P. 1
Isu

Isu

|Views: 2,374|Likes:
Published by Amani Anisha

More info:

Published by: Amani Anisha on May 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

Isu-isu Dalam Pendidikan Pemulihan

Tajuk 1. Kandungan Strategi dan Penempatan Pelajar • Isu individu - Penempatan - Perbezaan antara individu dan penyesuaian - Kesan kecacatan kepada individu Isu penempatan murid selepas ujian saringan dilaksanakan (rujuk borang rujukan doktor) Penempatan murid Disleksia Murid pendidikan khas masalah pembelajaran berada dalam program pendidikan pemulihan Murid LINUS dimasukkan dalam program pemulihan khas Kesan kecacatan – negatif (murid rendah diri, kurang motivasi) Positif( guru dapat ubahsuai P &P mengikut jenis kecacatan) Guru perlu melayan perbezaan individu
Jam 6

51

sukar mendapat peruntukan Guru tidak menggunakan BBB dengan berkesan Sukar mendapatkan peruntukan dengan alasan perlu digunakan untuk program arus perdana yang lebih penting • Keberkesanan Program Pemulihan khas masih ramai murid tidak menguasai 3M murid LINUS dalam pemulihan khas murid dapat membaca dan menulis tetapi tidak dapat membuat penaakulan.Pengajaran kumpulan • Guru tidak menjalankan pengajaran kumpulan atau tidak menjalankan pengajaran individu hanya pengajaran kelas • Kemudahan dan prasarana .Lokasi dan jenis .Pengajaran individu . tidak faham apa yang dibaca 52 .Kemudahan-kemudahan Bilik yang sempit.Peruntukan kewangan .Strategi pengajaran dan pembelajaran .

Kursus Dalam Perkhidmatan .Ketrampilan guru .Pendidikan Jarak Jauh .2.Kajian Berasaskan Bilik Darjah Guru kurang menjalankan kajian tindakan kerana bebanan tugas yang lain • Sokongan Pengurusan Sekolah .Kenaikan pangkat .Kebajikan .Motivasi guru .Kerja berpasukan kurang kerjasama Pemulihan dianggap tidak penting Guru pemulihan dianggap guru kelas rendah Pengiktirafan kurang walaupun guru berjaya memulihkan murid berbanding guru yang dapat melahirkan ramai murid mendapat 5A 53 6 .Latihan guru asas Guru bukan opsyen pemulihan dilantik sebagai guru pemulihan khas Guru yang bermasalah dilantik sebagai guru pemulihan Tidak pernah mengikuti latihan asas • Peningkatan Profesionalisme .Penghargaan dan pengiktirafan .Kelayakan guru . Profesionalisme Guru • Keperluan Guru .Kerjasama .

Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran Sistem withdarawal dalam pendidikan pemulihan.kelas biasa .Kandungan .3.Inovasi .ambil masa untuk pergerakan murid dari kelas ke bilik pemulihan 6 54 .Bahan bantu belajar . Pelaksanaan Pengajaran • Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran .Pentafsiran kurikulum Kurang kepakaran dalam mentafsir kurikulum • Strategi Pelaksanaan .Keberkesanan kaedah . RPH pelbagai tahap tidak dilaksanakan Kurang bantuan dan sokongan Guru kurang komited-tidak mempraktikkan ilmu pemulihan • Perbandingan pengurusan kelas Pemulihan Khas dengan : .Kemahiran guru .Komitmen guru tidak menjalankan ujian diagnostik.Kemahiran • Perancang Kurikulum .program inklusif .

Isu Pelabelan dan Pengasingan • Pelabelan .Tiada khidmat pembantu murid Tiada elaun/insentif untuk guru pemulihan. menggantikan guru bersalin. motivasi rendah ibu bapa tidak setuju anak dimasukkan dalam program pemulihan khas guru kurang motivasi 55 .Bilangan waktu mengajar .Implikasi terhadap guru dan sekolah 4 kesan pelabelan – murid kurang keyakinan.Implikasi terhadap ibu bapa . mengiringi pelajar dalam aktiviti luar 4. guru pendidikan khas RM 250 • Bebanan Tugas ..Jawatankuasa dalam organisasi .relief kelas.Implikasi terhadap murid .Pengkhususan mata pelajaran guru pemulihan dibebankan dengan tugas yang berat.

Model Montesori ..• Pengasingan .Kesan kepada murid .Masalah pembelajaran sebagai satu kontinum definisi masalah pembelajaran di Malaysiacontoh: Disleksia.Sokongan dan kerjasama .Kiosk Masih ada guru menggunakan model tradisional Tidak menarik minat murid Tidak digunakan secara optimum. disahkan oleh doktor. hanya hiasan 6 56 .Stesen .jadi penempatan dalam PKBP tetapi atas beberapa sebab Disleksia diserapkan dalam pemulihan 5. Isu Pengurusan Program Pemulihan Khas • Model Pengurusan Kelas Pemulihan .Model Hewett .masalah pembelajaran spesifik..

Model 1: 3 Kumpulan yang berbeza .Model II : Kumpulan berkemahiran hampir sama . Pengawasan.Melaksana pengajaran .Cara pelaksanaan Tiada khidmat pembantu murid seperti dalam PKBP Keperluan guru pendamping bila murid telah dipulihkan 6.Definisi dan kepentingan .• Model Pengajaran Kumpulan .Pengajaran koperatif dan kolaboratif Tiada pengajaran kumpulan Kurang pemantauan murid pemulihan dalam kelas perdana • Khidmat Guru Pendamping . Penyeliaan dan Komunikasi. • Tindakan Susulan .Merancang tindakan lanjut .Kelayakan dan kewibawaan . saiz kelas besarmurid tidak diberikan pemulihan dalam kelas 57 6 . Tindakan Susulan.Membuat penilaian Kurang pemantauan ke atas murid yang telah dipulihkan Dalam kelas perdana.

Motivasi kendiri Kurang pengiktirafan kepada murid yang berjaya dipulihkan 4 58 .Kesedaran kendiri .Pengurusan kendiri .Peranan Jabatan Pelajaran Negeri .Halangan komunikasi guru Pemulihan Khas dan rakan guru . Kepelbagaian Kompetensi Murid • Kompetensi Kendiri .Halangan komunikasi sekolah dengan ibu Bapa Tiada pemantauan ke atas pencapaian murid setelah dipulihkan Komunikasi kurang baik Guru menyalahkan ibu bapa dan sebaliknya 7.• Pengawasan dan Penyeliaan .Peranan pengurusan sekolah Kurang penyeliaan dan pemantauan oleh nazir Pentadbir sekolah kurang mementingkan program pemulihan • Komunikasi .Peranan nazir .

• Kompetensi Sosial . tidak berminat belajar. Murid yang bermasalah kesihatan tidak dapat mengikuti pelajaran dengan sempurna.Kemahiran sosial Murid kerap ponteng sekolah.Membina sikap positif murid . tidak aktif dan tidak berani mencuba. Sikap negatif murid terhadap pelajaran – ada yang malas. kurang motivasi.Bimbingan berterusan kurang ransangan tiada bimbingan berterusan di rumah atau dalam kelas perdana kurang perkongsian pengalaman dengan individu pemulihan yang telah berjaya 59 .Kesedaran sosial . Murid terlalu lemah untuk menguasai pelajaran • Pembentukan Sikap . Murid cacat anggota/pekak dan bisu ditempatkan di kelas-kelas pemulihan khas. kurang berusaha.

Kolaboratif Malu.Kesedaran Kurang kesedaran tentang kepentingan pemulihan Kurang menghargai 4 9.8. perancangan kurikulum dan bantuan khas 60 .Sokongan dan kerjasama .Polisi.Persepsi terhadap murid khas . rendah diri – tidak melibatkan diri.Peluang berinteraksi .Penghargaan kepada guru .akibat dosa ibu bapa • Peranan Komuniti . tidak mahu anak ditempatkan dalam program pemulihan Stigma masyarakat.Persepsi terhadap sekolah . Penglibatan Ibu bapa dan Komuniti • Aspek Ibu bapa .Intervensi awal . Isu Sistem Sosial • 3 Pentadbiran Pemulihan Khas .

.Kuasa dan pengaruh dalam pentadbiran .Undang-undang keistimewaan .Kajian-kajian tentang Pemulihan Khas Murid tidak menerima elaun khas seperti murid pendidikan khas Tiada sebarang keistimewaan • Undang-undang dan hak asasi manusia .Reformasi Pemulihan Khas Tiada akta khusus tentang pemulihan khas.Undang-undang perlindungan .Peringkat undang-undang .Kolaborasi dalam Pemulihan Khas . walaupun ada pekeliling tentang tugas guru pemulihan tetapi ada pentadbir yang tidak mengendahkannya Jumlah 45 61 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->