P. 1
kerjaya dlm sukan

kerjaya dlm sukan

1.0

|Views: 2,473|Likes:
Published by Shawn Khor Joo Huat

More info:

Published by: Shawn Khor Joo Huat on May 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2015

pdf

text

original

KERJAYA DALAM SUKAN

HAZRUL ANUAR BIN AB RAHIM

KERJAYA DALAM SUKAN DEFINISI LALUAN KERJAYA BIDANG KERJAYA GAMBAR-GAMBAR CABARAN SESI SOAL JAWAB .

DEFINISI KERJAYA DALAM SUKAN Kerjaya dalam sukan merupakan salah satu bidang yang dilapangi oleh pengamalpengamal ilmu sukan untuk memberikan kepakaran dan ilmu pengetahuan yang ada demi memajukan industri sukan negara dan pengamal ini dibayar gaji/elaun mengikut kepakaran yang ada pada mereka .

minat dan kejayaan .LALUAN KERJAYA Belajar.sesuai dengan kepakaran bidang sains sukan BEKERJA Terima tawaran.memahami dan mempraktikkan MEMOHON JAWATAN Swasta/kerajaan.praktikkan ilmu sains sukan.mohon masuk universiti.pilih bidang sains sukan SEKOLAH UNIVERSITI Pelajari ilmu sains sukan.peperiksaan.bg sumbangan idea/pengalaman.komitmen.keputusan baik.

‡Tidak ramai penuntut sains sukan di Malaysia yang berjaya meloloskan diri dan berkhidmat untuk badan-badan sukan.BIDANG KERJAYA ‡Pelbagai bidang kerjaya dalam sukan ‡Dari sudut pemikiran orang awam. ‡Walau bagaimana pun.skop kerjaya sukan hanya melibatkan kejurulatihan dan cikgu sukan sahaja ‡Di Malaysia. .bidang kerja sukan tidak di isi atau di penuhi oleh pengamal-pengamal ilmu sains sukan ‡Di Eropah ataupun negara maju.bidang kerjaya sukan di malaysia telah mula di pandang dan di beri perhatian.bidang kerjaya sukan ini merupakan salah satu bidang yang mendapat rangking(kedudukan ) yang tinggi.

Sambungan ‡Terdapat beberapa faktor pengamal sains sukan sangat di perlukan dalam bidang sukan di malaysia sekarang ini.Antaranya: .peralatan gymnasium.dll) ‡kekurangan jurulatih atau pengurus yang ada ilmu sains sukan ‡Justeru itu banyak pilihan kerjaya dalam sukan yang boleh di ceburi oleh pengamal-pengamal sains sukan.Antaranya:‡Atlet dan sukan yang semakin moden ‡Memerlukan penyusunan program latihan berkaitan dngan ilmu sains sukan ‡Kemudahan prasarana yang moden(stadium.teknologi dalam sukan.

kebanyakkan kerjaya melibatkan aktiviti pengurusan.jurulatih.pengadil. PENTADBIR SUKAN DAN PASUKAN ‡ Dalam bidang ini.guru.kejurulatihan.pengadilan.pengajar sukan. ‡Antara jawatan yang ada di dalam skop ini ialah.institusi pengajian tinggi dan pasukan-pasukan profesional sahaja. ‡Dalam konteks ini ianya biasa berlaku dalam sekolah.1.pengurus atlet ‡Kerja mereka hanya mengurus dan melatih ‡Tidak merangkumi semua aspek kerana dalam kerjaya ini mereka hanya dipilih berdasarkan kriteria-kriteria yang di perlukan. .pengarah atlet.

PENTADBIR SUKAN DAN PASUKAN .

‡Dalam kerjaya ini sangat sedikit pengamal sains sukan melibatkan diri kerana di Malaysia ianya lebih menjurus kepada jurutera-jurutera binaan. SUKAN BERKAITAN KEJURUTERAAN ‡Bidang ini lebih menjurus kepada bahagian kejuruteraan.2. ‡Antara kerjaya yang ada dalam lapangan ini ialah: ‡Pengurus padang ataupun fasiliti sukan ‡Pengurus barangan sukan ‡Pengurus pembangunan dan reka bentuk .

KEJURUTERAAN .

PERUBATAN SUKAN ‡Cabang yang di penuhi dengan pengamal sains sukan terutamanya bidang fisioterapi ‡Tetapi tidak ramai yang benar-benar lahir dari pengamal sains sukan ‡Tempat yang terhad kerana perlu bersaing dengan bidang kedoktoran ‡Banyak yang berkhidmat secara swasta ‡Antara jawatan yang ada ialah : ‡Fisioterapi sukan ‡Pakar pemakanan ‡Kawalan stress ‡Doktor sukan ‡ Pakar psikologi ‡Sports Rehabilitation & Orthopedics .3.

PERUBATAN SUKAN .

MEDIA SUKAN ‡Salah satu bidang yang sangat popular ‡Di Malaysia kita kekurangan pengamal sains sukan dalam bidang ini ‡Banyak di penuhi oleh penulis.wartawan.4.journalis yang lahir bukan dalam bidang sukan ‡Di penuhi oleh bidang yang lain seperti komunikassi masa ‡Kerjaya yang ada: ‡Pemasar sukan ‡Penulis sukan ‡Public relation/perhubungan awam .

MEDIA SUKAN .

Azizul Hasni Awang dan ramai lagi. ATLET ‡Kerjaya yang semakin popular di Malaysia ‡Tiada masa atau waktu yang ditetapkan untuk kerja tetapi hanya latihan dan perlawanan ‡Mendapat habuan daripada persatuan sukan.5. . Dato Nicol Ann David. ‡Gaji/bonus/elaun/insentif mempengaruhi atlet dan pencapaian.kelab sukan ataupun kejohanan yang di sertai ‡Contohnya Dato Lee Chong Wei. Shalin Zulkifli.

ATLET .

CABARAN ‡Menempatkan diri dalam bidang kerjaya dalam sukan ‡Mempraktikkan ilmu sains sukan ‡Terpaksa bersaing dengan pelbagai lapisan ilmuan ‡Kebanyakkan kerjaya sukan di malaysia masih lagi mundur ‡Mengubah persepsi orang awam tentang sains sukan dan kerjaya .

SALAM HORMAT & TERIMA KASIH ADA APA-APA PERTANYAAN?? .SEKIAN «..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->