P. 1
tatacara bertahnik

tatacara bertahnik

|Views: 1,558|Likes:
Published by Rizam Yahaya

More info:

Published by: Rizam Yahaya on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2013

pdf

text

original

Perintis Andalusia Era Globalisasi

http://tokselehor.blogspot.com/

AQIQAH,TAHNIK DAN AZAN MENURUT KACA MATA ISLAM
Sa bt u, 12 J uli 200 8

Panji Islam

Masa Itu Kehidu pan

Bahagian 1

Waktu Solat

Kunjun gan Hormat

Koment ar

Free chat widge

Muqaddimah: Alhamdulillah bersyukur kita kepada Allah S.W.T kerana dapat meneruskan saki-baki kehidupan kita hari ini diatas nikmat yang dikurniakan kepada kita semua. Amanah yang tertonggak di atas bahu-bahu kita hari ini masih tidak dapat dilaksanakan dengan sepenuhnya lagi walaupun beberapan lampu merah telah mengingatkan kita, kita tetap dalam kealpaan. Kertas kerja yang serba kekurangan ini diharapkan dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan ilmu kepada kita semua, terutamanya mahasiswa tahun empat yang akan kembali dan akan berhadapan dengan masyarakat Malaysia kelak. Kertas kerja ini saya hasilkan setelah diberi amanah untuk dibentangkan di Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta sempena Program ke Pangkuan Ummah baru-baru ini, dan dikemaskini kali kedua hasil permintaan DPM Damanhur untuk dibentangkan di tempat mereka. Hasil kerja yang kerdil ini mengharapkan keredhaan Ilahi dan manjadi amalan jariah, mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah S.W.T untuk menerukan gerak kerja yang seterusnya. Amin«..

About Me

Name: Mohd Hushaimi Hussian Home: Tanta, Garbiyyah, Egypt About Me: Dilahirkan di Kg. Kok Pasir @ Tok Selehor, Pendidikan :Pasti Tok Selehor, Sek. Keb. Kok. Pasir/Maahad Muhammadi Tumpat/ Sekarang ,Kuliah Syariah Islamiah Tahun 4, Universiti Al-Azhar Tanta, Mesir See my complete profile

Previous Post
y y
Derma darah Jihad kita Tafsir as-Syazili, bahagian pertama

Diantara caranya ialah memberitahu saudara -mara dan sehabat handai serta jiran tetangga.W. [1] /1/ ms/492 Tetapi azan tesebut perl ulah dilaungkan dengan cara sederhana (tidak terlalu kuat sehingga memudharatkan telingan bayi). Firman Allah s.. Hendaklah mengadap kearah kiblat semasa azan dan iqamah serta melafazkannya dengan cara yang betul dan sempurna. disunatkan bagi seorang muslim bergembira dan bersyukur kepada Ilahi..T kepada kita.t@ Shou tM x   y y y y y Anak merupakan cahaya mata Anak m upakan anugerah yang paling bernilai yang dikurniakan oleh Allah S...w. ayat 101) Azan & Iqamah pada Telinga Bayi Sunat diazankan pada telinga kanan bayi dan diiqamatkan pada telinga kirinya .. Oleh yang demikian.w mengazankan pada telinga al -Hasan bin Ali sewaktu dia dilahirkan oleh ©  © ¨ § ¦ ¥ ¤ £ ¢¡ y y y siri(1) Roadshow Apa itu Syiah? Kearah Perpaduan Bukan Per. At-Tirmizi meriwayatkan daripada Ubaidillah bin Abu Rafi' daripada bapanya katanya: ( ± ) Aku telah melihat Rasulullah s. (Surah as-Soofat.Ini untuk menjadikan pengisyhtiharan tauhid adalah perkara pertama yang memecahkan pendengarannya sewaktu dilahirkan ke dunia.[2] Panduan Kehidupan Muslim. Genggaman Bara Mula Dirasai Bahangnya!! Menyambut Syammun Nasim? Antara Bid'ah Dan Khurafa.. Apa Dah Nak Jadi Dengan Filem Melayu!!! Archi s Links         U ' o o o o ! "! Dr Wahbah Zuhaili Dr yusof AlQaradawi Dr Said Ramadha n Al-Bouti Habib Ali ! &% # $ L nB o o o o o o Palestin Kini Soutul Azhar Harian Metro Utusan Berita Harian HarakahD  n .a. Mengingati kembali memori yang lalu Nadwah Furu' Khilafiah Pulau Batu Putih . ms/331. perancangan jahat yang terancan. Antara Maruah & Hak!! Tuntutan Kristian.t : { } Maksudnya: Lalu kami gembirakan Nabi Ibrahim dengan seorang cahaya mata yang penyantun dan sabar.

. ms/332.[1] Panduan Kehidupan Muslim. ) o aily Tranungk ite h n . di samping menghalau gangguan jin dan syaitan. Selain daripada itu. Zaharudd in Ust. . Hasrizal Politik Malaysia o o o o o o UMNO Malaysia Parti KeAdilan Rakyat Dewan Ulamak Pas Dewan Muslimat Pas Dewan Pemuda Pas Parti Islam SeMalaysi a (PAS) Bloggers Tanta o ( jika lelaki ) o ( jika perempuan) o Kemudian dibaca ayat tersebut sebanyak tiga kali dan dihembuskan ke bahagian dada bayi agar hatinya mudah menerima segala ajaran yang baik sebagaimana di bawa oleh agama Islam. kalimah tauhid dan syahadah serta panggilan menuju kejayaan. ms/333 # # # # # o o o o Ust.Hikmah daripada azan dan iqamah ialah supaya perkara pertama yang masuk ke telinga bayi ialah kebesaran Allah s.a. # # # # # # # # o o o o o o o Wan Hadiyuddi n Najib Omar Nasarudi n Abd Majid Izhar Ismail Juzaili Juhan Hanafi Zulkifli Fairuz Shuib Helmi Che Fauzi Muin Abd Manan Mohd 2 0 ) B 1'1 (' Fatimah. [3] /1/ ms/493 Begitu juga Hadis yang diriwayat al Baihaqi ( .w. Nasruddi n Tantawi Ust.[2] Panduan Kehidupan Muslim. Salman Maskuri Ust.t. ia bertujuan menjauhkan bayi daripada terkena penyakit yang dibawa oleh sejenis jin yang diberi nama oleh Rasulullah s.w sebagai Ummu Sibyan. Bacaan Selepas Azan & Iqamah Setelah selesai melakukan azan dan iqamah pada kedua -dua telinga bayi. dibaca ayat berikut pada telinga kanannya sebanyak tiga kali supaya dijauhi 'Ummu Sibyan' dan dorongan syaitan untuk melakukan perbuatan terkutuk seperti zina serta terhindar dari terkena penyakit sawan. .

Kalau tidak ada buah kurma maka boleh digunakan sesuatu yang manis. Dalil sunatnya tahnik ialah hadis riwayat Muslim daipada Abu Musa r. -Sudu kecil(yang sesuai dengan ba yi). Berdasarkan apa yang telah disebutkan ulama bahawa. Cara-cara tahnik : Kelengkapan yang diperlukan dalam upacara tahnik: -Air zam-zam@air mutlak. . kemudian dibuka mulutnya sehingga turun kedalam perut bayi walaupun sedikit. katanya: Aku dikurniakan seorang ana k lelaki lalu aku membawanya menemui Rasulullah s.[1] /4/ ms/2750. Bacaan dan doa dalam tahnik mengikut turutannya: Sebelum menyuap tamar & air zam zam maka digalakan untuk membaca: o Farid Md Rashidi Zuhdi Mat Piah Powered by # # # # #( # # ( # # 16-19) #( : 1-6 ) .a.Membelah Mulut(Tahnik) Disunatkan membelah mulut bayi dengan buah kurma sama ada bayi lelaki atau pun perempuan adalah dengan cara mengunyah buah kurma dalam mulut kemudian ia di sapukan pada mulut (lelangit) bayi sehingga masuk sedikit ke dalam mulutnya.a. -Buah tamar@kismis. disunatkan membawa bayi setelah kelahirannya kepada orang soleh dan bertakwa untuk mentahnik mereka dan mendoakan kebaikan dan keberkatan untuk mereka.w. Baginda memberikan namanya Ibrahim dan membelah mulutnya (tahnik) dengan buah kurma. -Air cuci tangan.

....... ..... ....... .......... . ..........21-22) semua ayat diatas dibaca sebanyak 3X ± Semasa disuapkan ke dalam mulut bayi hendaklah digosokkan ke lelangit mulut bayi sambil dibacakan ayat seperti berikut: (3 X) (3 X) (3 X) ........ . . ..( ) Kemudian hendaklah dibaca: Doa tahnik : - ........... .... ..... . ....

w. 13/07/08 Ahad posted by Mohd Hushaimi Hussian @ 16:33 0 Comments: Poskan Komentar << Home . .a. Insya'allah perbahasan mengenai aqiqah saya akan bahaskan pada keluaran yang akan datang.a.w telah mengkhitankan al -Hassan dan alHussin pada hari ketujuh daripada kelahirannya".maka perelokkanlah nama kamu". . Dan disisi as-Syafie khitan adalah fardu baik lelaki mahupun perempuan. Memberi Nama & Khitan: Disunatkan mencukur kepala bayi pada hari ketujuh daripada kelahirannya dan diberikan nama setelah disembelih haiwan aqiqah dan disedekahkan berat timbangan rambut itu dengan emas atau perak. "Sesungghnya kamu pada hari kiamat akan dipanggil dengan nama kamu dan nama bapa-bapa kamu. Dikeluarkan oleh Abu Daud Begitu juga disunatkan disisi al -Syafie mengkhitankan bayi pada hari ketujuh daripada kelahirannya.[1] /4/ ms/2751. Kerana Nabi Muhammad s. Mencukur Rambut.a.. . .w telah memerintahkan Fatimah sebagaimana sabdanya yang bermaksud: "timbanglah rambut al Hussin dan sedekahkan perak seberat timbangan rambutnya " Dalilnya Sabda Rasulullah s. Sebagaimana yang dikeluarkan oleh al Baihaqi daripada 'Aisyah : "Sesungguhnya Nabi s.

© 2005 Perintis Andalusia Era Globalisasi Blogspot Template by Isnaini Dot Com .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->