1.

Bila malam ia datang bertebaran tanpa perlu dijemput Bila siang ia hilang begitu saja tanpa siapa pun mencurinya 2. Di dalam dunia ni, akulah yang pendek dan panjang, di dalam dunia ini akulah yang lembab dan pantas, tanpaku apa manusia buat semua tak jadi? 3. Apa yang berjalan dengan kaki empat pada waktu pagi, berjalan dengan kaki dua pada waktu tengahari dan pada waktu malam pula berjalan dengan kaki tiga? 4. Dengan lapan kaki membawa gendang mengayun guntingnya sungguh menakutkan dengan angkuhnya berjalan ke sisi terus-menerus meniup buih 5. Apakah bendanya yang dapat dilihat dengan jelas lagi apabila keadaan semakin gelap? 6. Seorang tukang yang bijaksana Membina rumah tanpa batu bata Tembok putih tanpa jendela Apabila dirobohkan menjadi pakaian semuanya. 7. Tiada batu tanda di jalan hanya dua belas buah kampung berderet ada dua orang- seorang kurus, seorang gemuk yang berjalan disekeliling apabila si kurus sampai ke dua belas si gemuk sudah sampai sebatu

55. Aku tiada warna mahupun berat, tapi kamu boleh nampak aku. Letakkan aku dalam baldi dan aku akan membuatnya lebih ringan. Apakah aku? 56. Ada pokok tak boleh dipanjat Ada pedang tak boleh ditetakkan Ada hidung tak boleh menghidu Ada penukul tak boleh dipukulkan? 57. Apa yg dapat melalui pintu tanpa terhantuk. Apa yg dapat duduk atas ketuhar panas tanpa membakar dirinya. Apa yg dapat duduk di atas meja tanpa sebarang rasa malu? 58. Kulitnya di sisi sabut sabutnya di sisi tempurung tempurung di sisi mutiara mutiaranya di sisi air 59. Apabila ingin menggunakannya, dicampak ke luar. Apabila tidak mahu menggunakannya, di simpan di dalam. 60. Bunga yang mekar di kemuncak gunung bunga yang mekar apabila kita tidur 61. Di genggam tak boleh, dipegang tak dapat, tetapi ia menyejukkan badan 62. Anda membuang yang di luar dan memasak yang di dalam. Kemudian anda memakan yang diluar dan membuang yang di dalam.

Aku adalah suatu kawasan yang hening dan 10. atas daun ada mahkota? 68. Apakah bendanya yg mati apabila ia minum? 14. Kamu ke sana saya ke sini kita akan bertemu di tempat yang melengkong 66.8. Kamu boleh memilikiku tapi tak dapat memegang aku. 11. . Ada sejenis benda Mengeluarkan hiburan dan berita Ada di pekan ada di desa Kalau tahu cuba teka Apa yang anda makan? 63. Bekerja keras seumur hidup taman bunga indah menjadi kesukaan barang berharga jadi buatannya yang lebih manis dari gula-gula 13. Lahirnya dalam air laut yang tujuh kepalanya tiada. Ketika muda (kecil) berbaju Ketika tua (besar) bertelanjang? 64. Mungkin kamu perolehi aku tapi mungkin jua aku hilang begitu cepat dari kamu. semakin aku dijahit semakin aku jadi koyak 67. atas buah ada daun. Kanak-kanak cukup tertarik denganku. Buah di atas pokok Pokok di atas buah 15. Aku ada lengan tetapi tak ada tangan. Aku adalah sejenis bunga. 71. Bila aku mengembang semua orang kan terpesona. aku akan mati. hanya tubuh yang ada matanya ke atas. Aku membina istana aku jua yang membuat bukit hancur berkecai aku dapat membuat orang buta aku juga membantu yang lain utk melihat jelas 9. Apakah aku ini? 69. Namun apabila aku disiram air. Aku adalah sesuatu benda. Burung ini burung raksasa Boleh dibawa mengelilingi dunia Kalau terbang mengeluarkan suara Kalau hinggap ditanah rata 70.aku ada badan tapi tak ada pinggang. Ada kaki tidak berpaha. Di atas daun ada buah. Ada kepala tidak bermuka 12. Bongkok apabila kenyang tegak apabila lapar 65. tetapi makanan di tanah terlihat olehnya.

Buka topi. Namun aku bukan kawasan yang tiada berpenghuni. aku boleh menjadi hebat Tapi jika aku dikhianati. Apabila aku duduk aku tinggi apabila aku berdiri aku rendah 77. aku akan hancur berkecai Apakah aku? 16. ditanam bukan tanaman 78. bermain buai di bawah 20. Hanya waktu-waktu tertentu saja aku dikunjungi. . picit perut. Darahku hitam. Gadis ini kecil orangnya namanya. Malah penduduk kawasanku sentiasa bertambah dan tidak berkurangan 72. Apa dia? 75. kamu tidak memperolehinya lagi. Apabila tuan aku tidur aku bangun. tulangku lembut. Namun kalau kamu telah berkongsinya. Apakah ia yg bertambah besar selagi ia banyak bergerak sekeliling? 17 Kalau kamu memperolehinya. 74. kamu ingin berkongsinya. Siapa yang membuatnya kata ia benar Sesiapa yang mendapatnya akhirnya tahu ia tak benar Tetapi sesiapa yang tahu pula mahu sangat ia benar 73. Buang aku dari bangunan tertinggi aku tak akan hancur terhempas tapi buang aku ke laut aku pasti kan hancur dan musnah.keluar hingus. Kalau ditelan berwarna hijau kalau diluah ia warna merah 79. Apabila tuan aku bangun berdiri aku pula yang tidur 80. Malah aku hanya bertulang satu. anakku terbangnya ia tanpa sayap dan buku hanya seurat benang terikat di lehernya 22. Dengarlah cerita. Dibungkus bukan makanan diusung bukan permainan. 23. Bila masak ia akan terapung-apung dan timbul 19. Bila siang ia mengecut bila malam ia mengembang 76.Cik Merah Delima berbaju skirt merah ia memijarkan mulut dan mengeluarkan air mata dalam hal ini tiada tolak bandingnya 21. 18. Kalau satu ianya banyak sunyi. Menghitung di atas. Aku adalah sejenis binatang.Kalau aku dijaga dengan baik.

Kamu mendengar aku sebelum ini tapi kamu mendengar aku sekali lagi kemudian aku semakin hilang dan mati sehingga kamu memanggil aku lagi 85. Batu dibelah. 26. Aku bukan sungai. Ada tetapi tak nampak boleh dirasa tak boleh dipegang tiada lidah tapi boleh didengar 83. Aku punya banyak lubang di bawah dan di atas. Ada seorang perempuan bermahkota dan mempunyai banyak mata 29. sekali dalam sehari. sekali dalam sebulan. tapi tiada dalam seminit. 28. Terbang tinggi di angkasa dalam hidup begitu teratur awal musim bunga ke utara akhir musim luruh tinggal di selatan 30. Ianya wujud dua kali dalam sesaat. Lagi saya berdiri. sekali dalam setahun. Aku bukan kapal terbang. Tapi aku masih dapat menyimpan air. tapi aku penuh dengan air. Ada tiga kumpulan benda satu hanya tahu duduk dan tak pernah berdiri satu makan apa saja yg diberi tapi sentiasa rasa lapar satu lagi bila pergi tak akan kembali 81. Bila aku diisi aku dapat menunjukkan arah jalan bila aku dikosongkan aku tak dapat menggerakkan diri aku ada dua kulit satu di luar satu di dalam 87. 3 keadaan diriku cukup lembut untuk mengusap kulit cukup ringan untuk ke udara cukup keras untuk melekukkan batu 86. Aku sentiasa lapar sentiasa perlu diberi makan jari yang kujilat akan pasti menjadi merah 84. perak kelihatan dalam perigi perak. tapi aku boleh terbang melalui udara. . Tinggi duduk di atas sekali bukan bulan bukannya matahari bila malam ia berseri bila siang ia berganti 25. 82. air kelihatan 31. Siapa saya? Saya berpetikot putih dan hidung saya merah. di tepi dan di kanan. batu kelihatan batu itu dibelah. lagi pendek jadinya saya.dua sikit-sikit tiga kadang-kadang empat pula jarang-jarang 24. Saya dapat melihatnya tetapi ia tak dapat melihat saya 27.

Orang yang membuat aku. tidak mahukan aku. aku akan mati. Semakin banyak anda berjalan. 93. 88. bertopi kuning bukannya arkitek. Tarik ia keluar hantuk-hantukkan ia mekar sekuntum bunga sebentar layulah ia 34. tiada pada mulut. Timur. tiada pada pipi. Berikan aku makan. cuba teka apakah ia? 90. Apa yang sentiasa di hadapan kita tapi kita tak pernah boleh nampak? . aku akan hidup berikan aku air. Aku sentiasa bercakap benar walaupun tak pernah menuturkan kata. 89. Barat dan Selatan negara. tetapi tidak ada apabila dilihat dari sisi. Bekas tapak kaki 92. Kalau tuan bijak. tiada pada hidung. 38. Ada pada rambut. tinggallah besi garang ia hanya menyerang apabila dipetik 40.32. Berbaju putih bukannya doktor. Dua puluh enam berkawan setia Kecil ada besar pun ada Tidak pandai berkata-kata Kalau di susun mempunyai makna 37. Ketika masak rupanya seperti sikat.Tetapi tetap aku berdiam diri di sudut terpencil. tetapi yang kecil tak dapat 39. 91. Apa yang sukar ditangkap semakin pantas anda berlari? 95. Aku dapat menjelajah ke seluruh dunia. ada pada telinga. Di dalam terowong gelap. Apakah ia yang menanggal pakaian kering dan memakai pakaian basah? 35. tidak perlukan Satu jenayah yang boleh didakwa undangundang jika kita hendak melakukannya tetapi tak dapat dihukum lagi jika kita sudah melakukannya. Aku hanya berguna jika badanku penuh tapi badanku sentiasa penuh dengan lubang 94. Ia ada apabila disentuh. Apa yang perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ia dapat digunakan? 96. Ketika putik rupanya seperti jantung. 36. Orang yang membeli aku. 33. Yang besar dapat masuk. Utara. semakin banyak anda meninggalkannya di belakang. ada pada mata. berekor bukannya binatang.

Kamu menggunakan pisau untuk menghiris kepalaku dan kamu menangis apabila aku terkulai layu. kita boleh mati 43. Yang mengejar tiada kaki yang dikejar tiada ekor yang melihat tiada kepala 45. Ada sebuah rumah hijau Dalam rumah hijau ada juga rumah putih Dalam rumah putih ada pula rumah merah Dalam rumah merah ada banyak bayi kecil. Dalam banyak -banyak kayu. kita hidup. Apa yang naik dan turun tanpa perlu bergerak? 99. Apakah yang masuk satu lubang tetapi keluar dua lubang 100. tidak pula dapat merasa atau melihat aku. 42. Orang yang menggunakan aku. Apakah ia yang tak terbakar di dalam api dan tak tenggelam di dalam air? 46. Apa jenis air yang tidak mungkin membeku? 98. Teka teki teka tekuk ular mati dalam mangkuk 106.aku. Teka teki teka tekok Ular mati hisap rokok 104. memeritkan mulut tetapi masih boleh dimakan? 101. Pabila anda melihat wajahku aku akan merenung matamu dan aku tak pernah menipu walau sekali padamu 44. 97. Teka teki teka tekok ada kaki tidak ada tengkuk 105. kayu apakah bila di masak ia boleh dimakan? 48. Tikar yang tidak dapat dilipat 107. tetapi jikalau ia menelan kita. Apa yang memedihkan mata. Apakah aku ini? 41. 47. Apakah bendanya yg menyapu mukanya dengan dua tangan sehari suntuk? 102. Apakah yang bila pagi dia berpisah bila malam dia berkahwin? 49. Kura-kura panjat dinding . Jikalau kita menelannya. Ti ti kayu mati di lilit saya mati di campak saya hidup di tarik saya mati 103.

Masa 3.Manusia. ia merangkak.Khabar angin 17. Orang putih yang sentiasa mengalirkan air mata 113. 54. Sebagai bayi.Ketam 11. Jam 8. Ketam 5. 51. Pasir 9.Lebah 13. Ulat Sutera 7. Tiga benda sama sejadi. Hayatku boleh diukur dengan bilangan jam aku berkhidmat dengan mengorbankan diriku sendiri jika kurus aku cepat jika gemuk aku lambat angin adalah musuhku 108. Gajah putih dalam rumah 109. ia berjalan dengan berbantukan tongkat. Apa yang tidak ada permulaan. Sebagai dewasa ia berjalan dengan biasa. Sebagai seorang tua. Bintang 6. Orang putih berkaki satu.Rahsia 18. Cik Yah jolok Cik Tam Cik Tam jolok Cik Teh Cik Teh ketawa 'blup! blup! blup! 1.Nanas 15. Bintang 2. satu kita sayang yang dua lagi kita benci. Televisyen 10.Kepercayaan 16.Kamu menjawab aku walaupun aku tak pernah bertanyakan kamu soalan. Yang kita benci apa bila kita buang dia tetap kembali. 50. Orang putih bertopi hitam 112.Buah Melaka/Onde-Onde . Yang kita sayang tak sedar pergi. 111.Api 14. 4. Didukung bukan anak dipetik bukan buah 53. tidak ada pengakhiran dan tidak ada di tengahtengah. Aku si jantan yang sangat ego kerana di kepalaku ada mahkota dan duit syiling indah menghiasi ekorku 52.Cendawan 12. Sebuah kotak berlubang tujuh 110.

Huruf 'a' 26.Lubang 56.Mayat 78. Ketiga-tiga sama sejadi.Sauh 60.Jagung 63.Kelambu 76.Tapak Kaki 80.Layang-layang 22.Yang kita sayang tu 'NYAWA' yang kita benci tu 'KUKU dan RAMBUT' . Kuku dan rambut kita potong dan buang akan tetap tumbuh balik.Telinga 36.Jala 67.Bintang 25.Huruf 37.Tisu 23.Telefon 50.Api 84. yang melihat =ketam 45.Cermin 27.Cahaya Matahari 58.Ubat Gigi 75.19.Keranda 41.Lilin 32.Kelapa 31.Air .Jam 20.Nenas 68.Peluru 40.Tali pinggang 66.Bunga api 71. yang dikejar =katak .Awan 28.Kelambu 39.Kuih donut 51.Taugeh 38.Yang mengejar=ular.Sotong 74.Tembikai 42.Anjing 77.Kahwin 24.Terung 64.Kelapa 59.Angsa liar 30.Gitar 53.Ketuhar.Tingkap 49.Kawasan Perkuburan 72.Puntung mancis 34.Setem 33.Nenas 29.Air 43.Bawang 47. 54.Span 82. api dan asap 81.Nenas 57.Burung Merak 52.Angin yg bertiup 83.Kapal Terbang 70.Ais 46.Angin 62.Gema Suara (echo) 85.Lilin 55.Daun Sireh 79.Cili Merah/Cili api 21. Padi 65.Refleksi wajah 44.Bulan 61.Duit Palsu 73.Ampaian 35.Baju 69.Ubi kayu 48.

Cermin 91.Pisang 89.Nafas 95.Mee 106.Air panas 98.Ketam 105.Cendawan 111.Lilin 113.Tapak Kaki 92.Bunuh Diri 88.Tangga 99.Kelambu 109.Punting mancis 112.Kepala 110.Kuali 108.Lingkaran Ubat Nyamuk 104.Gasing 103.Garam 101.Nasi yang ditanak .Telur 96.Seluar 100.Jalan 107.Api 93.Masa hadapan 97.Span 94.Huruf 'a' 90.Sarung Tangan 87.86.Jam 102.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful