1.

Bila malam ia datang bertebaran tanpa perlu dijemput Bila siang ia hilang begitu saja tanpa siapa pun mencurinya 2. Di dalam dunia ni, akulah yang pendek dan panjang, di dalam dunia ini akulah yang lembab dan pantas, tanpaku apa manusia buat semua tak jadi? 3. Apa yang berjalan dengan kaki empat pada waktu pagi, berjalan dengan kaki dua pada waktu tengahari dan pada waktu malam pula berjalan dengan kaki tiga? 4. Dengan lapan kaki membawa gendang mengayun guntingnya sungguh menakutkan dengan angkuhnya berjalan ke sisi terus-menerus meniup buih 5. Apakah bendanya yang dapat dilihat dengan jelas lagi apabila keadaan semakin gelap? 6. Seorang tukang yang bijaksana Membina rumah tanpa batu bata Tembok putih tanpa jendela Apabila dirobohkan menjadi pakaian semuanya. 7. Tiada batu tanda di jalan hanya dua belas buah kampung berderet ada dua orang- seorang kurus, seorang gemuk yang berjalan disekeliling apabila si kurus sampai ke dua belas si gemuk sudah sampai sebatu

55. Aku tiada warna mahupun berat, tapi kamu boleh nampak aku. Letakkan aku dalam baldi dan aku akan membuatnya lebih ringan. Apakah aku? 56. Ada pokok tak boleh dipanjat Ada pedang tak boleh ditetakkan Ada hidung tak boleh menghidu Ada penukul tak boleh dipukulkan? 57. Apa yg dapat melalui pintu tanpa terhantuk. Apa yg dapat duduk atas ketuhar panas tanpa membakar dirinya. Apa yg dapat duduk di atas meja tanpa sebarang rasa malu? 58. Kulitnya di sisi sabut sabutnya di sisi tempurung tempurung di sisi mutiara mutiaranya di sisi air 59. Apabila ingin menggunakannya, dicampak ke luar. Apabila tidak mahu menggunakannya, di simpan di dalam. 60. Bunga yang mekar di kemuncak gunung bunga yang mekar apabila kita tidur 61. Di genggam tak boleh, dipegang tak dapat, tetapi ia menyejukkan badan 62. Anda membuang yang di luar dan memasak yang di dalam. Kemudian anda memakan yang diluar dan membuang yang di dalam.

Aku adalah sejenis bunga. Apakah bendanya yg mati apabila ia minum? 14. Ketika muda (kecil) berbaju Ketika tua (besar) bertelanjang? 64. Lahirnya dalam air laut yang tujuh kepalanya tiada. Ada kepala tidak bermuka 12. . Kanak-kanak cukup tertarik denganku.8. Kamu boleh memilikiku tapi tak dapat memegang aku. Bongkok apabila kenyang tegak apabila lapar 65. Bekerja keras seumur hidup taman bunga indah menjadi kesukaan barang berharga jadi buatannya yang lebih manis dari gula-gula 13. hanya tubuh yang ada matanya ke atas. 11. Apakah aku ini? 69. Kamu ke sana saya ke sini kita akan bertemu di tempat yang melengkong 66. tetapi makanan di tanah terlihat olehnya. Buah di atas pokok Pokok di atas buah 15. Ada sejenis benda Mengeluarkan hiburan dan berita Ada di pekan ada di desa Kalau tahu cuba teka Apa yang anda makan? 63. Namun apabila aku disiram air. Bila aku mengembang semua orang kan terpesona. semakin aku dijahit semakin aku jadi koyak 67. Burung ini burung raksasa Boleh dibawa mengelilingi dunia Kalau terbang mengeluarkan suara Kalau hinggap ditanah rata 70. Aku adalah sesuatu benda. Ada kaki tidak berpaha. Aku ada lengan tetapi tak ada tangan. Di atas daun ada buah. aku akan mati. 71. Mungkin kamu perolehi aku tapi mungkin jua aku hilang begitu cepat dari kamu. atas buah ada daun. Aku membina istana aku jua yang membuat bukit hancur berkecai aku dapat membuat orang buta aku juga membantu yang lain utk melihat jelas 9. atas daun ada mahkota? 68.aku ada badan tapi tak ada pinggang. Aku adalah suatu kawasan yang hening dan 10.

74. Hanya waktu-waktu tertentu saja aku dikunjungi. aku akan hancur berkecai Apakah aku? 16.Cik Merah Delima berbaju skirt merah ia memijarkan mulut dan mengeluarkan air mata dalam hal ini tiada tolak bandingnya 21. Menghitung di atas.Kalau aku dijaga dengan baik. Bila siang ia mengecut bila malam ia mengembang 76. Apabila tuan aku tidur aku bangun. Dengarlah cerita. Bila masak ia akan terapung-apung dan timbul 19. Malah aku hanya bertulang satu. 23. Apabila tuan aku bangun berdiri aku pula yang tidur 80. 18. Malah penduduk kawasanku sentiasa bertambah dan tidak berkurangan 72. Namun kalau kamu telah berkongsinya. Buang aku dari bangunan tertinggi aku tak akan hancur terhempas tapi buang aku ke laut aku pasti kan hancur dan musnah. Dibungkus bukan makanan diusung bukan permainan. aku boleh menjadi hebat Tapi jika aku dikhianati. kamu ingin berkongsinya. Apa dia? 75. Namun aku bukan kawasan yang tiada berpenghuni. Siapa yang membuatnya kata ia benar Sesiapa yang mendapatnya akhirnya tahu ia tak benar Tetapi sesiapa yang tahu pula mahu sangat ia benar 73. ditanam bukan tanaman 78. anakku terbangnya ia tanpa sayap dan buku hanya seurat benang terikat di lehernya 22. tulangku lembut. bermain buai di bawah 20. Kalau ditelan berwarna hijau kalau diluah ia warna merah 79. Apabila aku duduk aku tinggi apabila aku berdiri aku rendah 77. . Gadis ini kecil orangnya namanya. Apakah ia yg bertambah besar selagi ia banyak bergerak sekeliling? 17 Kalau kamu memperolehinya. picit perut. kamu tidak memperolehinya lagi. Buka topi. Darahku hitam. Aku adalah sejenis binatang.keluar hingus. Kalau satu ianya banyak sunyi.

Tinggi duduk di atas sekali bukan bulan bukannya matahari bila malam ia berseri bila siang ia berganti 25. Bila aku diisi aku dapat menunjukkan arah jalan bila aku dikosongkan aku tak dapat menggerakkan diri aku ada dua kulit satu di luar satu di dalam 87. Aku bukan kapal terbang. batu kelihatan batu itu dibelah. sekali dalam sehari. Ada tetapi tak nampak boleh dirasa tak boleh dipegang tiada lidah tapi boleh didengar 83. Aku punya banyak lubang di bawah dan di atas. tapi aku boleh terbang melalui udara. Ianya wujud dua kali dalam sesaat. Saya dapat melihatnya tetapi ia tak dapat melihat saya 27. di tepi dan di kanan. Aku sentiasa lapar sentiasa perlu diberi makan jari yang kujilat akan pasti menjadi merah 84. air kelihatan 31. sekali dalam setahun. . 28. tapi tiada dalam seminit. Ada tiga kumpulan benda satu hanya tahu duduk dan tak pernah berdiri satu makan apa saja yg diberi tapi sentiasa rasa lapar satu lagi bila pergi tak akan kembali 81. Aku bukan sungai. Lagi saya berdiri. lagi pendek jadinya saya. 26. sekali dalam sebulan.dua sikit-sikit tiga kadang-kadang empat pula jarang-jarang 24. tapi aku penuh dengan air. 3 keadaan diriku cukup lembut untuk mengusap kulit cukup ringan untuk ke udara cukup keras untuk melekukkan batu 86. perak kelihatan dalam perigi perak. Kamu mendengar aku sebelum ini tapi kamu mendengar aku sekali lagi kemudian aku semakin hilang dan mati sehingga kamu memanggil aku lagi 85. Tapi aku masih dapat menyimpan air. Batu dibelah. 82. Ada seorang perempuan bermahkota dan mempunyai banyak mata 29. Terbang tinggi di angkasa dalam hidup begitu teratur awal musim bunga ke utara akhir musim luruh tinggal di selatan 30. Siapa saya? Saya berpetikot putih dan hidung saya merah.

Aku hanya berguna jika badanku penuh tapi badanku sentiasa penuh dengan lubang 94. Barat dan Selatan negara. Tarik ia keluar hantuk-hantukkan ia mekar sekuntum bunga sebentar layulah ia 34. Aku dapat menjelajah ke seluruh dunia. ada pada telinga.32. tiada pada hidung. 38. Aku sentiasa bercakap benar walaupun tak pernah menuturkan kata. berekor bukannya binatang. tiada pada mulut. Apa yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ia dapat digunakan? 96. 36. tidak mahukan aku. Apa yang sentiasa di hadapan kita tapi kita tak pernah boleh nampak? . Semakin banyak anda berjalan. 33. Ia ada apabila disentuh. Orang yang membeli aku. Berbaju putih bukannya doktor. 88. tetapi tidak ada apabila dilihat dari sisi. Yang besar dapat masuk. Berikan aku makan. bertopi kuning bukannya arkitek. 89. tetapi yang kecil tak dapat 39. 93.Tetapi tetap aku berdiam diri di sudut terpencil. cuba teka apakah ia? 90. aku akan mati. tinggallah besi garang ia hanya menyerang apabila dipetik 40. tiada pada pipi. Bekas tapak kaki 92. Kalau tuan bijak. Di dalam terowong gelap. tidak perlukan Satu jenayah yang boleh didakwa undangundang jika kita hendak melakukannya tetapi tak dapat dihukum lagi jika kita sudah melakukannya. Ketika masak rupanya seperti sikat. Orang yang membuat aku. Apa yang sukar ditangkap semakin pantas anda berlari? 95. Dua puluh enam berkawan setia Kecil ada besar pun ada Tidak pandai berkata-kata Kalau di susun mempunyai makna 37. Timur. 91. Ada pada rambut. Utara. ada pada mata. aku akan hidup berikan aku air. Ketika putik rupanya seperti jantung. semakin banyak anda meninggalkannya di belakang. Apakah ia yang menanggal pakaian kering dan memakai pakaian basah? 35.

Orang yang menggunakan aku. Teka teki teka tekok ada kaki tidak ada tengkuk 105. kayu apakah bila di masak ia boleh dimakan? 48. Apa yang naik dan turun tanpa perlu bergerak? 99. tidak pula dapat merasa atau melihat aku. kita hidup. Apa jenis air yang tidak mungkin membeku? 98. Teka teki teka tekok Ular mati hisap rokok 104. 97. tetapi jikalau ia menelan kita. Dalam banyak -banyak kayu. Apa yang memedihkan mata. Tikar yang tidak dapat dilipat 107.aku. Kura-kura panjat dinding . 42. Kamu menggunakan pisau untuk menghiris kepalaku dan kamu menangis apabila aku terkulai layu. Apakah bendanya yg menyapu mukanya dengan dua tangan sehari suntuk? 102. 47. Ada sebuah rumah hijau Dalam rumah hijau ada juga rumah putih Dalam rumah putih ada pula rumah merah Dalam rumah merah ada banyak bayi kecil. Teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk 106. Yang mengejar tiada kaki yang dikejar tiada ekor yang melihat tiada kepala 45. memeritkan mulut tetapi masih boleh dimakan? 101. Apakah ia yang tak terbakar di dalam api dan tak tenggelam di dalam air? 46. Ti ti kayu mati di lilit saya mati di campak saya hidup di tarik saya mati 103. Apakah yang masuk satu lubang tetapi keluar dua lubang 100. kita boleh mati 43. Pabila anda melihat wajahku aku akan merenung matamu dan aku tak pernah menipu walau sekali padamu 44. Jikalau kita menelannya. Apakah yang bila pagi dia berpisah bila malam dia berkahwin? 49. Apakah aku ini? 41.

Yang kita sayang tak sedar pergi. Sebagai dewasa ia berjalan dengan biasa.Nanas 15. 54. Sebagai seorang tua. Televisyen 10. 50. Orang putih yang sentiasa mengalirkan air mata 113.Ketam 11. Jam 8. Cik Yah jolok Cik Tam Cik Tam jolok Cik Teh Cik Teh ketawa 'blup! blup! blup! 1. Gajah putih dalam rumah 109. Bintang 2. 51. Hayatku boleh diukur dengan bilangan jam aku berkhidmat dengan mengorbankan diriku sendiri jika kurus aku cepat jika gemuk aku lambat angin adalah musuhku 108. ia merangkak.Khabar angin 17. Yang kita benci apa bila kita buang dia tetap kembali. Aku si jantan yang sangat ego kerana di kepalaku ada mahkota dan duit syiling indah menghiasi ekorku 52. satu kita sayang yang dua lagi kita benci. Bintang 6.Kepercayaan 16.Manusia.Cendawan 12.Lebah 13. Ulat Sutera 7. 4. Pasir 9. Sebagai bayi. Ketam 5.Api 14.Rahsia 18. Sebuah kotak berlubang tujuh 110.Kamu menjawab aku walaupun aku tak pernah bertanyakan kamu soalan. tidak ada pengakhiran dan tidak ada di tengahtengah. Tiga benda sama sejadi. Orang putih berkaki satu. Apa yang tidak ada permulaan. Masa 3. 111. ia berjalan dengan berbantukan tongkat. Orang putih bertopi hitam 112. Didukung bukan anak dipetik bukan buah 53.Buah Melaka/Onde-Onde .

Yang mengejar=ular.Ketuhar.Duit Palsu 73. api dan asap 81.Lubang 56.Kawasan Perkuburan 72.Telefon 50.Awan 28.Angin 62.Huruf 'a' 26.Setem 33.Tali pinggang 66.Tingkap 49.Cahaya Matahari 58.Huruf 37.Jala 67.Nenas 57.Sauh 60.Baju 69.Gema Suara (echo) 85.Cermin 27. 54.Ubi kayu 48.Bulan 61.Ampaian 35.Telinga 36.Tisu 23.Angin yg bertiup 83.Kuih donut 51.Lilin 32. yang melihat =ketam 45.Kapal Terbang 70. Padi 65.Kelapa 31.Ais 46.19.Bintang 25.Span 82.Yang kita sayang tu 'NYAWA' yang kita benci tu 'KUKU dan RAMBUT' .Tembikai 42.Daun Sireh 79.Terung 64.Cili Merah/Cili api 21.Ubat Gigi 75.Keranda 41.Kelambu 76.Angsa liar 30.Nenas 68. yang dikejar =katak .Lilin 55.Puntung mancis 34.Nenas 29.Kelapa 59.Taugeh 38.Sotong 74.Gitar 53.Kelambu 39. Ketiga-tiga sama sejadi.Anjing 77.Air .Layang-layang 22.Kahwin 24.Burung Merak 52.Air 43.Tapak Kaki 80.Jam 20.Jagung 63. Kuku dan rambut kita potong dan buang akan tetap tumbuh balik.Refleksi wajah 44.Bawang 47.Mayat 78.Api 84.Peluru 40.Bunga api 71.

Lilin 113.Tangga 99.Bunuh Diri 88.Kepala 110.Punting mancis 112.Jalan 107.Kelambu 109.Masa hadapan 97.Huruf 'a' 90.Jam 102.Pisang 89.Lingkaran Ubat Nyamuk 104.Ketam 105.Gasing 103.Tapak Kaki 92.Sarung Tangan 87.86.Cermin 91.Span 94.Nafas 95.Cendawan 111.Seluar 100.Mee 106.Api 93.Telur 96.Air panas 98.Garam 101.Nasi yang ditanak .Kuali 108.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful