P. 1
AMALI 5

AMALI 5

5.0

|Views: 1,826|Likes:
Published by didy_lullaby

More info:

Published by: didy_lullaby on May 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala. kecerahannya tetap sama.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0.7 M2 1. tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1.8 0. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar.2 0. Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang.9 Prosedur 4 2.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala.8 1.1 Prosedur 6 M1 M2 0.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1. . 2.7 1. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.3 0. Soalan: 1.7 1. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan.7 Ammeter 1.7 Voltmeter 1.

kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan. 4. Jelaskan. Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol. kecerahan semua mentol adalah sama. 5. Mentol masih menyala seperti biasa.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza. Prosedur: . Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?.

Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 5. 3. Jadual dibina untuk merekod data bacaan. suis. Sekarang. Suis disambungkan dan mentol diperhatikan. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 2.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. 4. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol. Mentol 1 dialihkan. 3 mentol. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri. beberapa wayar. bateri. Mentol 2 dialihkan. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different .

18 0. Jika dipasang secara bersiri. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda.7 Ammeter (A) M1 M3 0.8 1.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak. kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya. 3. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan. 2.18 0.8 1. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan. Mentol yang lain tidak menyala. Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0.2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1.2 0. ia tidak menganggu aliran arus. mentor atau lampu tidak menyala. jika salah satu perintang.9 0. Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak. . kerana. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak. Ini kerana.3 3.

Pada akhir aktiviti ini. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari. Melalui aktiviti ini juga.dua litar ini. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? . b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1. jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak. Melalui akriviti ini juga.

dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi. guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan. . guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama. Contohnya. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar. guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan. Setelah tamat aktiviti. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. Pada akhir P&P. Seterusnya. Kedua. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. Untuk slot aktiviti. Ketiga. perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->