P. 1
RPT-KSSR-DST-TAHUN-1

RPT-KSSR-DST-TAHUN-1

|Views: 7,139|Likes:

More info:

Published by: அமுதா Amutha Selvarajoo on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011

MINGGU 1&2 (Sila nyatakan Tarikh) 3 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN

PROGRAM TRANSISI TAHUN 1

1.1 Memahami ciri benda hidup dan benda bukan hidup.

Murid boleh: 1.1.1 Mengenal pasti benda hidup dan benda bukan hidup. 1.1.2 Mengenal pasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan,bernafas, bergerak, membesar dan membiak

KPS memerhati mengelas mengukur menggunakan nombor mentafsir data menggunakan perhubungan ruang dan masa KMS Mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat Menggunakan dan mengendalikan peralatan sains dengan betul. KBKK menghubungkaitkan mencirikan mengumpulkan dan mengelaskan SS dan NM menghargai kesimbangan alam semulajadi. Berfikir secara rasional Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data.

1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. menghidupkan dan mematikan komputer (turn on. 1. 1. 1. papan kekunci.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas semasa menggunakan komputer. 1. 2. unit sistem). 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. tetikus.4 Menyatakan fungsi kekunci enter. hidung. backspace dan delete. . tangan dan kaki KPS Memerhati Berkomunikasi KMS Melakar spesimen .0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika 1.1 Memahami bahagian dan fungsi tubuh manusia.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN 4 (Sila nyatakan Tarikh) 1. 1. turn off) mengikut tatacara yang betul.1. spacebar.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan klik dua kali. lidah.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor. peralatan dan bahan sains dengan betul KBKK mencirikan SS dan NM mensyukuri nikmat yang 5 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MANUSIA 2. turn off). mulut.2 Menghidupkan dan mematikan suis (turn on. telinga.

3.TMK .2.katak. Murid boleh : 3. ular.se sungut dan cangkerang . kaki.siput dan ramarama .2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagianbahagian tubuh manusia.sisik.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.sirip.Minat dan sifat ingin tahu tentang alam sekeliling KMS . peralatan dan bahan sains dengan tepat.mulut.burung.sayap.1 Memahami bahagian dan fungsi tubuh manusia.1.penulisan atau lisan . 3.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 3.paruh.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. KPS Memerhati Berkomunikasi KMS 2.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK dikurniakan Tuhan.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tubuh haiwan iaitu mata. 8 SS dan NM .1.1 Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan. KBKK mencirikan menjana idea mengitlak menganalisis .lipas. 2.ikan. 7 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT HAIWAN 3.ekor.1. KPS Memerhati Mengenal pasti Berkomunikasi Mengelaskan CATATAN 6 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MANUSIA 2.Melakar spesimen. 3.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang KBKK mencirikan SS dan NM mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.bulu.1.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza .1.tanduk.1.telinga.

2. pokok nanas . pokok bunga orkid dan pokok pisang.Berkomunikasi .2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita . Tumbuhan 4.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. KBKK Sains Fizikal 11 (Sila nyatakan Tarikh) 4. pokok kelapa . Menghubungka itkan KPS .Mengumpul mengelaskan . 4.2 Mengenal pasti bahagian – bahagian tumbuahan iaitu pucuk . pokok bunga bunga raya . . Dengan memerhati tumbuhan sebenar.Meramalkan dan .Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.Memerhati .Melakar spesimen peralatan dan bahan Sains dengan tepat KBKK . daun . buah .1. 3.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput . bunga . dahan .2. pokok keembong .3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan . Murid boleh : 3.membanding dan membeza CATATAN PKBS 1 9(Sila nyatakan Tarikh) 10 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT HAIWAN 3.Baik hati dan penyayang. batang dan akar.Mengendali spesimen dengan betul dan selamat. KPS Memerhati Berkomunikasi SS dan NM . . pokok mangga .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK .2. pokok bunga bunga ros . 3.1.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. paku pakis .Mengelaskan KMS .

menyedari bahawa Sains merupakan satu daripada cara untuk memahami alam .Mencirikan .menghargai keseimbangan alam semula jadi.Melakar spesimen dengan betul dan cermat. .Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar KPS .Mengendali spesimen dengan betul dan selamat.Membanding membezakan . dan SS / NM .1.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan – tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.Memerhati .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK SS / NM . . Tumbuhan 4.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.mengitlakkan CATATAN Sains Fizikal 12 (Sila nyatakan Tarikh) 4.1.bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar .Mengelas KMS . KBKK . 4.minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar .4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.

1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku . ketupat dengan menggunakan bahagian – bahagian tumbuhan.4 Menyimpan imej daripada laman web. KPS . Tumbuhan 4. topi .rajin dan tabah dalam menjalankan atau menceburi sesuatu perkara. Murid boleh: 5. KBKK .2 Menggunakan pelayar untuk melayari Internet.0 Menggunakan TMK untuk mencari .0 TMK 3 13 (Sila nyatakan Tarikh) 3.Mengelaskan . 3.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentang pelbagai warna.3 Mencari imej menggunakan enjin Internet. kolaj dan kraftangan seperti tikar .semua kemahiran KBKK SS / NM . memproses dan menggunakan maklumat Sains Fizikal 14 (Sila nyatakan Tarikh) 4.Berkomunikasi 15 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS FIZIKAL MATA UNTUK MELIHAT 5.2.minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekitar . 3.1.Mengeksperimen KMS . potpurí . KPS -Memerhati . bakul .5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. . 3. mengumpul .2 Mencipta produk daripada bahagian – bahagian tumbuhan 3.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 4.Mengendali spesimen dengan betul dan selamat.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN 3. 3. penyapu .1Mengenal pasti lokasi dan mencapai maklumat yang disimpan.

1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.Mengguna dan mengendalikan peralatan sains dengan betul KBKK .Berkomunikasi KMS .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 5. penulisan atau lisan.Membandingkan dan Membezakan -Menyusun mengikut keutamaan SS & NM .3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. kuning.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan. 5.Membandingkan dan Membezakan SS & NM .Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. TMK. segi tiga dan bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. KPS/KMS/KBKK KMS . pendek. . panjang. 5.Yakin dan berdikari CATATAN 16 (Sila nyatakan Tarikh) 17 (Sila nyatakan Tarikh) 5. TMK. rendah.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam. . ungu. 5.Melakar spesimen. 5.3. penulisan atau lisan. hijau. 5.2.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz 18 (Sila nyatakan Tarikh) . Murid boleh: 5.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. merah.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. biru.1. KPS -Memerhati .4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. dan jingga. peralatan dan bahan sains dengan tepat KBKK . 5. kecil.3. tinggi. segi empat sama.Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. putih.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.1.2.1.

4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.3. 5. saiz dan bentuk.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. peralatan dan bahan sains dengan tepat KBKK . 5. .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU 19 (Sila nyatakan Tarikh) 20 (Sila nyatakan Tarikh) SAINS HAYAT MATA UNTUK MELIHAT TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK CATATAN PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN DST: 5.Membandingkan dan Membezakan -Menyusun mengikut keutamaan SS & NM .Yakin dan berdikari 21 (Sila nyatakan Tarikh) 5. kecil. pendek.4.3.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. 5. 5.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz. penulisan atau lisan. saiz atau bentuk. KPS -Memerhati .3. TMK.3 .4. panjang.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.4.Melakar spesimen.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5.Berkomunikasi KMS .Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. 5. 5. rendah. tinggi.

Paint) untuk KPS: .1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian MS Word.2 Menghargai deria bau 6. 24 (Sila nyatakan Tarikh) 25 6.1.4.1. Hidung untuk menghidu 6. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.Menghubungkait SS dan NM . .RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.Melakarkan specimen dengan betul dan selamat KBKK: . 5.Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan tidak berbau berdasarkan penyiasatan.1.Mengumpulkan dan mengelaskan .1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai bau.1.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. 5. MS Powerpoint. 6. KPS: .0 Menggunakan TMK untuk menyelesaikan masalah dan membuat keputusan. KPS/KMS/KBKK CATATAN Sains FizikaL 22 (Sila nyatakan Tarikh) 6. 23 (Sila nyatakan Tarikh) 6.Mengelas .Mendefinisi secara operasi KMS: . 6.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan. TMK.2.Berkomunikasi 5. penulisan atau lisan.1 Mengenalpasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria bau.Memerhati .

Membuat inferens KMS KBKK .2. keras dan nikmat CATATAN KPS: Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat inferens Mengeksperimen .Mencirikan SS & NM .1. sejuk. Lidah untuk merasa STANDARD KANDUNGAN 7.Meramalkan . Lidah untuk merasa 7.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. STANDARD PEMBELAJARAN menghasilkan tugasan yang diberi.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU 26 TEMA Sains Fizikal TAJUK 7. kasar.1.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa.1.1 Mengenalpasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas. Kulit Untuk Menyentuh dan Merasa 8. halus. KPS . 8. KPS/KMS/KBKK KPS . masin.Mendefinisikan secara operasi .2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.Menggunakan dan kendalikan dengan betul peralatan dan bahan sains.2 Menghargai deria rasa 7.memerhati . manis. KBKK .Mensyukuri Tuhan 27 Sains Fizikal 8.mengeksprimen KMS . 7. 8. pahit dan masam dengan menjalankan penyiasatan. 7.mengelas .1.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.menilai SS & NM .1 Menganalisis ciri fizikal bahan.Berani mencuba Sains Fizikal 27 7. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan.

1. 29 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. Telinga Untuk Mendengar 9. KPS: Mengelaskan Membuat inferens Berkomunikasi KMS: Mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat KBKK: Mengumpulkan dan mengelaskan Menganalisis SS & NM: Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. KPS/KMS/KBKK KMS: Menggunakan dan mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat. 30 Sains Fizikal 9.1. 8.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1. KBKK: Membandingkan dan membezakan SS & NM: Jujur dan tepat dalam merekod dan mengesahkan data.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan KPS: Memerhati . Kulit Untuk Menyentuh dan Merasa 8. 8.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. 9.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN lembut melalui penyiasatan.1. CATATAN 28 Sains Fizikal 8.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. TMK.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.

1.2. KPS/KMS/KBKK Meramalkan KMS: Menggunakan dan mengendalikan spesimen dengan betul dan selamat. 10. KBKK: Membandingkan dan membezakan SS & NM: Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan 31 Sains Fizikal 32 Menggunakan semua deria PKBS 2 10. TMK. penulisan atau lisan. 10.1. 10.Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. 9. Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan deria pendengaran.1.1.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.1.Menggunakan dan mengendalikan peralatan dan bahan sains dengan betul .1. KPS Memerhatikan Mengelaskan Berkomunikasi KMS .Menyimpan peralatan dan bahan sains dengan betul dan selamat KBKK Mencirikan Mengumpulkan dan mengelaskan SS&NM CATATAN 33 .3.

3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 35 11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.Bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar . TMK.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. penulisan atau lisan 36 Teknologi dan Kehidupan Lestari 12.Menghargai dan mengamalkan kehidupan yang bersih dan sihat.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah Murid boleh: 12.Timbul dan Tenggelam 11.1. 12.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN KPS/KMS/KBKK Minat dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling KPS Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan KMS – KBKK Menilai Menghubungkaitkan SS&NM . piramid. CATATAN 34 Sains Bahan 11.1. kon. kuboid. 37 . prisma.1. Murid boleh: 11.1.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam 11.1 Mengenalpasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.1 Mengenalpasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.1.0 Reka Bentuk 12.silinder dan sfera.

6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran . 7. 7. KPS/KMS/KBKK CATATAN 38 6.. penulisan atau lisan.RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI 2011 MINGGU TEMA TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 12..... Pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.0 Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif.1......... TMK.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. 12..0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran.1 Mengukuhkan persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio... imej dan bunyi) untuk menyampaikan idea atau konsep sedia ada.....1 Menggunakan perisian grafik (Paint)... 39 40 PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN MENYEMAK JAWAPAN KERTAS PEPERIKSAAN MENGULANGKAJI PELAJARAN TAHUN 1 Disahkan oleh .. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->