1.

Bila malam ia datang bertebaran tanpa perlu dijemput Bila siang ia hilang begitu saja tanpa siapa pun mencurinya 2. Di dalam dunia ni, akulah yang pendek dan panjang, di dalam dunia ini akulah yang lembab dan pantas, tanpaku apa manusia buat semua tak jadi? 3. Apa yang berjalan dengan kaki empat pada waktu pagi, berjalan dengan kaki dua pada waktu tengahari dan pada waktu malam pula berjalan dengan kaki tiga? 4. Dengan lapan kaki membawa gendang mengayun guntingnya sungguh menakutkan dengan angkuhnya berjalan ke sisi terus-menerus meniup buih 5. Apakah bendanya yang dapat dilihat dengan jelas lagi apabila keadaan semakin gelap? 6. Seorang tukang yang bijaksana Membina rumah tanpa batu bata Tembok putih tanpa jendela Apabila dirobohkan menjadi pakaian semuanya. 7. Tiada batu tanda di jalan hanya dua belas buah kampung berderet ada dua orang- seorang kurus, seorang gemuk yang berjalan disekeliling apabila si kurus sampai ke dua belas si gemuk sudah sampai sebatu

55. Aku tiada warna mahupun berat, tapi kamu boleh nampak aku. Letakkan aku dalam baldi dan aku akan membuatnya lebih ringan. Apakah aku? 56. Ada pokok tak boleh dipanjat Ada pedang tak boleh ditetakkan Ada hidung tak boleh menghidu Ada penukul tak boleh dipukulkan? 57. Apa yg dapat melalui pintu tanpa terhantuk. Apa yg dapat duduk atas ketuhar panas tanpa membakar dirinya. Apa yg dapat duduk di atas meja tanpa sebarang rasa malu? 58. Kulitnya di sisi sabut sabutnya di sisi tempurung tempurung di sisi mutiara mutiaranya di sisi air 59. Apabila ingin menggunakannya, dicampak ke luar. Apabila tidak mahu menggunakannya, di simpan di dalam. 60. Bunga yang mekar di kemuncak gunung bunga yang mekar apabila kita tidur 61. Di genggam tak boleh, dipegang tak dapat, tetapi ia menyejukkan badan 62. Anda membuang yang di luar dan memasak yang di dalam. Kemudian anda memakan yang diluar dan membuang yang di dalam.

Di atas daun ada buah. Aku adalah sejenis bunga. Burung ini burung raksasa Boleh dibawa mengelilingi dunia Kalau terbang mengeluarkan suara Kalau hinggap ditanah rata 70. Kamu ke sana saya ke sini kita akan bertemu di tempat yang melengkong 66. tetapi makanan di tanah terlihat olehnya. atas buah ada daun. Lahirnya dalam air laut yang tujuh kepalanya tiada. . Apakah bendanya yg mati apabila ia minum? 14. 11. Mungkin kamu perolehi aku tapi mungkin jua aku hilang begitu cepat dari kamu. Bekerja keras seumur hidup taman bunga indah menjadi kesukaan barang berharga jadi buatannya yang lebih manis dari gula-gula 13. Ada sejenis benda Mengeluarkan hiburan dan berita Ada di pekan ada di desa Kalau tahu cuba teka Apa yang anda makan? 63. Aku membina istana aku jua yang membuat bukit hancur berkecai aku dapat membuat orang buta aku juga membantu yang lain utk melihat jelas 9. Namun apabila aku disiram air. aku akan mati. Bongkok apabila kenyang tegak apabila lapar 65.aku ada badan tapi tak ada pinggang. Buah di atas pokok Pokok di atas buah 15. Ketika muda (kecil) berbaju Ketika tua (besar) bertelanjang? 64. Kamu boleh memilikiku tapi tak dapat memegang aku. Bila aku mengembang semua orang kan terpesona. atas daun ada mahkota? 68. semakin aku dijahit semakin aku jadi koyak 67. Ada kepala tidak bermuka 12.8. Apakah aku ini? 69. Kanak-kanak cukup tertarik denganku. hanya tubuh yang ada matanya ke atas. Aku adalah suatu kawasan yang hening dan 10. Ada kaki tidak berpaha. Aku adalah sesuatu benda. Aku ada lengan tetapi tak ada tangan. 71.

Cik Merah Delima berbaju skirt merah ia memijarkan mulut dan mengeluarkan air mata dalam hal ini tiada tolak bandingnya 21. Namun aku bukan kawasan yang tiada berpenghuni. Namun kalau kamu telah berkongsinya. bermain buai di bawah 20. Buka topi. aku boleh menjadi hebat Tapi jika aku dikhianati. Kalau satu ianya banyak sunyi. Apabila tuan aku bangun berdiri aku pula yang tidur 80. 74. ditanam bukan tanaman 78. Apabila tuan aku tidur aku bangun. 23. picit perut. Gadis ini kecil orangnya namanya. kamu ingin berkongsinya. Apakah ia yg bertambah besar selagi ia banyak bergerak sekeliling? 17 Kalau kamu memperolehinya.Kalau aku dijaga dengan baik. Bila masak ia akan terapung-apung dan timbul 19. Malah penduduk kawasanku sentiasa bertambah dan tidak berkurangan 72. Apa dia? 75. Bila siang ia mengecut bila malam ia mengembang 76. .keluar hingus. Menghitung di atas. Hanya waktu-waktu tertentu saja aku dikunjungi. Aku adalah sejenis binatang. kamu tidak memperolehinya lagi. Buang aku dari bangunan tertinggi aku tak akan hancur terhempas tapi buang aku ke laut aku pasti kan hancur dan musnah. 18. aku akan hancur berkecai Apakah aku? 16. Dengarlah cerita. tulangku lembut. Apabila aku duduk aku tinggi apabila aku berdiri aku rendah 77. anakku terbangnya ia tanpa sayap dan buku hanya seurat benang terikat di lehernya 22. Dibungkus bukan makanan diusung bukan permainan. Malah aku hanya bertulang satu. Darahku hitam. Siapa yang membuatnya kata ia benar Sesiapa yang mendapatnya akhirnya tahu ia tak benar Tetapi sesiapa yang tahu pula mahu sangat ia benar 73. Kalau ditelan berwarna hijau kalau diluah ia warna merah 79.

Lagi saya berdiri. Kamu mendengar aku sebelum ini tapi kamu mendengar aku sekali lagi kemudian aku semakin hilang dan mati sehingga kamu memanggil aku lagi 85. tapi aku penuh dengan air. 82. Batu dibelah. sekali dalam sehari. perak kelihatan dalam perigi perak. tapi tiada dalam seminit. sekali dalam sebulan. di tepi dan di kanan. Siapa saya? Saya berpetikot putih dan hidung saya merah. lagi pendek jadinya saya. 28. 26. . Ianya wujud dua kali dalam sesaat. Tinggi duduk di atas sekali bukan bulan bukannya matahari bila malam ia berseri bila siang ia berganti 25. sekali dalam setahun. batu kelihatan batu itu dibelah. Ada seorang perempuan bermahkota dan mempunyai banyak mata 29. air kelihatan 31. Terbang tinggi di angkasa dalam hidup begitu teratur awal musim bunga ke utara akhir musim luruh tinggal di selatan 30.dua sikit-sikit tiga kadang-kadang empat pula jarang-jarang 24. Ada tetapi tak nampak boleh dirasa tak boleh dipegang tiada lidah tapi boleh didengar 83. Saya dapat melihatnya tetapi ia tak dapat melihat saya 27. Aku bukan kapal terbang. Bila aku diisi aku dapat menunjukkan arah jalan bila aku dikosongkan aku tak dapat menggerakkan diri aku ada dua kulit satu di luar satu di dalam 87. tapi aku boleh terbang melalui udara. Aku sentiasa lapar sentiasa perlu diberi makan jari yang kujilat akan pasti menjadi merah 84. 3 keadaan diriku cukup lembut untuk mengusap kulit cukup ringan untuk ke udara cukup keras untuk melekukkan batu 86. Tapi aku masih dapat menyimpan air. Ada tiga kumpulan benda satu hanya tahu duduk dan tak pernah berdiri satu makan apa saja yg diberi tapi sentiasa rasa lapar satu lagi bila pergi tak akan kembali 81. Aku bukan sungai. Aku punya banyak lubang di bawah dan di atas.

Aku hanya berguna jika badanku penuh tapi badanku sentiasa penuh dengan lubang 94. 38. Aku dapat menjelajah ke seluruh dunia. Dua puluh enam berkawan setia Kecil ada besar pun ada Tidak pandai berkata-kata Kalau di susun mempunyai makna 37. Ketika putik rupanya seperti jantung. Aku sentiasa bercakap benar walaupun tak pernah menuturkan kata. Apa yang sentiasa di hadapan kita tapi kita tak pernah boleh nampak? . semakin banyak anda meninggalkannya di belakang. Tarik ia keluar hantuk-hantukkan ia mekar sekuntum bunga sebentar layulah ia 34.Tetapi tetap aku berdiam diri di sudut terpencil. ada pada mata. tinggallah besi garang ia hanya menyerang apabila dipetik 40. aku akan mati. 36. Apakah ia yang menanggal pakaian kering dan memakai pakaian basah? 35. Timur. 91. tetapi yang kecil tak dapat 39. berekor bukannya binatang. ada pada telinga. tidak mahukan aku. Barat dan Selatan negara. Bekas tapak kaki 92. Berikan aku makan. Yang besar dapat masuk. tiada pada mulut. Ada pada rambut. aku akan hidup berikan aku air. Apa yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ia dapat digunakan? 96. 33. tetapi tidak ada apabila dilihat dari sisi. Orang yang membuat aku. 89. Orang yang membeli aku. Ketika masak rupanya seperti sikat. tidak perlukan Satu jenayah yang boleh didakwa undangundang jika kita hendak melakukannya tetapi tak dapat dihukum lagi jika kita sudah melakukannya. 93. tiada pada hidung.32. Apa yang sukar ditangkap semakin pantas anda berlari? 95. tiada pada pipi. Berbaju putih bukannya doktor. Di dalam terowong gelap. 88. Kalau tuan bijak. Semakin banyak anda berjalan. bertopi kuning bukannya arkitek. cuba teka apakah ia? 90. Utara. Ia ada apabila disentuh.

Ada sebuah rumah hijau Dalam rumah hijau ada juga rumah putih Dalam rumah putih ada pula rumah merah Dalam rumah merah ada banyak bayi kecil. 47. Tikar yang tidak dapat dilipat 107. tetapi jikalau ia menelan kita. Apakah ia yang tak terbakar di dalam api dan tak tenggelam di dalam air? 46.aku. Kamu menggunakan pisau untuk menghiris kepalaku dan kamu menangis apabila aku terkulai layu. kita boleh mati 43. Apa jenis air yang tidak mungkin membeku? 98. Kura-kura panjat dinding . Ti ti kayu mati di lilit saya mati di campak saya hidup di tarik saya mati 103. Apa yang naik dan turun tanpa perlu bergerak? 99. Orang yang menggunakan aku. tidak pula dapat merasa atau melihat aku. 97. Dalam banyak -banyak kayu. kayu apakah bila di masak ia boleh dimakan? 48. 42. Teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk 106. Apakah yang bila pagi dia berpisah bila malam dia berkahwin? 49. Apakah yang masuk satu lubang tetapi keluar dua lubang 100. Apakah bendanya yg menyapu mukanya dengan dua tangan sehari suntuk? 102. Apa yang memedihkan mata. Teka teki teka tekok ada kaki tidak ada tengkuk 105. Apakah aku ini? 41. memeritkan mulut tetapi masih boleh dimakan? 101. kita hidup. Teka teki teka tekok Ular mati hisap rokok 104. Jikalau kita menelannya. Yang mengejar tiada kaki yang dikejar tiada ekor yang melihat tiada kepala 45. Pabila anda melihat wajahku aku akan merenung matamu dan aku tak pernah menipu walau sekali padamu 44.

50. 51. Orang putih berkaki satu.Rahsia 18. Orang putih bertopi hitam 112.Manusia. Orang putih yang sentiasa mengalirkan air mata 113. Sebuah kotak berlubang tujuh 110. 54. Bintang 2. Ketam 5. tidak ada pengakhiran dan tidak ada di tengahtengah. Ulat Sutera 7. Yang kita sayang tak sedar pergi.Buah Melaka/Onde-Onde .Kamu menjawab aku walaupun aku tak pernah bertanyakan kamu soalan. Gajah putih dalam rumah 109.Lebah 13. satu kita sayang yang dua lagi kita benci. Sebagai seorang tua.Ketam 11.Nanas 15. Cik Yah jolok Cik Tam Cik Tam jolok Cik Teh Cik Teh ketawa 'blup! blup! blup! 1. Aku si jantan yang sangat ego kerana di kepalaku ada mahkota dan duit syiling indah menghiasi ekorku 52.Kepercayaan 16. 4. Yang kita benci apa bila kita buang dia tetap kembali. Pasir 9. ia merangkak. Didukung bukan anak dipetik bukan buah 53. Apa yang tidak ada permulaan. Masa 3. Televisyen 10. 111. Tiga benda sama sejadi.Khabar angin 17. Sebagai dewasa ia berjalan dengan biasa. Jam 8. Hayatku boleh diukur dengan bilangan jam aku berkhidmat dengan mengorbankan diriku sendiri jika kurus aku cepat jika gemuk aku lambat angin adalah musuhku 108.Cendawan 12. ia berjalan dengan berbantukan tongkat.Api 14. Bintang 6. Sebagai bayi.

Keranda 41.Huruf 37. Ketiga-tiga sama sejadi.Sauh 60. Padi 65.Lilin 55.Bawang 47.Jam 20.Puntung mancis 34.Terung 64.Lilin 32.Kelapa 31.Nenas 68.Jala 67.19.Tapak Kaki 80.Yang kita sayang tu 'NYAWA' yang kita benci tu 'KUKU dan RAMBUT' .Kelambu 39.Kuih donut 51.Tali pinggang 66.Angin yg bertiup 83.Huruf 'a' 26.Ubat Gigi 75.Daun Sireh 79.Angin 62. 54.Cahaya Matahari 58.Bulan 61.Air 43.Yang mengejar=ular.Kapal Terbang 70.Tingkap 49.Anjing 77.Kelapa 59.Telinga 36.Kawasan Perkuburan 72. yang melihat =ketam 45.Nenas 57.Mayat 78.Bintang 25.Awan 28.Jagung 63.Burung Merak 52.Angsa liar 30.Peluru 40.Cili Merah/Cili api 21. api dan asap 81. yang dikejar =katak .Tembikai 42.Ketuhar.Sotong 74.Duit Palsu 73.Gitar 53.Nenas 29.Setem 33. Kuku dan rambut kita potong dan buang akan tetap tumbuh balik.Air .Kahwin 24.Api 84.Gema Suara (echo) 85.Taugeh 38.Baju 69.Tisu 23.Ubi kayu 48.Layang-layang 22.Telefon 50.Refleksi wajah 44.Lubang 56.Ampaian 35.Cermin 27.Kelambu 76.Bunga api 71.Span 82.Ais 46.

Cermin 91.Cendawan 111.Jam 102.Gasing 103.Span 94.Air panas 98.Sarung Tangan 87.Tapak Kaki 92.Pisang 89.Tangga 99.Jalan 107.Api 93.Kepala 110.Kuali 108.Kelambu 109.Nafas 95.Ketam 105.Lingkaran Ubat Nyamuk 104.Nasi yang ditanak .Seluar 100.Mee 106.Lilin 113.Telur 96.86.Huruf 'a' 90.Masa hadapan 97.Garam 101.Punting mancis 112.Bunuh Diri 88.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful