P. 1
SIMPULAN_BAHASA

SIMPULAN_BAHASA

1.0

|Views: 345|Likes:
Published by unus08

More info:

Published by: unus08 on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2013

pdf

text

original

SIMPULAN BAHASA

Abang angkat

Lelaki yang telah diakui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Abang yang seibu sebapa.

Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah.

Abang ipar

Hafiz ialah abang ipar Umar. Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan.

Abang kandung

Abu angin

Telah musnah sama sekali.

Abu Jahal

Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Orang yang suka berhelah.

Abu Lahab

Abu Nawas

Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah. Izzah ada bakat menjadi penulis novel. Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi

Ada akal

Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Ada peluang. Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Keinginan. Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara.

Ada angin

Ada bakat

Ada can

Ada gaya

Ada hati

Ada jalan

pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. Ada-ada Adat balai Ada sesuatu. Adat dalam istana raja. Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Adik kepada isteri atau suami. Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Bertinju. Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Berhadap-hadapan muka. Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. Adik ipar saya seorang doktor. Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu. Samad beradu buku dengan Wahid. Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan.

Adik angkat Adik ipar Adik kandung Adu buku = Beradu buku Adu domba = Mengadu domba

Adu kening = Beradu kening Adu lengan = Beradu lengan Adu nasib = Mengadu nasib Adu untung

Beradu kekuatan.

Mencari rezeki. Mencari rezeki.

Air mandi

Sudah menjadi kebiasaan.

Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. a. Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermainmain di padang. b. "Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai," kata Imad kepada Husin. Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air. Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital. Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu

Air muka

a. Wajah. b. Maruah.

Air pasang Air sembilan

Paras air laut yang meningkat. Air yang digunakan untuk memandikan mayat. Air yang bercampur bungabungaan dan limau untuk dibuat mandi. Paras air laut yang turun.

Air setaman Air surut

air surut. Ajak-ajak ayam Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh. Orang yang pandai tipu muslihat. Orang yang pandai tipu muslihat. Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan. Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah.

Akal belut

Akal kancil

Akal sejengkal

Alas cakap

Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Makan sedikit. Berubah pendapat atau fikiran. Berpindah tempat tinggal. Menyamar.

Alas kata Alas perut Alih akal = Beralih akal Alih angin = Beralih angin Alih muka = Beralih muka

Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. Setelah beralih angin ke Sarawak, penyakitnya beransur pulih. Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya. Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. Persidangan itu tidak berhasil, masingmasing pulang ambil abu sahaja. Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan, jangan ambil ada sahaja, kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya. Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah. Ibu dan ayah sangat ambil berat

Alim kucing

Pura-pura baik.

Aliran masa

Perubahan masa.

Aliran masyarakat Ambil abu

Kehendak masyarakat. Maksud yang tidak kesampaian.

Ambil ada

Berpuas hati dengan apa yang ada. Bersiar-siar mengambil udara bersih. Menyertai. Beri perhatian.

Ambil angin Ambil bahagian Ambil berat

Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. b. Anak Adam Umat manusia. Ambil haluan = Mengambil haluan Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. a. melakukan sumpah. sebab itulah dia disukai. Disuruh bersumpah. Memberi perhatian tentang sesuatu perkara. Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi. Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. Jangan ambil hati akan katakatanya kerana dia menasihati untuk kebaikan.terhadap prestasi pelajaran kami. Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman. Anak emas Orang yang sangat disayangi. memberi perhatian. b. Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkahlangkah pencegahannya tidak diambil. Dimasukkan ke dalam ingatan. Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. Hafsah pandai ambil hati ibu mentuanya dengan menolong membuat kerja-kerja dapur. Anak air Sungai kecil. Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. Anak bukit Anak didik Bukit kecil. Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah. b. Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya. Memikat hati. Anak saudara. Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. Orang di bawah jagaan kita. b. Berasa tersinggung. Ambil ibarat Menjadikan sesuatu sebagai teladan. Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. Baju dalam. Anak angkat Anak baju Anak buah a. . a. Ambil hati = Mengambil hati a. Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. Pekerja di bawah jagaan kita. Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. Ambil ingatan Ambil muka = Mengambil muka Ambil sumpah = Mengambil sumpah Ambil tahu = Mengambil tahu Membuat sesuatu supaya disukai.

kata Cikgu Karim kepada Khalid. Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya. saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim. Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Terkenal. Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. Anak yang telah kematian ayah dan ibu. Kehairanan. Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya. barulah dia berani angkat muka. Anak kapal Anak negeri Penduduk di sesebuah negeri. Anak kandung Anak sendiri. Angkat kaki Angkat kening Angkat mata Angkat muka Angkat nama Pergi meninggalkan. Apabila ibunya pulang. Dimanja-manjakan. Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya.Anak gahara Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. Angkat diri Sombong. Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. Anak haram Anak jantan Lelaki yang berani. . Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Menentang sesuatu tindakan. Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. Jangan suka angkat diri. Ketika bekerja sebagai anak kapal. Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Anak perahu Anak piatu Anak pungut Anak tunggal Anak tut Angkat alis = Mengangkat alis Angkat bahu Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. Kehairanan.

Angkat sumpah Anjing hitam Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. .Angkat senjata Berperang. saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. Atas nama Atas pagar Ayam jalak Orang yang berani. Mendapat malu. kami sekeluarga bercadang untuk melawat negaranegara atas angin. Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Anjing kurap Api peperangan Api percintaan Arang di dahi Arang di kening Arang di muka Asam garam Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah. Pada musim cuti ini. Pulau yang menjadi rebutan keduadua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan. jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. Mendapat malu. melakukan sumpah. Ayam tambatan Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan). Disuruh bersumpah. Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. Mendapat malu. Angkat suara Meninggikan suara. Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Perasaan cinta yang meluapluap. Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah. Hormatilah orang tua-tua. Pengalaman. Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. Atas angin Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. Dalam pertandingan ini. Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol.

Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anakanak yatim. Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban. Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Baik hati Bersikap baik dan penyayang (suka menolong).Babi buta = Membabi buta Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir. Bahasa kasar = Berbahasa kasar Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan. Nenek memang baik hati. Balas budi Balas jasa dan berterima kasih. Bahasa pasar Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. Jiman menyara Bahasa ibunda Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. . Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. Baik sangka Berpendapat yang orang lain baik. Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. Baik budi Baik hati. Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya. Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua.

. Banyak akal Banyak helah. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. Balik hati = Berbalik hati Berubah pendirian. Bangkai bernyawa Orang yang tidak berguna. Balas jasa dan berterima kasih. Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. Banting tulang = Membanting tulang Bekerja bermati-matian. Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. Banyak cakap Orang yang suka berleter.= Membalas budi kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu. Bantal lengan = Berbantal lengan Kehidupan yang terlalu miskin. Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa. Halijah banyak cakap sehingga Balas guna Balik gagang = Berbalik gagang Berpihak kepada musuh. Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya.

Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya. Bawa alamat Memberi tanda. Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang. Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri. Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan. walaupun tiada pertalian darah. Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Batu loncatan Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. Batu api Orang yang suka menghasut.kata Salmah kepada Karim. Banyak mulut Orang yang suka berleter. Basuh mulut = Pembasuh mulut Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. Bapa kandung Bapa sebenar.pening kepala saya mendengarnya . Bapa angkat Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita." Bapa kandung saya tinggal di Perak. Bau-bau bacang Persaudaraan yang jauh. Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. .

Bawa mati Menyebabkan mati. Mendatangkan keuntungan. Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Semuanya telah ditakdirkan Allah. Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku. Kita masih gagah dan kuat. Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah Bawa nyawa Menyelamatkan diri. Kita tidak perlu bawa tempurung. Bawa hidup Merantau mencari penghidupan. Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Dia membawa diri ke seberang untuk mencari pekerjaan. b. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal.Bawa diri = Membawa diri a. Setelah pinangannya ditolak. Bawa sial = Membawa sial Bawa tempurung Minta sedekah. Mei Ling pandai membawa diri apabila bertemu keluarga mentuanya. Bawa nasib Merantau mencari penghidupan. Bawa tuah = Membawa tuah Mendatangkan malang. Bawa hati Merajuk. Pandai bergaul. Melarikan diri. a. . Tiada siapa yang membawa sial. Bawa mulut Bercerita tentang keburukan orang lain. b.

Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Bayar nyawa Mengorbankan diri. Belahan hati Orang yang sangat dikasihi. Pada suatu masa dahulu negerinegeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris.kepada perniagaannya. Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik. "Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. Bawah bendera Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa. Bekas tangan Sesuatu yang diusahakan. Belah bumi = Membelah bumi Bunyi yang sangat kuat. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah. Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya. Anak bongsunya itulah belahan hatinya. Belah hati = Berbelah hati Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. . Semasa makan malam." kata Pak Mail memuji menantunya. Bawah angin Negeri-negeri di sebelah Timur. Ketika zaman darurat. Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya. Bawah tanah Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. Bayang kata = Dibayang kata Dikias.

Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu. Berat lalat Pura-pura berani. supaya hidup kamu senang belakang hari. Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta.Belahan jiwa Belahan nyawa Orang yang sangat dikasihi. Berani mati Tidak takut mati. Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. ." nasihat ayah kepada abang. Bendera putih Mengaku kalah. Tidak dapat berkata-kata. Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam. Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur. Berat kaki Berat lidah Malas. Berat hati Kurang senang. Berat bibir Orang yang pendiam. Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri. "Berusahalah dengan bersungguhsungguh. Bengkak perut Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. Orang yang sangat dikasihi. Berat lidah Jimah Belakang hari Kemudian hari.

Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta. Berat tangan Pemalas. Berat mata Berat mulut Mengantuk. mereka akan menjadi malas. Orang yang pendiam. "Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini.hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur. Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya. degil. Besar kepala Tidak mahu mendengar nasihat. Saedah memang berat tangan. Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya. Besar cakap Orang yang suka bercakap sombong. Kalau kerap diberi muka. Besar hati = Berbesar hati Gembira. "Jangan suka besar mulut menceritakan Beri jalan Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara. Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan. . Besar mulut Suka bercakap besar. Berita hangat Berita baharu yang menjadi perbualan. Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. Beri muka Memanjakan. Berat sebelah Tidak adil." kata ibu kepada abang. Berat tulang Pemalas.

kekayaan keluarga kita yang tak seberapa." kata kakak. Biang keladi Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan. Bidan tarik Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Pemuda yang Bintang gelap Bernasib malang. Bintang hati Orang kesayangan kekasih. Betul bendul Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh. Bongkar sauh Bersedia hendak belayar. Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. Bidan terjun Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Bintang terang Nasib baik. Sejak tamat pelajaran. Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. sebab itulah orang suka mempermainmainkannya. Nakhoda itu menyuruh anak buahnya bongkar sauh untuk belayar ke negeri seberang. Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut. Besar perut Hamil. Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu barubaru ini. Bongkok sedikit. Bongkok sabut . Jamil memang betul bendul.

Hasil tulisan atau karya.bongkok sabut itulah suami saya. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira. Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Hasil tulisan atau karya. Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah. Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. Buang anak = Membuang anak Menggugurkan anak. Buah hati Buah helah Buah kalam Orang kesayangan kekasih. Buah bibir Perkara yang menjadi perbualan ramai. Perkara yang menjadi perbualan ramai. . Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan. Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar. Buah cakap Buah fikiran Pendapat. Buang air kecil Kencing. Bual kosong Bercakap tentang perkara yang tidak penting. Mencari helah. Tidak menggunakan sesuatu adat lagi. Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya. Perkara yang menjadi perbualan ramai. Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. Buah mulut Buah pena Buah tangan Hadiah. Buang adat Buang air besar Berak. Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama. Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. Dalam mesyuarat. Bongkok udang Terlalu bongkok kerana tua.

Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. Buang diri = Membuang diri Merantau. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. Tiga hari sebelum kematiannya. Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya. Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah. Buang malu Menghilangkan malu. Buang ubat sahaja. Buang ubat Tembakan yang tidak kena pada sasarannya. Buang sial Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang.Buang arang di muka Menghilangkan malu. setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. dia memakai baju serba putih seolah-olah buang tabiat. Buang sauh Berlabuh. Buang tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. Mencari helah. Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. Buat akal . Buang negeri = Dibuang negeri Diperintah keluar dari sesebuah negeri. Buang lelah Berehat untuk meredakan kepenatan. biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. Dia buat akal apabila Buang muka = Membuang muka Tidak suka. Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri.

biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. a. Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudaramaranya buka mata. Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. Buat bodoh Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. a. Buat jahat = Berbuat jahat Melakukan kejahatan. Bujur sirih Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat. Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih.disuruh membuat kerja sekolah. Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya. Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. b. biasanya perkara yang tidak baik. Berkata-kata. b. Buka mata a. Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil Buka mulut a. Buat perkara Buaya darat Orang yang suka memperdaya perempuan. b. Menyedarkan atau menginsafkan orang lain. Berbuat sesuatu. b. Melihat dan meluaskan pandangan. Buka pintu Memberi peluang. Buka langkah seribu Lari kerana takut disebabkan sesuatu. .

Bulan madu Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. Saya suka menatapnya. Buka telinga Mendengar baik-baik. Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri. Bulat fikiran Mengambil keputusan yang tetap. Bulan kesiangan Berwajah pucat. Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. Bunga bangsa Orang yang berjasa kepada negara. . Bulan penuh Cantik. Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. Mukamu bagai bulan penuh. Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya. Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama. Buku lima Penumbuk. Buka tembelang Membocorkan rahsia.untuk memulakan perniagaan mereka. Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa Buka tanah = Membuka tanah Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. Bulat kata Keazaman yang bersungguhsungguh. Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu.

Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat.dikenang sebagai bunga bangsa. Buruk makan Pelahap. . tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undang-undang. Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya. Buruk hati Orang yang jahat. Buruk mulut Percakapan yang kasar. Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. Buru pelajaran = Memburu pelajaran Berusaha mencari ilmu pengetahuan. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. Buru nafsu = Terburu nafsu Melakukan sesuatu secara terburuburu. Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi. fikirlah baik buruknya. Bunga dedap Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. Buru pangkat = Memburu pangkat Berusaha mencari pangkat. Tina laksana bunga dedap. Buruk laku Kelakuan tidak senonoh. Buru hutang = Diburu hutang Terdesak kerana berhutang. Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya. Sejak pulang daripada menunaikan haji. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. Walaupun mahu memburu pangkat. Budak yang buruk makan itu. perangai buruk mulutnya telah tiada. Bunga bibir Kata-kata yang manis. Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan.

Buta kayu Tidak tahu membaca dan menulis. Walaupun Ah Seng buta huruf. Buta huruf Tidak tahu membaca dan menulis. Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam." kata Fairuz kepada Azri. "Jangan buruk sangka kepada kata-kata Zalina. . Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang. Buruk perut Kuat makan. Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit. Buruk sangka Menaruh curiga. Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu.sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Buta hati Bersikap kejam. Buruk selera Makan apa sahaja. dia sentiasa memastikan anakanaknya cemerlang dalam pelajaran. Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. Buruk siku Meminta barang yang telah diberikan. Busung dada Sombong. Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. Busuk budi Perangai yang jahat. Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta Buta malam Rabun pada waktu malam. entahkan dia berniat baik. Busuk hati Orang yang berhati jahat. Buta ayam = Rabun ayam Mata yang rabun menjelang senja.

Cakap mulut Cakap tinggi Cakar awan = Pencakar awan Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian. Kita janganlah jadi orang yang buta perut. Cahaya mata Anak. Cakar ayam Tulisan yang buruk. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. Cacing gila Meronta-ronta. "Janganlah kau cabut nyawaku. Buta warna Tidak dapat membezakan warna. Satu daripada syarat untuk mengikuti program "Memandu Kapal Terbang" ialah peserta tidak buta warna. Bangunan-bangunan yang tinggi.malam. Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca." kata Tuk Penghulu. Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya." pinta Rashidah. Buta perut Tidak bertimbang rasa. Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan. Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua. Cacing naik ke mata Kelakuan atau perbuatan yang melampau. Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. . Cakap angin Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Meninggi diri. Cakap besar Meninggi diri. Cacing kepanasan Gelisah. Cabut nyawa Membunuh. Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. Dia seperti cacing kepanasan apabil disoal polis. Di kota besar banyak bangunan pencakar awan. "Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata.

Campur cakap Melibatkan diri dalam urusan orang lain. . Cangkul angin Melakukan perbuatan yang sia-sia. Cari makan Bekerja atau mencari rezeki. Cari muka Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. Cari fasal Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian." kata ayah. Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing. Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Cari fikiran Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada.Cakar langit = Pencakar langit Bangunan-bangunan yang tinggi. Cari jalan Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan. Cari bala Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Campur mulut Campur tangan Melibatkan diri dalam urusan orang lain. "Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Cari akal = Mencari akal Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya. Cari nama = Mencari nama Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai. Cari ikhtiar Berusaha bersungguh-sungguh. Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim. Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. Melibatkan diri dalam urusan orang lain.

Sejak bercerai mata dengan ibunya. Cerai kasih = Bercerai kasih Putus percintaan. Cerai hidup Suami isteri yang bercerai ketika hidup. Cerai mata = Bercerai mata Berpisah. Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi. Cecah bumi = Mencecah bumi Jejak ke bumi. Cari seteru Cari susah Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. dia ditangkap polis. Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Cerai mati = Bercerai mati Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. . Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. Akibat perangainya yang cepat tangan. anak kecil itu sering menangis. Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu. Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya. Cerai susu = Bercerai susu Bayi yang telah berhenti menghisap susu. Cecah bahu = Mencecah bahu Sampai ke paras bahu. Cari salah Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang. Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu.Cari rezeki Bekerja atau mencari rezeki. Cepat mulut Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. Cepat lidah Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. Cepat tangan Orang yang suka mencuri. dia membawa diri ke ibu kota. Omar cuba cari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu. Akibat bercerai kasih dengan tunangannya.

Cucur peluh Cupak hanyut Bekerja keras. Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya. Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. Cucur keringat Bekerja keras. . Melihat pemandangan yang cantik. Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. Curi hati = Mencuri hati Memikat hati. b. a. Curi tulang Pemalas.Cerita burung Berita yang tidak berasas. Cuci tangan Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu. Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan. Cuci perut Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. Dabik dada = Mendabik dada Dagang piatu Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. Melihat perempuan yang cantik-cantik. Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim. Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. b. Cermin bangkai = Bercermin bangkai Menanggung malu akibat sesuatu kejadian. Cuci mata a. Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia. Lenggang yang lembut. Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy.

Dapat hati Beroleh cinta. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. Anak abang saya adalah darah daging saya. Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. cinta yang berbalas. Dalam tangan Sesuatu yang pasti akan dimiliki.Daki dunia Harta dunia. Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak. Dapat nama = Mendapat nama Menjadi terkenal. Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja. Dakwat tumpah Rambut yang hitam lebat. . Darah baru setampuk pinang Masih muda. Darah daging Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri. Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. Dapat khabar = Mendapat khabar Menerima berita. Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah. Dalam kekeringan Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. Hidup mesti amanah. Dapat terpijak Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. Dapat malu = Mendapat malu Menanggung malu. Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang. Darah gemuruh Mudah gugup. Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan.

Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas. Detik jantung Bunyi degup jantung. Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. jangan jadi diam penggali. . Detak hati Perasaan.Darah manis Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. Datuk nenek Leluhur. Delima merekah Warna bibir yang cantik. Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman. Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. Depan hidung = Di depan hidung Terlalu dekat. Diam diri = Berdiam diri Tidak berkata-kata. Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin. apalagi kalau disuruh mencari jarum. Diam penggali Diam-diam lepu Diam-diam ubi Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. kata hati. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Darah panas Cepat marah. Orang yang diam dan memudaratkan dirinya. Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. Dingin hati Tidak riang. Lisa diam-diam ubi. Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. Darah putih Keturunan bangsawan. Kalau tidak faham hendaklah bertanya.

Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. Berfikiran politik yang radikal. Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. Emas tempawan Orang yang dikasihi. Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. ."" kata Nordin. Emas putih Campuran emas berwarna putih. biarlah ketika dingin kepala. Durian runtuh Ekor belangkas Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. bersopan dan pemurah. Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. Hamil. Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam.Dingin kepala Berfikiran tenang dan waras. Duduk perut Duit kopi Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. Embun betina Titis embun yang kecil-kecil. Membuat sesuatu keputusan. Embun jantan Faham kiri = Berfahaman kiri Fajar menyingsing Titis embun yang besar-besar. Ekor pulau Hujung pulau. Aku berasa sejuk kerana embun jantan mulai turun. Awal pagi. Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh. Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. Elok budi Berkelakuan baik. Kami akan memulakan Ekor lipas Rambut pada lubang tengkuk. Ekor mata Sudut mata. Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. Dingin tangan Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas.

Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. Fasih lidah Pandai berkata-kata. Gadai bergolok = Bergadai bergolok Berbelanja sehingga berhabis. Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja. . Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah. Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan. Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anakanaknya amat manja dengan adik iparnya itu. Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup.ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. Gadai nyawa = Bergadai nyawa Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. Gatal mulut Suka bercerita keburukan orang. Gadis sunti Anak perempuan yang belum baligh. Gaji pokok Gaji tanpa bayaran yang lain. Ganti tikar Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia. Garam hidup Pengalaman. Gatal tangan Suka membuat yang bukan-bukan. Gaji buta Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguhsungguh. Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. Gambaran hidup Teladan. Dia memang fasih lidah dan dapat menjawab semua soalan yang dikemukakan dengan tepat. Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan.

Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. Gelegar buluh Bercakap besar tetapi kosong. Gencatan senjata Memberhentikan peperangan." nasihat Pak Mat kepada anaknya. Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini. Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Gelap mata a. Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya. b. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. Pitam. Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. Gelora semangat Perasaan berkobar-kobar. Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. Menggunakan wang yang bukan hak. Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. Gelap fikiran Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. Gelora hati Perasaan yang tidak tenang. Gelap pemandangan Gelap wang = Menggelapkan wang Pitam. Gendang paha = Bergendang paha Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan.Gelap buta Sangat gelap. . Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. "Salmah. Gelap hati Sukar memahami pelajaran. Geli hati Rasa lucu hendak tertawa. Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar.

Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Gila pangkat Sentiasa ingin mendapat pangkat. Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. Gerakan gelap Gerakan tidak sah yang dirahsiakan. Gigi hutan Tepi hutan." nasihat Zakir kepada Daud. Penyakit sawan babi. Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. Ibunya gila harta. Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi Gerak hati Perasaan. Gila angau Gila babi Gila bayang Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan. "Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang. Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. . Jasiman gila angau kepada Jeha. Gigi air Tepi air laut. Gila harta Sentiasa mementingkan harta kekayaan. Gila judi Orang yang suka bermain judi. kelamkabut kami dibuatnya. Usah gila bayang-bayang. Gila isim Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut. Gila kuasa Sangat ingin mendapat kuasa. Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. Apabila penyakit gila babinya menyerang. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa. Gila bayang-bayang Berhajatkan sesuatu yang mustahil. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Gerak jalan Latihan berjalan sebagai satu pasukan. Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja.Gerak badan Bersenam.

Habis bulan Hujung bulan. Gunung payung Orang kesayangan. . kononnya dia tahu segalagalanya tentang perkembangan politik negara. Habis bulan Mac ini. Gila talak Gila urat Gila-gila air Kurang sihat ingatan (fikiran). Golok kayu Orang bodoh yang berlagak pandai. Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. Habis akal Bingung setelah berusaha sedaya upaya. Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat. Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. tidak malu). Gunung runtuh Bunyi bergemuruh. Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya. Gunung hati = Menggunung hati Tersangat ingin. Gulung tikar Muflis. Gunting hati = Menggunting hati Melukai perasaan. Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. Gila-gila bahasa Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. Apabila dia mula gila-gila bahasa. Saya seolah-olah habis akal untuk mendapatkan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. dia akan berpindah ke Sarawak.ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya. Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. Dia seperti golok kayu. Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi. Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu. Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. Gila perempuan Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. orang sukar untuk mempercayai cakapnya. pemberani.

. Rancangan "Senandung Malam" yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah. Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. Habis tahun Penghujung tahun. Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan. Mati. Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. b. Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. b. b. saya pun telah habis modal untuk bercakap. a. Habis jodoh Bercerai. Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. Habis modal a. a. Habis nyawa = Menghabiskan nyawa a. Hancur hati Sangat sedih. Menebus dengan nyawa. Habis perkara Selesai. Halwa telinga Sesuatu yang baik untuk didengar. Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi. Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. Cukuplah setakat sini. Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. b.Habis jadi abu Musnah. Hampa tangan Tidak mendapat apa-apa. Halwa mata Persembahan yang mengasyikkan. Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Hangat hati Sangat marah. Tidak ada lagi modal yang tinggal. Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin.

Hati muda Rasa muda dalam hati. Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. Ibu tiriku berhati berlian. Hati batu Degil atau mempunyai azam yang kuat. Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda.Hangat-hangat kuku Suam-suam. Saya tidak suka berkawan dengannya. . Hangat-hangat tahi ayam Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. b. Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. Hati nurani a. Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. Hati berlian = Berhati berlian Sangat baik hati. Kami menerima Harga mati Harga tetap. tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. Hangus hati Harga diri Sangat marah. Hati kecil Perasaan dalam batin. Perasaan hati yang murni. Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur. kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. Harga pokok sebutir berlian ini RM5000. a. Maruah. Hati tawajuh Hati terbuka Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan. Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya. Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. b. Dia berhati tawajuh. Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. Ikhlas. Harga pokok Harga yang belum dicampur dengan belanja lain.

Hilang nyawa Mati. Hidup terbuang Tersia-sia diri. Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu.kedatangannya dengan hati terbuka. Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. selalu pula diserang penyakit. Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja. agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan. Hidung tinggi Orang yang sombong. Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya. Meskipun kakak menetap di London. tetapi kami sering berutus surat. Hentam kromo Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. Hilang semangat saya apabila disergah begitu. Hilang semangat Terkejut. Hati waja Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. Hilang di mata jangan hilang di hati Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Berkat semangatnya yang berhati waja. Hidung belang Lelaki yang suka mengganggu perempuan. akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. Hilang akal Gila. Hilang ingatan Hilang lenyap Gila. Hilang harapan Tiada mempunyai harapan lagi. dia telah hilang akal. . Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang. Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. Hati tungau = Berhati tungau Penakut. Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. Hilang tanpa berita.

menyebabkan dia terpaksa hisap jari. Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0. Hisap darah Memeras atau menindas orang. lebih baik tolong ayah kamu berniaga. Perangainya yang hilanghilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakon-pelakon lain. kata Ah Seng kepada Ah Siew. Hilir mudik Berjalan ke sana ke mari.8 juta. kata Ehsan. orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi.Hilang-hilang timbul Sekejap ada sekejap tiada. Hutang lapuk Hutang nyawa Ibu angkat Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. Ismail berhutang darah denganku. Hutang yang sudah lama tidak dibayar. Sejak ditubuhkan syarikat koperasi. kata ibu. nasihat emak kepada kakak. Hisap jari Kecewa. Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. Janganlah hilir mudik sahaja. Hukum alam Sesuatu yang berkenaan kejadian alam. Hujung pangkal Asal mula. Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. Hukum Allah Takdir Tuhan. Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam. Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah. Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini. Hutang darah Menuntut bela atas sesuatu kejadian. Ibu ayam Perempuan yang memperdagangkan pelacur. Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku. Hina budi Berkelakuan buruk. .

Tanah tempat kelahiran. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. Menawan. Dengki. Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Senyumannya telah mengikat hati saya. Jadi abu arang Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang. Dia anak piatu. Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai. Membuat perjanjian. Jadi bapa kuda Jadi bumi langit Jadi fikiran = Menjadi fikiran . Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. Ikat perut Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai. Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah. Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya. Setelah lama mendiamkan diri. Che Yan. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. Masalah yang harus difikirkan. Sesuatu yang terfikir dalam hati. Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda. Menggubah kata. Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. Isi dada Sesuatu yang terfikir dalam hati. ibu sendiri. Intan baiduri Iri hati Orang yang dikasihi.Ibu kandung Perempuan yang melahirkan seseorang. orang yang tinggal di rumah berkenaan. Ibu keladi Ibu pertiwi Ikat diri = Mengikat diri Ikat hati = Mengikat hati Ikat janji = Mengikat janji Ikat kata = Mengikat kata Terlalu berat. Orang yang sangat diharapkan. Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. Keluarga. Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. Isi hati Isi perut Isi rumah Sesuatu yang terfikir dalam hati. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Barang yang telah rosak.

Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. Jalan tengah Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Sesuatu yang tiada penyelesaian. jadi umang-umanglah saya hari ini. Menanggung malu. . Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang. Menaruh cinta (kasih). Menggunakan cara yang tidak sah. Berhati-hati bila bercakap. Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan. Maju mundur. Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. Jatuh air muka Jatuh bangun Jatuh cinta Menjadi malu. Jatuh hati Jatuh melarat Jatuh nama Menaruh cinta (kasih). Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh.Jadi umang-umang Jaga hati = Menjaga hati Jaga mulut Jalan belakang Suka menggunakan hak orang lain. Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Menjadi miskin. Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin. Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya. Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut. Bertolak ansur dan saling menghormati. Jalan buntu Jalan damai Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Jalan fikiran Cara berfikir. Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. Jalan kaki Berjalan tanpa kenderaan. Jatuh dari langit Jatuh harga diri Jatuh maruah. Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. Jarum halus Tipu muslihat.

Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak. Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil. Juling sedikit. Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi.Jatuh sakit Mendapat sakit. Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang. Jejak orang tua Jinak-jinak lalat Jinak-jinak merpati Juling air Juling itik Kacang hantu Orang jahat. Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya. Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. Kaki gaduh Kaki gunung . Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. wajahnya sentiasa berseri-seri. Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas. Tidak memakai kasut. Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak. Tidak pandai bermain bola. Jejak keruh Perbuatan yang kurang baik. kata Suzy. kerana dia suka berbuat jejak keruh. semua wangnya digunakan untuk membeli arak. Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. Orang yang suka bergaduh. Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. Sampai ke paras bahu. Persahabatan yang tidak mesra. Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. Jejak langkah Mencontohi. Kaki arak Kaki ayam = Berkaki ayam Kaki bangku Kaki botol Kaki buli Orang yang suka minum arak. Walaupun dia juling air. Apabila memandang sesuatu. kepala disengetkan. Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. Orang yang suka minum arak. Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar. Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ. Jatuh semangat Jejak bahu Jejak bara Hilang keberanian. Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah. Mengikut kelakuan orang tuanya. Di bahagian permulaan gunung.

Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. Kaki wayang Kaku lidah Kambing hitam Kampung halaman Kata dua Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. Perasaan. Tidak dapat bercakap dengan lancar. Kata hati Kata pujangga Kata putus Ketentuan yang terakhir. Orang yang dipersalahkan. Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi. Orang yang suka bermain judi. Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu. Orang yang banyak hutang. Jali kaya hutang kerana Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. Orang yang suka menonton wayang. Orang yang suka mengumpat orang. Kampung tempat dilahirkan. Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Kaya hati Kaya hutang Pemurah. Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. . Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Kaki seribu Kaki umpat Cabut lari. Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya. Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. Kaya anak Banyak anak. Langit di bahagian bawah. Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak lain yang terlibat dalam perundingan. Perkataan orang bijak pandai. Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma. Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah. Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. Kaki rambu Orang yang suka merayau.Kaki hutan Kaki judi Kaki langit Kaki lima Kaki perempuan Tepi hutan. Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti. Fadzil kaki wayang.

Ikram perlu diajar perlahanlahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat. Susi menjadi seperti kera . Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang. Keliling pinggang Ke luar negeri Kembang hati Gembira. Kembang sayap = Mengembangkan sayap Meluaskan usaha. terasa kecut hati saya. Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Takut.mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. Dia kepala dingin. Kepala dingin Penyabar. Bodoh. Kena tangan Dipukul. Kelas kambing Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. Kepala dua Orang yang tidak setia. Kepala angin Kepala batu Kepala berat Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Pergi ke negeri lain. Degil atau mempunyai azam yang kuat. Semasa perahu kami dilanda ombak besar. Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran. Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. Kecil hati Kecut hati Berasa tersinggung. Kepala kain itu bercorak pucuk rebung. Sangat banyak. Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. Kepala kain Kepala udang Kera sumbang Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan. Bodoh. Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan. Tidak suka bergaul dengan orang lain. Kepala berita Tajuk sesuatu berita.

Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya. Ketam batu Sangat kedekut. . Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh. Terkejut. Tiada rasa belas kasihan. Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. Memerintah dengan kejam. Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati. Orang yang tidak berguna. Pertukangan tangan. Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. Keras mulut Tidak mahu kalah dalam perdebatan. Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. Degil atau mempunyai azam yang kuat. Ketawa raja Ketawa tetapi dalam kesedihan. Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. Kerang busuk Keras hati Keras kepala Tersengih-sengih tanpa sebab. Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. Keras lidah Tidak pandai bercakap. Berita yang belum sah. Kerat rotan = Berkerat rotan Kering darah Kering hati Keringat dingin Kerja tangan Memutuskan perhubungan. Takut. dia pasti tidak akan mengerjakannya.sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Khabar angin Khabar burung Kucing bertanduk Kucing kurap Kuku besi Berita yang belum sah.

Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut. Kurang hati Tidak berminat. Saya kurang hati dalam seni tekatmenekat kerana agak rumit untuk melakukannya. Sangat jauh. Kutu embun Kutu jalan Langit hijau Saya akan mencari adik kandung saya itu. Rahsia. Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi. Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak. Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. Kusut fikiran Susah hati. Kurang iman Mudah terpedaya. Tidak sopan. Tidak sopan. Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar. Kurang ingat Kurang jadi = Kurang menjadi Pelupa. Kunci mulut Kurang adab Kurang adat Kurang ajar Kurang akal Kurang asam Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. Orang yang suka merayau pada malam hari. kurang adab namanya. Tidak sopan. Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian. Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi. Kurang bahasa Tidak halus budi bahasanya. Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. Mengurung diri. Tidak pandai. Tidak sopan. Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun.Kuku kambing Kunci diri = Mengunci diri Kunci hati Alat yang digunakan untuk menanam padi. walaupun sampai ke langit . Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa. Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah. Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. Orang yang suka merayau. Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. Kurang fikir Tidak berhati-hati.

memujuk rayu. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. Cabut lari. Lapang dada Perasaan lega. Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah. Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. Ikan paus itu berada di laut lepas. Hari ini. Lepas angan-angan Membuat sesuatu yang diingini. . Langkah sumbang Cara atau perbuatan yang tidak betul. Lena ayam Belum tidur betul. Lepas diri Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. Makan sedikit. Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. bertuah. Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya.hijau. Oleh sebab Suraya langkah bendul. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran. Terkejut. Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi. permulaan yang baik. Tengah laut. pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. sudahlah keretanya rosak. Pada pendapat saya. dia baru lena ayam. Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri. mereka sedang menikmati buah durian. Nasibnya umpama lebai malang. Lapang hati Lapik perut Lari semangat Laut lepas Lebai malang Perasaan lega. Pandai berkata-kata. Orang yang selalu mengalami nasib malang. Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. duitnya pula dicuri orang. Semasa anaknya menjerit ketakutan. Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. Langkah kiri Langkah seribu Malang. Lembut gigi daripada lidah Lembut hati Penyayang. Langkah baik Langkah bendul Langkah kanan Bernasib baik.

tidak jujur. Lintah darat Lipas kudung Membuat sesuatu kerja dengan pantas. a. Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. Lubuk akal lautan budi Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya. b. Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. c. Lupa daratan Lurus akal Mabuk darah . Lidah tak bertulang Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya. Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. Lidah bercabang Lidah biawak Lidah keras Lidah panjang Suka menghasut. Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai. Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya. Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah. Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. c. Lubuk akal lautan ilmu Lubuk hati Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. Berbuat sesuatu yang melampaui batas. hilang pertimbangan. Dalam hati. Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang. a. Jujur. Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan.Lepas tangan Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Oleh sebab Rafiq lidah keras. Pening kerana melihat darah yang banyak. Luka hati Pilu. Gara-gara aktiviti lintah darat. b. Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaik-baiknya. Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda.

Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat Makan budi = Termakan budi Makan bunga Makan darah . Mabuk kecubung Mabuk kepayang Mabuk laut Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha. Menerima pertolongan orang. Pening dan muntah semasa belayar. Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. Sesuatu yang dijual dengan harga yang Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya.Mabuk gunung Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. Main mata = Bermain mata Makan angin Makan angkat Makan beradap Makan berdamai Makan besar Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini. Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. kekasih. kalau dipuji semakin rajin dia bekerja. Raja. Pembantu rumah saya makan angkat. Memberikan isyarat dengan mata. Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. Mengadakan jamuan. Mabuk selasih Mahkota hati Mahkota negeri Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Akibat termakan budi pak ciknya. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Orang kesayangan. Berehat atau bersiarsiar. Orang yang suka dipuji.

bekerjalah bersungguhsungguh. Mengambil wang secara haram. Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. Hidup di bawah jagaan orang lain. Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. mahal berbanding dengan harga di bandar. Mandi biar basah Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguhsungguh. Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah. Berasa segan. Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undangundang. Makan suap Makan sumpah Akibat dimakan sumpah. Mengambil wang secara haram. Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam. Mandi bunga Mandi darah Mandi embun . Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. Semasa bersua muka dengan pemuda itu. bak kata orang kalau mandi biar basah. Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. Zainab malu-malu bahasa. nasihat Adi kepada Rahman. Berlumuran darah.sangat mahal. Makan diri Makan duit Makan gaji Makan garam Makan hati Makan kawan Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. Makan tanggung Malu-malu bahasa Malu-malu kucing Pura-pura malu. Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh. Bekerja untuk mendapatkan upah. Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. rasuah. Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. Mencelakakan kawan sendiri. hidupnya menjadi miskin dan melarat. Membiarkan diri dibasahi embun. rasuah. Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya.

Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak. Orang kesayangan. Memperoleh peluang yang baik. Orang yang suka berangan-angan. Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. Tempat air keluar dari tanah. Apa yang dikata menjadi kebenaran. Masuk angin keluar asap Masuk angin Masuk bakul sampah Masuk buku Masuk daun Mat Jenin Mata air Mata duitan Mata hati Mata keranjang Perasaan dalam hati. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. Segala hutang-piutangnya masuk buku. Mendengar nasihat. Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. Dapat diterima akal. Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. Masin lidah Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya 'cikgu'. Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya. Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya. Masin mulut Masuk ajar Masuk akal Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. Sangat berkeinginan kepada seseorang . a. Bekerja dengan sepenuh tenaga. Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih. Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat. Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. Tidak mencapai apa yang dikehendaki. b. kekasih. Ditolak. Orang yang tamakkan wang. Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Basah kena ombak.Mandi kerbau Mandi yang tidak bersih. Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga. Mandi keringat = Bermandi keringat Mandi ombak = Bermandi ombak Mandi peluh Bekerja dengan sepenuh tenaga. Apa yang dikata menjadi kebenaran. Dicatatkan ke dalam buku.

perempuan. Mata lembu Telur yang digoreng bulat-bulat. Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran. Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu, dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut. Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya.

Mata petai

Tidak dapat melihat dengan betul.

Mata telinga

Kakitangan yang diharapkan.

Mati akal

Buntu fikiran.

Mati angin

Tidak berkuasa.

Mati ayam

Mati dengan sia-sia.

Mati balik hidup

Selamat setelah mengalami bahaya besar.

Mati beragan Mati katak Mati kutu

Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup. Mati dengan sia-sia. Tidak melawan.

Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya. Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran

Minta diri

Memohon diizinkan pergi.

Minta jalan

Meminta diberi jalan untuk lalu.

Minta nyawa

Memohon supaya tidak dibunuh; meminta belas ihsan.

Muka baru

Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu

bidang.

akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya.

Muka dua

Tidak jujur.

Muka lama Muka laut

Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. Permukaan laut. Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. Menunjukkan muka yang muram atau benci. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Suka bercakap apa sahaja. Suka bercakap apa sahaja. Lemah lembut dan baik tutur katanya. Orang yang suka bercakap banyak. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Pemurah. Ramah.

Muka manis

Muka masam

Muka papan

Muka tebal Muka tembok Mulut bisa

Akibat mulut bisa Mak Limah, jiran tetangga memulaukannya. Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh.

Mulut gatal Mulut kotor Mulut manis

Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis. Akibat mulut murai Kak Timah, rumah tangganya porakperanda.

Mulut murai

Mulut tajam Mulut tempayan Murah hati Murah mulut

Jiran yang baru pindah itu murah mulut. Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh

Murah rezeki

Mudah memperoleh rezeki.

sebuah syarikat penerbangan. Murah tangan Pemurah. Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. Dia naik angin apabila kawankawan mengusiknya.

Musuh dalam selimut

Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri.

Naik angin Naik darah Naik geram Naik kepala

Terlalu marah. Terlalu marah. Menyampah. Berbuat sesuatu yang melampaui batas. Menjadi marah dan mengganas.

Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah. Semasa Ali naik minyak, semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu. Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Nama baik keluarga hendaklah dijaga, walau di mana pun kita berada. Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding. Usah percaya cakapnya, dia sebenarnya Nujum Pak Belalang. Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali. Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleholeh dari Indonesia.

Naik minyak

Naik pitam

Pening.

Naik saksi

Menjadi saksi.

Naik semangat

Bertambah berani.

Nama baik

Maruah. Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu. Tukang tilik palsu. Hampir mati. Pokok kelapa kuning.

Nasi damai

Nujum Pak Belalang Nyawa-nyawa ikan Nyiur gading

Oleh-oleh

Hadiah. Cakap-cakap yang tidak berfaedah.

Omong kosong

Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. kata ayah kepada tetamu yang datang. Rakyat biasa. Orang buangan Orang yang dihukum buang negeri. Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. Orang yang berpangkat tinggi.Orang asing Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. pembesar. Orang harapan Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. Orang dapur Orang darat Orang gaji Orang galang Orang gaji saya berasal dari Filipina. jin atau orang bunian. Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu. Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman Orang halus Roh. Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. . Penduduk asal sesebuah negeri. Orang asli Orang atasan Orang berada Orang besar Orang biasa Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa. Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli. Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. Orang perempuan. Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. Orang yang berpangkat tinggi. Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik. Penduduk asal sesebuah negeri. Orang kanan Orang yang diharapkan. pembesar. Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. Orang yang berharta. Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah. Orang buruan Orang dagang Orang dalam Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Orang tua-tua Orang bijak dan berpengalaman. Pembantu rumah.

Pak Mail mula pasang badan. Berhias diri untuk memikat. Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu. Cerdik. Orang yang suka mencuri. Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. Pulang segera sesudah makan. Orang upahan Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. Mengikut legenda. Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat. Akibat tidak menepati janji. Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang. Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan. . Ajarlah dia secara berperingkatperingkat kerana dia otak beku. Paku belanda Paling hati = Berpaling hati Paling tadah Panas rezeki Harga tetap. Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. Pak turut Orang yang mengikut sahaja. Sukar mendapat rezeki. Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja.dalam hidup. Padang jarak padang tekukur Musnah. Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Panjang akal Cerdik. Tidak setia. Otak beku Otak cair Otak udang Pacat kenyang Pandai. Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. Tidak setia. Panjang ekor Panjang fikiran Panjang lidah Panjang tangan Pasang badan Berani berbuat jahat. Pak sanggup Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Walaupun miskin tetapi dia panjang akal. Beberapa bulan selepas kematian isterinya. Bodoh. Bodoh. para penyokongnya telah berpaling hati. Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi.

Kecewa. Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Getaran suara apabila menyanyi. Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahal-mahal belaka. hilang tempat bergantung. Tidak dapat berkata-kata dengan lancar. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. Sesuatu yang bertambah sukar.Pasang kaki Mengadakan pengintip. Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. . Tempat jual beli yang tidak sah. Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat. Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Mengintip atau mencuri dengar perbualan. Patung bernyawa Pecah amanah Melanggar amanah. Pedih hati Azimah mendengar katakata tuan rumah yang menghinanya. Pecah khabar Pedih hati Pekak badak Pekak batu Tersiar berita. Pura-pura tidak mendengar. Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. Patah semangat Hilang kemahuan untuk berusaha. Pilu. Pasang telinga Pasar gelap Patah arang = Berpatah arang Patah hati Patah kandar Patah lagu Patah lidah Patah perang Kalah perang. Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. Pasang mata Memerhatikan baik-baik. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. waspada. Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. Dalam pertempuran di sempadan Thailand. Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan. Pura-pura tidak mendengar. Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja. Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi.

Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. perang secara senyap-senyap. Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser. Bekerja bermati-matian. Pendekar kata Pendekar lidah Pendekar pena Pendekar sambal Pening-pening lalat Perang dingin Perang gerila Perang secara bersembunyi. Berasa pening sedikit. Pendekar sambal itu lari lintangpukang apabila dikejar anjing. Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). Orang yang pandai berpidato. Tidak bekerja. Ruangan 'Lidah Pengarang' di akhbarakhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu. Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu. Orang yang pandai berpidato. Peras otak = Memeras otak Peras tenaga orang = Memeras tenaga orang Peras tenaga Belajar bersungguh-sungguh. Perang pena Pertengkaran melalui tulisan di akhbar. Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. Tidak bekerja. . Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. Perang saudara Perang antara orang sebangsa. Perang mulut Bertengkar. Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja. Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. Perang terbuka Perang secara besar-besaran.Peluk lutut = Berpeluk lutut Peluk tangan = Berpeluk tangan Peluk tubuh Pembasuh mulut Tidak bekerja. Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. Manisan yang dihidangkan selepas makan. Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya.

Memandang kedudukan. Pintu rezeki Jalan untuk mendapat rezeki. Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang. bangsa dan keturunan. Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang. Ikhlas dan jujur. Pilih kasih Pindah tangan = Berpindah tangan Pinggang kerengga Bertukar milik. Bahagian kapal yang di tengahtengah.Perigi buta Perut kapal Perut kosong Perut laut Pilih bulu = Memilih bulu Perigi yang tidak berair. Ramping. Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya. seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu. Berat sebelah. Putih tapak kaki Lari sekuat-kuatnya. Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. Lapar. Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. Bahagian laut yang dalam. berpanas sekejap pun sudah merungut. Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong. . Pintu terbuka Sedia menerima tetamu. Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. Pisau cukur Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. Potong jalan Putera mahkota Puteri lilin Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Engkau ni seperti puteri lilin. Walaupun berjawatan tinggi. Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. Putih hati Putih mata Terlepas peluang. Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Salamah. Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. kata ayah kepada kakak. Anak raja yang bakal naik takhta.

Rabun ayam Rabun senja Raja bola Raja sehari Rambang mata Rangkai hati Retak tangan Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor. Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Tidak tahu mana yang hendak dipilih. . Putus rezeki Hilang mata pencarian. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. Persahabatan yang putus sama sekali. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam. Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki. Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda. Buntu fikiran. Putus kata Mendapat kata sepakat. Ringan kepala Mudah memahami. Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu. baiklah berputih tulang di medan perang. Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang. Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang. Ishak rabun ayam. kekasih. Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Rezeki harimau Rezeki mahal Rezeki murah Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Pemain bola yang handal. Sukar mendapat rezeki. Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. Orang kesayangan. Izyan memang bijak dan ringan kepala. Ringan kaki Suka melawat atau berkunjung. Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. Nasib. Selalu mendapat keuntungan. Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Pengantin. Putus ubat Upacara menamatkan ubat selepas sembuh.Putih tulang = Berputih tulang Putus akal Putus arang = Berputus arang Mati.

Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. Marah kerana ditipu atau dihina. Mendapat malu. Terlajak kata. Maklumat yang disampaikan tidak tepat. sebab itulah dia disenangi oleh rakan-rakannya. Salah jalan = Tersalah jalan Salah kata = Tersalah kata Salah langkah Tersesat. Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa. Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang. Salah mulut Salah urat Sampah dunia Sampah masyarakat Sampai ajal . Meninggal dunia. Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. Orang yang tidak berguna. Menderita. Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. Ringan tangan Ringan tulang berat perut Ringan tulang Rosak hati Rosak nama Rusuh hati Suka menolong. Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. Suzi telah dimarahi oleh ibunya. Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya. Gila. Gila. Akibat salah mulut.Ringan mulut Peramah dan fasih. Terseliuh atau terpelecok. Gelisah. Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam. Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. kami telah tersalah jalan. Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Suka menolong. Orang yang tidak berguna. Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya. Sagu hati Sakit akal Sakit angau Sakit hati Sakit otak Salah cakap Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap.

Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja. Tergamak melakukan sesuatu. . Saudara angkat a. Kau senang cakap tetapi apabila disuruh. Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. Senyum mengejek. Sekejap. kata Lily kepada Ahmad. Setelah ibunya berkahwin lain. Saudara -mara yang masih dekat pertaliannya. b. Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. Saudara seibu sebapa. Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. Saudara baru Saudara dekat Saudara jauh Saudara kandung Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama. Menjadi saudara atau adikberadik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. Saudara anjing Adik-beradik seibu berlainan ayah. Gembira kerana sesuatu. Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk. Orang yang baru memeluk agama Islam. Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah. Pakaian yang ada pada tubuh. Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik. Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita.Sampai akal Sampai hati Dapat diterima akal. Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. batang hidung kau pun aku tidak nampak. b. Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. Kami hanya senyum kambing apabila Sehelai sepinggang Sejuk hati Sekangkang kera Sekapur sirih Senang cakap Senang hati Sengkang mata = Bersengkang mata Senyum kambing Tidak tidur semalaman. Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. Persaudaraan yang jauh. a. Saudara pungut Saudara susu = Saudara susuan Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi. Kecil.

Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. Senyum manis Senyum yang menarik. maklumlah baru mejadi raja sehari. Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. Seri muka Seri panggung Cahaya muka. Tidak mempunyai pekerjaan. Perasaan. Senyum yang menunjukkan kemesraan. Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang. Senyum sedikit. Pendapat yang bertentangan Banyak suara-suara sumbang yang . Bintang bangsawan. Senyum kucing Senyum yang ada muslihat. Seri muka Fadhilah masih kelihatan. Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita. Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah. Senyum yang dibuat-buat. Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya. Singkat akal Tidak bijak. Serkap jarang Menuduh sembarangan. Setengah tiang Gila-gila.melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. Senyum mesra Senyum raja Senyum simpul Senyum sumbing Senyum tawar Senyum-senyum siput Sepak kertas Senyum sedikit. Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. Separuh mati Terlalu penat. Senyum sedikit. Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. Singkat umur Suara hati Suara sumbang = Suara- Umur pendek. Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya. Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat.

suara sumbang dengan pendapat umum. Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar. Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. Titik atau tumbuhan kecil di kulit. Sampah yang mengapung di atas air. didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Tahi air Tahi arak Tahi ketam Tahi lalat Tahi minyak Tahu adab Berbudi bahasa. Suntuk akal Suntuk fikiran Tahan hati Buntu fikiran. Linggam memang tahi minyak. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Tahu adat Tahu bahasa Tahu diuntung Sopan santun. Tajam akal Pintar. Berbudi bahasa. Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. Sisa kayu yang diketam. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya. Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. jangan tahu ada sahaja. Jika kamu tidak suka membaca buku. Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. Tahu ada Mahukan sesuatu itu siap sedia. Cekal. Tajam fikiran Tajam ingatan Pintar. Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid. Cerewet. Lekas dapat mendengar. Tajam lidah Tajam mulut Tajam pendengaran . Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. kamu akan menjadi suntuk fikiran. Tidak pelupa. Sedar akan kedudukan diri. Cetek pengetahuan. Orang yang suka minum arak.

murah hati. Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. kekasih. kekasih. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah. Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. Perbuatan yang sia-sia. Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. Sejak kejadian kehilangan wang itu. Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan. Tangan panas Selalu gagal. Orang kesayangan. Hampa. Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. Taruh mata Melihat. Daripada cerita saksi. Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. Tangkap tangan Tangkap wap Tarik kesimpulan Tarik langkah seribu Tarik modal = Menarik modal Tarik muka dua belas Taruh hati = Menaruh hati Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Membuat kesimpulan. Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. Tangan terbuka Tangkai hati Tangkai jering Tangkai kalbu Tangkap basah = Ditangkap basah Tangkap buta Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran. Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. . Bermuka masam. Jangan tangkap buta sahaja. Sangat kedekut. Menuduh sembarangan. Orang kesayangan. Tawar hati Sudah hilang kepercayaan. Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. Suka. Tangkap muat Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Suka menolong orang. Orang yang diharapkan. Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. Membawa masuk modal. Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. kata Pak Mail.Tajuk mahkota Tali barut Tangan kanan Tangan kosong Orang kesayangan. Cabut lari. kekasih.

Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. Orang tua yang berperangai muda. Megah dan sombong. Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. Rakan tempat bekerja. Lekas pandai. Lekas dapat mendengar. Orang yang tahan hati walaupun dimarahi.Tegar hati Degil atau mempunyai azam yang kuat. Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. Waktu hampir-hampir siang. Berbantah atau bertengkar. Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya. Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. Cepat marah. Orang yang semakin tua semakin baik perangainya. Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam. Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Suami atau isteri. Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. Tua-tua kelapa Tua-tua terung masam . Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. Waktu matahari sudah tinggi. Tua-tua keladi Orang tua yang berperangai buruk. Janganlah terpengaruh dengan katakatanya kerana dia tin kosong. Mudah memperoleh rezeki. Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. Tidur-tidur ayam Tikam lidah = Bertikam lidah Tin kosong Tinggi hari Tinggi hati Tinggi rezeki Titi buih = Meniti buih Tidur yang tidak nyenyak. Titik peluh Hasil usaha sendiri. Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan. Telinga kuali Telinga lintah Telinga nipis Teman hidup Teman sejawat Terang hati Terang tanah Tidur mati Tidur yang sangat nyenyak. Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik.

Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung. Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam baju-baju itu. biasanya secara tidak sah. Nasib yang buruk. Wang duka Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia. Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu. Nasib yang baik. Zaman bahari Zaman purbakala. . Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. Wang hantaran Wang kopi Wang suap Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undangundang. Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan. Turun takhta Melepaskan jawatan raja. Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. Ubat hati = Pengubat hati Penghibur hati. Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. Tulang hitam Sumsum. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. Ubat jerih Ubat lelah Untung batu Untung sabut Upah. Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. Menjadi berang atau ganas. Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. Tulang itik Tulang kering Turun minyak Orang yang tidak kuat bekerja. Zaman puntung berasap Zaman kuno. Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Upah. sejuknya terasa hingga ke tulang hitam. Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan. Setelah Zaiton meninggal dunia. Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit.Tulang belakang Punca kekuatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->