BAB 4;PEMBANDARAN

PEMBANDARAN
y PERBANDARAN MESOPOTAMIA y PERBANDARAN MESIR PURBA y PERBANDARAN INDIA y PERBANDARAN CHINA y PERBANDARAN ARAB y PERBANDARAN EROPAH y PERBANDARAN MELAYU

Mesopotamia Timeline ©WSU, 1993

y Faktor-faktor kemunculan tamadun.PERBANDARAN MESOPOTAMIA y Kemuculan bandar dalam tamadun Mesopotamia dapat dikesan sejak pertengahan abad ke-4 S. -Babylon -Lagash -Kish -Assur -Uruk -Hattusa -Mari -Ur -Nippur .M. (a) peningkatan hasil pertanian (b) mengurus dan mengawal kerja-kerja pembinaan (c) mempertahankan penduduk daripada musuh y Terdapat 13 buah bandar di Mesopotamia.

y Zaman Asyria dan babylon.y Bandar Mesopotamia dinaungi oleh dewa bandar dan raja dianggap wakil Tuhan.proses urbanisasi diperluaskan untuk meliputi penduduk yang tinggal di pinggir bandar. .

‡Bandar terbahagi kpd 3 bahagian. . i.bandar satelit dan kwsn pertanian. Kwsn luar bandar-tembok dibina untuk melindungi kwsn luar bandar.CIRI-CIRI BANDAR CIRI-CIRI PERBANDARAN MESOPOTAMIA 1. Bahagian dalam bandar KETERANGAN ‡Mempunyai keluasan yang berbeza. Pusat bandar-bahagian tertua dalam bandar ii. iii. Pelabuhan-merupakan pusat kegiatan perdagangan. ‡Meliputi kwsn pinggir bandar. Keluasan bandar 2.

tembok dibina untuk memisahkan rumah berhala dan istana.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 3.segi empat tepat. Pembinaan kubu pertahanan KETERANGAN ‡ Bermula sejak tahun 3000 S. ‡ Dibina bertujuan pertahanan semasa peperangan. 4.empat sama. ‡Sebagai sempadan memisahkan kawasan bandar dan luar bandar. ‡Pelbagai bentuk seperti segi empat. ‡ Di bandar lama.bulat dan bujur. Tembok pertahanan .M. ‡ Dikelilingi tembok pertahanan. ‡ Bandar mempunyai kubu di bahagian tengah.

‡ Bandar Babylon mempunyai lapan pintu gerbang dan pintu gerbang yang utuma dikenali sebagai Isthar. ‡ Memainkan peranan sbg pusat sivik dan laluan keluar masuk bandar. ‡ Patung raja diletakkan berhampiran pintu gerbang supaya rakyat sentiasa menumpahkan taat setia terhadap raja dan negara. ‡ Terdapat ukiran pada pintu gerbang. . Pintu gerbang KETERANGAN ‡ Dibina sebagai lambang kekayaan sesebuah bandar.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 5.

CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 6. ‡ Mempunyai ukuran lebar yang standard dan bersilang pada sudut tepat. Jalan raya . ‡ Mengutamakan pembinaan jalan raya. 7. Pasar KETERANGAN ‡ Barang-barang yang dijual dipamerkan di pasar. ‡ Dibina untuk menghubungkan pintu gerbang dengan tmpat lain dalam bandar. ‡Kedai menjual barang-barang mewah di Sippar yang dikenali sebagai Bit Mahirim.

y Petempatan kekal muncul di sepanjang Lembah Sungai Nil dan berkembang menjadi kampung. y Antara bandar yang muncul sejak zaman prasejarah.PEMBANDARAN MESIR PURBA y Berkembang daripada petempatan awal yang muncul pada Zaman Neolitik. a) Hierakonpolis b) Nekheb c) Helio polis . y Perkembangan bandar di Mesir bermula 2000 tahun sebelum kemunculan tamadun di Lembah Nil.

(a) Memphis (b) Thebes (c) Karnak (d) Akhetaton (e) Hetep Senousert (f) Avaris (g) Abdyos (h) Heliopolis .BANDAR UTAMA MESIR PURBA y Bandar-bandar yang penting di Mesir Purba.

Deretan Sphinx didirikan antara Karnak dengan Luxor. Menghias bandar dengan membina taman bunga dan taman zoologi. Monumen .CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESIR PURBA BANGUNAN Kemudahan awam ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kemudahan rekreasi ‡ ‡ KETERANGAN Rumah berhala Bangunan pentadbiran Gudang dan rumah kedai Terkenal dengan monumenmonumen yang indah. Ramses III menghias bandar Avaris dengan menanam pokok buahbuahan. Firaun Amenhopis III mendirikan monumen di Karnak.

‡ Mempunyai sistem perparitan dan terusan yang terancang. ‡ Bandar Hetep Senousert dibahagikan kepada dua zon Zon golongan kaya -Zon golongan miskin ‡ Tembok didirikan untuk memisahkan zon tersebut. ‡ Terdapat tiga jalan utama yang menganjur dari utara ke selatan di Akhetaton.BANGUNAN Tembok KETERANGAN ‡ Didirikan untuk mempertahankan bandar daripada serangan musuh. ‡Jalan suci ditanam dengan pokok bunga dibina di bandar Avaris. ‡ Terusan dibina di bandar Fayum untuk mengairi kawasan pertanian. Sistem perparitan Jalan raya .

(a) Mohenjo Daro (b) Harappa y Bandar terdiri daripada dua bahagian iaitu.PEMBANDARAN INDIA y Masyarakat di Lembah Indus mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang tinggi dalam pembinaan dan perancangan bandar. Kubu-didirikan di bahagian timur untuk mengelakkan serangan musuh dan mengatasi masalah banjir. . y Bandar terancang ialah.

Pusat bandar-dilengkapi dengan kolam mandi besar.kubu dan dewan perhimpunan. y Batu yang bermutu diigunakan dalam pembinaan. y Pembinaan kolam mandi yang besar memperlihatkan kemajuan tinggi dalam teknologi pembinaan. y Bangunan dibina dalam blok-blok empat segi di sepanjang jalan dan lorong-lorong.jelapang. . y Banyak bangunan didirikan atas podium di dalam kubu.

y Rumah-rumah didirikan dalam satu deretan yang selari menghala ke utara dan selatan dan dari timur ke barat dalam blok-blok segi empat yang dipisahkan jalan raya.y Sistem pembekal air dan pembentungan bagi rumah dan tempat mandi awam. y Longkang tertutup dibina di sepanjang jalan utama dan dilengkapi lubang pemeriksaan untuk melakukan kerja pembersihan jika longkang tersumbat. .

.dan perigi (f) Terdapat ruang antara bagi menjamin peredaran udara.bilik mandi. (e) Terdapat bilik tidur. y Kemampuan menghasilkan bangunan menggambarkan masyarakat maju dalam bidang kejuruteraan.serambi. (a) Dibina mengikut pelan yang sama.y Ciri-ciri rumah yang dibina. (d) Saiz rumah berbeza. (c) Bumbung rata. (b) Rumah satu tingkat @ dua tingkat.

y Rumah golongan bangsawan besar dan didirikan berhampiran tempat ibadat serta dikelilingi tembok.Loyang. y Proses urbanisasi bermula di dataran lanar berhampiran Loyang yg dikelilingi Sungai Kuning di utara dan banjaran Chin Ling di selatan. y Anyang.PEMBANDARAN CHINA y Kemajuaan dalam ekonomi pada zaman Shang menyebabkan kemunculan bandar yang berfungsi sebagai pussat perdagangan dan keagamaan. .dan Cheng Chow pernah menjadi ibu kota Dinasti Shang.

. y Sebelum pengasasan sesebuah empayar.y Golongan petani tinggal dalam rumah semi- subterranan yang bahagian stuktur binaannya terletak di bawah tanah.empayar yang besar dan luas mempunyai dua buah ibu kota.golongan bangsawan dan para pembantu raja. y Pada zaman Imperial.bandar didirikan untuk menempatkan raja.

(a)Perlindungan daripada ancaman munsuh dan banjir. (b) Bekalan air yang mencukupi (c) Kemudahan pengangkutan (d) Ekonomi (e) Kemudahan untuk membesarkan bandar .y Faktor-faktor diambil kira dalam memilih tapak.

Berbentuk segi empat sama @ segi empat tepat. bandar terancang -didirikan oleh kerajaan baru.CIRI-CIRI PEMBANDARAN CHINA CIRI-CIRI PEMBANDARAN Jenis bandar KETERANGAN ‡ Terdiri daripada 2bandar. ii. Tembok pertahanan . i. bandar tidak terancang -muncul secara semula jadi -didirikan oleh pihak swasta ‡ ‡ ‡ Didirikan di sekeliling bandar untuk menghadapi serangan musuh. Terdapat 2 tembok dan tanah yg terletak diantara kedua-dua tembok digunakan untuk bercucuk tanam. -berfungsi sbg pusat kediaman dan pentadbiran kerajaan.

Jalan .pekerja dan pengunjung keluar masuk. ‡ Terbahagi kepada unit-unit kecil yg terdiri daripada kawasan kediaman . ‡ Menara kawalan di kedua-dua belah pintu masuk. ‡ Bandar mempunyai tembok segi empat tepat dan jalan yang luas dan lurus. ‡ Bekalan air diperoleh daripada sumber semula jadi ataupun buatan manusia. ‡ Bandar terancang seperti Changan didirikan untuk memenuhi keperluan kehidupan moden.CIRI-CIRI PEMBANDARAN Bekalan air dan pintu masuk KETERANGAN ‡ Pintu gerbang dibina di sekeliling tembok untuk memudahkan penghuni.

y Penempatan awal didirikan di bahagian tangah dan pinggir laut Semenanjung Tanah Arab berkambang menjadi bandar.PEMBANDARAN ARAB y Bermula sejak zaman ssebelum kedatangan Islam. y Bandar didirikan di tanah tinggi untuk mengelakkan masalah banjir dan serangan orang Badwi. y Kemunculan bandar di Tanah Arab disebabkan. (a) kemajuan dlm bidang pertanian dan perdagangan (b) kemunculan kerajaan seperti Main dan Saba. .

istana. .CIRI-CIRI PEMBANDARAN ARAB Ciri-ciri pembandaran Bandar dipagari tembok Terdapat ukiran patung dalam rumah.dan tempat penyembahan Terdapat loceng pada pintu masuk bandar. Air hujan disalurkan ke Waudi untuk menghindarkan banjir. Rumah dihias dengan cat dinding dan batu-batan yang dibakar.

‡ Terdapat tiang-tiang batu yang besar. ‡ Terdapat 3 pintu gerban di bandar ini. ‡ Terkenal sbg pusat perdagangan dan penyembahan berhala org Badwi. ‡ Tembok pertahanan dibina untuk tujuan keselamatan. ‡ Bandar terletak di Hijaz. Palmyra Makkah . ‡ Kemajuan bandar disebabkan oleh perkembangan aktiviti petanian.BANDAR-BANDAR UTAMA DI TANAH ARAB BANDAR Maarib KETERANGAN ‡ Bandar terpenting kerajaan saba. ‡ Pusat keagamaan terpenting. ‡ Ibu kota kerajaan Saba. ‡Merupakan pusat perdagangan terpenting. ‡Terdapat bnyk berhala di Makkah.

. Ibu Kota Crete ialah Knossus yang dipercayai bandar terawal didirikan di benua Eropah.PEMBANDARAN EROPAH ‡ ‡ ‡ ‡ Pembandaran Yunani Bermula di Crete yang terletak di Laut Aegean. Dilengkapi dengan jaringan jalan yang sistemetik. Bandar Knossus dilengkapi dengan sistem paip dan sistem pembuangan najis yang lengkap.

.y Ciri-ciri pembandaran zaman Mycenea.M) y 150 negara kota di Yunani mempunyai purata penduduk antara 5000 hingga 10000 orang. (a) terdapat jaringan jalan raya (b) jambatan didirikan (c) sistem bekalan air disediakan (d) kubu pertahanan didirikan y Gabungan beberapa buah bandar menyebabkan negara kota dikenali sebagai Polis (1152-750 S.

y Negara kota terbahagi kepada tiga bahagian. (a) acropolis-terletak di kws yg tinggi di tengah kota. -dikelilingi kubu pertahanan -pusat keagamaan -pusat sosial dan politik yg dihormati (b) agora-tempat pertemuaan rakyat & pst ekonomi (c) kawasan pertanian-terletak di luar kota -sedia makanan untk pnddk .

y Bandar-bandar dibina secara terancang dan dijaga dengan rapi.PEMBANDARAN EROPAH Pembandaran Rom y Terkenal kerana kebolehan mereka membini bandarbandar terancang yg dilengkapi pelbagai kemudahan. . y Falsafah hidup menekan aspek praktikal y Amat menitikberatkan utiliti(kegunaan) y Majlis Perbandaran menjalankan pentadbiran tanpa campur tangan drpda kerajaan pusat.

y Pembinaan jalan raya memudahkan komunikasi antara kerajaan dengan bandar di provinsi.kawasan mandi awam dan istana. y Digunakan untuk tujuan perdagangan.y Dinaungi oleh golongan kelas menengahyang sanggup berbelanja untuk menambahkan kecantikan dan imej bandar. y Ciri-ciri kemewahan di bandar ialah teater.sarkas. .forum.kurier dan pergerakan askar.

y Dilengkapi dengan sistem bekalan air yang terbaik di dunia. (d) Pantheon merupakan struktur berubah yg berdiri bebas. (a) Forum-untk kegiatan agama (b) Sarkas-untk perlumbaan kuda dan kereta kuda (c) Teater -teater baru yg prtma didirikan Marcellus. y Mempunyai bangunan-bangunan agung. . y Diperoleh daripada sistem saliran bawah tanah dan disalurkan ke rumah melalui paip dan tangki pembekal (Aqueduct).

Terangganu.Pahang.laluan laut Selat Melaka bertambah penting & muncul bandar dan perlabuhan di sekitar Selat Melaka.PERBANDARAN MELAYU y Pada zaman tamadun muncul petempatan di pimggir pantai dan muara sungai dari utara Segenting Kra hingga kedah. .Singpura dan Kedah. y Selepas kejatuhan Funan.lahir petempatan di Kelantan.Johor. y Pada abad ke-7 hingga 13M.

y Pada abad ke-15 M. . y Antara bandar awal di Kepulauan Melayu ialah. Bandar Awal Langkasuka Keterangan ‡ Diasaskan pada abad ke2M ‡ Terletak di Semanjung Tanah Melayu & pernah menjadi jajahan takluk Funan ‡ Menjadi sebuah negara kota yg kaya pada abad ke7M ‡Menjalankan hubungan baik dengan China pada abad ke-6M.Melaka muncul sebagai pelabuhan entrepot yang utama di Nusantara.

‡ Sebagai pusat perdagangan merosot ekoran serangan tentera Chola pada tahun 1025 M. ‡ Muncul sbg pelabuhan entrepot dari abad ke-7 hingga ke-11 M. ‡ Berperanan sbg pelabuhan transit yg penting dalam perdagangan India. ‡ Terletak di Kelantan & ibu negerinya ialah Seng-Chih @ Shih-tzu yg terletak di hulu Sungai Kelantan. Chin-tu (Kelantan) Tan-tan . ‡ Terlatak di Kelantan pada abad ke-6 & ke-7 M. ‡Menghantar utusan ke China.China dan Nusantara pada abad ke-3 M.Bandar Awal Kedah Tua Keterangan ‡ Kerajaan terawal di Semanjung Melayu yg didirikan pada abad ke-6M.

Melaka muncul sbgpelabuhan entrepot. ‡ Pada akhir abad ke-15M. ‡Bilangan penduduk lebih kurang 40000 orang termasuk pedagang asing dari Arab.Paul.Terengganu ‡ Muncul sbg pelabuhan antarabangsa pada tahun 1178M & mempunyai hubungan denganChampa & Terengganu.Parsi. ‡ Muncul sekitar abad ke-2M & berpusat di Dinding.manakala istana desa terletak di dusun & sawah. ‡ Pernah menjadi tanah jajahan kerajaan Melayu di Jambi. ‡ Terletak di atas Bukit St.China & Nusantara.Perak. Gangga Negara Melaka .Bandar Awal Fo-lo-an Keterangan ‡ Terletak di Kuala Berang.India.

. ‡ Pedagang kaya membina rumah di luar tembok & mempunyai pejabat peniagaan di dalam bandar.Paul & berhampiran muara Sungai Melaka. ‡ Pusat jual beli & gudang untuk memudahkan para pedagang asing menyimpan barang dagang. ‡ Orang laut mendirikan petempatan di tepi laut.Bandar Awal Melaka Keterangan ‡ Mendirikan rumah kediaman di kaki Bukit St.

DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 2. JACKLYN SHARA AWANG MOHD SHAHIR NORHIDAYAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful