P. 1
PERATURAN SEKOLAH

PERATURAN SEKOLAH

|Views: 1,441|Likes:

More info:

Published by: Mustafa Kamal Md Yusof on May 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH

PERATURAN-PERATURAN SEKOLAH SMK GELANG PATAH
1.0 PENDAHULUAN 1.1 Pada menjalankan kuasa yang diperuntukkan dalam Ordinan Pelajaran ,1957, Peraturan-Peraturan Pelajaran (Disiplin Sekolah) 1959,berdasarkan Peraturan 4 dan Peraturan 6 maka saya sebagai Pengetua yang dilantik di Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah, dengan ini membuat peraturan yang dikuatkuasakan ke atas semua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah. 1.2 Peraturan ini dinamakan Peraturan dan Undang-Undang Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah. 1.3 Peraturan ini atau mana-mana bahagian dalam peraturan ini boleh dipinda atau ditambah atau dimansuhkan dari masa ke semasa mengikut kesesuaian dan keperluan jika dirasakan perlu oleh Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Gelang Patah. 1.4 Setiap pelajar juga tertakluk kepada peraturan-peraturan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia, Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah dan mana-mana pihak berwajib yang ada hubungan dengan pihak sekolah. PENGUATKUASAAN 2.1 Semua guru dan pengawas sekolah ini adalah diberi kuasa untuk menguatkuasakan Peraturan Sekolah ini. 2.2 Setiap pelajar atau kumpulan pelajar sekolah ini dikehendaki mematuhi setiap peraturan yang ada, termasuklah peraturanperaturan baru atau undang-undang kecil yang dikeluarkan oleh pihak sekolah dari masa kesemasa. 2.3 Mana-mana pelajar yang didapati melanggar mana-mana peraturan ini akan dikenakan tindakan disiplin yang setimpal dengan kesalahan mereka. WAKTU PERSEKOLAHAN 3.1 Waktu Hadir 3.1.1 Waktu persekolahan adalah bermula dari jam 7.10 pagi hingga 2.30 petang. 3.1.2 Loceng Pertama akan dibunyikan pada jam 7.10 pagi untuk perhimpunan pagi pada setiap hari dan kehadiran pelajar akan diambil oleh guru tingkatan semasa perhimpunan ini. 3.1.3 Loceng kedua akan dibunyikan pada jam 7.25 pagi bagi mengakhiri perhimpunan dan pelajar bergerak masuk ke kelas masing-masing bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran. Pengajaran dan pembelajaran akan bermula

2.0

3.0

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH

3.1.4 3.1.5 3.1.6 3.1.7

jam 7.30 pagi setiap hari kecuali pada hari Isnin dan Jumaat pada jam 8.10 pagi. Semua pelajar mesti berada di dalam kawasan sekolah selewat-lewatnya jam 7.10 pagi. Pelajar yang hadir selepas jam 7.15 pagi adalah dianggap lewat. Pelajar yang tidak hadir pada hari sebelumnya hendaklah beratur disebelah tingkatan Pendidikan Khas. Pelajar hanya dibenarkan menggunakan pintu hadapan untuk masuk ke kawasan sekolah. Penggunaan pintu masuk yang lain dianggap telah melanggar peraturan sekolah.

3.2

WAKTU BALIK 3.2.1 Loceng balik akan dibunyikan pada jam 1.50 petang dan 2.30 petang. Pelajar bergerak pulang mengikut jadual yang telah ditetapkan. 3.2.2 Sebelum meninggalkan kelas setiap pelajar hendaklah dengan seliaan guru mata pelajaran memastikan: 3.2.2.1 Tingkap telah ditutup. 3.2.2.2 Lampu dan kipas telah dipadamkan (switch off). 3.2.2.3 Papan hijau dan papan putih telah dibersihkan. 3.2.2.4 Tiada sampah sarap di bawah meja, di dalam dan luar kelas. 3.2.2.5 Tiada buku Teks SPBT atau buku latihan ditinggalkan di bawah meja atau di almari kelas. 3.2.3 Setelah pintu ditutup dan setelah mendapat arahan guru, pelajar hendaklah meninggalkan kelas dalam keadaan teratur dan senyap. 3.2.4 Pelajar hendaklah beratur dikantin dan bergerak setelah diarahkan oleh pengawas bertugas. Hanya pintu hadapan sahaja boleh digunakan untuk keluar dari kawasan sekolah pada waktu balik. 3.2.5 Semua pelajar mesti meninggalkan sekolah selewatlewatnya jam 6.00 petang sekiranya menjalankan aktiviti kokurikulum. WAKTU REHAT 3.3.1 Tingkatan Peralihan, Satu, Dua dan Tiga 3.3.1.1 Jam 10.10 pagi hingga Jam 10.30 pagi 3.3.2 Tingkatan Empat, Lima dan Enam 3.3.2.1 Jam 10.50 pagi hingga jam 11.10 pagi 3.3.3 Pelajar tidak dibenarkan berada dalam kelas semasa waktu rehat kecuali pelajar yang bertugas sahaja. 3.3.4 Semua lampu dan kipas telah dipadamkan sebelum meninggalkan kelas. Pintu kelas hendaklah ditutup atau dikunci ketika meninggalkan kelas untuk rehat.

3.3

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH

3.3.5 Semua pelajar tidak dibenarkan berada di kaki lima blok aras satu hingga empat kecuali Pengawas. 3.3.6 Pelajar hanya dibenarkan makan dan minum di kantin sekolah sahaja. Makan dan minum pada waktu belajar atau di dalam kelas adalah dilarang. 3.3.7 Pelajar tidak dibenarkan membawa makanan dari luar kecuali menggunakan bekas yang boleh diguna semula. Penggunaan kertas pembungkus makanan dan polisterin adalah dilarang. 3.3.8 Pelajar tidak dibenarkan menjual makanan luar di dalam kawasan sekolah. 3.3.9 Pelajar hendaklah dalam keadaan tertip dan beratur ketika membeli makanan di kantin. Pelajar dilarang berlari, bertolak-tolak semasa di kantin. 3.3.10 Semua sisa makanan hendaklah dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Bekas makanan, cawan plastik, sudu serta garfu yang disediakan oleh pihak kantin hendaklah diletakkan di dalam bekas yang disediakan. 3.3.11 Semua pelajar tidak dibenarkan berada di kantin atau membeli makanan di kantin sebelum atau selepas waktu rehat kecuali sebelum jam 7.10 pagi atau dengan kebenaran guru. 3.4 KELUAR DARI KAWASAN SEKOLAH 3.4.1 Semua pelajar tidak dibenarkan meninggalkan kawasan sekolah pada waktu persekolahan, termasuk waktu rehat kecuali dengan mendapat kebenaran bertulis daripada Pengetua atau wakilnya. 3.4.2 Pelajar yang hendak ke hospital kerana sakit hendaklah mendapatkan kebenaran dan Surat Rawatan di Pejabat Sekolah yang akan ditandatangani oleh Pengetua atau wakilnya. 3.4.3 Setiap pelajar yang hendak ke klinik atau hospital hendaklah bersama ibu bapa atau penjaga atau pun dihantar oleh Guru Bertugas. Pelajar tidak dibenarkan keluar bersendirian untuk mendapatkan rawatan. 3.4.4 Pelajar yang keluar dari kawasan sekolah tanpa kebenaran adalah dianggap telah ponteng sekolah dan boleh dikenakan tindakan disiplin yang setimpal dengan kesalahan mereka. KETIDAKHADIRAN KE SEKOLAH 3.5.1 Pelajar yang tidak hadir ke sekolah mestilah menyerahkan surat/kenyataan bertulis daripada ibubapa/penjaga atau surat akuan doktor (Medical Certificate) kepada guru tingkatan apabila hadir semula ke sekolah.

3.5

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH

3.5.2 Sebaik-baiknya pihak ibubapa/penjaga memaklumkan pihak sekolah terlebih dahulu akan ketidakhadiran anak masingmasing samada melalui cara lisan (datang sendiri ke sekolah) atau melalui panggilan telefon. 3.5.3 Sekiranya pelajar tidak hadir tanpa sebarang kenyataan semada secara lisan atau bertulis daripada ibubapa/penjaga, maka pelajar tersebut adalah dianggap telah ponteng sekolah. 3.5.4 Pelajar yang tidak hadir ke sekolah tanpa kenyataan ’secara berturut-turut’ maka tindakan berikut akan dikenakan iaitu: 3.5.4.1 Hari ke- 3 - Surat Amaran Pertama dikeluarkan. 3.5.4.2 Hari ke- 10 – Surat Amaran Kedua dikeluarkan 3.5.4.3 Hari ke- 17 – Surat Amaran Terakhir dikeluarkan. 3.5.4.4 Hari ke- 31 – Surat Buang Sekolah dikeluarkan. 3.5.5 Pelajar yang tidak hadir ke sekolah tanpa kenyataan ’secara tidak berturut-turut’ maka tindakan berikut akan dikenakan iaitu: 3.5.5.1 Hari ke- 10 - Surat Amaran Pertama dikeluarkan. 3.5.5.2 Hari ke- 20 – Surat Amaran Kedua dikeluarkan 3.5.5.3 Hari ke- 40 – Surat Amaran Terakhir dikeluarkan. 3.5.5.4 Hari ke- 60 – Surat Buang Sekolah dikeluarkan. 3.5.6 Surat-surat amaran tersebut di atas akan diserahkan kepada ibubapa penjaga melalui Perkhidmatan Pos Malaysia ke alamat rumah masing-masing. Surat Amaran Pertama dan Kedua adalah menggunakan pos biasa, Surat Amaran Terakhir dan Surat Buang Sekolah adalah menggunakan Pos Berdaftar Akaun Penerimaan. 3.5.7 Alamat penghantaran adalah berdasarkan alamat rumah yang diberikan oleh ibubapa/penjaga semasa pendaftaran pelajar ke sekolah ini. Sebarang kes surat tidak diterima berdasarkan alamat yang diberi adalah bukan menjadi tanggungjawab pihak sekolah. 4.0 PERATURAN DI DALAM KELAS DAN BILIK-BILIK KHAS 4.1 KEBERSIHAN DAN KECERIAAN KELAS 4.1.1 Setiap kelas hendaklah sentiasa dalam keadaan bersih. Setiap pelajar dalam kelas bertanggungjawab terhadap kebersihan kelas masing-masing. 4.1.2 Tugas membersihkan kelas hendaklah dilakukan sebelum waktu pertama dan pada waktu rehat. 4.1.3 Setiap kelas hendaklah sentiasa dalam keadaan ceria dan dihiasi dengan bahan-bahan berunsur pendidikan.

1 Papan Kenyataan dalam kelas hendaklah memaparkan maklumat-maklumat berikut: 4.3.1. 4. Pelajar yang keluar kelas semasa waktu pertukaran ini dianggap telah melakukan kesalahan ponteng kelas dan boleh diambil tindakan yang setimpal dengan kesalahannya.3 Jadual Bertugas harian. 4. 4.2.4 Setiap pelajar tidak boleh sama sekali menimbul gangguan pada waktu pengajaran dan pembelajaran.3 Kerusi meja hendaklah dalam keadaan kemas dan tersusun.1.2.6 Ketika pertukaran waktu .2.2. 4. sementara menunggu ketibaan guru seterusnya.5 Setiap pelajar wajib membuat latihan yang diarahkan oleh guru.7 Arahan Kawad Keselamatan. bergaduh dan sebagainya. berjalan-jalan di dalam kelas.4 .1. 4.2. 4.2 Setiap pelajar mestilah menumpukan penuh perhatian terhadap pengajaran guru.2.2. 4.2. 4. PERATURAN WAKTU BELAJAR 4.2 Papan Kenyataan hendaklah dijaga dan dikemas kini setiap bulan. 4. 4.9 Maklumat-Maklumat Mata pelajaran.2 Jadual waktu Kelas.7 Jika guru tidak masuk ke kelas selepas 5 minit masa berlalu.1.8 Prosedur Langkah-Langkah Keselamatan. bergurau senda.3. Setiap pelajar bertanggungjawab terhadap kerusi meja yang diperuntukkan kepada mereka. 4.1 Setiap pelajar wajib menghormati guru dan rakan-rakan di dalam kelas masing-masing. 4. 4.1 Carta Organisasi Kelas.2. setiap pelajar hendaklah dalam keadaan senyap dan duduk di tempat masing-masing.2. ketua tingkatan atau wakilnya hendaklah mencari 4.1. 4.1. termasuk menyiapkan tugasan/kerja rumah yang diberikan dan menghantarnya mengikut masa yang ditentukan oleh guru mata pelajaran tersebut. 4.3. Merosak atau memusnahkan papan kenyataan adalah satu kesalahan disiplin.3.3.2 4.3.1.3.3 Suasana dalam kelas hendaklah menggambarkan suasana pembelajaran tanpa gangguan kebisingan.4 Pelan Kedudukan Pelajar serta nombor kerusi meja masing-masing.2. 4.1.1. PAPAN KENYATAAN 4.6 Peraturan dan Pekeliling sekolah. 4. Ini termasuklah perbuatan berbual-bual.1.10 Lain-lain maklumat yang sesuai.5 Setiap kelas mesti mempunyai jawatankuasa kebersihan dan keceriaan yang akan melaksanakan tugas dengan penuh dedikasi. berbuat bising.1.2.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 4.1.5 Senarai Harta Benda Kelas (Daftar Inventori).

4.5 guru berkenaan atau menemui Penolong Kanan atau ke Pejabat untuk mendapatkan Guru Ganti.4 Pergerakkan pelajarke bilik-bilik lain ( makmal sains.3.4. Perpustakaan) atau ke padang (waktu pendidikan jasmani) hendaklah dalam keadaan tertib.3.4. .4.4 4.15 pagi dan dipulangkan semula apabila tiba waktu balik.5. 4. Bilik kaunseling dan sebagainya) PENGGUNAAN PERPUSTAKAAN / PUSAT SUMBER 4.9 Ketua Tingkatan bertanggungjawab memastikan Buku Pemantauan Pengajaran dan Pembelajaran diambil di Unit Disiplin dan Pengawas pada waktu pagi selewat-lewatnya 7.11 Ketua Tingkatan dan setiap pelajar dalam kelas mestilah memastikan Buku Pemantauan Pengajaran dan Pembelajaran sentiasa dalam keadaan selamat.3 Semua pelajar dilarang berada di luar bilik darjah masingmasing pada waktu ketiadaan guru atau ketika guru belum sampai ke kelas. Pendidikan Jasmani atau kemana sahaja proses pengajaran dan pembelajaran berlangsung. bengkel KH.5.2 Pelajar dilarang berada di perpustakaan semasa proses pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung kecuali bersama guru mata pelajaran.4.1 Perpustakaan hanya dibuka kepada pelajar pada waktu rehat dan waktu petang sahaja.10 Ketua Tingkatan dan Setiap pelajar dalam kelas bertanggungjawab memastikan Buku Pemantauan Pengajaran dan Pembelajaran dibawa kemana-mana sekiranya pelajar bergerak ke Bengkel.4. KELUAR DARI BILIK DARJAH 4. bengkel KH. bersopan dan senyap.3. Bengkel PSV . 4. 4.5 Para pelajar adalah tertakluk dan dikehendaki mematuhi peraturan-peraturan khas yang disediakan apabila berada di bilik-bilik khas ( seperti makmal sains. Sila catatkan maklumat pengambilan dan pemulangan di dalam buku yang disediakan. 4. 4.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 4. Ketua Tingkatan hendaklah memastikan bahawa semua pelajar telah bersiap sedia beratur sebelum membenarkan mereka bergerak secara kumpulan ke tempat yang dituju. 4.2 Penggunaan Pas Kebenaran Keluar Kelas adalah dibenarkan untuk seorang pelajar untuk satu-satu masa kebenaran diberikan. 4. Perpustakaan.3. 4. Makmal Sains.1 Semua pelajar tidak dibenarkan meninggalkan bilik darjah kecuali dengan kebenaran guru dan menggunakan Pas Kebenaran Keluar Kelas.8 Ketua Tingkatan bertanggungjawab memastikan keadaan kelas terkawal semasa ketiadaan guru.

7 4. PERATURAN PENGGUNAAN BILIK-BILIK KHAS YANG LAIN 4.6 4.5.1 Penggunaan bilik-bilik khas lain seperti Bilik Bahasa Tamil. 4. 4. Bilik Pengawas.7 Pelajar yang tidak mengambil sesuatu mata pelajaran Peperiksaan Awam boleh menggunakan perpustakaan semasa proses Pengajaran dan Pembelajaran berlangsung dengan kebenaran Penolong Kanan. Jika terdapat pelajar yang menyalahgunakan bilik rawatan tindakan tegas akan diambil setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.7.8.4 Pelajar yang sakit dinasihatkan menelefon ibu bapa/penjaga untuk dibawa pulang ke rumah masingmasing.4 Elakkan perbuatan yang boleh mengganggu pelajar lain yang sedang membaca / belajar di perpustakaan.6 Pelajar tidak dibenarkan membawa masuk buku teks dan sebagainya kecuali dengan kebenaran petugas di perpustakaan. 4.5. dan lain-lain adalah berdasarkan keperluan dan mestilah bersama guru.8.6.2 Hanya pelajar yang layak berada di bilik berkenaan dibenarkan menggunakan bilik tersebut.3 Pelajar adalah dilarang berbual-bual atau berbuat bising ketika berada di Perpustakaan.5.3 Pelajar lain yang menyalahgunakan bilik khas tersebut akan diambil tindakan disiplin.3 Bilik Rawatan bukannya tempat berehat. .5.5 Buku-buku dan bahan bacaan perpustakaan lainnya tidak boleh dibawa keluar.7.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 4.1 Pelajar yang perlu berehat di bilik rawatan kerana masalah kesihatan hendaklah mendapatkan kebenaran dan bantuan Penolong Kanan HEM ataupun Guru Bertugas. 4. KEMUDAHAN RAWATAN / BILIK RAWATAN 4. 4.7. 4. KHIDMAT BIMBINGAN DAN KAUNSELING 4. jika tidak bilik tersebut tidak boleh dibuka. 4.1 Pelajar yang ingin berjumpa Kaunselor Pelajar hendaklah mendaftarkan diri di Bilik Bimbingan dan Kaunseling pada waktu tiada proses Pengajaran dan Pembelajaran untuk urusan temujanji. kecuali yang dipinjam secara sah di kuanter perpustakaan.2 Bilik Rawatan hanya boleh digunakan jika terdapat jawatankuasa bertugas di dalam bilik tersebut. tidur atau ponteng kelas.6.8 4. 4.8. 4.5.7.2 Pelajar yang mempunyai temu janji dengan Kaunselor perlu mendapatkan kebenaran guru mata pelajaran sebelum meninggalkan kelas. 4.

8 Sewaktu bendera dinaikkan dan lagu dinyanyikan semua pelajar hendaklah berdiri tegak dan menyanyikannya dengan penuh bersemangat.2.7. 5. KetuaKetua Bidang dan Ketua serta Penolong Ketua Pengawas.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 5.7. .2.2.7.2 Semua pelajar mesti berkumpul di dataran kejat mengikut tingkatan masing-masing sebelum diarahkan bergerak ke dalam Dewan Bestari. 5.7 Aturcara Majlis Perhimpunan Rasmi 5.2.3 PERHIMPUNAN HARIAN 5.6 Laporan Guru Bertugas Minggu Lepas 5.2.4 Pelajar yang bising akan dikeluarkan dari Dewan Perhimpunan dan tindakan disiplin akan diambil setimpal dengan kesalahan mereka.6 Perhimpunan Mingguan adalah majlis rasmi maka para pelajar dinasihatkan menjaga tatatertip. tidak bermain dan berbuat bising dalam Dewan Perhimpunan.10 Nyanyian Lagu Sekolah 5.7. 5.2.2.4 Nyanyian Lagu Bangsa Johor 5. 5.7.3.11 Majlis Bersurai 5.0 PERHIMPUNAN SEKOLAH 5.2.2. Rabu.7.2.2 Perhimpunan bermula jam 7.2. 5.3.10 pagi dikelolakan oleh Pengawas Bertugas dibawah penyeliaan Guru Bertugas.2.7 Persembahan/ Perasmian/ Pengumuman (jika ada) 5. 5. 5.5 Bacaan Ikrar Rukunnegara 5.8 Ucapan Penolong-Penolong Kanan 5.7. semua pelajar hendaklah berbaris dengan tertib mengikut konsep RIMUP.2 Bacaan Doa 5.1 Perhimpunan Harian dijalankan pada hari-hari Selasa. 5.9 Ucapan Pengetua 5. 5.1 Perhimpunan ini diadakan pada setiap Hari Isnin.2.7. senyap dan memberi sepenuh tumpuan kepada isi kandungan perhimpunan.3 Nyanyian Lagu Negaraku 5.7.2.7.1 Perhimpunan dimulakan dengan perarakan masuk Pengetua dan Penolong-Penolong Kanan.2.2.7.2 PERHIMPUNAN RASMI MINGGUAN 5.2.3 Dewan Perhimpunan adalah Zon Senyap. ketidakhadiran dianggap ponteng kelas/perhimpunan.1 Kehadiran pelajar pada waktu perhimpunan adalah wajib.2. Khamis dan Jumaat. 5.2.5 Setiap pelajar mesti membawa Buku Panduan Pelajar untuk membuat catatan maklumat yang disampaikan oleh Pentadbir dan Guru Bertugas.

6 Pelajar bersurai dengan keadaan senyap menuju ke kelas masing-masing.3. semua pelajar diarah bergerak secara teratur dan senyap ke kelas masing-masing mengikut arah / laluan yang ditentukan.3. 5. 5. kelab sukan dan permainan.3.4.3.3 Perhimpunan ini dijalankan secara ringkas.2 Perhimpunan dikendalikan oleh Pengawas Bertugas dibawah penyeliaan Penyelaras Unit Beruniform.5 Guru mengambil kehadiran pelajar.4.3.4.4. 6.4. 5.2 Perhimpunan dimulakan dengan bacaan doa.4.4 Perhimpunan ini mesti ditamatkan pada jam 7.2 Pasukan Kawalan Kehormatan mengambil tempat dihadapan sekali. 5. 5. .4 Aturcara majlis Perhimpunan ini ialah seperti berikut: 5.4 Pengumuman-pengumuman 5. 5. 5.1.3 Lafaz Ikrar Pelajar diketuai oleh Pengawas Bertugas.4 Perhimpunan dijalankan seperti biasa.1 Perhimpunan Kokurikulum diadakan pada setiap hari Rabu minggu ketiga.3. 5.3.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 5.5 Semua pelajar mesti mematuhi etika berpakaian pada hari Rabu iaitu Pakaian Unit Beruniform.2 Kehadiran dalam kegiatan kokurikulum adalah wajib.4.3. 5.1 PENGLIBATAN DALAM KEGIATAN KOKURIKULUM SEKOLAH 6.4.4.3.4.3 Perhimpunan dimulakan dengan Penerimaan Tabik Hormat oleh Pengetua 5.4.5 Perjumpaan Guru-guru penasihat dengan unitunit masing-masing.1 Semua pelajar wajib mendaftarkan diri sebagai anggota persatuan. 5.4 5. badan beruniform dan rumah sukan mengikut ketentuan pihak sekolah. 5.4.3. PERHIMPUNAN KOKURIKULUM 5.3 Pelajar tidak dibenarkan menukar keahlian dalam kegiatan kokurikulum tanpa kebenaran Pengetua atau Penolong Kanan Kokurikulum.25 pagi.1 Semua Unit Beruniform mengabil tempat. aturcaranya adalah seperti berikut: 5. 5.1.4.3 Pelajar akan beratur mengikut Unit Beruniform masingmasing.4.4.3.0 PERATURAN-PERATURAN DI DALAM SEKOLAH 6.4. Tindakan disiplin akan dikenakan kepada pelajar yang tidak hadir tanpa alasan yang munasabah.4. 5.3.1 Pelajar berbaris mengikut tingkatan masingmasing. 6.1.3.3. 6.6 Bersurai/ bergerak ke kelas masing-masing.

6. 6.2 Semua pelajar wajib hadir dan menjawab kertas soalan ujian / peperiksaan yang diambil.1 Pada waktu Pendidikan Jasmani.3 Pelajar mesti memastikan semua keperluan atau kelengkapan menghadapi ujian/peperiksaan telah disediakan. 6.4 Pelajar yang waktu Pendidikan Jasmaninya pada waktu pertama dibenarkan memakai pakaian Pendidikan Jasmani dari rumah masing-masing.6 Semua pelajar PMR wajib memakai pakaian seragam sekolah sewaktu mengambil keputusan PMR. tidak seorang pelajar pun akan diberi pengecualian. 6. penipuan dan meniru ini. dengan syarat membawa bersama pakaian seragam sekolah. atau tidur semasa ujian/peperiksaan akan diambil tidakan disiplin yang setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.2.2. PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 6.3 . Tidakan tegas akan dikenakan terhadap pelajar yang terlibat dengan kes penyelewengan. atau tidak serius mengambil ujian/peperiksaan.3. Sebarang keengkaran akan mengakibatkan pelajar tidak dibenarkan mengambil keputusan peperiksaan masing-masing. 6. 6.2 UJIAN / PEPERIKSAAN DALAMAN DAN PEPERIKSAAN AWAM 6.2.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 6.3. 6.2.1.3.2. perkhemahan dan sebagainya ) hendaklah terlebih dahulu mendapatkan kebenaran ibu bapa / penjaga masing-masing.4 Pelajar yang ingin menyertai kegiatan kokurikulum anjuran sekolah di luar kawasan sekolah ( lawatan.5 Sebarang penyelewengan.4 Pelajar yang tidak menjawab soalan ujian/peperiksaan. Sebarang peminjaman peralatan adalah tidak dibenarkan pada waktu ujian/peperiksaan. 6. 6. 6. penipuan atau meniru dalam ujian/peperiksaan adalah dilarang keras. atau yang mengganggu ketenteraman perjalanan ujian/peperiksaan.1 Semua pelajar wajib mematuhi semua peraturan ujian / peperiksaan. kecuali jika mendapat pengesahan doktor.2.2 Pelajar tidak dibenarkan menyertai aktiviti Pendidikan Jasmani tanpa pakaian yang sesuai atau berpakaian seragam sekolah.3 Kegagalan memakai pakaian Pendidikan Jasmani adalah merupakan satu kesalahan dan boleh diambil tindakan disiplin. Manakala pelajar SPM dan STPM dikehendaki memakai pakaian yang sopan dan bersesuaian dengan budaya sekolah.3.

1 Pelajar dibenarkan ke tandas pada waktu-waktu berikut iaitu sebelum waktu pertama. 6.3 Semua pelajar bertanggungjawab terhadap kebersihan tandas. 6.5.3.4. satu waktu sebelum rehat.1 Pelajar dikehendaki beratur dengan senyap dan berdisiplin ketika membeli makanan di kantin.4.5 6.2 Pelajar dilarang ke tandas pada waktu pertama.4.2 Arahan darpada Pengawas Bertugas hendaklah sentiasa dipatuhi.5 Pelajar dilarang membawa keluar makanan dan minuman dari kawasan kantin.5. 6. baik di dalam kelas mahu pun di 6. 6. Pastikan paip air ditutp setelah digunakan.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 6.4 Sebarang kerosakkan tandas hendaklah dimaklumkan kepada Guru Bertugas dengan segera. bersihkan tempat makan dan letakkan pinggan. sudu/garfu di tempat yang disediakan.1 Semua pelajar hendaklah menggunakan kemudahan yang disediakan dengan baik dan cermat. merosakkan paip air dan sebagainya.6 .6. pada waktu rehat dan selepas tamat waktu persekolahan.3 Pelajar hendaklah duduk di tempat yang disediakan dan makan dengan tertib dan sopan.5 Pelajar hendaklah menukar Pakaian Pendidikan Jasmani dengan pakaian seragam sekolah selepas tamat waktu Pendidikan Jasmani.4. dengan memelihara harta benda sekolah. Elakkan perbuatan tidak mengepam tandas setelah digunakan.4 Setelah selesai makan. Elakkan perbuatan mengotorkan meja dan kerusi tempat makan.5. 6.6 Pelajar dilarang berada di kantin pada waktu pengajaran dan pembelajaran. satu waktu selepas rehat dan satu waktu sebelum balik.5 Tuala Wanita (pad) yang telah digunakan hendaklah dibungkus elok-elok dan dibuangkan kedalam bekas/tong khas yang disediakan.5. 6. mangkuk. menconteng dinding-dinding tandas.5. kecuali dengan kebenaran bertulis daripada Pengetua atau wakilnya atau bersama-sama guru kerana urusan yang berkaitan denagn pembelajaran. 6. cawan/gelas. 6.6 Sikap berjimat dalam penggunaan air hendaklah diamalkan. 6. PENGGUNAAN TANDAS 6.4 KANTIN 6. HARTA BENDA SEKOLAH 6.5.4.4. 6. 6.

1 Menunggang basikal dalam kawasan sekolah adalah dilarang.8.9 Pelajar dilarang membawa atau memandu kereta di kawasan sekolah.3 Pelajar yang didapati melakukan perbuatan tingkahlaku musnah atau ”vandalisme” dan merosakkan harta benda sekolah akan dikenakan tindakan disiplin yang berat termasuk menggantikan kos harta benda yang dirosakkan itu sepenuhnya. 6.7. 6.7 Bilik Gerakan / Mesyuarat 6.8.7 Pelajar dilarang menunggang motosikal di kawasan sekolah pada bila-bila masa kecuali mendapat kebenaran bertulis daripada Pengetua atau wakilnya.1.8.1.3 Bilik Penolong-Penolong Kanan 6.1.8. tayar yang baik.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH kawasan persekitaran sekolah.1.5 Bilik Guru 6. Sila pastikan basikal masing-masing dikunci dan diletakkan ditempat yang dikhaskan. dan sebagainya.7.1. 6. kerosakkan atau kehilangan basikal yang dibawa ke sekolah.1 Pejabat Am 6. 6. 6.8.2 Bilik Pengetua 6.7 MENGGUNAKAN KENDERAAN DALAM KAWASAN SEKOLAH 6.8 Bilik Rawatan 6.7.1 Bilik-bilik berikut adalah merupakan kawasan larangan bagi pelajar iaitu: 6.7.7. 6.8.1. 6.7. 6.7.2 Sebarang kerosakan harta benda sekolah hendaklah dilaporkan kepada Guru Bertugas.1. KAWASAN LARANGAN 6.7.8 .2 Pelajar yang membawa basikal ke sekolah perlu mematuhi undang-undang yang sedang berkuatkuasa sekarang.4 Pihak sekolah tidak bertanggungjawab terhadap keselamatan.8. 6.7.5 Sekiranya pelajar tedak mematuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan kebenaran membawa basikal ke sekolah akan ditarik balik serta merta.6 Pastikan basikal anda mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti brek. 6.8.6.8.6 Bilik Peperiksaan 6.6.4 Bilik Guru-Guru Kanan / Ketua Bidang 6.8 Setiap motosikal yang mendapat kebenaran perlu mempunyai ”stiker” atau pelekat SMK Gelang Patah. 6.3 Pelajar yang menunggang basikal hendaklah berlepas balik selepas semua pelajar berjalan kaki keluar dari kawasan sekolah. supaya sentiasa dalam keadaan baik dan berfungsi.1.

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 6. 6.8.6 Stor penyimpanan Perabot lama.4 Apabila berlaku kebakaran.3 Semua pelajar dilarang berada di kawasan bangunan sekolah pada waktu rehat.9.8.3 Pelajar tidak digalakkan membawa wang tunai yang banyak ke sekolah.2 Pelajar yang hendak menemui Pengetua atau Penolong Kanan hendaklah mendapat kebenaran terlebih dahulu.2 Pelajar hanya boleh memasuki kawasan tersebut apabila diminta berbuat demikian oleh guru yang berkenaan atau apabila ada urusan rasmi. Blok F kecuali dengan kebenaran guru.1. 6.1 Sebarang kemalangan atau kecemasan yang berlaku ke atas pelajar di kawasan sekolah hendaklah dilaporkan dengan serta merta kepada guru bertugas atau pengawas. 6.8.1.4.3 Tandas-tandas yang tidak dibuka atau diwartakan sebagai tandas.1.13 Bilik-bilik Elektrik 6.8.4 Kawasan Berikut adalah merupakan kawasan larangan bagi pelajar.4.8.14 Bilik Makan Guru 6.2.4.9 Bilik Pendidikan Jasmani 6.4.2 Pihak sekolah tidak bertanggungjawab terhadap kehilangan harta benda kepunyaan pelajar.1.8.8.8. 6.8.7 Kawasan kolam ikan dan kawasan kolam najis serta rumah pam air dan elektrik.8.8.4.4. kecuali pengawas bertugas.11 Bilik Kokurikulum 6. 6.2 Laluan di hadapan Bilik Guru di Aras 2 .8. 6.8. . 6.12 Dewan Bestari 6. 6.1 Sila ketuk pintu dan dapatkan kebenaran masuk sebelum masuk ke bilik-bilik berkenaan.8.10 Bilik Sukan 6.8 Bilik Persalinan kecuali dibenarkan guru untuk tujuan Pendidikan Jasmani sahaja. 6. 6. Sebarang kehilangan atau penemuan hendaklah dilaporkan kepada guru bertugas atau Penolong Kanan HEM.1. 6.4.4.8.1.4 Tandas-tandas di Dewan kecuali jika terdapat program yang diadakan di Dewan Bestari. 6. pelajar-pelajar hendaklah mematuhi Peraturan Kecemasan Kebakaran Sekolah.8.2. 6.8.1.5 Tempat Letak Kereta Guru dan Kakitangan.9.8. 6.8. 6.9 KESELAMATAN 6.8.9. 6.9.1 Laluan Hadapan Pejabat hingga ke Bilik Peperiksaan.15 Bilik Persalinan 6.

10.7 Berjalan dengan tertib semasa menaiki dan menuruni tangga.2 Urusan pembelian hendaklah dibuat pada waktu rehat atau selepas waktu persekolahan sahaja. Pelajar dilarang untuk memasuki koperasi.9.1 Buku teks adalah percuma dan hendaklah dijaga dengan baik oleh setiap pelajar yang menerimanya.12.12. 6.10 YURAN SEKOLAH 6.11 BUKU TEKS (SPBT) 6.2 Pelajar bertanggungjawab terhadap penggantian buku-buku yang rosak atau hilang atau membayar kos buku tersebut. 6.12. .3 Pelajar yang hendak berurusan dengan koperasi pada waktu pembelajaran hendaklah mendapat kebenaran daripada guru masing-masing. 6. 6.12. 6. 6.6 Untuk tujuan keselamatan pelajar dilarang berlari di kawasan bangunan sekolah. 6.10. 6.12.9.1 Semua pelajar wajib menjelaskan yuran sekolah dan bayarn-bayaran lain yang ditentukan oleh pihak sekolah pada masa yang tertentu.11. 6.3 Pelajar adalah dilarang sama sekali meninggalkan buku teks SPBT dalam kelas atau di sekolah selepas waktu persekolahan.4 Pihak tidak akan mengeluarkan sebarang Surat Akuan (Testimonial) dan Surat Berhenti Sekolah kepada pelajar yang gagal menjelaskan yuran sekolah dan sebagainya. 6.4 Kegagalan pelajar mematuhi peraturan akan memungkinkan kemudahan pinjaman ini ditarik balik. 6.5 Semua pelajar bertanggungjawab atas keselamatan mereka semasa berada di kawasan sekolah. 6.9. 6.5 Urusan pembelian hendaklah dibuat dikuanter yang disediakan.4 Sila beratur dan senyap ketika berurusan dengan koperasi.11.11.1 Koperasi Sekolah hanya dibuka pada waktu persekolahan dan pada waktu-waktu tertentu sahaja. Sila rujuk kepada papan kenyataan Koperasi. 6.2 Semua bayaran hendaklah diserahkan kepada guru tingkatan masing-masing atau kepada guru yang bertanggungjawab dalam membuat pungutan yuran tertentu.10. Resit pembayaran hendaklah disimpan dengan selamat untuk rujukan dari semasa kesemasa.10.11.12 KEDAI KOPERASI SEKOLAH 6.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 6.3 Pelajar mesti mendapatkan resit penerimaan bayaran daripada guru yang terlibat. 6.

1. 7.1.1 Pelajar tidak dibenarkan sama sekali memasuki sebarang pertubuhan politik atau pertubuhan haram atau ahli kumpulan sulit / haram.1. 7.3 Seluar jeans atau berpotongan seluar jeans tidak dibenarkan. 7.1.4 Poket bahagian belakang hendaklah bertebuk tanpa tudung. 7.1 PAKAIAN PELAJAR LELAKI 7.2 Hendaklah berpotingan biasa dan kelihatan sopan.1. 6.1.1.1. .1.7 Seluar yang ketat atau terlalu longgar tidak dibenarkan. 7.1 Penggunaan kemudahan telefon hanya dibenarkan pada waktu rehat atau sebelum dan selepas waktu persekolahan.13 PENGGUNAAN TELEFON AWAM 6.13.1. 6. 6.3 Pihak sekolah berhak membuka dan memeriksa surat-surat pelajar yang diterima dengan menggunakan alamat sekolah.14.1. 6. 7.14.1. 7.14.14.1.2 Surat-menyurat yang dibuat atas urusan rasmi hendaklah dirujuk kepada Pengetua. 6.1.1 Seluar 7.1. Sila laporkan sebarang kerosakan kepada pihak sekolah. 7.1.1.1 Seluar panjang berwarna hijau gelap atau olive green yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.8 Seluar tidak boleh berfesyen atau sengaja dikoyakkan atau dilukis.2 Sekiranya kecemasan atau keperluan mendesak.1.14 HUBUNGAN DAN KEGIATAN DENGAN PIHAK LUAR 6. 6. Saku tepi seluar tidak dibenarkan.5 Panjang seluar hendaklah disampai buku lali iaitu menutup sepenuhnya kedua-dua buku lali.13.1. penggunaan kemudahan telefon awam ada waktu pembelajaran hendaklah dengan kebenaran guru bertugas atau guru-guru lain.9 Seluar tidak boleh dipakai di bawah pusat.6 Buka lilitan kaki seluar ialah 40 cm hingga 44 cm iaitu minimum 40 cm dan maksimum 44 cm.3 Pelajar bertanggungjawab terhadap keselamatan telefon awam. 7.0 PAKAIAN SERAGAM 7.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 6.4 Pelajar luar atau bekas pelajar tidak dibenarkan berada di dalam kawasan sekolah tanpa kebenaran Pengetua.13.

3 Kepala tali pinggang tidak besar.2 Lebar tali pinggang tidak melebihi 3 cm atau 1 inci.1.1. 7.5 Rambut belakang nipis dan dipotong rata atau dipotong ’slope’ dan tidak menyentuh kolar baju.3 Rambut tepi tidak menutup telinga.2.1.3 Rambut 7.4 Diperbuat daripada kain kapas atau tetron cotton. tidak berbentuk -bentuk atau dikhaskan.4.1.1.1.1. 7.1.1. 7. 7.2 Rambut depan tidak melebihi separuh paras dahi.1.5 cm (lebar) 7. berkolar dan satu poket di sebelah kiri. 7.1.10 Hanya singlet berwarna putih sahaja dibenarkan.4.2.5 Tali pinggang kulit tidak dibenarkan.2.1.1.1.6 Potongan rambut tidak boleh berfesyen ( seperti potongan punk.1.1.1 Rambut hendaklah pendek (tidak melebihi 3 inci ) dan kemas. 7.3 Kemeja biasa berwarna putih. 7.2.4 Kepala tali pinggang tidak melebihi saiz 5 cm (panjang) X 3.5 Butang dan jahitan mestilah berwarna putih.1.1.) 7.1.4 Pelipis (sideburn) hendaklah dipotong rata digaris tengah telinga. 7. berjuntai dihadapan dan sebagainya. 7.2. dalam perjalanan ke sekolah atau dalam perjalanan balik dari sekolah.2 Tali Pinggang.2.2. 7. 7.9 Baju hendaklah sentiasa dimasukkan di dalam seluar sewaktu berada di kawasan sekolah.4 Pakaian Khas .1.4. tidak terlalu ketat atau terlalu longgar dan berfesyen.7 Baju ’T’ tidak dibenarkan.2 Baju Kemeja 7.8 Baju berlengan panjang tidak dibenarkan kecuali Pengawas atau pemegang jawatan-jawatan khas.1 Warna hijau gelap / hitam tanpa corak. berekor. 7.2.1.1. 7.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 7.4.1.4.4.1. 7.2. 7. 7.6 Baju berlengan pendek dan tidak boleh dilipat.1.2.1. 7. 7. berwarna. Butang hendaklah dkenakan dengan kemas dan tidak membuka dada.

c. (Kain jenis berkilat tidak dibenarkan). b. kaitan atau renda. a. tidak besar dan tidak dilipat. Tudung berkain putih kosong tanpa bunga sulaman.5 Baju Kurung.1. c.9 Pelajar mesti memaki kain dalam yang labuh dan simis (singlet wanita) yang tidak telus pandang.1. 7.1.2.1. bersamping kain hitam pada hari Jumaat. 7.2.bersongkok.2. jenis kain kapas atau tetron cotton. 7.2. 7. a.2. Berpesak Leher Teluk Belanga (tradisional) Labuh baju kurung hendaklah 5 cm hingga 8 cm di bawah paras lutut.1.1. Blouse dipakai bersama tali leher yang diikat kemas dan rapi.1 Blouse.2 PAKAIAN PELAJAR PEREMPUAN 7. 7.2. d.1 BAJU KURUNG ( BAGI PELAJAR ISLAM) 7.2. 7.1. 7.8 Kain kurung susun tepi berwarna biru laut (turquoise) dan menutup buku lali.2. Pin kain tudung yang dibenarkan juga adalah berwarna putih.4 Berbaju jalur. Pelajar lelaki beragama Islam diwajibkan memakai baju kurung teluk belanga.2. b. c. Serkop kepala / anak tudung berwarna putih sahaja. Labuh pinafore hendaklah 5 cm hingga 8 cm di bawah paras lutut. Lengan blouse adalah potongan biasa. b.1 .10 Tudung.1.2. Kancing baju hendaklah kecil dan berwarna putih serta dijahit kekal atau berbutang tetap. Berwarna putih kain kapas atau tetron cotton.2.2. a.2.1. 7. Labuh tudung ialah di antara pinggang hingga ke paras punggung.3 Baju kurung berwarna putih dan kain kurung berwarna biru laut.2 Pinafore. b.7 Tidak berzip di belakang. 7.2 BLOUSE DAN PINAFORE (BAGI PELAJAR BUKAN ISLAM) 7.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH a.6 Berkancing di leher.2. berlubang atau terlalu nipis tidak dibenarkan. 7. 7.4. Pinafore berwarna biru laut atau turquoise.

1 Pelajar dilarang memakai gincu (lipstik). 7.3.3.2.3 BARANG KEMAS / BARANG BERHARGA. Jika perlu dengan syarat berikut: sepasang subang kecil berukuran 0. Bukan anting-anting.4 Penyepit rambut berfesyen dan berwarna-warni tidak dibenarkan.2.5 7. 7.4. Jam tangan 7.5 cm X 0.2 Kasut kanvas berwarna putih 7.5 Rambut tidak boleh diwarnakan.4.2.3. 7. 7.2.5 Barang-barang berharga tidak dibenarkan.2. b.5.5 cm dipakai di cuping telinga bahagian bawah. 7.3. KASUT 7.2 Stokin pendek berwarna putih dan tidak melebihi setengah betis.2.2. 7. mekap.1 Rambut tidak mencecah bahu.2. tidak berwarna-warni dan tidak berfesyen.5.3 Mesti menutup kedua-dua buku lali.6 Rambut yang panjang dan terjuntai di hadapan hendaklah disepit dengan penyepit rambut yang dibenarkan.3 7.2 Pelajar dilarang mencukur atau mencabut bulu kening. 7.1 Pelajar perempuan tidak boleh memakai barang kemas. biru gelap atau hitam sahaja dan tidak berfesyen yang keterlaluan.3.2.5.3 Reben yang boleh digunakan adalah yang berwarna putih.3 Tali jam tangan yang berfesyen tidak dibenarkan.2.2.4 PERSOLEKAN 7. 7. A. 7. tidak berbelang atau bercorak.4.3.2.5.4 Jika berstokin hendaklah berwarna putih . STOKIN 7.3. 7. 7.2.2. c.5.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH c. maskara dan ’eye-shadow’. 7.4 Telefon bimbit / ’handphone’ tidak dibenarkan 7.2 Pelajar lelaki dilarang memakai barang kemas kecuali jam tangan.2. 7.2.5.3. Bentuk skirt pinafore hendaklah berbentuk a. Tidak boleh kembang payung.4 . RAMBUT (Bagi pelajar yang tidak bermini telekung) 7.2 Rambut yang panjang hendaklah diikat pada pangkal rambut.

7. LENCANA SEKOLAH DAN TANDA NAMA BERSULAM. 7. boot.6.4 Lencana yang telah hilang warna atau diubahsuai tidak boleh digunakan dan perlu diganti dengan yang baru.2 Semua pelajar diwajibkan memakai tanda nama dan lencana sepanjang masa berada di sekolah.1 di atas poket sebelah kiri ( untuk pelajar lelaki) 7. butang kolar hendaklah dikenakan apabila memakai tali leher.8.8. sepanjang perjalanan pergi dan balik sekolah.8.4 Hendaklah sentiasa bersih.6.6. 7.3 di pinafore sebelah kiri (untuk pelajar bukan Islam) 7.7.5 Tandanama hendaklah dijahit di atas lencana / poket. 7. 7. kasut track sukan.5 TALI LEHER 7. kasut high-cut (hingga ke buku lali) kasut potongan ’kung fu’ dan kasut bermuncung panjang ( long cut) tidak dibenarkan 7.5.2 di tudung sebelah kiri (untuk pelajar perempuan Islam) dan 7.5 Semua pelajar dilarang mengenakan tatu (gambar atau tulisan) pada mana-mana bahagian tubuh badan. 7.6 Kasut kulit.4 Kasut tidak melebihi paras buku lali.6.5. 7.2 Tali leher hendaklah dipakai setiap masa apabila memasuki kawasan sekolah.3. 7.3.8. HAL-HAL PENAMPILAN DIRI 7.6.6.7.2 Hendaklah dipotong pendek. 7.6. 7.6 7.5 Kasut mestilah berlidah atau bertali atau berflap.3 Pelajar dilarang membawa sikat yang panjangnya melebihi 12 cm dan tidak kelihatan apabila diletakkan di kocek dan tidak tajam pemegangnya. 7.4 Pelajar tidak dibenarkan memakai cermin mata gelap / tinted atau berbentuk luar biasa.4.5.7 7. 7.4. 7.6 Pelajar dilarang bersolek dan dilarang membawa alat solej ke sekolah.3 Tidak diwarnakan dengan sebarang pengilat kuku.4.8 .BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 7. KUKU 7.3 Kasut kanvas berjalur belang atau bercorak tidak dibenarkan.4.3.4 Dilarang memakai tali leher dengan terlondeh atau setengah sahaja.8. (ada dijual oleh pihak sekolah) 7.3 Tali leher hendaklah dipakai dengan kemas. 7.2 Setiap pelajar mestilah berwajah kemas dan rambut disikat rapi.3 Lencana hendaklah dijahit: 7. 7.

9. 7.10.9.3 Seluar trek berwarna hitam (juga ada dijual oleh pihak sekolah). pelajar dikehendaki memakai pakaian kokurikulum yang telah dikhaskan oleh pihak sekolah.11. 7. 7. 7. 7.5 Pelajar juga diwajibkan memakai pakaian seragam sekolah ketika datang untuk mengambil keputusan peperiksaan PMR. ahli-ahli berkenaan diwajibkan berpakaian seragam unit beruniform masing-masing pada SETIAP HARI RABU.9 PAKAIAN PENDIDIKAN JASMANI.8. Pemakai pakaian yang tidak sesuai mengikut pertimbangan pihak sekolah tidak akan dilayan.11. 7. PAKAIAN PADA WAKTU-WAKTU LAIN.7 Wajah dan perwatakan mestilah memperlihatkan sebagai seorang pelajar sekolah. .3 Berpakaian kemas dan sesuai ketika berurusan dengan pihak sekolah seperti meminta borang dan seumpamanya.6 Pelajar perempuan Islam diwajibkan memakai mini telekung berwarna putih atau bertudung putih untuk menghadiri Aktiviti Luar Bilik Darjah/ Kegiatan Kokurikulum / Kelas Tambahan. 7.4 Setiap pelajar mesti memakai kasut sekolah atau kasut sukan setiap kali menyertai kegiatan di dalam kawasan sekolah. Manakala pakaian yang bersesuaian untuk peperiksaan SPM dan STPM 7.10.11.0 BARANG-BARANG LARANGAN.5 Pelajar dibenarkan memakai pakaian rumah sukan untuk menghadiri latihan rumah sukan.10.3 Untuk kegiatan kokurikulum.2 Pelajar-pelajar dikehendaki memakai pakaian seragam sekolah semasa menyertai lawatan anjuran sekolah atau menghadiri sebarang aktiviti di luar sekolah anjuran pihak sekolah.10.10 7.2 Semua pelajar mesti berpakaian seragam sekolah apabila berada di kawasan sekolah untuk menghadiri kegiatan mingguan atau kelas tambahan. 7.2 Kemeja ’T’ khas PJK (ada dijual oleh pihak sekolah) 7.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 7. 7. 7.11.10. PAKAIAN AKTIVITI LUAR BILIK DARJAH / KEGIATAN KOKURIKULUM / KELAS TAMBAHAN.11 8.4 Bagi Unit Beruniform. 7.

14 Pihak sekolah akan memaklumkan jenis-jenis barang yang dilarang dibawa atau dipakai atau digunakan dari semasa ke semasa.5 Radio.1.11 Minuman keras. dan sebagainya. alat elektronik yang lain. CD-ROM. camera. ’lighter’.10 Telefon bimbit. ’walkman’.12 Barang-barang lain yang ditakrifkan sebagai tidak sesuai dimiliki dan dibawa oleh pelajar sekolah. Kebenaran ini adalah untuk kesalahan kali pertama sahaja.1. 8. 8. 8. 8. pisau. mancis. makanan dibeli dari luar kawasan sekolah kecuali makanan yang dibawa dari rumah menggunakan bekas makanan plastik guna semula. majalah hiburan. tepung gandum. 8.1.1. pager dan semua alat telekomunikasi. dan barang-barang yang sejenis dengan nya (kategori berbahaya). 8. gula-gula dan makanan ringan (junk food).16 Hanya ibubapa / penjaga sahaja yang dibenarkan menuntut semula barang yang telah dirampas oleh pihak sekolah. 8.1 Rokok. kaset. VCD. 8. dadah.15 Pihak sekolah akan mengambil tindakan merampas barang berkenaan sekiranya dibawa ke sekolah. 8. gold dust.1 Semua pelawat termasuk ibu bapa / penjaga mesti melaporkan diri di pondok jaga untuk mendapatkan Pas Lawatan.2 Semua pelawat termasuk ibu bapa / penjaga mesti berjumpa dengan Pengetua atau wakilnya di Pejabat Sekolah sebelum berurusan dengan guru-guru. majalah dan gambar lucah. gelang plastik.3 Barang-barang perhiasan seperti rantai emas.13 Barang yang yang berkaitan dengan mata pelajaran Pendidikan Seni Visual.8 Mercun.0 PELAWAT / IBU BAPA / PENJAGA YANG BERURUSAN DENGAN PIHAK SEKOLAH. staf sokongan atau pelajar sekolah ini.6 Komik. .1.7 Liquid Paper.1. 9.1 Barang-barang yang disenaraikan berikut adalah dilarang dibawa ke sekolah. 8. gunting.1. rantai tali. 8.1. dan makanan yang dilarang dalam peraturan kantin sekolah. ganja. bunga api dan semua barang sekategori dengan nya. pita video. 9. 8.1. Sains dan sebagainya adalah dikecualikan sekiranya ianya termasuk di dalam senarai barang yang dilarang.1.1.1.1.2 Benda-benda yang tajam dan berbahaya ( seperti sikat berpemegang tajam.9 Chewing Gum. gelang getah. 8. 8. 8. besi dan sebagainya). 8.1. cincin. pen marker.4 Sebarang jenis alat solek dan kertas tisu. dan semua jenis cat.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 8.1.1. 9. permainan video. Lukisan Kejuruteraan.

5 9.2 Pihak sekolah mesti dimaklumkan oleh ibu bapa/ penjaga sekiranya anak mereka terlibat dalam kemalangan / kematian kerana perlindungan Takaful adalah sepanjang 24 jam dan dimana-mana sahaja di Malaysia.1 Semua pelajar diwajibkan mencarum dalam skim Takaful PelajarPelajar Sekolah Malaysia. 10. 10.4 9. Dalam keadaan tertentu pihak sekolah akan meminta ibu bapa/ penjaga untuk menunjukkan Kad Pengenalan sebagai bukti pengenalan diri.4.4. Tuntutan Lumpuh (i) Borang Tuntutan yang diisi Berkekalan / Terpisah atau lengkap. 10. (ii) Laporan Polis (iii) Salinan Permit menguburkan yang sah. 10. hilang anggota badan. (iv) Sijil kematian yang sah. Khairat Kematian (i) Borang Tuntutan yang diisi lengkap.3 Untuk memudahkan proses tuntutan dokumen-dokumen yang berkaitan hendaklah dikemukakan iaitu: Jenis Tuntutan Dokumen Berkaitan A.3 9. Kematian (i) Borang Tuntutan yang diisi lengkap.1 Notis Pemberitahuan Kemalangan / tuntutan mestilah dibuat dalam tempoh 30 hari dari tarikh kemalangan kepada Syarikat Takaful Malaysia Berhad. (ii) Laporan Polis .4 Tatacara Tuntutan: 10. B.0 SKIM TAKAFUL PELAJAR-PELAJAR SEKOLAH MALAYSIA (TPSM) 10.2 Ibubapa / penjaga boleh membuat tuntutan terus kepada syarikat atau melalui pihak sekolah di mana pelajar tersebut didaftarkan.6 Semua pelawat mestilah berpakaian kemas dan sopan semasa berurusan dengan pihak sekolah.3 Semua pelajar yang ditimpa risiko boleh membuat tuntutan selagi kemalangan tersebut tidak menyalahi undang-undang Malaysia.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 9. 10. Ibu bapa / penjaga yang berurusan dengan anak-anak masing mestilah ke Pejabat sekolah. C. (ii) Laporan Polis (iii) Salinan Permit menguburkan yang sah. Ibu bapa / penjaga diminta tidak mewakilkan urusan mereka kepada saudara-mara atau adik-beradik pelajar yang lain. Pelawat dilarang berlegar-legar atau pergi ke kelas anak-anak mereka.4. 10. Pihak sekolah hanya akan berurusan dengan ibu bapa / penjaga yang sah sahaja.

12. 12.1.0 HAL-HAL LAIN 11.4. 11.4 Syarikat Takaful Malaysia berhak meminta dokumendokumen khusus yang lain sekiranya perlu dengan kos ditanggung oleh pihak yang menuntut. 12.1 KESALAHAN BERAT 12. 12.8 Membawa atau menggunakan senjata atau alat merbahaya. 12.1.5 10. Pihak sekolah tidak bertanggungjawab terhadap kegagalan tuntutan sekiranya ibu bapa / penjaga tidak menyerahkan dokumen yang diperlukan dalam tempoh tuntutan dibenarkan. 11.2 Pelajar-pelajar tidak dibenarkan berada di dalam kawasan sekolah pada hari cuti umum dan hari cuti persekolahan kecuali dengan kebenaran bertulis Pengetua dan disyaratkan bersama guru pengiring.4 Minum atau menyimpan minuman keras atau sebarang benda yang memabukkan. 12.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH D.5 Cek bayaran tuntutan akan dibuat dan dikeluarkan atas nama pelajar atau waris hanya boleh dibuat dengan persetujuan bertulis oleh pihak sekolah masing-masing.5 Melakukan pergaduhan atau kekerasan.1. 12. menghisap atau terbabit dalam kegiatan dadah.1 Pelajar yang menjalani hukuman gantung persekolahan tidak dibenarkan berada di kawasan sekolah sepanjang tempoh penggantungan berlangsung. 10.1. menyimpan atau menghisap bahan tembakau.4.4. (ii) Laporan Polis (iii) Ward Chit / Pengesahan Rawatan bila masuk / keluar 10. .1. 11.1.1. Tuntutan Elaun Tunai Hospital (i) Borang Tuntutan yang diisi lengkap. mengancam. 12.2 Mengedar.0 KATEGORI KESALAHAN.3 Membawa.7 Memukul.6 Memukul.3 Pelajar dilarang mengadakan sebarang majlis atau program tanpa kebenaran pihak sekolah.1. mengugut pengawas atau murid lain.6 Syarikat Takaful Malaysia Berhad tidak bertanggungan ke atas apa-apa tuntutan yang dikemukakan oleh mana-mana pelajar atau waris sekiranya pelajar berkenaan tidak menjelaskan sepenuhnya bayaran sumbangan takaful. 10. mengugut atau baidap terhadap guru.1 Melakukan mana-mana kesalahan sederhana kali ketiga. 12. mengancam.

12. 12.13 Membabitkan diri dengan kumpulan haram.1.9 Melakukan buli.1.1.1. 12. majalah atau pita rakaman yang terlarang.1.1.11 Melakukan perjudian atau membabitkan diri dalam pertaruhan. 12.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 12. merompak.1.10 Mencuri.23 Membawa atau menggunakan alat yang menyebabkan kecederaan atau mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran. mengedar atau menyimpan rencana.1. 12.12 Mencetak.24 Membawa atau menggunakan alat yang mengganggu proses pengajaran atau pembelajaran atau peperiksaan atau ujian. pemerasan atau peras ugut terhadap murid lain.14 Mencabul kehormatan pelajar perempuan. hubungan luar tabii. 12.27 Menjejaskan kuasa Guru Besar atau Pengetua atau guru yang menjalankan tugas. perhimpunan haram atau merusuh.1. 12.1.16 Bersekedudukan atau membabitkan diri dalam kegiatan tidak bermoral. 12. mempamer. 12.1.20 Menulis atau melukis perkataan atau gambar lucah atau melakukan perbuatan lucah.18 Merosakkan harta benda. 12.1. penderaan.1. paksaan.21 Membabitkan diri dalam tunjuk perasaan.17 Menulis atau mengeluarkan kenyataan akhbar tanpa memberitahu pihak sekolah.22 Menyalahgunakan alat permainan elektronik atau bahan multimedia. menjadi bohsia. menerbit.15 Melakukan zina. 12. 12.1.1. 12. 12. memecah masuk dan menceroboh kawasan larangan.1. 12. liwat.1. 12.25 Menganjur atau membabitkan diri dalam acara kebudayaan yang bertentangan dengan nilai masyarakat Malaysia.1. 12. .28 Kesalahan lain yang difikirkan termasuk dalam kategori ini oleh Lembaga Disiplin Sekolah.26 Melakukan ponteng sekolah berterusan (berturut-turut) selama 30 hari dan berkala (bukan berturut-turut) selama 60 hari selama satu tahun sesi persekolahan.1.1.19 Membawa atau menggunakan bahan letupan. 12. 12.

berbohong atau meniru ketika peperiksaan. membawa senjata atau benda alat yang dianggap merbahaya. 12.2.4 Merosakan harta benda sekolah. 12.5 Keluar dari bilik darjah tanpa kebenaran. 12.3. 12. 12.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 12. melukis atau mempamer bahan lucah. memiliki. 12.2. 12.3.3.3 KESALAHAN RINGAN 12.3.3.2. 12. 12. 12.9 Mencuri. 12.1 Melakukan mana-mana kesalahan ringan kali ketiga.14 Mengeluarkan kata lucah dan kesat. Menggunakan alat hiburan atau elektronik di sekolah. 12. 12. 12. .2 Memiliki.4 Menggunakan dan membawa keluar sebarang peralatan bilik darjah dan sekolah tanpa kebenaran. 12.16 Fesyen rambut seperti punk/skin head atau fesyen lain yang bercanggah dengan peraturan yang ditetapkan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).2.3.2.2.1 Menyimpan misai. 12.12 Ponteng Sekolah.5 Menyalahgunakan peralatan elektrik. membawa.18 Menconteng papan tulis. menipu.2.2.3. 12.13 Mengedar. 12.2 Berambut panjang atau menyerupai kumpulan tertentu.6 Poteng kelas.9 Tidak mematuhi peraturan makmal sekolah. 12.2.11 Ponteng sebarang acara rasmi sekolah.2.8 Menyimpan atau menggunakan alat permainan kepunyaan sekolah tanpa kebenaran.3.2.10 Tidak amanah.3.2.2. 12. 12.2.2. 12.3 Berjudi atau bermain permainan yang berunsurkan perjudian.2.10 Memakai barang kemas atau perhiasan atau alat solek kecuali jam tangan. koridor atau kawasan yang dilarang.17 Kesalahan lain yang difikirkan termasuk dalam kategori ini oleh Lembaga Disiplin Sekolah.2 KESALAHAN SEDERHANA 12.3.2. 12.15 Melakukan hubungan yang mencurigakan. papan kenyataan dan manamana bahagian sekolah.3. menyimpan. 12.7 Bercumbu. janggut atau jambang.7 Bermain di kantin waktu persekolahan (kecuali waktu rehat) tanpa kebenaran. 12.8 Keluar dari sekolah tanpa kebenaran. 12.6 Membawa masuk tetamu dari luar ke kawasan sekolah.2. 12. 12.3 Bermain dalam bilik darjah.11 Masuk bilik khas tanpa kebenaran.

3.10 Bising 12.2 Tidak membuat gerak kerja yang ditugaskan. Lewat bergerak ke perhimpunan. Datang lewat ke sekolah.9 Lewat masuk kelas 12.3. 12.4.3.19 12. 12. 12.14 Kesalahan lain yang difikirkan termasuk dalam kategori ini.13 12.4. 12.4 Mengganggu kawan.4.3.17 12. 12.4.15 12.20 12.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 12.4.3.14 12. 12.13 Tidak duduk setempat.3. 12.4.8 Tidak membawa buku teks 12. Tidak memakai pakaian sekolah dengan lengkap.4 KESALAHAN BIASA 12.4. 12. Melakukan pembaziran air atau elektrik.4.11 Makan dan minum dalam kelas tanpa kebenaran.3.3 Tidak memberi perhatian.18 12.6 Mengganggu guru.4.4. 12.3.7 Tidak membawa buku.12 12. Kesalahan lain yang difikirkan termasuk dalam kategori ini oleh Lembaga Disiplin Sekolah. 12.4.3. 12.4. Bising dalam bilik darjah sehingga menjejaskan ketenteraman dan mengganggu kelas yang lain.5 Keluar kelas tanpa kebenaran.21 Makan atau minum di bilik darjah pada sebarang masa.1 Berjalan-jalan tanpa kebenaran. .4. Menunggang atau memandu kenderaan di dalam kawasan sekolah. Semua kesalahan yang bersabit dengan pembelajaran misalnya tidak membawa buku teks. tidak membuat kerja rumah dan lain-lain.4.16 12.3.12 Mengotorkan kelas.

2. Sebatan dengan rotan atau pembaris tidak kurang 3 kali dan tidak melebihi 7 kali. Amaran Denda Tahanan Hukuman/Tindakan yang adil setimpal serta bersifat mendidik seperti nasihat. surat aku kesalahan . 1. 1. Sebatan dengan rotan atau pembaris tidak melebihi 2 kali . 2. TINDAKAN / HUKUMAN Siasatan polis Gantung sekolah atau buang sekolah PENENTU DAN PELAKSANA HUKUMAN / TINDAKAN Mahkamah Lembaga Disiplin Sekolah Berat 1. JENIS KESALAHAN Jenayah tafsiran polis du luar kawasan sekolah. 3. Jenayah tafsiran polis berlaku di luar kawasan sekolah dan dimaklumkan kepada sekolah Jenayah dalam konteks sekolah dan dilaksanakan dalam kawasan sekolah seperti yang dinyatakan dalam Buku Rekod Salah Laku Salah laku seperti yang dinyatakan dalam Jadual 3 (a) Salah laku sederhana kali ketiga (3) Salah laku seperti yang dinyatakan dalam jadual 3 (b) Salah laku ringan kali ketiga (3) Salah laku seperti yang dinyatakan dalam jadual 3 (c). 2. Guru-guru . Ringan 1. 2. Melakukan kerja-kerja kebajikan. Jawatankuasa Disiplin Sekolah Biasa 1.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH KESALAHAN DAN HUKUMAN KATEGORI KESALAHAN Jenayah 1 2. Lembaga Disiplin Sekolah Sederhana 1. bersih kelas Jawatankuasa Disiplin Sekolah 1. 1. 3. 2. Salah laku biasa kali ketiga (3) Salah laku semasa proses pengajaran pembelajaran berlaku sama ada di dalam atau di luar darja seperti yang dinyatakan dalam Jadual 3 (d) 1.

12 Bilik makmal hendaklah sentiasa bersih dan kemas.9 Kerosakan seperti paip bocor. 13.1 Sesiapapun tidak dibenarkan masuk atau berada di dalam bilik makmal jika tidak bersama dengan guru yang berkenaan.7 Jika berlaku sesuatu kemalangan seperti luka.6 Bila membuat satu-satu ujikaji. Pelajar tidak dibenarkan merasa sesuatu tanpa kebenaran dan keizinan guru.8 Jika termasuk sesuatu benda yang merbahaya ke dalam mulut hendaklah diludahkan dengan segera dan basuh mulut dengan air. 13.13 Jika kulit badan terkena asid atau alkali. Bila tidak diperlukan hendaklah ditutup atau dipadamkan dengan segera.10 Benda-benda pepejal jangan ditinggalkan di dalam sinki pembasuh kerana ditakuti akan menyumbatkan saluran air atau tindakan kimia dan lain-lain lagi. 13. Tiada suatu barang pun boleh dibawa keluar makmal.0 PERATURAN MAKMAL SAINS Peraturan-peraturan berikut mesti dipatuhi oleh semua pelajar yang menggunakan bilik-bilik makmal sain.5 Radas dan perkakas hanya boleh diguna setelah mendapat keizinan daripada guru yang mengajar. 13. 13.11 Jangan membazirkan gas. 13.4 Beg pelajar-pelajar mesti diletakkan di luar makmal.2 Jika pelajar-pelajar telah tiba terdahulu daripada guru. hendaklah dilaporkan kepada guru dengan segera.3 Pelajar-pelajar hendaklah masuk ke bilik makmal dengan senyap dan teratur. 13. alat-alatan juga bendabenda yang terdapat dibilik makmal. 13. Mereka tidak seharusnya berebut-rebut untuk mendapatkan tempat duduk. . di tempat yang terkena itu hendaklah dibasuh dengan air. 13. pelajar-pelajar mestilah membuatnya dengan senyap dan teratur mengikut peraturan sepertimana diarahkan oleh guru. Setelah digunakan hendaklah disimpan di temapatnya. mereka hendaklah beratur dengan sempurna di luar bilik makmal dan tunggu sehingga guru datang. 13. Meja dan bangku hendaklah dibersihkan setelah membuat satu-satu ujikaji.14 Tidak dibenarkan merosakkan radas. terkena api atau asid. Ini adalah untuk keselamatan pelajar-pelajar sendiri dan juga keselamatan radas dan alatan di dalam makmal. 13. 13. 13.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 13. 13. air dan kuasa elektrik. dawai elektrik putus atau suisnya pecah juga lain-lain alatan hendaklah dialporkan kepada guru dengan segera. Perkakas di dalam makmal mestilah sentiasa berada di tempat yang ditentukan. Jika tidak faham membuat sesuatu hendaklah dengan segera meminta pertolongan atau nasihat dari guru.

14. 14. secepatnya minyak itu hendaklah dilapkan.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH Peringatan : Jika terdapat sesuatu kerosakan atau kemalangan di bilik makmal kerana kesalahan pelajar itu sendiri atau lain-lain pelajar kerana melanggar peraturan di atas. guru-guru dan pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab. Tiada suatu barang pun yang boleh dibawa keluar dari bengkel.7 Kebersihan diri adalah sangat mustahak untuk mengelakkan dari mendapat kecacatan kulit. air. Jika berlaku penumpahan.3 Pelajar-pelajar hendaklah masuk ke dalam bengkel dengan senyap dan teratur.5 Mesin-mesin dan alat-alat hanya boleh digunakan setelah mendapat kebenaran daripada guru yang mengajar. Untuk mengelakkan daripada mendapat penyakit pelajar mestilah membasuh tangan dengan bersih selepas bahan-bahan seperti asid dan bahan-bahan beracun. hendaklah melaporkan kepada guru dengan segera.1.1 Setiap pelajar mesti mematuhi arahan kecemasan. Mereka tidak dibenarkan memakai tali leher semasa membuat kerja amali.6 Semua pelajar semasa membuat kerja amali mesti memakai apron dengan baju sekolahnya dibuka.2 Pelajar-pelajar hendaklah beratur dengan sempurna di luar bengkel sehingga guru datang.0 PERATURAN BENGKEL KEMAHIRAN HIDUP Pelajar mestilah mematuhi peraturan keselamatan di bengkel seperti yang dinyatakan di bawah : 14. 14.9 Jangan jatuh atau tumpahkan minyak atau penyejuk di atas lantai.11 Jangan baling alat-alat dari satu tempat ke satu tempat yang lain.12 Pelajar-pelajar tidak dibenarkan bergurau dan berjalan di dalam bengkel tanpa sebab. 14. 15.13 Bila-bila masa pun janganlah membazirkan gas. 14. 15.1 ARAHAN TETAP 15. 14.4 Beg-beg mestilah diletakkan di tempat yang telah disediakan. 14.1 Pelajar tidak dibenrkan masuk atau tinggal di dalam bengkel jika tidak bersamna guru yang berkenaan.8 Jika berlaku sesuatu kamalangan. 14. 14. .0 ARAHAN DAN PERATURAN LATIHAN KECEMASAN KEBAKARAN. Mereka tidak seharusnya berebut-rebut untuk mendapat tempat duduk.14 Selepas menggunakan alat-alay atau perkakas-perkakas hendaklah dipulangkan atau diletakkan di tempat asalnya. 14. 14. kuasa elektrik dan apa-apa bahan yang lain. 14.10 Bila mengerudi atau mencanai mestilah menggunakan kaca mata terang. 14. 14.

8 Semua guru yang tiada kelas semasa latihan dijalankan dan kakitangan sekolah dimenta berada di tempat berkumpul.1 Menyerahkan buku kedatangan atau senarai semakan kehadiran pelajar kepada Ahli Jawatankuasa Keselamatan latihan kebakaran. Ketua Tingkatan bawa bersama senarai nama kelasatau senarai semakan kehadiran pealajar.7 Semak kehadiran pelajar. dan mestilah turun mengikut tangga yang ditetapkan.12 Pengawas membantu mengawal disiplin pelajar.1. .1 Kerani / sesiapa yang berada di pejabat mengambil buku kedatangan pelajar di pejabat dan dibawa ke tempat berkumpul.2.2.2.6 Pastikan suis lampu dan kipas telah ditutup.9 Laporkan sebarang kemalangan dengan segera.2.1.2 Bawa bersama dompet ( beg duit) 15.2. 15. 15.1.1. 15.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 15.1. 15.5 Guru-guru yang sedang mengajar / ketua dan penolong ketua tingkatan mestilah berada mengikut tempat kelas-kelas mereka berkumpul. 15. 15. 15.2.10 Setiap tindakan hendaklah dilakukan dengan penuh disiplin.7 Guru-guru hendaklah bergerak bersama-sama pelajar. 15.4 Utamakan keselamatan pelajar.2.2. 15.8 Pastikan semua pelajar telah keluar dari kelas.3 Loceng kecemasan akan dibunyikan. 15. 15.2 TINDAKAN KECEMASAN DIAMBIL 15.2.2.2.2 Latihan kecemasan akan diadakan pada masa yang diperlukan.6 Kelas-kelas di aras 2.1. 15. 15. 3. 15. 15. 15.3 Beg sekolah tidak perlu dibawa.5 Guru-guru yang sedang berada di dalam kelas dan ketuaketua tingkatan hendkalah memberi arahan kepada pelajar-pelajar supaya beratur dan bergerak pantas mengikut arah seperti dalam pelan. 15.2 Beratur dan bergerak semula ke kelas masing-masing.2.3.4 Pelajar-pelajar. guru-guru dan kakitangan sekolah diarahkan keluar dan berjalan pantas mengikut hala yang ditetapkan seperti dalam pelan. 15.11 Ahli Jawatankuasa Keselamatan memastikan semua pelajar serta kakitangan sekolah berada di tempat berkumpul.1.3 TINDAKAN SELEPAS LATIHAN KECEMASAN 15.3. 15.

makmal.2. bengkel kemahiran hidup dan ditempat-tempat diletakkan alat tersebut. 16.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 15. 16.3 Murid-murid yang membawa kenderaan ke sekolah hendaklah mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa berkaitan.2. 16. 16. bengkel dan bilisbilik khas.1. laluan kenderaan yang digunakan oleh murid.2 Arahan Keselamatan Murid Pembelajaran dan Waktu Rehat.7 Sekolah mestilah memastikan murid tidak berada di kawasan larangan semasa rehat.2. 16.2.1. 16.4 Murid-murid hendaklah menggunakan jaket pantul cahaya ketika menunggang basikal / motosikal.5 Murid-murid hendaklah mematuhi peratuaran jalanraya.2.6 Murid-murid hendaklah mematuhi peraturan keselamatan sewaktu menunggu di stesen bas dan semasa di dalam bas. 16.1 Arahan Keselamatan Perjalanan Pergi dan Balik dari Sekolah. 16.1.2. . 16. semasa dan selepas sesuatu aktiviti pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Semasa Pengajaran dan 16.7 Murid-murid hendaklah menggunakan tempat menunggu ketika datang dan balik sekolah. 16.1 Sekolah hendaklah memberi arahan tentang keselamatan murid semasa di bilis darjah. 16.6 Sekolah hendaklah menyimpan rekod keluar masuk murid dari kawasan sekolah semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran dijalankan.8 Murid-murid hendaklah menggunakan laluan pejalan kaki. 16.2 Sekolah hendaklah mengawasi murid sebelum. 16.2 Sekolah hendaklah memastikan murid telah diberikan pengetahuan dan pendedahan mengenai undang-undang dan keselamatan jalanraya.3 Sekolah hendaklah merekodkan kehadiran murid semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran.1.0 ARAHAN KESELAMATAN PELAJAR SEKOLAH 16.1.5 Sekolah hendaklah memastikan peraturan pakaian dipatuhi oleh murid semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran di bengkel.4 Sekolah hendaklah memastikan tatacara penggunaan peralatan pengajaran dan pembelajaran berisiko dipatuhi. bilik peperiksaan. bilik masakan.3 Peringatan kepada semua guru dan kakitangan sekolah sekiranya berlaku kebakaran alat pemadam api boleh didapati di pejabat.2.1.3. 16.1. 16. makmal sains.

sukan dan permainan. 16. sukan dan permainan. 16.5 Arahan Keselamatan Berkaitan Penggunaan Tandas.2 Sekolah hendaklah mengadakan pengawasan keselamatan murid sebelum.4. 16.4. 16. sukan dan permainan. 16. semasa dan selepas aktiviti lawatan dan perkhemahan dilaksanakan.6 Sekolah hendaklah memastikan kenderaan yang digunakan untuk aktiviti lawatan dan perkhemahan berada dalam keadaan selamat. semasa dan selepas aktiviti kokurikulum.6 Sekolah hendaklah merekodkan pergerakan keluar murid yang menghadiri aktiviti kokurikulum.3. semasa dan selepas aktiviti lawatan dan perkhemahan dilaksanakan.4. 16.1 Sekolah hendaklah menyediakan peraturan keselamatan murid sebelum.3. sukan dan permainan.4 Sekolah hendaklah memastikan tatacara penggunaan peralatan aktiviti kokurikulum. 16.3.3. semasa dan selepas aktiviti lawatan dan perkhemahan dilaksanakan.4. 16.4. 16.4. semasa dan selepas aktiviti kokurikulum. .1 Sekolah hendaklah menyediakan arahan berkaitan keselamatan murid sebelum. 16.3.3 Sekolah hendaklah merekodkan kehadiran murid sebelum. 16.3 Arahan Keselamatan Murid Semasa Aktiviti Kokurikulum.3. 16.5 Sekolah hendaklah memastikan prosedur dan peraturan berkaitan aktiviti lawatan dan perkhemahan dipatuhi. sukan dan permainan. 16.2 Sekolah hendaklah membuat pengawasan murid sebelum. Sukan dan Permainan.4 Sekolah hendaklah memastikan tatacara penggunaan peralatan untuk aktiviti lawatan dan perkhemahan dipatuhi oleh murid.4 Arahan Keselamatan Murid Semasa Aktiviti Lawatan dan Perkhemahan.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 16.3 Sekolah hendaklah merekodkan kehadiran murid semasa aktiviti kokurikulum. sukan dan permainan dipatuhi.5 Sekolah hendaklah memastikan murid mematuhi peraturan berpakaian semasa melaksanakan aktiviti kokurikulum. 16.

5.3 Sekolah hendaklah menjadualkan guru dan pengawas bertugas ketika rehat di kantin.4 Semua murid hendaklah diperingatkan dari semasa kesemasa tentang sebarang peraturan dan kebersihan penggunaan tandas di sekolah. 16. 16.6.2 Sekolah hendaklah memastikan murid tidak memasuki tandas jika terdapat orang luar yang mencurigakan / tidak dikenali di dalam atau di luar tandas.5.BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH 16.1 Sekolah hendaklah memastikan murid mematuhi arahanarahan yang dipamerkan menerusi papan tanda yang ada di tandas.1 Sekolah hendaklah memastikan murid tidak berada di kantin semasa sesi pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung.5.2 Sekolah hendaklah memastikan murid mematuhi arahanarahan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah semasa berada di kantin. 16.3 Sekolah hendaklah memastikan murid perempuan berteman. .5. 16. 16. 16.6 Arahan Keselamatan Penggunaan Kantin. manakala murid lelaki berteman jika situasi memerlukan ketika hendak ke tandas.6. 16.6.

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH PAKAIAN SERAGAM SEKOLAH YANG DIBENARKAN TANDANAMA LENCANA TALI LEHER SKIRT DI BAWAH LUTUT .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH PAKAIAN SERAGAM SEKOLAH YANG TIDAK DIBENARKAN .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH PAKAIAN SERAGAM SEKOLAH YANG TIDAK DIBENARKAN .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH JENIS KASUT YANG DILARANG PEMAKAIANNYA .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH PERATURAN PENGGUNAAN BEG SEKOLAH TIDAK DIBENARKAN DIBENARKAN TIDAK DIBENARKAN DIBENARKAN .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH .

BUKU PANDUAN PELAJAR SMK GELANG PATAH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->