P. 1
UJIAN NILAI KERJAYA

UJIAN NILAI KERJAYA

|Views: 2,168|Likes:
Published by Intan Noor Zahara

More info:

Published by: Intan Noor Zahara on May 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

Soleh Ain Intan Azizuddin Quek Shamsul

`

2 aspek penting yang dipertimbangkan:

Minat kerjaya Nilai kerjaya

`

Mencerminkan 5 komponen dianggap sebagai penentu minat seseorang terhadap bidang kerjaya:

Personaliti Motivasi Paparan konsep kendiri/ identifikasi Baka Pengaruh persekitaran

Tinjauan Minat Kerjaya Kuder (Kois) :1939 2.Ujian minat kerjaya 1. Tinjauan Minat Kerjaya Jackson (JVIS) :1997 . Inventori Minat Strong-campbell (SCII) :1974 3.

³tidak peduli´ ‡Responden memilih 14 ciri yang mewakili diri Tinjauan minat kerjaya jackson (JVIS) :1997 ‡Minat dipadan dengan bidang akademik dan kerjaya ‡Sesuai bagi individu yang baru masuk ke dunia pekerjaan ‡Mempunyai 34 skala ‡Mengandungi 289 pernyataan pilihan ‡Mentaksir peranan kerjaya ‡Boleh diakses secara on-line . ³tidak gemar´. ³yang paling tidak digemari´ ‡Masa 30 minit Inventori minat strongcampbell (SCII) :1974 ‡Membanding minat individu dengan orang lain ‡Mengandungi 325 item ‡Mempunyai 162 skala kerjaya ‡Responden menjawab ³gemar´.Tinjauan minat kerjaya kuder (KOIS) :1939 ‡Mengukur bidang minat umum individu ‡Mempunyai 10 skala minat kerjaya ‡Mengandungi 100 item pilihan ‡Responden menanda ³yang paling digemari´.

Intrinsik: nilai yang dihubung dengan tugas sebenar pekerjaan (membantu orang) ektrinsik: nilai yang berhubung dengan produk sampingan pekerjaan (gaji tinggi) II.` Dibahagikan kepada 2 jenis I. .

` ` ` Menggunakan inventori nilai kerjaya untuk mengukur sejauh mana kepentingan pelbagai jenis nilai kepada seseorang Mempunyai skala 1-10 yang mewakili ³nilai yang paling penting´ dan ³nilai yang paling tidak penting´ Contoh: Pekerjaan di mana anda: 1. Perlu menyelesaikan masalah sepanjang masa Bulatkan satu 5 4 3 2 1 .

` Konsep: Pemilihan kerjaya adalah menifestasi personaliti seseorang Inventori minat adalah inventori personaliti Mereka yang menceburi dalam kerjaya yang sama mempunyai personaliti/ latarbelakang perkembangan peribadi yang serupa Mereka yang mempunyai personaliti yang serupa akan memberi respon yang serupa terhadap sitasi dan masalah yang timbul Kerpuasan kerjaya bergantung kepada keserasian antara personaliti individu dan persekitaran .

` Rumusan teori Holland: Manusia dibahagi kepada 6 gaya peribadi dan persekitaran x R realistik x I investigatif x A artistik x S sosial x E berdaya saing x C konvensional Gaya peribadi berpadanan dengan persekitaran Manusia mencari persekitaran dan kerjaya yang membolehkan mereka menggunakan kemahiran yang dipunyai Tingkahlaku seseorang individu adalah hasil interaksi pesonaliti dan persekitarannya .

dominan ‡Daya pujuk tinggi ‡Suka memimpin Sainstifik Teknikal Artistik Musikal Kesasasteraan Pendidikan Kebajikan masyarakat Pengurusan Sosial Daya usaha . jurugambar Invenstigatif Artistik ‡Mempunyai pemikiran abstrak ‡Bersifat analitikal dan berdikari ‡Memounyai daya imaginasi dan nilai estetika yang tinggi ‡Mengutamakan masalah sosial ‡Suka berkawan ‡Pendidikan ‡Bersifat ekstrovert. juruteknik.Tema kerjaya Realistik Ciri-ciri personaliti ‡Gemar tugas berbentuk konkrit lawan abstrak ‡Kurang bersifat sosial Persekitaran kerjaya Tukang paip. juruelektrik. operator mesin. agresif.

.

` ` Secara unggul. kerjaya yang kita ceburi adalah selaras dengan nilai yang kita pegang demi kepuasan dan kesejahteraan hidup.` Setiap manusia mempunyai satu set nilai dalam mengurus kehidupan seharian. . Ia merangkumi kepercayaan dan idea yang amat penting bagi kita. Oleh itu cara hidup dan tindakan kita akan berasaskan kepada nilai-nilai tersebut. Cth: kita percaya bahawa kita mesti bersifat jujur atau setia kepada rakan kita dalam apa jua keadaan.

Keselamatan. Kreatif. Benda. Pengiktirafan. Aktiviti. Organisasi. Pemimpin. Manusia. Intelektual dan Promosi. Pembantu. sokongan. Inventori Nilai Pekerjaan (Sidek Mohd Noah 1991) . Kebudayaan.` Ujian nilai pekerjaan digunakan untuk menerangkan nilai individu yang berkaitan dengan pekerjaan. Keuntungan. Altruisme. Kepelbagaian. Autonomi. Data. Agama. direkcipta untuk melihat nilai individu yang berkaitan Kejayaan. Kelapangan.

` Penjelasan nilai kerjaya amat penting kerana ia merupakan sebahagian daripada kerjaya keseluruhan. Nilai kerjaya dibahagikan kepada 2 jenis: ` .

Jenis Nilai Kerjaya Intrinsik Ekstrinsik Nilai yang berhubung dengan tugas sebenar Nilai yang berhubung dengan produk sampingan satu-satu pekerjaan Cth: membantu orang lain Cth: menerima gaji yang tinggi .

Contoh: anda akan diminta menulis 1 -10 pada nilai-nilai yang tersenarai mengikut keutamaan di mana 1 mewakili ³nilai yang paling penting´ dan 10 mewakili ³nilai yang paling tidak penting´. anda mungkin diminta untuk menyenaraikan nilai kerjaya mengikut keutamaan.` Inventori nilai kerjaya digunakan untuk mengukur sejauh manakah kepentingan pelbagai jenis nilai kepada seseorang. Sbg alternatif. ` Inventori nilai kerjaya mengandungi satu senarai nilai yang perlu diberi keutamaan oleh responden yang berkenaan. .

html .usd.Tujuan Inventori Nilai Memastikan nilai Memastikan nilai kerjaya yang rapi yangboleh mengaitkan aspek kehidupan yangluas http://people.edu/~bwjames/tut/time/workinv.

.Autonomi Membantu orang lain Prestij Keselamatan Pekerjaan Kolaborasi Membantu Masyarakat Pengiktirafan Ganti rugi Pencapaian Berasaskan Kemahiran dan Latarbelakang Anda Kepimpinan Kreativiti Kepelbagaian Cabaran Waktu Lapang Pengaruh Terima sikit/langsung tiada penyeliaan Beri bantuan kpd org lain (individu/kelompok) Mempunyai kedudukan tinggi Kebarangkalian dibuang kerja amat rendah Bekerja bersama-sama dengan orang lain Menyumbang kepada kepentingan orang ramai Menerima penghargaan atas kerja yang dibuat Menerima gaji yang setimpal dengan kerja Membuat kerja yang mendatangkan hasil Menggunakan pendidikan dan pengalaman kerja dalam pekerjaaan anda Menyelia/mengurus orang lain Menjana idea sendiri Melakukan aktiviti-aktiviti yang berbeza Melakukan tugas yang rumit Mempunyai masa yang mencukupi untuk berehat Berkebolehan untuk mengubah pendapat dan idea orang lain.

` Sebaiknya.` Sama seperti ujian minat kerjaya. skor yang diperoleh hasil pengambilan satu-satu ujian nilai kerjaya akan digunakan untuk mengenalpasti pemilihan kerjaya yang wajar di mana nilai kerjaya anda akan dipadankan dengan ciri-ciri pekerjaan. ambil juga ujian-ujian psikologikal lain yang berkaitan (supaya anda mendapat satu profil yang lebih mantap dan menyeluruh untuk membuat keputusan kerjaya nanti) seperti: x Minat kerjaya x Personaliti x Kemahiran x Aptitud x Motivasi .

` ` Banyak ujian berkaitan taksiran kerjaya terdapat di Internet. ditadbirkan sendiri dan dikira skor secara manual Ujian minat kerjaya yang mengandungi lebih daripada 200 item dan skor dikira dengan bantuan komputer . Pilihan ujian ini ada 2 jenis: Ujian minat kerjaya yang mengukur hanya sebilangan kecil minat umum sahaja.

Penjimatan kos kerana proses keseluruhan dijalankan dengan menggunakan program bimbingan kerjaya berkomputer yang berbentuk interaktif Seterusnya. individu berkenaan boleh berjumpa dengan guru bimbingan dan kaunseling untuk menjalani kaunseling kerjaya agar dapat membuat keputusan kerjaya yang lebih mantap.` Kelebihan penggunaan komputer dalam taksiran kerjaya 1. . Pengiraan skor yang dijalankan secara in-house mengatasi masalah mengirim helaian jawapan kepada pusat penskoran untuk tujuan pemprosesan ujian yang telah diambil (jimat masa antara pengambilan ujian dan pentafsiran ujian) 2.

` Dua elemen penting berkaitan dengan pemilihan kerjaya: Minat Nilai ` Personaliti seseorang membentuk minat. segan. suka bercakap. pandai memujuk) terlibat dalam bidang jualan B (Introvet.nilai dan aptitud dan secara tidak langsung berkait rapat dengan kepuasan kerja. penakut. Oleh itu. tidak suka bercakap) terlibat dalam bidang jualan. ` . A (ekstrovet. amat penting bagi kita benar-benar mengenali personaliti kita.

tidak suka bercakap. suka bercakap. agak penakut Apa akan terjadi jika individu A bertukar kerjaya dengan individu B? . pandai memujuk Bidang perakaunan bekerja dengan mesin B) introvet. segan.Bidang jualan A) ekstrovet.

` Konsep dan andaian disebalik Teori Holland: Pemilihan kerjaya seseorang adalah manifestasi personalitinya. Inventori minat adalah inventori personaliti Mereka yg menceburi diri dalam kerjaya yg sama mempunyai personaliti dan latarbelakang perkembangan peribadi yg serupa .

stabiliti dan pencapaian bergantung kepada keserasian antara personaliti individu dan persekitaran di mana dia bertugas. . Keserasian ini dikenali sebagai gaya peribadi modal. Oleh demikian.Mereka yg mempunyai personaliti yg serupa akan memberi respon yg serupa terhadap situasi & masalah yg timbul. mereka akan mewujudkan persekitaran interaksi yg mempunyai ciri-ciri tersendiri Kepuasan kerja.

1. Manusia boleh dibahagikan kpd 6 gaya peribadi (RIASEC) .

Realistik Konvensiona l Investigatif Gaya Peribad i Berdaya usaha Artistik Sosial .

terdapat 6 jenis persekitaran (rujuk RIASEC) 3. .2. dan semakin memuaskan persekitaran kerja tersebut. semakin baik padanan tadi. Semakin kuat gaya peribadi seseorang. Setiap gaya peribadi berpadanan dgn persekitaran yg sama. Selaras dengan 6 jenis manusia.

3.2. Tingkahlaku seseorang individu adalah hasil interaksi personaliti dan persekitarannya khususnya pengalaman masa kecil. . Manusia mencari persekitaran dan kerjaya yang membolehkan mereka menggunakan kemahiran yang dipunyai dan menyatakan sikap serta nilai masing-masing.

Akan tetapi. Primer Sekunder tertiari . ada gaya yg bersifat.6. Ini bermaksud bahawa seseorang boleh mempunyai ke-6 gaya peribadi. Tipologi yang terhasil bukan saling ekslusif.

juga sederhana menyerupai mereka dalam kerjaya artistik dan sedikit persamaan dengan mereka dalam kerjaya investigatif. .` Contoh: jika anda mempunyai kod SAI. besar kemungkinan personaliti anda lebih cenderung kpd mereka yg menceburi diri dalam kerjaya sosial.

kita dapat menilai diri termasuk minat. . nilai. dan ciri-ciri personaliti berhubung dengan bidang kerjaya yang diminati dan akan diceburi kelak.` Melalui instrumen yang berbentuk inventori psikologi.

ahli biologi. pelukis plan dan jurugambar. suka memimpin.Tema Kerjaya Realistik Ciri Personaliti ‡Gemar tugas berbentuk konkrit.penulis. pereka. Investigatif Artistik Sosial Daya usaha Konvensional . agresif. daya pujuk tinggi. operator mesin. ahli kritik. penyelia pengeluaran. Persekitaran Kerja Tukang paip. Pelukis. pensyarah. penyunting. pelayan tetamu dan penyimpan kira. Guru. pekerja elektronik. ‡Ekspresi kendiri melalui bidang seni. ‡Interaksi interpersonal kurang. ‡Suka dengan tugasan berstruktur. ‡Bersifat ekstrovert. pekerja kebajikan. dominan. praktikal dan konservatif. mekanik kapal terbang. Juruteknik makmal. akuatan. pengurus jualan. ‡Berorentasi tugas. ‡Bersifat sosial. ahli fizik. ‡Berminat pada aktiviti pendidikan. ‡Daya imaginasi yang tinggi. Pengarah sumber manusia. ‡Bersifat analitikal dan berdikari. ‡Pemikiran abstrak. ‡Kurang bersosial. Ahli kimia. Perkeranian. ‡Nilai estetika yang tinggi. ‡Mengutamakan masalah sosial ‡Suka berkawan. ahli matematik.

` - 3 bahan penting akan dibekalkan semasa mengambil ujian tersebut: Buku tafsiran Laporan tafsiran Buku carian pekerjaan .

Mengandungi 198 item yang merangkumi: -Angan-angan berkaitan pekerjaan. ` . -Aktiviti-aktiviti -Kompetensi -Pekerjaan -Anggaran kendiri.

Skor dimasukkan dipindahkan dalam Skor Holland dan dikira.Jawapan dimasukkan ke dalam helaian skor. 3 skor tertinggi dimasukkan dalam korak rumusan kod. . Kod disemak dalam Buku Carian Pekerjaan .

Temubual:Mengapa«bila«di mana«bagaimana«membantu anda mendapatkan maklumat. .` ` ` Pemerhatian: mendapatkan maklumat dari pemerhatian orang sekeliling (ahli keluarga dan rakan) Lawatan sambil belajar:lawatan di agensi kerajaan atau bukan kerajaan untuk mendapatkan gambaran secara langsung mengenai tugas dan tanggungjawab.

Bacaan Permainan /main peranan:Contoh Polis dengan Perompak. . Doktor dan pesakit memberi peluang kepada individu untuk merasai pengalaman dan memberi gambaran dalam tugas ± tugas tertentu.` ` ` Penulisan:mendapatkan alamat dan menulis surat kepada pihak terbabit untuk memperoleh maklumat berbentuk risalah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->