P. 1
Isu

Isu

|Views: 2,365|Likes:
Published by Amani Anisha

More info:

Published by: Amani Anisha on May 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

Isu-isu Dalam Pendidikan Pemulihan

Tajuk 1. Kandungan Strategi dan Penempatan Pelajar • Isu individu - Penempatan - Perbezaan antara individu dan penyesuaian - Kesan kecacatan kepada individu Isu penempatan murid selepas ujian saringan dilaksanakan (rujuk borang rujukan doktor) Penempatan murid Disleksia Murid pendidikan khas masalah pembelajaran berada dalam program pendidikan pemulihan Murid LINUS dimasukkan dalam program pemulihan khas Kesan kecacatan – negatif (murid rendah diri, kurang motivasi) Positif( guru dapat ubahsuai P &P mengikut jenis kecacatan) Guru perlu melayan perbezaan individu
Jam 6

51

Peruntukan kewangan . sukar mendapat peruntukan Guru tidak menggunakan BBB dengan berkesan Sukar mendapatkan peruntukan dengan alasan perlu digunakan untuk program arus perdana yang lebih penting • Keberkesanan Program Pemulihan khas masih ramai murid tidak menguasai 3M murid LINUS dalam pemulihan khas murid dapat membaca dan menulis tetapi tidak dapat membuat penaakulan.Strategi pengajaran dan pembelajaran .Pengajaran kumpulan • Guru tidak menjalankan pengajaran kumpulan atau tidak menjalankan pengajaran individu hanya pengajaran kelas • Kemudahan dan prasarana .Pengajaran individu .Lokasi dan jenis . tidak faham apa yang dibaca 52 .Kemudahan-kemudahan Bilik yang sempit.

Kebajikan .Penghargaan dan pengiktirafan .Latihan guru asas Guru bukan opsyen pemulihan dilantik sebagai guru pemulihan khas Guru yang bermasalah dilantik sebagai guru pemulihan Tidak pernah mengikuti latihan asas • Peningkatan Profesionalisme . Profesionalisme Guru • Keperluan Guru .2.Kursus Dalam Perkhidmatan .Pendidikan Jarak Jauh .Kerjasama .Kajian Berasaskan Bilik Darjah Guru kurang menjalankan kajian tindakan kerana bebanan tugas yang lain • Sokongan Pengurusan Sekolah .Kelayakan guru .Kerja berpasukan kurang kerjasama Pemulihan dianggap tidak penting Guru pemulihan dianggap guru kelas rendah Pengiktirafan kurang walaupun guru berjaya memulihkan murid berbanding guru yang dapat melahirkan ramai murid mendapat 5A 53 6 .Motivasi guru .Ketrampilan guru .Kenaikan pangkat .

Bahan bantu belajar . Pelaksanaan Pengajaran • Sukatan Pelajaran dan Huraian Sukatan Pelajaran .Kemahiran • Perancang Kurikulum .ambil masa untuk pergerakan murid dari kelas ke bilik pemulihan 6 54 .Kandungan .Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran Sistem withdarawal dalam pendidikan pemulihan.program inklusif .Komitmen guru tidak menjalankan ujian diagnostik.Inovasi .Keberkesanan kaedah .kelas biasa .Kemahiran guru .Pentafsiran kurikulum Kurang kepakaran dalam mentafsir kurikulum • Strategi Pelaksanaan .3. RPH pelbagai tahap tidak dilaksanakan Kurang bantuan dan sokongan Guru kurang komited-tidak mempraktikkan ilmu pemulihan • Perbandingan pengurusan kelas Pemulihan Khas dengan : .

Isu Pelabelan dan Pengasingan • Pelabelan .Bilangan waktu mengajar .Implikasi terhadap ibu bapa . motivasi rendah ibu bapa tidak setuju anak dimasukkan dalam program pemulihan khas guru kurang motivasi 55 ..relief kelas. guru pendidikan khas RM 250 • Bebanan Tugas .Implikasi terhadap guru dan sekolah 4 kesan pelabelan – murid kurang keyakinan.Jawatankuasa dalam organisasi .Implikasi terhadap murid . menggantikan guru bersalin.Tiada khidmat pembantu murid Tiada elaun/insentif untuk guru pemulihan. mengiringi pelajar dalam aktiviti luar 4.Pengkhususan mata pelajaran guru pemulihan dibebankan dengan tugas yang berat.

• Pengasingan .Masalah pembelajaran sebagai satu kontinum definisi masalah pembelajaran di Malaysiacontoh: Disleksia.jadi penempatan dalam PKBP tetapi atas beberapa sebab Disleksia diserapkan dalam pemulihan 5.Model Hewett .Sokongan dan kerjasama . Isu Pengurusan Program Pemulihan Khas • Model Pengurusan Kelas Pemulihan .Kiosk Masih ada guru menggunakan model tradisional Tidak menarik minat murid Tidak digunakan secara optimum. hanya hiasan 6 56 ..Stesen ..Kesan kepada murid .masalah pembelajaran spesifik. disahkan oleh doktor.Model Montesori .

• Tindakan Susulan .Membuat penilaian Kurang pemantauan ke atas murid yang telah dipulihkan Dalam kelas perdana. saiz kelas besarmurid tidak diberikan pemulihan dalam kelas 57 6 . Tindakan Susulan.Pengajaran koperatif dan kolaboratif Tiada pengajaran kumpulan Kurang pemantauan murid pemulihan dalam kelas perdana • Khidmat Guru Pendamping .• Model Pengajaran Kumpulan .Melaksana pengajaran .Definisi dan kepentingan .Cara pelaksanaan Tiada khidmat pembantu murid seperti dalam PKBP Keperluan guru pendamping bila murid telah dipulihkan 6.Model II : Kumpulan berkemahiran hampir sama .Kelayakan dan kewibawaan .Merancang tindakan lanjut . Pengawasan.Model 1: 3 Kumpulan yang berbeza . Penyeliaan dan Komunikasi.

Peranan Jabatan Pelajaran Negeri .Kesedaran kendiri .Halangan komunikasi sekolah dengan ibu Bapa Tiada pemantauan ke atas pencapaian murid setelah dipulihkan Komunikasi kurang baik Guru menyalahkan ibu bapa dan sebaliknya 7.• Pengawasan dan Penyeliaan .Peranan pengurusan sekolah Kurang penyeliaan dan pemantauan oleh nazir Pentadbir sekolah kurang mementingkan program pemulihan • Komunikasi .Motivasi kendiri Kurang pengiktirafan kepada murid yang berjaya dipulihkan 4 58 . Kepelbagaian Kompetensi Murid • Kompetensi Kendiri .Pengurusan kendiri .Peranan nazir .Halangan komunikasi guru Pemulihan Khas dan rakan guru .

Murid cacat anggota/pekak dan bisu ditempatkan di kelas-kelas pemulihan khas. kurang motivasi.Kemahiran sosial Murid kerap ponteng sekolah.Kesedaran sosial . tidak berminat belajar. Murid yang bermasalah kesihatan tidak dapat mengikuti pelajaran dengan sempurna. Murid terlalu lemah untuk menguasai pelajaran • Pembentukan Sikap . kurang berusaha.Bimbingan berterusan kurang ransangan tiada bimbingan berterusan di rumah atau dalam kelas perdana kurang perkongsian pengalaman dengan individu pemulihan yang telah berjaya 59 .Membina sikap positif murid . tidak aktif dan tidak berani mencuba.• Kompetensi Sosial . Sikap negatif murid terhadap pelajaran – ada yang malas.

rendah diri – tidak melibatkan diri.Penghargaan kepada guru .Persepsi terhadap sekolah . Isu Sistem Sosial • 3 Pentadbiran Pemulihan Khas .Peluang berinteraksi .8. perancangan kurikulum dan bantuan khas 60 .Polisi.akibat dosa ibu bapa • Peranan Komuniti .Intervensi awal .Persepsi terhadap murid khas . Penglibatan Ibu bapa dan Komuniti • Aspek Ibu bapa .Kesedaran Kurang kesedaran tentang kepentingan pemulihan Kurang menghargai 4 9.Sokongan dan kerjasama .Kolaboratif Malu. tidak mahu anak ditempatkan dalam program pemulihan Stigma masyarakat.

Kolaborasi dalam Pemulihan Khas .Undang-undang keistimewaan .Undang-undang perlindungan .Reformasi Pemulihan Khas Tiada akta khusus tentang pemulihan khas..Kajian-kajian tentang Pemulihan Khas Murid tidak menerima elaun khas seperti murid pendidikan khas Tiada sebarang keistimewaan • Undang-undang dan hak asasi manusia . walaupun ada pekeliling tentang tugas guru pemulihan tetapi ada pentadbir yang tidak mengendahkannya Jumlah 45 61 .Peringkat undang-undang .Kuasa dan pengaruh dalam pentadbiran .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->