Of course I have the time

I¶ve been thinking of you

Nilai dan Etika dalam Perkhidmatan Awam
Teras Perkhidmatan Awam Tonggak 12 Perkhidmatan Awam
SEKSYEN PENILAIAN TAHAP KECEKAPAN PEJABAT PENDAFTAR UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA TEL : 03- 89472016 03- 89466171

Penghayatan Nilai dan Etika PA
Beberapa dasar/pekelilingan dikeluarkan agar nilai dan etika perkhidmatan awam dihayati, contoh:
Teras Perkhidmatan Awam Tonggak 12 Perkhidmatan Awam Dasar Pandang ke Timur Penerapan Nilai-Nilai Islam dalam Pentadbiran NilaiKepimpinan melalui teladan Gerakan Budaya Kerja Cemerlang Pengurusan Kualiti dan Anugerah Kualiti Konsep Perkhidmatan Cemerlang

Tujuan Nilai dan Etika PA
Meninggikan mutu perkhidmatan awam Memelihara kepercayaan awam Memupuk tanggungjawab bersama Mewujudkan suasana sihat dan cekap Mengeratkan hubungan sesama kakitangan Membentuk sikap dan pembawaan yang bersesuaian dengan Rukun Negara

Sebab Nilai/Etika PA perlu Permintaan perkhidmatan awam meningkat Curiga atas kemampuan perkhidmatan awam Azam kerajaan untuk meningkatkan imej dan mutu perkhidmatan awam Faktor lain (persaingan globalisasi. gejala sosial.) . ancaman keselamatan. dll. kemerosotan ekonomi.

tindakan dan tingkahlaku bagi memenuhi tanggungjawab/amanah Memberi penyatuan dan penyelarasan di antara anggota perkhidmatan awam sebagai institusi utama pembangunan tamadun Merupakan standard bagi mendorong anggota dengan ikhlas dan berkesan .Kepentingan Nilai/Etika PA Menentukan arah dan memberi makna kepada pemikiran.

budaya. etika dan juga moral .Definisi Nilai Pegangan yang mendorong seseorang atau organisasi untuk bertindak Rangka tanggapan yang membentuk dan mempengaruhi tingkahlaku Nilai boleh dikategorikan berasaskan agama.

.

Nilai Murni dalam PA Adil dalam perlantikan Amanah dalam menjalankan tugas Bertanggungjawab dalam memberi khidmat Ikhlas dalam perkhidmatan awam Dedikasi dalam perkhidmatan awam Tekun dalam perkhidmatan awam Berdisplin dalam perkhidmatan awam .

.

Definisi Etika Ilmu berkaitan dengan dasar-dasar akhlak dasaratau moral Sistem dasar-dasar akhlak. hukumandasarhukumanhukuman. tingkahlaku atau kelakuan Sistem dasar-dasar akhlak atau dasartingkahlaku bagi sesuatu kumpulan atau organisasi .

Etika dalam Pentadbiran Kejujuran (Honesty) Keadilan (Justice) Kebenaran (Veracity) Keberanian (Courage) Kesopanan (Politeness) Kemaafan (Forgiveness) Kesabaran (Patience) Ketenteraman (Peacefulness) Mudah didampingi (Accessibility) Simpati (Sympathy) .

Berpegang teguh kepada ajaran agama . Berazam meninggikan mutu perkhidmatan Bekerja dengan penuh tanggungjawab Berusaha mengikis sikap pentingkan diri Berkhidmat dengan muhibbah/kemesraan Bekerja ke arah memajukan pemikiran rakyat dan pembangunan negara 6. 3. 5. 4. 2.Etika Perkhidmatan Awam (1979) Teras Perkhidmatan Awam (Perkhidmatan Cemerlang) 1. Bersama membenteras kelemahan/musuh 7.

menghadiri seminar/bengkel Sendiri mengatasi kelemahan diri Menyumbang kepada meningkatkan mutu perkhidmatan jabatan Memupuk sikap kreatif dalam kerja Mencari pembaharuan/pemodenan dalam sistem kerja dan pengurusan . pembacaan.Berazam meninggikan mutu perkhidmatan Tingkatkan kemahiran menerusi latihan.

Bekerja dengan penuh tanggungjawab Menghayati spesifikasi kerja Sumbangan tenaga yang lebih Mencapai tingkat semaksima yang boleh Menepati janji dalam bertugas/ikrar Memecahkan masalah tanpa arahan Menyelesaikan masalah dengan cepat Menghadapi tugas harian dengan dedikasi .

Berusaha mengikis sikap pentingkan diri Tindakan selaras dengan cita-cita negara citaBukan untuk keuntungan sendiri Hapuskan sifat sombong/bongkak Gunakan kuasa dan wang dengan saksama dan cermat Berkomunikasi dengan berkesan Beri peluang bertanya .

bertimbang rasa. beri layanan mesra tanpa pilih kasih Cekal hadapi cabaran .Berkhidmat dengan memupuk muhibbah dan kemesraan Hayati keperluan masyarakat berbilang kaum dan budaya Sifat muhibbah tidak terhad di pejabat Mengawal perasaan Sabar. selalu senyum.

Memajukan pemikiran rakyat dan pembangunan negara Membimbing rakyat di mana sesuai Menyedarkan rakyat tentang pembangunan Meninggikan taraf hidup rakyat Memahami dasar-dasar kerajaan dasarMelibatkan rakyat dalam aktiviti pembangunan Melibatkan diri dalam kerja sukarela .

Bersama membenteras musuh dan kelemahan negara Bersih daripada penyelewengan/korupsi Bersama membenteras Kemiskinan Kejahilan Subversif Pelampau Dadah. Memupuk permuafakatan dan persefahaman . dll.

Berpegang teguh kepada ajaran agama Yang berpegang teguh kepada agama tidak terlibat dalam Jenayah Korupsi Dadah. dll. Mempunyai nilai dan etika murni Tidak terpengaruhi dengan ideologi musuh .

6. Value of time 2. 5. 4. 5. Ketekunan 3. perseaverance Pleasure of working Dignity of simplicity Worth of Character Value of kindness . membawa kejayaan Keseronokan bekerja Kemuliaan kesederhanaan Ketinggian peribadi Kekuatan sifat baik hati 1. 4.Tonggak Pillars 1. 6. Menghargai Masa 2. Success of 3.

Influence of examples 8. Obligation of duty 9. Kewajipan menjalankan tugas 9.Improvement of talent 12.Joy of originating .Peningkatan bakat 12. Pengaruh teladan 8.Virtue of patience 11.Nikmat mencipta 7. Kebijaksanaan berhemat 10. Wisdom of economy 10.Keutamaan kesabaran 11.Tonggak Pillars 7.

Menghargai Masa amalan positif amalan negatif Menepati masa Menyegerakan tugas Merancang waktu Guna masa untuk kerja produktif Tetapkan date-line dateMelaksanakan tugas dalam masa yang ditetapkan Datang lewat BerbualBerbual-bual kosong Melambatkan tugas Tiada keutamaan Buat kerja peribadi Kegunaan masa secara tidak produktif Tiada date-line date- .

.

Ketekunan membawa kejayaan amalan positif amalan negatif Sedia terima cabaran Rajin dan sentiasa usaha Penuh berdisiplin Berkemahiran dan bersemangat Teliti dan berperaturan Punya jadual yang dikuti Tidak terpengaruh oleh amalan negatif rakan Mudah tersinggung Kurang berdisiplin Mudah putus asa Tidak terkini Tidak berhemah tinggi Tidak bersemangat Tiada jadual Tidak teliti .

.

Keseronokan bekerja amalan positif amalan negatif Menerima kerja sebagai ibadah Mempunyai inisiatif dalam bertugas Sentiasa innovatif Suka menyumbang Resourceful Anggap kerja sebagai beban Tidak komited Sentiasa didorong Menunggu arahan Berat tangan Sentiasa beri alasan .

.

pemaaf Tidak tunjukmenunjuk Menononjolkan diri Membesarkan perkara kecil Malampau/keterlaluan Mengampu ketua Memperagakan kemewahan Berhias lebih-lebih lebih- .Kemuliaan kesederhanaan amalan positif amalan negatif Tidak tamak pangkat Tidak membazir Adil dalam tindakan Mudah didampingi Tidak sombong Menerima teguran Rendah diri.

bertaqwa Berpengetahuan luas Sedia berkorban Bersopan santun Kemas luaran/tindakan Berakhlak mulia Bekerjasama Pilih kasih Tamak Curi tulang(elak kerja) Buruk budi bicara Boros Tidak hormat Tiada prinsip Tidak ambil berat .Ketinggian peribadi amalan positif amalan negatif Beramanah Beriman.

Kekuatan sifat baik hati amalan positif amalan negatif Bersimpati Bertimbang rasa Mesra dan bekerjasama Pemaaf dan berhemah tinggi Bersopan santun setiap masa Berdendam Hasad dan dengki BermukaBermuka-muka Suka mencaci Suka menghina Cepat menuduh Kasar dan kurang sopan .

.

Pengaruh teladan amalan positif amalan negatif Tertib dan beradab Kuat bekerja Bertanggungjawab Berpandangan jauh Sentiasa menimba dan memanfaatkan ilmu Mengutamakan orang daripada diri sendiri Jahil Mempersenda agama Kedekut/bakhil Hipokrit Buruk sangka Suka mencari helah untuk elak kerja Mengumpat/batu api .

Kewajipan menjalankan tugas amalan positif amalan negatif Mementingkan kualiti Belajar daripada kesalahan Akauntabiliti Profesional dan cekap Cergas dan pantas bekerja Produktif Mudah menyeleweng Tidak ikut arahan Suka bertangguh Melepaskan batuk di tangga Terus buat kesilapan Sambil lewa Tidak boleh diharap .

.

Kebijaksanaan berhemat amalan positif amalan negatif Teliti dalam perbelanjaan Menyelenggara wang dengan sistematik Boleh bezakan keperkeperluan dan kemewahan Bertanggungjawab atas perbelanjaan Bermewah dengan harta kerajaan Tidak cermat Berbelanja tidak kena pada tempat Tidak peka kepada keperluan awam Boros .

.

Keutamaan kesabaran amalan positif amalan negatif Tenang dalam menghadapi masalah Mempunyai perhitungan jauh Tahan menerima kritikan Cekal Berhemah tinggi Pendirian sentiasa berubah Cepat mengalah Berpandangan sempit Tidak bersedia menghadapi cabaran Pesimis .

Peningkatan bakat amalan positif amalan negatif Mencari keunikan Menyertai aktiviti kreatif Memberi dorongan dan galakkan Menggalak percambahan idea Persekitaran kondusif Sekat pemikiran baru Tidak menggalak percubaan Tidak menghargai bakat Takut mencuba Berpuas hati Mengekal suasana .

Nikmat mencipta amalan positif amalan negatif Berada dalam cabaran intelektual Berterusan terokai pembaharuan Berani mencuba Memanfaatkan cadangan baik Takut risiko Meremehkan usaha orang lain Pemikiran jumud Mempertahankan status quo cara butatuli Terlalu cepat ingin melihat hasil .

.

Strategi Memupuk Amalan Nilai dan Etika Murni Peringkat penggalakan usaha berterusan Peringkat diagnosis mengenalpasti masalah Peringkat intervensi mengatasi masalah Peringkat penilaian meneliti semula kekuatan dan kelemahan Peringkat pengukuhan pemantapan melalui latihan berterusan .

Penggalakan amalan nilai dan etika secara berterusan Mewujudkan sudut Q Bentuk kelab pidato Adakan latihan bina sikap Adakan perbincangan mingguan/bulanan Wujudkan kelab kreatif Beri amanat yang mencabar Adakan caramah berkala Banyakan anugerah serta pengiktirafan Terbit/beli buku bacaan Wujudkan tabung khas .

SENYUM SENYUM SEINDAH SURIA YANG MEMBAWA CAHAYA SENYUMLAH DARI HATI DUNIA MU BERSERI SENYUM UMPAMA TITIAN DALAM KEHIDUPAN KAU TERSENYUM KU TERSENYUM KEMESRAAN MENGUNTUM SENYUM KEPADA SEMUA SENYUMAN MU AMATLAH BERHARGA SENYUM MEMBAHAGIAKAN DENGAN SENYUMAN TERJALINLAH IKATAN .

SENYUMAN BERKUALITI .

.

I enjoy having you here I¶ll be missing you .