Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala.7 M2 1. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar.8 1.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala. Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang.1 Prosedur 6 M1 M2 0.3 0. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.8 0.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1.7 1.2 0.7 Voltmeter 1. 2.9 Prosedur 4 2. .7 Ammeter 1.7 1.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan. Soalan: 1. tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1. kecerahannya tetap sama.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3. kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri. kecerahan semua mentol adalah sama. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza. 5. Mentol masih menyala seperti biasa. Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol. Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?. 4. Prosedur: . Jelaskan.

bateri. Sekarang. 3. beberapa wayar. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different . Mentol 2 dialihkan. suis. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 2. 5. 4. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 3 mentol. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri. Jadual dibina untuk merekod data bacaan. Suis disambungkan dan mentol diperhatikan. Mentol 1 dialihkan.

Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak. 3. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak. ia tidak menganggu aliran arus.9 0. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari.2 0. kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala.7 Ammeter (A) M1 M3 0. mentor atau lampu tidak menyala. kerana. Jika dipasang secara bersiri.18 0. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda. . Ini kerana.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1.8 1. Mentol yang lain tidak menyala. jika salah satu perintang.18 0.8 1.2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan. Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0. 2.3 3. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari.

dua litar ini. Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar. saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah. Melalui akriviti ini juga. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri. Pada akhir aktiviti ini.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1. jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? . Melalui aktiviti ini juga. pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari.

Kedua. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru. Pada akhir P&P. Contohnya. guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan. Setelah tamat aktiviti. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. Ketiga. guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. . Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut. Seterusnya. guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. Untuk slot aktiviti. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan. dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful