Perintis Andalusia Era Globalisasi

http://tokselehor.blogspot.com/

AQIQAH,TAHNIK DAN AZAN MENURUT KACA MATA ISLAM
Sa bt u, 12 J uli 200 8

Panji Islam

Masa Itu Kehidu pan

Bahagian 1

Waktu Solat

Kunjun gan Hormat

Koment ar

Free chat widge

Muqaddimah: Alhamdulillah bersyukur kita kepada Allah S.W.T kerana dapat meneruskan saki-baki kehidupan kita hari ini diatas nikmat yang dikurniakan kepada kita semua. Amanah yang tertonggak di atas bahu-bahu kita hari ini masih tidak dapat dilaksanakan dengan sepenuhnya lagi walaupun beberapan lampu merah telah mengingatkan kita, kita tetap dalam kealpaan. Kertas kerja yang serba kekurangan ini diharapkan dapat memberi sedikit sebanyak maklumat dan ilmu kepada kita semua, terutamanya mahasiswa tahun empat yang akan kembali dan akan berhadapan dengan masyarakat Malaysia kelak. Kertas kerja ini saya hasilkan setelah diberi amanah untuk dibentangkan di Dewan Perwakilan Mahasiswa Tanta sempena Program ke Pangkuan Ummah baru-baru ini, dan dikemaskini kali kedua hasil permintaan DPM Damanhur untuk dibentangkan di tempat mereka. Hasil kerja yang kerdil ini mengharapkan keredhaan Ilahi dan manjadi amalan jariah, mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah S.W.T untuk menerukan gerak kerja yang seterusnya. Amin«..

About Me

Name: Mohd Hushaimi Hussian Home: Tanta, Garbiyyah, Egypt About Me: Dilahirkan di Kg. Kok Pasir @ Tok Selehor, Pendidikan :Pasti Tok Selehor, Sek. Keb. Kok. Pasir/Maahad Muhammadi Tumpat/ Sekarang ,Kuliah Syariah Islamiah Tahun 4, Universiti Al-Azhar Tanta, Mesir See my complete profile

Previous Post
y y
Derma darah Jihad kita Tafsir as-Syazili, bahagian pertama

T kepada kita. Firman Allah s. At-Tirmizi meriwayatkan daripada Ubaidillah bin Abu Rafi' daripada bapanya katanya: ( ± ) Aku telah melihat Rasulullah s..w.t : { } Maksudnya: Lalu kami gembirakan Nabi Ibrahim dengan seorang cahaya mata yang penyantun dan sabar. disunatkan bagi seorang muslim bergembira dan bersyukur kepada Ilahi.. Hendaklah mengadap kearah kiblat semasa azan dan iqamah serta melafazkannya dengan cara yang betul dan sempurna. [1] /1/ ms/492 Tetapi azan tesebut perl ulah dilaungkan dengan cara sederhana (tidak terlalu kuat sehingga memudharatkan telingan bayi).. perancangan jahat yang terancan. Apa Dah Nak Jadi Dengan Filem Melayu!!! Archi s Links         U ' o o o o ! "! Dr Wahbah Zuhaili Dr yusof AlQaradawi Dr Said Ramadha n Al-Bouti Habib Ali ! &% # $ L nB o o o o o o Palestin Kini Soutul Azhar Harian Metro Utusan Berita Harian HarakahD  n . Genggaman Bara Mula Dirasai Bahangnya!! Menyambut Syammun Nasim? Antara Bid'ah Dan Khurafa. ms/331. Antara Maruah & Hak!! Tuntutan Kristian.W.w mengazankan pada telinga al -Hasan bin Ali sewaktu dia dilahirkan oleh ©  © ¨ § ¦ ¥ ¤ £ ¢¡ y y y siri(1) Roadshow Apa itu Syiah? Kearah Perpaduan Bukan Per..Ini untuk menjadikan pengisyhtiharan tauhid adalah perkara pertama yang memecahkan pendengarannya sewaktu dilahirkan ke dunia. (Surah as-Soofat.. ayat 101) Azan & Iqamah pada Telinga Bayi Sunat diazankan pada telinga kanan bayi dan diiqamatkan pada telinga kirinya .. Diantara caranya ialah memberitahu saudara -mara dan sehabat handai serta jiran tetangga.a. Mengingati kembali memori yang lalu Nadwah Furu' Khilafiah Pulau Batu Putih .[2] Panduan Kehidupan Muslim. Oleh yang demikian.t@ Shou tM x   y y y y y Anak merupakan cahaya mata Anak m upakan anugerah yang paling bernilai yang dikurniakan oleh Allah S.

di samping menghalau gangguan jin dan syaitan.t.Hikmah daripada azan dan iqamah ialah supaya perkara pertama yang masuk ke telinga bayi ialah kebesaran Allah s. # # # # # # # # o o o o o o o Wan Hadiyuddi n Najib Omar Nasarudi n Abd Majid Izhar Ismail Juzaili Juhan Hanafi Zulkifli Fairuz Shuib Helmi Che Fauzi Muin Abd Manan Mohd 2 0 ) B 1'1 (' Fatimah. Nasruddi n Tantawi Ust. dibaca ayat berikut pada telinga kanannya sebanyak tiga kali supaya dijauhi 'Ummu Sibyan' dan dorongan syaitan untuk melakukan perbuatan terkutuk seperti zina serta terhindar dari terkena penyakit sawan. Hasrizal Politik Malaysia o o o o o o UMNO Malaysia Parti KeAdilan Rakyat Dewan Ulamak Pas Dewan Muslimat Pas Dewan Pemuda Pas Parti Islam SeMalaysi a (PAS) Bloggers Tanta o ( jika lelaki ) o ( jika perempuan) o Kemudian dibaca ayat tersebut sebanyak tiga kali dan dihembuskan ke bahagian dada bayi agar hatinya mudah menerima segala ajaran yang baik sebagaimana di bawa oleh agama Islam. . . Salman Maskuri Ust. .a. kalimah tauhid dan syahadah serta panggilan menuju kejayaan. Selain daripada itu.[1] Panduan Kehidupan Muslim. ms/333 # # # # # o o o o Ust.w. Bacaan Selepas Azan & Iqamah Setelah selesai melakukan azan dan iqamah pada kedua -dua telinga bayi. ) o aily Tranungk ite h n . [3] /1/ ms/493 Begitu juga Hadis yang diriwayat al Baihaqi ( . ia bertujuan menjauhkan bayi daripada terkena penyakit yang dibawa oleh sejenis jin yang diberi nama oleh Rasulullah s.[2] Panduan Kehidupan Muslim.w sebagai Ummu Sibyan. Zaharudd in Ust. ms/332.

Cara-cara tahnik : Kelengkapan yang diperlukan dalam upacara tahnik: -Air zam-zam@air mutlak.[1] /4/ ms/2750.a.a. katanya: Aku dikurniakan seorang ana k lelaki lalu aku membawanya menemui Rasulullah s. Kalau tidak ada buah kurma maka boleh digunakan sesuatu yang manis. -Buah tamar@kismis. disunatkan membawa bayi setelah kelahirannya kepada orang soleh dan bertakwa untuk mentahnik mereka dan mendoakan kebaikan dan keberkatan untuk mereka. Baginda memberikan namanya Ibrahim dan membelah mulutnya (tahnik) dengan buah kurma. . -Air cuci tangan.w. Bacaan dan doa dalam tahnik mengikut turutannya: Sebelum menyuap tamar & air zam zam maka digalakan untuk membaca: o Farid Md Rashidi Zuhdi Mat Piah Powered by # # # # #( # # ( # # 16-19) #( : 1-6 ) . Berdasarkan apa yang telah disebutkan ulama bahawa. kemudian dibuka mulutnya sehingga turun kedalam perut bayi walaupun sedikit. -Sudu kecil(yang sesuai dengan ba yi).Membelah Mulut(Tahnik) Disunatkan membelah mulut bayi dengan buah kurma sama ada bayi lelaki atau pun perempuan adalah dengan cara mengunyah buah kurma dalam mulut kemudian ia di sapukan pada mulut (lelangit) bayi sehingga masuk sedikit ke dalam mulutnya. Dalil sunatnya tahnik ialah hadis riwayat Muslim daipada Abu Musa r.

........( ) Kemudian hendaklah dibaca: Doa tahnik : - . ....... ...... .... ..... .. .. . .........21-22) semua ayat diatas dibaca sebanyak 3X ± Semasa disuapkan ke dalam mulut bayi hendaklah digosokkan ke lelangit mulut bayi sambil dibacakan ayat seperti berikut: (3 X) (3 X) (3 X) ...... ...... ........ ......... ...

Mencukur Rambut. Insya'allah perbahasan mengenai aqiqah saya akan bahaskan pada keluaran yang akan datang. Dikeluarkan oleh Abu Daud Begitu juga disunatkan disisi al -Syafie mengkhitankan bayi pada hari ketujuh daripada kelahirannya.w telah memerintahkan Fatimah sebagaimana sabdanya yang bermaksud: "timbanglah rambut al Hussin dan sedekahkan perak seberat timbangan rambutnya " Dalilnya Sabda Rasulullah s.[1] /4/ ms/2751. "Sesungghnya kamu pada hari kiamat akan dipanggil dengan nama kamu dan nama bapa-bapa kamu. Dan disisi as-Syafie khitan adalah fardu baik lelaki mahupun perempuan.maka perelokkanlah nama kamu". Sebagaimana yang dikeluarkan oleh al Baihaqi daripada 'Aisyah : "Sesungguhnya Nabi s. 13/07/08 Ahad posted by Mohd Hushaimi Hussian @ 16:33 0 Comments: Poskan Komentar << Home .a..a.a. .w telah mengkhitankan al -Hassan dan alHussin pada hari ketujuh daripada kelahirannya". . . .w. Kerana Nabi Muhammad s. Memberi Nama & Khitan: Disunatkan mencukur kepala bayi pada hari ketujuh daripada kelahirannya dan diberikan nama setelah disembelih haiwan aqiqah dan disedekahkan berat timbangan rambut itu dengan emas atau perak.

© 2005 Perintis Andalusia Era Globalisasi Blogspot Template by Isnaini Dot Com .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful