silalah berikan kepada saya. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan).

. 7. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .tengah dan buatkan bentuk bujur.cairkan cara double boiling.. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan. 3. 6. Pukul gula dan mentega hingga kembang.. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata. 8. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair.] 1/2 cawan tepung jagung .] ayak semua 1 s/k emplex [optional] ] Badam yang sudah dibakar Coklat masakan . 5... .... Sejukkan dahulu baru disimpan... 4. Cara Memasak 1...] 1/2 cawan tepung naik sendiri...ahan-bahan 250 gm mentega 1 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila 3 cawan tepung gandum ... 2. Bubuh badam di tengah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->