1.

Bila malam ia datang bertebaran tanpa perlu dijemput Bila siang ia hilang begitu saja tanpa siapa pun mencurinya 2. Di dalam dunia ni, akulah yang pendek dan panjang, di dalam dunia ini akulah yang lembab dan pantas, tanpaku apa manusia buat semua tak jadi? 3. Apa yang berjalan dengan kaki empat pada waktu pagi, berjalan dengan kaki dua pada waktu tengahari dan pada waktu malam pula berjalan dengan kaki tiga? 4. Dengan lapan kaki membawa gendang mengayun guntingnya sungguh menakutkan dengan angkuhnya berjalan ke sisi terus-menerus meniup buih 5. Apakah bendanya yang dapat dilihat dengan jelas lagi apabila keadaan semakin gelap? 6. Seorang tukang yang bijaksana Membina rumah tanpa batu bata Tembok putih tanpa jendela Apabila dirobohkan menjadi pakaian semuanya. 7. Tiada batu tanda di jalan hanya dua belas buah kampung berderet ada dua orang- seorang kurus, seorang gemuk yang berjalan disekeliling apabila si kurus sampai ke dua belas si gemuk sudah sampai sebatu

55. Aku tiada warna mahupun berat, tapi kamu boleh nampak aku. Letakkan aku dalam baldi dan aku akan membuatnya lebih ringan. Apakah aku? 56. Ada pokok tak boleh dipanjat Ada pedang tak boleh ditetakkan Ada hidung tak boleh menghidu Ada penukul tak boleh dipukulkan? 57. Apa yg dapat melalui pintu tanpa terhantuk. Apa yg dapat duduk atas ketuhar panas tanpa membakar dirinya. Apa yg dapat duduk di atas meja tanpa sebarang rasa malu? 58. Kulitnya di sisi sabut sabutnya di sisi tempurung tempurung di sisi mutiara mutiaranya di sisi air 59. Apabila ingin menggunakannya, dicampak ke luar. Apabila tidak mahu menggunakannya, di simpan di dalam. 60. Bunga yang mekar di kemuncak gunung bunga yang mekar apabila kita tidur 61. Di genggam tak boleh, dipegang tak dapat, tetapi ia menyejukkan badan 62. Anda membuang yang di luar dan memasak yang di dalam. Kemudian anda memakan yang diluar dan membuang yang di dalam.

Aku adalah suatu kawasan yang hening dan 10. atas daun ada mahkota? 68. Buah di atas pokok Pokok di atas buah 15. 71. aku akan mati. Apakah bendanya yg mati apabila ia minum? 14. Namun apabila aku disiram air. Ada kepala tidak bermuka 12. Kamu ke sana saya ke sini kita akan bertemu di tempat yang melengkong 66. Bila aku mengembang semua orang kan terpesona. Di atas daun ada buah. . tetapi makanan di tanah terlihat olehnya. atas buah ada daun. Ada sejenis benda Mengeluarkan hiburan dan berita Ada di pekan ada di desa Kalau tahu cuba teka Apa yang anda makan? 63. hanya tubuh yang ada matanya ke atas. Apakah aku ini? 69. Burung ini burung raksasa Boleh dibawa mengelilingi dunia Kalau terbang mengeluarkan suara Kalau hinggap ditanah rata 70.8. Bongkok apabila kenyang tegak apabila lapar 65. Lahirnya dalam air laut yang tujuh kepalanya tiada. Aku membina istana aku jua yang membuat bukit hancur berkecai aku dapat membuat orang buta aku juga membantu yang lain utk melihat jelas 9. Mungkin kamu perolehi aku tapi mungkin jua aku hilang begitu cepat dari kamu. Ketika muda (kecil) berbaju Ketika tua (besar) bertelanjang? 64. Ada kaki tidak berpaha. Kanak-kanak cukup tertarik denganku. semakin aku dijahit semakin aku jadi koyak 67. Bekerja keras seumur hidup taman bunga indah menjadi kesukaan barang berharga jadi buatannya yang lebih manis dari gula-gula 13.aku ada badan tapi tak ada pinggang. 11. Aku ada lengan tetapi tak ada tangan. Aku adalah sejenis bunga. Aku adalah sesuatu benda. Kamu boleh memilikiku tapi tak dapat memegang aku.

bermain buai di bawah 20. kamu ingin berkongsinya. Dibungkus bukan makanan diusung bukan permainan. Buang aku dari bangunan tertinggi aku tak akan hancur terhempas tapi buang aku ke laut aku pasti kan hancur dan musnah. Apabila tuan aku tidur aku bangun. kamu tidak memperolehinya lagi. Hanya waktu-waktu tertentu saja aku dikunjungi. Malah penduduk kawasanku sentiasa bertambah dan tidak berkurangan 72. anakku terbangnya ia tanpa sayap dan buku hanya seurat benang terikat di lehernya 22. Kalau ditelan berwarna hijau kalau diluah ia warna merah 79. 23. aku boleh menjadi hebat Tapi jika aku dikhianati. Namun kalau kamu telah berkongsinya. Siapa yang membuatnya kata ia benar Sesiapa yang mendapatnya akhirnya tahu ia tak benar Tetapi sesiapa yang tahu pula mahu sangat ia benar 73.keluar hingus. Apabila aku duduk aku tinggi apabila aku berdiri aku rendah 77. Namun aku bukan kawasan yang tiada berpenghuni. Apa dia? 75. Bila masak ia akan terapung-apung dan timbul 19. Gadis ini kecil orangnya namanya. Kalau satu ianya banyak sunyi. aku akan hancur berkecai Apakah aku? 16. ditanam bukan tanaman 78. . 74. 18. Dengarlah cerita. Apakah ia yg bertambah besar selagi ia banyak bergerak sekeliling? 17 Kalau kamu memperolehinya. Malah aku hanya bertulang satu. Aku adalah sejenis binatang. Bila siang ia mengecut bila malam ia mengembang 76. tulangku lembut. picit perut. Darahku hitam. Menghitung di atas. Apabila tuan aku bangun berdiri aku pula yang tidur 80.Cik Merah Delima berbaju skirt merah ia memijarkan mulut dan mengeluarkan air mata dalam hal ini tiada tolak bandingnya 21.Kalau aku dijaga dengan baik. Buka topi.

sekali dalam sehari. Ada seorang perempuan bermahkota dan mempunyai banyak mata 29. tapi aku boleh terbang melalui udara. tapi tiada dalam seminit. Aku punya banyak lubang di bawah dan di atas. Saya dapat melihatnya tetapi ia tak dapat melihat saya 27.dua sikit-sikit tiga kadang-kadang empat pula jarang-jarang 24. batu kelihatan batu itu dibelah. perak kelihatan dalam perigi perak. Kamu mendengar aku sebelum ini tapi kamu mendengar aku sekali lagi kemudian aku semakin hilang dan mati sehingga kamu memanggil aku lagi 85. 28. Lagi saya berdiri. . tapi aku penuh dengan air. Ianya wujud dua kali dalam sesaat. di tepi dan di kanan. Aku sentiasa lapar sentiasa perlu diberi makan jari yang kujilat akan pasti menjadi merah 84. lagi pendek jadinya saya. Ada tetapi tak nampak boleh dirasa tak boleh dipegang tiada lidah tapi boleh didengar 83. sekali dalam sebulan. Aku bukan kapal terbang. Ada tiga kumpulan benda satu hanya tahu duduk dan tak pernah berdiri satu makan apa saja yg diberi tapi sentiasa rasa lapar satu lagi bila pergi tak akan kembali 81. 3 keadaan diriku cukup lembut untuk mengusap kulit cukup ringan untuk ke udara cukup keras untuk melekukkan batu 86. Bila aku diisi aku dapat menunjukkan arah jalan bila aku dikosongkan aku tak dapat menggerakkan diri aku ada dua kulit satu di luar satu di dalam 87. Aku bukan sungai. air kelihatan 31. 82. Tapi aku masih dapat menyimpan air. Tinggi duduk di atas sekali bukan bulan bukannya matahari bila malam ia berseri bila siang ia berganti 25. Siapa saya? Saya berpetikot putih dan hidung saya merah. 26. Terbang tinggi di angkasa dalam hidup begitu teratur awal musim bunga ke utara akhir musim luruh tinggal di selatan 30. Batu dibelah. sekali dalam setahun.

tinggallah besi garang ia hanya menyerang apabila dipetik 40. tiada pada pipi. Yang besar dapat masuk. 93. ada pada mata. tidak perlukan Satu jenayah yang boleh didakwa undangundang jika kita hendak melakukannya tetapi tak dapat dihukum lagi jika kita sudah melakukannya. 38. Tarik ia keluar hantuk-hantukkan ia mekar sekuntum bunga sebentar layulah ia 34. Orang yang membeli aku. Ia ada apabila disentuh. Bekas tapak kaki 92. bertopi kuning bukannya arkitek. Ada pada rambut. ada pada telinga. Aku dapat menjelajah ke seluruh dunia. Apa yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ia dapat digunakan? 96. Berikan aku makan. Ketika masak rupanya seperti sikat. Semakin banyak anda berjalan. tetapi yang kecil tak dapat 39. Aku sentiasa bercakap benar walaupun tak pernah menuturkan kata. Utara. tetapi tidak ada apabila dilihat dari sisi. Aku hanya berguna jika badanku penuh tapi badanku sentiasa penuh dengan lubang 94. 91. Orang yang membuat aku. Ketika putik rupanya seperti jantung. cuba teka apakah ia? 90. 33. Kalau tuan bijak.Tetapi tetap aku berdiam diri di sudut terpencil. aku akan hidup berikan aku air. semakin banyak anda meninggalkannya di belakang. 88. berekor bukannya binatang. 89. Apakah ia yang menanggal pakaian kering dan memakai pakaian basah? 35. Apa yang sentiasa di hadapan kita tapi kita tak pernah boleh nampak? . Apa yang sukar ditangkap semakin pantas anda berlari? 95. Barat dan Selatan negara.32. 36. Dua puluh enam berkawan setia Kecil ada besar pun ada Tidak pandai berkata-kata Kalau di susun mempunyai makna 37. tiada pada mulut. Timur. Berbaju putih bukannya doktor. Di dalam terowong gelap. aku akan mati. tidak mahukan aku. tiada pada hidung.

Apa yang naik dan turun tanpa perlu bergerak? 99. tidak pula dapat merasa atau melihat aku. Apakah ia yang tak terbakar di dalam api dan tak tenggelam di dalam air? 46. kita hidup.aku. Kamu menggunakan pisau untuk menghiris kepalaku dan kamu menangis apabila aku terkulai layu. Teka teki teka tekok Ular mati hisap rokok 104. Apakah bendanya yg menyapu mukanya dengan dua tangan sehari suntuk? 102. Apakah aku ini? 41. 47. memeritkan mulut tetapi masih boleh dimakan? 101. 42. Dalam banyak -banyak kayu. Tikar yang tidak dapat dilipat 107. Yang mengejar tiada kaki yang dikejar tiada ekor yang melihat tiada kepala 45. kayu apakah bila di masak ia boleh dimakan? 48. Apa jenis air yang tidak mungkin membeku? 98. tetapi jikalau ia menelan kita. Apakah yang bila pagi dia berpisah bila malam dia berkahwin? 49. kita boleh mati 43. 97. Pabila anda melihat wajahku aku akan merenung matamu dan aku tak pernah menipu walau sekali padamu 44. Kura-kura panjat dinding . Jikalau kita menelannya. Teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk 106. Ada sebuah rumah hijau Dalam rumah hijau ada juga rumah putih Dalam rumah putih ada pula rumah merah Dalam rumah merah ada banyak bayi kecil. Teka teki teka tekok ada kaki tidak ada tengkuk 105. Apa yang memedihkan mata. Ti ti kayu mati di lilit saya mati di campak saya hidup di tarik saya mati 103. Apakah yang masuk satu lubang tetapi keluar dua lubang 100. Orang yang menggunakan aku.

Tiga benda sama sejadi. 51. satu kita sayang yang dua lagi kita benci.Nanas 15.Khabar angin 17. Masa 3.Kamu menjawab aku walaupun aku tak pernah bertanyakan kamu soalan. Pasir 9. Jam 8. Bintang 6. ia berjalan dengan berbantukan tongkat. Televisyen 10. 111.Kepercayaan 16. Yang kita benci apa bila kita buang dia tetap kembali. Sebagai bayi.Cendawan 12.Ketam 11. Hayatku boleh diukur dengan bilangan jam aku berkhidmat dengan mengorbankan diriku sendiri jika kurus aku cepat jika gemuk aku lambat angin adalah musuhku 108. tidak ada pengakhiran dan tidak ada di tengahtengah. Apa yang tidak ada permulaan. Gajah putih dalam rumah 109. Sebagai dewasa ia berjalan dengan biasa. Sebagai seorang tua. Ulat Sutera 7. Orang putih berkaki satu. Orang putih yang sentiasa mengalirkan air mata 113.Buah Melaka/Onde-Onde . 4. Yang kita sayang tak sedar pergi. Bintang 2. 50.Rahsia 18. ia merangkak.Manusia. 54. Aku si jantan yang sangat ego kerana di kepalaku ada mahkota dan duit syiling indah menghiasi ekorku 52. Cik Yah jolok Cik Tam Cik Tam jolok Cik Teh Cik Teh ketawa 'blup! blup! blup! 1. Didukung bukan anak dipetik bukan buah 53. Orang putih bertopi hitam 112. Sebuah kotak berlubang tujuh 110.Api 14. Ketam 5.Lebah 13.

Puntung mancis 34.Peluru 40.Taugeh 38.Gitar 53.Nenas 68.Span 82. Kuku dan rambut kita potong dan buang akan tetap tumbuh balik.Tembikai 42. 54.Kahwin 24.Lilin 55.Ketuhar.Tapak Kaki 80. Ketiga-tiga sama sejadi.Bintang 25. yang dikejar =katak .Kelambu 39.Cahaya Matahari 58.Ais 46.Kapal Terbang 70.Jam 20.Tisu 23.Kuih donut 51.Mayat 78. api dan asap 81.Jala 67.Tingkap 49.Bunga api 71.Air 43.Telefon 50.Setem 33.Sotong 74.Yang mengejar=ular.Api 84.Angsa liar 30.Bulan 61.Huruf 'a' 26.Angin 62.Lilin 32.Ubi kayu 48.Ampaian 35.Yang kita sayang tu 'NYAWA' yang kita benci tu 'KUKU dan RAMBUT' .Kelapa 59.Ubat Gigi 75.Bawang 47.Kelambu 76.Awan 28.Telinga 36.Jagung 63.Burung Merak 52.Nenas 29.Duit Palsu 73.Sauh 60.Refleksi wajah 44.Cili Merah/Cili api 21.Anjing 77.Layang-layang 22. yang melihat =ketam 45.Keranda 41.Daun Sireh 79.Kelapa 31.Gema Suara (echo) 85.Kawasan Perkuburan 72.Lubang 56.Nenas 57.Baju 69. Padi 65.Air .19.Cermin 27.Terung 64.Huruf 37.Tali pinggang 66.Angin yg bertiup 83.

Tangga 99.Punting mancis 112.Tapak Kaki 92.Huruf 'a' 90.Garam 101.Seluar 100.Lingkaran Ubat Nyamuk 104.Nafas 95.Jam 102.Cermin 91.Cendawan 111.Jalan 107.Air panas 98.Pisang 89.Bunuh Diri 88.Api 93.Gasing 103.86.Kuali 108.Telur 96.Masa hadapan 97.Ketam 105.Mee 106.Kepala 110.Lilin 113.Nasi yang ditanak .Sarung Tangan 87.Span 94.Kelambu 109.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful