P. 1
SEJARAH SISTEM AHLI

SEJARAH SISTEM AHLI

|Views: 1,618|Likes:
Published by Martin Gindou

More info:

Published by: Martin Gindou on May 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

BAB 5 PEMBINAAN NEGARA DAN BANGSA YANG MERDEKA

‡ Melatih pddk tmptan & kaum lain menerajui pentadbiran Tanah Melayu.SISTEM AHLI ‡ Sistem ahli tlh dicetuskan oleh Dato· Onn Ja·afar dlm perbincangannya dgn sir Henry Gurney d KL. ‡ Cadangan ini selaras dgn hasrat british untuk menjalankan dasar dekolonisasi. ‡ Sir Henry Gurney mencadangkan supaya model negara Kenya dan Rhodesi Utara diamalkan di Tanah Melayu. .

‡ Satu rundingan t·lah diadakan di King·s House KL. .‡ Pada pandangan british. ‡ Sistem ini telah dibincangkan dan dipersetujui dlm mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu pada tahun 1950.sistem ini dapat mengurangkan tekanan daripada tekanan PKM.

dan india.Tiga daripadanya merupakan org melayu. ‡ Anggota sistem ahli dikenal sebagai ahli ‡ Terdiri daripada 9 org anggota iaitu 5 org pddk Tnh M·layu & 4 org pegawai british.CIRI-CIRI SISITEM AHLI ‡ Sistem ahli dilaksanakan dari bulan januari 1951 hingga bulan jun raya MPP dijalankan pada bulan julai 1955.china. ‡ Ahli2 diletakkan d bwh kuasa Peseruhjaya Tinggi British . ‡ Ciri penting dlm sistem ahli iaitu: ‡ Sistem kabinet bayangan yg terdiri daripada orang pegawai tadbir.

‡ Bertanggungjawab untuk menguruskan pentadbiran harian jabatan mengikut dasar2 yg ditetepkan. . ‡ Mendapatkan persetujuan dari pegawai kanan british.PROSES PELAKSANAAN DAN KEPENTINGAN SISTEM AHLI ‡ Sistem ahli yg tlh dilantik akan diberikan tugas menjaga satu portfolio yg mengandungi bbrapa buah jabatan. ‡ Bertanggungjawab mencadangkan undangundang berkaitan jabatan yg dipegangnya untuk dibentangkan dlm MPP.

‡ Cadangan undang2 itu merupakan pendirian pentadbiran british dan pesuruhjaya tinggi berhak memberikan arahan. ‡ Asas bagi menentukan kemerdekaan yang mendapat sokongan seluruh penduduk Persekutuan Tanah Melayu. ‡ Memulakan proses perpaduan kaum di Tanah M·layu kerana ahli-ahlinya terdiri daripada pelbagai kaum. .

Thurisingam J.D. . Lee Tiang Keng Dato· E. perlombongan dan perhubungan.D. Mead Dato· Mahmmud Mat Ahli Dalam Negeri Ahli Ekonomi Ahli pertanian dan perhutanan Ahli kesihatan Ahli pelajaran Ahli perindustrian dan sosial Ahli perumahan dan kerja raya Ahli tanah.Sistem ahli pada peringkat awal: Dato· Onn Ja·afar O.E. Spencer Tunku Yaakob ibni Sultan Abdul Hamid Dr. Hodgkinson J.A.C.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->