P. 1
Huraikan Lima Aspek Ciri Guru Yang Berkesan Dalam Pengajaran Berdasarkan Nilai

Huraikan Lima Aspek Ciri Guru Yang Berkesan Dalam Pengajaran Berdasarkan Nilai

|Views: 19,766|Likes:

More info:

Published by: Mohamed Riduan Abdul Rashid on May 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2013

pdf

text

original

TUGASAN 2 Huraikan lima aspek ciri guru yang berkesan dalam pengajaran berdasarkan nilai-nilai Bitara.

PENGENALAN Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal, sikap, tingkah laku, pemikiran, perasaan, sosial dan rohani individu. Berdasarkan kesemua aspek tersebut, seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas, sikap yang beramah mesra, tingkah laku yang boleh diterima oleh norma dan nilai masyarakat, dapat mengawal perasaan diri, boleh bergaul mesra dengan orang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri. Manakala, individu yang dikatakan mempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin, tingkah laku devian, penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengan norma masyarakat. Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalam konteks pendidikan yang melibatkan para pendidik. Menurut Abdul Jalil (1998), pembangunan sahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budaya dalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dan negara. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani, jasmani, intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan, 2011). Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri, sifatsifat (kelakuan, sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya dengan individu yang lain (Cloninger, 2008). Menurut Siti Fatimah (1993), sahsiah merujuk kepada sistem tingkah laku individu. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dan cara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari. Namun, Abdul Majid dan Rahil (1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian, perasaan, emosi dan perlakuan manusia. Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumi cara seseorang berfikir, berasa, bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee Ah Meng, 1999). Selain itu, sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individu secara keseluruhan. Ini merangkumi perangai, kecerdasan, sentimen, sikap, minat, kepercayaan, cita-cita dan nilai-nilai. Allport (dalam Cloninger, 2008) menyatakan sahsiah adalah organisasi dinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku dan fikirannya yang khusus. Sahsiah manusia boleh diperhati, dikenalpasti dan diperihalkan (Asmah dan Herman, 1995). Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusia itu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi, 1992). Perubahan yang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni. Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak, peribadi dan tingkah laku dengan matlamat menjadikan seseorang itu bertamadun, intelek, murni dan berdaya maju (Mohd Nasir et al. 2006). Maka, fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan sama ada dalaman atau luaran.

T. 6 nilai yang telah dinyatakan tadi ialah: integriti. amalan belajar adalah sebahagian daripada ibadah kita umat Islam di mana sesungguhnya setiap amal itu bermula dengan niat. profesional. Ibadah juga membawa maksud membuat segala perkara yang baik dalam kehidupan seharian. Sebagai ahli akademik dan guru. kejahatan dan segala perlakuan yang merosakkan diri kita dan juga orang lain. amalan dan tingkah laku ialah ibadah jika dilakukan dengan niat kerana Allah S.Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menggariskan 6 nilai yang membentuk personaliti Bitara yang mesti dimiliki oleh staf dan juga para pelajarnya. Secara ringkasnya. berorientasikan pelanggan.NILAI-NILAI BITARA Bitara membawa maksud unik. maksiat. Ianya merupakan satu kesatuan yang tidak boleh dipisahkan. yang sempurna dan tidak boleh dirosakkan. unggul. tiada tolok bandingannya dan lain dari yang lain. Segala pemikiran. Didiklah diri kita untuk meredhai semua ketentuan-Nya dan mengaturkan kehidupan mengikut sunnah nabi.W. Intailah keredhaan Tuhan setiap masa. Hindari segala keburukan. oleh itu kita jangan sekali-kali melakukan perbuatan yang mungkar. semangat berpasukan. Ini juga termaktub di dalam perkara pertama Rukun Negara kita iaitu Kepercayaan kepada Tuhan yang perlu dipatuhi oleh semua rakyat Malaysia. 1. Kita mestilah ingat bahawa Tuhan melihat kita setiap masa. prihatin kebajikan anggota dan bersikap kreatif dan inovatif. personaliti Bitara memainkan peranan penting untuk menjamin masa depan . INTEGRITI Integriti adalah suatu kualiti yang dimiliki secara konsisten bagi mendokong prinsip moral tinggi atau tahap profesionalisma. ia adalah suatu pemilikan kualiti yang konsisten Sebagai contoh.

Adil: Guru memulakan dan menamatkan kuliah tepat pada masanya dan dalam tempoh yang telah ditetapkan. nilai integriti mempunyai empat ciri guru yang berkesan iaitu bersikap adil. Guru juga tidak menciplak harta intelek orang lain dan menjaga serta menyayangi harta dan kemudahan universiti dengan amanah. Guru tidak menggunakan masa yang sepatutnya untuk ³mencuri tulang´ atau membuang masa dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang tidak berkaitan dengan hal akademik. Dengan demikian. Telus: Petunjuk seterusnya untuk nilai integriti ialah bersikap telus. akauntabiliti dan telus. Guru mestilah melaksanakan proses pelaksanaan (kursus dan praktikum) secara adil dan telus mengikut skema dalam tempoh masa yang ditetapkan. Sekiranya guru diarah menjalankan penyelidikan. Amanah: Bersikap amanah tentunya adalah dengan menyampaikan fakta yang benar dalam pembelajaran. pihak guru dan murid-murid dapat mengaturkan sistem perundingan dengan lebih berkesan melalui perancangan yang telah ditetapkan. Segala arahan dan peraturan daripada pihak institusi haruslah dipatuhi dan anda mestilah bertanggungjawab ke atas kesalahan yang dilakukan oleh diri sendiri dan tidak menyalahkan mana-mana pihak. ianya haruslah disempurnakan mengikut masa yang ditetapkan. . Guru digalakkan supaya membuat jadual waktu mengandungi masa konsultasi yang telah ditetapkan dan memaklumkan masa tersebut kepada murid-murid. amanah. Guru juga menjalankan perundingan dengan murid-murid mengikut jadual yang ditetapkan. Dalam membentuk personaliti Bitara ini. Akauntabiliti: Guru juga harus mempamerkan sikap akauntabiliti dengan melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran mengikut rancangan instruksi yang ditetapkan.yang cemerlang di UPSI.

Guru perlu melaksanakan tugasan dan tanggungjawab dengan sepenuh hati tanpa mengira masa. Berdasarkan konteks ini. Maruah guru yang lain sebagai rakan sekerja dan muridmurid juga mesti dijaga. pekerja tersebut akan ditamatkan kontrak. Beretika: Guru mestilah sentiasa mengutamakan kepentingan organisasi. Tugasan ini perlu dirancang dan dilaksanakan dengan terperinci dan teliti. cinta ilmu dan kompeten. Usahlah menganggapnya sebagai beban yang amat berat tetapi fikirkannya sebagai bukan selalu dan adalah sebahagian daripada tugas anda untuk menyampaikan ilmu kepada murid-murid anda. Tahukah anda bahawa hampir semua syarikat swasta kini memastikan setiap pekerja menghasilkan tugasan yang berterusan dan sekiranya tidak memenuhi piawaiannya. Sebagai contoh. PROFESIONAL Profesional merujuk kepada kemampuan dan kemahiran dalam profesion serta melibatkan kemahiran dan kecekapan. Apakah tahap kompetensi yang dikehendaki dalam profesion anda? Tidak kiralah sebagai warga UPSI mahupun sebagai guru sekolah. Pastikan juga potensi diri dapat . anda haruslah menunjukkan minat yang mendalam untuk mempelajari perkara baru dan mengikuti sesi pembelajaran dan pengajaran dengan sepenuhnya. Ini termasuk tidak mengaibkan markah murid-murid kepada umum dan tidak bercakap sumbang di belakang mereka. Skop tugasan guru adalah pengajaran dan pembelajaran. iltizam. Hasil tugasan perlu meningkat secara berterusan. Nilai ini membawa maksud melatih diri agar mencapai tahap kompetensi yang dikehendaki. anda mungkin dikehendaki menjalankan aktiviti pada hujung minggu.2. Nilai profesional mempunyai empat ciri guru yang berkesan iaitu beretika. Iltizam: Bersikap iltizam atau komited adalah menjalankan tugasan dengan penuh semangat dan dedikasi. organisasi adalah sekolah kita.

Sebagai contoh. Tidak semestinya anda sebagai guru hanya menggunakan rangka instruksi dan rangka kursus yang dahulu. anda dapat melaksanakan strategi yang boleh membangunkan minda murid-murid dan diri sendiri. Cinta Ilmu: Guru kini dikehendaki menjalankan penyelidikan dalam bidang tugas mereka. Rangkaian dengan rakan sekerja dan murid-murid juga dibina dan pastikan diri selalu membaca dan mencari sendiri. . Untuk memastikan pembelajaran anda adalah bersifat kontemporari dan sepanjang zaman.dipupuk dan direalisasikan. anda harus meningkatkan dan memperkemas diri anda dengan ilmu dan kemahiran baru yang relevan dengan tajuk pembelajaran anda. Jadikan diri anda sebagai contoh dan teladan kepada rakan sekerja terutamanya murid-murid. dapat difahami dengan baik dan diaplikasikan dalam kehidupan seharian mereka. Kompeten: Mempunyai sikap kompeten adalah dengan menyiapkan tugasan yang berkualiti dan efisyen dalam jangka masa yang ditetapkan. Berdasarkan cara ini. Anda juga digalakkan menyampaikan ilmu dan kemahiran baru kepada rakan sekerja dan muridmurid. memastikan pembelajaran yang disampai kepada murid-murid. Kaedah tugasan yang digunakan mestilah mengutamakan sumber maklumat. Maka penyelidikan haruslah dijalankan dengan sempurna di samping menghadiri sekurangkurangnya dua wacana ilmu setahun untuk menghasilkan tugasan dalam pelbagai bentuk. Anda juga harus mencapai tahap kecekapan dalam tempoh yang ditentukan.

haruslah . ianya menjadi mudah untuk menegur secara hikmah rakan yang terpesong daripada norma kumpulan. salah faham dan prasangka dapat dielakkan. bangsa dan budaya supaya persefahaman. Terdapat empat ciri guru yang berkesan untuk nilai semangat berpasukan iaitu muafakat. untuk mencapai suatu matlamat dalam jangka masa tertentu dan menggunakan kaedah tertentu. anda sebagai guru boleh membantu muridmurid yang kurang pengalaman untuk terlibat dalam kumpulan yang lebih berpengalaman. Dengan menganggap mereka sebagai ahli keluarga sendiri. Setiap ahli kumpulan mestilah saling menghormati dan mengelak daripada bercakap buruk atau fitnah dibelakang antara satu sama lain. Fokus Matlamat: Ahli kumpulan mestilah berkerjasama dalam melaksanakan tugas demi menaikkan reputasi UPSI. hormatmenghormati.3. Selain itu. Anda juga perlu mengingati setiap kebaikan rakan kumpulan dan sumbangan yang mereka berikan. Muafakat: Mempunyai sikap muafakat dalam kerja berkumpulan dapat menyelesaikan masalah secara bersama. Walaupun murid junior tiada di dalam sesuatu kelas. Visi dan misi UPSI seperti yang telah dibincangkan di atas. Galakkan dan bantuan juga dapat diberikan kepada rakan sekumpulan dalam meningkatkan pencapaian akademik. Anda juga digalakkan untuk menyatukan murid-murid yang berlainan agama. murid junior yang kurang pengalaman juga dapat dibimbing serta diberi peluang kepada mereka untuk turut serta dalam kegiatan akademik. Dalam kalangan ahli rakan sekumpulan. budaya ilmu dan corak pemikiran dapat diintegrasikan. SEMANGAT BERPASUKAN Semangat berpasukan adalah sekelompok modal insan yang bekerja tolong-menolong di bawah satu kepimpinan. Amalkan sikap bekerjasama dalam membuat sesuatu keputusan dan bertolak-ansur antara ahli kumpulan. fokus matlamat.

harus menghormati murid-murid dengan menggunakan bahasa yang sesuai. tidak menyalahgunakan kuasa dan memberikan penilaian yang sewajarnya.dipegang dan dilaksanakan oleh setiap staf dan pelajar. Hormat-Menghormati: Sikap hormat-menghormati haruslah ditanamkan di dalam setiap ahli kumpulan untuk memupuk dan mengamalkan sikap saling mempercayai dalam kalangan rakan sekumpulan. Menghormati hak dan keistimewaan orang lain adalah sikap utama yang dapat menangani masalah konflik dan salah faham di dalam kumpulan. Anda sebagai guru juga. . Matlamat jangka masa pendek dan panjang perlu dirancang dan ditetapkan sebagai satu langkah keberkesanan dalam pencapaian. seniority dan tahun pengajian. Berikan penghormatan yang selayaknya kepada rakan kumpulan tanpa mengira usia.

guru besar menyembunyikan kes-kes disiplin.TUGASAN 3 1(a) huraikan satu isu yang melanggar etika profesion perguruan. perniagaan dan sebagainya. Sama ada kita sedar atau tidak. perubatan. kaunseling. Sebagai sebuah kerjaya keguruan. Pendedahan-pendedahan salah laku guru-guru boleh mengakibatkan kewibawaan profesion perguruan tergugat pada mata umum. Jadi ia adalah salah satu kerjaya (profesion) sebagaimana halnya dengan kerjaya-kerjaya yang lain dalam masyarakat seperti guaman. sebanyak 41 kes keruntuhan moral membabitkan guru dilaporkan (Utusan Malaysia. Perguruan bermaksud pekerjaan sebagai guru. Hal ini bertentangan dengan peranan dan tatasusila dan kod etika perguruan di Malaysia yang menyatakan guru perlu mematuhi kod etika perguruan iaitu menjalankan tanggungjawabnya guru kepada pelajar. Dewasa ini. terpuji dan dapat menjadi model yang unggul kepada pelajar-pelajarnya (Hasan. kejuruteraan. ia tertakluk kepada pelbagai syarat yang dikenakan seperti kod etika dan sebagainya yang bertujuan melahirkan modal insan guru yang berkualiti. Media juga turut melaporkan keskes lain seperti guru memukul murid. perkembangan dan pembangunan yang kita lihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. akauntan. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlaku di sekeliling kita. rakan sejawat dan masyarakat dan Negara. berketerampilan. Antara . 18 September 2008) termasuklah perbuatan sumbang mahram dan bersekedudukan. 2002) Guru perlu mempunyai tatasusila yang tinggi dan berkomitmen menjalankan tugas sebagai pendidik yang baik. Sepanjang tahun 1995 hingga tahun 2008. guru menyebarkan ajaran anti kerajaan dan sebagainya yang telah menarik perhatian umum serta menguji kredibiliti profesion perguruan. ibu bapa pelajar.

profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etika keguruan yang telah sedia termaktub. Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Merujuk kepada ciri-ciri yang dinyatakan. Ini bermakna guru adalah seorang yang mendapat latihan yang khusus. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi serta ada kod etika yang tersendiri. kejuruteraan. Ini sudah tentu akan menganggu gugat martabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia.30 pagi hingga 1. esei ini akan membincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang. Guru juga adalah seorang yang profesional. Oleh itu. murid ± murid dan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. perubatan. konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salah laku guru tersiar di internet dan dada-dada akhbar. Walau bagaimanapun. perundangan dan lainlain. waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7.15. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru di sekolah. Sepanjang tempoh ini. tetapi adalah penting bagi kita untuk membendung isu ini daripada terus menular. Di Malaysia.bidang profesional yang terlibat adalah keguruan. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebih menjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Antara ciri-ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. iaitu lebih kurang enam jam tidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak .

bergosip. Penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin . melepak di kantin. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakan tiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh -sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apa yang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. berniaga di pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinya dalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi. Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. kurang nilai dalam kehidupan. Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid-murid. Antara kesan yang boleh dilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan oleh kementerian.menepati masa memasuki kelas. guru melakukan kerja sambilan di malam hari (misalnya mengajar tuisyen. kurang komitmen dalam kerja. guru menggunakan masa di sekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan dengan pendidikan misalnya melayari facebook. maka guru-guru menjadi lebih berani untuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. Apabila sikap ini wujud. ber¶chatting¶. Pertama. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguhsungguh. indivdu dalam konteks ini iaitu guru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. terdapat dua punca utama kenapa masalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir. dan etika kerja yang lemah.

Seterusnya. pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas dengan memberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalah yang dilakukan adalah serius dan berulang. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. Rakan sejawat juga perlu memainkan peranan dalam maenangani masalah ini yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guru yang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. Selain itu.sifat yang ideal sebagai . individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. Akhirnya. maka bolehlah merujuk guru tersebut kepada kaunselor. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasa muhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. Seterusnya.dengan kebolehan guru dalam mendidik anak-anak mereka. Menyedari akan kesan yang akan menimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. Dengan cara ini. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahan ini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampu menjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . pihak pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepada guru yang bermasalah. guru ± guru akan sedar akan kesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. Dengan cara ini. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa terhadap prestasi kerja guru-guru di sekolah. rakan sejawat. Pertama. Jika pihak pentadbir tidak mampu. segala kekuatan dan kelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas.

Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkan kepadanya. Sebagai contoh. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikap tamak dan ingin hidup mewah. Akhir sekali. guru tersebut biasanya lemah dalam menghayati kod etika profesionnya yang menggariskan batas-batas tatacara pengurusan kejayanya. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapat dilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. guru tidak mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapa sebab kenapa masalah ini berlaku. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiran yang palsu. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli buku aktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wang yang dikutip dan diperuntukkan. Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasai diri.seorang guru. seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. Sejak akhir-akhir ini. 2008). Akhir sekali. melakukan pembelian tanpa mengikut tatacara pembelian. Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskan wang itu sendiri. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. . Guru yang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannya untuk menepis godaan syaitan.

Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk. maka guru-guru menjadi lebih berani untuk menggelapkan wang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yang dibangkitkan.Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolah yang menyebabkan guru-guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butir-butir perbelanjaan untuk kepentingan diri. Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengan cara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan .undang. Menyedari hakikat ini. peraturan kewangan. pekeliling-pekeliling dan arahan .arahan yang diedarkan dari masa ke semasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. maka langkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. Pertama. pihak pentadbir perlu mempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagi mengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah. Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. membuat penyelidikan yang rapi terhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang .

Penghayatan dan pengamalan etika-etika ini akan . Seterusnya. masyarakat atau Negara (Utusan Malaysia. 18 September 2008). Bakal-bakal guru harus mengetahui kod etika profesion perguruan serta mematuhinya demi menjamin martabat profesion perguruan dipandang mulia.yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telah dilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapat terus memperbaiki kelemahan diri. Isu-isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianya membawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. pembangunan modal insan dan masa depan anak bangsa. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah. guru sepatutnya tidak mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku terhadap pelajar tetapi sebaliknya membantu mereka menyelesaikan masalah yang dihadapi. Etika inilah yang menjadi landasan yang perlu diikuti dan dihayati oleh para guru di Malaysia. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada kod etika yang telah digariskan. Hal ini bertentangan dengan tanggungjawab guru yang sepatutnya tidak menyebarkan sesuatu ajaran yang boleh merosakkan kepentingan pelajar. Selain itu terdapat kes di mana guru menyebarkan sesuatu yang menjejaskan keselamatan negara. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan. Etika Profesion Perguruan penting untuk menjadi panduan guru-guru dalam menjalankan tugas mendidik. Secara kesimpulannya. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengan tegas. Etika yang dipegang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ialah berlandaskan µTatasusila Profesion Perguruan¶. Oleh yang demikian. Jelasnya.

Kejayaan dalam melahirkan guru yang beretika bergantung kepada sejauh mana guru komited dengan etika perguruan yang telah digariskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Gejala ini haruslah dibendung demi menjaga nama baik profesion perguruan di mata masyarakat. Kita juga sering mendengar di akhbar-akhbar mengenai isu ini.memartabatkan lagi kedudukan guru sebagai profesion yang dimuliakan oleh masyarakat sejak dahulu. Guru merupakan satu profesion mendidik dan membentuk modal insan yang cemerlang serta melahirkan satu golongan yang berjaya di masa hadapan. Mereka juga menganggap jawatan guru yang dipegangnya itu adalah sekadar unutk mengajar di dalam kelas. Tanggungjawab dalam membentuk modal insan adalah merangkumi semua . guru-guru yang bermasalah seperti ini kurangnya pendedahan agama yang kuat serta tidak mempunyai tanggungjawab yang tinggi terhadap anak didik mereka. Persoalannya sekarang adakah para guru tahu dan mengamalkan etika perguruan yang ada. Ikrar di bawah merupakan satu bentuk penyataan etika secara jelas yang dipersetujui untuk dipatuhi oleh guru sekiranya terlibat dalam profesion perguruan. Perbuatan terkutuk ini haruslah dipandang serius oleh setiap lapisan masyarakat supaya profesion perguruan akan lebih terjamin dan mempunyai nama baik. Kebiasaannya. Permasalahan yang timbul ini adalah disebabkan daripada guru itu sendiri dimana guru-guru tidak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka sendiri apabila memegang jawatan sebagai seorang guru. Masalah ini adalah salah satu isu yang melanggar etika dalam profesion perguruan. Isu pada kini yang sering dikaitkan dengan profesion guru ialah masalah pencabulan dan rogol terhadap murid di kalangan guru lelaki. Profesion guru bukan untuk disalah guna dengan menganggap ia merupakan satu profesion yang mudah dan menyenangkan. murid-murid takut untuk melaporkan jenayah yang dilakukan oleh guru ini kerana mereka telah diugut oleh guru supaya tidak memberitahu sesiapa akan jenayah yang telah mereka lakukan. Selain itu juga.

KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukup memalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan.aspek kehidupan. Justeru itu. jenayah rogol atau pencabulan yang dilakukan oeleh guru terhadap anak murid haruslah dibendung dan dipandang serius. Semalam. oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yang dilakukannya terhadap mangsa. Lok Yim Peng. Guru seharusnya memberikan masa depan yang cerah kepada anak didiknya. Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP). bukan memberikan jalan yang gelap serta kehancuran kepada anak didik mereka. . Harian Metro melaporkan mengenai tindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaan akan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya. Semua golongan termasuk ibu bapa.³Kejadian ini amat memalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan. kementerian pelajaran serta pihak berkuasa juga bertanggungjawab dalam membendung dan membenteras jenayah ini daripada terus berleluasa di masa akan datang dan dikalangan guru-guru di Malaysia. Isu ini merupakan salah satu daripada isu yang melanggar etika profesion perguruan di mana isu ini merupakan satu jenayah berat dan boleh dikenakan hukuman yang berat kepada pesalah yang melakukan jenayah ini. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar. Jenayah berat seperti ini akan membentuk satu pandangan negatif terhadap profesion perguruan. bukan sebaliknya. masyarakat.´ katanya.

2008). boleh bergaul mesra dengan orang lain serta memegang kepada nilai agama sendiri. dapat mengawal perasaan diri. penyalahgunaan dadah dan memegang nilai-nilai atau budaya yang bercanggah dengan norma masyarakat. Selalunya individu yang mempunyai sahsiah yang baik menunjukkan penampilan fizikal yang kemas. Menurut Siti Fatimah (1993). pembangunan sahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budaya dalam masyarakat dengan pembangunan intelektual merupakan kejayaan kepada masyarakat dan negara. sifatsifat (kelakuan. intelek dan emosi iaitu selaras dengan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Pembangunan sahsiah merupakan satu fokus yang begitu penting terutamanya dalam konteks pendidikan yang melibatkan para pendidik. Berdasarkan kesemua aspek tersebut. Sahsiah adalah perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud keperibadian atau peribadi (Kamus Dewan. Menurut Abdul Jalil (1998). seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya. sikap) seseorang yang sudah sebati dengan diri sendiri untuk membentuk watak dirinya. jasmani. tingkah laku. sosial dan rohani individu. perasaan. pemikiran. sikap yang beramah mesra. Maksud peribadi pula ialah manusia sebagai diri sendiri. individu yang dikatakan mempunyai sahsiah yang bermasalah lebih cenderung kepada masalah disiplin. 2011). sikap. tingkah laku yang boleh diterima oleh norma dan nilai masyarakat. Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal.1(b) huraikan kesan isu tersebut kepada pembangunan sahsiah guru. Manakala. tingkah laku devian. Ia merupakan satu wadah pengisian dalam kehidupan individu yang melibatkan aspek rohani. Ia juga menggambarkan sifat personaliti unik individu yang membezakan dirinya dengan individu yang lain (Cloninger. sahsiah merujuk kepada .

2008) menyatakan sahsiah adalah organisasi dinamik sistem psikofizikal pada seseorang individu yang menentukan tingkah laku dan fikirannya yang khusus. sahsiah juga merujuk kepada pembentukan psikologi seseorang individu secara keseluruhan. Perubahan yang positif akan membentuk individu yang berdikari dengan segala nilai positif yang murni. emosi dan perlakuan manusia. 1999). dimana guru merupakan individu yang dianggap mulia oleh ibu bapa serta masyarakat. Ini merangkumi perangai. dikenalpasti dan diperihalkan (Asmah dan Herman. Abdul Majid dan Rahil (1995) mendefinisikan sahsiah sebagai perkaitan antara penilaian.sistem tingkah laku individu. Pembangunan sahsiah merujuk kepada aspek perubahan pada diri manusia itu sendiri sama ada perubahan itu ke arah positif atau negatif (Wan Azmi. Namun. peribadi dan tingkah laku dengan matlamat menjadikan seseorang itu bertamadun. Sahsiah atau personaliti adalah corak keseluruhan seseorang individu yang merangkumi cara seseorang berfikir. minat. berasa. Pembangunan sahsiah juga membawa makna membina akhlak. kecerdasan. Maka. sikap. Aspek yang terlibat dan akan mendapat kesan adalah aspek profesion perguruan itu sendiri. maka profesion . perasaan. murni dan berdaya maju (Mohd Nasir et al. Oleh kerana isu ini dilakukan oleh guru. intelek. Ini bererti setiap individu ada cara bertindak yang tersendiri dan cara bertindak itu adalah lebih kurang sama dari sehari ke sehari. cita-cita dan nilai-nilai. bertingkah laku dan berhubung dengan alam sekitarnya (Ee Ah Meng. kepercayaan. Selain itu. 2006). Isu yang telah dikupas tersebut iaitu jenayah rogol dan pencabulan yang sering diperkatakan dan terpapar di ruang akhbar pada masa sekarang memberikan kesan atau impak yang besar serta menyeluruh dalam segala aspek. fokus pembangunan tersebut merangkumi tingkah laku secara keseluruhan sama ada dalaman atau luaran. 1995). Sahsiah manusia boleh diperhati. Allport (dalam Cloninger. sentimen. 1992).

Keraguan dan perasaan tidak mempercayai lagi akan profesion perguruan ini menyebabkan timbulnya isu profesion perguruan pada masa sekarang tidak lagi efisien dan menitik beratkan maruah serta tanggungjawab yang tinggi dalamprofesion perguruan. tetapi pada masa sekarang. Oleh hal yang demikian. Isu ini akan mencalarkan nama baik guru yang dari dulu lagi profesion ini adalah satu profesion yang mulia. ia memberikan kesan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia kerana mengeluarkan produk (guru) yang tidak lagi mempunyai kriteria yang baik dan jiwa sebagai seorang pendidik. nama baik serta integriti Kementerian Pelajaran Malaysia itu sendiri menjadi tercalar dan akan dipandang negatif serta dikecam hebat orang masyarakat. Apabila kita menyebut guru. kepercayaan dan kemuliaan seorang guru itu terpancar jelas daripada raut wajag seorang guru. Wujud persoalan di kalangan orang awam yang mengambil serius akan jenayah ini dimana mereka bertanyakan bahawa adakah Kementeriana Pelajaran Malaysia melahirkan penjenayah atau melahirkan para pendidik yang berwibawa?. Selain itu juga. masyarakat juga akan memandang serong serta mencurigai apa yang dilakukan oleh guru terhadap anak-anak murid di persekolahan.perguruan itu sendiri akan mendapat kesan di mana ibu bapa berasa curiga dan ragu untuk menghantara nak mereka di persekolahan. Persoalan seperti ini akan memberikan impak yang besar kepada Kementerian Pelajaran Malaysia sendiri. guru tidak lagi dianggap sedemikian kerana isu rogol dan pencabulan ini yang menyebababkan ia nya berlaku pada masa sekarang. Oleh hal yang demikian. . Kementerian Pelajaran akan dipersalahkan dan masyarakat serta orang awam akan menunding jari tepat kepada Kementerian Pelajaran kerana tidak efisien dalam menghasilkan dan membentuk profesion perguruan.

Apabila isu ini berlaku. sikap dan tingkah laku guru. Guru diibaratkan seperti lilin yang membakar dirinya sendiri untuk kejayaan anak didiknya. Ini aka menjejaskan kejayaan dan pembangunan dalam bidang pendidikan di negara lita. Isu tersebut akan memberikan impak kepada sahsiah guru-guru yang lain di mana keperibadian. Oleh hal yang demikian. Apabila steriotaip ini menjadi kebiasaan dan melekat di minda masyarakat. Sikap serta tingkah laku guru haruslah sentiasa positif dan menjurus kepada pembangunan dan kejayaan modal insan murid-murid bukannya kepada satu sikap yang negatif. kesan kepada pembangunan sahsiah guru di mana sahsiah ini merupakan keperibadian. isu pencabulan dan rogol ini haruslah dipenadang seriusa dan dititik beratkan supaya profesion perguruan tidak akan dianggap satu profesion yang tidak efesien seperti dahulu. perfesion perguruan tidak lagi menjadi satu profesion yang mulia lagi di masa akan datang. keperibadian seorang guru itu boleh disangkalkan. Ini akan mengakibatkan pembangunan sahsiah guru tidak akan meningkat dan berkembang dari semasa ke semasa kerana anggapan negatif dan pandangan serong masyarakat serta orang awam terhadap apa sahaja tingkah laku guru yang dilakukan. bukan menjadi duri dalam daging yang akan memberikan kehancuran dan kemusnahan kepada anak didik mereka. sikap dan tingkah laku yang dilakukan oeleh guru dipersekolahan akan terus dianggap negatif oleh semua lapisan masyarakat. .Selain daripada itu.

1(c) kaitkan isu tersebut dengan satu teori pembangunan sahsiah. Freud melihat sifat manusia pada dasarnya adalah deterministik. Pendekatan yang dipelopori oleh Sigmund Freud (1856-1939) adalah pengasas pendekatan psikoanalitik dalam bidang psikologi. Pendekatan ini melihat manusia sebagai tidak rasional. maka individu akan berhadapan dengan ciri-ciri yang boleh merosakkan peraturanperaturan dalam masyarakat sendiri. Desakan yang paling utama adalah desakan mendapatkan kepuasan nafsu sendiri (self gratification). penekanan perasaan erotik dan konflik bawah sedar semasa melalui perkembangan psikoseksual sejak lahir hingga dewasa. seperti kekeluargaan dan sosialiasi. Pendekatan ini juga menutarakan mengenai pandangan terhadap manusia di mana. Freud mempercayai manusia dilahirkan dengan desakan naluri yang semulajadi (inborn drives). tidak sosial dan penuh dengan desakan yang merosakkan dirinya dan manusia sebagai individu tidak dapat membawa arah kepada nasib haluannya. Sekiranya sosialiasi ini tidak berlaku. Desakan ini berlaku dalam diri seorang sama ada lelaki atau perempuan dan mereka telah terperangkap kepada asas naluri dan desakan yang jahat ini. Teori pembangunan sahsiah yang diguna pakai dalam membuat perkaitan mengenai isu ini adalah pendekatan psikoanalitik Sigmund Freud. Tingkah laku manusia pula lebih digalakkan oleh naluri kehaiwanan (animalistic instincts) dan desakan biologikal. Oleh itu. Frued menganggap zaman kanak-kanak yang dilalui oleh seseorang itu amatlah penting kerana beliau percaya peristiwa-peristiwa semasa kecil mempunyai kesan sepanjang hayat kepada psikologi individu. Menurut pendekatan ini tingkah laku seseorang pada masa kini adalah hasil daripada pengalaman zaman kanak-kanak. . Desakan-desakan kejahatan perlu dibendung dengan pengalamanpengalaman dalam masyarakat.

implusif dan agresif dan ia akan mengumbar impuls-impuls primitifnya. ego dan super ego.STRUKTUR KEPRIBADIAN DALAM PANDANGAN FRUED Dalam teori psikoanalitik.buruk. Jadi id merupakan pihak dominan dalam kemitraan struktur kepribadian manusia. sehingga tidak mungkin dipisahkan. sifat. Id adalah komponen kepribadian yang berisi impuls agresif dan libinal. tetapi energi tersebut terbatas. Id dan instink-instink lainnya mencerminkan tujuan sejati kehidupan organisme individual. manusia dilihat sebagai sistem energi. Cara kerja masing-masing struktur dalam pembentukan kepribadian adalah: (1) apabila rasa id-nya menguasai sebahagian besar energi psikis itu. maka pribadinya bertindak dengan cara-cara .tidak sesuatu yang dilakukan oleh dorongan ego. maka pribadinya akan bertindak primitif. struktur kepribadian manusia itu terdiri dari id. komponen. ego dan superego. Gerald Corey menyatakan dalam perspektif aliran Freud ortodoks. Menurut Calvil S. prinsip kerja dinamika dan mekanisme tersendiri. dimana dinamika kepribadian itu terdiri dari cara-cara untuk mendistribusikan energi psikis kepada id. namun semuanya berinteraksi begitu erat satu sama lainnya. boleh. dalam psikodinamika masing-masing bagian dari kepribadian total mempunyai fungsi. dimana sistem kerjanya dengan prinsip kesenangan ³pleasure principle´. salah-benar. jadi kepribadian manusia itu sangat ditentukan oleh energi psikis yang menggerakkan. Superego adalah bagian moral dari kepribadian manusia. Id bagian tertua dari aparatur mental dan merupakan komponen terpenting sepanjang hidup. (2) apabila rasa ego-nya menguasai sebagian besar energi psikis itu. karena ia merupakan filter dari sensor baik. Ego adalah bahagian kepribadian yang bertugas sebagai pelaksana. dengan mengorbankan dua sistem lainnya. maka satu diantara tiga sistem itu memegang kontrol atas energi yang ada. Hall dan Lindzey. dimana sistem kerjanya pada dunia luar untuk menilai realita dan berhubungan dengan dunia dalam untuk mengatur dorongandorongan id agar tidak melanggar nilai-nilai superego.

buta. yang memutuskan untuk mencari dan mendapatkan serta melaksanakan itu adalah kerja ego. terdapat naluri-naruli bawaan. eliminasi. mengatur dan mengendalikan kepribadian. Id juga merupakan kondisi Unconsciousness. sistem kepribadian yang dasar. Ego mengadakan kontak dengan dunia realitas yang ada di luar dirinya. dan sudah ada sejak lahir Aspek biologis dari kepribadian. dan banyak tuntutan dengan selalu memaksakan kehendaknya. Jadi untuk lebih jelasnya sistem kerja ketiga struktur kepribadian manusia tersebut adalah: Pertama. dimana ketika manusia itu dilahirkan ia hanya memiliki Id saja. logis. dan rasional. Ego . menghindari rasa sakit. dan (3) apabila rasa super ego-nya menguasai sebagian besar energi psikis itu. berisi keinginan-keinginan yang belum tentu sesuai dengan norma. minum. karena ia merupakan sumber utama dari energi psikis dan tempat timbulnya instink. Id tidak memiliki organisasi. Ia bertindak sebagai penengah antara instink dengan dunia di sekelilingnya. Di sini ego berperan sebagai ³eksekutif´ yang memerintah. maka pribadinya akan bertindak pada hal-hal yang bersifat moralitas. seperti manusia lapar butuh makan. Id biasanya menuntut segera dipuaskan (the principles of constancy).Id terdiri dari dorongan (impuls) dasar :kebutuhan makan. mengejar hal-hal yang sempurna yang kadang-kadang irrasional. Id akan Menjalankan fungsi tindakan refleks dan proses berpikir primer. Kedua. memperoleh kenikmatan sosial. Ego mulai berkembang usia 2-3 th. sehingga prosesnya persis seperti ³polisi lalulintas´ yang selalu mengontrol jalannya id. sumber energi psikis. Ego ini muncul disebabkan oleh kebutuhan-kebutuhan dari suatu organisme. Id merupakan sistem kepribadian yang orisinil. Id mulai berkembang pada usia bayi. Aktivitas Id dikendalikan oleh prinsip kenikmatan dan proses primer.sedangkan pertimbangan halal dan haram dalam mencari makan adalaj kerja Super ego. superego dan dunia luar. bagian kepribadian yang paling primitif.yang realistik. Jadi lapar adalah kerja Id.

Keinginan untuk mempunyai pasangan dan keinginan nafsu yang tinggi tersebut merupakan satu sikap atau naluri yang dikongsi oleh manusia dengan haiwan. tidak sosial dan tingkah laku manusia digalakkan oleh naluri kehaiwanan. perkaitan pendekatan mengenai mausia oleh Sigmund Freud ini adalah di mana manusia dilahirkan dengan naluri yang semula jadi. Di sini superego bertindak sebagai sesuatu yang ideal. Ketiga. manakala beliau juga menyatakan bahwa sifat manusia adalah tidak rasional. Super Ego merupakan aspek sosiologis kepribadian. menurut pendekatan ini. Selain itu. boleh-tidak dan sebagainya. sistem kepribadian yang berisikan nilai-nilai dan aturan yang sifatnya evaluatif. Terbentuk melalui internalisasi nilai-nilai atau aturan-aturan dari significant others. Super Ego juga terdiri dari : kata hati (nurani) & ego ideal. 2) mengarahkan ego pada tujuan yang yang sesuai dengan moral ketimbang kenyataan. Ego menjalankan fungsi dengan proses berpikir sekunder (rasional). Ego berada pada tingkat pra sadar. keinginan untuk melakukan perbuatan rogol dan pencabulan tersebut adalah disebabkan naluri kehaiwanan yang diterangkan dalam pendekatan tersebut.merupakan aspek psikologis kepribadian. Di sini dapat dijelaskan bahawa. sehingga tahu benar-salah. Berfungsi dalam legislatif dan yudikatif. maka manusia yang terdorong untuk melakukan perbuatan seperti pencabulan dan rogol tersebut adalah berdasarkan kehendak dan naluri kehaiwanan atau lebih dikenali sebagai nafsu. superego adalah yang memegang keadilan atau sebagai filter dari kedua sistem kepribadian. 3) mendorong individu ke arah kesempurnaan. Ego merupakan hasil kontak individu dengan dunia luar/lingk (The realita of principles) dan penengah tuntutan id dan superego. Dalam isu yang telah dikupaskan iaitu isu rogol dan pencabulan. menyatakan bahawa desakan paling utama dalam diri samada lelaki atau perempuan adalah mendapatkan . baik-buruk. yang sesuai dengan norma-norma moral masyarakat. Super ego Mulai berkemb usia 4-6 tahun. Fungsi utama: 1) pengendali id.

Selain daripada itu juga. Sebaliknya. Id yang beroperasi ditahap bawah sedar adalah sebagai penggerak tingkah laku yang berusaha menggunakan tenaga psike untuk bertindak memenuhi kehendaknya. tindak balas yang selari dengan kehendak perogol daripada mangsa juga menjadikan guru tersebut tinggi akan desakan naluri kehaiwanan dan mendapatkan kepuasan nafsu sendirinya. Sebagai seorang guru. maka desakan dan dorongan tersebut menjadi lebih menigkat.kepuasan nafsu sendiri. id yang didorong oleh tenaga untuk hidup serta berprinsipkan kenikmatan. dan superego adalah komponen sosial yang berprinsipkan moral. . Bagaimanapun ego sebagai komponen psikologi yang beroperasi di tahap sedar akan merujuk kepada superego sebagai badan kehakiman yang menentukan sesuatu tingkah laku itu baik atau buruk. menurut pandangan psikoanalitik struktur personaliti manusia terdiri daripada tiga sistem utama iaitu. Sekiranya desakan id tersebut menepati kehendak moral atau tidak menyalahi undang-undang dan beretika maka ego akan membenarkan id menggunakan tenaga psikik untuk bertindak. maka ego tidak membenarkan id menggunakan tenaga psike tersebut. justeru tingkah laku yang dihajati individu tersebut tidak akan berlaku. Sesuatu tingkah laku itu terjadi hasil daripada interaksi antara ketiga-tiga sistem utama tersebut dalam menentukan agihan tenaga psike kepada id. kawalan nafsu ini haruslah dipelihara dan dijaga rapi kerana nafsu atau naluri kehaiwanan terseut akan menyebabkan terjadinya jenayah-jenayah seperti rogol dan pencabulan terhadap murid-murid. apabila melihat anak gadis yang tertarik dan menarik. setiap manusia samada lelaki atau perempuan mempunyai keinginan yang tinggi dalam nafsunya. Dalam konteks isu rogol ini. jika didapati tingkah laku yang ingin dikakukan id adalah menyalahi peraturan moral. Selain itu. Maka terhasillah tingkah laku. ego adalah diri yang sedar dan berprinsipkan realiti.

maka ego akan menjalankan tanggungjawabnya di alam atau dunia realiti. naluri primitif yang terlibat adalah kehendak untuk melakukan hubungan seks yang tinggi. Oleh hal yang demikian. Sekiranya. tingkah laku pencabulan dan rogol tersebut terus dilakukan oleh guru tersebut kerana superegonya tidak dapat mengawal dan menghalang ego daripada terus bertingkah laku dan memainkan peranannya di dunia realiti. ia nya menjadi tingkah laku. Naluri atau kehendak untuk melakukan seks pada peringkat ini menjadi kenyataan dan menjadi realiti kerana pada peringkat ini.guru tersebut tidak mempunyai sebarang kekuatan yang kuat pada superegonya di mana guru tersbut tidak mempunyai pegangan agama yang kuat. tahap yang seterusnya adalah superego di mana superego ini merupakan satu piawaian moral yang menentukan samada sesuatu tingkah laku tersubut harus dilakukan atau tidak. Berkaitan dengan isu pencabulan dan rogol tersebut.Menurut pandangan psikoanalitik struktur personaliti manusia ini mengenai isu pencabulan dan rogol adalah di mana id merupakan satu naluri bawah sedar yang primitif. kehendak ini berada dalam pmikiran yang tidak sedar. dorongan dan rangsangan yang diterima selari atau signifikan dengan kehendak id. dan ia nya tidak berada di dunia yang nyata atau dunia realiti. pada tahap ini. berkaitan dengan isu pencabulan dan rogol tersebut. Naluri primitif ini lebih dikenali sebgai kehendak. Manakala ego seperti apa yang diutarakan dalam pendekatan ini adalah diri yang sedar dan berprinsipkan naluri. kehendak untuk melakukan pencabulan dan rogol tersebut berlaku pada tahap atau struktur ini. Selaini itu. Oleh hal yang demikian. pendidikan moral yang tinggi dan sebagainya. .

Australia: Wadsworth Cengage Learning. P. (9th ed. Kertas kerja yang dibentangkan di Seminar Pengurusan Asrama Peringkat Kebangsaan. (2009 ). (2003). Great Britain: MPG Books Ltd. Psikologi perkembangan. New Jersey: Pearson Education Inc. Personality development: Core concepts in therapy. Siti Fatimah Abdul Rahman (1993). Theories of personality: Understanding persons (5th Ed. Simanowitz.E. Cloninger. S. V. Asas-asas masyarakat cemerlang.). Cornwall. Psikologi pendidikan 1: Pertumbuhan dan perkembangan. Johor: Universiti Teknologi Malaysia. Petaling Jaya: Longman. . & Pearce. Kuala Lumpur: Fajar Bakti. S.). D & Schultz. Abd Majid Mohd Isa & Rahil Mahyuddin (1995).RUJUKAN Abdul Jalil Borham (1998). Theories of personality. Ee Ah Meng (1996). (2008). Kuala Lumpur: Institut Kefahaman Islam Malaysia. Schultz. Program pembangunan sahsiah pelajar dan pelaksanaannya di IPT di Malaysia. Bodmin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->