Tarikh eksperimen : 12 April 2011

AMALI 5: Objektif: Perkakas:

LITAR ELEKTIK Mengenalpasti kebaikan dan keburukan litar bersiri dan selari.

Pemegang bateri, bateri, beberapa wayar penebat, ammeter,voltmeter, mentol. Aktiviti 1: Prosedur: 1. Dengan menggunakan bateri, pemegang bateri, beberapa wayar dan dua mentol untuk setiap litar, kedua-dua nya telah dibina seperti gambar berikut. Membina litar bersiri dan selari yang mudah.

2. 3. 4. 5. 6.

Semua wayar disambungkan dan mentol diperhatikan. Kemudian, ammeter dan voltmeter disambungkan pada kedua-dua litar. Satu jadual dibina untuk merekod data bacaan. Mentol pertama tidak diskrukan untuk setiap litar. Pemerhatian dibuat pada mentol kedua dan bacaan ammeter dan voltmeter untuk setiap litar direkodkan. Seterusnya, mentol pertama disambungkan kembali dalam litar A secara bersiri. Pemerhaian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. sekarang, mentol 1 di litar B disambungkan semula secara selari. Pemerhatian dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan.

. kecerahannya tetap sama. Ini kerana terdapat lintasan arus yang lain yang dipasang.7 M2 1.7 Voltmeter 1.9 Prosedur 4 2.8 0. tetapi mentol 2 lebih malap Litar selari Mentol 1 2 1(tak diskru) 1 (dipasang) M1 1. 2. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar bersiri jika salah satu mentol terbakar?Jelaskan.7 1.4 M2 Prosedur 3 Ammeter (A) 0.8 1.2 0. Semua mentol tidak menyala kerana litar bersiri tidak lengkap.1 Prosedur 6 M1 M2 0. Apakah yang terjadi pada mentol dalam litar selari jika salah satu mentol terbakar? Jelaskan Mentol yang lain masih lagi menyala kerana tidak memberi kesan pada litar.7 1. 7 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 menyala Kedua mentol menyala.3 0.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Keputusan: Litar bersiri Mentol 1 2 1(tak diskru) 1(dipasang) M1 Voltmeter (V) 1.7 Ammeter 1. Soalan: 1.3 Prosedur 4 Prosedur 5 M1 M2 Observation Mentol menyala Mentol menyala Mentol 2 tak nyala Kedua mentol menyala.

Perintang disambung selari mempunyai arus yang berlainan melalui setiap perintang tetapi beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah sama Aktiviti 2: Membina litar gabungan siri dan selari. Jika mentol di pasang dalam keadaan litar bersiri. kecerahan lampu mentol akan berkurang jika dibandingkan mentol yang dipasang pada litar yang selari. 4. Mentol masih menyala seperti biasa. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar bersiri jika satu lagi mentol ditambah kedalam litar tersebut secara bersiri? Jelaskan. Bagaimanakah kecerahan cahaya lampu berkaitan dengan samada anda menyambungnya secara bersiri atau selari? Ya. Apakah akan terjadi kepada mentol didalam litar selari jika satu lagi mentol yang lain ditambah dan dipasangkan secara selari didalam litar tersebut?. 5. Anda sedang membina satu utas rantaian lampu menggunakan beberapa mentol. Prosedur: . kecerahan semua mentol adalah sama. Mentol yang lain akan menjadi malap kerana beza keupayaan merentasi setiap perintang adalah berbeza. Jelaskan.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 3.

4. 3. suis. Mentol 1 dialihkan.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1. Suis disambungkan dan mentol diperhatikan. beberapa wayar. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. Sekarang. 3 mentol. 5. Satu litar dibina dengan menggunakan pemegang bateri. Mentol 2 dialihkan. Pemerhatian pada mentol yang tinggal dibuat dan bacaan ammeter dan voltmeter direkodkan. Jadual dibina untuk merekod data bacaan. ammeter dan voltmeter disambungkan untuk mengukur arus dan potential difference melalui setiap mentol. 2. Keputusan : Prosedur 3 Mentol Voltmeter (V) Ammeter (A) Potential Different . bateri.

kedudukannya bersiri dengan mentol 1 dan 2. Litar menjadi tidak lengkap kerana salah satu perintangnya telah rosak. mentor atau lampu tidak menyala.18 Voltmeter (V) - Ammeter (A) - pemerhatian Mentol 2 dan 3 tidak menyala. rumah saya masih lagi berfungsi walaupun tidak sepenuhnya. Mentol 1 dan 3 masih lagi menyala kerana mentol 2 dipasang secara selari.2 0. 2.8 1. Adakah anda mahukan litar dirumah anda dipasang secara bersiri atau selari atau kombinasi keduanya? Jelaskan alasan anda. 3.2 pemerhatian Mentol 1 dan 3 tetap menyala Soalan: 1. Ini kerana. Saya mahukan litar rumah saya dipasang secara selari. Litar masih lengkap walaupun terdapat perintang yang telah rosak.9 0. Prosedur 5 2(dialihkan) Voltmeter ( V) M1 M3 0. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 2 dialihkan? Jelaskan. Mentol yang lain tidak menyala. . kerana.8 1.7 Ammeter (A) M1 M3 0. ia tidak menganggu aliran arus.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 1 2 3 Prosedur 4 Mentol 1(dialihkan) 1.18 0. jika salah satu perintang. Apakah yang terjadi pada mentol yang lain apabila mentol 1 dialihkan? Jelaskan. kemungkinan besar rumah saya tidak akan berfungsi sepenuhnya jika salah satu perintang telah rosak. Jika dipasang secara bersiri.18 0.3 3.

Saya juga belajar bagaimana memasang kesemua komponen elektrik dan mengetahui fungsinya dalam mendirikan sesebuah litar. saya dapat mempelajari dan mengetahui kelemahan dan kekuatan litar selari mahupun bersiri.dua litar ini. Melalui akriviti ini juga. c) Bincangkan bagaimana kamu boleh menggunakan aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? . b) Dalam kurikulum sains sekolah rendah.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan : 1. jawab soalan tersebut : a) Apa yang dapat anda pelajari daripada aktiviti ini? Daripada aktiviti ini. dalam bahagian manakah topik ini diajar? Tahun : 5 Tema : Penyiasatan Daya dan Tenaga Tajuk : Elektrisiti Objektif : Memahami litar bersiri dan selari. saya mendapat pengalaman sendiri dan memahami dengan lebih lanjut tentang perbezaan litar selari dan bersiri. Melalui aktiviti ini juga. Pada akhir aktiviti ini. saya mengetahui apa perbezaan antara kedua. pengetahuan ini boleh diaplikasikan kelak.

Ketiga. Aktiviti ini haruslah di bawah pemerhatian guru untuk mengelakkan sebarang kecederaan selain mengawal tingkah laku murid di dalam kelas. Kedua. Untuk slot aktiviti. Keempat sebagai penilai terhadap tugasan yang diberikan. . Seterusnya. guru perlu menerangkan konsep topik terlebih dahulu. dan memberi peluang kepada semua murid untuk menyediakan litar elektrik iaitu bersiri d) Apakah peranan guru dalam aktiviti ini? Pertama. sebagai pembimbing dalam menolong pelajar. sebagai fasilitator untuk mengajar dan memberi taklimat. Pada akhir P&P. guru meminta pandangan dari murid apakah jenis cara penyambungan litar pendawaian di rumah. Setelah tamat aktiviti. Contohnya. guru perlu meminta murid-murid mengembalikan kesemua barang yang digunakan dan kemudiannya menyoal beberapa soalan berkaitan aktiviti yang telah dijalankan. Kelima sebagai pemberi motivasi kepada pelajar. set induksi dengan menunjukkan video demostrasi dan bagaimana sesuatu litar elektrik berfungsi. guru kemudiannya menyediakan bahan-bahan yang diperlukan atau selari mereka dalam kumpulan. Pembelajaran berpusatkan murid seperti ini perlu dipraktikkan untuk meningkatkan pemahaman mereka kerana mereka mengalami sendiri pengalaman/aktiviti tersebut. guru membuat kesimpulan mengenai aktiviti yang telah dijalankan. Permulaan ini adalah penting agar murid berupaya menjana idea dan membina pengetahuan asas murid dalam topik tersebut. perekacipta bermaksud perlu mempunyai ilmu yang sentiasa baru.Tarikh eksperimen : 12 April 2011 Pertama.

Tarikh eksperimen : 12 April 2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful