RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN KHAS MASALAH PEMBELAJARAN

Matapelajaran : Tarikh: Kelas: Masa: Bilangan murid: Kemahiran: Matematik 25 April 2011 (Isnin) Kelas 4 11.45 ± 12.45 (60 minit) 13 orang 2 Menamakan nombor 2.1 Menamakan nombor 1, 2 dan 3 Tajuk: Sub tajuk: Fokus: Pengetahuan sedia ada: Menyebut dan menamakan nombor bulat Menyebut dan menamakan nombor bulat dalam lingkungan 1 hingga 3 Lisan (mendengar dan bertutur) Murid pernah melihat nombor bulat yang akan digunakan dalam sesi P&P dan pernah mendengar nama nombor bulat tersebut dalam kehidupan seharian mereka. Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : Menyebut nombor bulat yang ditunjukkan oleh guru dengan betul sekurang-kurangnya 2 dari 3 percubaan. Contoh nombor : 1 , 2 , 3

Hasil pembelajaran: Kumpulan 1:

Kumpulan 2:

Menyebut nombor bulat yang ditunjukkan oleh guru dengan betul sekurang-kurangnya 2 dari 3 percubaan. Menyambung garis putus-putus dengan sempurna untuk membentuk nombor bulat sekurangkurangnya 2 dari 3 percubaan. Contoh nombor : 1 , 2 , 3

Penyerapan matapelajaran:

Bahasa Melayu, Pendidikan Islam, Pendidikan Muzik, Pendidikan Seni, Pendidikan Jasmani.

Unsur terapi:

Terapi pertuturan (menyebut nombor bulat secara berulang kali) Terapi fizikal (aktiviti regangan badan sebelum bermain, permainan µsee & throw¶) Terapi nyanyian (nyanyian) Terapi seni (mewarna dan kolaj)

Penerapan nilai:

Bermain mengikut peraturan permainan. Bekerjasama dan bertolak ansur dengan kawan ketika bermain. Membantu kawan yang lemah ketika melakukan lembaran kerja. Mendengar dan mematuhi arahan guru.

KBKK:

Mengenalpasti maklumat Mengkelaskan Membanding dan membeza Membuat interpretasi dan menterjemah.

BBM:

Kad nombor, jersey bernombor (1, 2, 3), pundi kacang, gelung, gula-gula, lembaran kerja, sagu, tali.

LANGKAH
SET INDUKSI (10 MINIT)

ISI KANDUNGAN
Pengurusan rutin Nyanyian lagu 1, 2, 3 Memperkenalkan tajuk P&P hari ini.

AKTIVITI P&P
AKTIVITI BERSAMA Guru masuk ke kelas dan menyuruh murid menyimpan segala peralatan yang digunakan pada sesi P&P sebelumnya. Murid mendengar dan mematuhi arahan guru. Murid bangun dan berdiri tegak lalu memberi salam kepada guru. Guru menjawab salam. Murid dan guru sama-sama membacakan doa penerang hati. Guru menyanyikan lagu 1 2 3 kepada murid sambil membuat gaya. Murid mendengar guru menyanyi dan melihat guru menari. Guru dan murid sama-sama menyanyi dan membuat gaya lagu 1 2 3. Guru membuat ulasan berkenaan nyanyian dan tarian. Guru memperkenalkan tajuk P&P hari ini kepada murid.

CATATAN
BBM Lagu 1 2 3 TEKNIK Arahan Nyanyian Tunjuk cara TERAPI Muzik Pertuturan Fizikal NILAI Menari dan menyanyi secara bekerjasama

Lirik Lagu 1 2 3 Satu dua tiga empat lima enam tujuh lapan, siapa rajin ke sekolah cari ilmu sampai dapat, sungguh senang, amat senang, bangun pagi-pagi sungguh senang.

LANGKAH 1 (15 MINIT)

Memperkenalkan nombor 1 2 3 Menyanyi lagu murid-muridku sayang.

Lirik Lagu muridmuridku sayang Murid-muridku sayang sebut satu! Satu! (X2) Murid-muridku sayang yang cantik juga hensem, muridmuridku sayang sebuat satu! Satu! *lirik diatas ditukar dengan perkataan dua dan tiga pada lirik berwarna merah.

AKTIVITI BERSAMA Guru menunjukkan kad nombor dan menyebut nombor tersebut kepada murid. Sebagai contoh, guru menunjukkan nombor 1 kepada murid dan menyebut satu kepada murid. Murid melihat nombor 1 dan mengikut guru menyebut nombor 1 dengan betul. Langkah diatas seterusnya diulangi dengan menggantikan nombor 1 kepada nombor 2 dan 3. Guru menunjukkan jersey yang mempunyai nombor kepada murid dan menyebut nombor tersebut. Murid melihat jersey bernombor tersebut dan mengikut guru menyebut nombor tersebut. Guru berpesan kepada murid bahawa baju yang kotor hendaklah dibasuh dengan bersih. (Penerapan nilai) Guru menyanyikan lagu murid-muridku sayang kepada murid sambil bermain alat muzik tamborin. Murid mengikut guru menyanyi. Guru dan murid sama-sama menyanyikan lagu murid-muridku sayang.

BBM Lagu murid-muridku sayang Kad nombor 1 2 3 Jersey Tamborin TEKNIK Arahan Nyanyian Tunjuk cara TERAPI Muzik Pertuturan NILAI Menjaga kebersihan diri dan pakaian. Mendengar arahan guru.

LANGKAH 2 (15 MINIT)

Permainan µsee & throw¶

1
gelung

2

3

guru Tali skipping

AKTIVITI BERSAMA Guru menyediakan segala peralatan yang akan digunakan dalam permainan µsee & throw¶. Guru menerangkan kepada murid cara-cara bermain permainan µsee & throw¶. Guru menunjukkan demonstrasi bermain permainan µsee & throw¶. Murid mendengar penerangan guru dan melihat demonstrasi yang dilakukan oleh guru. Guru dan PPM membimbing murid bermain permainan µsee & throw¶.

BBM Gelung Pundi kacang Kad nombor Gula-gula Skitel Tali skipping TEKNIK Arahan Demontrasi Tunjuk cara TERAPI Fizikal Pertuturan NILAI Bermain mengikut peraturan permainan. Sabar dalam menunggu giliran untuk bermain.

murid

Cara bermain bermain permainan µsee & throw¶ y Guru menyediakan dan menyusun peralatan seperti yang ditunjukkan pada rajah di sebelah. y Setiap murid akan diberikan satu pundi kacang. y Murid dikehendaki melemparkan pundi kacang tersebut ke dalam gelung yang bertanda nombor. y Sebagai contoh, guru menunjukkan kad nombor 1 kepada murid, murid dikehendaki melemparkan pundi kacang ke dalam gelung yang bertanda nombor 1. y Murid yang berjaya melemparkan pundi kacang ke dalam gelung yang betul akan diberikan hadiah (gula-gula). y Bagi murid yang tidak berjaya, guru akan membimbing murid tersebut sehingga berjaya melemparkan pundi kacang ke dalam gelung yang betul.

y

y LANGKAH 3 (15 MINIT) Aktiviti Pengukuhan Kumpulan 1 Membuat kolaj nombor. Kumpulan 2 Menyambung garis putus-putus untuk membentuk nombor. Mewarnakan nombor.

Setelah selesai nombor satu, guru akan menyuruh murid melempar pundi kacang ke dalam gelung yang bertanda nombor 2 dan 3. Sebelum mula bermain, guru dan murid akan melakukan sedikit regangan badan . BBM Lembaran kerja Sagu Gam TEKNIK Arahan Demontrasi Tunjuk cara TERAPI Fizikal (motor halus) Pertuturan Seni NILAI Kesungguhan dan kerajian dalam menyiapkan lembaran kerja.

AKTIVITI MENGIKUT KUMPULAN Guru memberikan lembaran kerja kepada murid. Guru menerangkan kepada murid bagaimana membuat lembaran kerja. Guru menunjukkan demonstrasi membuat lembaran kerja tersebut. Murid mendengar penerangan guru dan melihat demonstrasi yang dilakukan oleh guru. Guru dan PPM membimbing murid membuat lembaran kerja. Guru membuat penilaian terhadap lembaran kerja murid.

PENUTUP (5 MINIT)

Penerapan nilai. Nyanyian semula lagu 1 2 3 dan lagu murid-muridku sayang. Rumusan P&P pada

AKTIVITI BERSAMA Guru bercerita dan berpesan kepada murid supaya: o Rajin belajar dan rajin datang ke sekolah o Bermain mengikut peraturan

BBM lagu 1 2 3 dan lagu murid-muridku sayang. TEKNIK

hari ini.

o Membasuh pakaian yang kotor Guru dan murid sama-sama menyanyikan semula lagu 1 2 3 dan lagu murid-muridku sayang. Guru merumuskan sesi P&P pada hari ini kepada murid. Murid bangun dan mengucapkan µterima kasih¶ kepada guru. Guru menjawab µsama-sama¶.

Arahan Demontrasi Tunjuk cara Nyanyian TERAPI Muzik Pertuturan NILAI Rajin Kebersihan Mengikut peraturan

REFLEKSI GURU PELATIH _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________

ULASAN GURU PEMBIMBING _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ ULASAN PENSYARAH PEMBIMBING _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.