BAB 4;PEMBANDARAN

PEMBANDARAN
y PERBANDARAN MESOPOTAMIA y PERBANDARAN MESIR PURBA y PERBANDARAN INDIA y PERBANDARAN CHINA y PERBANDARAN ARAB y PERBANDARAN EROPAH y PERBANDARAN MELAYU

Mesopotamia Timeline ©WSU, 1993

(a) peningkatan hasil pertanian (b) mengurus dan mengawal kerja-kerja pembinaan (c) mempertahankan penduduk daripada musuh y Terdapat 13 buah bandar di Mesopotamia.M.PERBANDARAN MESOPOTAMIA y Kemuculan bandar dalam tamadun Mesopotamia dapat dikesan sejak pertengahan abad ke-4 S. y Faktor-faktor kemunculan tamadun. -Babylon -Lagash -Kish -Assur -Uruk -Hattusa -Mari -Ur -Nippur .

y Bandar Mesopotamia dinaungi oleh dewa bandar dan raja dianggap wakil Tuhan.proses urbanisasi diperluaskan untuk meliputi penduduk yang tinggal di pinggir bandar. y Zaman Asyria dan babylon. .

iii. ‡Bandar terbahagi kpd 3 bahagian. Pelabuhan-merupakan pusat kegiatan perdagangan. ‡Meliputi kwsn pinggir bandar. .CIRI-CIRI BANDAR CIRI-CIRI PERBANDARAN MESOPOTAMIA 1. i. Kwsn luar bandar-tembok dibina untuk melindungi kwsn luar bandar. Pusat bandar-bahagian tertua dalam bandar ii. Keluasan bandar 2.bandar satelit dan kwsn pertanian. Bahagian dalam bandar KETERANGAN ‡Mempunyai keluasan yang berbeza.

Pembinaan kubu pertahanan KETERANGAN ‡ Bermula sejak tahun 3000 S. ‡ Dikelilingi tembok pertahanan. ‡ Di bandar lama.tembok dibina untuk memisahkan rumah berhala dan istana. ‡ Bandar mempunyai kubu di bahagian tengah.bulat dan bujur. Tembok pertahanan . 4.M. ‡ Dibina bertujuan pertahanan semasa peperangan. ‡Pelbagai bentuk seperti segi empat. ‡Sebagai sempadan memisahkan kawasan bandar dan luar bandar.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 3.segi empat tepat.empat sama.

‡ Patung raja diletakkan berhampiran pintu gerbang supaya rakyat sentiasa menumpahkan taat setia terhadap raja dan negara. ‡ Memainkan peranan sbg pusat sivik dan laluan keluar masuk bandar. ‡ Bandar Babylon mempunyai lapan pintu gerbang dan pintu gerbang yang utuma dikenali sebagai Isthar. ‡ Terdapat ukiran pada pintu gerbang. .CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 5. Pintu gerbang KETERANGAN ‡ Dibina sebagai lambang kekayaan sesebuah bandar.

7. ‡ Dibina untuk menghubungkan pintu gerbang dengan tmpat lain dalam bandar. ‡Kedai menjual barang-barang mewah di Sippar yang dikenali sebagai Bit Mahirim. Pasar KETERANGAN ‡ Barang-barang yang dijual dipamerkan di pasar. Jalan raya . ‡ Mengutamakan pembinaan jalan raya.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 6. ‡ Mempunyai ukuran lebar yang standard dan bersilang pada sudut tepat.

y Antara bandar yang muncul sejak zaman prasejarah. y Perkembangan bandar di Mesir bermula 2000 tahun sebelum kemunculan tamadun di Lembah Nil. y Petempatan kekal muncul di sepanjang Lembah Sungai Nil dan berkembang menjadi kampung.PEMBANDARAN MESIR PURBA y Berkembang daripada petempatan awal yang muncul pada Zaman Neolitik. a) Hierakonpolis b) Nekheb c) Helio polis .

(a) Memphis (b) Thebes (c) Karnak (d) Akhetaton (e) Hetep Senousert (f) Avaris (g) Abdyos (h) Heliopolis .BANDAR UTAMA MESIR PURBA y Bandar-bandar yang penting di Mesir Purba.

CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESIR PURBA BANGUNAN Kemudahan awam ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kemudahan rekreasi ‡ ‡ KETERANGAN Rumah berhala Bangunan pentadbiran Gudang dan rumah kedai Terkenal dengan monumenmonumen yang indah. Deretan Sphinx didirikan antara Karnak dengan Luxor. Firaun Amenhopis III mendirikan monumen di Karnak. Ramses III menghias bandar Avaris dengan menanam pokok buahbuahan. Menghias bandar dengan membina taman bunga dan taman zoologi. Monumen .

Sistem perparitan Jalan raya . ‡ Bandar Hetep Senousert dibahagikan kepada dua zon Zon golongan kaya -Zon golongan miskin ‡ Tembok didirikan untuk memisahkan zon tersebut. ‡ Terdapat tiga jalan utama yang menganjur dari utara ke selatan di Akhetaton. ‡Jalan suci ditanam dengan pokok bunga dibina di bandar Avaris. ‡ Mempunyai sistem perparitan dan terusan yang terancang. ‡ Terusan dibina di bandar Fayum untuk mengairi kawasan pertanian.BANGUNAN Tembok KETERANGAN ‡ Didirikan untuk mempertahankan bandar daripada serangan musuh.

. y Bandar terancang ialah.PEMBANDARAN INDIA y Masyarakat di Lembah Indus mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang tinggi dalam pembinaan dan perancangan bandar. Kubu-didirikan di bahagian timur untuk mengelakkan serangan musuh dan mengatasi masalah banjir. (a) Mohenjo Daro (b) Harappa y Bandar terdiri daripada dua bahagian iaitu.

. y Batu yang bermutu diigunakan dalam pembinaan. y Pembinaan kolam mandi yang besar memperlihatkan kemajuan tinggi dalam teknologi pembinaan.jelapang.kubu dan dewan perhimpunan.Pusat bandar-dilengkapi dengan kolam mandi besar. y Banyak bangunan didirikan atas podium di dalam kubu. y Bangunan dibina dalam blok-blok empat segi di sepanjang jalan dan lorong-lorong.

y Longkang tertutup dibina di sepanjang jalan utama dan dilengkapi lubang pemeriksaan untuk melakukan kerja pembersihan jika longkang tersumbat. y Rumah-rumah didirikan dalam satu deretan yang selari menghala ke utara dan selatan dan dari timur ke barat dalam blok-blok segi empat yang dipisahkan jalan raya.y Sistem pembekal air dan pembentungan bagi rumah dan tempat mandi awam. .

(d) Saiz rumah berbeza. (a) Dibina mengikut pelan yang sama. (e) Terdapat bilik tidur. y Kemampuan menghasilkan bangunan menggambarkan masyarakat maju dalam bidang kejuruteraan.serambi.dan perigi (f) Terdapat ruang antara bagi menjamin peredaran udara. .bilik mandi. (c) Bumbung rata.y Ciri-ciri rumah yang dibina. (b) Rumah satu tingkat @ dua tingkat.

dan Cheng Chow pernah menjadi ibu kota Dinasti Shang. y Rumah golongan bangsawan besar dan didirikan berhampiran tempat ibadat serta dikelilingi tembok. . y Anyang. y Proses urbanisasi bermula di dataran lanar berhampiran Loyang yg dikelilingi Sungai Kuning di utara dan banjaran Chin Ling di selatan.Loyang.PEMBANDARAN CHINA y Kemajuaan dalam ekonomi pada zaman Shang menyebabkan kemunculan bandar yang berfungsi sebagai pussat perdagangan dan keagamaan.

golongan bangsawan dan para pembantu raja. y Pada zaman Imperial.y Golongan petani tinggal dalam rumah semi- subterranan yang bahagian stuktur binaannya terletak di bawah tanah. y Sebelum pengasasan sesebuah empayar. .bandar didirikan untuk menempatkan raja.empayar yang besar dan luas mempunyai dua buah ibu kota.

y Faktor-faktor diambil kira dalam memilih tapak. (a)Perlindungan daripada ancaman munsuh dan banjir. (b) Bekalan air yang mencukupi (c) Kemudahan pengangkutan (d) Ekonomi (e) Kemudahan untuk membesarkan bandar .

i. Terdapat 2 tembok dan tanah yg terletak diantara kedua-dua tembok digunakan untuk bercucuk tanam. Tembok pertahanan . bandar terancang -didirikan oleh kerajaan baru. Berbentuk segi empat sama @ segi empat tepat. ii. bandar tidak terancang -muncul secara semula jadi -didirikan oleh pihak swasta ‡ ‡ ‡ Didirikan di sekeliling bandar untuk menghadapi serangan musuh.CIRI-CIRI PEMBANDARAN CHINA CIRI-CIRI PEMBANDARAN Jenis bandar KETERANGAN ‡ Terdiri daripada 2bandar. -berfungsi sbg pusat kediaman dan pentadbiran kerajaan.

‡ Bekalan air diperoleh daripada sumber semula jadi ataupun buatan manusia. ‡ Terbahagi kepada unit-unit kecil yg terdiri daripada kawasan kediaman . ‡ Menara kawalan di kedua-dua belah pintu masuk. ‡ Bandar mempunyai tembok segi empat tepat dan jalan yang luas dan lurus. ‡ Bandar terancang seperti Changan didirikan untuk memenuhi keperluan kehidupan moden.pekerja dan pengunjung keluar masuk.CIRI-CIRI PEMBANDARAN Bekalan air dan pintu masuk KETERANGAN ‡ Pintu gerbang dibina di sekeliling tembok untuk memudahkan penghuni. Jalan .

.PEMBANDARAN ARAB y Bermula sejak zaman ssebelum kedatangan Islam. y Penempatan awal didirikan di bahagian tangah dan pinggir laut Semenanjung Tanah Arab berkambang menjadi bandar. y Kemunculan bandar di Tanah Arab disebabkan. y Bandar didirikan di tanah tinggi untuk mengelakkan masalah banjir dan serangan orang Badwi. (a) kemajuan dlm bidang pertanian dan perdagangan (b) kemunculan kerajaan seperti Main dan Saba.

CIRI-CIRI PEMBANDARAN ARAB Ciri-ciri pembandaran Bandar dipagari tembok Terdapat ukiran patung dalam rumah. Rumah dihias dengan cat dinding dan batu-batan yang dibakar.istana. Air hujan disalurkan ke Waudi untuk menghindarkan banjir. .dan tempat penyembahan Terdapat loceng pada pintu masuk bandar.

BANDAR-BANDAR UTAMA DI TANAH ARAB BANDAR Maarib KETERANGAN ‡ Bandar terpenting kerajaan saba. ‡ Terdapat 3 pintu gerban di bandar ini. ‡ Bandar terletak di Hijaz. ‡Merupakan pusat perdagangan terpenting. Palmyra Makkah . ‡ Kemajuan bandar disebabkan oleh perkembangan aktiviti petanian. ‡ Terdapat tiang-tiang batu yang besar. ‡ Tembok pertahanan dibina untuk tujuan keselamatan. ‡ Terkenal sbg pusat perdagangan dan penyembahan berhala org Badwi. ‡Terdapat bnyk berhala di Makkah. ‡ Pusat keagamaan terpenting. ‡ Ibu kota kerajaan Saba.

. Bandar Knossus dilengkapi dengan sistem paip dan sistem pembuangan najis yang lengkap.PEMBANDARAN EROPAH ‡ ‡ ‡ ‡ Pembandaran Yunani Bermula di Crete yang terletak di Laut Aegean. Ibu Kota Crete ialah Knossus yang dipercayai bandar terawal didirikan di benua Eropah. Dilengkapi dengan jaringan jalan yang sistemetik.

y Ciri-ciri pembandaran zaman Mycenea. (a) terdapat jaringan jalan raya (b) jambatan didirikan (c) sistem bekalan air disediakan (d) kubu pertahanan didirikan y Gabungan beberapa buah bandar menyebabkan negara kota dikenali sebagai Polis (1152-750 S.M) y 150 negara kota di Yunani mempunyai purata penduduk antara 5000 hingga 10000 orang. .

y Negara kota terbahagi kepada tiga bahagian. (a) acropolis-terletak di kws yg tinggi di tengah kota. -dikelilingi kubu pertahanan -pusat keagamaan -pusat sosial dan politik yg dihormati (b) agora-tempat pertemuaan rakyat & pst ekonomi (c) kawasan pertanian-terletak di luar kota -sedia makanan untk pnddk .

y Bandar-bandar dibina secara terancang dan dijaga dengan rapi.PEMBANDARAN EROPAH Pembandaran Rom y Terkenal kerana kebolehan mereka membini bandarbandar terancang yg dilengkapi pelbagai kemudahan. y Falsafah hidup menekan aspek praktikal y Amat menitikberatkan utiliti(kegunaan) y Majlis Perbandaran menjalankan pentadbiran tanpa campur tangan drpda kerajaan pusat. .

y Ciri-ciri kemewahan di bandar ialah teater.kawasan mandi awam dan istana. y Pembinaan jalan raya memudahkan komunikasi antara kerajaan dengan bandar di provinsi. y Digunakan untuk tujuan perdagangan.sarkas.forum.kurier dan pergerakan askar. .y Dinaungi oleh golongan kelas menengahyang sanggup berbelanja untuk menambahkan kecantikan dan imej bandar.

y Mempunyai bangunan-bangunan agung.y Dilengkapi dengan sistem bekalan air yang terbaik di dunia. (a) Forum-untk kegiatan agama (b) Sarkas-untk perlumbaan kuda dan kereta kuda (c) Teater -teater baru yg prtma didirikan Marcellus. . (d) Pantheon merupakan struktur berubah yg berdiri bebas. y Diperoleh daripada sistem saliran bawah tanah dan disalurkan ke rumah melalui paip dan tangki pembekal (Aqueduct).

y Pada abad ke-7 hingga 13M.PERBANDARAN MELAYU y Pada zaman tamadun muncul petempatan di pimggir pantai dan muara sungai dari utara Segenting Kra hingga kedah.lahir petempatan di Kelantan.Pahang.Johor.Terangganu. .laluan laut Selat Melaka bertambah penting & muncul bandar dan perlabuhan di sekitar Selat Melaka. y Selepas kejatuhan Funan.Singpura dan Kedah.

Bandar Awal Langkasuka Keterangan ‡ Diasaskan pada abad ke2M ‡ Terletak di Semanjung Tanah Melayu & pernah menjadi jajahan takluk Funan ‡ Menjadi sebuah negara kota yg kaya pada abad ke7M ‡Menjalankan hubungan baik dengan China pada abad ke-6M. . y Antara bandar awal di Kepulauan Melayu ialah.Melaka muncul sebagai pelabuhan entrepot yang utama di Nusantara.y Pada abad ke-15 M.

‡ Berperanan sbg pelabuhan transit yg penting dalam perdagangan India. ‡ Terletak di Kelantan & ibu negerinya ialah Seng-Chih @ Shih-tzu yg terletak di hulu Sungai Kelantan. Chin-tu (Kelantan) Tan-tan . ‡ Sebagai pusat perdagangan merosot ekoran serangan tentera Chola pada tahun 1025 M.Bandar Awal Kedah Tua Keterangan ‡ Kerajaan terawal di Semanjung Melayu yg didirikan pada abad ke-6M. ‡ Terlatak di Kelantan pada abad ke-6 & ke-7 M. ‡ Muncul sbg pelabuhan entrepot dari abad ke-7 hingga ke-11 M. ‡Menghantar utusan ke China.China dan Nusantara pada abad ke-3 M.

Terengganu ‡ Muncul sbg pelabuhan antarabangsa pada tahun 1178M & mempunyai hubungan denganChampa & Terengganu.Parsi. ‡Bilangan penduduk lebih kurang 40000 orang termasuk pedagang asing dari Arab.Melaka muncul sbgpelabuhan entrepot.India.manakala istana desa terletak di dusun & sawah.Bandar Awal Fo-lo-an Keterangan ‡ Terletak di Kuala Berang. ‡ Pernah menjadi tanah jajahan kerajaan Melayu di Jambi. ‡ Muncul sekitar abad ke-2M & berpusat di Dinding.China & Nusantara.Perak. Gangga Negara Melaka . ‡ Terletak di atas Bukit St. ‡ Pada akhir abad ke-15M.Paul.

. ‡ Orang laut mendirikan petempatan di tepi laut. ‡ Pedagang kaya membina rumah di luar tembok & mempunyai pejabat peniagaan di dalam bandar.Bandar Awal Melaka Keterangan ‡ Mendirikan rumah kediaman di kaki Bukit St. ‡ Pusat jual beli & gudang untuk memudahkan para pedagang asing menyimpan barang dagang.Paul & berhampiran muara Sungai Melaka.

DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 2. JACKLYN SHARA AWANG MOHD SHAHIR NORHIDAYAH .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.