PENGENALANEDM EDM bermakana “electrical discharge machine” atau pun pemesinan discharge elektrik.

Ia merupakan satu proses peleburan atau pembuangan zarah-zarah logam dengan tempakan bunga api dari sebatang electrod khas. Keseluruhan proses ini dijalankan di dalam ekektrolisis. Dimana elektrolisis ini adalah cecair yang bukan konduktor iaitu seperti petroleum distillate dengan bahan campuran ataupun air suling dan voltan yang digunakan adalah kecil (dari 1 hingga 45v) manakala arus yang dialir adalah tinggi iaitu diantara 5 hingga 60Amp atau melebihi. Pada masa sekarang ia digunakan secara meluas turutamenya pada industry berat. Kilang pencetak logam dan plastik acuan. Terdapat banyak jenis mesin EDM diantara tersebut EDM WIRE CUT dan EDM DIE SINKING. OBJEKTIVE EDM WIRE CUT Objektive EDM wire cut adalah, memotong benda kerja dengan menggunakan wire. Dimana wire itu terdiri daripada

PRINSIP KERJA MESIN EDM ialah memanfaatkan loncatan bunga api listrik untuk memotong benda kerja,sehingga didapat geometri benda kerja yang berlawanan dengan geometri pahatnya.adapun kelebihan proses dibandingkan dengan proses pemesinan konvesional didalam proses pengerjaan material diantaranya: -kemampuan untuk mengerjakan bahan benda kerja yang keras seperti:karbida tungsten,stellite,hss,dll. -kemampuan untuk mengerjakan bentuk-bentuk permukaan benda kerja.

APA ITU EDM??? Electrical Discharge Machine (EDM) merupakan salah satu proses permesinan nonkonvensional yang berasaskan komputer sebagai pengendali utamanya. Mesin EDM digunakan untuk membuat rongga cetakan yang memiliki kontur atau permukaan yang kompleks dan perisian yang tinggi. Salah satu produk yang selalu digunakan oleh mesin EDM adalah dies dan mould yang memiliki kekerasan yang tinggi. Peranan dies dan mould pada proses manafaktur seperti deep , drawing, forging, pengecoran dan lain-lain sangatlah mempengaruhi terutama pada kualiti ketepatan, dimensi, perisian, dan kekerasan permukaan dies. Untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti hasil produk sesuai dengan yang diinginkan, pengetahuan parameter selama proses permesinan EDM hendaklah berada dalam keadaan baik. Bahan terbaik seperti Aloi Titanium mempunyai sifat-sifat teknikal yang sangat baik, tetapi penerimaannya agak kurang dalam industri disebabkan oleh kesukaran dalam proses pemesinan. Mesin yang terbaik seperti Mesin Nyahcas Elektrik

Menghasilkan bunga api bertekanan hingga suhu 3000 'c • Proses ini berlaku di dalam elektrolisis dimana kedua-dua alat ini direndamkan sekaligus di dalam cecair dielektrik.000 Hz kali dalam satu saat. • Arus mengalir antara 250 Hz hingga 500. • Cecair ini juga bertindak mengawal benda kerja daripada panas untuk mendapatkan hasil kerja yang bermutu tinggi tanpa mengalami perubahan sifat. Gambarajah Skematik EDM Diesinking Alatan Utama EDM : • • • • • • • Elektrod dan Cecair dielektrik Bendakerja Bekalan Elektrik Sistem Penapis dan Tangki Simpanan Tangki Elektrolisis Meja Mesin Pump Pemilihan Elektrod Elektrod bertindak sebagai mata pemotong dan pemilihan elektrod adalah sangat penting bagi kerja ini untuk mendapatkan hasil yang baik.(EDM) merupakan proses yang berpontensi untuk memotong bahan-bahan tersebut. • Kelegaan antara benda kerja dan elektrod ialah 2-5 mikrometer. Mesin Nyahcas Elektrik (EDM) terbahagi kepada 3 jenis iaitu:• EDM Wirecut • EDM Diesinking • EDM Drilling Dibawah adalah contoh gambarajah ketiga-tiga mesin ini:EDM WIRECUT EDM DIESINKING EDM DRILLING Bagaimanakan EDM bekerja?? • Dua konduktor elektrik iaitu bahan kerja dan elektrod bertemu antara satu sama lain dimana bendakerja daripada cas positif manakala elektrod bercas negatif. Elektrod haruslah bersifat lebih keras daripada benda kerja dan pemilihan elektrod adalah seperti berikut: • • • • • Mudah di mesin kepada bentuk yang dikehendaki Harga yang berpatutan Nisbah haus yang tinggi Ia mampu membentuk kerja yang rumit Mudah di dapati serta mempunyai ketepatan yang baik .

Grafit juga agak mudah dibentuk dan mempunyai sifat nisbah haus yang tinggi. Elektrod jenis ini dipilih adalah kerana harga yang berpatutan disamping ia sangat mudah di temui di dalam pasaran pada masa akan datang. Hasil Benda Kerja yang siap dipotong Dibawah antara contoh-contoh hasil kerja daripada EDM Hasil Kerja EDM Wirecut Hasil Kerja EDM Diesinking Hasil Kerja EDM Drilling Video Penghasilan Kerja EDM die sinking . Oleh itu. Seperti yang kita lihat. jika elektrod dibentuk dalam keadaan bulat maka hasil pada benda kerja yang boleh kita dapati juga adalah sama. ukuran yang tepat adalah sangat penting dalam kerja-kerja membentuk elektrod.Terdapat beberapa jenis elektrod iaitu: • • • • • Jenis Grafit Tembaga Tungsten Campuran Karbon dan Tembaga Perak Tungsten Loyang Dibawah terdapat beberapa contoh gambar elektrod yang terdapat di pasaran: Contoh-contoh Elektrod Lakaran Gambarajah hasil daripada Penggunaan EDM Diesinking Gambar diatas menunjukkan hasil daripada pemotongan logam oelh EDM jenis diesinking dan kerja diatas menggunakan elektrod jenis Grafit bagi tujuan pemotongan.

PRINSIP ASAS PEMESINAN EDM. at 4:12 PM 0 comments PRODUCED BY: SHAFARIZY BIN ABD AZIZ 06PKM09S1003 MOHD AZIZI BIN MOHD YUSOF 06PKM09S1004 MOHD ZUHAINI LISA B MOHD RAMLI 06PKM09S1005 DIPLOMA OF MECHANICAL ENGINEERING (KSS1) JULAI 2009 POLITEKNIK PORT DICKSON TECHNOLOGY WORKSYOP 4 PENGENALAN DEFINISI EDM EDM bermakna ‘electrical discharge machining’ atau Pemesinan Elektronyahcas Elektrik. dapat kita mengklafisikasikan jenis-jenis mesin EDM. . Posted by .: FiRdHauS :. Gambarajah menunjukkan skematik EDM Secara amnya proses ini dijalankan didalam elektrolisis dimana cecair tersebut bukan konduktor (cth : petrolum distilite dengan bahan capuran ataupun air suling). mesin ini juga dikendalikan oleh tenaga kerja yang mahir kerana kos mesin ini agak mahal serta mengutamakan keselamatan semasa mengendalikannya. Dalam proses ini ia berfungsi dengan dua konduktor iaitu I) elektrod II) bahan kerja ia hampir bertemu diantara satu sama lain dengan melalui media pengalir iaitu dielektrikan. mesin EDM telah digunakan secara meluas di negara ini. Berdasarkan laporan. kegunaan mesin EDM. Proses ini merupakan satu proses peleburan atau pembuangan zarah-zarah logam (tatal) dengan tembakan bunga api dari sebatang elektrod. Selain itu. elektrod yang biasa digunakan dan secara am nya mesin ini berupaya melakukan pelbagai bentuk pemotongan menggunakan elektrod yang sesuai.Dalam proses ini dielektrik berfungsi sebagai system penyejukan serta mengeluarkan serpihan yang terhasil daripada elektrod dengan bahan kerja.KESIMPULAN: Secara konklusinya.

Alatan kelengkapan mesin EDM *unit bekalan elektrik (power supply) *Unit Hidraulik Spindal *Meja mesin *Tangki Elektrolisis *sistem penapis dan tangki simpanan ELEKTROD EDM merupakan alat pemotong untuk memesin sesuatu benda kerja dan perlu dibentukkan serupa dengan bentuk benda kerja yang hendak dibuang Jenis Bahan Elektrod * Graphite (grafite) *Campuran karbon dengan tembaga *Loyang *Tembaga *Perak Tungsten Ciri-ciri elektrod yang baik a) mudah dimesinkan kepada bentuk yang dikehendak b) kos yang agak berpatutan c) Dimensi yang jitu dan tepat dan mudah didapati d) Kemasan permukaan yang tinggi e) Nisbah kehausan yang tinggi CONTOH-CONTOH MESIN EDM DIE SINKING EDM MACHINE .

001/0. 5. 4.Proses tersebut berlaku apabila elektrod bertemu dengan bahan kerja melalui media pengalir iaitu petrolum distiliate dengan bahan campuran. 3. KEBAIKAN 1. KEBURUKAN Operasi lambat. . 5. 2. 1. boleh mengeluarkan 'tap' yang patah Beroperasi secara automatik. 2. Masih terdapat bijih pada permukaan benda kerja walaupun halus.Elektrod yang digunakan adalah graphite (grafit) kerana ia mempunyai nisbah haus yang rendah dan bahan kerja adalah stainless steel. 3. Roda besar Hanya boleh menggunakan bahan pengalir elektrik sekiranya melakukan benda kerja berongga / berliang berlaku pernirusan setiap 6mm = 0. Had terima yang sangat rendah. 4. Sekiranya bahan kerja lembut berlaku sedikit pengerasan pada permukaan benda kerja. 6.002 mm.WIRE CUT EDM MACHINE CONTOH CONTOH ELEKTROD LAKARAN CONTOH PROJEK MENGGUNAKAN MESIN EDM DIE SINKING gambar diatas adalah proses EDM membuat lubang. Bebas 'burr' mampu membentuk kerja yang rumit.

elektrod yang biasa digunakan dan hakikatnya mesin EDM ini berupaya melakukan pelbagai bentuk pemotongan menggunakan elektrod yang sesuai. Berdasarkan laporan ini.Selain itu mesin ini mesti dikendalikan oleh tenaga kerja yang mahir kerana kos mesin ini yang agak mahal serta utamakan keselamatan semasa mengendalikanya . mesin EDM telah digunakan secara meluas di negara ini.KESIMPULAN secara umumnya. dapatlah kita mengetahui jenis-jenis mesin EDM. kegunaan mesin EDM.

die sinking wire cut .

drilling .