P. 1
RPT-KSSR-DST-TAHUN-1

RPT-KSSR-DST-TAHUN-1

|Views: 7,227|Likes:

More info:

Published by: அமுதா Amutha Selvarajoo on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011

MINGGU 1&2 (Sila nyatakan Tarikh) 3 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN

PROGRAM TRANSISI TAHUN 1

1.1 Memahami ciri benda hidup dan benda bukan hidup.

Murid boleh: 1.1.1 Mengenal pasti benda hidup dan benda bukan hidup. 1.1.2 Mengenal pasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan,bernafas, bergerak, membesar dan membiak

KPS memerhati mengelas mengukur menggunakan nombor mentafsir data menggunakan perhubungan ruang dan masa KMS Mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat Menggunakan dan mengendalikan peralatan sains dengan betul. KBKK menghubungkaitkan mencirikan mengumpulkan dan mengelaskan SS dan NM menghargai kesimbangan alam semulajadi. Berfikir secara rasional Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data.

.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika 1.1. 1. tangan dan kaki KPS Memerhati Berkomunikasi KMS Melakar spesimen .6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. spacebar. papan kekunci. turn off) mengikut tatacara yang betul.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas semasa menggunakan komputer. mulut. telinga. turn off). 2. peralatan dan bahan sains dengan betul KBKK mencirikan SS dan NM mensyukuri nikmat yang 5 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MANUSIA 2. 1.1 Memahami bahagian dan fungsi tubuh manusia. 1.2 Menghidupkan dan mematikan suis (turn on.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan klik dua kali.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor. backspace dan delete. lidah. 1. 1. tetikus. menghidupkan dan mematikan komputer (turn on. unit sistem).4 Menyatakan fungsi kekunci enter.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN 4 (Sila nyatakan Tarikh) 1. hidung. 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor.

sisik.mulut. 8 SS dan NM .1.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang KBKK mencirikan SS dan NM mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan. 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 3.paruh.1.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tubuh haiwan iaitu mata.2. 2.1.1.tanduk. 3.siput dan ramarama .ekor.se sungut dan cangkerang . Murid boleh : 3.Melakar spesimen. KPS Memerhati Berkomunikasi KMS 2. KPS Memerhati Mengenal pasti Berkomunikasi Mengelaskan CATATAN 6 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MANUSIA 2.2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagianbahagian tubuh manusia.1 Memahami bahagian dan fungsi tubuh manusia.katak.Minat dan sifat ingin tahu tentang alam sekeliling KMS . ular. KBKK mencirikan menjana idea mengitlak menganalisis .bulu.ikan.1 Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK dikurniakan Tuhan. 7 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT HAIWAN 3.sayap.lipas.1. peralatan dan bahan sains dengan tepat. 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza .sirip. kaki.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.telinga.1.penulisan atau lisan .burung.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.TMK .

buah .1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. Murid boleh : 3. KPS Memerhati Berkomunikasi SS dan NM . bunga . dahan . pokok bunga bunga raya .1.Mengelaskan KMS . 4. Menghubungka itkan KPS .2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK . pokok keembong . KBKK Sains Fizikal 11 (Sila nyatakan Tarikh) 4. 3.membanding dan membeza CATATAN PKBS 1 9(Sila nyatakan Tarikh) 10 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT HAIWAN 3.Melakar spesimen peralatan dan bahan Sains dengan tepat KBKK . pokok bunga bunga ros .2.Mengumpul mengelaskan .Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan. pokok bunga orkid dan pokok pisang.1. .Meramalkan dan . 3.Baik hati dan penyayang. daun .2 Mengenal pasti bahagian – bahagian tumbuahan iaitu pucuk . .Mengendali spesimen dengan betul dan selamat. paku pakis .Berkomunikasi .2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. pokok nanas . pokok mangga .1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput . batang dan akar.2. pokok kelapa .2. Tumbuhan 4.Memerhati .1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. Dengan memerhati tumbuhan sebenar.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan .

menghargai keseimbangan alam semula jadi. dan SS / NM .1.Mengendali spesimen dengan betul dan selamat.Memerhati .menyedari bahawa Sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK SS / NM . . Tumbuhan 4. KBKK .minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar .4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar .Membanding membezakan .Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar KPS . 4.Mencirikan .Melakar spesimen dengan betul dan cermat.1.mengitlakkan CATATAN Sains Fizikal 12 (Sila nyatakan Tarikh) 4.Mengelas KMS . .3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan – tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.

kolaj dan kraftangan seperti tikar . topi . KPS -Memerhati . penyapu .2.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentang pelbagai warna. potpurí . KPS . Tumbuhan 4.2 Menggunakan pelayar untuk melayari Internet.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. ketupat dengan menggunakan bahagian – bahagian tumbuhan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN 3.Berkomunikasi 15 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS FIZIKAL MATA UNTUK MELIHAT 5.semua kemahiran KBKK SS / NM .2 Mencipta produk daripada bahagian – bahagian tumbuhan 3. 3.1Mengenal pasti lokasi dan mencapai maklumat yang disimpan.4 Menyimpan imej daripada laman web. 3.rajin dan tabah dalam menjalankan atau menceburi sesuatu perkara.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.Mengendali spesimen dengan betul dan selamat. mengumpul . KBKK .minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar .0 TMK 3 13 (Sila nyatakan Tarikh) 3.0 Menggunakan TMK untuk mencari .Mengeksperimen KMS .1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku . Murid boleh: 5.Mengelaskan . memproses dan menggunakan maklumat Sains Fizikal 14 (Sila nyatakan Tarikh) 4.1. 3. 3. . 4.3 Mencari imej menggunakan enjin Internet. bakul .

Yakin dan berdikari CATATAN 16 (Sila nyatakan Tarikh) 17 (Sila nyatakan Tarikh) 5.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. panjang.Mengguna dan mengendalikan peralatan sains dengan betul KBKK . 5. TMK.3. KPS -Memerhati .1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. segi empat sama. pendek. KPS/KMS/KBKK KMS . Murid boleh: 5. putih. TMK.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. kecil. rendah. biru.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.Berkomunikasi KMS .1. hijau.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 5.Melakar spesimen. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. peralatan dan bahan sains dengan tepat KBKK .1.3. 5. tinggi. 5.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.Membandingkan dan Membezakan -Menyusun mengikut keutamaan SS & NM . kuning. penulisan atau lisan.Membandingkan dan Membezakan SS & NM . merah.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. dan jingga.2. .2. 5. 5. penulisan atau lisan.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz 18 (Sila nyatakan Tarikh) .1. ungu.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. .

panjang. peralatan dan bahan sains dengan tepat KBKK . saiz atau bentuk.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3 . tinggi.4. 5. pendek.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.Membandingkan dan Membezakan -Menyusun mengikut keutamaan SS & NM .Yakin dan berdikari 21 (Sila nyatakan Tarikh) 5. .3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan. 5. 5.3.3.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.4.4.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.Melakar spesimen.3. penulisan atau lisan. TMK.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. kecil. 5. KPS -Memerhati . 5.Berkomunikasi KMS .2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. rendah. 5.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.3. saiz dan bentuk. 5.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU 19 (Sila nyatakan Tarikh) 20 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MATA UNTUK MELIHAT TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN DST: 5.

4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 24 (Sila nyatakan Tarikh) 25 6. penulisan atau lisan. 6. 5.2.1. 6. Hidung untuk menghidu 6.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.2 Menghargai deria bau 6.Mendefinisi secara operasi KMS: .Mengumpulkan dan mengelaskan .Menghubungkait SS dan NM . 5. Paint) untuk KPS: . 23 (Sila nyatakan Tarikh) 6.Berkomunikasi 5. KPS: .4.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. 6.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.Melakarkan specimen dengan betul dan selamat KBKK: .1 Mengenalpasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian MS Word. KPS/KMS/KBKK CATATAN Sains FizikaL 22 (Sila nyatakan Tarikh) 6.0 Menggunakan TMK untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan. . MS Powerpoint.Mengelas .1.1.1. TMK.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai bau.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.Memerhati .

KPS/KMS/KBKK KPS . manis.Mencirikan SS & NM . STANDARD PEMBELAJARAN menghasilkan tugasan yang diberi.mengeksprimen KMS . masin.1. KBKK . pahit dan masam dengan menjalankan penyiasatan. Kulit Untuk Menyentuh dan Merasa 8. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. Lidah untuk merasa 7. kasar.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.Membuat inferens KMS KBKK .menilai SS & NM .1.2.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU 26 TEMA Sains Fizikal TAJUK 7.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. sejuk.1 Mengenalpasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.Menggunakan dan kendalikan dengan betul peralatan dan bahan sains.Mendefinisikan secara operasi .Berani mencuba Sains Fizikal 27 7.memerhati .1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa. 7. KPS .2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. 8. Lidah untuk merasa STANDARD KANDUNGAN 7.1. 7. halus.2 Menghargai deria rasa 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.1.Meramalkan .mengelas . keras dan nikmat CATATAN KPS: Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat inferens Mengeksperimen . 8.Mensyukuri Tuhan 27 Sains Fizikal 8.

1. TMK. CATATAN 28 Sains Fizikal 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. penulisan atau lisan. 8.1.1.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lembut melalui penyiasatan.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. Telinga Untuk Mendengar 9. KBKK: Membandingkan dan membezakan SS & NM: Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data. KPS: Mengelaskan Membuat inferens Berkomunikasi KMS: Mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat KBKK: Mengumpulkan dan mengelaskan Menganalisis SS & NM: Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. 9. 30 Sains Fizikal 9. 8. Kulit Untuk Menyentuh dan Merasa 8.1.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. KPS/KMS/KBKK KMS: Menggunakan dan mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. 29 8.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan KPS: Memerhati .

2. 10.1.Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. 10.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1.3. TMK.1.1. KPS/KMS/KBKK Meramalkan KMS: Menggunakan dan mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat. KPS Memerhatikan Mengelaskan Berkomunikasi KMS . 9.1. 10. Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. KBKK: Membandingkan dan membezakan SS & NM: Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 31 Sains Fizikal 32 Menggunakan semua deria PKBS 2 10. Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. penulisan atau lisan.Menyimpan peralatan dan bahan sains dengan betul dan selamat KBKK Mencirikan Mengumpulkan dan mengelaskan SS&NM CATATAN 33 .1.Menggunakan dan mengendalikan peralatan dan bahan sains dengan betul .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan deria pendengaran. Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.

1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah Murid boleh: 12.Menghargai dan mengamalkan kehidupan yang bersih dan sihat.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam 11. CATATAN 34 Sains Bahan 11. penulisan atau lisan 36 Teknologi dan Kehidupan Lestari 12.1. TMK. Murid boleh: 11.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 35 11. kuboid.Timbul dan Tenggelam 11. prisma.1 Mengenalpasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.silinder dan sfera. piramid.0 Reka Bentuk 12.1 Mengenalpasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling KPS Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan KMS – KBKK Menilai Menghubungkaitkan SS&NM .Bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar . 12.1. kon. 37 .1.

0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran. TMK....4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran ... penulisan atau lisan..1. Pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.. 7.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 12...... 7.. 12..1 Menggunakan perisian grafik (Paint).. ... 6. imej dan bunyi) untuk menyampaikan idea atau konsep sedia ada..3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan.1... KPS/KMS/KBKK CATATAN 38 6. 39 40 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN MENYEMAK JAWAPAN KERTAS PEPERIKSAAN MENGULANGKAJI PELAJARAN TAHUN 1 Disahkan oleh ..0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif....

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->