P. 1
Tamadun Dunia Bab3 ran

Tamadun Dunia Bab3 ran

|Views: 950|Likes:

More info:

Published by: Amir Ridzuan Mohammad on May 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2012

pdf

text

original

BAB 4;PEMBANDARAN

PEMBANDARAN
y PERBANDARAN MESOPOTAMIA y PERBANDARAN MESIR PURBA y PERBANDARAN INDIA y PERBANDARAN CHINA y PERBANDARAN ARAB y PERBANDARAN EROPAH y PERBANDARAN MELAYU

Mesopotamia Timeline ©WSU, 1993

M. y Faktor-faktor kemunculan tamadun. -Babylon -Lagash -Kish -Assur -Uruk -Hattusa -Mari -Ur -Nippur . (a) peningkatan hasil pertanian (b) mengurus dan mengawal kerja-kerja pembinaan (c) mempertahankan penduduk daripada musuh y Terdapat 13 buah bandar di Mesopotamia.PERBANDARAN MESOPOTAMIA y Kemuculan bandar dalam tamadun Mesopotamia dapat dikesan sejak pertengahan abad ke-4 S.

.proses urbanisasi diperluaskan untuk meliputi penduduk yang tinggal di pinggir bandar.y Bandar Mesopotamia dinaungi oleh dewa bandar dan raja dianggap wakil Tuhan. y Zaman Asyria dan babylon.

Kwsn luar bandar-tembok dibina untuk melindungi kwsn luar bandar. Bahagian dalam bandar KETERANGAN ‡Mempunyai keluasan yang berbeza.bandar satelit dan kwsn pertanian. ‡Bandar terbahagi kpd 3 bahagian.CIRI-CIRI BANDAR CIRI-CIRI PERBANDARAN MESOPOTAMIA 1. Pusat bandar-bahagian tertua dalam bandar ii. i. ‡Meliputi kwsn pinggir bandar. . iii. Pelabuhan-merupakan pusat kegiatan perdagangan. Keluasan bandar 2.

Tembok pertahanan .empat sama. ‡ Dibina bertujuan pertahanan semasa peperangan. 4. ‡ Di bandar lama. ‡Pelbagai bentuk seperti segi empat. ‡ Bandar mempunyai kubu di bahagian tengah.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 3.tembok dibina untuk memisahkan rumah berhala dan istana.M. ‡Sebagai sempadan memisahkan kawasan bandar dan luar bandar.bulat dan bujur.segi empat tepat. ‡ Dikelilingi tembok pertahanan. Pembinaan kubu pertahanan KETERANGAN ‡ Bermula sejak tahun 3000 S.

CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 5. ‡ Patung raja diletakkan berhampiran pintu gerbang supaya rakyat sentiasa menumpahkan taat setia terhadap raja dan negara. ‡ Bandar Babylon mempunyai lapan pintu gerbang dan pintu gerbang yang utuma dikenali sebagai Isthar. Pintu gerbang KETERANGAN ‡ Dibina sebagai lambang kekayaan sesebuah bandar. ‡ Terdapat ukiran pada pintu gerbang. ‡ Memainkan peranan sbg pusat sivik dan laluan keluar masuk bandar. .

‡ Mengutamakan pembinaan jalan raya. ‡ Dibina untuk menghubungkan pintu gerbang dengan tmpat lain dalam bandar. ‡Kedai menjual barang-barang mewah di Sippar yang dikenali sebagai Bit Mahirim. Pasar KETERANGAN ‡ Barang-barang yang dijual dipamerkan di pasar. Jalan raya . 7. ‡ Mempunyai ukuran lebar yang standard dan bersilang pada sudut tepat.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESOPOTAMIA 6.

a) Hierakonpolis b) Nekheb c) Helio polis .PEMBANDARAN MESIR PURBA y Berkembang daripada petempatan awal yang muncul pada Zaman Neolitik. y Perkembangan bandar di Mesir bermula 2000 tahun sebelum kemunculan tamadun di Lembah Nil. y Petempatan kekal muncul di sepanjang Lembah Sungai Nil dan berkembang menjadi kampung. y Antara bandar yang muncul sejak zaman prasejarah.

BANDAR UTAMA MESIR PURBA y Bandar-bandar yang penting di Mesir Purba. (a) Memphis (b) Thebes (c) Karnak (d) Akhetaton (e) Hetep Senousert (f) Avaris (g) Abdyos (h) Heliopolis .

Ramses III menghias bandar Avaris dengan menanam pokok buahbuahan. Monumen . Firaun Amenhopis III mendirikan monumen di Karnak. Deretan Sphinx didirikan antara Karnak dengan Luxor. Menghias bandar dengan membina taman bunga dan taman zoologi.CIRI-CIRI PEMBANDARAN MESIR PURBA BANGUNAN Kemudahan awam ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kemudahan rekreasi ‡ ‡ KETERANGAN Rumah berhala Bangunan pentadbiran Gudang dan rumah kedai Terkenal dengan monumenmonumen yang indah.

BANGUNAN Tembok KETERANGAN ‡ Didirikan untuk mempertahankan bandar daripada serangan musuh. ‡ Terdapat tiga jalan utama yang menganjur dari utara ke selatan di Akhetaton. Sistem perparitan Jalan raya . ‡ Bandar Hetep Senousert dibahagikan kepada dua zon Zon golongan kaya -Zon golongan miskin ‡ Tembok didirikan untuk memisahkan zon tersebut. ‡Jalan suci ditanam dengan pokok bunga dibina di bandar Avaris. ‡ Terusan dibina di bandar Fayum untuk mengairi kawasan pertanian. ‡ Mempunyai sistem perparitan dan terusan yang terancang.

Kubu-didirikan di bahagian timur untuk mengelakkan serangan musuh dan mengatasi masalah banjir.PEMBANDARAN INDIA y Masyarakat di Lembah Indus mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang tinggi dalam pembinaan dan perancangan bandar. y Bandar terancang ialah. (a) Mohenjo Daro (b) Harappa y Bandar terdiri daripada dua bahagian iaitu. .

kubu dan dewan perhimpunan.Pusat bandar-dilengkapi dengan kolam mandi besar. y Pembinaan kolam mandi yang besar memperlihatkan kemajuan tinggi dalam teknologi pembinaan. y Bangunan dibina dalam blok-blok empat segi di sepanjang jalan dan lorong-lorong. .jelapang. y Batu yang bermutu diigunakan dalam pembinaan. y Banyak bangunan didirikan atas podium di dalam kubu.

.y Sistem pembekal air dan pembentungan bagi rumah dan tempat mandi awam. y Longkang tertutup dibina di sepanjang jalan utama dan dilengkapi lubang pemeriksaan untuk melakukan kerja pembersihan jika longkang tersumbat. y Rumah-rumah didirikan dalam satu deretan yang selari menghala ke utara dan selatan dan dari timur ke barat dalam blok-blok segi empat yang dipisahkan jalan raya.

serambi. (e) Terdapat bilik tidur. . (b) Rumah satu tingkat @ dua tingkat. (a) Dibina mengikut pelan yang sama.y Ciri-ciri rumah yang dibina. (c) Bumbung rata.dan perigi (f) Terdapat ruang antara bagi menjamin peredaran udara.bilik mandi. y Kemampuan menghasilkan bangunan menggambarkan masyarakat maju dalam bidang kejuruteraan. (d) Saiz rumah berbeza.

.PEMBANDARAN CHINA y Kemajuaan dalam ekonomi pada zaman Shang menyebabkan kemunculan bandar yang berfungsi sebagai pussat perdagangan dan keagamaan.dan Cheng Chow pernah menjadi ibu kota Dinasti Shang.Loyang. y Proses urbanisasi bermula di dataran lanar berhampiran Loyang yg dikelilingi Sungai Kuning di utara dan banjaran Chin Ling di selatan. y Anyang. y Rumah golongan bangsawan besar dan didirikan berhampiran tempat ibadat serta dikelilingi tembok.

empayar yang besar dan luas mempunyai dua buah ibu kota. .bandar didirikan untuk menempatkan raja. y Sebelum pengasasan sesebuah empayar.golongan bangsawan dan para pembantu raja.y Golongan petani tinggal dalam rumah semi- subterranan yang bahagian stuktur binaannya terletak di bawah tanah. y Pada zaman Imperial.

(a)Perlindungan daripada ancaman munsuh dan banjir.y Faktor-faktor diambil kira dalam memilih tapak. (b) Bekalan air yang mencukupi (c) Kemudahan pengangkutan (d) Ekonomi (e) Kemudahan untuk membesarkan bandar .

bandar terancang -didirikan oleh kerajaan baru. Berbentuk segi empat sama @ segi empat tepat. i.CIRI-CIRI PEMBANDARAN CHINA CIRI-CIRI PEMBANDARAN Jenis bandar KETERANGAN ‡ Terdiri daripada 2bandar. Tembok pertahanan . Terdapat 2 tembok dan tanah yg terletak diantara kedua-dua tembok digunakan untuk bercucuk tanam. ii. -berfungsi sbg pusat kediaman dan pentadbiran kerajaan. bandar tidak terancang -muncul secara semula jadi -didirikan oleh pihak swasta ‡ ‡ ‡ Didirikan di sekeliling bandar untuk menghadapi serangan musuh.

‡ Bandar terancang seperti Changan didirikan untuk memenuhi keperluan kehidupan moden.pekerja dan pengunjung keluar masuk. ‡ Terbahagi kepada unit-unit kecil yg terdiri daripada kawasan kediaman .CIRI-CIRI PEMBANDARAN Bekalan air dan pintu masuk KETERANGAN ‡ Pintu gerbang dibina di sekeliling tembok untuk memudahkan penghuni. ‡ Bekalan air diperoleh daripada sumber semula jadi ataupun buatan manusia. ‡ Bandar mempunyai tembok segi empat tepat dan jalan yang luas dan lurus. ‡ Menara kawalan di kedua-dua belah pintu masuk. Jalan .

(a) kemajuan dlm bidang pertanian dan perdagangan (b) kemunculan kerajaan seperti Main dan Saba.PEMBANDARAN ARAB y Bermula sejak zaman ssebelum kedatangan Islam. y Kemunculan bandar di Tanah Arab disebabkan. y Bandar didirikan di tanah tinggi untuk mengelakkan masalah banjir dan serangan orang Badwi. . y Penempatan awal didirikan di bahagian tangah dan pinggir laut Semenanjung Tanah Arab berkambang menjadi bandar.

Rumah dihias dengan cat dinding dan batu-batan yang dibakar. Air hujan disalurkan ke Waudi untuk menghindarkan banjir.dan tempat penyembahan Terdapat loceng pada pintu masuk bandar.CIRI-CIRI PEMBANDARAN ARAB Ciri-ciri pembandaran Bandar dipagari tembok Terdapat ukiran patung dalam rumah. .istana.

‡ Ibu kota kerajaan Saba. ‡ Bandar terletak di Hijaz. ‡ Terdapat tiang-tiang batu yang besar. ‡Merupakan pusat perdagangan terpenting.BANDAR-BANDAR UTAMA DI TANAH ARAB BANDAR Maarib KETERANGAN ‡ Bandar terpenting kerajaan saba. ‡ Terkenal sbg pusat perdagangan dan penyembahan berhala org Badwi. Palmyra Makkah . ‡ Pusat keagamaan terpenting. ‡ Tembok pertahanan dibina untuk tujuan keselamatan. ‡Terdapat bnyk berhala di Makkah. ‡ Kemajuan bandar disebabkan oleh perkembangan aktiviti petanian. ‡ Terdapat 3 pintu gerban di bandar ini.

Dilengkapi dengan jaringan jalan yang sistemetik. Ibu Kota Crete ialah Knossus yang dipercayai bandar terawal didirikan di benua Eropah. . Bandar Knossus dilengkapi dengan sistem paip dan sistem pembuangan najis yang lengkap.PEMBANDARAN EROPAH ‡ ‡ ‡ ‡ Pembandaran Yunani Bermula di Crete yang terletak di Laut Aegean.

(a) terdapat jaringan jalan raya (b) jambatan didirikan (c) sistem bekalan air disediakan (d) kubu pertahanan didirikan y Gabungan beberapa buah bandar menyebabkan negara kota dikenali sebagai Polis (1152-750 S.y Ciri-ciri pembandaran zaman Mycenea. .M) y 150 negara kota di Yunani mempunyai purata penduduk antara 5000 hingga 10000 orang.

(a) acropolis-terletak di kws yg tinggi di tengah kota.y Negara kota terbahagi kepada tiga bahagian. -dikelilingi kubu pertahanan -pusat keagamaan -pusat sosial dan politik yg dihormati (b) agora-tempat pertemuaan rakyat & pst ekonomi (c) kawasan pertanian-terletak di luar kota -sedia makanan untk pnddk .

PEMBANDARAN EROPAH Pembandaran Rom y Terkenal kerana kebolehan mereka membini bandarbandar terancang yg dilengkapi pelbagai kemudahan. . y Falsafah hidup menekan aspek praktikal y Amat menitikberatkan utiliti(kegunaan) y Majlis Perbandaran menjalankan pentadbiran tanpa campur tangan drpda kerajaan pusat. y Bandar-bandar dibina secara terancang dan dijaga dengan rapi.

sarkas.y Dinaungi oleh golongan kelas menengahyang sanggup berbelanja untuk menambahkan kecantikan dan imej bandar.kurier dan pergerakan askar. . y Ciri-ciri kemewahan di bandar ialah teater. y Digunakan untuk tujuan perdagangan.forum. y Pembinaan jalan raya memudahkan komunikasi antara kerajaan dengan bandar di provinsi.kawasan mandi awam dan istana.

(d) Pantheon merupakan struktur berubah yg berdiri bebas. y Mempunyai bangunan-bangunan agung. .y Dilengkapi dengan sistem bekalan air yang terbaik di dunia. y Diperoleh daripada sistem saliran bawah tanah dan disalurkan ke rumah melalui paip dan tangki pembekal (Aqueduct). (a) Forum-untk kegiatan agama (b) Sarkas-untk perlumbaan kuda dan kereta kuda (c) Teater -teater baru yg prtma didirikan Marcellus.

PERBANDARAN MELAYU y Pada zaman tamadun muncul petempatan di pimggir pantai dan muara sungai dari utara Segenting Kra hingga kedah.Terangganu. y Pada abad ke-7 hingga 13M.Pahang. y Selepas kejatuhan Funan.Singpura dan Kedah. .Johor.lahir petempatan di Kelantan.laluan laut Selat Melaka bertambah penting & muncul bandar dan perlabuhan di sekitar Selat Melaka.

Melaka muncul sebagai pelabuhan entrepot yang utama di Nusantara. .y Pada abad ke-15 M. y Antara bandar awal di Kepulauan Melayu ialah. Bandar Awal Langkasuka Keterangan ‡ Diasaskan pada abad ke2M ‡ Terletak di Semanjung Tanah Melayu & pernah menjadi jajahan takluk Funan ‡ Menjadi sebuah negara kota yg kaya pada abad ke7M ‡Menjalankan hubungan baik dengan China pada abad ke-6M.

‡ Terletak di Kelantan & ibu negerinya ialah Seng-Chih @ Shih-tzu yg terletak di hulu Sungai Kelantan. ‡ Terlatak di Kelantan pada abad ke-6 & ke-7 M. ‡Menghantar utusan ke China. ‡ Sebagai pusat perdagangan merosot ekoran serangan tentera Chola pada tahun 1025 M.Bandar Awal Kedah Tua Keterangan ‡ Kerajaan terawal di Semanjung Melayu yg didirikan pada abad ke-6M.China dan Nusantara pada abad ke-3 M. Chin-tu (Kelantan) Tan-tan . ‡ Berperanan sbg pelabuhan transit yg penting dalam perdagangan India. ‡ Muncul sbg pelabuhan entrepot dari abad ke-7 hingga ke-11 M.

Terengganu ‡ Muncul sbg pelabuhan antarabangsa pada tahun 1178M & mempunyai hubungan denganChampa & Terengganu. ‡ Muncul sekitar abad ke-2M & berpusat di Dinding. Gangga Negara Melaka .China & Nusantara.manakala istana desa terletak di dusun & sawah.Perak. ‡ Terletak di atas Bukit St.Melaka muncul sbgpelabuhan entrepot.Parsi. ‡Bilangan penduduk lebih kurang 40000 orang termasuk pedagang asing dari Arab.Paul. ‡ Pernah menjadi tanah jajahan kerajaan Melayu di Jambi. ‡ Pada akhir abad ke-15M.Bandar Awal Fo-lo-an Keterangan ‡ Terletak di Kuala Berang.India.

.Bandar Awal Melaka Keterangan ‡ Mendirikan rumah kediaman di kaki Bukit St. ‡ Orang laut mendirikan petempatan di tepi laut.Paul & berhampiran muara Sungai Melaka. ‡ Pusat jual beli & gudang untuk memudahkan para pedagang asing menyimpan barang dagang. ‡ Pedagang kaya membina rumah di luar tembok & mempunyai pejabat peniagaan di dalam bandar.

JACKLYN SHARA AWANG MOHD SHAHIR NORHIDAYAH .DISEDIAKAN OLEH KUMPULAN 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->