P. 1
Tamadun Dunia Bab3 ran

Tamadun Dunia Bab3 ran

|Views: 950|Likes:

More info:

Published by: Amir Ridzuan Mohammad on May 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

BAB 4;PEMBANDARAN

PEMBANDARAN
y PERBANDARAN MESOPOTAMIA y PERBANDARAN MESIR PURBA y PERBANDARAN INDIA y PERBANDARAN CHINA y PERBANDARAN ARAB y PERBANDARAN EROPAH y PERBANDARAN MELAYU

Mesopotamia Timeline ©WSU, 1993

PERBANDARAN MESOPOTAMIA y Kemuculan bandar dalam tamadun Mesopotamia dapat dikesan sejak pertengahan abad ke-4 S. y Faktor-faktor kemunculan tamadun.M. -Babylon -Lagash -Kish -Assur -Uruk -Hattusa -Mari -Ur -Nippur . (a) peningkatan hasil pertanian (b) mengurus dan mengawal kerja-kerja pembinaan (c) mempertahankan penduduk daripada musuh y Terdapat 13 buah bandar di Mesopotamia.

proses urbanisasi diperluaskan untuk meliputi penduduk yang tinggal di pinggir bandar.y Bandar Mesopotamia dinaungi oleh dewa bandar dan raja dianggap wakil Tuhan. . y Zaman Asyria dan babylon.

Kwsn luar bandar-tembok dibina untuk melindungi kwsn luar bandar. i.bandar satelit dan kwsn pertanian. Pusat bandar-bahagian tertua dalam bandar ii. .CIRI-CIRI BANDAR CIRI-CIRI PERBANDARAN MESOPOTAMIA 1. Bahagian dalam bandar KETERANGAN ‡Mempunyai keluasan yang berbeza. ‡Meliputi kwsn pinggir bandar. iii. ‡Bandar terbahagi kpd 3 bahagian. Keluasan bandar 2. Pelabuhan-merupakan pusat kegiatan perdagangan.

bulat dan bujur.M. ‡ Bandar mempunyai kubu di bahagian tengah. ‡Pelbagai bentuk seperti segi empat. ‡Sebagai sempadan memisahkan kawasan bandar dan luar bandar. ‡ Dikelilingi tembok pertahanan.segi empat tepat. ‡ Di bandar lama. 4. Tembok pertahanan . ‡ Dibina bertujuan pertahanan semasa peperangan.empat sama. Pembinaan kubu pertahanan KETERANGAN ‡ Bermula sejak tahun 3000 S.tembok dibina untuk memisahkan rumah berhala dan istana.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 3.

‡ Bandar Babylon mempunyai lapan pintu gerbang dan pintu gerbang yang utuma dikenali sebagai Isthar. . ‡ Patung raja diletakkan berhampiran pintu gerbang supaya rakyat sentiasa menumpahkan taat setia terhadap raja dan negara. ‡ Memainkan peranan sbg pusat sivik dan laluan keluar masuk bandar.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 5. Pintu gerbang KETERANGAN ‡ Dibina sebagai lambang kekayaan sesebuah bandar. ‡ Terdapat ukiran pada pintu gerbang.

‡ Mempunyai ukuran lebar yang standard dan bersilang pada sudut tepat. 7. ‡ Dibina untuk menghubungkan pintu gerbang dengan tmpat lain dalam bandar. ‡Kedai menjual barang-barang mewah di Sippar yang dikenali sebagai Bit Mahirim.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 6. ‡ Mengutamakan pembinaan jalan raya. Jalan raya . Pasar KETERANGAN ‡ Barang-barang yang dijual dipamerkan di pasar.

a) Hierakonpolis b) Nekheb c) Helio polis . y Antara bandar yang muncul sejak zaman prasejarah. y Perkembangan bandar di Mesir bermula 2000 tahun sebelum kemunculan tamadun di Lembah Nil.PEMBANDARAN MESIR PURBA y Berkembang daripada petempatan awal yang muncul pada Zaman Neolitik. y Petempatan kekal muncul di sepanjang Lembah Sungai Nil dan berkembang menjadi kampung.

BANDAR UTAMA MESIR PURBA y Bandar-bandar yang penting di Mesir Purba. (a) Memphis (b) Thebes (c) Karnak (d) Akhetaton (e) Hetep Senousert (f) Avaris (g) Abdyos (h) Heliopolis .

Monumen . Ramses III menghias bandar Avaris dengan menanam pokok buahbuahan. Deretan Sphinx didirikan antara Karnak dengan Luxor. Firaun Amenhopis III mendirikan monumen di Karnak.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESIR PURBA BANGUNAN Kemudahan awam ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kemudahan rekreasi ‡ ‡ KETERANGAN Rumah berhala Bangunan pentadbiran Gudang dan rumah kedai Terkenal dengan monumenmonumen yang indah. Menghias bandar dengan membina taman bunga dan taman zoologi.

Sistem perparitan Jalan raya .BANGUNAN Tembok KETERANGAN ‡ Didirikan untuk mempertahankan bandar daripada serangan musuh. ‡Jalan suci ditanam dengan pokok bunga dibina di bandar Avaris. ‡ Terdapat tiga jalan utama yang menganjur dari utara ke selatan di Akhetaton. ‡ Terusan dibina di bandar Fayum untuk mengairi kawasan pertanian. ‡ Mempunyai sistem perparitan dan terusan yang terancang. ‡ Bandar Hetep Senousert dibahagikan kepada dua zon Zon golongan kaya -Zon golongan miskin ‡ Tembok didirikan untuk memisahkan zon tersebut.

(a) Mohenjo Daro (b) Harappa y Bandar terdiri daripada dua bahagian iaitu.PEMBANDARAN INDIA y Masyarakat di Lembah Indus mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang tinggi dalam pembinaan dan perancangan bandar. y Bandar terancang ialah. . Kubu-didirikan di bahagian timur untuk mengelakkan serangan musuh dan mengatasi masalah banjir.

y Bangunan dibina dalam blok-blok empat segi di sepanjang jalan dan lorong-lorong.Pusat bandar-dilengkapi dengan kolam mandi besar.jelapang. .kubu dan dewan perhimpunan. y Banyak bangunan didirikan atas podium di dalam kubu. y Batu yang bermutu diigunakan dalam pembinaan. y Pembinaan kolam mandi yang besar memperlihatkan kemajuan tinggi dalam teknologi pembinaan.

. y Rumah-rumah didirikan dalam satu deretan yang selari menghala ke utara dan selatan dan dari timur ke barat dalam blok-blok segi empat yang dipisahkan jalan raya.y Sistem pembekal air dan pembentungan bagi rumah dan tempat mandi awam. y Longkang tertutup dibina di sepanjang jalan utama dan dilengkapi lubang pemeriksaan untuk melakukan kerja pembersihan jika longkang tersumbat.

y Ciri-ciri rumah yang dibina. (c) Bumbung rata.bilik mandi. . y Kemampuan menghasilkan bangunan menggambarkan masyarakat maju dalam bidang kejuruteraan.serambi. (d) Saiz rumah berbeza. (b) Rumah satu tingkat @ dua tingkat.dan perigi (f) Terdapat ruang antara bagi menjamin peredaran udara. (e) Terdapat bilik tidur. (a) Dibina mengikut pelan yang sama.

y Anyang. .dan Cheng Chow pernah menjadi ibu kota Dinasti Shang. y Proses urbanisasi bermula di dataran lanar berhampiran Loyang yg dikelilingi Sungai Kuning di utara dan banjaran Chin Ling di selatan.PEMBANDARAN CHINA y Kemajuaan dalam ekonomi pada zaman Shang menyebabkan kemunculan bandar yang berfungsi sebagai pussat perdagangan dan keagamaan.Loyang. y Rumah golongan bangsawan besar dan didirikan berhampiran tempat ibadat serta dikelilingi tembok.

golongan bangsawan dan para pembantu raja.empayar yang besar dan luas mempunyai dua buah ibu kota. y Pada zaman Imperial.bandar didirikan untuk menempatkan raja. . y Sebelum pengasasan sesebuah empayar.y Golongan petani tinggal dalam rumah semi- subterranan yang bahagian stuktur binaannya terletak di bawah tanah.

(b) Bekalan air yang mencukupi (c) Kemudahan pengangkutan (d) Ekonomi (e) Kemudahan untuk membesarkan bandar .y Faktor-faktor diambil kira dalam memilih tapak. (a)Perlindungan daripada ancaman munsuh dan banjir.

Berbentuk segi empat sama @ segi empat tepat.CIRI-CIRI PEMBANDARAN CHINA CIRI-CIRI PEMBANDARAN Jenis bandar KETERANGAN ‡ Terdiri daripada 2bandar. -berfungsi sbg pusat kediaman dan pentadbiran kerajaan. bandar tidak terancang -muncul secara semula jadi -didirikan oleh pihak swasta ‡ ‡ ‡ Didirikan di sekeliling bandar untuk menghadapi serangan musuh. i. Tembok pertahanan . bandar terancang -didirikan oleh kerajaan baru. ii. Terdapat 2 tembok dan tanah yg terletak diantara kedua-dua tembok digunakan untuk bercucuk tanam.

pekerja dan pengunjung keluar masuk. ‡ Menara kawalan di kedua-dua belah pintu masuk. ‡ Bandar mempunyai tembok segi empat tepat dan jalan yang luas dan lurus. ‡ Bekalan air diperoleh daripada sumber semula jadi ataupun buatan manusia.CIRI-CIRI PEMBANDARAN Bekalan air dan pintu masuk KETERANGAN ‡ Pintu gerbang dibina di sekeliling tembok untuk memudahkan penghuni. Jalan . ‡ Bandar terancang seperti Changan didirikan untuk memenuhi keperluan kehidupan moden. ‡ Terbahagi kepada unit-unit kecil yg terdiri daripada kawasan kediaman .

. y Kemunculan bandar di Tanah Arab disebabkan. y Penempatan awal didirikan di bahagian tangah dan pinggir laut Semenanjung Tanah Arab berkambang menjadi bandar. (a) kemajuan dlm bidang pertanian dan perdagangan (b) kemunculan kerajaan seperti Main dan Saba. y Bandar didirikan di tanah tinggi untuk mengelakkan masalah banjir dan serangan orang Badwi.PEMBANDARAN ARAB y Bermula sejak zaman ssebelum kedatangan Islam.

Rumah dihias dengan cat dinding dan batu-batan yang dibakar. Air hujan disalurkan ke Waudi untuk menghindarkan banjir.CIRI-CIRI PEMBANDARAN ARAB Ciri-ciri pembandaran Bandar dipagari tembok Terdapat ukiran patung dalam rumah.istana.dan tempat penyembahan Terdapat loceng pada pintu masuk bandar. .

Palmyra Makkah . ‡ Kemajuan bandar disebabkan oleh perkembangan aktiviti petanian. ‡ Terdapat 3 pintu gerban di bandar ini. ‡ Terkenal sbg pusat perdagangan dan penyembahan berhala org Badwi. ‡ Tembok pertahanan dibina untuk tujuan keselamatan. ‡ Pusat keagamaan terpenting. ‡ Terdapat tiang-tiang batu yang besar. ‡ Ibu kota kerajaan Saba. ‡Merupakan pusat perdagangan terpenting. ‡Terdapat bnyk berhala di Makkah. ‡ Bandar terletak di Hijaz.BANDAR-BANDAR UTAMA DI TANAH ARAB BANDAR Maarib KETERANGAN ‡ Bandar terpenting kerajaan saba.

PEMBANDARAN EROPAH ‡ ‡ ‡ ‡ Pembandaran Yunani Bermula di Crete yang terletak di Laut Aegean. . Ibu Kota Crete ialah Knossus yang dipercayai bandar terawal didirikan di benua Eropah. Bandar Knossus dilengkapi dengan sistem paip dan sistem pembuangan najis yang lengkap. Dilengkapi dengan jaringan jalan yang sistemetik.

.M) y 150 negara kota di Yunani mempunyai purata penduduk antara 5000 hingga 10000 orang.y Ciri-ciri pembandaran zaman Mycenea. (a) terdapat jaringan jalan raya (b) jambatan didirikan (c) sistem bekalan air disediakan (d) kubu pertahanan didirikan y Gabungan beberapa buah bandar menyebabkan negara kota dikenali sebagai Polis (1152-750 S.

y Negara kota terbahagi kepada tiga bahagian. (a) acropolis-terletak di kws yg tinggi di tengah kota. -dikelilingi kubu pertahanan -pusat keagamaan -pusat sosial dan politik yg dihormati (b) agora-tempat pertemuaan rakyat & pst ekonomi (c) kawasan pertanian-terletak di luar kota -sedia makanan untk pnddk .

y Bandar-bandar dibina secara terancang dan dijaga dengan rapi. . y Falsafah hidup menekan aspek praktikal y Amat menitikberatkan utiliti(kegunaan) y Majlis Perbandaran menjalankan pentadbiran tanpa campur tangan drpda kerajaan pusat.PEMBANDARAN EROPAH Pembandaran Rom y Terkenal kerana kebolehan mereka membini bandarbandar terancang yg dilengkapi pelbagai kemudahan.

kawasan mandi awam dan istana. y Ciri-ciri kemewahan di bandar ialah teater. .forum.sarkas. y Digunakan untuk tujuan perdagangan.kurier dan pergerakan askar. y Pembinaan jalan raya memudahkan komunikasi antara kerajaan dengan bandar di provinsi.y Dinaungi oleh golongan kelas menengahyang sanggup berbelanja untuk menambahkan kecantikan dan imej bandar.

y Dilengkapi dengan sistem bekalan air yang terbaik di dunia. . y Mempunyai bangunan-bangunan agung. (d) Pantheon merupakan struktur berubah yg berdiri bebas. y Diperoleh daripada sistem saliran bawah tanah dan disalurkan ke rumah melalui paip dan tangki pembekal (Aqueduct). (a) Forum-untk kegiatan agama (b) Sarkas-untk perlumbaan kuda dan kereta kuda (c) Teater -teater baru yg prtma didirikan Marcellus.

Singpura dan Kedah. y Selepas kejatuhan Funan. y Pada abad ke-7 hingga 13M.PERBANDARAN MELAYU y Pada zaman tamadun muncul petempatan di pimggir pantai dan muara sungai dari utara Segenting Kra hingga kedah.laluan laut Selat Melaka bertambah penting & muncul bandar dan perlabuhan di sekitar Selat Melaka.Terangganu. .Pahang.Johor.lahir petempatan di Kelantan.

y Pada abad ke-15 M. y Antara bandar awal di Kepulauan Melayu ialah.Melaka muncul sebagai pelabuhan entrepot yang utama di Nusantara. Bandar Awal Langkasuka Keterangan ‡ Diasaskan pada abad ke2M ‡ Terletak di Semanjung Tanah Melayu & pernah menjadi jajahan takluk Funan ‡ Menjadi sebuah negara kota yg kaya pada abad ke7M ‡Menjalankan hubungan baik dengan China pada abad ke-6M. .

China dan Nusantara pada abad ke-3 M. ‡Menghantar utusan ke China. ‡ Sebagai pusat perdagangan merosot ekoran serangan tentera Chola pada tahun 1025 M. ‡ Terlatak di Kelantan pada abad ke-6 & ke-7 M. ‡ Muncul sbg pelabuhan entrepot dari abad ke-7 hingga ke-11 M.Bandar Awal Kedah Tua Keterangan ‡ Kerajaan terawal di Semanjung Melayu yg didirikan pada abad ke-6M. ‡ Berperanan sbg pelabuhan transit yg penting dalam perdagangan India. ‡ Terletak di Kelantan & ibu negerinya ialah Seng-Chih @ Shih-tzu yg terletak di hulu Sungai Kelantan. Chin-tu (Kelantan) Tan-tan .

manakala istana desa terletak di dusun & sawah. ‡ Terletak di atas Bukit St.India.Parsi. Gangga Negara Melaka . ‡ Muncul sekitar abad ke-2M & berpusat di Dinding. ‡Bilangan penduduk lebih kurang 40000 orang termasuk pedagang asing dari Arab. ‡ Pada akhir abad ke-15M.Paul.Terengganu ‡ Muncul sbg pelabuhan antarabangsa pada tahun 1178M & mempunyai hubungan denganChampa & Terengganu.Bandar Awal Fo-lo-an Keterangan ‡ Terletak di Kuala Berang.Perak.Melaka muncul sbgpelabuhan entrepot. ‡ Pernah menjadi tanah jajahan kerajaan Melayu di Jambi.China & Nusantara.

‡ Pedagang kaya membina rumah di luar tembok & mempunyai pejabat peniagaan di dalam bandar. .Bandar Awal Melaka Keterangan ‡ Mendirikan rumah kediaman di kaki Bukit St.Paul & berhampiran muara Sungai Melaka. ‡ Orang laut mendirikan petempatan di tepi laut. ‡ Pusat jual beli & gudang untuk memudahkan para pedagang asing menyimpan barang dagang.

JACKLYN SHARA AWANG MOHD SHAHIR NORHIDAYAH .DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->