KONSEP 5P DALAM KBSR

Disediakan oleh : Nurhasanah Binti Ayub

Asas dalam proses pengajaran dan pembelajaran dalam KBSR

Penggabungjalinan.

Pengayaan.

Penyerapan. Penerapan.

Pemulihan.

Kemahiran asas : mendengar.  melihat.  bercakap.  membaca  mengira. menulis.  melukis

Proses menggabungkan pelbagai bidang kemahiran bagi mewujudkan satu pelajaran yang integratif dan menyeluruh.

Penguasaan pelbagai kemahiran dalam sesuatu masa pengajaran dan pembelajaran. Meningkatkan keberkesanan sesuatu proses pengajaran dan pembelajaran. Menarik lebih minat pelajar kepada proses pengajaran dan pembelajaran. Menjadikan proses pengajaran dan pembelaran lebih bermakna kepada murid-murid. Memberi ruang dan peluang bagi pertumbuhan dan perkembangan murid-murid secara seimbang dan menyeluruh.

Penggabungjalinan pelbgai kemahiran dalam satu mata pelajaran.

Pengabungjalinan kemahiran daripada mata pelajaran lain.

Penggabungjalinan kemahiran merentas kurikulum.

Melibatkan kemahiran lisan atau pertuturan, membaca, menulis, mengira, melukis, mewarna dan lain-lain.

Kemahiran ini boleh dibahagikan kepada dua kategori :  Kemahiran fokus. ~ Suatu kemahiran utama yang hendak disampaikan sebagai yang terdapat dalam objektif pengajaran dan pembelajaran.  Kemahiran sampingan. ~ Kemahiran yang digabungjalinkan dipilih berdasarkan kaitannya dengan kemahiran memfokus.

Meneliti untuk mengenal pasti kemahiran fokus dan kemahiran sampingan yang akan terlibat. Menetapkan susunan atau tertib kedudukan kemahiran2 tersebut dlm proses P&P.

Menyediakan keperluan bahan2 yang diperlukan bagi pelaksanaan kemahiran2 tersebut.

Memastikan keutamaan agar kemahiran fokus dapat dikuasai berbanding dengan kemahiran sampingan.

Contoh penggabungjalinan adalah menggabungkan mata pelajaran matematik dan sains

Kemahiran daripada Pndidikan Seni Visual juga boleh digabungjalinkan dengan mata pelajaran Kajian Tempatan. Cth, melukis Jalur gemilang.

Perlu wujud penggabugjalinan antara satu mata pelajaran dengan mata pelajarn lain bagi meningkatkan kemahiran murid.

Melibatkan kemahiran2 :♣ Kemahiran belajar untuk belajar. ♣ Kemahiran berfikir secara kreatif & kritis. ♣ Kemahiran menyelesaikan masalah. ♣Kemahiran pelbagai kecerdasan. ♣Kemahiran generik.

Kebaikan Penggabungjalinan dalam Pengajaran
 Sebagai

pengukuhan kepada kemahiran yg telah diperoleh daripada mata pelajaran lain.  Kemahiran sampingan yg terdpt dlm penggabungjalinan dpt membantu penguasaan kemahiran fokus sbg yg dikehendaki dlm objektif P&P.  Murid2 berpeluang utk menyepadukan kemahiran2 yg perlu dlm kehidupan.  Penggabungjalinan berkeupayaan menimbulkan suasana pembelajaran yg menarik & mengelakkan kebosanan.  Menggalakkan proses pertumbuhan & perkembangan murid2 secara seimbang, harmonis dan bersepadu.

PENYERAPAN
Proses menyebati & menyatupadukan pengetahuan atau unsur isi pengetahuan drp suatu mata pelajaran lain ke dalam isipelajaran bg satu mata pelajaran yg diajar. Perbezaan dengan penggabungjalin an, penyerapan lebih kepada unsur pengetahuan.

Perkara2 yg dipelajari dlm satu2 mata pelajran adlh saling berkaitan, ptg & berguna dlm mata pelajaran lain.

Dalam proses ini murid akan dpt melihat perkaitan antara satu mata pelajaran dgn yg lain

Kelebihan Penyerapan dalam Pengajaran
Aktiviti

P&P menjadi lbh menarik walaupun tajuk yg hendak dipelajari pd aslnya bersifat sebaliknya. Penguasaan ilmu yg lbh luas oleh murid krn pelbagai maklumat dpt disampaikan. Aktiviti P&P yg lbh produktif. Dgn memilih isi pengetahuan yg menarik drp mata pelajran lain, murid menjadi lebih ceria, aktif & progresif. Murid2 menjadi lebih faham dgn sesuatu yg dipelajarinya dgn penyerapan, hubung kait dgn

PENERAPAN
Menerapkan nilai2 dlm pelaksanaan kurikulum & gerak kerja kokurikulum .

Penerapan nilai berlangsung melalui dua pendekatan :-

Pendekatan implisit

Pendekatan eksplisit

Guru2 secara tdk langsung menerapkan sesuatu nilai. Cth, guru bercakap benar, berpakaian kemas dsb. Pendekatan ini boleh berlangsung scr merentas kurikulum serta oleh semua guru krn nasihat, bimbingan, teguran, cth & teladan boleh berlangsung pd bila2 masa & di mana2 yg difikirkan sesuai.

Mengadakan suatu peraturan, arahan, pekeliling dsb yg bertulis ttg sesuatu perkara yg diharapkan.

Program atau aktiviti yg khusus juga adakalanyadiadakan utk menerapkan sesuatu nilai spt program motivasi, sambutan hari merdeka, hari guru, kempen kebersihan dsb.

Penerapan scr eksplisit adlh lbh terancang, dgn matlamat & cara pelaksanaan serta penilaian yg jelas.

PEMULIHAN

Aktiviti ini dilaksanakan bagi membantu murid yg mengalami masalah dlm kemahiran asas 3M.

Faktor Kepada Masalah pembelajaran
Masalah pembelajaran wujud disebabkan oleh perasaan tidak yakin, rendah diri, takut dsb. Ada juga yang disebabkan oleh sikap negatif seperti tidak mengikut kata, tingkah laku yg kurang baik, disiplin diri yg rendah dsb. Selain itu, kecacatan sejak lahir & slps lahir juga menjadi faktor masalah pembelajaran.

Aktiviti ini adlh utk murid2 yg berpencapaian melebihi sederhana atau murid2 pintar cerdas.

Konsep ini adlh mengambil kira bhw murid2 yg pintar cerdas ini adlh cpt dlm menyiapkan latihan, kerja atau aktiviti yg diberikan kpd mrk.

KESIMPULAN
Konsep

integrasi dlm kurikulum & pengajaran adlh ke arah pembangunan individu insan yg seimbang & harmonis dr segi intelek, rohani, emosi & jasmani. Dlm KBSR konsep ini membawa mksd bhw penguasaan ilmu pengetahuan, kemahiran, bahasa dan pemupukan nilai2 murni. Dilakukan scr bersepadu & menyeluruh. Pelaksanaan konsep kesepaduan dlm proses P&P adlh melalui penggabungjalinan, penyerapan & penerapan baik dlm mata pelajaran yg sama mahupun scr merentasi mata