P. 1
SIMPULAN_BAHASA

SIMPULAN_BAHASA

1.0

|Views: 345|Likes:
Published by unus08

More info:

Published by: unus08 on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2013

pdf

text

original

SIMPULAN BAHASA

Abang angkat

Lelaki yang telah diakui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Abang yang seibu sebapa.

Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah.

Abang ipar

Hafiz ialah abang ipar Umar. Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan.

Abang kandung

Abu angin

Telah musnah sama sekali.

Abu Jahal

Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Orang yang suka berhelah.

Abu Lahab

Abu Nawas

Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah. Izzah ada bakat menjadi penulis novel. Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi

Ada akal

Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Ada peluang. Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Keinginan. Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara.

Ada angin

Ada bakat

Ada can

Ada gaya

Ada hati

Ada jalan

pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. Ada-ada Adat balai Ada sesuatu. Adat dalam istana raja. Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Adik kepada isteri atau suami. Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Bertinju. Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Berhadap-hadapan muka. Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. Adik ipar saya seorang doktor. Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu. Samad beradu buku dengan Wahid. Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan.

Adik angkat Adik ipar Adik kandung Adu buku = Beradu buku Adu domba = Mengadu domba

Adu kening = Beradu kening Adu lengan = Beradu lengan Adu nasib = Mengadu nasib Adu untung

Beradu kekuatan.

Mencari rezeki. Mencari rezeki.

Air mandi

Sudah menjadi kebiasaan.

Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. a. Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermainmain di padang. b. "Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai," kata Imad kepada Husin. Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air. Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital. Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu

Air muka

a. Wajah. b. Maruah.

Air pasang Air sembilan

Paras air laut yang meningkat. Air yang digunakan untuk memandikan mayat. Air yang bercampur bungabungaan dan limau untuk dibuat mandi. Paras air laut yang turun.

Air setaman Air surut

air surut. Ajak-ajak ayam Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh. Orang yang pandai tipu muslihat. Orang yang pandai tipu muslihat. Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan. Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah.

Akal belut

Akal kancil

Akal sejengkal

Alas cakap

Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Makan sedikit. Berubah pendapat atau fikiran. Berpindah tempat tinggal. Menyamar.

Alas kata Alas perut Alih akal = Beralih akal Alih angin = Beralih angin Alih muka = Beralih muka

Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. Setelah beralih angin ke Sarawak, penyakitnya beransur pulih. Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya. Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. Persidangan itu tidak berhasil, masingmasing pulang ambil abu sahaja. Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan, jangan ambil ada sahaja, kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya. Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah. Ibu dan ayah sangat ambil berat

Alim kucing

Pura-pura baik.

Aliran masa

Perubahan masa.

Aliran masyarakat Ambil abu

Kehendak masyarakat. Maksud yang tidak kesampaian.

Ambil ada

Berpuas hati dengan apa yang ada. Bersiar-siar mengambil udara bersih. Menyertai. Beri perhatian.

Ambil angin Ambil bahagian Ambil berat

Berasa tersinggung. memberi perhatian. Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. Jangan ambil hati akan katakatanya kerana dia menasihati untuk kebaikan. Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. Ambil haluan = Mengambil haluan Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. sebab itulah dia disukai. Anak saudara. Memikat hati. Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. Anak air Sungai kecil. Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman. Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah.terhadap prestasi pelajaran kami. melakukan sumpah. Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi. Memberi perhatian tentang sesuatu perkara. . Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. b. Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. Ambil ibarat Menjadikan sesuatu sebagai teladan. Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. Anak bukit Anak didik Bukit kecil. a. Hafsah pandai ambil hati ibu mentuanya dengan menolong membuat kerja-kerja dapur. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. Pekerja di bawah jagaan kita. Anak angkat Anak baju Anak buah a. Ambil hati = Mengambil hati a. Disuruh bersumpah. Ambil ingatan Ambil muka = Mengambil muka Ambil sumpah = Mengambil sumpah Ambil tahu = Mengambil tahu Membuat sesuatu supaya disukai. Baju dalam. a. Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkahlangkah pencegahannya tidak diambil. Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya. b. Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. Anak emas Orang yang sangat disayangi. Anak Adam Umat manusia. b. Dimasukkan ke dalam ingatan. Orang di bawah jagaan kita. b.

Dimanja-manjakan. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Jangan suka angkat diri. Anak yang telah kematian ayah dan ibu. Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. Anak perahu Anak piatu Anak pungut Anak tunggal Anak tut Angkat alis = Mengangkat alis Angkat bahu Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. Anak kapal Anak negeri Penduduk di sesebuah negeri. Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya. Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. Angkat kaki Angkat kening Angkat mata Angkat muka Angkat nama Pergi meninggalkan. Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Angkat diri Sombong. Ketika bekerja sebagai anak kapal. saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya. Terkenal.Anak gahara Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Apabila ibunya pulang. Anak haram Anak jantan Lelaki yang berani. Anak kandung Anak sendiri. Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim. barulah dia berani angkat muka. Kehairanan. Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya. Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu. Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. Menentang sesuatu tindakan. kata Cikgu Karim kepada Khalid. Kehairanan. Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. .

Dalam pertandingan ini. jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Anjing kurap Api peperangan Api percintaan Arang di dahi Arang di kening Arang di muka Asam garam Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah. kami sekeluarga bercadang untuk melawat negaranegara atas angin. Hormatilah orang tua-tua. Mendapat malu. Angkat suara Meninggikan suara. Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. Perasaan cinta yang meluapluap. Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. Pada musim cuti ini. Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. Atas angin Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Pulau yang menjadi rebutan keduadua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan.Angkat senjata Berperang. Mendapat malu. Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Pengalaman. Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol. Atas nama Atas pagar Ayam jalak Orang yang berani. saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. Angkat sumpah Anjing hitam Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. melakukan sumpah. . Ayam tambatan Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan). Mendapat malu. Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Disuruh bersumpah. Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah.

Bahasa kasar = Berbahasa kasar Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan. Baik hati Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Baik sangka Berpendapat yang orang lain baik. Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anakanak yatim. . Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. Balas budi Balas jasa dan berterima kasih. Nenek memang baik hati. Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. Jiman menyara Bahasa ibunda Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua. Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Bahasa pasar Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. Baik budi Baik hati. Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya. Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban.Babi buta = Membabi buta Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir.

Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. Bantal lengan = Berbantal lengan Kehidupan yang terlalu miskin. Balas jasa dan berterima kasih. Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. Balik hati = Berbalik hati Berubah pendirian. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. Banyak cakap Orang yang suka berleter. Banyak akal Banyak helah. Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa.= Membalas budi kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu. Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya. Banting tulang = Membanting tulang Bekerja bermati-matian. . Bangkai bernyawa Orang yang tidak berguna. Halijah banyak cakap sehingga Balas guna Balik gagang = Berbalik gagang Berpihak kepada musuh.

Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang. Bau-bau bacang Persaudaraan yang jauh. Bawa alamat Memberi tanda. Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Bapa kandung Bapa sebenar.kata Salmah kepada Karim. Batu api Orang yang suka menghasut." Bapa kandung saya tinggal di Perak. Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan. Batu loncatan Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. Basuh mulut = Pembasuh mulut Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. walaupun tiada pertalian darah. Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya.pening kepala saya mendengarnya . Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri. Banyak mulut Orang yang suka berleter. . Bapa angkat Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita.

Bawa hidup Merantau mencari penghidupan. Semuanya telah ditakdirkan Allah. Mendatangkan keuntungan. Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Melarikan diri. Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah Bawa nyawa Menyelamatkan diri. Bawa mulut Bercerita tentang keburukan orang lain. Tiada siapa yang membawa sial. Kita masih gagah dan kuat. Mei Ling pandai membawa diri apabila bertemu keluarga mentuanya. a. Dia membawa diri ke seberang untuk mencari pekerjaan. Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Kita tidak perlu bawa tempurung. b. Bawa hati Merajuk. Pandai bergaul. Bawa nasib Merantau mencari penghidupan. . Bawa mati Menyebabkan mati. Bawa tuah = Membawa tuah Mendatangkan malang. Bawa sial = Membawa sial Bawa tempurung Minta sedekah. b.Bawa diri = Membawa diri a. Setelah pinangannya ditolak. Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku.

Bawah angin Negeri-negeri di sebelah Timur. Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya. Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik." kata Pak Mail memuji menantunya. Ketika zaman darurat. . Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Bawah bendera Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa. Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Bayar nyawa Mengorbankan diri. Bayang kata = Dibayang kata Dikias. Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya. Belah hati = Berbelah hati Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. Bawah tanah Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. "Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. Belahan hati Orang yang sangat dikasihi. Bekas tangan Sesuatu yang diusahakan. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah. Pada suatu masa dahulu negerinegeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris. Anak bongsunya itulah belahan hatinya. Semasa makan malam.kepada perniagaannya. Belah bumi = Membelah bumi Bunyi yang sangat kuat.

Berat lalat Pura-pura berani. "Berusahalah dengan bersungguhsungguh. Berat lidah Jimah Belakang hari Kemudian hari. . Berat bibir Orang yang pendiam. Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta. Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. Berani mati Tidak takut mati. Orang yang sangat dikasihi. supaya hidup kamu senang belakang hari. Bengkak perut Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur. Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri. Tidak dapat berkata-kata." nasihat ayah kepada abang. Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam.Belahan jiwa Belahan nyawa Orang yang sangat dikasihi. Bendera putih Mengaku kalah. Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu. Berat hati Kurang senang. Berat kaki Berat lidah Malas.

Besar kepala Tidak mahu mendengar nasihat. Beri muka Memanjakan. Saedah memang berat tangan. Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. degil. Berita hangat Berita baharu yang menjadi perbualan. Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya. "Jangan suka besar mulut menceritakan Beri jalan Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara. Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan." kata ibu kepada abang. Besar hati = Berbesar hati Gembira. Besar mulut Suka bercakap besar. mereka akan menjadi malas. Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta. Berat tangan Pemalas. Berat sebelah Tidak adil. "Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini. Berat mata Berat mulut Mengantuk. Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. . Kalau kerap diberi muka. Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya.hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. Berat tulang Pemalas. Orang yang pendiam. Besar cakap Orang yang suka bercakap sombong. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur.

Jamil memang betul bendul. sebab itulah orang suka mempermainmainkannya. Bidan tarik Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Sejak tamat pelajaran. Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu barubaru ini. Biang keladi Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan. Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari." kata kakak. Pemuda yang Bintang gelap Bernasib malang. Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. Bongkar sauh Bersedia hendak belayar. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. Besar perut Hamil. Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut.kekayaan keluarga kita yang tak seberapa. Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. Nakhoda itu menyuruh anak buahnya bongkar sauh untuk belayar ke negeri seberang. Bongkok sedikit. Bidan terjun Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Bintang hati Orang kesayangan kekasih. Bongkok sabut . Bintang terang Nasib baik. Betul bendul Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh.

Buah hati Buah helah Buah kalam Orang kesayangan kekasih. Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan. Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. Perkara yang menjadi perbualan ramai. Hasil tulisan atau karya. Dalam mesyuarat. . Tidak menggunakan sesuatu adat lagi. Buah mulut Buah pena Buah tangan Hadiah.bongkok sabut itulah suami saya. Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya. Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah. Buang air kecil Kencing. Mencari helah. Buang adat Buang air besar Berak. Buah cakap Buah fikiran Pendapat. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira. Perkara yang menjadi perbualan ramai. Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. Hasil tulisan atau karya. Bongkok udang Terlalu bongkok kerana tua. Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar. Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama. Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. Buah bibir Perkara yang menjadi perbualan ramai. Buang anak = Membuang anak Menggugurkan anak. Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Bual kosong Bercakap tentang perkara yang tidak penting.

setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. Buang malu Menghilangkan malu. Mencari helah. Tiga hari sebelum kematiannya. Buang sial Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang. Buang diri = Membuang diri Merantau. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. Buang negeri = Dibuang negeri Diperintah keluar dari sesebuah negeri. Buang tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. Buang ubat sahaja. Buat akal . Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. Buang ubat Tembakan yang tidak kena pada sasarannya. Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri. Dia buat akal apabila Buang muka = Membuang muka Tidak suka. dia memakai baju serba putih seolah-olah buang tabiat. Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya. Buang lelah Berehat untuk meredakan kepenatan.Buang arang di muka Menghilangkan malu. Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah. biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. Buang sauh Berlabuh.

Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. Buka pintu Memberi peluang. b. Buka mata a. Menyedarkan atau menginsafkan orang lain.disuruh membuat kerja sekolah. Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih. a. Buat bodoh Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. a. Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat. b. Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. b. biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. Buat jahat = Berbuat jahat Melakukan kejahatan. Buka langkah seribu Lari kerana takut disebabkan sesuatu. Berbuat sesuatu. Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudaramaranya buka mata. biasanya perkara yang tidak baik. Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. Berkata-kata. Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. Melihat dan meluaskan pandangan. . Bujur sirih Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya. b. Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil Buka mulut a. Buat perkara Buaya darat Orang yang suka memperdaya perempuan.

Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. . Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek. Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. Bulan penuh Cantik. Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama. Buku lima Penumbuk. Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri. Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa Buka tanah = Membuka tanah Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. Buka tembelang Membocorkan rahsia. Buka telinga Mendengar baik-baik. Bulan kesiangan Berwajah pucat. Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. Bulat fikiran Mengambil keputusan yang tetap. Bulat kata Keazaman yang bersungguhsungguh. Mukamu bagai bulan penuh. Saya suka menatapnya. Bunga bangsa Orang yang berjasa kepada negara. Bulan madu Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya.untuk memulakan perniagaan mereka.

Bunga dedap Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. Buru nafsu = Terburu nafsu Melakukan sesuatu secara terburuburu. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. Sejak pulang daripada menunaikan haji. tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undang-undang. Buru pangkat = Memburu pangkat Berusaha mencari pangkat. Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya. Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat. Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi. Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. Buruk hati Orang yang jahat. Buru pelajaran = Memburu pelajaran Berusaha mencari ilmu pengetahuan. Budak yang buruk makan itu. Bunga bibir Kata-kata yang manis. Buruk laku Kelakuan tidak senonoh. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan. Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya. perangai buruk mulutnya telah tiada. fikirlah baik buruknya. Buruk mulut Percakapan yang kasar. Tina laksana bunga dedap.dikenang sebagai bunga bangsa. Walaupun mahu memburu pangkat. Buru hutang = Diburu hutang Terdesak kerana berhutang. . Buruk makan Pelahap.

" kata Fairuz kepada Azri. Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. Buruk perut Kuat makan. . Buruk sangka Menaruh curiga. "Jangan buruk sangka kepada kata-kata Zalina. Buta kayu Tidak tahu membaca dan menulis. entahkan dia berniat baik. Walaupun Ah Seng buta huruf. Buta huruf Tidak tahu membaca dan menulis. Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu. Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam. dia sentiasa memastikan anakanaknya cemerlang dalam pelajaran. Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit. Buta ayam = Rabun ayam Mata yang rabun menjelang senja. Buta hati Bersikap kejam. Busung dada Sombong. Buruk siku Meminta barang yang telah diberikan. Busuk budi Perangai yang jahat. Busuk hati Orang yang berhati jahat.sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta Buta malam Rabun pada waktu malam. Buruk selera Makan apa sahaja. Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu. Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang.

Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. "Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata.malam. Cacing naik ke mata Kelakuan atau perbuatan yang melampau. Kita janganlah jadi orang yang buta perut. Cacing kepanasan Gelisah. Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan." pinta Rashidah. Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. Buta warna Tidak dapat membezakan warna. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. Cahaya mata Anak. Cabut nyawa Membunuh. Cakap mulut Cakap tinggi Cakar awan = Pencakar awan Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian." kata Tuk Penghulu. Satu daripada syarat untuk mengikuti program "Memandu Kapal Terbang" ialah peserta tidak buta warna. Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua. Cakap besar Meninggi diri. Buta perut Tidak bertimbang rasa. Cacing gila Meronta-ronta. Meninggi diri. Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya. Dia seperti cacing kepanasan apabil disoal polis. "Janganlah kau cabut nyawaku. Cakar ayam Tulisan yang buruk. . Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca. Di kota besar banyak bangunan pencakar awan. Cakap angin Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Bangunan-bangunan yang tinggi.

. Cari makan Bekerja atau mencari rezeki.Cakar langit = Pencakar langit Bangunan-bangunan yang tinggi. Campur mulut Campur tangan Melibatkan diri dalam urusan orang lain. "Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim. Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian. Campur cakap Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Cari nama = Mencari nama Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai. Cari jalan Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cari bala Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Cari muka Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. Cari fikiran Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cari ikhtiar Berusaha bersungguh-sungguh. Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada. Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya. Cari akal = Mencari akal Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cangkul angin Melakukan perbuatan yang sia-sia. Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing. Cari fasal Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan." kata ayah.

Cerai hidup Suami isteri yang bercerai ketika hidup. Cari seteru Cari susah Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Sejak bercerai mata dengan ibunya. Cecah bumi = Mencecah bumi Jejak ke bumi. Akibat bercerai kasih dengan tunangannya. Cecah bahu = Mencecah bahu Sampai ke paras bahu. Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. Cerai mati = Bercerai mati Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. . Cepat mulut Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Cerai mata = Bercerai mata Berpisah. Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi. Cepat lidah Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. anak kecil itu sering menangis. Akibat perangainya yang cepat tangan. Cari salah Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang.Cari rezeki Bekerja atau mencari rezeki. dia membawa diri ke ibu kota. Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu. Omar cuba cari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu. dia ditangkap polis. Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu. Cepat tangan Orang yang suka mencuri. Cerai kasih = Bercerai kasih Putus percintaan. Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya. Cerai susu = Bercerai susu Bayi yang telah berhenti menghisap susu.

Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. Melihat pemandangan yang cantik. Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. . Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy. b. Cermin bangkai = Bercermin bangkai Menanggung malu akibat sesuatu kejadian. Curi hati = Mencuri hati Memikat hati. a. Cuci mata a. Cuci tangan Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Cuci perut Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu. Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. Cucur keringat Bekerja keras. Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. b. Curi tulang Pemalas. Cucur peluh Cupak hanyut Bekerja keras. Melihat perempuan yang cantik-cantik. Dabik dada = Mendabik dada Dagang piatu Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim. Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan. Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya.Cerita burung Berita yang tidak berasas. Lenggang yang lembut. Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia.

Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. Dalam tangan Sesuatu yang pasti akan dimiliki. Hidup mesti amanah. Dapat malu = Mendapat malu Menanggung malu. Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan. Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja. Dapat nama = Mendapat nama Menjadi terkenal. . Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. Dalam kekeringan Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. Dapat hati Beroleh cinta. Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. Darah gemuruh Mudah gugup.Daki dunia Harta dunia. Dapat terpijak Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. Dapat khabar = Mendapat khabar Menerima berita. Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. Dakwat tumpah Rambut yang hitam lebat. Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang. Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah. cinta yang berbalas. Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. Darah baru setampuk pinang Masih muda. Anak abang saya adalah darah daging saya. Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. Darah daging Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri.

Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman. Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas. Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. . kata hati. Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin.Darah manis Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. Datuk nenek Leluhur. Depan hidung = Di depan hidung Terlalu dekat. Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. jangan jadi diam penggali. Delima merekah Warna bibir yang cantik. apalagi kalau disuruh mencari jarum. Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. Diam diri = Berdiam diri Tidak berkata-kata. Detik jantung Bunyi degup jantung. Lisa diam-diam ubi. Darah panas Cepat marah. Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. Kalau tidak faham hendaklah bertanya. Diam penggali Diam-diam lepu Diam-diam ubi Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. Darah putih Keturunan bangsawan. Orang yang diam dan memudaratkan dirinya. Detak hati Perasaan. Dingin hati Tidak riang.

Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. Awal pagi. bersopan dan pemurah. Hamil. Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam. Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. Ekor mata Sudut mata."" kata Nordin. Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas. Membuat sesuatu keputusan. Ekor pulau Hujung pulau. Embun betina Titis embun yang kecil-kecil. Emas putih Campuran emas berwarna putih. Duduk perut Duit kopi Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. Dingin tangan Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. Elok budi Berkelakuan baik. Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh. Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. Embun jantan Faham kiri = Berfahaman kiri Fajar menyingsing Titis embun yang besar-besar. Kami akan memulakan Ekor lipas Rambut pada lubang tengkuk.Dingin kepala Berfikiran tenang dan waras. Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. Aku berasa sejuk kerana embun jantan mulai turun. Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. . biarlah ketika dingin kepala. Emas tempawan Orang yang dikasihi. Durian runtuh Ekor belangkas Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. Berfikiran politik yang radikal.

Gadis sunti Anak perempuan yang belum baligh. Gatal mulut Suka bercerita keburukan orang. Fasih lidah Pandai berkata-kata. Dia memang fasih lidah dan dapat menjawab semua soalan yang dikemukakan dengan tepat. Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan. Gatal tangan Suka membuat yang bukan-bukan. Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan. Gaji pokok Gaji tanpa bayaran yang lain. Gadai nyawa = Bergadai nyawa Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. Gaji buta Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguhsungguh. Gadai bergolok = Bergadai bergolok Berbelanja sehingga berhabis.ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah. Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup. Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anakanaknya amat manja dengan adik iparnya itu. Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja. Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. Ganti tikar Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia. Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. Gambaran hidup Teladan. . Garam hidup Pengalaman.

Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya. Pitam. Gendang paha = Bergendang paha Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan. Gencatan senjata Memberhentikan peperangan. . Gelap hati Sukar memahami pelajaran. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. "Salmah. Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar." nasihat Pak Mat kepada anaknya. Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. Gelap fikiran Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Menggunakan wang yang bukan hak. jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. Gelap mata a. Geli hati Rasa lucu hendak tertawa. Gelora semangat Perasaan berkobar-kobar. Gelegar buluh Bercakap besar tetapi kosong. Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah.Gelap buta Sangat gelap. b. Gelora hati Perasaan yang tidak tenang. Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini. Gelap pemandangan Gelap wang = Menggelapkan wang Pitam.

kelamkabut kami dibuatnya. Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan. Gila harta Sentiasa mementingkan harta kekayaan. Gila judi Orang yang suka bermain judi. Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi Gerak hati Perasaan." nasihat Zakir kepada Daud. "Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang. Gila bayang-bayang Berhajatkan sesuatu yang mustahil. Gila angau Gila babi Gila bayang Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. Gerakan gelap Gerakan tidak sah yang dirahsiakan. Gigi hutan Tepi hutan. Ibunya gila harta. . Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Gila kuasa Sangat ingin mendapat kuasa. Gerak jalan Latihan berjalan sebagai satu pasukan. Penyakit sawan babi. Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja. Apabila penyakit gila babinya menyerang. Gigi air Tepi air laut. Gila pangkat Sentiasa ingin mendapat pangkat. Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa.Gerak badan Bersenam. Gila isim Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut. Jasiman gila angau kepada Jeha. Usah gila bayang-bayang.

Habis bulan Hujung bulan. Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. Habis akal Bingung setelah berusaha sedaya upaya. Gunung payung Orang kesayangan. Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu. Gunung runtuh Bunyi bergemuruh. Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. Gulung tikar Muflis.ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya. Apabila dia mula gila-gila bahasa. perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. Gunung hati = Menggunung hati Tersangat ingin. Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. Golok kayu Orang bodoh yang berlagak pandai. Saya seolah-olah habis akal untuk mendapatkan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. Gila perempuan Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Gila talak Gila urat Gila-gila air Kurang sihat ingatan (fikiran). Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya. Gunting hati = Menggunting hati Melukai perasaan. dia akan berpindah ke Sarawak. Habis bulan Mac ini. Gila-gila bahasa Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. Dia seperti golok kayu. Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi. Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. tidak malu). . Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat. Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. pemberani. orang sukar untuk mempercayai cakapnya. kononnya dia tahu segalagalanya tentang perkembangan politik negara.

. Hangat hati Sangat marah. b. Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan. Habis jodoh Bercerai. Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. Cukuplah setakat sini.Habis jadi abu Musnah. Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. Halwa telinga Sesuatu yang baik untuk didengar. a. Rancangan "Senandung Malam" yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah. Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin. Halwa mata Persembahan yang mengasyikkan. Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. Menebus dengan nyawa. Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Hancur hati Sangat sedih. Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. b. Habis perkara Selesai. a. Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. Habis nyawa = Menghabiskan nyawa a. Hampa tangan Tidak mendapat apa-apa. Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi. Mati. b. Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. saya pun telah habis modal untuk bercakap. Habis tahun Penghujung tahun. Habis modal a. b. Tidak ada lagi modal yang tinggal.

Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. . Hati tawajuh Hati terbuka Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan. tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. Maruah. Hati berlian = Berhati berlian Sangat baik hati. Kami menerima Harga mati Harga tetap. Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya. Hati kecil Perasaan dalam batin. Harga pokok sebutir berlian ini RM5000. Hangat-hangat tahi ayam Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. Hangus hati Harga diri Sangat marah. a. Hati nurani a. Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur. Harga pokok Harga yang belum dicampur dengan belanja lain. b. Hati batu Degil atau mempunyai azam yang kuat. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. Ibu tiriku berhati berlian. Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. Hati muda Rasa muda dalam hati. Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. b. Ikhlas. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda.Hangat-hangat kuku Suam-suam. Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. Saya tidak suka berkawan dengannya. Dia berhati tawajuh. Perasaan hati yang murni.

Hidung belang Lelaki yang suka mengganggu perempuan.kedatangannya dengan hati terbuka. agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang. Hati tungau = Berhati tungau Penakut. Hilang tanpa berita. Hidung tinggi Orang yang sombong. Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. tetapi kami sering berutus surat. Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja. selalu pula diserang penyakit. . Hidup terbuang Tersia-sia diri. Hati waja Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. Hilang semangat saya apabila disergah begitu. Hilang semangat Terkejut. Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya. dia telah hilang akal. Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu. Hilang akal Gila. Hentam kromo Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan. Berkat semangatnya yang berhati waja. Hilang di mata jangan hilang di hati Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Meskipun kakak menetap di London. Hilang ingatan Hilang lenyap Gila. Hilang nyawa Mati. Hilang harapan Tiada mempunyai harapan lagi.

Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah. Ibu ayam Perempuan yang memperdagangkan pelacur. Ismail berhutang darah denganku. Hutang yang sudah lama tidak dibayar. Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. Hilir mudik Berjalan ke sana ke mari. Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. Hutang lapuk Hutang nyawa Ibu angkat Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini. Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. Hutang darah Menuntut bela atas sesuatu kejadian. menyebabkan dia terpaksa hisap jari. Hujung pangkal Asal mula. Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. kata Ah Seng kepada Ah Siew. lebih baik tolong ayah kamu berniaga.Hilang-hilang timbul Sekejap ada sekejap tiada. Hukum alam Sesuatu yang berkenaan kejadian alam. orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi. Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam. kata ibu. Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. . Hisap darah Memeras atau menindas orang.8 juta. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku. nasihat emak kepada kakak. Janganlah hilir mudik sahaja. Perangainya yang hilanghilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakon-pelakon lain. Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0. Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya. kata Ehsan. Sejak ditubuhkan syarikat koperasi. Hukum Allah Takdir Tuhan. Hina budi Berkelakuan buruk. Hisap jari Kecewa.

Keluarga. Barang yang telah rosak. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. Menggubah kata. Masalah yang harus difikirkan. Membuat perjanjian. Tanah tempat kelahiran. Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Jadi abu arang Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang. Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya. Orang yang sangat diharapkan. orang yang tinggal di rumah berkenaan. Dia anak piatu. Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda. Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai. Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. ibu sendiri. Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah.Ibu kandung Perempuan yang melahirkan seseorang. Isi dada Sesuatu yang terfikir dalam hati. Jadi bapa kuda Jadi bumi langit Jadi fikiran = Menjadi fikiran . Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. Menawan. Intan baiduri Iri hati Orang yang dikasihi. Setelah lama mendiamkan diri. Isi hati Isi perut Isi rumah Sesuatu yang terfikir dalam hati. Dengki. Ikat perut Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Sesuatu yang terfikir dalam hati. Senyumannya telah mengikat hati saya. Ibu keladi Ibu pertiwi Ikat diri = Mengikat diri Ikat hati = Mengikat hati Ikat janji = Mengikat janji Ikat kata = Mengikat kata Terlalu berat. Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. Che Yan.

Jalan kaki Berjalan tanpa kenderaan. Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Jarum halus Tipu muslihat. Jalan buntu Jalan damai Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Jalan tengah Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Bertolak ansur dan saling menghormati. Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin. Jatuh air muka Jatuh bangun Jatuh cinta Menjadi malu. Sesuatu yang tiada penyelesaian. Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. Jatuh dari langit Jatuh harga diri Jatuh maruah. Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan. Menggunakan cara yang tidak sah. Menanggung malu. Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka.Jadi umang-umang Jaga hati = Menjaga hati Jaga mulut Jalan belakang Suka menggunakan hak orang lain. Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut. Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya. Jalan fikiran Cara berfikir. Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh. Berhati-hati bila bercakap. jadi umang-umanglah saya hari ini. Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Menaruh cinta (kasih). Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. Jatuh hati Jatuh melarat Jatuh nama Menaruh cinta (kasih). Menjadi miskin. Maju mundur. . Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang.

Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi. Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak. Tidak pandai bermain bola. Jejak langkah Mencontohi. Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ. Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. Walaupun dia juling air. Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. kata Suzy. semua wangnya digunakan untuk membeli arak. Orang yang suka bergaduh. Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. Tidak memakai kasut. Jejak orang tua Jinak-jinak lalat Jinak-jinak merpati Juling air Juling itik Kacang hantu Orang jahat. Mengikut kelakuan orang tuanya. Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. Di bahagian permulaan gunung. Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar. Persahabatan yang tidak mesra. wajahnya sentiasa berseri-seri. Kaki arak Kaki ayam = Berkaki ayam Kaki bangku Kaki botol Kaki buli Orang yang suka minum arak. Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil. Orang yang suka minum arak. Jejak keruh Perbuatan yang kurang baik. kerana dia suka berbuat jejak keruh. Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas. Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. Kaki gaduh Kaki gunung . Jatuh semangat Jejak bahu Jejak bara Hilang keberanian. Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak.Jatuh sakit Mendapat sakit. Juling sedikit. Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. kepala disengetkan. Sampai ke paras bahu. Apabila memandang sesuatu. Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang. Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah. Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya.

Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi. Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Perasaan. Kaya hati Kaya hutang Pemurah. Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Tidak dapat bercakap dengan lancar. Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak lain yang terlibat dalam perundingan. Orang yang suka bermain judi. Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Fadzil kaki wayang. Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. Kaya anak Banyak anak. Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu. Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. Orang yang suka menonton wayang. Kaki seribu Kaki umpat Cabut lari. Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti. Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma. Kaki wayang Kaku lidah Kambing hitam Kampung halaman Kata dua Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah. Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. Jali kaya hutang kerana Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. Kampung tempat dilahirkan. . Orang yang suka mengumpat orang. Langit di bahagian bawah. Kaki rambu Orang yang suka merayau. Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya. Perkataan orang bijak pandai. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. Kata hati Kata pujangga Kata putus Ketentuan yang terakhir. Orang yang banyak hutang.Kaki hutan Kaki judi Kaki langit Kaki lima Kaki perempuan Tepi hutan. Orang yang dipersalahkan.

Takut. Susi menjadi seperti kera . Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan. Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. Semasa perahu kami dilanda ombak besar. walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Degil atau mempunyai azam yang kuat. Kepala berita Tajuk sesuatu berita. Tidak suka bergaul dengan orang lain. Kelas kambing Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. Bodoh. Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. Keliling pinggang Ke luar negeri Kembang hati Gembira.mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Kepala angin Kepala batu Kepala berat Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. Kepala kain itu bercorak pucuk rebung. Bodoh. Ikram perlu diajar perlahanlahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat. Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. Pergi ke negeri lain. Kecil hati Kecut hati Berasa tersinggung. Kembang sayap = Mengembangkan sayap Meluaskan usaha. Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. Kena tangan Dipukul. terasa kecut hati saya. Sangat banyak. Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang. Kepala dua Orang yang tidak setia. Kepala kain Kepala udang Kera sumbang Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan. Dia kepala dingin. Kepala dingin Penyabar. Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran.

Memerintah dengan kejam. Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. Berita yang belum sah. Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati. Kerat rotan = Berkerat rotan Kering darah Kering hati Keringat dingin Kerja tangan Memutuskan perhubungan. Terkejut. dia pasti tidak akan mengerjakannya. Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. Tiada rasa belas kasihan. Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya. Keras lidah Tidak pandai bercakap. Degil atau mempunyai azam yang kuat. Ketam batu Sangat kedekut. Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. Khabar angin Khabar burung Kucing bertanduk Kucing kurap Kuku besi Berita yang belum sah. Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. Keras mulut Tidak mahu kalah dalam perdebatan.sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Ketawa raja Ketawa tetapi dalam kesedihan. Pertukangan tangan. Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. Kerang busuk Keras hati Keras kepala Tersengih-sengih tanpa sebab. Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh. . Takut. Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. Orang yang tidak berguna.

Kusut fikiran Susah hati. Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa. Tidak sopan. Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi.Kuku kambing Kunci diri = Mengunci diri Kunci hati Alat yang digunakan untuk menanam padi. Rahsia. Kunci mulut Kurang adab Kurang adat Kurang ajar Kurang akal Kurang asam Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah. Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut. Kurang ingat Kurang jadi = Kurang menjadi Pelupa. Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. Tidak sopan. Kurang fikir Tidak berhati-hati. Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. Kurang iman Mudah terpedaya. Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar. Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian. Saya kurang hati dalam seni tekatmenekat kerana agak rumit untuk melakukannya. Tidak sopan. Orang yang suka merayau. Tidak sopan. kurang adab namanya. Kutu embun Kutu jalan Langit hijau Saya akan mencari adik kandung saya itu. walaupun sampai ke langit . Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak. Mengurung diri. Sangat jauh. Orang yang suka merayau pada malam hari. Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun. Kurang bahasa Tidak halus budi bahasanya. Kurang hati Tidak berminat. Tidak pandai. Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi.

Nasibnya umpama lebai malang. Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran. sudahlah keretanya rosak. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. Tengah laut. Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah. dia baru lena ayam. Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. Lena ayam Belum tidur betul. mereka sedang menikmati buah durian. memujuk rayu. Semasa anaknya menjerit ketakutan. Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri.hijau. Lapang dada Perasaan lega. duitnya pula dicuri orang. Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya. . Pandai berkata-kata. Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. Langkah kiri Langkah seribu Malang. Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. Cabut lari. Lapang hati Lapik perut Lari semangat Laut lepas Lebai malang Perasaan lega. Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. Lembut gigi daripada lidah Lembut hati Penyayang. Langkah sumbang Cara atau perbuatan yang tidak betul. Terkejut. Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. permulaan yang baik. Langkah baik Langkah bendul Langkah kanan Bernasib baik. Orang yang selalu mengalami nasib malang. Lepas diri Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. Hari ini. bertuah. Makan sedikit. Oleh sebab Suraya langkah bendul. Pada pendapat saya. Lepas angan-angan Membuat sesuatu yang diingini. Ikan paus itu berada di laut lepas. Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi.

Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya. Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. Dalam hati. a. Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan. Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda. Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah. Lubuk akal lautan ilmu Lubuk hati Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. Oleh sebab Rafiq lidah keras. Lintah darat Lipas kudung Membuat sesuatu kerja dengan pantas. Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. Lupa daratan Lurus akal Mabuk darah . Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang. Gara-gara aktiviti lintah darat. Luka hati Pilu. Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. b. Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. c. Pening kerana melihat darah yang banyak. b. Lidah bercabang Lidah biawak Lidah keras Lidah panjang Suka menghasut. Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaik-baiknya. Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya. Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi.Lepas tangan Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Lubuk akal lautan budi Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. tidak jujur. a. Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai. Berbuat sesuatu yang melampaui batas. hilang pertimbangan. Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya. Lidah tak bertulang Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. c. Jujur.

Main mata = Bermain mata Makan angin Makan angkat Makan beradap Makan berdamai Makan besar Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini. Mabuk kecubung Mabuk kepayang Mabuk laut Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. Akibat termakan budi pak ciknya. Orang kesayangan. Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. Berehat atau bersiarsiar. Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. kekasih.Mabuk gunung Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat Makan budi = Termakan budi Makan bunga Makan darah . Raja. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. kalau dipuji semakin rajin dia bekerja. Orang yang suka dipuji. Memberikan isyarat dengan mata. Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. Mabuk selasih Mahkota hati Mahkota negeri Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). Pembantu rumah saya makan angkat. Pening dan muntah semasa belayar. Sesuatu yang dijual dengan harga yang Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. Mengadakan jamuan. Menerima pertolongan orang.

Mandi bunga Mandi darah Mandi embun . Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam. Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. bak kata orang kalau mandi biar basah. Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya. Zainab malu-malu bahasa. Mengambil wang secara haram. nasihat Adi kepada Rahman. Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. mahal berbanding dengan harga di bandar. Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah. Berlumuran darah. Mandi biar basah Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguhsungguh. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. Makan diri Makan duit Makan gaji Makan garam Makan hati Makan kawan Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. bekerjalah bersungguhsungguh. Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. Mencelakakan kawan sendiri. hidupnya menjadi miskin dan melarat. Hidup di bawah jagaan orang lain. Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. Mengambil wang secara haram. Makan tanggung Malu-malu bahasa Malu-malu kucing Pura-pura malu. Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. Makan suap Makan sumpah Akibat dimakan sumpah. Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undangundang. rasuah. Berasa segan. Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh. Membiarkan diri dibasahi embun. Semasa bersua muka dengan pemuda itu. rasuah. Bekerja untuk mendapatkan upah.sangat mahal.

Dapat diterima akal. Segala hutang-piutangnya masuk buku. Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak. Memperoleh peluang yang baik. Sangat berkeinginan kepada seseorang . Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya. Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. Apa yang dikata menjadi kebenaran. Dicatatkan ke dalam buku. Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga. Masin mulut Masuk ajar Masuk akal Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. Mendengar nasihat. Basah kena ombak. Ditolak. Orang yang tamakkan wang. Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih.Mandi kerbau Mandi yang tidak bersih. Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat. Bekerja dengan sepenuh tenaga. Masuk angin keluar asap Masuk angin Masuk bakul sampah Masuk buku Masuk daun Mat Jenin Mata air Mata duitan Mata hati Mata keranjang Perasaan dalam hati. Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. Orang kesayangan. b. Tempat air keluar dari tanah. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. Masin lidah Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya 'cikgu'. Mandi keringat = Bermandi keringat Mandi ombak = Bermandi ombak Mandi peluh Bekerja dengan sepenuh tenaga. kekasih. Orang yang suka berangan-angan. Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. a. Tidak mencapai apa yang dikehendaki. Apa yang dikata menjadi kebenaran. Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya.

perempuan. Mata lembu Telur yang digoreng bulat-bulat. Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran. Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu, dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut. Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya.

Mata petai

Tidak dapat melihat dengan betul.

Mata telinga

Kakitangan yang diharapkan.

Mati akal

Buntu fikiran.

Mati angin

Tidak berkuasa.

Mati ayam

Mati dengan sia-sia.

Mati balik hidup

Selamat setelah mengalami bahaya besar.

Mati beragan Mati katak Mati kutu

Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup. Mati dengan sia-sia. Tidak melawan.

Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya. Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran

Minta diri

Memohon diizinkan pergi.

Minta jalan

Meminta diberi jalan untuk lalu.

Minta nyawa

Memohon supaya tidak dibunuh; meminta belas ihsan.

Muka baru

Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu

bidang.

akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya.

Muka dua

Tidak jujur.

Muka lama Muka laut

Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. Permukaan laut. Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. Menunjukkan muka yang muram atau benci. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Suka bercakap apa sahaja. Suka bercakap apa sahaja. Lemah lembut dan baik tutur katanya. Orang yang suka bercakap banyak. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Pemurah. Ramah.

Muka manis

Muka masam

Muka papan

Muka tebal Muka tembok Mulut bisa

Akibat mulut bisa Mak Limah, jiran tetangga memulaukannya. Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh.

Mulut gatal Mulut kotor Mulut manis

Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis. Akibat mulut murai Kak Timah, rumah tangganya porakperanda.

Mulut murai

Mulut tajam Mulut tempayan Murah hati Murah mulut

Jiran yang baru pindah itu murah mulut. Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh

Murah rezeki

Mudah memperoleh rezeki.

sebuah syarikat penerbangan. Murah tangan Pemurah. Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. Dia naik angin apabila kawankawan mengusiknya.

Musuh dalam selimut

Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri.

Naik angin Naik darah Naik geram Naik kepala

Terlalu marah. Terlalu marah. Menyampah. Berbuat sesuatu yang melampaui batas. Menjadi marah dan mengganas.

Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah. Semasa Ali naik minyak, semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu. Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Nama baik keluarga hendaklah dijaga, walau di mana pun kita berada. Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding. Usah percaya cakapnya, dia sebenarnya Nujum Pak Belalang. Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali. Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleholeh dari Indonesia.

Naik minyak

Naik pitam

Pening.

Naik saksi

Menjadi saksi.

Naik semangat

Bertambah berani.

Nama baik

Maruah. Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu. Tukang tilik palsu. Hampir mati. Pokok kelapa kuning.

Nasi damai

Nujum Pak Belalang Nyawa-nyawa ikan Nyiur gading

Oleh-oleh

Hadiah. Cakap-cakap yang tidak berfaedah.

Omong kosong

Orang asli Orang atasan Orang berada Orang besar Orang biasa Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa. Orang perempuan. Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah. Orang dapur Orang darat Orang gaji Orang galang Orang gaji saya berasal dari Filipina.Orang asing Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. jin atau orang bunian. Pembantu rumah. . Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. Penduduk asal sesebuah negeri. Orang buruan Orang dagang Orang dalam Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. Orang yang berharta. Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. Orang harapan Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. Orang yang berpangkat tinggi. Orang buangan Orang yang dihukum buang negeri. Penduduk asal sesebuah negeri. Orang yang berpangkat tinggi. Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman Orang halus Roh. kata ayah kepada tetamu yang datang. Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu. pembesar. Rakyat biasa. Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Orang tua-tua Orang bijak dan berpengalaman. Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik. Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli. Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. pembesar. Orang kanan Orang yang diharapkan.

Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. Bodoh. Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. para penyokongnya telah berpaling hati. Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat. Walaupun miskin tetapi dia panjang akal.dalam hidup. Ajarlah dia secara berperingkatperingkat kerana dia otak beku. Berhias diri untuk memikat. Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang. Otak beku Otak cair Otak udang Pacat kenyang Pandai. Pak Mail mula pasang badan. Panjang ekor Panjang fikiran Panjang lidah Panjang tangan Pasang badan Berani berbuat jahat. Panjang akal Cerdik. Orang upahan Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. Beberapa bulan selepas kematian isterinya. Mengikut legenda. Pulang segera sesudah makan. Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja. Bodoh. . Pak turut Orang yang mengikut sahaja. Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu. Tidak setia. Tidak setia. Sukar mendapat rezeki. Orang yang suka mencuri. Akibat tidak menepati janji. Cerdik. Pak sanggup Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan. Padang jarak padang tekukur Musnah. Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi. Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Paku belanda Paling hati = Berpaling hati Paling tadah Panas rezeki Harga tetap.

Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahal-mahal belaka. Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. Dalam pertempuran di sempadan Thailand. Pasang mata Memerhatikan baik-baik. Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. Pura-pura tidak mendengar. Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. Tempat jual beli yang tidak sah. Pasang telinga Pasar gelap Patah arang = Berpatah arang Patah hati Patah kandar Patah lagu Patah lidah Patah perang Kalah perang. Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Pedih hati Azimah mendengar katakata tuan rumah yang menghinanya. Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja. Pecah khabar Pedih hati Pekak badak Pekak batu Tersiar berita. Patah semangat Hilang kemahuan untuk berusaha. Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Tidak dapat berkata-kata dengan lancar. Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. Mengintip atau mencuri dengar perbualan. Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. Getaran suara apabila menyanyi. waspada. Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat. Pilu. Pura-pura tidak mendengar. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. . hilang tempat bergantung. Patung bernyawa Pecah amanah Melanggar amanah. Kecewa. Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan.Pasang kaki Mengadakan pengintip. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi. Sesuatu yang bertambah sukar.

Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu. Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. Pendekar kata Pendekar lidah Pendekar pena Pendekar sambal Pening-pening lalat Perang dingin Perang gerila Perang secara bersembunyi. Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Bekerja bermati-matian. Pendekar sambal itu lari lintangpukang apabila dikejar anjing. Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu. Ruangan 'Lidah Pengarang' di akhbarakhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). Perang pena Pertengkaran melalui tulisan di akhbar. Orang yang pandai berpidato. Tidak bekerja. Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya. Perang terbuka Perang secara besar-besaran. Tidak bekerja.Peluk lutut = Berpeluk lutut Peluk tangan = Berpeluk tangan Peluk tubuh Pembasuh mulut Tidak bekerja. Perang mulut Bertengkar. Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Manisan yang dihidangkan selepas makan. Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja. Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser. perang secara senyap-senyap. Peras otak = Memeras otak Peras tenaga orang = Memeras tenaga orang Peras tenaga Belajar bersungguh-sungguh. Perang saudara Perang antara orang sebangsa. Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. Berasa pening sedikit. Orang yang pandai berpidato. Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. .

seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu. Memandang kedudukan. Salamah. Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. Pintu terbuka Sedia menerima tetamu. Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. Lapar. Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya. Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang. bangsa dan keturunan. Putih tapak kaki Lari sekuat-kuatnya. Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Ramping. Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. Walaupun berjawatan tinggi. Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. Engkau ni seperti puteri lilin. Bahagian laut yang dalam. .Perigi buta Perut kapal Perut kosong Perut laut Pilih bulu = Memilih bulu Perigi yang tidak berair. berpanas sekejap pun sudah merungut. Potong jalan Putera mahkota Puteri lilin Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Ikhlas dan jujur. Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. Putih hati Putih mata Terlepas peluang. Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang. Berat sebelah. Bahagian kapal yang di tengahtengah. Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong. Anak raja yang bakal naik takhta. Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. Pilih kasih Pindah tangan = Berpindah tangan Pinggang kerengga Bertukar milik. Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. Pisau cukur Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. kata ayah kepada kakak. Pintu rezeki Jalan untuk mendapat rezeki.

Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang. Ringan kepala Mudah memahami. Buntu fikiran. Izyan memang bijak dan ringan kepala. Nasib. Selalu mendapat keuntungan. baiklah berputih tulang di medan perang. Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam. Persahabatan yang putus sama sekali. Sukar mendapat rezeki. Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Ringan kaki Suka melawat atau berkunjung.Putih tulang = Berputih tulang Putus akal Putus arang = Berputus arang Mati. Pemain bola yang handal. Putus rezeki Hilang mata pencarian. Putus kata Mendapat kata sepakat. Rezeki harimau Rezeki mahal Rezeki murah Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang. kekasih. Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Putus ubat Upacara menamatkan ubat selepas sembuh. Pengantin. Tidak tahu mana yang hendak dipilih. Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. Rabun ayam Rabun senja Raja bola Raja sehari Rambang mata Rangkai hati Retak tangan Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor. Ishak rabun ayam. Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu. . Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki. Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Orang kesayangan.

Ringan mulut Peramah dan fasih. Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa. kami telah tersalah jalan. Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya. Menderita. Suzi telah dimarahi oleh ibunya. Sagu hati Sakit akal Sakit angau Sakit hati Sakit otak Salah cakap Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. sebab itulah dia disenangi oleh rakan-rakannya. Meninggal dunia. Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap. Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang. Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya. Gila. Mendapat malu. Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. Ringan tangan Ringan tulang berat perut Ringan tulang Rosak hati Rosak nama Rusuh hati Suka menolong. Akibat salah mulut. Gelisah. Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. Salah jalan = Tersalah jalan Salah kata = Tersalah kata Salah langkah Tersesat. Orang yang tidak berguna. Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam. Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. Suka menolong. Salah mulut Salah urat Sampah dunia Sampah masyarakat Sampai ajal . Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Marah kerana ditipu atau dihina. Terlajak kata. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. Gila. Orang yang tidak berguna. Terseliuh atau terpelecok.

Gembira kerana sesuatu. b. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Kami hanya senyum kambing apabila Sehelai sepinggang Sejuk hati Sekangkang kera Sekapur sirih Senang cakap Senang hati Sengkang mata = Bersengkang mata Senyum kambing Tidak tidur semalaman. Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik. Kecil. Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. b. Menjadi saudara atau adikberadik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. . Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama. Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya. Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. Saudara -mara yang masih dekat pertaliannya. Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. kata Lily kepada Ahmad. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. Saudara baru Saudara dekat Saudara jauh Saudara kandung Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk. a. Saudara angkat a. Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. Saudara anjing Adik-beradik seibu berlainan ayah. Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. Tergamak melakukan sesuatu. Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah. Senyum mengejek. Saudara pungut Saudara susu = Saudara susuan Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi. Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Setelah ibunya berkahwin lain. Persaudaraan yang jauh. Orang yang baru memeluk agama Islam.Sampai akal Sampai hati Dapat diterima akal. Saudara seibu sebapa. batang hidung kau pun aku tidak nampak. Pakaian yang ada pada tubuh. Sekejap. Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja. Kau senang cakap tetapi apabila disuruh.

Setengah tiang Gila-gila. maklumlah baru mejadi raja sehari. Singkat akal Tidak bijak. Separuh mati Terlalu penat. Senyum mesra Senyum raja Senyum simpul Senyum sumbing Senyum tawar Senyum-senyum siput Sepak kertas Senyum sedikit. Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. Seri muka Seri panggung Cahaya muka. Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya.melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. Senyum manis Senyum yang menarik. Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. Pendapat yang bertentangan Banyak suara-suara sumbang yang . Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya. Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. Serkap jarang Menuduh sembarangan. Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. Singkat umur Suara hati Suara sumbang = Suara- Umur pendek. Bintang bangsawan. Perasaan. Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. Senyum sedikit. Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita. Senyum sedikit. Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. Tidak mempunyai pekerjaan. Seri muka Fadhilah masih kelihatan. Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang. Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat. Senyum yang menunjukkan kemesraan. Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah. Senyum yang dibuat-buat. Senyum kucing Senyum yang ada muslihat.

Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid. Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar. Titik atau tumbuhan kecil di kulit.suara sumbang dengan pendapat umum. kamu akan menjadi suntuk fikiran. Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. Tajam fikiran Tajam ingatan Pintar. Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. Sampah yang mengapung di atas air. Cerewet. Berbudi bahasa. Jika kamu tidak suka membaca buku. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya. Sisa kayu yang diketam. Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. jangan tahu ada sahaja. didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. Tahu ada Mahukan sesuatu itu siap sedia. Tajam lidah Tajam mulut Tajam pendengaran . Tidak pelupa. Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Tajam akal Pintar. Cekal. Lekas dapat mendengar. Sedar akan kedudukan diri. Tahu adat Tahu bahasa Tahu diuntung Sopan santun. Suntuk akal Suntuk fikiran Tahan hati Buntu fikiran. Linggam memang tahi minyak. Cetek pengetahuan. Tahi air Tahi arak Tahi ketam Tahi lalat Tahi minyak Tahu adab Berbudi bahasa. Orang yang suka minum arak.

Suka. Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. Sangat kedekut. kata Pak Mail. Tangan panas Selalu gagal. Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. murah hati. Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. kekasih. Perbuatan yang sia-sia. Membawa masuk modal. Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. . Tangan terbuka Tangkai hati Tangkai jering Tangkai kalbu Tangkap basah = Ditangkap basah Tangkap buta Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran. Bermuka masam. Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Orang yang diharapkan. Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. kekasih. Cabut lari.Tajuk mahkota Tali barut Tangan kanan Tangan kosong Orang kesayangan. Membuat kesimpulan. Tangkap tangan Tangkap wap Tarik kesimpulan Tarik langkah seribu Tarik modal = Menarik modal Tarik muka dua belas Taruh hati = Menaruh hati Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Orang kesayangan. Menuduh sembarangan. Suka menolong orang. Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. Daripada cerita saksi. Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. Sejak kejadian kehilangan wang itu. Hampa. Jangan tangkap buta sahaja. Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. kekasih. Orang kesayangan. Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. Taruh mata Melihat. Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan. Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah. Tangkap muat Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Tawar hati Sudah hilang kepercayaan.

Megah dan sombong.Tegar hati Degil atau mempunyai azam yang kuat. Lekas dapat mendengar. Mudah memperoleh rezeki. Cepat marah. Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. Janganlah terpengaruh dengan katakatanya kerana dia tin kosong. Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. Telinga kuali Telinga lintah Telinga nipis Teman hidup Teman sejawat Terang hati Terang tanah Tidur mati Tidur yang sangat nyenyak. Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan. Orang yang tahan hati walaupun dimarahi. Berbantah atau bertengkar. Suami atau isteri. Waktu hampir-hampir siang. Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. Titik peluh Hasil usaha sendiri. Tua-tua kelapa Tua-tua terung masam . Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Orang yang semakin tua semakin baik perangainya. Tidur-tidur ayam Tikam lidah = Bertikam lidah Tin kosong Tinggi hari Tinggi hati Tinggi rezeki Titi buih = Meniti buih Tidur yang tidak nyenyak. Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Rakan tempat bekerja. Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik. Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam. Orang tua yang berperangai muda. Waktu matahari sudah tinggi. Tua-tua keladi Orang tua yang berperangai buruk. Lekas pandai.

sejuknya terasa hingga ke tulang hitam. Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Nasib yang baik. Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. Wang hantaran Wang kopi Wang suap Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undangundang. Nasib yang buruk. Menjadi berang atau ganas. Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. Ubat hati = Pengubat hati Penghibur hati. Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. . Upah. Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit. Zaman bahari Zaman purbakala. Ubat jerih Ubat lelah Untung batu Untung sabut Upah. Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan. Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung. Zaman puntung berasap Zaman kuno. Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu. Tulang itik Tulang kering Turun minyak Orang yang tidak kuat bekerja. Wang duka Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia.Tulang belakang Punca kekuatan. Turun takhta Melepaskan jawatan raja. Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. Setelah Zaiton meninggal dunia. Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam baju-baju itu. biasanya secara tidak sah. Tulang hitam Sumsum. Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->