P. 1
Esei pertanian

Esei pertanian

|Views: 196|Likes:
Published by Houchai

More info:

Published by: Houchai on May 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/12/2011

pdf

text

original

3.

Pilih sebuah negara di Asia Tenggara, A) Namakan pelbagai bentuk pertanian yang dijalankan di negara yang anda

pilih (7M) Kegitan pertanian yang dijalankan secara aktif di Malaysia dan bentuk pertanian yang sedia ada ialah pertanian pindah,pertanian kebun kecil ,dan pertanian sara diri serta pertanian ladang .pertanian pindah mempunyai ciri-ciri seperti diusahakan oleh orang asli di kawasan pedalaman Sarawak,sabah dan semenanjung Malaysia.Jenis tanaman yang diusahakan ialah padi huma,keledek,sayur-sayuran dan buah -buahan.Para petani menggunakan caracara penanaman dan peralatan tradisional seperti cangkul,tugal,kapak,parang dan batang kayu.Hasil tanaman adalah untuk kegunaan sendiri.Petanian ini diusahakan oleh ahli keluarga sendiri.Petani akan berpindah dari satu kawasan ke kawasan baru apabila tanah tidak lagi subur untuk diusahakan.Dari segi peringkat kerja,teknik yang diamalkan berbeza dengan jenis pertanian yang lain. Hutan diamalkan dan dibakar, manakala abunya dijadikan baja tanah. Pertanian kebun kecil atau sara diri pula biasanya mempunyai keluasan tapak antara satu hingga dua hektar. Ia diusahakan oleh ahli keluarga dengan menggunakan modal kecil. Kegiatan pertanian ini merupakan kegiatan terpenting dan paling luas diusahakan adalah untuk memenuhi keperluan keluarga dan selebihnya dijual kepada penduduk tempatan. Dari segi peralatan, biasanya jentera kecil dan kemudahan pemprosesan serta pemasaran disediakan oleh kerajaan. Sungguhpun begitu, masih terdapat petani yang mengamalkan kaedah pertanian tradisional. Jenis tanaman yang biasa ditanam ialah padi, buah-buahan, Sayur-sayuran dan jagung serta kelapa sawit, getah, lada hitam dan koko. Pertanian ladang lebih ekonomik untuk diusahakan kerana mempunyai keluasan melebihi 40 hektar. Justeru, ia biasanyadi jalankan secara besarbesaran oleh syarikat seperti Guthrie, FELDA, IOI dan sebagainya. Tanaman dagangan yang ditaman ialah getah, kelapa sawit, dan teh. Jenis pertanian ini menggunakan tenaga buruh yang ramai, peralatan moden, racun serangga.baja urea dan biji benih yang bermutu tinggi. Hasil pengeluaran ladang sangat tinggi dan kebayakkanya untuk dieksport.

Safuan Abd Ghani 6AA

Pertamanya ialah membekalkan keperluan makanan dan sumber asasi penduduk. Sebagai contoh. status sector pertanian menjadi keselamatan negara kerana bekalan makanan uang diimport mungkin boleh diputuskan bila-bila masa sahaja terutama ketika berlaku peperangan. Safuan Abd Ghani 6AA . nanas. lada hitam atau ternakan akuakultur boleh dikembangkan semula secara komersial. Dalam konteks ini.838 juta penduduk bekerja dalam sector guna tenaga dalam negara. Misalnya pada tahun 2000 sebanyak 1. Selain itu. Sektor pertanian memberikan sumbangan penting dalam ekonomi Malaysia. Sungguhpun. maka penduduk dalam sesebuah negara tidak mempunyai sumber makanan yang cukup. Tanpa sector pertanian. sector pertanian menyumbang kepada pendapatan negara. tanaman seperti koko. Sector pertanian. Oleh sebab itu. Selain getah dan kelapa sawit. perladangan dan kebun kecil boleh memberikan sumbanagan yang besar dalam mengugukan semula pendapatan eksport neraga khususnya perladangan getah dan kelpa sawit. keluaran hasil pertanian makanan dalam sesebuah negara penting untuk menampung keperluan makanan penduduk dalam negara berkenaan. sector pertanian telah membekalkan peluang pekerjaan dan menyerap guna tenaga buruh diluar Bandar.B) (8M). Negara Malaysia amat berpontensi untuk menyatukan semula kedua-dua jenis tanaman tersebut apatah lagi negara kita pernah muncul sebagai pengeluar minyak kelapa sawit terbesar dunia. Dengan adanya pekerjaan dalam sector pertanian ini pendapatan perkapita penduduk desa dapat ditambahkan dan seterusnya mengurangkan kadar kemiskinan di desa. Keadaan ini memunkingkan berlakunya risiko yang besar pada masa hadapan seperti krisis makanan dan kebuluran jika stok bekalan barangan makanan tidak mencukupi. teh. Jelaskan kepentigan sektor pertanian kepada ekonomi negara tersebut. Malaysia dan Indonesia amat bergantung kepada import berasdari Thailand. sumbangan sector pertanian kepada KDNK negara semakin merosot tetapi ia masih lagi penting dalam konteks membekalkan peluang pekerjaan kepada penduduk luar Bandar. Selain itu juga.

racun Safuan Abd Ghani 6AA . sesetengah industri ini diletakan di bawah skim Industri Kecil Sederhana (IKS).tayar. Tanah .lilin. Penyataan ini bertujuan untuk menjamin usaha melestarikan dan pemodenan sector pertanian yang lebih berkesan dapat dilaksanakan terutama bagi tanah – tanah yang terbiar. Selain itu juga. Di Malaysia. Di bawah satu pengurusan.(10M) Pelbagai langkah dan kaedah yang diambil untuk membangunkan sector pertanian menjadi manpan. Selain itu. Misalnya dalam sector padi sawah. memberikan kemudahan subsidi kepada petani. dan subsidi harga hasil pertanian diberikan. industri yang berasaskan getah yang mewujudkan industri membuat sarung tangan. Tanpa bahan mentah pertanian. Antaranya ialah saiz tani yang tidak ekonomi digabungkan secara bekelompok. Bantuan subsidi baja kimia. petani yang menjual hasil padi kepada BERNAS akan diberikan tambahan harga sekali ganda daripada hasil yang dijual.tanah yang kecil yang tidak ekonomik perlu disatukan dibawah satu pengurusan yang sistematik ala mmini estet. penggedaran dan pemasangan hasil pertanian dapat dijalankan dengan lebih berkesan. sediakan dana atau kemudahan kredit. Selain itu. kerajaan tampil membantu para petani dengan memberikan skim pinjaman kewanngan yang mudah serta kadar faedah yang rendah. Dana atau kemudahan kredit kepada petani seperti skim kredit mikro yang dilaksanakan oleh Bank Pertanian Malaysia disediakan bertujuan untuk membantu para petani yang miskin di samping mewujudkan usahawan tani yang berdaya saing. usaha pengumpulan. Kemajuan industri ini bergatung sepenuhnya kepada sector pertanian kerana bahan mentahnya adalah daripada sumber pertanian. firma –firma dalam industri tersebut beroperasi. Oleh sebab itu. usaha membawa masuk input pertanian moden penggunaan jentera yang canggih. tdak boleh C) kenal pasti langkah-langkah yang diambil untuk membangunkan sector pertanian dengan manpam.majerin. dan sebagainya. racun serangga. Kemudahan subsidi kepada petani seperti subsidi baja kimia.Kemajuan sektor perindustrian di Malaysia banyak digerakan oleh industri yang berasaskan oleh bahan mentah pertanian seperti industri pemprosesankelapa sawit menhasilkan barangan siap seperti sabun.alat aksesori kereta dan sebagainya.

langkah melaksanakan konsep pertanian bersepadu juga penting.serangga. peladang dan peneroka disarankan agar mempelbagaikan kegiatan pertanian di atas tapak tani yang sama. Tanaman getah dan kelapa sawit di serata tempat haruslah seimbang dan menjalankan aktiviti sampingan seperti menternak lembu. Promosi produk pertanian dijalankan sama ada di dalam negara atau di luar negara secara berterusan. Kawasan pasarannya baru seperti cina.negara benua Afrika dan negara Ocenia telah diterokai dengan menandatangani pelbagai perjanjian persefahaman. ayam dan akuakultur. Menyedari risiko terlalu bergantung kepada monokultur maka para petani. Majlis promosi Minyak Sawit Malaysia (MPOPC) misalnya ditubuhkan utk mencari pasaran baru untuk kelapa sawit Malaysia. Safuan Abd Ghani 6AA . dan jentera yang dibekalkan oleh Lembega Pertubuhan Peladang (LPP). Selain itu. itik. Pasaran tempatan menpunyai kuasa beli yang terhad. Kepelbagaian aktiviti pertanian ini membolehkan petani memperolehi pendapatan dari sumber yang pelbagai dan risiko akibat kejatuhan harga pada komoditi tertentu boleh dielakkan. Oleh sebab itu. kerajaan telah memainkan peranannya menperluaskan pasaran ke luar negara.para petani boleh memiliki kemudahan yang disediakan ini dengan harga yang lebih murah di samping mendapat tunjuk ajar di kakitangan LPP untuk mengendalinya. pekebun. negara. negara Timur Tengah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->