P. 1
SEJARAH SISTEM AHLI

SEJARAH SISTEM AHLI

|Views: 1,608|Likes:
Published by Martin Gindou

More info:

Published by: Martin Gindou on May 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

BAB 5 PEMBINAAN NEGARA DAN BANGSA YANG MERDEKA

‡ Melatih pddk tmptan & kaum lain menerajui pentadbiran Tanah Melayu. ‡ Cadangan ini selaras dgn hasrat british untuk menjalankan dasar dekolonisasi. ‡ Sir Henry Gurney mencadangkan supaya model negara Kenya dan Rhodesi Utara diamalkan di Tanah Melayu.SISTEM AHLI ‡ Sistem ahli tlh dicetuskan oleh Dato· Onn Ja·afar dlm perbincangannya dgn sir Henry Gurney d KL. .

‡ Sistem ini telah dibincangkan dan dipersetujui dlm mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu pada tahun 1950. ‡ Satu rundingan t·lah diadakan di King·s House KL.sistem ini dapat mengurangkan tekanan daripada tekanan PKM.‡ Pada pandangan british. .

‡ Ahli2 diletakkan d bwh kuasa Peseruhjaya Tinggi British .dan india.CIRI-CIRI SISITEM AHLI ‡ Sistem ahli dilaksanakan dari bulan januari 1951 hingga bulan jun raya MPP dijalankan pada bulan julai 1955. ‡ Anggota sistem ahli dikenal sebagai ahli ‡ Terdiri daripada 9 org anggota iaitu 5 org pddk Tnh M·layu & 4 org pegawai british.Tiga daripadanya merupakan org melayu. ‡ Ciri penting dlm sistem ahli iaitu: ‡ Sistem kabinet bayangan yg terdiri daripada orang pegawai tadbir.china.

‡ Mendapatkan persetujuan dari pegawai kanan british. ‡ Bertanggungjawab mencadangkan undangundang berkaitan jabatan yg dipegangnya untuk dibentangkan dlm MPP. .PROSES PELAKSANAAN DAN KEPENTINGAN SISTEM AHLI ‡ Sistem ahli yg tlh dilantik akan diberikan tugas menjaga satu portfolio yg mengandungi bbrapa buah jabatan. ‡ Bertanggungjawab untuk menguruskan pentadbiran harian jabatan mengikut dasar2 yg ditetepkan.

.‡ Cadangan undang2 itu merupakan pendirian pentadbiran british dan pesuruhjaya tinggi berhak memberikan arahan. ‡ Memulakan proses perpaduan kaum di Tanah M·layu kerana ahli-ahlinya terdiri daripada pelbagai kaum. ‡ Asas bagi menentukan kemerdekaan yang mendapat sokongan seluruh penduduk Persekutuan Tanah Melayu.

C. Thurisingam J.D.D. . Hodgkinson J. Lee Tiang Keng Dato· E. Mead Dato· Mahmmud Mat Ahli Dalam Negeri Ahli Ekonomi Ahli pertanian dan perhutanan Ahli kesihatan Ahli pelajaran Ahli perindustrian dan sosial Ahli perumahan dan kerja raya Ahli tanah.A.E. perlombongan dan perhubungan. Spencer Tunku Yaakob ibni Sultan Abdul Hamid Dr.Sistem ahli pada peringkat awal: Dato· Onn Ja·afar O.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->