BAB 4;PEMBANDARAN

PEMBANDARAN
y PERBANDARAN MESOPOTAMIA y PERBANDARAN MESIR PURBA y PERBANDARAN INDIA y PERBANDARAN CHINA y PERBANDARAN ARAB y PERBANDARAN EROPAH y PERBANDARAN MELAYU

Mesopotamia Timeline ©WSU, 1993

PERBANDARAN MESOPOTAMIA y Kemuculan bandar dalam tamadun Mesopotamia dapat dikesan sejak pertengahan abad ke-4 S. (a) peningkatan hasil pertanian (b) mengurus dan mengawal kerja-kerja pembinaan (c) mempertahankan penduduk daripada musuh y Terdapat 13 buah bandar di Mesopotamia.M. y Faktor-faktor kemunculan tamadun. -Babylon -Lagash -Kish -Assur -Uruk -Hattusa -Mari -Ur -Nippur .

y Zaman Asyria dan babylon.y Bandar Mesopotamia dinaungi oleh dewa bandar dan raja dianggap wakil Tuhan. .proses urbanisasi diperluaskan untuk meliputi penduduk yang tinggal di pinggir bandar.

iii. Kwsn luar bandar-tembok dibina untuk melindungi kwsn luar bandar. i. Bahagian dalam bandar KETERANGAN ‡Mempunyai keluasan yang berbeza. Pelabuhan-merupakan pusat kegiatan perdagangan.bandar satelit dan kwsn pertanian. Keluasan bandar 2. . ‡Bandar terbahagi kpd 3 bahagian.CIRI-CIRI BANDAR CIRI-CIRI PERBANDARAN MESOPOTAMIA 1. Pusat bandar-bahagian tertua dalam bandar ii. ‡Meliputi kwsn pinggir bandar.

segi empat tepat.bulat dan bujur. 4. ‡Pelbagai bentuk seperti segi empat.empat sama.M. ‡ Bandar mempunyai kubu di bahagian tengah. ‡ Dikelilingi tembok pertahanan. Tembok pertahanan . ‡Sebagai sempadan memisahkan kawasan bandar dan luar bandar. ‡ Dibina bertujuan pertahanan semasa peperangan. ‡ Di bandar lama.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 3. Pembinaan kubu pertahanan KETERANGAN ‡ Bermula sejak tahun 3000 S.tembok dibina untuk memisahkan rumah berhala dan istana.

‡ Memainkan peranan sbg pusat sivik dan laluan keluar masuk bandar. ‡ Terdapat ukiran pada pintu gerbang. . ‡ Bandar Babylon mempunyai lapan pintu gerbang dan pintu gerbang yang utuma dikenali sebagai Isthar. Pintu gerbang KETERANGAN ‡ Dibina sebagai lambang kekayaan sesebuah bandar.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 5. ‡ Patung raja diletakkan berhampiran pintu gerbang supaya rakyat sentiasa menumpahkan taat setia terhadap raja dan negara.

‡ Mempunyai ukuran lebar yang standard dan bersilang pada sudut tepat. ‡ Mengutamakan pembinaan jalan raya.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 6. Jalan raya . 7. Pasar KETERANGAN ‡ Barang-barang yang dijual dipamerkan di pasar. ‡Kedai menjual barang-barang mewah di Sippar yang dikenali sebagai Bit Mahirim. ‡ Dibina untuk menghubungkan pintu gerbang dengan tmpat lain dalam bandar.

y Perkembangan bandar di Mesir bermula 2000 tahun sebelum kemunculan tamadun di Lembah Nil. a) Hierakonpolis b) Nekheb c) Helio polis .PEMBANDARAN MESIR PURBA y Berkembang daripada petempatan awal yang muncul pada Zaman Neolitik. y Antara bandar yang muncul sejak zaman prasejarah. y Petempatan kekal muncul di sepanjang Lembah Sungai Nil dan berkembang menjadi kampung.

BANDAR UTAMA MESIR PURBA y Bandar-bandar yang penting di Mesir Purba. (a) Memphis (b) Thebes (c) Karnak (d) Akhetaton (e) Hetep Senousert (f) Avaris (g) Abdyos (h) Heliopolis .

Deretan Sphinx didirikan antara Karnak dengan Luxor. Monumen .CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESIR PURBA BANGUNAN Kemudahan awam ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kemudahan rekreasi ‡ ‡ KETERANGAN Rumah berhala Bangunan pentadbiran Gudang dan rumah kedai Terkenal dengan monumenmonumen yang indah. Ramses III menghias bandar Avaris dengan menanam pokok buahbuahan. Menghias bandar dengan membina taman bunga dan taman zoologi. Firaun Amenhopis III mendirikan monumen di Karnak.

‡ Mempunyai sistem perparitan dan terusan yang terancang. ‡ Terusan dibina di bandar Fayum untuk mengairi kawasan pertanian. ‡ Terdapat tiga jalan utama yang menganjur dari utara ke selatan di Akhetaton.BANGUNAN Tembok KETERANGAN ‡ Didirikan untuk mempertahankan bandar daripada serangan musuh. ‡ Bandar Hetep Senousert dibahagikan kepada dua zon Zon golongan kaya -Zon golongan miskin ‡ Tembok didirikan untuk memisahkan zon tersebut. Sistem perparitan Jalan raya . ‡Jalan suci ditanam dengan pokok bunga dibina di bandar Avaris.

PEMBANDARAN INDIA y Masyarakat di Lembah Indus mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang tinggi dalam pembinaan dan perancangan bandar. Kubu-didirikan di bahagian timur untuk mengelakkan serangan musuh dan mengatasi masalah banjir. y Bandar terancang ialah. . (a) Mohenjo Daro (b) Harappa y Bandar terdiri daripada dua bahagian iaitu.

Pusat bandar-dilengkapi dengan kolam mandi besar.jelapang. .kubu dan dewan perhimpunan. y Pembinaan kolam mandi yang besar memperlihatkan kemajuan tinggi dalam teknologi pembinaan. y Banyak bangunan didirikan atas podium di dalam kubu. y Bangunan dibina dalam blok-blok empat segi di sepanjang jalan dan lorong-lorong. y Batu yang bermutu diigunakan dalam pembinaan.

y Rumah-rumah didirikan dalam satu deretan yang selari menghala ke utara dan selatan dan dari timur ke barat dalam blok-blok segi empat yang dipisahkan jalan raya.y Sistem pembekal air dan pembentungan bagi rumah dan tempat mandi awam. y Longkang tertutup dibina di sepanjang jalan utama dan dilengkapi lubang pemeriksaan untuk melakukan kerja pembersihan jika longkang tersumbat. .

serambi. (c) Bumbung rata. (b) Rumah satu tingkat @ dua tingkat. (d) Saiz rumah berbeza. .y Ciri-ciri rumah yang dibina. (e) Terdapat bilik tidur.dan perigi (f) Terdapat ruang antara bagi menjamin peredaran udara. y Kemampuan menghasilkan bangunan menggambarkan masyarakat maju dalam bidang kejuruteraan.bilik mandi. (a) Dibina mengikut pelan yang sama.

.dan Cheng Chow pernah menjadi ibu kota Dinasti Shang.Loyang. y Anyang. y Proses urbanisasi bermula di dataran lanar berhampiran Loyang yg dikelilingi Sungai Kuning di utara dan banjaran Chin Ling di selatan. y Rumah golongan bangsawan besar dan didirikan berhampiran tempat ibadat serta dikelilingi tembok.PEMBANDARAN CHINA y Kemajuaan dalam ekonomi pada zaman Shang menyebabkan kemunculan bandar yang berfungsi sebagai pussat perdagangan dan keagamaan.

. y Pada zaman Imperial.golongan bangsawan dan para pembantu raja. y Sebelum pengasasan sesebuah empayar.bandar didirikan untuk menempatkan raja.empayar yang besar dan luas mempunyai dua buah ibu kota.y Golongan petani tinggal dalam rumah semi- subterranan yang bahagian stuktur binaannya terletak di bawah tanah.

y Faktor-faktor diambil kira dalam memilih tapak. (b) Bekalan air yang mencukupi (c) Kemudahan pengangkutan (d) Ekonomi (e) Kemudahan untuk membesarkan bandar . (a)Perlindungan daripada ancaman munsuh dan banjir.

bandar tidak terancang -muncul secara semula jadi -didirikan oleh pihak swasta ‡ ‡ ‡ Didirikan di sekeliling bandar untuk menghadapi serangan musuh. Terdapat 2 tembok dan tanah yg terletak diantara kedua-dua tembok digunakan untuk bercucuk tanam. ii. Berbentuk segi empat sama @ segi empat tepat. i. -berfungsi sbg pusat kediaman dan pentadbiran kerajaan. bandar terancang -didirikan oleh kerajaan baru. Tembok pertahanan .CIRI-CIRI PEMBANDARAN CHINA CIRI-CIRI PEMBANDARAN Jenis bandar KETERANGAN ‡ Terdiri daripada 2bandar.

‡ Bandar terancang seperti Changan didirikan untuk memenuhi keperluan kehidupan moden.CIRI-CIRI PEMBANDARAN Bekalan air dan pintu masuk KETERANGAN ‡ Pintu gerbang dibina di sekeliling tembok untuk memudahkan penghuni.pekerja dan pengunjung keluar masuk. ‡ Terbahagi kepada unit-unit kecil yg terdiri daripada kawasan kediaman . ‡ Menara kawalan di kedua-dua belah pintu masuk. ‡ Bandar mempunyai tembok segi empat tepat dan jalan yang luas dan lurus. ‡ Bekalan air diperoleh daripada sumber semula jadi ataupun buatan manusia. Jalan .

. (a) kemajuan dlm bidang pertanian dan perdagangan (b) kemunculan kerajaan seperti Main dan Saba. y Bandar didirikan di tanah tinggi untuk mengelakkan masalah banjir dan serangan orang Badwi. y Kemunculan bandar di Tanah Arab disebabkan.PEMBANDARAN ARAB y Bermula sejak zaman ssebelum kedatangan Islam. y Penempatan awal didirikan di bahagian tangah dan pinggir laut Semenanjung Tanah Arab berkambang menjadi bandar.

istana.CIRI-CIRI PEMBANDARAN ARAB Ciri-ciri pembandaran Bandar dipagari tembok Terdapat ukiran patung dalam rumah.dan tempat penyembahan Terdapat loceng pada pintu masuk bandar. Rumah dihias dengan cat dinding dan batu-batan yang dibakar. . Air hujan disalurkan ke Waudi untuk menghindarkan banjir.

‡ Ibu kota kerajaan Saba. ‡Terdapat bnyk berhala di Makkah. ‡ Pusat keagamaan terpenting.BANDAR-BANDAR UTAMA DI TANAH ARAB BANDAR Maarib KETERANGAN ‡ Bandar terpenting kerajaan saba. Palmyra Makkah . ‡ Bandar terletak di Hijaz. ‡ Terdapat tiang-tiang batu yang besar. ‡Merupakan pusat perdagangan terpenting. ‡ Kemajuan bandar disebabkan oleh perkembangan aktiviti petanian. ‡ Terdapat 3 pintu gerban di bandar ini. ‡ Terkenal sbg pusat perdagangan dan penyembahan berhala org Badwi. ‡ Tembok pertahanan dibina untuk tujuan keselamatan.

Bandar Knossus dilengkapi dengan sistem paip dan sistem pembuangan najis yang lengkap. Dilengkapi dengan jaringan jalan yang sistemetik.PEMBANDARAN EROPAH ‡ ‡ ‡ ‡ Pembandaran Yunani Bermula di Crete yang terletak di Laut Aegean. Ibu Kota Crete ialah Knossus yang dipercayai bandar terawal didirikan di benua Eropah. .

y Ciri-ciri pembandaran zaman Mycenea. .M) y 150 negara kota di Yunani mempunyai purata penduduk antara 5000 hingga 10000 orang. (a) terdapat jaringan jalan raya (b) jambatan didirikan (c) sistem bekalan air disediakan (d) kubu pertahanan didirikan y Gabungan beberapa buah bandar menyebabkan negara kota dikenali sebagai Polis (1152-750 S.

-dikelilingi kubu pertahanan -pusat keagamaan -pusat sosial dan politik yg dihormati (b) agora-tempat pertemuaan rakyat & pst ekonomi (c) kawasan pertanian-terletak di luar kota -sedia makanan untk pnddk . (a) acropolis-terletak di kws yg tinggi di tengah kota.y Negara kota terbahagi kepada tiga bahagian.

. y Bandar-bandar dibina secara terancang dan dijaga dengan rapi. y Falsafah hidup menekan aspek praktikal y Amat menitikberatkan utiliti(kegunaan) y Majlis Perbandaran menjalankan pentadbiran tanpa campur tangan drpda kerajaan pusat.PEMBANDARAN EROPAH Pembandaran Rom y Terkenal kerana kebolehan mereka membini bandarbandar terancang yg dilengkapi pelbagai kemudahan.

y Pembinaan jalan raya memudahkan komunikasi antara kerajaan dengan bandar di provinsi. y Digunakan untuk tujuan perdagangan.y Dinaungi oleh golongan kelas menengahyang sanggup berbelanja untuk menambahkan kecantikan dan imej bandar.kawasan mandi awam dan istana.kurier dan pergerakan askar. .forum. y Ciri-ciri kemewahan di bandar ialah teater.sarkas.

(a) Forum-untk kegiatan agama (b) Sarkas-untk perlumbaan kuda dan kereta kuda (c) Teater -teater baru yg prtma didirikan Marcellus. y Diperoleh daripada sistem saliran bawah tanah dan disalurkan ke rumah melalui paip dan tangki pembekal (Aqueduct).y Dilengkapi dengan sistem bekalan air yang terbaik di dunia. y Mempunyai bangunan-bangunan agung. (d) Pantheon merupakan struktur berubah yg berdiri bebas. .

laluan laut Selat Melaka bertambah penting & muncul bandar dan perlabuhan di sekitar Selat Melaka.Johor.Singpura dan Kedah.Terangganu. y Pada abad ke-7 hingga 13M.Pahang. . y Selepas kejatuhan Funan.lahir petempatan di Kelantan.PERBANDARAN MELAYU y Pada zaman tamadun muncul petempatan di pimggir pantai dan muara sungai dari utara Segenting Kra hingga kedah.

y Pada abad ke-15 M. . y Antara bandar awal di Kepulauan Melayu ialah.Melaka muncul sebagai pelabuhan entrepot yang utama di Nusantara. Bandar Awal Langkasuka Keterangan ‡ Diasaskan pada abad ke2M ‡ Terletak di Semanjung Tanah Melayu & pernah menjadi jajahan takluk Funan ‡ Menjadi sebuah negara kota yg kaya pada abad ke7M ‡Menjalankan hubungan baik dengan China pada abad ke-6M.

China dan Nusantara pada abad ke-3 M. ‡ Muncul sbg pelabuhan entrepot dari abad ke-7 hingga ke-11 M. ‡ Terlatak di Kelantan pada abad ke-6 & ke-7 M.Bandar Awal Kedah Tua Keterangan ‡ Kerajaan terawal di Semanjung Melayu yg didirikan pada abad ke-6M. ‡Menghantar utusan ke China. Chin-tu (Kelantan) Tan-tan . ‡ Terletak di Kelantan & ibu negerinya ialah Seng-Chih @ Shih-tzu yg terletak di hulu Sungai Kelantan. ‡ Berperanan sbg pelabuhan transit yg penting dalam perdagangan India. ‡ Sebagai pusat perdagangan merosot ekoran serangan tentera Chola pada tahun 1025 M.

‡ Pada akhir abad ke-15M.Bandar Awal Fo-lo-an Keterangan ‡ Terletak di Kuala Berang.Melaka muncul sbgpelabuhan entrepot.manakala istana desa terletak di dusun & sawah.Terengganu ‡ Muncul sbg pelabuhan antarabangsa pada tahun 1178M & mempunyai hubungan denganChampa & Terengganu.Parsi. ‡ Pernah menjadi tanah jajahan kerajaan Melayu di Jambi.Perak. ‡ Muncul sekitar abad ke-2M & berpusat di Dinding. Gangga Negara Melaka .India.China & Nusantara. ‡ Terletak di atas Bukit St.Paul. ‡Bilangan penduduk lebih kurang 40000 orang termasuk pedagang asing dari Arab.

‡ Pedagang kaya membina rumah di luar tembok & mempunyai pejabat peniagaan di dalam bandar.Bandar Awal Melaka Keterangan ‡ Mendirikan rumah kediaman di kaki Bukit St. ‡ Orang laut mendirikan petempatan di tepi laut.Paul & berhampiran muara Sungai Melaka. . ‡ Pusat jual beli & gudang untuk memudahkan para pedagang asing menyimpan barang dagang.

JACKLYN SHARA AWANG MOHD SHAHIR NORHIDAYAH .DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful