BISKUT SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum.....

] 100 gm tepung jagung.......] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara 1. Pukul kembang butter dan gula. 2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. 3. Masukkan tepung dan gaul rata. 4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup. 5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. 6. Bakar dalam oven dgn suhu 180·C sampai masak (anggaran 15 minit). 7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. tapi org biasa buat...bila dah jd adunan org buh dlm frezer.. pah tu bila org nak buat, keluarkan dan org br parut... tp kebanyakkan resepi tak yah buh dlm frezer pun... sebab tu kut sedap.. ha..ha..gila berlagak lg ni...dah ada resepi org nak tryla.. plak..tp org tak suka pakai manik kaler2 tu org ganti dgn almond cincang.. tryla..ya...

Biarkan coklat beku sebelum menyimpannya. Masukkan biskut dalam oven yang telah dipanaskan dan bakar selama 25 minit hingga masak dan berbau wangi. Ketepikan. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan coco-butter dan kacau hingga cair.Biarkan 10 minit hingga ia beku. Masukkan esen vanila dan telur. tepung jagung. Sejukkan biskut dalam dulangnya sebelum dialihkan ke dalam bekas lain. 2. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan 20 minit. Susun dalam dulang pembakar. masukkan satu dulang biskut yang telah bersalut kedalam peti sejuk. 6. Masukkan badam dan buatkan bentuk bujur. Ambil sedikit doh dan bulatkan. Ayak tepung gandum. Tip: Untuk mempercepatkan coklat beku. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. . dibakar 100 gm badam cincang . serbuk penaik dan emplex. Letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dengan badam cincang. Keluarkan.Bahan-bahan : (A) 250 gm mentega 150 gm gula kastor 450 gm tepung biskut (cap Red Rose) 100 gm tepung jagung 1 1/2 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh emplex (perangup biskut) 1 biji telur 1 sudu teh esen vanila (B) 150 biji badam. 5. Gaulkan tepung sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang lembut. 7. 3. panaskan coklat secara double-boiler hingga cair. Untuk membuat coklatnya. 4. Celupkan biskut dan angkat dengan garfu. dibakar 150 keping cawan kertas bewarna hitam (C) 500 gm coklat masakan 1 sudu teh coco butter Cara Membuatnya : 1. Pindahkan ke dalam mangkuk lebih besar.

. Maaf. ye. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Jika menggunakan putih telur saja. senduk kayu setiap 2 minit supaya rata masaknya. Supaya biskut benar-benar rangup. Jangan terlebih bakar kerana ia mudah pahit. Bakar biskut pula hingga benar-benar masak barulah dibiar sejuk sebelum dititiskan dengan coklat. Kacau dgn. A Pastikan badam yg anda bakar benar-benar rangup dan sejuk sebelum membungkusnya dengan doh biskut. biskut akan menjadi keras pula. Saya pernah mencubanya dari resepi majalah tempatan tetapi tidak menjadi dan badamnya tidak rangup seperti yang saya inginkan.Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut. silalah berikan kepada saya. Ratakan badam di dalam tin pembakar (jangan ada yg bertindih) dan masukkan ke dalam oven. saya nak dapatkan petua/cara bagaimana hendak merangupkan badam untuk membuat biskut almond london. Caranya adalah memanaskan oven ke suhu 220 C (seelok-eloknya api atas dan bawah). Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). Harap puan dapat memberikan sedikit resepi/ petuanya.Petua Merangup Badam dan Biskut Almond London PETUA MERANGUPKAN BADAM Q. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit.

pukul lagi. pukul lagi hingga sebati. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. 2. . Walaupun anda baru pertama kali membuat kek. KEK COKLAT MOIST PERMATA HATI Bahan-bahan: 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Cara Membuatnya: 1. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. 4. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang. Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist. Memang senang dan mudah. 5. 6. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. Jika biskut tidak rangup lagi. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). 3. kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.Bila biskut masak.

KEK COKLAT MOIST BERKRIM Bahan-bahan: Bahan A 3 biji telur 1 cawan susu pekat manis 1 cawan air 1 sudu teh esen vanilla 500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist 1 cawan minyak masak Bahan B 200g coklat masak ½ cawan serbuk koko ½ tin susu pekat½ cawan air 1 sudu kecil gula pasir1 sudu kecil tepung gandum Bahan C Coklat urai berwarna untuk hiasan Cara membuatnya: Bahan A 1. gaul hingga sebati. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla. . pukul lagi. 2. Sediakan acuan yang anda suka dan griskan menggunakan minyak masak. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap. 3. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi. Pukul gula dan telur sehingga kembang. 4.

Adunan sedia untuk dibakar dalam tempoh 10 minit saja. Sesuai untuk acara-acara penting. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan panaskan di atas api yang sederhana. 2. Sedia untuk dihidang. 6. Masukkan pula tepung gandum untuk memekatkan krim tersebut. 3. Taburkan pula coklat urai warna-warni untuk hiasan. Panaskan oven pada suhu 1750C atau 3500 F selama 5 minit.5. senang dan cepat disediakan sebab tak perlu nak ayak tepung dan sebagainya. Mudah bukan? InsyaAllah. Kemudian masukkan adunan ke dalam oven. Bahan B 1. . tuangkan krim coklat tadi ke atas kek tersebut. Setelah kek sejuk. anda boleh melakukannya. Keluarkan kek dari oven dan sejukkan.Untuk menghias 1. Bakar selama 45 minit atau sehingga ianya tidak melekat pada lidi apabila dicucuk. 2.

. 4.. 5. gaul perlahan.. 3.. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata. Pukul kembang butter dan gula. ... 2.] di ayak 1 biji kuning telur 1 s/teh esen vanilla hiasan Sedikit coklat rice sedikit manik gula kecil(warna-warni) secukupnya paper-cup kecil Cara... 4) Bakar dalam acuan yang dilengser selama 45 minit (ikut oven memasing) SARANG SEMUT Bahan 250 gm butter 100 gm gula halus 350 gm tepung gandum. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan isudukan kedalam paper-cup..KEK COKLAT RICE Bahan-bahan 200g butter 200g gula 4 biji telur 200g tepung penaik 1 camt baking powder 1 camt esen vanilla 100g coklat rice Cara-caranya 1) Panaskan oven 170c. 2) Pukul semua bahan kecuali coklat rice sehingga gebu (dalam 5 minit dengan kelajuan tinggi) 3) Masukkan coklat rice. Masukkan tepung dan gaul rata.. 1. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil...] 100 gm tepung kastad.

kacang tanah. . diatas api perlahan..simpan dalam bekas kedap udara. masukkan cornflakes.6. masukkan cornflakes. cornflakes tak melekat.dijual dikedai kek) bijan. OPTION 2 sesudah mencairkan planta dan gula diatas api yg sederhana. hias dengan ceri merah atau hijau. boleh berderai. Sejukkan .kacang tanah. kacau rata.CORNFLAKES MADU Bahan A 1 kotak cornflakes 2 sudu besar planta 3 sudu besar gula pasir 1 botol madu lebah (Australia honey . Kalau kurang madu. BISKUT . Bakar dalam oven dgn suhu 150 'C sampai masak. 7. Kemudian sira dgn madu lebah kacau perlahan.. Taburkan bijan. madu ni pekat. kemudian baru masukkan madu dan kacau rata semua sekali. Bila dah sejuk boleh terus dimakan. OPTION 1 Digantikan dgn madu jenis lain pun boleh. tak payah dibakar. badam (yg telah ditumbuk kasar) Masukkan didlm paper cup semasa masih panas. untuk 1 kotak kecil cornflakes 250gram madu.badam (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar) ceri merah/hijau (untuk hiasan) paper cup Cara2nya Cairkan planta + gula.

Gaul rata. esen & madu di atas kuali dgn api yg sederhana hingga cair & sebati. gula.my] Biskut corn flakes madu Bahan2: 6 cawan corn flakes 3/4 cawan gula castor 1/2 cawan mentega 4 sudu besar madu 1 sudu teh esen vanila/ros 1 cawan bijan 1 cawan kacang / gajus/ almond cholocolate rice / manisan manik Caranya: Panaskan mentega.From: [ noyati@heitech. OPTION 1 From: [ "siti Jasniah" sjas@hotmail. Bolehlah tabur chocolate rice / manisan manik di atas. Ramaskan cornflakes tapi jangan sampai hancur. Masukan kacang & bijan. Bakar dalam 5-8 minit.com] bahan-2 ¼ cawan mentega ¼ cawan madu 1 sudu makan gula 4 cawan cornflakes ½ cawan kacang yg telah digoreng tanpa minyak (buang kulit)-tumbuk kasar . Lepas tu gaulkan semua bahan2 tadi dalam 1 mangkuk besar. Bila dah rata bolehlah masuk dalam paper cup yg telah disapu sedikit majerin (nak elak dari melekat).com. Agak2 dah masak bolehlah angkat.

my] Saya ada dua resepi Honey Cornflakes yang berbeza. kemudian susun dalam loyang dan bakar selama lebih kurang 10 minit. Masak dengan api yg kecil. kacau sehingga mentega cair. Resepi 2: 1 kotak cornflakes 1 botol madu 2-3 sudu gula pasir 1 mangkuk badam keping . Gaul rata dan masukkan dlm cawan kertas menggunakan sudu makan. Cornflakes dan kacang dicampurkan ke dalam mangkuk. Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar semula di dalam oven.yang pendek) 1 tin kelapa kering 1 cawan badam keping 1 cawan gajus .pt. sekian.com. badam dan gajus. madu dan gula dimasukkan ke dalam periuk. susu pekat . OPTION 2 From: "Rosenajehah Mohamed Ramli@pernec.kacau rata Masukkan cornflakes.acc" najeha@pernec. selamat mencuba.dicincang Cupcakes Cara: Cairkan butter sampai betul-betul cair Masukkan madu. Tuangkan bancuhan mentega dan madu tadi kedalam mangkuk yg berisi cornflakes dan kacang tadi.cara-2 Mentega. Resepi 1: 1 kotak cornflakes yang saiz besar 1 buku buttercup 1 botol madu (size biasa) 1 tin susu pekat (375 ml . kelapa.

Anda juga boleh menambah tepung jagung atau tepung kastad pada bahagian tepung (kurangkan). silalah berikan kepada saya. susun atas tin pembakar dan bakarlah beberapa ketika hingga ia rangup semula. Sesetengah biskut hanya akan menjadi rangup bila ia sejuk (terutama yg mempunyai kandungan gula yg tinggi). Supaya biskut benar-benar rangup. Bila biskut masak. dibakar rangup 450 g coklat masakan 80-100 g badam urai mangkuk kecil kertas CARA MERANGUPKAN BISKUT Baru-baru ini saya ada melihat satu rancangan masakan di tv iaitu cara-cara membuat biskut. masukkan sedikit emplex semasa memasukkan tepung (utk diuli). Jika biskut tidak rangup lagi. angkat dan biar sejuk atas redai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. Jgn sekali-kali menyimpan kek dengan biskut kerana kerangupan biskut akan berkurangan. Adakah biskut akan menjadi rangup sekiranya tidak dimasukkan telur?. Satu resepi biskut tersebut tiada memasukkan telur kedalam adunan. Jika menggunakan putih telur saja.Cara: Cairkan madu dan gula Setelah betul-betul cair masukkan cornflakes dan badam Kacau rata dan angkat Masukkan dalam cupcakes dan bakar BISKUT ALMOND LONDON 125 g mentega 75 g gula aising 1 biji kuning telur 225 g tepung gandum } diayak 1/2 camt tepung beras } 300 g badam berkulit. biskut akan menjadi keras pula. Sesetengah biskut akan menjadi terlalu keras jika tidak dimasukkan telur tetapi mungkin ada emping jagung atau badam utk memberikan rasa rangup. .Sekiranya puan ada petua untuk merangupkan biskut.

. Bubuh badam di tengah ... Biar sejuk baru celupkan ke dalam coklat cair. Sejukkan dahulu baru disimpan... 7.] 1/2 cawan tepung jagung ..] ayak semua 1 s/k emplex [optional] ] Badam yang sudah dibakar Coklat masakan .ahan-bahan 250 gm mentega 1 cawan gula kastor 1 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila 3 cawan tepung gandum . 4. 2. 8. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.tengah dan buatkan bentuk bujur. Cara Memasak 1.] 1/2 cawan tepung naik sendiri.. Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak . 6.. Masukkan semua tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata..... 3... 5.cairkan cara double boiling. Pukul gula dan mentega hingga kembang... . Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau/gaul rata..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful