KERJAYA DALAM SUKAN

HAZRUL ANUAR BIN AB RAHIM

KERJAYA DALAM SUKAN DEFINISI LALUAN KERJAYA BIDANG KERJAYA GAMBAR-GAMBAR CABARAN SESI SOAL JAWAB .

DEFINISI KERJAYA DALAM SUKAN Kerjaya dalam sukan merupakan salah satu bidang yang dilapangi oleh pengamalpengamal ilmu sukan untuk memberikan kepakaran dan ilmu pengetahuan yang ada demi memajukan industri sukan negara dan pengamal ini dibayar gaji/elaun mengikut kepakaran yang ada pada mereka .

mohon masuk universiti.minat dan kejayaan .bg sumbangan idea/pengalaman.praktikkan ilmu sains sukan.komitmen.keputusan baik.pilih bidang sains sukan SEKOLAH UNIVERSITI Pelajari ilmu sains sukan.peperiksaan.sesuai dengan kepakaran bidang sains sukan BEKERJA Terima tawaran.memahami dan mempraktikkan MEMOHON JAWATAN Swasta/kerajaan.LALUAN KERJAYA Belajar.

BIDANG KERJAYA ‡Pelbagai bidang kerjaya dalam sukan ‡Dari sudut pemikiran orang awam.bidang kerjaya sukan di malaysia telah mula di pandang dan di beri perhatian. .skop kerjaya sukan hanya melibatkan kejurulatihan dan cikgu sukan sahaja ‡Di Malaysia.bidang kerja sukan tidak di isi atau di penuhi oleh pengamal-pengamal ilmu sains sukan ‡Di Eropah ataupun negara maju.bidang kerjaya sukan ini merupakan salah satu bidang yang mendapat rangking(kedudukan ) yang tinggi. ‡Tidak ramai penuntut sains sukan di Malaysia yang berjaya meloloskan diri dan berkhidmat untuk badan-badan sukan. ‡Walau bagaimana pun.

teknologi dalam sukan.dll) ‡kekurangan jurulatih atau pengurus yang ada ilmu sains sukan ‡Justeru itu banyak pilihan kerjaya dalam sukan yang boleh di ceburi oleh pengamal-pengamal sains sukan.Antaranya:‡Atlet dan sukan yang semakin moden ‡Memerlukan penyusunan program latihan berkaitan dngan ilmu sains sukan ‡Kemudahan prasarana yang moden(stadium.Antaranya: .Sambungan ‡Terdapat beberapa faktor pengamal sains sukan sangat di perlukan dalam bidang sukan di malaysia sekarang ini.peralatan gymnasium.

1.pengajar sukan.guru. ‡Antara jawatan yang ada di dalam skop ini ialah.pengurus atlet ‡Kerja mereka hanya mengurus dan melatih ‡Tidak merangkumi semua aspek kerana dalam kerjaya ini mereka hanya dipilih berdasarkan kriteria-kriteria yang di perlukan.pengadil. PENTADBIR SUKAN DAN PASUKAN ‡ Dalam bidang ini.kejurulatihan.kebanyakkan kerjaya melibatkan aktiviti pengurusan. .pengarah atlet.institusi pengajian tinggi dan pasukan-pasukan profesional sahaja. ‡Dalam konteks ini ianya biasa berlaku dalam sekolah.jurulatih.pengadilan.

PENTADBIR SUKAN DAN PASUKAN .

‡Dalam kerjaya ini sangat sedikit pengamal sains sukan melibatkan diri kerana di Malaysia ianya lebih menjurus kepada jurutera-jurutera binaan. SUKAN BERKAITAN KEJURUTERAAN ‡Bidang ini lebih menjurus kepada bahagian kejuruteraan.2. ‡Antara kerjaya yang ada dalam lapangan ini ialah: ‡Pengurus padang ataupun fasiliti sukan ‡Pengurus barangan sukan ‡Pengurus pembangunan dan reka bentuk .

KEJURUTERAAN .

PERUBATAN SUKAN ‡Cabang yang di penuhi dengan pengamal sains sukan terutamanya bidang fisioterapi ‡Tetapi tidak ramai yang benar-benar lahir dari pengamal sains sukan ‡Tempat yang terhad kerana perlu bersaing dengan bidang kedoktoran ‡Banyak yang berkhidmat secara swasta ‡Antara jawatan yang ada ialah : ‡Fisioterapi sukan ‡Pakar pemakanan ‡Kawalan stress ‡Doktor sukan ‡ Pakar psikologi ‡Sports Rehabilitation & Orthopedics .3.

PERUBATAN SUKAN .

journalis yang lahir bukan dalam bidang sukan ‡Di penuhi oleh bidang yang lain seperti komunikassi masa ‡Kerjaya yang ada: ‡Pemasar sukan ‡Penulis sukan ‡Public relation/perhubungan awam .MEDIA SUKAN ‡Salah satu bidang yang sangat popular ‡Di Malaysia kita kekurangan pengamal sains sukan dalam bidang ini ‡Banyak di penuhi oleh penulis.4.wartawan.

MEDIA SUKAN .

. ATLET ‡Kerjaya yang semakin popular di Malaysia ‡Tiada masa atau waktu yang ditetapkan untuk kerja tetapi hanya latihan dan perlawanan ‡Mendapat habuan daripada persatuan sukan.5.kelab sukan ataupun kejohanan yang di sertai ‡Contohnya Dato Lee Chong Wei. Azizul Hasni Awang dan ramai lagi. Dato Nicol Ann David. Shalin Zulkifli. ‡Gaji/bonus/elaun/insentif mempengaruhi atlet dan pencapaian.

ATLET .

CABARAN ‡Menempatkan diri dalam bidang kerjaya dalam sukan ‡Mempraktikkan ilmu sains sukan ‡Terpaksa bersaing dengan pelbagai lapisan ilmuan ‡Kebanyakkan kerjaya sukan di malaysia masih lagi mundur ‡Mengubah persepsi orang awam tentang sains sukan dan kerjaya .

SEKIAN «. SALAM HORMAT & TERIMA KASIH ADA APA-APA PERTANYAAN?? ..