BAB 4;PEMBANDARAN

PEMBANDARAN
y PERBANDARAN MESOPOTAMIA y PERBANDARAN MESIR PURBA y PERBANDARAN INDIA y PERBANDARAN CHINA y PERBANDARAN ARAB y PERBANDARAN EROPAH y PERBANDARAN MELAYU

Mesopotamia Timeline ©WSU, 1993

PERBANDARAN MESOPOTAMIA y Kemuculan bandar dalam tamadun Mesopotamia dapat dikesan sejak pertengahan abad ke-4 S.M. -Babylon -Lagash -Kish -Assur -Uruk -Hattusa -Mari -Ur -Nippur . (a) peningkatan hasil pertanian (b) mengurus dan mengawal kerja-kerja pembinaan (c) mempertahankan penduduk daripada musuh y Terdapat 13 buah bandar di Mesopotamia. y Faktor-faktor kemunculan tamadun.

. y Zaman Asyria dan babylon.proses urbanisasi diperluaskan untuk meliputi penduduk yang tinggal di pinggir bandar.y Bandar Mesopotamia dinaungi oleh dewa bandar dan raja dianggap wakil Tuhan.

Keluasan bandar 2. Bahagian dalam bandar KETERANGAN ‡Mempunyai keluasan yang berbeza. Kwsn luar bandar-tembok dibina untuk melindungi kwsn luar bandar. Pelabuhan-merupakan pusat kegiatan perdagangan. ‡Bandar terbahagi kpd 3 bahagian. i.CIRI-CIRI BANDAR CIRI-CIRI PERBANDARAN MESOPOTAMIA 1. ‡Meliputi kwsn pinggir bandar.bandar satelit dan kwsn pertanian. . iii. Pusat bandar-bahagian tertua dalam bandar ii.

‡Sebagai sempadan memisahkan kawasan bandar dan luar bandar. ‡ Di bandar lama.tembok dibina untuk memisahkan rumah berhala dan istana.bulat dan bujur.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 3.empat sama.segi empat tepat.M. ‡ Bandar mempunyai kubu di bahagian tengah. ‡ Dibina bertujuan pertahanan semasa peperangan. Pembinaan kubu pertahanan KETERANGAN ‡ Bermula sejak tahun 3000 S. Tembok pertahanan . 4. ‡Pelbagai bentuk seperti segi empat. ‡ Dikelilingi tembok pertahanan.

. ‡ Bandar Babylon mempunyai lapan pintu gerbang dan pintu gerbang yang utuma dikenali sebagai Isthar.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 5. ‡ Patung raja diletakkan berhampiran pintu gerbang supaya rakyat sentiasa menumpahkan taat setia terhadap raja dan negara. Pintu gerbang KETERANGAN ‡ Dibina sebagai lambang kekayaan sesebuah bandar. ‡ Terdapat ukiran pada pintu gerbang. ‡ Memainkan peranan sbg pusat sivik dan laluan keluar masuk bandar.

‡ Dibina untuk menghubungkan pintu gerbang dengan tmpat lain dalam bandar. Pasar KETERANGAN ‡ Barang-barang yang dijual dipamerkan di pasar. 7.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 6. ‡ Mempunyai ukuran lebar yang standard dan bersilang pada sudut tepat. ‡Kedai menjual barang-barang mewah di Sippar yang dikenali sebagai Bit Mahirim. ‡ Mengutamakan pembinaan jalan raya. Jalan raya .

PEMBANDARAN MESIR PURBA y Berkembang daripada petempatan awal yang muncul pada Zaman Neolitik. y Antara bandar yang muncul sejak zaman prasejarah. y Petempatan kekal muncul di sepanjang Lembah Sungai Nil dan berkembang menjadi kampung. a) Hierakonpolis b) Nekheb c) Helio polis . y Perkembangan bandar di Mesir bermula 2000 tahun sebelum kemunculan tamadun di Lembah Nil.

BANDAR UTAMA MESIR PURBA y Bandar-bandar yang penting di Mesir Purba. (a) Memphis (b) Thebes (c) Karnak (d) Akhetaton (e) Hetep Senousert (f) Avaris (g) Abdyos (h) Heliopolis .

Firaun Amenhopis III mendirikan monumen di Karnak. Ramses III menghias bandar Avaris dengan menanam pokok buahbuahan. Monumen .CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESIR PURBA BANGUNAN Kemudahan awam ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kemudahan rekreasi ‡ ‡ KETERANGAN Rumah berhala Bangunan pentadbiran Gudang dan rumah kedai Terkenal dengan monumenmonumen yang indah. Menghias bandar dengan membina taman bunga dan taman zoologi. Deretan Sphinx didirikan antara Karnak dengan Luxor.

‡ Mempunyai sistem perparitan dan terusan yang terancang. Sistem perparitan Jalan raya .BANGUNAN Tembok KETERANGAN ‡ Didirikan untuk mempertahankan bandar daripada serangan musuh. ‡ Bandar Hetep Senousert dibahagikan kepada dua zon Zon golongan kaya -Zon golongan miskin ‡ Tembok didirikan untuk memisahkan zon tersebut. ‡ Terusan dibina di bandar Fayum untuk mengairi kawasan pertanian. ‡Jalan suci ditanam dengan pokok bunga dibina di bandar Avaris. ‡ Terdapat tiga jalan utama yang menganjur dari utara ke selatan di Akhetaton.

Kubu-didirikan di bahagian timur untuk mengelakkan serangan musuh dan mengatasi masalah banjir. (a) Mohenjo Daro (b) Harappa y Bandar terdiri daripada dua bahagian iaitu. y Bandar terancang ialah.PEMBANDARAN INDIA y Masyarakat di Lembah Indus mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang tinggi dalam pembinaan dan perancangan bandar. .

jelapang. y Pembinaan kolam mandi yang besar memperlihatkan kemajuan tinggi dalam teknologi pembinaan. y Bangunan dibina dalam blok-blok empat segi di sepanjang jalan dan lorong-lorong. y Banyak bangunan didirikan atas podium di dalam kubu. .kubu dan dewan perhimpunan. y Batu yang bermutu diigunakan dalam pembinaan.Pusat bandar-dilengkapi dengan kolam mandi besar.

y Rumah-rumah didirikan dalam satu deretan yang selari menghala ke utara dan selatan dan dari timur ke barat dalam blok-blok segi empat yang dipisahkan jalan raya. y Longkang tertutup dibina di sepanjang jalan utama dan dilengkapi lubang pemeriksaan untuk melakukan kerja pembersihan jika longkang tersumbat.y Sistem pembekal air dan pembentungan bagi rumah dan tempat mandi awam. .

y Ciri-ciri rumah yang dibina. (a) Dibina mengikut pelan yang sama.serambi.dan perigi (f) Terdapat ruang antara bagi menjamin peredaran udara. (e) Terdapat bilik tidur. (b) Rumah satu tingkat @ dua tingkat. (d) Saiz rumah berbeza. . y Kemampuan menghasilkan bangunan menggambarkan masyarakat maju dalam bidang kejuruteraan. (c) Bumbung rata.bilik mandi.

Loyang. y Proses urbanisasi bermula di dataran lanar berhampiran Loyang yg dikelilingi Sungai Kuning di utara dan banjaran Chin Ling di selatan. y Rumah golongan bangsawan besar dan didirikan berhampiran tempat ibadat serta dikelilingi tembok.dan Cheng Chow pernah menjadi ibu kota Dinasti Shang. .PEMBANDARAN CHINA y Kemajuaan dalam ekonomi pada zaman Shang menyebabkan kemunculan bandar yang berfungsi sebagai pussat perdagangan dan keagamaan. y Anyang.

empayar yang besar dan luas mempunyai dua buah ibu kota. . y Pada zaman Imperial.y Golongan petani tinggal dalam rumah semi- subterranan yang bahagian stuktur binaannya terletak di bawah tanah. y Sebelum pengasasan sesebuah empayar.bandar didirikan untuk menempatkan raja.golongan bangsawan dan para pembantu raja.

(a)Perlindungan daripada ancaman munsuh dan banjir. (b) Bekalan air yang mencukupi (c) Kemudahan pengangkutan (d) Ekonomi (e) Kemudahan untuk membesarkan bandar .y Faktor-faktor diambil kira dalam memilih tapak.

-berfungsi sbg pusat kediaman dan pentadbiran kerajaan.CIRI-CIRI PEMBANDARAN CHINA CIRI-CIRI PEMBANDARAN Jenis bandar KETERANGAN ‡ Terdiri daripada 2bandar. bandar terancang -didirikan oleh kerajaan baru. Terdapat 2 tembok dan tanah yg terletak diantara kedua-dua tembok digunakan untuk bercucuk tanam. Tembok pertahanan . Berbentuk segi empat sama @ segi empat tepat. bandar tidak terancang -muncul secara semula jadi -didirikan oleh pihak swasta ‡ ‡ ‡ Didirikan di sekeliling bandar untuk menghadapi serangan musuh. ii. i.

‡ Bandar mempunyai tembok segi empat tepat dan jalan yang luas dan lurus. Jalan .CIRI-CIRI PEMBANDARAN Bekalan air dan pintu masuk KETERANGAN ‡ Pintu gerbang dibina di sekeliling tembok untuk memudahkan penghuni. ‡ Bekalan air diperoleh daripada sumber semula jadi ataupun buatan manusia. ‡ Menara kawalan di kedua-dua belah pintu masuk. ‡ Bandar terancang seperti Changan didirikan untuk memenuhi keperluan kehidupan moden. ‡ Terbahagi kepada unit-unit kecil yg terdiri daripada kawasan kediaman .pekerja dan pengunjung keluar masuk.

y Penempatan awal didirikan di bahagian tangah dan pinggir laut Semenanjung Tanah Arab berkambang menjadi bandar. (a) kemajuan dlm bidang pertanian dan perdagangan (b) kemunculan kerajaan seperti Main dan Saba. y Kemunculan bandar di Tanah Arab disebabkan.PEMBANDARAN ARAB y Bermula sejak zaman ssebelum kedatangan Islam. . y Bandar didirikan di tanah tinggi untuk mengelakkan masalah banjir dan serangan orang Badwi.

dan tempat penyembahan Terdapat loceng pada pintu masuk bandar. Air hujan disalurkan ke Waudi untuk menghindarkan banjir. .istana.CIRI-CIRI PEMBANDARAN ARAB Ciri-ciri pembandaran Bandar dipagari tembok Terdapat ukiran patung dalam rumah. Rumah dihias dengan cat dinding dan batu-batan yang dibakar.

‡ Terdapat 3 pintu gerban di bandar ini. ‡ Bandar terletak di Hijaz. ‡Merupakan pusat perdagangan terpenting. ‡ Ibu kota kerajaan Saba.BANDAR-BANDAR UTAMA DI TANAH ARAB BANDAR Maarib KETERANGAN ‡ Bandar terpenting kerajaan saba. Palmyra Makkah . ‡ Kemajuan bandar disebabkan oleh perkembangan aktiviti petanian. ‡ Terdapat tiang-tiang batu yang besar. ‡ Terkenal sbg pusat perdagangan dan penyembahan berhala org Badwi. ‡ Pusat keagamaan terpenting. ‡Terdapat bnyk berhala di Makkah. ‡ Tembok pertahanan dibina untuk tujuan keselamatan.

. Ibu Kota Crete ialah Knossus yang dipercayai bandar terawal didirikan di benua Eropah. Bandar Knossus dilengkapi dengan sistem paip dan sistem pembuangan najis yang lengkap.PEMBANDARAN EROPAH ‡ ‡ ‡ ‡ Pembandaran Yunani Bermula di Crete yang terletak di Laut Aegean. Dilengkapi dengan jaringan jalan yang sistemetik.

y Ciri-ciri pembandaran zaman Mycenea. . (a) terdapat jaringan jalan raya (b) jambatan didirikan (c) sistem bekalan air disediakan (d) kubu pertahanan didirikan y Gabungan beberapa buah bandar menyebabkan negara kota dikenali sebagai Polis (1152-750 S.M) y 150 negara kota di Yunani mempunyai purata penduduk antara 5000 hingga 10000 orang.

y Negara kota terbahagi kepada tiga bahagian. (a) acropolis-terletak di kws yg tinggi di tengah kota. -dikelilingi kubu pertahanan -pusat keagamaan -pusat sosial dan politik yg dihormati (b) agora-tempat pertemuaan rakyat & pst ekonomi (c) kawasan pertanian-terletak di luar kota -sedia makanan untk pnddk .

y Bandar-bandar dibina secara terancang dan dijaga dengan rapi.PEMBANDARAN EROPAH Pembandaran Rom y Terkenal kerana kebolehan mereka membini bandarbandar terancang yg dilengkapi pelbagai kemudahan. . y Falsafah hidup menekan aspek praktikal y Amat menitikberatkan utiliti(kegunaan) y Majlis Perbandaran menjalankan pentadbiran tanpa campur tangan drpda kerajaan pusat.

y Pembinaan jalan raya memudahkan komunikasi antara kerajaan dengan bandar di provinsi.forum.sarkas. .y Dinaungi oleh golongan kelas menengahyang sanggup berbelanja untuk menambahkan kecantikan dan imej bandar. y Ciri-ciri kemewahan di bandar ialah teater. y Digunakan untuk tujuan perdagangan.kawasan mandi awam dan istana.kurier dan pergerakan askar.

(a) Forum-untk kegiatan agama (b) Sarkas-untk perlumbaan kuda dan kereta kuda (c) Teater -teater baru yg prtma didirikan Marcellus. .y Dilengkapi dengan sistem bekalan air yang terbaik di dunia. (d) Pantheon merupakan struktur berubah yg berdiri bebas. y Mempunyai bangunan-bangunan agung. y Diperoleh daripada sistem saliran bawah tanah dan disalurkan ke rumah melalui paip dan tangki pembekal (Aqueduct).

Singpura dan Kedah.PERBANDARAN MELAYU y Pada zaman tamadun muncul petempatan di pimggir pantai dan muara sungai dari utara Segenting Kra hingga kedah. y Selepas kejatuhan Funan. y Pada abad ke-7 hingga 13M.laluan laut Selat Melaka bertambah penting & muncul bandar dan perlabuhan di sekitar Selat Melaka.lahir petempatan di Kelantan. .Johor.Terangganu.Pahang.

y Antara bandar awal di Kepulauan Melayu ialah. .y Pada abad ke-15 M.Melaka muncul sebagai pelabuhan entrepot yang utama di Nusantara. Bandar Awal Langkasuka Keterangan ‡ Diasaskan pada abad ke2M ‡ Terletak di Semanjung Tanah Melayu & pernah menjadi jajahan takluk Funan ‡ Menjadi sebuah negara kota yg kaya pada abad ke7M ‡Menjalankan hubungan baik dengan China pada abad ke-6M.

Chin-tu (Kelantan) Tan-tan . ‡ Terletak di Kelantan & ibu negerinya ialah Seng-Chih @ Shih-tzu yg terletak di hulu Sungai Kelantan. ‡Menghantar utusan ke China. ‡ Muncul sbg pelabuhan entrepot dari abad ke-7 hingga ke-11 M. ‡ Terlatak di Kelantan pada abad ke-6 & ke-7 M. ‡ Sebagai pusat perdagangan merosot ekoran serangan tentera Chola pada tahun 1025 M.China dan Nusantara pada abad ke-3 M. ‡ Berperanan sbg pelabuhan transit yg penting dalam perdagangan India.Bandar Awal Kedah Tua Keterangan ‡ Kerajaan terawal di Semanjung Melayu yg didirikan pada abad ke-6M.

India.China & Nusantara. ‡ Pernah menjadi tanah jajahan kerajaan Melayu di Jambi. ‡ Terletak di atas Bukit St.Terengganu ‡ Muncul sbg pelabuhan antarabangsa pada tahun 1178M & mempunyai hubungan denganChampa & Terengganu.manakala istana desa terletak di dusun & sawah. Gangga Negara Melaka .Melaka muncul sbgpelabuhan entrepot.Paul.Parsi.Perak. ‡ Pada akhir abad ke-15M.Bandar Awal Fo-lo-an Keterangan ‡ Terletak di Kuala Berang. ‡ Muncul sekitar abad ke-2M & berpusat di Dinding. ‡Bilangan penduduk lebih kurang 40000 orang termasuk pedagang asing dari Arab.

Paul & berhampiran muara Sungai Melaka. . ‡ Pusat jual beli & gudang untuk memudahkan para pedagang asing menyimpan barang dagang. ‡ Orang laut mendirikan petempatan di tepi laut. ‡ Pedagang kaya membina rumah di luar tembok & mempunyai pejabat peniagaan di dalam bandar.Bandar Awal Melaka Keterangan ‡ Mendirikan rumah kediaman di kaki Bukit St.

JACKLYN SHARA AWANG MOHD SHAHIR NORHIDAYAH .DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful