BISKUT SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....

] 100 gm tepung jagung.......] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 180·C sampai masak (anggaran 15 minit). 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. tapi org biasa buat...bila dah jd adunan org buh dlm frezer.. pah tu bila org nak buat, keluarkan dan org br parut... tp kebanyakkan resepi tak yah buh dlm frezer pun... sebab tu kut sedap.. ha..ha..gila berlagak lg ni...dah ada resepi org nak tryla.. plak..tp org tak suka pakai manik kaler2 tu org ganti dgn almond cincang.. tryla..ya...

4. serbuk penaik dan emplex. dibakar 100 gm badam cincang . Tip: Untuk mempercepatkan coklat beku. dibakar 150 keping cawan kertas bewarna hitam (C) 500 gm coklat masakan 1 sudu teh coco butter Cara Membuatnya : 1. Masukkan esen vanila dan telur. 2.Biarkan 10 minit hingga ia beku. 7. tepung jagung. masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. . Ambil sedikit doh dan bulatkan. 3. Pukul lagi hingga sebati.Bahan-bahan : (A) 250 gm mentega 150 gm gula kastor 450 gm tepung biskut (cap Red Rose) 100 gm tepung jagung 1 1/2 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh emplex (perangup biskut) 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (B) 150 biji badam. Keluarkan. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya. Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Ayak tepung gandum. 5. panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. Untuk membuat coklatnya. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. Ketepikan. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit. Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair. Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. 6. Susun dalam dulang pembakar. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar.

Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Caranya adalah memanaskan oven ke suhu 220 C (seelok-eloknya api atas dan bawah). Jika menggunakan putih telur saja. saya nak dapatkan petua/cara bagaimana hendak merangupkan badam untuk membuat biskut almond london. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. Supaya biskut benar-benar rangup.Petua Merangup Badam dan Biskut Almond London PETUA MERANGUPKAN BADAM Q. Jangan terlebih bakar kerana ia mudah pahit. Saya pernah mencubanya dari resepi majalah tempatan tetapi tidak menjadi dan badamnya tidak rangup seperti yang saya inginkan. . dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. Kacau dgn. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). ye. Bakar biskut pula hingga benar-benar masak barulah dibiar sejuk sebelum dititiskan dengan coklat. A Pastikan badam yg anda bakar benar-benar rangup dan sejuk sebelum membungkusnya dengan doh biskut. senduk kayu setiap 2 minit supaya rata masaknya. silalah berikan kepada saya. BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. Maaf. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. biskut akan menjadi keras pula. Harap puan dapat memberikan sedikit resepi/ petuanya.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. Ratakan badam di dalam tin pembakar (jangan ada yg bertindih) dan masukkan ke dalam oven.

Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi).Bila biskut masak. Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist. 4. pukul lagi. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. 2. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. pukul lagi hingga sebati. 5. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja. 3. kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. . susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. 6. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek. Jika biskut tidak rangup lagi. Memang senang dan mudah. KEK COKLAT MOIST PERMATA HATI Bahan-bahan: 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Cara Membuatnya: 1. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang. namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya.

4.KEK COKLAT MOIST BERKRIM Bahan-bahan: Bahan A 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Bahan B 200g coklat masak ½ cawan serbuk koko ½ tin susu pekat½ cawan air 1 sudu kecil gula pasir1 sudu kecil tepung gandum Bahan C Coklat urai berwarna untuk hiasan Cara membuatnya: Bahan A 1. Sediakan acuan yang anda suka dan griskan menggunakan minyak masak. 3. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap. gaul hingga sebati. . Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. pukul lagi. 2. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal.

Adunan sedia untuk dibakar dalam tempoh 10 minit saja. 6. 3. Sesuai untuk acara-acara penting. tuangkan krim coklat tadi ke atas kek tersebut. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven. Taburkan pula coklat urai warna-warni untuk hiasan. Bakar selama 45 minit atau sehingga ianya tidak melekat pada lidi apabila dicucuk. Bahan B 1. anda boleh melakukannya. . senang dan cepat disediakan sebab tak perlu nak ayak tepung dan sebagainya. Mudah bukan? InsyaAllah. 2. 2. Masukkan pula tepung gandum untuk memekatkan krim tersebut. Setelah kek sejuk. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan panaskan di atas api yang sederhana. Sedia untuk dihidang. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan. Panaskan oven pada suhu 1750C atau 3500 F selama 5 minit.Untuk menghias 1.5.

. 2) Pukul semua bahan kecuali coklat rice sehingga gebu (dalam 5 minit dengan kelajuan tinggi) 3) Masukkan coklat rice.] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara.. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.. 4) Bakar dalam acuan yang dilengser selama 45 minit (ikut oven memasing) SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum. 5.KEK COKLAT RICE Bahan-bahan 200g butter 200g gula 4 biji telur 200g tepung penaik 1 camt baking powder 1 camt esen vanilla 100g coklat rice Cara-caranya 1) Panaskan oven 170c. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.. 2.] 100 gm tepung kastad... Masukkan tepung dan gaul rata. Pukul kembang butter dan gula.... 1. 4.. .. 3. gaul perlahan..

tak payah dibakar. badam (yg telah ditumbuk kasar) Masukkan didlm paper cup semasa masih panas. diatas api perlahan. . Bila dah sejuk boleh terus dimakan.. kemudian baru masukkan madu dan kacau rata semua sekali. BISKUT .badam (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar) ceri merah/hijau (untuk hiasan) paper cup Cara2nya Cairkan planta + gula. cornflakes tak melekat. Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak..kacang tanah. Kemudian sira dgn madu lebah kacau perlahan. kacau rata.dijual dikedai kek) bijan. masukkan cornflakes. hias dengan ceri merah atau hijau. madu ni pekat. masukkan cornflakes. Kalau kurang madu.simpan dalam bekas kedap udara. OPTION 1 Digantikan dgn madu jenis lain pun boleh.6. untuk 1 kotak kecil cornflakes 250gram madu. OPTION 2 sesudah mencairkan planta dan gula diatas api yg sederhana.kacang tanah. Sejukkan . 7. Taburkan bijan. boleh berderai.CORNFLAKES MADU Bahan A 1 kotak cornflakes 2 sudu besar planta 3 sudu besar gula pasir 1 botol madu lebah (Australia honey .

Agak2 dah masak bolehlah angkat.com] bahan-2 ¼ cawan mentega ¼ cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes ½ cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar . esen & madu di atas kuali dgn api yg sederhana hingga cair & sebati.my] Biskut corn flakes madu Bahan2: 6 cawan corn flakes 3/4 cawan gula castor 1/2 cawan mentega 4 sudu besar madu 1 sudu teh esen vanila/ros 1 cawan bijan 1 cawan kacang / gajus/ almond cholocolate rice / manisan manik Caranya: Panaskan mentega.com. Bolehlah tabur chocolate rice / manisan manik di atas. Bakar dalam 5-8 minit.From: [ noyati@heitech. Masukan kacang & bijan. Gaul rata. Ramaskan cornflakes tapi jangan sampai hancur. Lepas tu gaulkan semua bahan2 tadi dalam 1 mangkuk besar. Bila dah rata bolehlah masuk dalam paper cup yg telah disapu sedikit majerin (nak elak dari melekat). OPTION 1 From: [ "siti Jasniah" sjas@hotmail. gula.

Resepi 1: 1 kotak cornflakes yang saiz besar 1 buku buttercup 1 botol madu (size biasa) 1 tin susu pekat (375 ml . Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar semula di dalam oven. Resepi 2: 1 kotak cornflakes 1 botol madu 2-3 sudu gula pasir 1 mangkuk badam keping .my] Saya ada dua resepi Honey Cornflakes yang berbeza.dicincang Cupcakes Cara: Cairkan butter sampai betul-betul cair Masukkan madu.kacau rata Masukkan cornflakes. susu pekat . madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. Masak dengan api yg kecil. Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan.cara-2 Mentega.com. sekian. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk.pt. OPTION 2 From: "Rosenajehah Mohamed Ramli@pernec. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi. selamat mencuba. kelapa.acc" najeha@pernec.yang pendek) 1 tin kelapa kering 1 cawan badam keping 1 cawan gajus . badam dan gajus. kacau sehingga mentega cair. kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit.

dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. . biskut akan menjadi keras pula. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli).Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. silalah berikan kepada saya. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Jika menggunakan putih telur saja. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. Jika biskut tidak rangup lagi. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). Bila biskut masak.Cara: Cairkan madu dan gula Setelah betul-betul cair masukkan cornflakes dan badam Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. Supaya biskut benar-benar rangup.

Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair..] ayak semua 1 s/k emplex [optional] ] Badam yang sudah dibakar Coklat masakan . 4.ahan-bahan 250 gm mentega 1 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila 3 cawan tepung gandum .. 6. 5. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan. Pukul gula dan mentega hingga kembang..] 1/2 cawan tepung jagung .. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak .. 7.cairkan cara double boiling. Bubuh badam di tengah ... 2.. 8.. .tengah dan buatkan bentuk bujur.... Cara Memasak 1...] 1/2 cawan tepung naik sendiri. 3... Sejukkan dahulu baru disimpan.. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful