PENGURUSAN IBADAH SEMASA SAKIT & PERANAN DOKTOR DAN PARAMEDIK DALAM MENGHADAPI PESAKIT NAZAK

OLEH DR. BASRI BIN IBRAHIM FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM UNIVERSITI DARUL IMAN MALAYSIA KAMPUS KUSZA 21300 KUALA TERENGGANU

PENDAHULUAN 


Matlamat Manusia diciptakan untuk ibadah Firman Allah SWT: (56) (57) 

Maksudnya; Dan (Ingatlah) Aku Tidak Menciptakan Jin Dan Manusia Melainkan Untuk Mereka Menyembah Dan Beribadat Kepadaku .Aku Tidak .Aku SekaliSekali-kali Menghendaki Sebarang Rezeki Pemberian Dari Mereka, Dan Aku Tidak Menghendaki Supaya Mereka Memberi Makan Kepadaku. ( Al-Zariyat: 56-57 Al56).

KEPENTINGAN IBADAH SEMASA SAKIT    Menghapuskan Dosa Memantapkan Kesabaran Menghadapi Ujian Membuktikan Kecintaan Kepada Allah Membuktikan Kebenaran Beriman Kepada Allah Mengangkat Darjat Di sisi Allah Mengharapkan Keampunan Dosa Daripada Allah Memantapkan Tawakal Kepada Allah .

Hadis Riwayat al-Bukhari. hendaklah dalam kedaan duduk dan jika tidak mampu hendaklah dilakukan di atas lambung anda. Abu alDawud dan lain-lain.w ) pernah bersabda: Pokok segala perkara ialah Islam.a.a.w ) tentang kewajipan melaksanakan solat? Baginda ( s.w ) bersabda: Tunaikanlah solat dalam keadaan bersiri. Hadis riwayat al-Tirmizi. Jika anda tidak mampu. alDilaksanakan Berdasarkan Kemampuan Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imran bin Husain. katanya: Saya mengidap penyakit buasir. lain- .a. Tiangnya adalah solat. Saya bertanya nabi ( s. Manakala tonggaknya ialah jihad di jalan Allah.KEPERLUAN MELAKUKAN IBADAH KEPADA PESAKIT    Wajib Melakukan Ibadah Selagi Waras Rasulullah ( s.

Fir'aun.w ) menyebut tentang solat.a. hujjah dan keselamatan pada hari kiamak kelak. Haman dan Ubai bin Khalaf. akan bersama dengan Qarun.w ): alSatu hari baginda ( s.a ) daripada nabi ( s.a. akan memperolehi cahaya. Pada hari kiamak kelak.ANCAMAN KERAS KERANA MENINGGALKAN IBADAH Hadis yang diriwayatkan menerusi Abdullah bin Amru bin al-'As ( r. Hadis riwayat al-Tirmizi. . Sesiapa yang tidak menjaga solat. hujjah dan juga keselamatan. Baginda berkata: Sesiapa yang menjaga solat. ibn Majah al-Hakim dan lainalallainlain. tidak akan memperolehi cahaya.

Pakaian Dan Tempat . Berwuduk Atau Bertayammum Bersuci Dari Najis ± Samada Pada Badan.PANDUAN BERSUCI BAGI PESAKIT Bersuci Dari Hadas ± Spt Mandi.

TATA CARA BERWUDUK Niat Membasuh Muka Membasuh Dua Tangan Hingga Siku Menyapu Kepala Membasuh Dua Kaki Hingga Buku Lali Tertib Iaitu Teratur .

TATA CARA BERTAYAMMUM Niat Tepukan Pertama Untuk Sapu Muka Tepukan Kedua Untuk Sapu Dua Tangan .

MENEPUK TANGAN PADA DEBU KALI PERTAMA .

MENYAPU MUKA .

MENEPUK TANGAN PADA DEBU KALI KEDUA .

MENYAPU TANGAN .

MENYAPU ATAS PEMBALUT Pembalut Digunakan Pada Bahagian Luka Menggunakan Air Lalu Menyapukannya Ke Atas Pembalut .

BALUTAN PADA MATA .

PESAKIT BIASA Mengambil Wuduk Seperti Biasa .

PESAKIT BERBALUT ANGGOTA WUDUK Yang Boleh Dibuka Pembalutnya Yang Tidak Boleh Dibuka Pembalutnya .

TANGAN DICUCUK JARUM .

YANG BOLEH DIBUKA PEMBALUTNYA Wajib Membuka Balutan Menyempurnakan Wuduk Sepertimana Biasa .

YANG TIDAK BOLEH DIBUKA PEMBALUTNYA    Misalnya: Muka Ditampal Dengan Plaster Hidung Dipasang Alat Ryles Tube Branula Dipasang Di Tangan Bagi Pesakit Yang Memerlukan Bekalan Air Drip Traction Dipasang Secara Berterusan Bagi Kepatahan Tulang Tangan Kiri Berbalut Tangan Kanan Berbalut .

TANGAN YANG BERBALUT .

KATEGORI PESAKIT YANG TIDAK BOLEH DIBUKA PEMBALUTNYA Dalam Keadaan Berhadas Dalam Keadaan Suci .

DALAM KEADAAN BERHADAS    Basuh Sendiri Semua Anggota Wuduk Yang Tidak Berbalut Jika Tidak Mampu Boleh Minta Bantuan Orang Lain Anggota Wuduk Yang Berbalut Disapu Dengan Air Kemudian Bertayammum Kemudian Menunaikan Solat Solat Itu Sah Dan Tidak Perlu Diulangi Kembali .

DALAM KEADAAN SUCI Mengambil Wuduk Sendiri Seperti Biasa Jika Tidak Mampu Boleh Minta Bantuan Orang Lain Anggota Wuduk Yang Berbalut Disapu Dengan Air Menunaikan Solat Solat Itu Sah Dan Tidak Perlu Diulangi Kembali .

PESAKIT YANG TIDAK BOLEH TERKENA AIR Misalnya Berbalut Menyapu Air Di Atas Pembalut Hendaklah Bertayammum Minta Bantuan Untuk Bertayammum Kemudian Menunaikan Solat Tidak Perlu Ulangi Kembali Solat Seluruh Anggota Wuduk .

PESAKIT YANG TIDAK BOLEH TERKENA AIR DAN DEBU TANAH Tidak Perlu Berwuduk Tidak Perlu Bertayammum Menunaikan Solat Dalam Keadaan Tidak Suci Ganti Semula Selepas Sembuh .

PESAKIT SENTIASA BERHADAS Seperti Continuos Bladder Drainage Dipasang Pada Pesakit Yang Tidak Boleh Kencing Kerana Tersumbat Colostomy Bag Dipasang Pada Pesakit Yang Tidak Boleh Buang Air Besar Secara Normal .

PERUT DITEBUK DAN DIPASANG SALURAN NAJIS ATAU IPASANG TIUB PADA SALURAN KENCING .

CARACARA-CARA BERWUDUK     Tanggal Atau Buka Bag Plastik Berisi Najis Bersih Tempat Keluar Najis Gantikan Dengan Plastik Baru Berwuduk Sendiri Seperti Biasa Atau Minta Bantuan Orang Lain Berwuduk Setelah Masuk Waktu Solat Wuduk Sah Untuk Satu Solat Fardu Sahaja Teruskan Solat Walaupun Najis Keluar Solat Tersebut Sah Tidak Perlu Ulangi Kembali .

MENUNAIKAN SOLAT BAGI PESAKIT Menutup Aurat Mengadap Kiblat Pakaian Bersih .

Rukun- . Baca AlAlFatihah Dan Rukun-rukun Yang Lain.CARACARA-CARA MENUNAIKAN SOLAT Pesakit Yang Boleh Menunaikan Solat Secara Biasa Boleh Berdiri Wajib Tunaikan Solat Secara Biasa Bermula Dari Niat Berdiri.

MUKA DITAMPAL PEMBALUT .

Jika Mampu Jika Tidak Mampu Rukuk Dan Sujud.PESAKIT TIDAK BOLEH BERDIRI Tunaikan Solat Secara Duduk Seeloknya Duduk Secara Iftirasy ( Tahiyyat Awal ) Mengadap Kiblat Lakukan Ke Semua Rukun Solat. Isyarat Dengan Kepala .

CARA TUNAI SOLAT PESAKIT TIDAK BOLEH BERDIRI Contoh 1 .

Contoh 2 .

Contoh 3 .

Contoh 4 .

Contoh 5 .

Contoh 6 .

Contoh 7 .

SAKIT JANTUNG DAN LAIN-LAIN SERTA ADA WAYAR LAINDAN PLASTER DI TANGAN DAN BADAN .

KAKI DIPOTONG .

PESAKIT TIDAK MAMPU DUDUK Solat Secara Mengiring Pada Lambung Kanan Jika Tidak Mampu Pada Lambung Kiri Seluruh Badan Mengadap Kiblat Lakukan Rukun Yang Mampu Dilakukan Yang Tidak Mampu Gunakan Isyarat .

CARA SOLAT PESAKIT TIDAK MAMPU DUDUK Contoh 1 .

Contoh 2 .

KEPALA. MUKA DAN TANGAN DIBALUT .

PESAKIT TIDAK BOLEH MENGIRING Tunaikan Solat Secara Terlentang Kedua Kaki Mengadap Kiblat Lakukan Rukun Solat Yang Boleh Dilakukan Yang Tidak Mampu Gunakan Isyarat .

PERUT DITEBUK .

BERBARING .

PESAKIT BERBALUT DAHI SAHAJA Lakukan Solat Secara Biasa Dalam Keadaan Berdiri Lakukan Ke Semua Rukun Solat Apabila Sujud Boleh Sujud Di Atas Pembalut Solat Sah Dan Tidak Perlu Diulangi .

Duduk Jika Tidak Mampu. Berbaring Atau Terlentang Di Atas Katil Kaki Mengadap Kiblat Kepala Diangkat Tinggi Sedikit Jika Tidak Mampu Juga. Ikut Keupayaan Isyarat Mata Atau Kepala .BEBERAPA CONTOH PELAKSANAAN SOLAT BAGI PESAKIT MENGIKUT JENIS PENYAKIT     Perut Ditebuk ( Memakai Colostomy Bag ) Solat Mengikut Kemampuan Berdiri Jika Tidak Mampu.

KAKI DIBALUT Jika Tidak Dapat Bergerak Solat Dalam Keadaan Kaki Mengadap Kiblat Kepala Diangkat Tinggi Sedikit Jika Tidak Mampu. Ikut Keupayaan Dengan Isyarat Mata Atau Kepala .

KAKI BERBALUT .

KAKI DAN TANGAN BERBALUT 
Solat

Dalam Keadaan Duduk Boleh Duduk Di Atas Kerusi Mengadap Kiblat Isyarat Kepala Ketika Rukuk Dan Sujud

KAKI DAN TANGAN BERBALUT

BALUTAN PADA TANGAN KIRI DAN KAKI KIRI 
  

Solat Dalam Keadaan Duduk Boleh Duduk Atas Kerusi Mengadap Kiblat Isyarat Ketika Rukuk Dan Sujud Jika Tidak Dapat Duduk, Solat Dalam Keadaan Baring Kaki Mengadap Kiblat Kepala Diangkatkan Sedikit.

BALUTAN PADA TANGAN KIRI DAN KAKI KIRI .

Boleh Jamak Takdim Dan Takhir Bagi . Hanbali Dan Sebahagian Ulama Mazhab Al-Syafi¶i AlSeperti Al-Qadi Husain Dan AlAlAlMu¶tawalli.JAMAK SOLAT Dalam Mazhab Al-Syafi¶i. Pesakit Boleh AlMelakukan Jamak Suri Ulama Mazhab Maliki.

. Jika tidak dapat juga. Jika sedar dan jika tidak boleh terkena air. Jika sedar. hendaklah bertayammum. solatlah dalam keadaan berbaring atau mengikut keupayaan. tiada kewajipan ke atasnya. Cara bersolat: Tiada kewajipan ke atasnya ketika itu dan tidak perlu ganti ibadat di dalam keadaan tidak sedar.PESAKIT TIDAK SEDARKAN DIRI    Cara Berwuduk Tiada kewajipan ke atasnya ketika itu.

TIDAK SEDAR .

PERANAN DOKTOR DAN PARAMEDIK DALAM MENGHADAPI PESAKIT NAZAK Doktor Dan Paramedik Sebahagian Daripada Makhluk Allah Bertanggungjawab Merawat Pesakit Bertangungjawab Menghadapi Akhir Hayat Pesakit Bertanggungjawab Tentang Pengurusan Selepas Kematian Pesakit .

TANDATANDA-TANDA KEMATIAN    Mata Terbuka Dan Tidak Berkelip Hidung Condong Ke Sebelah Kiri Atau Kanan Terkulai Rahang Bawah Berhenti Denyutan Jantung Badan Sejuk Secara Keseluruhan Kaki Kanak Berada Di Atas Kaki Kiri Dan Sebaliknya Mati Otak .

Baca Al-Qur¶an Dan Berzikir AlMengadapkan Pesakit Ke Arah Kiblat Mengangkat Sedikit Kepala Pesakit Ke Arah Kiblat Mengajarkan Pesakit Dua Kalimah Syahadah Membaca Yasin Atau Meminta Waris Pesakit Membaca Yasin . Solawat.SEBELUM MENINGGAL DUNIA    Meminta Pesakit Berbaik Sangka Kepada Allah Meminta Pesakit Memperbanyakkan Istighfar.

2. (Riwayat Al-bukhari & Muslim) AlMaksudnya: "Hilangkanlah Segala Penyakit Dan Sembuhkanlah Ia Wahai Tuhan Pencipta Manusia. Engkaulah Sahaja ( Ya Allah ) Penyembuh Segala Penyakit . Tiada Kesembuhan Kecuali Dari-mu Sahaja (Ya Allah! Iaitu ) DariKesembuhan Yang Tidak Akan Dihinggapi Penyakit Lagi. Memendekkan Masa Lawatan Dengan Tidak Duduk Lama Disisi Pesakit. Mengucapkan Salam Dan Berjabat Tangan. ." 3. Kurangkan Bercakap Atau Membuat Bising 5. Bertanya Khabar Tentang Dirinya 4. 1. Duduk Di Sisi Kepala Pesakit Dan Berdoa Serta Meletakkan Tapak Tangan Ke Atas Dahi Pesakit. Berbicara Dengan Pesakit Dengan Ungkapan Yang Baik 6.

Bercakap Perkara Yang Baik Tentang Si Mati Meminta Warisnya Menyelesaikan Hutangnya Jika Ada Meminta Waris Segera Melaksanakan Wasiatnya Menyegerakan Prosedur Yang Berkaitan Dengan Penyelenggaraan Jenazahnya .SELEPAS MENINGGAL DUNIA      Menutut Kedua Matanya Jika Meninggal Mengikat Dua Dagunya Dengan Kain Melembutkan Sendi-sendinya SendiMencabut Pakaian Yang Dipakai Semasa Meninggal Meletakkannya Di Atas Katil Dan Seumpamanya Meletakkan Sesuatu Di Atas Perutnya Menutup Badan Si Mati Dengan Kain Meminta Orang Hadir.

KEWAJIPAN TERHADAP WARIS SI MATI   Meminta Waris Banyak Bersabar Meminta Waris Yang Hadir. Bercakap Perkara Yang Baik Tentang Si Mati Meminta Waris Menyelesaikan Hutangnya Jika Ada Meminta Waris Segera Melaksanakan Wasiatnya Menyegerakan Prosedur Yang Berkaitan Dengan Penyelenggaraan Jenazahnya .

KESIMPULAN Ibadah Semasa Sakit Perlu Diketahui Oleh Setiap Orang Islam Doktor Dam Paramedik Perlu Memainkan Peranan Terhadap Pesakit Nazak Konsep Hospital Mesra Ibadah Perlu Dihayati Dalam Erti Kata Yang Sebenarnya .

SEKIAN Terimakasih Syukran Thank You .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful