Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

7 Voltmeter 1.1 Prosedur 6 M1 M2 0.9 Prosedur 4 2.3 0. 7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala. .8 1.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan. Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang. Soalan: 1.7 1. kecerahannya tetap sama. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.7 1.7 M2 1.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar. tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1.2 0. 2.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1.8 0.7 Ammeter 1.

4. Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. Jelaskan. kecerahan semua mentol adalah sama. Mentol masih menyala seperti biasa. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan. Prosedur: . Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?. Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. 5. kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari.

Sekarang.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. Mentol 2 dialihkan. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different . Mentol 1 dialihkan. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 2. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. 3. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol. bateri. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri. 4. 5. Jadual dibina untuk merekod data bacaan. suis. 3 mentol. beberapa wayar. Suis disambungkan dan mentol diperhatikan.

Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0. kerana. 2. mentor atau lampu tidak menyala. jika salah satu perintang. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda. kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2.9 0.2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1. Jika dipasang secara bersiri.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala.3 3. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak. .Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1.8 1.8 1. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari.2 0.7 Ammeter (A) M1 M3 0. Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak. 3. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan.18 0.18 0. ia tidak menganggu aliran arus. Ini kerana. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan. Mentol yang lain tidak menyala. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak.

saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri. jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar. Melalui akriviti ini juga. Melalui aktiviti ini juga. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak. b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1.dua litar ini. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? . Pada akhir aktiviti ini. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari.

guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu. guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan. dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama. Contohnya. guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan. Kedua. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi. Untuk slot aktiviti. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. Pada akhir P&P. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan. Seterusnya. perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru. Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut. .Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama. Ketiga. Setelah tamat aktiviti. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful