P. 1
AMALI 5

AMALI 5

5.0

|Views: 1,846|Likes:
Published by didy_lullaby

More info:

Published by: didy_lullaby on May 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

2.1 Prosedur 6 M1 M2 0.7 1.8 1. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan.2 0. Soalan: 1.9 Prosedur 4 2.7 M2 1.7 1.8 0. kecerahannya tetap sama. .7 Ammeter 1. 7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala. Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1.7 Voltmeter 1. tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1.3 0.

5. Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. kecerahan semua mentol adalah sama. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol. 4. Mentol masih menyala seperti biasa. Jelaskan. Prosedur: . Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3. kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri.

5. Mentol 2 dialihkan. Mentol 1 dialihkan. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. 2. bateri. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol. Suis disambungkan dan mentol diperhatikan. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 4. Jadual dibina untuk merekod data bacaan. 3. 3 mentol. beberapa wayar. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different . Sekarang. suis.

2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1. mentor atau lampu tidak menyala. kerana.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala. 2. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari.9 0.3 3.7 Ammeter (A) M1 M3 0. kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari.2 0. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1. 3. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya.18 0. . ia tidak menganggu aliran arus.18 0. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak. Mentol yang lain tidak menyala. Ini kerana. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan.8 1. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan. Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak. Jika dipasang secara bersiri. jika salah satu perintang. Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0.8 1.

jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. Melalui aktiviti ini juga. Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar. Pada akhir aktiviti ini. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? . pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1.dua litar ini. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari. b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. Melalui akriviti ini juga.

Seterusnya. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. Ketiga. perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan. guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan. Kedua. Pada akhir P&P. Untuk slot aktiviti. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama. Setelah tamat aktiviti. . Contohnya. dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut. guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->