1.

Bila malam ia datang bertebaran tanpa perlu dijemput Bila siang ia hilang begitu saja tanpa siapa pun mencurinya 2. Di dalam dunia ni, akulah yang pendek dan panjang, di dalam dunia ini akulah yang lembab dan pantas, tanpaku apa manusia buat semua tak jadi? 3. Apa yang berjalan dengan kaki empat pada waktu pagi, berjalan dengan kaki dua pada waktu tengahari dan pada waktu malam pula berjalan dengan kaki tiga? 4. Dengan lapan kaki membawa gendang mengayun guntingnya sungguh menakutkan dengan angkuhnya berjalan ke sisi terus-menerus meniup buih 5. Apakah bendanya yang dapat dilihat dengan jelas lagi apabila keadaan semakin gelap? 6. Seorang tukang yang bijaksana Membina rumah tanpa batu bata Tembok putih tanpa jendela Apabila dirobohkan menjadi pakaian semuanya. 7. Tiada batu tanda di jalan hanya dua belas buah kampung berderet ada dua orang- seorang kurus, seorang gemuk yang berjalan disekeliling apabila si kurus sampai ke dua belas si gemuk sudah sampai sebatu

55. Aku tiada warna mahupun berat, tapi kamu boleh nampak aku. Letakkan aku dalam baldi dan aku akan membuatnya lebih ringan. Apakah aku? 56. Ada pokok tak boleh dipanjat Ada pedang tak boleh ditetakkan Ada hidung tak boleh menghidu Ada penukul tak boleh dipukulkan? 57. Apa yg dapat melalui pintu tanpa terhantuk. Apa yg dapat duduk atas ketuhar panas tanpa membakar dirinya. Apa yg dapat duduk di atas meja tanpa sebarang rasa malu? 58. Kulitnya di sisi sabut sabutnya di sisi tempurung tempurung di sisi mutiara mutiaranya di sisi air 59. Apabila ingin menggunakannya, dicampak ke luar. Apabila tidak mahu menggunakannya, di simpan di dalam. 60. Bunga yang mekar di kemuncak gunung bunga yang mekar apabila kita tidur 61. Di genggam tak boleh, dipegang tak dapat, tetapi ia menyejukkan badan 62. Anda membuang yang di luar dan memasak yang di dalam. Kemudian anda memakan yang diluar dan membuang yang di dalam.

. Aku adalah sesuatu benda. Lahirnya dalam air laut yang tujuh kepalanya tiada. Aku adalah suatu kawasan yang hening dan 10. Aku adalah sejenis bunga. Kamu boleh memilikiku tapi tak dapat memegang aku. Bekerja keras seumur hidup taman bunga indah menjadi kesukaan barang berharga jadi buatannya yang lebih manis dari gula-gula 13. Apakah bendanya yg mati apabila ia minum? 14. semakin aku dijahit semakin aku jadi koyak 67. Kanak-kanak cukup tertarik denganku. 71. Ada sejenis benda Mengeluarkan hiburan dan berita Ada di pekan ada di desa Kalau tahu cuba teka Apa yang anda makan? 63.aku ada badan tapi tak ada pinggang. Buah di atas pokok Pokok di atas buah 15. Apakah aku ini? 69. Ada kepala tidak bermuka 12.8. Mungkin kamu perolehi aku tapi mungkin jua aku hilang begitu cepat dari kamu. Kamu ke sana saya ke sini kita akan bertemu di tempat yang melengkong 66. atas buah ada daun. Aku membina istana aku jua yang membuat bukit hancur berkecai aku dapat membuat orang buta aku juga membantu yang lain utk melihat jelas 9. Aku ada lengan tetapi tak ada tangan. Bongkok apabila kenyang tegak apabila lapar 65. Ada kaki tidak berpaha. atas daun ada mahkota? 68. aku akan mati. Bila aku mengembang semua orang kan terpesona. Di atas daun ada buah. tetapi makanan di tanah terlihat olehnya. 11. Burung ini burung raksasa Boleh dibawa mengelilingi dunia Kalau terbang mengeluarkan suara Kalau hinggap ditanah rata 70. hanya tubuh yang ada matanya ke atas. Ketika muda (kecil) berbaju Ketika tua (besar) bertelanjang? 64. Namun apabila aku disiram air.

aku boleh menjadi hebat Tapi jika aku dikhianati.Kalau aku dijaga dengan baik. Apabila aku duduk aku tinggi apabila aku berdiri aku rendah 77. Dibungkus bukan makanan diusung bukan permainan. Bila siang ia mengecut bila malam ia mengembang 76. Siapa yang membuatnya kata ia benar Sesiapa yang mendapatnya akhirnya tahu ia tak benar Tetapi sesiapa yang tahu pula mahu sangat ia benar 73. Apa dia? 75. anakku terbangnya ia tanpa sayap dan buku hanya seurat benang terikat di lehernya 22.keluar hingus. tulangku lembut. Apakah ia yg bertambah besar selagi ia banyak bergerak sekeliling? 17 Kalau kamu memperolehinya. aku akan hancur berkecai Apakah aku? 16. Malah penduduk kawasanku sentiasa bertambah dan tidak berkurangan 72. Malah aku hanya bertulang satu. Hanya waktu-waktu tertentu saja aku dikunjungi. Buka topi. Bila masak ia akan terapung-apung dan timbul 19. Kalau ditelan berwarna hijau kalau diluah ia warna merah 79. kamu tidak memperolehinya lagi. Menghitung di atas. Kalau satu ianya banyak sunyi. . Namun kalau kamu telah berkongsinya. 23. Namun aku bukan kawasan yang tiada berpenghuni. Apabila tuan aku tidur aku bangun.Cik Merah Delima berbaju skirt merah ia memijarkan mulut dan mengeluarkan air mata dalam hal ini tiada tolak bandingnya 21. bermain buai di bawah 20. Aku adalah sejenis binatang. kamu ingin berkongsinya. Dengarlah cerita. Apabila tuan aku bangun berdiri aku pula yang tidur 80. Buang aku dari bangunan tertinggi aku tak akan hancur terhempas tapi buang aku ke laut aku pasti kan hancur dan musnah. Gadis ini kecil orangnya namanya. picit perut. 74. Darahku hitam. ditanam bukan tanaman 78. 18.

Aku punya banyak lubang di bawah dan di atas. Ada seorang perempuan bermahkota dan mempunyai banyak mata 29. sekali dalam sebulan. Saya dapat melihatnya tetapi ia tak dapat melihat saya 27. 26. Aku sentiasa lapar sentiasa perlu diberi makan jari yang kujilat akan pasti menjadi merah 84. Bila aku diisi aku dapat menunjukkan arah jalan bila aku dikosongkan aku tak dapat menggerakkan diri aku ada dua kulit satu di luar satu di dalam 87. tapi tiada dalam seminit. Terbang tinggi di angkasa dalam hidup begitu teratur awal musim bunga ke utara akhir musim luruh tinggal di selatan 30. di tepi dan di kanan. lagi pendek jadinya saya. Tinggi duduk di atas sekali bukan bulan bukannya matahari bila malam ia berseri bila siang ia berganti 25. . 3 keadaan diriku cukup lembut untuk mengusap kulit cukup ringan untuk ke udara cukup keras untuk melekukkan batu 86. sekali dalam sehari. Kamu mendengar aku sebelum ini tapi kamu mendengar aku sekali lagi kemudian aku semakin hilang dan mati sehingga kamu memanggil aku lagi 85. Siapa saya? Saya berpetikot putih dan hidung saya merah. tapi aku penuh dengan air. tapi aku boleh terbang melalui udara. air kelihatan 31. Tapi aku masih dapat menyimpan air. 82. Batu dibelah. Ada tetapi tak nampak boleh dirasa tak boleh dipegang tiada lidah tapi boleh didengar 83.dua sikit-sikit tiga kadang-kadang empat pula jarang-jarang 24. Ada tiga kumpulan benda satu hanya tahu duduk dan tak pernah berdiri satu makan apa saja yg diberi tapi sentiasa rasa lapar satu lagi bila pergi tak akan kembali 81. batu kelihatan batu itu dibelah. Lagi saya berdiri. sekali dalam setahun. Aku bukan kapal terbang. Ianya wujud dua kali dalam sesaat. Aku bukan sungai. perak kelihatan dalam perigi perak. 28.

36. semakin banyak anda meninggalkannya di belakang. Di dalam terowong gelap. tinggallah besi garang ia hanya menyerang apabila dipetik 40. tetapi tidak ada apabila dilihat dari sisi. 93. Aku sentiasa bercakap benar walaupun tak pernah menuturkan kata. tidak mahukan aku. berekor bukannya binatang. Orang yang membeli aku. Orang yang membuat aku. ada pada mata. Aku dapat menjelajah ke seluruh dunia. Apa yang sentiasa di hadapan kita tapi kita tak pernah boleh nampak? . Kalau tuan bijak. Apakah ia yang menanggal pakaian kering dan memakai pakaian basah? 35. Ada pada rambut. tiada pada hidung. aku akan hidup berikan aku air. Aku hanya berguna jika badanku penuh tapi badanku sentiasa penuh dengan lubang 94. Ketika masak rupanya seperti sikat. Berbaju putih bukannya doktor. 33. tiada pada pipi.32. 38. tidak perlukan Satu jenayah yang boleh didakwa undangundang jika kita hendak melakukannya tetapi tak dapat dihukum lagi jika kita sudah melakukannya. Yang besar dapat masuk. Semakin banyak anda berjalan. aku akan mati. ada pada telinga. tetapi yang kecil tak dapat 39. Ia ada apabila disentuh. cuba teka apakah ia? 90. tiada pada mulut.Tetapi tetap aku berdiam diri di sudut terpencil. 88. Apa yang sukar ditangkap semakin pantas anda berlari? 95. Apa yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ia dapat digunakan? 96. Barat dan Selatan negara. Bekas tapak kaki 92. Dua puluh enam berkawan setia Kecil ada besar pun ada Tidak pandai berkata-kata Kalau di susun mempunyai makna 37. 91. Tarik ia keluar hantuk-hantukkan ia mekar sekuntum bunga sebentar layulah ia 34. Utara. bertopi kuning bukannya arkitek. Berikan aku makan. 89. Ketika putik rupanya seperti jantung. Timur.

Apa yang naik dan turun tanpa perlu bergerak? 99. Apakah aku ini? 41. kita hidup. memeritkan mulut tetapi masih boleh dimakan? 101. 47. tetapi jikalau ia menelan kita. Apakah ia yang tak terbakar di dalam api dan tak tenggelam di dalam air? 46. Kamu menggunakan pisau untuk menghiris kepalaku dan kamu menangis apabila aku terkulai layu. Teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk 106. Orang yang menggunakan aku. Ada sebuah rumah hijau Dalam rumah hijau ada juga rumah putih Dalam rumah putih ada pula rumah merah Dalam rumah merah ada banyak bayi kecil. 42. Apakah yang bila pagi dia berpisah bila malam dia berkahwin? 49. kayu apakah bila di masak ia boleh dimakan? 48.aku. Ti ti kayu mati di lilit saya mati di campak saya hidup di tarik saya mati 103. tidak pula dapat merasa atau melihat aku. Kura-kura panjat dinding . Teka teki teka tekok ada kaki tidak ada tengkuk 105. 97. Apa jenis air yang tidak mungkin membeku? 98. Tikar yang tidak dapat dilipat 107. Apa yang memedihkan mata. Jikalau kita menelannya. Teka teki teka tekok Ular mati hisap rokok 104. kita boleh mati 43. Apakah bendanya yg menyapu mukanya dengan dua tangan sehari suntuk? 102. Dalam banyak -banyak kayu. Apakah yang masuk satu lubang tetapi keluar dua lubang 100. Pabila anda melihat wajahku aku akan merenung matamu dan aku tak pernah menipu walau sekali padamu 44. Yang mengejar tiada kaki yang dikejar tiada ekor yang melihat tiada kepala 45.

Bintang 6. Aku si jantan yang sangat ego kerana di kepalaku ada mahkota dan duit syiling indah menghiasi ekorku 52. Orang putih bertopi hitam 112. Jam 8. Sebagai seorang tua. 54. Yang kita benci apa bila kita buang dia tetap kembali. Sebagai dewasa ia berjalan dengan biasa.Api 14.Kamu menjawab aku walaupun aku tak pernah bertanyakan kamu soalan. 51. Ulat Sutera 7. Orang putih berkaki satu. Televisyen 10. 4. 111. Sebagai bayi.Nanas 15. Masa 3. ia berjalan dengan berbantukan tongkat. Didukung bukan anak dipetik bukan buah 53. Hayatku boleh diukur dengan bilangan jam aku berkhidmat dengan mengorbankan diriku sendiri jika kurus aku cepat jika gemuk aku lambat angin adalah musuhku 108. Yang kita sayang tak sedar pergi. Orang putih yang sentiasa mengalirkan air mata 113.Rahsia 18. Apa yang tidak ada permulaan. satu kita sayang yang dua lagi kita benci.Buah Melaka/Onde-Onde . Ketam 5. Gajah putih dalam rumah 109. ia merangkak. Cik Yah jolok Cik Tam Cik Tam jolok Cik Teh Cik Teh ketawa 'blup! blup! blup! 1. Tiga benda sama sejadi. Sebuah kotak berlubang tujuh 110.Kepercayaan 16. Pasir 9.Ketam 11.Lebah 13. 50. Bintang 2.Khabar angin 17.Manusia.Cendawan 12. tidak ada pengakhiran dan tidak ada di tengahtengah.

Kawasan Perkuburan 72.Tali pinggang 66. 54.Lilin 32.Burung Merak 52.Nenas 68. api dan asap 81.Angin yg bertiup 83.Bintang 25.Sotong 74.Ubi kayu 48.Telinga 36. Kuku dan rambut kita potong dan buang akan tetap tumbuh balik.Air 43.Baju 69.Span 82.Anjing 77.Lubang 56. Padi 65.Taugeh 38.19.Puntung mancis 34.Mayat 78.Tapak Kaki 80.Nenas 29.Tingkap 49.Kuih donut 51.Kelapa 59.Gema Suara (echo) 85.Bawang 47.Tisu 23.Bulan 61.Ampaian 35.Telefon 50.Keranda 41.Api 84.Layang-layang 22.Cermin 27.Kelambu 39.Air .Daun Sireh 79.Jam 20.Duit Palsu 73.Ais 46.Yang mengejar=ular. Ketiga-tiga sama sejadi.Lilin 55.Ubat Gigi 75.Peluru 40.Jala 67.Cahaya Matahari 58.Sauh 60.Angin 62.Bunga api 71.Huruf 37.Tembikai 42.Angsa liar 30. yang melihat =ketam 45.Kahwin 24.Nenas 57.Cili Merah/Cili api 21.Ketuhar.Refleksi wajah 44.Setem 33.Kelapa 31.Awan 28. yang dikejar =katak .Kapal Terbang 70.Kelambu 76.Terung 64.Jagung 63.Huruf 'a' 26.Gitar 53.Yang kita sayang tu 'NYAWA' yang kita benci tu 'KUKU dan RAMBUT' .

86.Gasing 103.Cermin 91.Seluar 100.Nafas 95.Nasi yang ditanak .Lingkaran Ubat Nyamuk 104.Pisang 89.Huruf 'a' 90.Ketam 105.Jalan 107.Masa hadapan 97.Garam 101.Kuali 108.Jam 102.Air panas 98.Bunuh Diri 88.Api 93.Kepala 110.Tangga 99.Mee 106.Punting mancis 112.Sarung Tangan 87.Lilin 113.Kelambu 109.Tapak Kaki 92.Cendawan 111.Telur 96.Span 94.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful