Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

7 Ammeter 1.7 M2 1.3 0.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1. . Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang. tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1. 7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala.2 0. kecerahannya tetap sama.8 0.7 1.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala.7 Voltmeter 1. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar.7 1. Soalan: 1. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.1 Prosedur 6 M1 M2 0. 2.8 1.9 Prosedur 4 2.

kecerahan semua mentol adalah sama.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3. kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari. 5. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?. Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. Prosedur: . Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan. 4. Mentol masih menyala seperti biasa. Jelaskan.

beberapa wayar. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. bateri. 5. 3 mentol. Mentol 2 dialihkan. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol. suis.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. 3. 2. 4. Suis disambungkan dan mentol diperhatikan. Sekarang. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different . Mentol 1 dialihkan. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri. Jadual dibina untuk merekod data bacaan.

Mentol yang lain tidak menyala. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya. 2. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak. kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2.2 0. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari. Jika dipasang secara bersiri. 3. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala. Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan. Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak. ia tidak menganggu aliran arus. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan.2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1.9 0. .7 Ammeter (A) M1 M3 0.8 1. kerana. Ini kerana.3 3. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak.18 0.18 0. jika salah satu perintang.8 1. mentor atau lampu tidak menyala.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari. pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak. Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah.dua litar ini. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri. Pada akhir aktiviti ini. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? . saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. Melalui akriviti ini juga. Melalui aktiviti ini juga.

Seterusnya. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. Ketiga. . guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan. dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama. Untuk slot aktiviti. Pada akhir P&P. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar. perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru. guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi. Kedua. Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut. guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan. Setelah tamat aktiviti. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. Contohnya. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful