P. 1
Soalan Pendidikan Moral

Soalan Pendidikan Moral

5.0

|Views: 11,655|Likes:
Published by 840616

More info:

Published by: 840616 on May 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2014

pdf

text

original

UJIAN BULANAN PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 MASA: 1 JAM Arahan: Jawab semua soalan pada helaian jawapan yang

disediakan. BAHAGIAN A [30 markah] Arahan: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan iaitu A, B, C dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Apakah yang dimaksudkan dengan hemah tinggi? A. budi pekerti yang mulia B. berpura-pura dalam pergaulan C. pertuturan yang menyakitkan hati D. angkuh dan menunjuk-nunjuk kepada orang lain 2. Antara berikut, yang manakah menggambarkan nilai kerajinan? I. menyiapkan tugasan yang diberi II. suka menangguhkan sesuatu kerja III. merancangkan dahulu sebelum memulakan sesuatu IV. memberi tumpuan penuh terhadap tugas yang dilakukan A. I,II dan III C. I, III dan IV B. I, II dan IV D. II, III dan IV 3. Berikut merupakan tanggungjawab seorang anak terhadap keluargannya kecuali A. ikut nasihat ibu bapa B. mencari nafkah untuk keluarga C. menjadi teladan kepada keluarga D. menghantar ibu bapa ke rumah orang-orang tua 4. Antara berikut, yang manakah peranan seorang ibu? I. pengasuh III. penderhaka II. penyayang IV. pendorong A. I,II dan III C. I, III dan IV B. I, II dan IV D. II, III dan IV 5. Ibu bapa dapat menanamkan nilai menyayangi dan menghargai alam sekitar ke dalam diri anak-anak kecuali A. mengajak anak menanam pokok di sekitar rumah B. merosakkan pokok terutamanya di taman rekreasi C. menasihati anak tidak membuang sampah merata-rata D. mengajak anak membersihkan kawasan sekitar rumah

6. Apakah tindakan anda sekiranya melihat rakan anda membuang sampah di merata1

menjaga imej dan nama baik negara D. mendapat barangan yang berkualiti C. abang tidak perlu mendengar nasihat adik-adiknya. menjamin anak-anak mengalami pertumbuhan yang sihat C. I. Sebagai rakyat Malaysia. bergotong-royong untuk mengindahkan kawasan 9.rata? A. berilmu II. Sikap cinta akan negara dapat dilihat melalui kecuali A. melepaskan geram kepada anak-anak B. Penduduk di negara yang mempunyai keindahan semula jadi akan memilih untuk melancong ke luar negeri. Seorang pengguna perlulah I. 2 . I sahaja B. memastikan kanak-kanak menikmati semua keperluan hidup 10. mewujudkan suasana keluarga yang mesra untuk anak-anak D. menegur perbuatan rakan C. 2. 3. Ibu bapa yang melindungi anak-anak mereka dengan cara berikut kecuali A. II dan III III. membiarkan perlakuan rakan D. tidak dieksploitasi IV. 4. menggalakkan perbuatan rakan 7. menunjukkan sikap taat setia D. memukul rakan B. I dan II D. mendapat perkhidmatan yang baik A. Arahan: Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. merosakkan harta benda awam C. Barangan yang kerap diiklankan di media massa merupakan barangan yang baik kualitinya. mengambil hati pemimpin B. 5. Semua di atas BAHAGIAN B [20 markah] Arahan: Tandakan (√ ) bagi pernyataan yang betul dan (X) pernyataan yang salah. menjatuhkan imej negara lain 8. Penebangan hutan tanpa kawalan boleh menjejaskan keseimbangan ekosistem. menjaga kebersihan alam sekitar B. Melaporkan perbuatan mencederakan kanak-kanak kepada pihak berkuasa. menunjukkan kebolehan diri C. kita perlu berkorban demi negara untuk A. Sebagai anak sulung. 1.

10. Menerima. Puan Fatimah bersikap ____________________. Nilai: 5. Melindungi dan mengiktiraf wanita sebagai induvidu yang boleh memberikan 3 .Kasih sayang Sanggup berkorban untuk negara Peka terhadap isu alam sekitar Melindungi hak kanak-kanak Tanggungjawab terhadap keluarga 6. Nilai: 3. Puan Fatimah memastikan anak-anaknya dijaga dengan baik oleh penjaga walaupun dirinya sibuk dengan perniagaan. Pejuang-pejuang yang mempertahankan negara daripada dikuasai oleh komunis sehingga mengorbankan diri pada suatu ketika dahulu menunjukkan nilai ____________________. Siti menunjukkan nilai ____________________. Nilai: 2. 9. 7. Kerelaan melakukan atau menyerahkan sesuatu termasuk nyawa sebagai tanda kebaktian untuk negara. 1. Nilai: 4. Kebolehan dan kesanggupan melakukan sesuatu tanpa bergantung kepada orang lain. Pengekalan keseimbangan alam sekitar sebagai tanggungjawab bersama untuk kesejahteraan hidup. BAHAGIAN C [20 markah] Arahan: Tulis nilai berdasarkan penjelasan nilai yang diberikan. menghormati dan mengamalkan sesuatu kebiasaan adat dan kepercayaan yang diwarisi secara turun temurun dalam keluarga. Setiap ahli keluarga yang melaksanakan tugas masing-masing demi melahirkan sebuah keluarga yang bahagia menunjukkan nilai ____________________. Siti membelikan kasut untuk kedua-dua adik lelakinya sempena hari jadi mereka. 8. Seseorang yang prihatin terhadap masalah yang berkaitan dengan alam sekeliling menunjukkan nilai ____________________.

Walaupun Keshika anak orang kaya. 8. 10. Nazrul sebagai bendahari kelas. Syarikat Perusahaan Lee. Aida menceritakan keindahan negara kepada kawannya yang berada di luar negara. tidak terpengaruh dengan ajakan rakan-rakannya untuk mencuri duit kutipan kelas. 7. Nilai: Arahan: Isi nilai di dalam kotak jawapan berdasarkan situasi yang diberi. sebaliknya hanya membeli mengikut keperluan. dia tidak boros berbelanja. Keterangan 6. memperketatkan ciriciri keselamatan syarikatnya. Sebagai adik. Nilai 9.sumbangan dalam pembangunan keluarga. Violet sentiasa berusaha tidak menyakiti perasaan kakaknya apabila mereka berbincang. BAHAGIAN D [5 markah] 4 . masyarakat dan negara.

i) ii) _____________________________________________________ _____________________________________________________ b) Huraikan tiga langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan masalah pencemaran air. 1.Arahan: Jawab semua soalan. i) ii) iii) _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ *********************************************************************** * Disediakan oleh: __________________________ ( ) Disahkan oleh: __________________________ ( ) Disemak oleh: __________________________ ( ) 5 . “Cintailah Sungai Kita” a) Nyatakan dua aktiviti manusia yang boleh mencemarkan air sungai.

8. 9. Nilai: 5. Nilai: 3. ( 5. 7. 9. 10. ( 4. 8. Nilai: 6. Nilai: 2. Nilai: 4. 7. 2. 10. 9. 4. 8. ( ) ) 6 . 5. 7. ( 3.Helaian Jawapan Ujian Bulan Ogos 2009 Pendidikan Moral Tingkatan 1 Bahagian A (30 markah) 1. ) ) ) Bahagian B (20 markah) 1. 10. Bahagian C (20 markah) 1. 3. 6. ( 6. 2.

Bahagian B (5 markah) 1. a) i) ii) c) i) ii) iii) 7 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->