BISKUT SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....

] 100 gm tepung jagung.......] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 180·C sampai masak (anggaran 15 minit). 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. tapi org biasa buat...bila dah jd adunan org buh dlm frezer.. pah tu bila org nak buat, keluarkan dan org br parut... tp kebanyakkan resepi tak yah buh dlm frezer pun... sebab tu kut sedap.. ha..ha..gila berlagak lg ni...dah ada resepi org nak tryla.. plak..tp org tak suka pakai manik kaler2 tu org ganti dgn almond cincang.. tryla..ya...

Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain. 2. . 4. 3. dibakar 100 gm badam cincang . Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. Tip: Untuk mempercepatkan coklat beku. tepung jagung. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Ayak tepung gandum.Bahan-bahan : (A) 250 gm mentega 150 gm gula kastor 450 gm tepung biskut (cap Red Rose) 100 gm tepung jagung 1 1/2 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh emplex (perangup biskut) 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (B) 150 biji badam. panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. Ketepikan. 7. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit. 5. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi.Biarkan 10 minit hingga ia beku. Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya. Masukkan esen vanila dan telur. Pukul lagi hingga sebati. dibakar 150 keping cawan kertas bewarna hitam (C) 500 gm coklat masakan 1 sudu teh coco butter Cara Membuatnya : 1. masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. 6. Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. Keluarkan. Untuk membuat coklatnya. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar. serbuk penaik dan emplex. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Susun dalam dulang pembakar.

masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). Supaya biskut benar-benar rangup. biskut akan menjadi keras pula. . Harap puan dapat memberikan sedikit resepi/ petuanya. Kacau dgn. Jika menggunakan putih telur saja. A Pastikan badam yg anda bakar benar-benar rangup dan sejuk sebelum membungkusnya dengan doh biskut. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Jangan terlebih bakar kerana ia mudah pahit. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Ratakan badam di dalam tin pembakar (jangan ada yg bertindih) dan masukkan ke dalam oven. senduk kayu setiap 2 minit supaya rata masaknya. Maaf. ye. Bakar biskut pula hingga benar-benar masak barulah dibiar sejuk sebelum dititiskan dengan coklat. Caranya adalah memanaskan oven ke suhu 220 C (seelok-eloknya api atas dan bawah). Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. saya nak dapatkan petua/cara bagaimana hendak merangupkan badam untuk membuat biskut almond london.Petua Merangup Badam dan Biskut Almond London PETUA MERANGUPKAN BADAM Q. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). Saya pernah mencubanya dari resepi majalah tempatan tetapi tidak menjadi dan badamnya tidak rangup seperti yang saya inginkan. silalah berikan kepada saya.

Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang. Jika biskut tidak rangup lagi. KEK COKLAT MOIST PERMATA HATI Bahan-bahan: 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Cara Membuatnya: 1. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek. 2. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). 5. . 6. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. 4. pukul lagi. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Memang senang dan mudah.Bila biskut masak. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. 3. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja. Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist. pukul lagi hingga sebati.

Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap. 4. . pukul lagi. gaul hingga sebati. 3.KEK COKLAT MOIST BERKRIM Bahan-bahan: Bahan A 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Bahan B 200g coklat masak ½ cawan serbuk koko ½ tin susu pekat½ cawan air 1 sudu kecil gula pasir1 sudu kecil tepung gandum Bahan C Coklat urai berwarna untuk hiasan Cara membuatnya: Bahan A 1. 2. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Sediakan acuan yang anda suka dan griskan menggunakan minyak masak. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi.

Bahan B 1. Adunan sedia untuk dibakar dalam tempoh 10 minit saja. Bakar selama 45 minit atau sehingga ianya tidak melekat pada lidi apabila dicucuk. . Sedia untuk dihidang. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan panaskan di atas api yang sederhana.Untuk menghias 1. Sesuai untuk acara-acara penting. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan. anda boleh melakukannya. tuangkan krim coklat tadi ke atas kek tersebut. senang dan cepat disediakan sebab tak perlu nak ayak tepung dan sebagainya. 2. Setelah kek sejuk. 6.5. Mudah bukan? InsyaAllah. Masukkan pula tepung gandum untuk memekatkan krim tersebut. Panaskan oven pada suhu 1750C atau 3500 F selama 5 minit. Taburkan pula coklat urai warna-warni untuk hiasan. 2. 3.

Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup. 2) Pukul semua bahan kecuali coklat rice sehingga gebu (dalam 5 minit dengan kelajuan tinggi) 3) Masukkan coklat rice. 4. Masukkan tepung dan gaul rata. ..... 5. 3.] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara..KEK COKLAT RICE Bahan-bahan 200g butter 200g gula 4 biji telur 200g tepung penaik 1 camt baking powder 1 camt esen vanilla 100g coklat rice Cara-caranya 1) Panaskan oven 170c.... 1. 2... gaul perlahan... Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. Pukul kembang butter dan gula. 4) Bakar dalam acuan yang dilengser selama 45 minit (ikut oven memasing) SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.] 100 gm tepung kastad.

kacang tanah. cornflakes tak melekat. Kalau kurang madu. kacau rata. kemudian baru masukkan madu dan kacau rata semua sekali. hias dengan ceri merah atau hijau. Kemudian sira dgn madu lebah kacau perlahan.CORNFLAKES MADU Bahan A 1 kotak cornflakes 2 sudu besar planta 3 sudu besar gula pasir 1 botol madu lebah (Australia honey . BISKUT . masukkan cornflakes.simpan dalam bekas kedap udara. masukkan cornflakes. badam (yg telah ditumbuk kasar) Masukkan didlm paper cup semasa masih panas. 7. tak payah dibakar. Taburkan bijan. OPTION 2 sesudah mencairkan planta dan gula diatas api yg sederhana. boleh berderai. diatas api perlahan..kacang tanah.. . untuk 1 kotak kecil cornflakes 250gram madu. madu ni pekat. Sejukkan . OPTION 1 Digantikan dgn madu jenis lain pun boleh. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak.dijual dikedai kek) bijan. Bila dah sejuk boleh terus dimakan.6.badam (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar) ceri merah/hijau (untuk hiasan) paper cup Cara2nya Cairkan planta + gula.

Gaul rata. Bakar dalam 5-8 minit. Agak2 dah masak bolehlah angkat.my] Biskut corn flakes madu Bahan2: 6 cawan corn flakes 3/4 cawan gula castor 1/2 cawan mentega 4 sudu besar madu 1 sudu teh esen vanila/ros 1 cawan bijan 1 cawan kacang / gajus/ almond cholocolate rice / manisan manik Caranya: Panaskan mentega. esen & madu di atas kuali dgn api yg sederhana hingga cair & sebati. gula. Ramaskan cornflakes tapi jangan sampai hancur.com] bahan-2 ¼ cawan mentega ¼ cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes ½ cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar . Bolehlah tabur chocolate rice / manisan manik di atas. Bila dah rata bolehlah masuk dalam paper cup yg telah disapu sedikit majerin (nak elak dari melekat).From: [ noyati@heitech. Lepas tu gaulkan semua bahan2 tadi dalam 1 mangkuk besar. Masukan kacang & bijan.com. OPTION 1 From: [ "siti Jasniah" sjas@hotmail.

badam dan gajus. Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar semula di dalam oven. madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk.dicincang Cupcakes Cara: Cairkan butter sampai betul-betul cair Masukkan madu. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk. kelapa.kacau rata Masukkan cornflakes. OPTION 2 From: "Rosenajehah Mohamed Ramli@pernec.my] Saya ada dua resepi Honey Cornflakes yang berbeza. Masak dengan api yg kecil. Resepi 1: 1 kotak cornflakes yang saiz besar 1 buku buttercup 1 botol madu (size biasa) 1 tin susu pekat (375 ml . sekian. Resepi 2: 1 kotak cornflakes 1 botol madu 2-3 sudu gula pasir 1 mangkuk badam keping . selamat mencuba. kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan.com. kacau sehingga mentega cair.acc" najeha@pernec. susu pekat . Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi.pt.cara-2 Mentega.yang pendek) 1 tin kelapa kering 1 cawan badam keping 1 cawan gajus .

Cara: Cairkan madu dan gula Setelah betul-betul cair masukkan cornflakes dan badam Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). biskut akan menjadi keras pula. Bila biskut masak. Jika biskut tidak rangup lagi. .Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Jika menggunakan putih telur saja. silalah berikan kepada saya. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. Supaya biskut benar-benar rangup. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

. Pukul gula dan mentega hingga kembang. 2. 7.. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata... ... Sejukkan dahulu baru disimpan... Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak . Ambil sebesar ibu jari dan leperkan...] 1/2 cawan tepung naik sendiri. Cara Memasak 1..cairkan cara double boiling.. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata. 8.] 1/2 cawan tepung jagung .. 3.tengah dan buatkan bentuk bujur. Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair..] ayak semua 1 s/k emplex [optional] ] Badam yang sudah dibakar Coklat masakan .. Bubuh badam di tengah . 6. 4. 5...ahan-bahan 250 gm mentega 1 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila 3 cawan tepung gandum .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful