P. 1
Teka-teki

Teka-teki

|Views: 227|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Nazrien Hassan on May 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2014

pdf

text

original

1.

Bila malam ia datang bertebaran tanpa perlu dijemput Bila siang ia hilang begitu saja tanpa siapa pun mencurinya 2. Di dalam dunia ni, akulah yang pendek dan panjang, di dalam dunia ini akulah yang lembab dan pantas, tanpaku apa manusia buat semua tak jadi? 3. Apa yang berjalan dengan kaki empat pada waktu pagi, berjalan dengan kaki dua pada waktu tengahari dan pada waktu malam pula berjalan dengan kaki tiga? 4. Dengan lapan kaki membawa gendang mengayun guntingnya sungguh menakutkan dengan angkuhnya berjalan ke sisi terus-menerus meniup buih 5. Apakah bendanya yang dapat dilihat dengan jelas lagi apabila keadaan semakin gelap? 6. Seorang tukang yang bijaksana Membina rumah tanpa batu bata Tembok putih tanpa jendela Apabila dirobohkan menjadi pakaian semuanya. 7. Tiada batu tanda di jalan hanya dua belas buah kampung berderet ada dua orang- seorang kurus, seorang gemuk yang berjalan disekeliling apabila si kurus sampai ke dua belas si gemuk sudah sampai sebatu

55. Aku tiada warna mahupun berat, tapi kamu boleh nampak aku. Letakkan aku dalam baldi dan aku akan membuatnya lebih ringan. Apakah aku? 56. Ada pokok tak boleh dipanjat Ada pedang tak boleh ditetakkan Ada hidung tak boleh menghidu Ada penukul tak boleh dipukulkan? 57. Apa yg dapat melalui pintu tanpa terhantuk. Apa yg dapat duduk atas ketuhar panas tanpa membakar dirinya. Apa yg dapat duduk di atas meja tanpa sebarang rasa malu? 58. Kulitnya di sisi sabut sabutnya di sisi tempurung tempurung di sisi mutiara mutiaranya di sisi air 59. Apabila ingin menggunakannya, dicampak ke luar. Apabila tidak mahu menggunakannya, di simpan di dalam. 60. Bunga yang mekar di kemuncak gunung bunga yang mekar apabila kita tidur 61. Di genggam tak boleh, dipegang tak dapat, tetapi ia menyejukkan badan 62. Anda membuang yang di luar dan memasak yang di dalam. Kemudian anda memakan yang diluar dan membuang yang di dalam.

8. tetapi makanan di tanah terlihat olehnya. Apakah aku ini? 69. Bongkok apabila kenyang tegak apabila lapar 65. Ada kaki tidak berpaha. Ada kepala tidak bermuka 12. Bekerja keras seumur hidup taman bunga indah menjadi kesukaan barang berharga jadi buatannya yang lebih manis dari gula-gula 13. Kanak-kanak cukup tertarik denganku. Apakah bendanya yg mati apabila ia minum? 14. Di atas daun ada buah. Aku membina istana aku jua yang membuat bukit hancur berkecai aku dapat membuat orang buta aku juga membantu yang lain utk melihat jelas 9. Burung ini burung raksasa Boleh dibawa mengelilingi dunia Kalau terbang mengeluarkan suara Kalau hinggap ditanah rata 70. Kamu ke sana saya ke sini kita akan bertemu di tempat yang melengkong 66. Aku adalah suatu kawasan yang hening dan 10. atas daun ada mahkota? 68. hanya tubuh yang ada matanya ke atas. aku akan mati. Mungkin kamu perolehi aku tapi mungkin jua aku hilang begitu cepat dari kamu. Buah di atas pokok Pokok di atas buah 15. 11. Aku adalah sesuatu benda. Aku ada lengan tetapi tak ada tangan. Namun apabila aku disiram air. Lahirnya dalam air laut yang tujuh kepalanya tiada. Ada sejenis benda Mengeluarkan hiburan dan berita Ada di pekan ada di desa Kalau tahu cuba teka Apa yang anda makan? 63.aku ada badan tapi tak ada pinggang. Ketika muda (kecil) berbaju Ketika tua (besar) bertelanjang? 64. Bila aku mengembang semua orang kan terpesona. 71. atas buah ada daun. . Aku adalah sejenis bunga. semakin aku dijahit semakin aku jadi koyak 67. Kamu boleh memilikiku tapi tak dapat memegang aku.

23. Gadis ini kecil orangnya namanya. Apabila aku duduk aku tinggi apabila aku berdiri aku rendah 77. Hanya waktu-waktu tertentu saja aku dikunjungi. Bila masak ia akan terapung-apung dan timbul 19. Malah penduduk kawasanku sentiasa bertambah dan tidak berkurangan 72. picit perut. kamu ingin berkongsinya. Bila siang ia mengecut bila malam ia mengembang 76. Aku adalah sejenis binatang. Dibungkus bukan makanan diusung bukan permainan. Namun aku bukan kawasan yang tiada berpenghuni. Kalau ditelan berwarna hijau kalau diluah ia warna merah 79. 18. ditanam bukan tanaman 78. Menghitung di atas. Apa dia? 75. Apabila tuan aku tidur aku bangun. Buang aku dari bangunan tertinggi aku tak akan hancur terhempas tapi buang aku ke laut aku pasti kan hancur dan musnah. 74. Darahku hitam. tulangku lembut. . Apabila tuan aku bangun berdiri aku pula yang tidur 80. Kalau satu ianya banyak sunyi. Namun kalau kamu telah berkongsinya.Kalau aku dijaga dengan baik. Malah aku hanya bertulang satu. Apakah ia yg bertambah besar selagi ia banyak bergerak sekeliling? 17 Kalau kamu memperolehinya. anakku terbangnya ia tanpa sayap dan buku hanya seurat benang terikat di lehernya 22.keluar hingus.Cik Merah Delima berbaju skirt merah ia memijarkan mulut dan mengeluarkan air mata dalam hal ini tiada tolak bandingnya 21. aku boleh menjadi hebat Tapi jika aku dikhianati. bermain buai di bawah 20. Dengarlah cerita. kamu tidak memperolehinya lagi. Siapa yang membuatnya kata ia benar Sesiapa yang mendapatnya akhirnya tahu ia tak benar Tetapi sesiapa yang tahu pula mahu sangat ia benar 73. aku akan hancur berkecai Apakah aku? 16. Buka topi.

sekali dalam sebulan. air kelihatan 31. Ada seorang perempuan bermahkota dan mempunyai banyak mata 29. di tepi dan di kanan. Terbang tinggi di angkasa dalam hidup begitu teratur awal musim bunga ke utara akhir musim luruh tinggal di selatan 30. Kamu mendengar aku sebelum ini tapi kamu mendengar aku sekali lagi kemudian aku semakin hilang dan mati sehingga kamu memanggil aku lagi 85. sekali dalam sehari. tapi aku penuh dengan air. Tapi aku masih dapat menyimpan air. perak kelihatan dalam perigi perak. Ada tiga kumpulan benda satu hanya tahu duduk dan tak pernah berdiri satu makan apa saja yg diberi tapi sentiasa rasa lapar satu lagi bila pergi tak akan kembali 81. 82. sekali dalam setahun.dua sikit-sikit tiga kadang-kadang empat pula jarang-jarang 24. 3 keadaan diriku cukup lembut untuk mengusap kulit cukup ringan untuk ke udara cukup keras untuk melekukkan batu 86. Tinggi duduk di atas sekali bukan bulan bukannya matahari bila malam ia berseri bila siang ia berganti 25. 26. Aku sentiasa lapar sentiasa perlu diberi makan jari yang kujilat akan pasti menjadi merah 84. Siapa saya? Saya berpetikot putih dan hidung saya merah. Aku bukan sungai. lagi pendek jadinya saya. Saya dapat melihatnya tetapi ia tak dapat melihat saya 27. . Batu dibelah. tapi tiada dalam seminit. 28. Ianya wujud dua kali dalam sesaat. batu kelihatan batu itu dibelah. Aku bukan kapal terbang. Bila aku diisi aku dapat menunjukkan arah jalan bila aku dikosongkan aku tak dapat menggerakkan diri aku ada dua kulit satu di luar satu di dalam 87. tapi aku boleh terbang melalui udara. Aku punya banyak lubang di bawah dan di atas. Lagi saya berdiri. Ada tetapi tak nampak boleh dirasa tak boleh dipegang tiada lidah tapi boleh didengar 83.

88. Apa yang sentiasa di hadapan kita tapi kita tak pernah boleh nampak? . Utara. semakin banyak anda meninggalkannya di belakang. aku akan mati. Di dalam terowong gelap. 33. aku akan hidup berikan aku air. Ketika masak rupanya seperti sikat. tidak mahukan aku. Barat dan Selatan negara. Dua puluh enam berkawan setia Kecil ada besar pun ada Tidak pandai berkata-kata Kalau di susun mempunyai makna 37. 36. Semakin banyak anda berjalan. Bekas tapak kaki 92. Kalau tuan bijak. ada pada telinga. tiada pada pipi. 89. Berikan aku makan. Orang yang membeli aku. Ia ada apabila disentuh. Orang yang membuat aku. ada pada mata. tinggallah besi garang ia hanya menyerang apabila dipetik 40. Timur. Berbaju putih bukannya doktor. tetapi yang kecil tak dapat 39. Ada pada rambut. Aku sentiasa bercakap benar walaupun tak pernah menuturkan kata. tetapi tidak ada apabila dilihat dari sisi. Apa yang sukar ditangkap semakin pantas anda berlari? 95. tiada pada hidung.Tetapi tetap aku berdiam diri di sudut terpencil. 93. berekor bukannya binatang. Tarik ia keluar hantuk-hantukkan ia mekar sekuntum bunga sebentar layulah ia 34. tidak perlukan Satu jenayah yang boleh didakwa undangundang jika kita hendak melakukannya tetapi tak dapat dihukum lagi jika kita sudah melakukannya. Aku hanya berguna jika badanku penuh tapi badanku sentiasa penuh dengan lubang 94. tiada pada mulut. Apakah ia yang menanggal pakaian kering dan memakai pakaian basah? 35. 38. Apa yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ia dapat digunakan? 96. 91. Aku dapat menjelajah ke seluruh dunia. bertopi kuning bukannya arkitek. Ketika putik rupanya seperti jantung. Yang besar dapat masuk. cuba teka apakah ia? 90.32.

Kamu menggunakan pisau untuk menghiris kepalaku dan kamu menangis apabila aku terkulai layu. Apa yang naik dan turun tanpa perlu bergerak? 99. memeritkan mulut tetapi masih boleh dimakan? 101. Ada sebuah rumah hijau Dalam rumah hijau ada juga rumah putih Dalam rumah putih ada pula rumah merah Dalam rumah merah ada banyak bayi kecil. Orang yang menggunakan aku. Teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk 106. Apakah ia yang tak terbakar di dalam api dan tak tenggelam di dalam air? 46. tetapi jikalau ia menelan kita. Kura-kura panjat dinding . Apakah bendanya yg menyapu mukanya dengan dua tangan sehari suntuk? 102. Apa yang memedihkan mata. 42. Apakah yang bila pagi dia berpisah bila malam dia berkahwin? 49. Ti ti kayu mati di lilit saya mati di campak saya hidup di tarik saya mati 103. Teka teki teka tekok Ular mati hisap rokok 104. kita hidup. Tikar yang tidak dapat dilipat 107. Apakah aku ini? 41. Pabila anda melihat wajahku aku akan merenung matamu dan aku tak pernah menipu walau sekali padamu 44. kayu apakah bila di masak ia boleh dimakan? 48. Yang mengejar tiada kaki yang dikejar tiada ekor yang melihat tiada kepala 45.aku. kita boleh mati 43. 47. Apa jenis air yang tidak mungkin membeku? 98. Dalam banyak -banyak kayu. Jikalau kita menelannya. Apakah yang masuk satu lubang tetapi keluar dua lubang 100. 97. tidak pula dapat merasa atau melihat aku. Teka teki teka tekok ada kaki tidak ada tengkuk 105.

Orang putih bertopi hitam 112.Khabar angin 17. Jam 8. tidak ada pengakhiran dan tidak ada di tengahtengah. Hayatku boleh diukur dengan bilangan jam aku berkhidmat dengan mengorbankan diriku sendiri jika kurus aku cepat jika gemuk aku lambat angin adalah musuhku 108. 111. Tiga benda sama sejadi. Didukung bukan anak dipetik bukan buah 53. ia merangkak. Cik Yah jolok Cik Tam Cik Tam jolok Cik Teh Cik Teh ketawa 'blup! blup! blup! 1. Aku si jantan yang sangat ego kerana di kepalaku ada mahkota dan duit syiling indah menghiasi ekorku 52.Buah Melaka/Onde-Onde . Yang kita sayang tak sedar pergi. Sebagai seorang tua. Bintang 6.Rahsia 18. 4.Nanas 15. Pasir 9. Sebagai dewasa ia berjalan dengan biasa. Apa yang tidak ada permulaan. satu kita sayang yang dua lagi kita benci. Orang putih yang sentiasa mengalirkan air mata 113. Sebuah kotak berlubang tujuh 110. ia berjalan dengan berbantukan tongkat.Ketam 11. Ulat Sutera 7. Yang kita benci apa bila kita buang dia tetap kembali.Kepercayaan 16. Ketam 5. Gajah putih dalam rumah 109. Masa 3. 50. 51.Kamu menjawab aku walaupun aku tak pernah bertanyakan kamu soalan.Api 14.Manusia. Orang putih berkaki satu. Bintang 2. Sebagai bayi.Cendawan 12. 54. Televisyen 10.Lebah 13.

Tembikai 42.Kawasan Perkuburan 72.Huruf 37.Setem 33. 54.Bawang 47.Keranda 41.Jagung 63.Kelambu 76.Kapal Terbang 70.Kelambu 39.Kelapa 31.Cermin 27.Layang-layang 22.Kelapa 59.Refleksi wajah 44.Ketuhar.Ubat Gigi 75.Puntung mancis 34.Mayat 78.Angsa liar 30.Span 82.Jam 20.Yang mengejar=ular.Tisu 23.Gema Suara (echo) 85.Lilin 32. Kuku dan rambut kita potong dan buang akan tetap tumbuh balik.Lilin 55. api dan asap 81. yang melihat =ketam 45.Nenas 29.Sotong 74.Angin yg bertiup 83.Ubi kayu 48.Tapak Kaki 80.Jala 67.Sauh 60. Padi 65.Terung 64.Anjing 77.Air .Kuih donut 51.19.Nenas 68.Baju 69.Kahwin 24.Awan 28.Tali pinggang 66. Ketiga-tiga sama sejadi.Burung Merak 52.Duit Palsu 73.Yang kita sayang tu 'NYAWA' yang kita benci tu 'KUKU dan RAMBUT' . yang dikejar =katak .Lubang 56.Bulan 61.Daun Sireh 79.Ampaian 35.Huruf 'a' 26.Bunga api 71.Tingkap 49.Angin 62.Peluru 40.Ais 46.Air 43.Cahaya Matahari 58.Bintang 25.Nenas 57.Cili Merah/Cili api 21.Gitar 53.Telefon 50.Taugeh 38.Api 84.Telinga 36.

Telur 96.Masa hadapan 97.86.Ketam 105.Nasi yang ditanak .Nafas 95.Cermin 91.Air panas 98.Punting mancis 112.Kepala 110.Mee 106.Api 93.Seluar 100.Pisang 89.Jam 102.Kelambu 109.Gasing 103.Span 94.Tangga 99.Lingkaran Ubat Nyamuk 104.Kuali 108.Sarung Tangan 87.Cendawan 111.Lilin 113.Jalan 107.Huruf 'a' 90.Bunuh Diri 88.Tapak Kaki 92.Garam 101.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->