P. 1
RPH Sivik Tahun 5 Hidup Berdisiplin 1602

RPH Sivik Tahun 5 Hidup Berdisiplin 1602

|Views: 1,377|Likes:
Published by fikriknow2

More info:

Published by: fikriknow2 on May 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/25/2013

pdf

text

original

1 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Mata Pelajaran Tarikh Masa Tema Topik Sub Topik

Tahun Bil. Pelajar Hasil Pembelajaran : : : : : : : : Pendidikan Sivik Dan Kewarganegraan 21 Februari 2011 8.45 – 9.15 Petang (30 Minit) 1.Sayangi Diri Unit 2: Masa Amat Berharga Masa Amat Berharga 5 Pintar 34 Orang : Di akhir pembelajaran murid dapat: a. Menceritakan cara menguruskan diri secara bertanggungjawab semasa berada di rumah. b. Memadankan 3 daripada 4 antara aktivit berfaeadah dan aktiviti tidak berfaedah semasa berada di rumah. c. Menghargai masa yang aktiviti yang mereka lakukan. Isi Pelajaran :Murid dapat menceritakan aktiviti yang wajar dilakukan sepanjang mereka berada di rumah dengan penuh tanggungjawab Penerapan nilai murni Pengetahuan sedia ada : Berhemah tinggi, bertanggungjawab,berdikari :Murid melakukan aktiviti harian mengikut masa yang telah ditetapkan.

Bahan Sumber Pengajaran dan Pembelajaran (BSPP) Bil. 1 2 SUMBER Kotak Jam Kad Perkataan KUANTITI 1 1

Catatan ( Penerapan Nilai Murni/ Alat Bantu Mengajar ) . Soal jawab. Pembelajaran Bestari. Kemahiran Generik Set Induksi ( 5 minit ) 1. Guru meminta murid meneka benda (jam) di dalam kotak. 2.linguistik interpersonal Hemah tinggi BBM: Kad bergambar.2 1 Prosedur Pelaksanaan Elemen Pengurusan. Guru mengadakan soal jawab dengan murid. Kemahrian mendengar Kemahiran memerhati. Soalan: (a) Apakah yang terdapat di dalam kotak ini? (b) Siapakah ada manggunakan jam? (c) Apakah fungsi sebenar jam? 3. KB Pemikiran kreatifmenjana idea TKP verbal. Guru mengaitkan bahan tadi dengan pembelajaran pada hari ini.

Murid dikehendaki merujuk BT Pendidikan Sivik Ms 10.3 Langkah 1 (10 minit ) 1. . Guru memberi kad perkataan kepada beberapa orang murid. Murid yang menerima kad perketaan dikehendaki menampal kad perkataan tersebut di Interpersonal Soal jawab Berani. Guru menyoal murid mengenai cara Chee Meng menguruskan masa. Bertolak ansur Pembelajaran mesra budaya. 4. 2. 2 orang murid dipilih secara rawak untuk menceritakan tentang aktiviti yang mereka lakukan pada hujung minggu. Langkah 2 ( 10 minit) 1. BBM: Kad perkataan Interapersonal Perbincangan Bertolak ansur KBKK Buku Teks. 3. 2. Tiga orang di panggil untuk membaca aktiviti yang dijalankan oleh Chee Meng pada hujung minggu.

Guru memberikan penerangan mengenai Penutup ( 5 minit ) 1.4 dalam ruangan aktiviti berfaedah dan aktiviti tidak berfaedah yang terdapat di hadapan kelas. 3. Guru merumuskan pembelajaran pada hari ini. 4. 2. bekerjasama Perbincangan Catatan/ Refleksi Penyelia: .Pemikiran kreatifkepada murid mengenai adab yang perlu diamalkan semasa berada di tembat beribadat. Guru menyoal kembali KB. Murid-murid berbincang bersamasama dengan guru terhadap jawapan yang telah diberikan sebntar tadi. Catatan / Refleksi Guru: menjana idea Bertanggungjawab.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->